VW Golf all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Gost1515

#26 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

Johanne, evo gledam malo ovaj tvoj autić... čak i u najskupljoj verziji GT (skoro duplo skupljoj od osnovne) piše:

ABS : option
Grijanje sjedišta i nije na listi?
Privacy glas (valjda su to tonirana stakla): not present

znači najnaj-napucanija verzija iz '88 kako si naveo?
Azamo

#27 Re: VW Golf all about

Post by Azamo »

Kao i većini ljudi sa ovih prostora i meno je prvi auto bio Golf 2 1,6 TD '92 TAS-ove proizvodnje preuzet 13.januara.1992god ,nasljedio ga od starog i vozo' dobrih 5 godina onda sam se prebacio na Audija "jaje" s kojim sam se napatio ono baš pravo jer je bio 1.6 obični diesel trulja što se tiče vuče.Od nedavno vlasnik VW Tourana zbog radi velike porodice :D
herbert mekfjuger

#28 Re: VW Golf all about

Post by herbert mekfjuger »

To s opremom nema puno veze s konkurentnošću kolko ja znam, nego jednostavno to je do "glupog" evropskog mentaliteta il šta ja znam šta je... Nisam se mogo načudit kad sam vidio prije mjesec-dva kod poznanika u Beogradu Golf 1 proizveden 1986. godine, cabriolet, ima klimu, abs, električni prozori... ma sve ba i zajebani motor 1.6 benzin... al to je Golf 1 za američko tržište. A šta su Evropljani bilo koji, ne samo Nijemci, nudili osamdesetih? Ništa :S
bach

#29 Re: VW Golf all about

Post by bach »

Gost1515 wrote:Johanne, evo gledam malo ovaj tvoj autić... čak i u najskupljoj verziji GT (skoro duplo skupljoj od osnovne) piše:

Uhvatili ste se modela za australijsko trziste, kod mene po instrument tabli pisu neka svedska slova, paketi opreme se razlikuju od zemlje do zemlje :bih: :bih: :bih: :bih:

Sto ste ljubomorni...
Gost1515

#30 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

bach wrote:
Gost1515 wrote:Johanne, evo gledam malo ovaj tvoj autić... čak i u najskupljoj verziji GT (skoro duplo skupljoj od osnovne) piše:

Uhvatili ste se modela za australijsko trziste, kod mene po instrument tabli pisu neka svedska slova, paketi opreme se razlikuju od zemlje do zemlje :bih: :bih: :bih: :bih:

Sto ste ljubomorni...
znaš kako kažu, "čist račun, duga ljubav" :D ako nešto tvrdiš, dokaži i nema problema. Ako nešto lupiš tek tako ...

Evo ja se trudim da nađem podatke, ali ...
Second generation (1987–1991)
The second-generation model debuted in 1986 for the 1987 model year, and included a station wagon but dropped the hatchback. At this point, it was still regarded as a mid-size car. In 1988, all-wheel drive (called All-Trac) and a 160 hp JIS (118 kW) 2.5 L V6 engine were added as options for the first time. The V6 featured dual overhead camshafts, much like the upgraded 130 hp JIS (96 kW) 4 cylinder.

Second Generation Toyota Camry
In 1991, anti-lock brakes became optional on the V6, LE, and wagon models.

The Kentucky plant also began producing Camrys in 1988, where three trim levels of the second-generation Camry were made: the unbadged base model, the DX, and the LE. The 2.5 L engine and Camry chassis was repackaged as the upscale Lexus ES 250. The ES 250 was essentially the Japanese-market Camry hardtop. The second-generation Camry was extremely popular in the United States and it is not at all uncommon to see examples on American roads.

The 1987 Camry marked the first generation of Camry to be built in Australia. A 1.8L 4 cylinder EFI, with 64 kW (86hp) was standard on the base model, while a 2.0L 4 cylinder EFI, with 88 kW (116hp) was available on all others. In 1988, a 2.5L V6 was introduced. The V6 sat the very top of the range, and was the only model to be imported from Japan. Due to its positioning in the line-up, and the high import duty it attracted, it was very expensive, and only sold in small numbers. In 1989, the 1.8L Camry was dropped, and the base engine was replaced with a non-fuel injected 2.0L engine, producing 82 kW (110hp).
Bullet Tooth Tony

#31 Re: VW Golf all about

Post by Bullet Tooth Tony »

nova 6-ica ..... unutrasnjost :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Optimist

#32 Re: VW Golf all about

Post by Optimist »

Predvidjam 10 stranica na temi u samo dva dana. :D
Gorštak

#33 Re: VW Golf all about

Post by Gorštak »

Optimist wrote:Predvidjam 10 stranica na temi u samo dva dana. :D
Ma pazi, nema koja tema (prije ili kasnije) nije zatrovana VW offtopic onanijom.
Zato brate evo teme mahsuz pa bujrum! :D

EDIT: Da ponovim pitanje koje je bilo neposredni povod za ovu ambicioznu temu:

Golf V 2.0 TDI 103 Kw motor nudi mi se u kompenzaciji. Nikad nisam imao ni G ni VW ikakav.
Straši me što motor nije "obični" 1.9 tdi.
Dosad sam sakupio dva negativna i jedno oprezno kritično mišljenje o njemu.

P.S: Šteta što radi omraženosti marke ne mogu očekivati genijalni savjet iz shlaufopedije. :D @Shlauf, dodje mi da radi tebe kupim Renaulta i budem rahat što se tiče svega. Ljubiše mi mog! :sax:
sheikh

#34 Re: VW Golf all about

Post by sheikh »

Obavezno uzmi Golfa u kompenzaciji!
To ti je prijatelju najsigurnija valuta :) Vozaces ga par godina,prodaces ga za malo manje cijenu nego sto si ga dobio :)
Ja licno imam golfa 2.0 TDI i prezadovoljan sam.To za ulje ti nije problem,jer su stavili prstene na klipove i ne smatraj to problemom.Trosi ti decilitar ulja na hiljadu litara. Ja sam prezadovoljan sa njim.Neki govore da je neudoban mada meni nije,a i da jest,jbg nije to visoka klasa :) Previse je dobar za voznju,brza reakcija motora,volana,potpuna kontrola vozila. :)
Qler

#35 Re: VW Golf all about

Post by Qler »

Ma izuzev tog problema sa uljem, taj motor je munja. Ide kao nevrijeme!

Jedino sto je Golf, neudoban, i visoki rizik od kradje. Opet, stabilan je, ima prostora, iako mu je gepek manji nego kod Focusa, i ima relativno dobru serijsku opremu.
Grga07

#36 Re: VW Golf all about

Post by Grga07 »

Ja bi da preskocim od golfa mk1 do mk4 i da kazem u vezi ovog mk5 sto ti nude u zamjenu, imam prijatelja koij se bavi chip tuningom i auto elektronikom, kaze da 2.0tdi od 140ps imaju problema sa turbinom, cesto crkava a svi znamo da je to skupa investicija pa sad, a cuo sam da i mjenjaci znaju zezat..A s druge strane sto se tice 1.9tdi od 105ps, taj je sasvim dobar i pouzdaniji je motor e sad, tu je vise faktor srece kad se kupuje polovno...
Gorštak

#37 Re: VW Golf all about

Post by Gorštak »

Ima ugradjen multilok, na našim je tablama skoro godinu dana.
Jbmu ne znam. Ako bih uzeo to auto, izvukao bih 3k duga, uz mogućnost da uračunamo i još oko 2k novog posla.
Kad bih prodao svoje auto, trebao bih doturiti još jedno 3 - 3,5k keša, za to bih se snašo.
Realno, to je auto nešto iznad mog objektivnog standarda, ali iskušenje je stvarno veliko :-)
Budžet je krhak, ozbiljan kvar bi me uništio. Zato me muči taj motor. :roll:
nurko

#38 Re: VW Golf all about

Post by nurko »

...
Last edited by nurko on 19/11/2010 11:47, edited 1 time in total.
Blobi

#39 Re: VW Golf all about

Post by Blobi »

@Gorstak:

Pazi, kod mene je Passat 2.0 TDI sa 170ks... Nemam rijeci da ti opisem kako "cupa" taj motor. Samo budi uvijek spreman da dosipas ulje kad ga bas "silujes" i tjeras u obrtaje. S druge strane, moras paziti gdje i kakvo gorivo sipas, jer ako budes sipao u njega loziku, halali Siemens dizne koje kostaju 900 KM po komadu ;). Sve u svemu, motor koji me pozitivno iznenadio, a dizel je :). To za turbinu, pa ne znam. Ja sam prvi vlasnik svog Passata (2006. godiste). Presao sam skoro 200.000 i evo jos mi nije riknula turbina... To ti je ipak lutrija, jer ako auto nije pravilno vozeno (citaj seljak je odmah po gasu na hladan motor), odrzavano (citaj zamjene ulja, filtera), riknuce ti turbina i boga pitaj sta jos :).
AdnanSA

#40 Re: VW Golf all about

Post by AdnanSA »

Išao sam na put skoro u Golfu VI.Prešao oko 2000 km tamo i vamo, 1,6 TDI CR ugodno iznenađen. Malo troši dobro ide i stabilan na cesti. Unutra plastika sasvim ok. Auto baš onako po mjeri. Nema nekih posebnih mana a ni nekih strašnih vrlina. Sve na svom mjestu onako kako većina ljudi voli. Valjda je zato toliko i omiljen kod nas a boga mi i u svijetu.
Jedina mahana su mu sjedišta. Nisu ona loša ali kada poslje Volvo sjedišta sjedneš u Golf sjedišta primjeti se ogromna razlika.
Blobi

#41 Re: VW Golf all about

Post by Blobi »

AdnanSA wrote:Išao sam na put skoro u Golfu VI.Prešao oko 2000 km tamo i vamo, 1,6 TDI CR ugodno iznenađen. Malo troši dobro ide i stabilan na cesti. Unutra plastika sasvim ok. Auto baš onako po mjeri. Nema nekih posebnih mana a ni nekih strašnih vrlina. Sve na svom mjestu onako kako većina ljudi voli. Valjda je zato toliko i omiljen kod nas a boga mi i u svijetu.
Jedina mahana su mu sjedišta. Nisu ona loša ali kada poslje Volvo sjedišta sjedneš u Golf sjedišta primjeti se ogromna razlika.
Reci mi, jesu li to sjedista u osnovnoj opremi, ili? Jedan kolega ima Passata, modelski isti kao moj, ali Comfortline oprema sa obicnim sjedistima... Koza beton :bih: :bih:

Razlika, drama :D.
AdnanSA

#42 Re: VW Golf all about

Post by AdnanSA »

U Golfa je trendline oprema. Mislim da su sjedišta obična serijska.
citroen

#43 Re: VW Golf all about

Post by citroen »

Nikad nisam volio golfove,dok se druga raja lozila na njih ja sam trazio nesto drugo,a kod zadnje 3 generacije golfova svidja mi se kvalitet izrade(golf IV,V,VI)..bas su kvalitetno sastavljeni.
Blobi

#44 Re: VW Golf all about

Post by Blobi »

AdnanSA wrote:U Golfa je trendline oprema. Mislim da su sjedišta obična serijska.
E pa zato je to :D..
Blobi

#45 Re: VW Golf all about

Post by Blobi »

citroen wrote:Nikad nisam volio golfove,dok se druga raja lozila na njih ja sam trazio nesto drugo,a kod zadnje 3 generacije golfova svidja mi se kvalitet izrade(golf IV,V,VI)..bas su kvalitetno sastavljeni.
Moj favorite je Golf Mk1 :D.. Nesto ima u tom autu... :D
johntra

#46 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

jedino što me veže za to auto je da sam na njemu polagao vozački, ostalo ništa...
u porodici se od auta imala Jetta II 1,6, dok je jedan kreten nije učinio historijom na semaforu...totalka...to je čitava moja poveznica sa VW-om...na tome se i završila, hvala Bogu... :D
erni3

#47 Re: VW Golf all about

Post by erni3 »

Ima bolesno ludih vozaca golfa dvicine, tako za ovog jednog sa ilidze kruzi legenda da vozi NOVU dvojku. Naime, lik je kupio u to vrijeme novo auto koje je tako odrzavano i pazeno da mu mogu pozaviditi i auta koja su jos uvijek pod garanciom. Tako je neki dan liku otisla lamela, a on umjesto da samo zamjeni lamelu, zamjenio komplet kvacilo.

Ne znam koliko je prica istinita, ali sam na dosta mjesta cuo pricu...
Kiberluskoni

#48 Re: VW Golf all about

Post by Kiberluskoni »

Imao MK1 1.6 GTD, MK2 1.8, MK2 TD, službeno MK5 TDI, Jetta MK5 TDI.

Jedinica prvo auto, išla ko luda, završila na otpadu od pretjerane eksploatacije. Dvojka bila malo dosadna, nisam ništa na njoj morao raditi, samo sam je vozio bez ikakvih problema. Najbolje iskustvo sa peticom 1.9 TDI i 6 brzina. Oduševljen ostao autom i sada iako ga ne vozim ima 3 godine. Sada u porodici imam Aurisa, ali bih uvijek izabrao peticu. Sa Jettom prešao 70 hiljada, ali je golf više ležao mom ukusu.
Definitivno, najveća mana Golfa, ali i kompletne VW grupacije je krađa. Razmišljam o drugom autu, pored Jeepa i sve mi se čini da će ipak biti neka Corolla iz 2001-2, iako bih izabrao Golfa da se ne krade.

P.S. Zaboravih spomenuti, prvi komšija i familija, trenutno vozi dvojku TD sa 430 hiljada na satu. Takođe, lično poznajem taksistu sa trojkom koja ima 580 hiljada pređenih kilometara. Osvježavana na 300 hiljada, a sada je zrela za generalku.
palamuda

#49 Re: VW Golf all about

Post by palamuda »

Evo malo sam se raspitivao oko ovih motora, kažu da ovaj 2.0 zna imati problema oko turbine i mjenjača, ali samo prvi modeli, poslije je to dotegnuto i novije izvedbe su ok, sad šestica sa ovim motorom nema nikakvih problema (ovaj motor dosta vozi policija pa možeš se i ti malo raspitati).
1.9 tdi je provjereniji, sigurno bolji za naše uslove, ovaj motor je ugrađen u masu modela iz vw koncerna i audija osim Golfa i sve štima. Ovaj motor je u historiju poslao sve svoje vršnjake odavno. Sigurno bolji izbor, al ja bih uze i ovaj 2.0 pa šta bude, ne kvari se to tako kako raja priča, probaj malo provjerit historiju tog konkretno primjerka, ako je auto voženo kako treba nema tu šta da se vanredno kvari.
shlauf

#50 Re: VW Golf all about

Post by shlauf »

Gorštak wrote:
Optimist wrote:Predvidjam 10 stranica na temi u samo dva dana. :D
P.S: Šteta što radi omraženosti marke ne mogu očekivati genijalni savjet iz shlaufopedije. :D @Shlauf, dodje mi da radi tebe kupim Renaulta i budem rahat što se tiče svega. Ljubiše mi mog! :sax:
Ja sam poslije rata na papire od vojske uvezao G2 dizela, 3-4 puta radio osvježenje jer sam puno prelazio km. Poslije sam kupio 1998. G4 i takodje bio rahat, 2 x osvježenje. Ali, sa njim sam bio u belajima tj. bio je na meti da se ukrade kao i svaki drugi. Ugradio alarm u garažu a svako drugi to ugradjuje u stanove, kuće, poslovne prostore. Zet mi donio CAMEI spojlere original iz Zagreba, u Grudama kod Leke kupio felgice ... ma k'o curica bio. Ali sam ujedno bio i njegov rob. Jedva čekao da ga prodam i da se kotarišem glavobolja. Odmah sam kupio Stila i bio rahaaaaaaaat 1,5 godina a nakon toga legla Laguna II, 1,9 dCi, 120 KS, dinamique. E sad sam rahat a dokle vidjećemo.
Ja kažem da se najviše isplati kupiti Golf zbog odnosa kupovine-prodaje a na svim ostalim se previše zijani. Izgustirao sam tu marku pa mi više nije ćejf ni raspravljati o njemu. Druga je stvar što kod nas imate kupiti dijelove iz Kine i Turske, Španije (divljaci) pa održavanje košta dosta jeftinije.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Locked