Cijena proizvodnje automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

olensoner

#26 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by olensoner »

Optimist wrote:Da, nece, ali ako se proizvode dijelovi nekog modela, zasto se on ne bi mogao i sklopiti od istih?
Rade se zamjenski dijelovi i to se radi u specijalizovanim fabrikama samo za dijelove, koje u vecini slucajeva rade za vise marki. Ali konstrukciju odnosno skoklju vise niko ne proizvodi...
respo

#27 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by respo »

dijelim misljenje sa optimistom mislim da bi mogli to uraditi
evo konkretno moj auto se prestao proizvoditi 2007-e cini mi se jos uvijek znaci proizvode dijelove za njega i ne znam zasto ne bi mogli od toga napraviti novo auto
cijena bi naravno bila uh
respo

#28 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by respo »

olensoner wrote:
Optimist wrote:Da, nece, ali ako se proizvode dijelovi nekog modela, zasto se on ne bi mogao i sklopiti od istih?
Rade se zamjenski dijelovi i to se radi u specijalizovanim fabrikama samo za dijelove, koje u vecini slucajeva rade za vise marki. Ali konstrukciju odnosno skoklju vise niko ne proizvodi...
za odredjenu cijenu vjreujem da bi i skoljku napravili
ustvari znam sigurno da skoljku mozes naruciti od pezoa
zambaklija

#29 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by zambaklija »

neznam kako to francuzi rade ali sigurno nije puno drugačije nego ovdje u švaba,npr.svu limariju radi firma Krupp za sva auta odnosno proizvođače a isto tako znam da se u samim fabrikama određenog proizvođača skoro ništa neproizvodi već samo sklapa(školjka) lakira i da se na montažnim trakama ostalo montira što je već negdje drugo napravljeno po narudžbi.Ali sve je to jako kompleksno najbolje jarane kaad ukinu vize zaputiš se put te neke fabrike i fino uplatiš se za turistički obilazak i sve ti objasne i sve vidiš pa ćeš tek tad skontati :wink:
Gost1515

#30 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by Gost1515 »

respo wrote:a jeli moguce otici u fabriku i reci zelim recimo neki odredjeni auto koji se vise ne proizvodi ili neki stariji model sadasnjeg auta
najbliže tomu:

http://www.autostadt.de/en/car-collecti ... ation.html
Vragolan

#31 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by Vragolan »

nekada davno, ne znam na kojem kanalu sam gledao razvoj i pocetak proizvodnje BMW 6ice, dakle od stola za crtanje, preko glinenih modela, testnih voznji pa sve do novog proizvodnog pogona 6ice
i samo u razvoj auta je ulozeno nekoliko miliona ojra i kaze ciko, nekakav inzinjer, da ce doci na nulu, sto se auta tice, tek kada ih prodaju nekoliko stotina, a utrosene pare u novi pogon ce morati pokriti od dilera, servisa i rezervnih djelova i top ce potrajati nekoliko godina
pa et ....
Gost1515

#32 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by Gost1515 »

Vragolan wrote:nekada davno, ne znam na kojem kanalu sam gledao razvoj i pocetak proizvodnje BMW 6ice, dakle od stola za crtanje, preko glinenih modela, testnih voznji pa sve do novog proizvodnog pogona 6ice
i samo u razvoj auta je ulozeno nekoliko miliona ojra i kaze ciko, nekakav inzinjer, da ce doci na nulu, sto se auta tice, tek kada ih prodaju nekoliko stotina, a utrosene pare u novi pogon ce morati pokriti od dilera, servisa i rezervnih djelova i top ce potrajati nekoliko godina
pa et ....

malo je nekoliko miliona, bojim se da ovo ide i do milijardi za važne modele koji se projektuju "od nule"... za modele koji dijele platforme to je manje, ali opet je to u stotinama miliona ojra ...

ne mogu sad da nađem neki precizan podatak, ali se sjećam da sam čitao ...

EDIT: evo od nekog insajdera, ovdje nema konkretnih iznosa, ali kad se samo pogleda na listu, može se zamisliti koliki su to troškovi:

http://www.team-bhp.com/forum/technical ... tomer.html
AdnanSA

#33 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by AdnanSA »

To su strogo čuvane tajne i samo par ljudi unutar svake kompanije ih zna.
Tema je svakako interesantna ali mnogi pojma nemaju o materiji i pišu neke bezveze stvari.
Probaću i ja da pogađam.
Ako neko auto niže klase košta 15 000 KM bez PDV-a kod dilera. U tom slučaju ga diler vjerovatno plaća 11500-12000 KM a glavni uvoznik ga plaća možda 10 000 KM. Fabrika tj. proizvođać sigurno radi sa 100 % marže i to auto košta da se proizvede vjerovatno 5000 KM.
Mislim da sam tu blizu istine.
Naravno ovaj odnos između dilera i uvoznika može biti i drugačiji. U principu bi diler trebao da zaradi više od uvoznika jer uvoznik prodaje mnogo veće količine.
sheikh

#34 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by sheikh »

Porsche je izjavio da na svakom modelu fabrika zaradi 10.000 eura.
Pouzdana cinjenica :) Sto je i sasvim pristojna cijena.
Naravno marze ostalih trgovaca i dilera su drugi padez,ali sve to zavisi od standarda ljudi,drzave,pohlepe dilera,opreme.... :)
zambaklija

#35 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by zambaklija »

nemogu dileri postavljati cijene kako oni hoće,da bi bio zastupnik-diler sa nekom od firmi-proizvođača moraš ispuniti niz teških uslova,pa tek onda možeš da dobiješ njihov proizvod a prodajne cijene su diktirane od proizvođača.Diler je čak štaviše obavezan da kupi određen broj modela bez razloga hoće li prodati ili ne,a isto je obavezan da proda određen broj dostavljenih vozila koji su van obaveznog kontigenta,nije lako ni diler biti jer brzo možeš da izgubiš licencu a uložio si u salon i servis,alate itd...
harla_kurla

#36 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by harla_kurla »

ow much do car companies make from each car? This is a age old question that has been asked countless times by everyone who is going out there looking to buy a car. B&D Forecast (Germany) recently conducted a study to find out just how much car makers are profiting from cars sold in Germany.

And the results? Based on average figures, the profit made from selling one car is listed below:

* Porsche: $36,257 AUD
* BMW: $4,116 AUD
* Toyota: $2,800 AUD
* Audi: $2,627 AUD
* Mercedes/Chrysler: $1,177 AUD
* Volkswagen: $535 AUD

Yep, I don’t believe Ferrari/Lamborghini was included in the research, but even so, it gives you a rough idea of how much car companies actually make from selling one car. So you gotta wonder when Toyota is spending $15,000 for a 30 second TV ad in prime time, are they really going to sell 6 cars just from that one ad? Of course it doesn’t really work like that but its an interesting way to think about it, as traditional advertising mediums are no longer delivering the results they once did.

Porsche makes $36,000 from each car they sell, not bad! Porsche have denied this report though, saying .

B&D didn’t take into account one-time items and special circumstances that had an effect on Porsche’s pretax profit in the 2006 fiscal year

However, from what I can gather, if B&D had taken all of this into account, Porsche’s profits would’ve still be around $30,000 per car, which is still 6x higher than BMW who comes in second at around $4,000 per vehicle.

As I mentioned before, these are just average figures, so don’t think that BMW is only making $4,000 on a $300,000 M5/M6. However for a company like Toyota which offers cars that don’t differ in price by too much, the $2,800 profit margin per vehicle is a very interesting figure. If we look at something like the Toyota Yaris, which for the base model, only costs $15,000, I would be estimating that Toyota will average no more than $1,000 profit from each car.

This is a very low figure indeed! But it gets lower, the research indicates that on average VolksWagen only make a minuscule $500 AUD from each car! Whether or not this figure is actually accurate is up to debate, and VW are yet to respond.

You gotta wonder though, if Mercedes is making less money than Toyota per vehicle sold than Toyota are doing something right and Mercedes is doing something seriously wrong. Because if you can sell cars that are cheaper to build & are more durable, and, (a very important and this is), consumers are buying them like mad, than you have conquered the automotive world.

Toyota takes the cake for the most profitable car maker based on volume/profit per vehicle.
AmADin_gospo

#38 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by AmADin_gospo »

zambaklija wrote:nemogu dileri postavljati cijene kako oni hoće,da bi bio zastupnik-diler sa nekom od firmi-proizvođača moraš ispuniti niz teških uslova,pa tek onda možeš da dobiješ njihov proizvod a prodajne cijene su diktirane od proizvođača.Diler je čak štaviše obavezan da kupi određen broj modela bez razloga hoće li prodati ili ne,a isto je obavezan da proda određen broj dostavljenih vozila koji su van obaveznog kontigenta,nije lako ni diler biti jer brzo možeš da izgubiš licencu a uložio si u salon i servis,alate itd...
vjeruj da mogu, ja eto znam sigurno npr za Opel u BiH. GM BiH daje preporučenu cijenu vozila i dijelova dok je cijena rada u servisu (satnica) kod sviju ista, ali to neznači da diler mora da to i poštuje, može izači na tržište s manjom i večom cijenom, to je do njega.
vukojebina

#39 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by vukojebina »

Prosle sedmice sam poceo raditi u auto industriji, u jednoj fabrici u Austriji, tacnije Magna steyr, i radim na proizvodnji auta mini cooper i peugeot rcz...ima jos nekih modela, al ova dva su glavna...za mini znam da dnevno sa trake sidje oko 400 auta...
godisnja zarada ove firme je 3 i po milijarde eura (lakse mi je slovima napisat :) )
koliko tacno se zaradi po komadu, stvarno neznam, ali nije tesko zakljuciti da je zarada poprilicna...
whow

#40 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by whow »

Cijena proizvodnje je potpuno drugacija kategorija od tkz. maloprodajne cijene , dakle kruske i jabuke i te dvije velicine ne treba usporedivati. Za obicnog gradanina je nemoguce kupiti vozilo iz fabrike stoga su te velicine i cijene irelevantne za diskusiju. Nije to kao nekad kada se tip uputi u Kragujevac pa kupi Stojadina drito iz fabrike. Fabrika od dealera uzima svoju cijenu i to je fixno . Dealer moze dodati svoju marzu , mark- up , toskove dostavljanja a u posljednje vrijeme naplacuje se i priprema koja u biti nije nista drugo do skidanje najlona sa sjedista za hiljadu dollara ili slicna glupost. U biti fabrike i nemaju neku zaradu . Znam da kada se pojavio Novi Golf 5 u Americi VW je imao $ 500 profita po jedinici . Americka Astra je gubila lovu jer poslje troskova prevoza i homologizacije sa EU na NA standarde GM je gubio nekoliko stotina dollara po jedinici , ali je zato nova Insignia tj. Buick Regal izuzetno profitabilan ali da nije bilo Astre ko zna dali bi ikada bilo Insignie jer je to bio trenutak kada je industrija bila pred kolapsom a fabrike pred cinom stavljanja kljuca u bravu . Dakle GM je nastavio proizvodnju po cijenu gubitka .Dakle nekada znaci treba i potrositi da bi zaradio . Takoder u Pharmaceutskoj indusriji prva tableta kosta nekoliko miliona ili vise dok svaka ostala kosta par centi slicno je i sa autima . Dakle nije sve bas tako jednostavno i svedeno na zbrajanje i oduzimanje .
Bullet Tooth Tony

#41 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by Bullet Tooth Tony »

Lexus ne zaradi nista od prodaje LFA-a :)
whow

#42 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by whow »

Beg_Babic wrote:Lexus ne zaradi nista od prodaje LFA-a :)
Postoji dosta automobila na kojima firma ne zaraduje niti centa ili cak gubi lovu ali zato postoje modeli na kojima se uzima lopatom. U principu svaki osnovni model u kompakt klasi gubi lovu jer se cijena postavlja tako da se privuce kupac u salon u nadi da ce se kupac odluciti na na osnovni model nago neki od modela sa opcijama , e tu je zarada . Posto sam skoru kupovao Mazdu 3 znam da cijena osnovnog modela 15900. Na stranu sto takav model niko nema na skaladistu a ako ga narucis ceka se dugo :lol: . Popularne opcije se uopste i ne ugraduju na osnovni model nego se mora uzeti jaci trim. GS trim za ovu moju Mazdu je 21 k , ja sam dodao comfort package sto je narednih 1600 dolki , automatska transmisija sa manuelnim modom je 1300, klima 1200. Dodaj dostavu 1400 i na sve 5% poreza plus jos par taxi za klimu , gume i sve izade ok $27 000 za auto koje se ogasava pod 15 K. Eto tu je profit. Al ako kupis auto go ko pistolj , fabrika gubi a ti dobijas :lol:
AmADin_gospo

#43 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by AmADin_gospo »

27k $ za mazdu?!!!?!

mogo si prijatelju uzeti forda mustanga za 22k $ :lol:
http://www.fordvehicles.com/cars/mustang/

Image
whow

#44 Re: Cijena proizvodnje automobila

Post by whow »

AmADin_gospo wrote:27k $ za mazdu?!!!?!

mogo si prijatelju uzeti forda mustanga za 22k $ :lol: