Da li stavljate brnjicu svom psu?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
Friesian

#26 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

ljudi dragi vi kao da ste retardirani.. zna li iko citati.. napisao sam da sam dobio tu informaciju direktno od policajca! i jos pored toga sam napisao da svaki policajac zakon tumaci na razlicit nacin pa su mi njih trojica rekli tri razlicite stvari!!! mozda sad bude jasnije.. uh..

nego, zasto bi pitbull i njemacki ovcar imali brnjicu a zlatni retriver ili samojed ne?!?! veca glupost bi bila napraviti zakon gdje ce se odredjenim pasminama propisivati brnjica nego ovo sto sam cuo o kilazi.. daj molim te.. moj prijatelj koji je uzgajivac zlatnih retrivera je dobio muzijaka koji je "zemlju griz'o".. nista mu nije mog'o i nije ga htio ni na rasplod i onda ga je odlucio uspavati! a moja komsinica (svi koji se "bave psima" sigurno znaju o kome govorim) imala je u jednom momentu 3 pitbulla koji su bili kao mace.. i jos uz to dvoje svoje male djece.. dajte molim vas.. mrzim osude po pasminama!! imam i ja njemackog ovcara i njemackog lovnog terijera i prije bi stavio terijeru brnjicu nego ovcarki..

u ovakvim stvarima svi stvari sagledavaju subjektivno prema pasmini koju imaju a ono sto se desava okolo nikom nista..
cutee_nina

#27 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

Friesian wrote:ljudi dragi vi kao da ste retardirani.. zna li iko citati.. napisao sam da sam dobio tu informaciju direktno od policajca! i jos pored toga sam napisao da svaki policajac zakon tumaci na razlicit nacin pa su mi njih trojica rekli tri razlicite stvari!!! mozda sad bude jasnije.. uh..

nego, zasto bi pitbull i njemacki ovcar imali brnjicu a zlatni retriver ili samojed ne?!?! veca glupost bi bila napraviti zakon gdje ce se odredjenim pasminama propisivati brnjica nego ovo sto sam cuo o kilazi.. daj molim te.. moj prijatelj koji je uzgajivac zlatnih retrivera je dobio muzijaka koji je "zemlju griz'o".. nista mu nije mog'o i nije ga htio ni na rasplod i onda ga je odlucio uspavati! a moja komsinica (svi koji se "bave psima" sigurno znaju o kome govorim) imala je u jednom momentu 3 pitbulla koji su bili kao mace.. i jos uz to dvoje svoje male djece.. dajte molim vas.. mrzim osude po pasminama!! imam i ja njemackog ovcara i njemackog lovnog terijera i prije bi stavio terijeru brnjicu nego ovcarki..

u ovakvim stvarima svi stvari sagledavaju subjektivno prema pasmini koju imaju a ono sto se desava okolo nikom nista..
Pa što se mene tiče ne treba nijedan pas biti na povodcu niti imati brnjicu, ali pošto se ljudi više boje OVIH RASA KOJE SAM NABROJALA, zato sam i napisala da trebaju nositi brnjicu...
bez_ideje

#28 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by bez_ideje »

Mene i dalje zanima kako ovaj zakon misle sprovesti na buldozima,pugovima,bostonskim terijerima,frencijima ,mopsovima?
poznanik

#29 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

bez_ideje wrote:Mene i dalje zanima kako ovaj zakon misle sprovesti na buldozima,pugovima,bostonskim terijerima,frencijima ,mopsovima?

Zakon se sprovodi nad njihovim vlasnicima.
Friesian

#30 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

ma to ne zna niko.. ali eto sreca vlasnika je sto inace u nasim zakonima postoji milion rupa.. tako da i u ovom ima nekoliko samo treba naci, ko ima strpljenja da to procita..
Prolaznik

#31 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Prolaznik »

Pas uvijek treba da šeta pored vlasnika vezan. Pritom treba da ima brnjicu jer u mimohodu može nekoga zakačiti. Ako je pas u ograđenom prostoru gdje ne može nekontrolirano doći u kontak sa ljudima treba da je bez brnjice. Da ne bi bilo zabune imam golden retivera ali mu ne stavljam brnjicu jer pored ovoliko lutalica mora biti sposoban da se brani. Onog trenutka kada sa ulica sklone lutalice moj će goldi da dobije brnjicu. Do sada nisam imao neprijatnosti sa policijom.
bez_ideje

#32 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by bez_ideje »

poznanik wrote:
bez_ideje wrote:Mene i dalje zanima kako ovaj zakon misle sprovesti na buldozima,pugovima,bostonskim terijerima,frencijima ,mopsovima?

Jasno je meni nad kome se sprovodi zakon....nego mi nije jasno kako traze da vlasnik psa stavi brnjicu psu kojem oblik njuske to onemogucava :-) :-) :-)
Friesian

#33 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

slazem se s tim ali da nam je uredjenje kako treba.. to bi bilo uredu da mi imamo odredjena mjesta gdje mozemo bez problema pustiti psa da se istrci, obavi nuzdu (jer moja kuja nece da je obavi dok je zavezana), ili slicno.. sto se mene tice, stvarno vodim racuna kad vidim da se neko boji, da prolazi dijete, ljudi na biciklima, u kolicima uvijek je zovnem da mi hoda pored noge iako je totalno nezainteresovana za okolinu i kad seta sa mnom hoda kao da nema nikog u radiusu od 50m.. ali svejedno znam da ima dosta ljudi koji se boji iako mnogi zasluzuju da se ne radi ni ovo sto ja radim ali eto nastavicu ovako.. nasa drzava ima veliki problem sa donosenjem zakona jer ga usvoje prije nego ga mogu sprovesti.. ista stvar je i sa lutalicama.. ja sam ocekivao da ce ici do te mjere gdje cemo pse umotavati (da dlaka ne opada vani) i tako, noseci ih, setati s njima..
Prolaznik

#34 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Prolaznik »

bez_ideje wrote: Jasno je meni nad kome se sprovodi zakon....nego mi nije jasno kako traze da vlasnik psa stavi brnjicu psu kojem oblik njuske to onemogucava :-) :-) :-)
Ima da se kupi traka odnosno kao mala platnena košara umjesto brnjice. Nisam siguran ima li kod nas ali vani sigurno da ima.
bez_ideje

#35 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by bez_ideje »

Image
Ovako a?
Super...hoce li drzava onda na sebe preuzeti odgovornost za smrt psa koji ionako "jedva dise" :roll:
cutee_nina

#36 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

Prolaznik wrote:Pas uvijek treba da šeta pored vlasnika vezan. Pritom treba da ima brnjicu jer u mimohodu može nekoga zakačiti. Ako je pas u ograđenom prostoru gdje ne može nekontrolirano doći u kontak sa ljudima treba da je bez brnjice. Da ne bi bilo zabune imam golden retivera ali mu ne stavljam brnjicu jer pored ovoliko lutalica mora biti sposoban da se brani. Onog trenutka kada sa ulica sklone lutalice moj će goldi da dobije brnjicu. Do sada nisam imao neprijatnosti sa policijom.
Ni u svijetu (na svijet ne mislim samo na ameriku i zapadne zemlje, nego bukvalno CIJELI SVIJET) ni kod nas se ne stavljaju brnjice svakom psu, a pogotovo ne zlatnom retriveru.
Ja sam svom zlatnom retriveru to jednom stavila da vidim kak to izgleda, ali baš je bilo užasno, bila je u šoku i nikad joj to opet neću staviti, ma šta u zakonu pisalo.

HA HA HA za ovo "Pritom treba da ima brnjicu jer u mimohodu može nekoga zakačiti."
Last edited by cutee_nina on 22/11/2010 21:22, edited 1 time in total.
poznanik

#37 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

bez_ideje wrote:
poznanik wrote:
Jasno je meni nad kome se sprovodi zakon....nego mi nije jasno kako traze da vlasnik psa stavi brnjicu psu kojem oblik njuske to onemogucava :-) :-) :-)
Neki veliki psi odobravaju brnjice na sebi
Image

a neki ne :D
Image
poznanik

#38 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

cutee_nina wrote:Ni u svijetu (na svijet ne mislim samo na ameriku i zapadne zemlje, nego bukvalno CIJELI SVIJET) ni kod nas se ne stavljaju brnjice svakom psu, a pogotovo ne zlatnom retriveru...
Image
cutee_nina

#39 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

poznanik wrote:
cutee_nina wrote:Ni u svijetu (na svijet ne mislim samo na ameriku i zapadne zemlje, nego bukvalno CIJELI SVIJET) ni kod nas se ne stavljaju brnjice svakom psu, a pogotovo ne zlatnom retriveru...
Image
Sad si ti faca što si našao ovu sliku? Pa naravno uvijek se nađe neka budala koja stavlja tim rasama brnjice...
Prolaznik

#40 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Prolaznik »

poznanik wrote:
Image

:thumbup: Kada zakon bude važio za sve onda ću se i ja povinovati i staviti na svoga goldena ovakvu brnjicu. Pri tome mislim na sklanjanje lutalica sa ulica jer i njih neki zakon tretira da ne smiju da se slobodno šeću i da neka služba (koje nema) treba da ih kupi.

Apsurd je da se kućni psi smatraju opasnim i vidimo da se zakonom traži korištenje brnjice u određenim uslovima, a hiljade poludivljih lutalica slobodno šeta okolo. Oni su 100% opasniji od bilo kod našeg domaćeg.
poznanik

#41 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

cutee_nina wrote:Sad si ti faca što si našao ovu sliku? Pa naravno uvijek se nađe neka budala koja stavlja tim rasama brnjice...
Moj retriver je star 5 godina, i iako je najpitomije pasmine zakon se mora poštovati, a ne prkositi i prosipati nekakvu silu.
Koliko god ja volim i svog i sve ostale pse, moram biti svjestan i straha djece i odraslih osoba koji ih se plaše, neki čak panično.

Ako je jedna zajednica odredila da se psu stavlja brnjica na javnom mjestu, ko sam ja da se odupirem zajednici i pravilima...
poznanik

#42 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

Prolaznik wrote:Kada zakon bude važio za sve onda ću se i ja povinovati i staviti na svoga goldena ovakvu brnjicu. Pri tome mislim na sklanjanje lutalica sa ulica jer i njih neki zakon tretira da ne smiju da se slobodno šeću i da neka služba (koje nema) treba da ih kupi.

Apsurd je da se kućni psi smatraju opasnim i vidimo da se zakonom traži korištenje brnjice u određenim uslovima, a hiljade poludivljih lutalica slobodno šeta okolo. Oni su 100% opasniji od bilo kod našeg domaćeg.

Slažem se, apsurd je. Međutim, ne živimo ovdje samo mi, ljubitelji i vlasnici pasa, tu su i drugi koji takođe insistiraju, ali suprotno od nas - na nošenju brnjica.

Dakle - rješenje je jednostavno - što svi zajedno snažnije podržavamo i poštujemo donesene zakone, pravila ponašanja, svima će nam biti lakše, lakše i jednostavnije se ponašati, a i prepoznati krivca i odgovornost.

O lutalicama postoji druga tema...
cutee_nina

#43 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

poznanik wrote:
cutee_nina wrote:Sad si ti faca što si našao ovu sliku? Pa naravno uvijek se nađe neka budala koja stavlja tim rasama brnjice...
Moj retriver je star 5 godina, i iako je najpitomije pasmine zakon se mora poštovati, a ne prkositi i prosipati nekakvu silu.
Koliko god ja volim i svog i sve ostale pse, moram biti svjestan i straha djece i odraslih osoba koji ih se plaše, neki čak panično.

Ako je jedna zajednica odredila da se psu stavlja brnjica na javnom mjestu, ko sam ja da se odupirem zajednici i pravilima...
Pa i ja se plašim milion drugih stvari, ali ne pravim frku oko toga. Umjesto da se ljudi raspravljaju i rješavaju mnogo gore stvari koje su potencijalno opasne po njih kao i po njihovu djecu, oni su našli da se žale na pse?! Uopšte ne prosipam nikakvu silu nego imam svoje mišljenje. Da sam jedina koja ne stavlja brnjicu, onda bi i pomislila da je stavim svom psu, ali pošto nije takva situacija...i naravno nikad neće biti.
vox-populi

#44 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by vox-populi »

Evo da se ukljucim. Trenutno nemam psa, ali sam do sada imao tri i nijedan nikada nije nosi brnjicu. Ovdje zivim vec tri godine i svakodnevno vidjam jako puno ljudi sa psima. Dvije stvari jos nisam vidio:

1. psa sa brnjicom
2. psa koji se seta bez povodca

I mislim da problem nije u psima nego u vlasnicima, ako neko odgoji psa pravilno, nikada mu nece trebati brnjica. Al jebiga, dole psa moze imati ko god hoce i raditi s njim sta god hoce. Nazalost, dovoljno je da se nadje jedan idiot sa opasnim psom koji ce ugristi neko dijete pa da nastradaju i najmirniji psi.
Friesian

#45 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

izvini nina ali mislim da nisi upravu.. svaki pas ce se sokirati kad mu prvi put stavis brnjicu zbog toga sto je to nesto novo na njemu sto mu ne da ni usta otvoriti a ne zato sto je on zlatni retriver.. nidje veze.. imam osjecaj ti da imas i najagresivnijeg psa ne bi to koristila.. u takvim situacijama se uvijek nadje izgovor pa makar bio i "sokira se"... to nije savjesno..
ja sam sa svojim psom, a preporucivao sam svim prijateljima, vjezbao nosenje brnjice i bez ikakvog razloga pa i kad smo na livadi kad nam niko nije u blizini.. tako smo postepeno uvjezbali taj novi modni detalj i za ne daj Boze uvijek ce biti spremna to da nosi.. a ne da je maltretiram kad zatreba..
Friesian

#46 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

potpisujem populi..
bez_ideje

#47 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by bez_ideje »

Ostaje ono,sta sa pasminama koje zbog oblika njuske otezano disu...bilo je dosta slucajeva da umru na ulici zbog korpi i mreza preko njuske. Ko ce za to odgovarati?
cutee_nina

#48 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by cutee_nina »

Friesian wrote:izvini nina ali mislim da nisi upravu.. svaki pas ce se sokirati kad mu prvi put stavis brnjicu zbog toga sto je to nesto novo na njemu sto mu ne da ni usta otvoriti a ne zato sto je on zlatni retriver.. nidje veze.. imam osjecaj ti da imas i najagresivnijeg psa ne bi to koristila.. u takvim situacijama se uvijek nadje izgovor pa makar bio i "sokira se"... to nije savjesno..
ja sam sa svojim psom, a preporucivao sam svim prijateljima, vjezbao nosenje brnjice i bez ikakvog razloga pa i kad smo na livadi kad nam niko nije u blizini.. tako smo postepeno uvjezbali taj novi modni detalj i za ne daj Boze uvijek ce biti spremna to da nosi.. a ne da je maltretiram kad zatreba..
Prvo, stavila sam joj brnjicu iz posve drugog razloga (da ne jede napolju s "tla"), a drugo, nikada ne bi imala agresivnog psa.
Last edited by cutee_nina on 22/11/2010 21:58, edited 1 time in total.
Zejnil

#49 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Zejnil »

Ja imam njemačkog ovčara i njega se ljudi po default-u boje kada ga vide što i razumijem ali i nije tako strašan. Kada mu stavim (ko fol) brnjicu - to je ona za učenje hodanja uz nogu, naprosto mi ga bude žao pa je skinem. Mene je jako iznenadila reakcija ljudi kada smo ga vodili supruga i ja na Bjelašnicu, gdje su mlađi bračni parovi prilazili sa malom djecom da ga pomiluju. To mi je pravo drago bilo vidjeti, ali u gradu i okolici to nije tako. Ali šta je glavni fol ovde, danas na ulicama imate toliko lutalica (dobili ljudi svoja prava) koji naravno nemaju brnjicu i koji se kreću u čoporima pa su još agresivniji i odvažniji i to je ok, a meni koji ima vakcinisanog psa, odgojenog :P , to nije dozvoljeno. Pa ja ga prvi ne bi pustio kada bi znao da je agresivan da hoda bez brnjice. Npr. to moj badžo zna pa svog voda sa brnjicom jer mu ne vjeruje. I to je ok. A ostalo mislim da nema potrebe
poznanik

#50 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by poznanik »

bez_ideje wrote:Ostaje ono,sta sa pasminama koje zbog oblika njuske otezano disu...bilo je dosta slucajeva da umru na ulici zbog korpi i mreza preko njuske. Ko ce za to odgovarati?
Da ja imam psa takvih, specifičnih, osobina, obezbjedio bih adekvatne veterinarske nalaze, napravio zahtjev vlastima za izuzeće iz zakonske odredbe za takvog psa u nošenju brnjica, i s izdanim odobrenjem šetao psa.
Locked