Srecom imao sam priliku spustit se u jamu... Nek prica ko sta hoce, al treba imati velika
muda za tog...
Prije se dobro zivjelo od tog, dobre plate bile,al su ljudi i radili... I rudar je bio postovan...
Moj deda a.r. je poginuo u prvoj katastrofi u rudniku Breza... Mama bila tad sedmi razred i od tog trenutka pa do prve plate, bila je "stipendirana" od strane RMU... Eskurzije, izlete, knjige, instrukcije..sve je rudnik placao... Imala mjesecni iznos koji je dobijala, plus djeparac za sve ove izlete, eksurzije...Kasnije je na konkursu za posao bila u ogromnoj prednosti jer je bila dijete poginulog rudara... I kad je dosla prva plata, tek je tada ta pomoc od rudnika ukinuta...
Vjerujem da je tako bilo i u drugim granama industrije...
Moj otac kad je umro, bio je u stalnom radnom odnosu u rudniku... Doduse on s jamom nije imao veze, ali je smatran rudarom.... Dvije godine poslije njegove smrti, ja se upisujem na fakultet i konkurisem za stipendiju u rudniku... Dobijem mudo marijanovo...
Znali su se tad cjeniti radnici...
Ovo sto amar napisa da su Aliji drugi spominjali majku je cisti primjer novog shvatanja...Necu dalje...samo cu bana nekog zaraditi