zmigavci u gradskoj voznji

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jazzer

#26 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by jazzer »

Neelix wrote:...
jedan od forumasa je na nekoj temi ovdje napisao (nazalost ne mogu se sjetit detalja), kako mu rodjak ima neko novije auto i nikad ne pali zmigavce jer ga je strah da ce mu crknut :lol:
:shock: :shock:

Moj mentalni sklop ovo ne moze shvatiti. Ne mogu vjerovati da neko ovako razmislja!!!
Dobro je da, pored ovakvih, svaki dan nemamo desetine mrtvih na ulicama. Nenadjebiva izjava!!!
Discball

#27 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Discball »

olensoner wrote:
semmy wrote:
detroit-mercy wrote:Prosao sam dosta zemalja Evrope i dio Amerike vozeci, pocev od velikih gradova do kojekakvih bespuca ali nekulturnijih vozaca nego Rajvusa nisam nigdje vidio. U pricipu, svi koji sjedu za volan u Sarajevu misle da su bogom dani i da svi treba da im se sklanjaju sa puta jer im se zuri da obave nesto "vazno", toliko frustriranosti i nekulture u voznji, stvarno ne mogu da razumijem. Cak i u Egiptu u kome ne vrijede nikakva pravila voznje vozaci su kulturniji neogo u Sarajevu. :run:

pogresno mislis...nisi se ocigledno vozio u italiji i jos gore u albaniji...ne znam ko je gori, ni jedni ni drugi nedaju zmigavce, albanci nepostuju ni semafor a kamoli sta drugo...
a talijan ti bez problema na autoputu pri voznji od 150km/h klizeci uleti ispred i haman mu guzica ostane na tvojim farovima :D
hahaha, ko nije vozio po Rimu, ne zna sta je ''Near death experience'' :mrgreen:
Pa ja se ne bih baš nešto složio, nama to izgleda konfuzno ali njihov način vožnje je jako efektan zbog velike gustoće saobraćaja. Istina nigdje nisam više vidio sitnih oštećenja na autima od Rima. Ali vjerujte kad vam se to desi i kad ste vi krivac Rimljanin vam stisne ruku kaže vozi dalje. I na kraju daleko od toga da su bezobrazni vozači kao u Sarajevu, tj nema onih situacija da te neko neće pustiti i slično.
Neelix

#28 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Neelix »

madner wrote:
Neelix wrote: uzivam u zatvaranju seljachina koji se pokusavaju uvalit a ne upale signalizaciju. mrsh stoko!
Koja ironija :D
jelde :D tebi vazda krivo kad te sprecavaju u krsenju zakona :lol:
madner

#29 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by madner »

Neelix wrote:
madner wrote:
Neelix wrote: uzivam u zatvaranju seljachina koji se pokusavaju uvalit a ne upale signalizaciju. mrsh stoko!
Koja ironija :D
jelde :D tebi vazda krivo kad te sprecavaju u krsenju zakona :lol:
Pa ti pravis 3x goru stvar i jos se hvalis time.

Nije cesta mjesto da se lijece kompleksi :D
maslina

#30 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by maslina »

ja2 wrote:Ako je tema bila, izvinjavam se moderatorima :)

Naime, uvijek me je zanimalo zasto je pojedinim vozacima mrsko dati zmigavac kada se prestrojavaju?? Ne jednom sam vidjela situaciju kada su se vozila zamalo sudarila jer je nekome mrsko dati jebeni zmigavac i time dati drugima znak gdje zele da se prestroje.
Neki vozaci kao da se igraju igrice need for speed po gradu, i zajebavaju sve oko sebe i time rizikuju da povrijede i sebe a i druge ljude i djecu u automobilima.
Ili kada vide da zelim da se iz sporedne ulice ukljucim u glavnu, a oni isto zele skrenuti, ne daju zmigavac, nego ja moram cekat da vidim da li ce skrenut ili nastaviti pravo da bih se mogla ukljuciti, i oni uvijek skrenu bez zmiglavca!!
Ne shvatam svthu tog nekakvog "frajerisanja" za volanom. Sta ako ne das zmigavac znaci da si lafac i dobar vozac??? ne kontam ja tu logiku nikako!!!!!!
Hajd ljudi objasnite mi ove mozdane sklopove, ja ne mogu da ih shvatim.
Nije nužno žmigavac taj koji pokazuje smjer. Možeš i pljunuti na tu stranu, na koju misliš povaliti svoju dvojku. Ko ti je kriv što ne znaš "čitati" njihove znakove.
Discball

#31 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Discball »

Desert Wind wrote:da ne bi sve bilo perfektno - evo ja se javljam da sam sebe samokritiziram
imam dosta kilometara na tockovima i mogu reci da obicno zmigavac dajem mehanicki
poenta je da mi je krivo kad ga ne dam
a ne dam ga cesto u zadnje vrijeme - zamislim se, mislim, dumam, sta kako ovo ono....
zelio bih da kazem - ne koristeci ovo kao alibi - da je mozda puno takvih kao ja koji kontaju sta kako....
eto izvinjavam se ako sam upao....

Oprošteno ti je... ali nažalost ovi na koje se odnosi ovo se zamisle o konkretno drugim stvarima, prvenstveno se misli da Need for Speed i slična sranja ili na sinoćnje gledanje formule u Monte Carlu.
Neelix

#32 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Neelix »

zasto je gora stvar ako necu da te pustim da mi uletis a da ne upalis zmigavac :-) :lol: kakav mozak :D
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#33 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by davorf »

holowey wrote:cudne sorte voze po nasim cestama... stvarno ima tih koji se prestrojavaju i ne daju zmigavac... ali ima i onih koji daju zmigavac i tako prodju 4-5 raskrsnica sa ukljucenim zmigavcem bez da negdje skrenu...
sa druge strane imas i one vozace, kada das zmigavac da ces se prestrojiti oni dodaju gas da se slucajno ne ubacis ispred njih...
a ima i onih koji kulturno ukljuce zmigavac i krenu se prestrojavati bez da su pogledali u retrovizor da li vec ima neko u toj traci... pa kad se kucnu, zavrte na cesti i naprave belaj, drugi su krivi, jer oni su dali zmigavac...
izgleda jedino rjesenje je bull bar i kavez u autu pa neka se prestrojava kako ko hoce... :run:
Upravo ovo je razlog sto sam poceo da ne dajem zmigavac ako je neki auto u blizini...ti kulturno das zmigavac...a on doda gas...i istim primjerom se vode svi iza njega...pa moram zaustaviti saobracaj dok svi prodju u toj traci da se prestrojim, radi idiota koji ti ne daju da skrenes. :x A kad skrecem dajem zmigavac, pa makar i 4 ujutro bilo...
madner

#34 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by madner »

Neelix wrote:zasto je gora stvar ako necu da te pustim da mi uletis a da ne upalis zmigavac :-) :lol: kakav mozak :D
Zato sto svjesno ugrozavas sigurnost drugih ucesnika u saobracaju kako bi nekom "ocitao" lekciju i ponasas se nepredljivo sto uveliko povecava rizik. Nema rijeci da izrazim frapiranost, ovo je u rangu sa prolaskom kroz crveno i trkanjem u gradu. :D
Neelix

#35 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Neelix »

:lol: cekaj, a ti nesvjesno ugrozavas sigurnost ucesnika u saobracaju kako bi istrijebio glad u svijetu i zatvorio ozonske rupe? :D

ja se ponasam nepredvidljivo sto idem pravo svojom trakom, a ti se ne ponasas nepredvidljivo sto se uvaljujes u druge trake bez zmigavca? :D

mescini da se zajebavas :D
madner

#36 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by madner »

Ako kazes da blokiras prebacivanje to meni znaci da ubrzas ili usporis naglo kako bi zatvorio prostor. Ne davanje zmigavca nije ugrozavanje, problem je u prebacivanju. Nije slucajno da se za zmigavac ne pada ni na testu.
vox-populi

#37 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by vox-populi »

madner wrote:Ako kazes da blokiras prebacivanje to meni znaci da ubrzas ili usporis naglo kako bi zatvorio prostor. Ne davanje zmigavca nije ugrozavanje, problem je u prebacivanju. Nije slucajno da se za zmigavac ne pada ni na testu.
Gdje si ti polagao matere ti?
Qler

#38 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Qler »

Ma ja te i pustim, ako vidim da je koliko-toliko kulturan, ali one sto iz izlivnih traka se uvaljuju na glavnu (konkretno kod masinske skole) e njih ne pustam, po cijenu sudara. Nisam jednog na sine natjerao...
Neelix

#39 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Neelix »

:-) upravu si, nedavanje zmigavca nije ugrozavanje, ali prebacivanje bez nedavanja jest.

a ako te hocu pustiti, opet moram usporiti, tako da ponovo imamo ono sto ti nazivas nepredvidivim ponasanjem. jedini nacin da ponasanje bude predvidivo je da ti upalis zmigavac i ja te pustim.

Image

qler :thumbup:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#40 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

madner wrote:Ako kazes da blokiras prebacivanje to meni znaci da ubrzas ili usporis naglo kako bi zatvorio prostor. Ne davanje zmigavca nije ugrozavanje, problem je u prebacivanju. Nije slucajno da se za zmigavac ne pada ni na testu.
Član 36.
(1) Vozač koji namjerava obaviti neku radnju vozilom na putu (pomjeranje vozila udesno ili ulijevo, mijenjanje saobraćajne trake, preticanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unazad i sl.) smije početi takvu radnju samo ako se prethodno uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge učesnike u saobraćaju ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila i pravcu i brzini kretanja.

Član 37.
(1) Prije obavljanja radnji vozilom iz člana 36. ovog Zakona vozač je dužan jasno i pravovremeno obavijestiti o svojoj namjeri druge učesnike u saobraćaju, dajući znak pomoću pokazivača pravca ili, ako oni ne postoje, odgovarajućim znakom rukom.
(2) Ako znak iz stava (1) ovog člana vozač daje pomoću pokazivača pravca, mora ga davati sve vrijeme obavljanja radnje vozilom, a po izvršenoj radnji mora prestati da ga daje.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#41 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Neelix wrote:jedini nacin da ponasanje bude predvidivo je da ti upalis zmigavac i ja te pustim
:thumbup:
madner

#42 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by madner »

Nikad se ne ubacujem tako da neko mora usporiti da me pusti :roll:

Tehnika se zove voziti malo brze od covjeka iza i biti ispred.
Neelix

#43 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Neelix »

madner wrote:Nikad se ne ubacujem tako da neko mora usporiti da me pusti :roll:

tehnika se zove ispruziti rahljavi kaziprst kad mijenjas traku.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#44 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Vidiš kako je Zlatko lijepo pokazao pravac kretanja :D
Cholina_Lokica

#45 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Cholina_Lokica »

ako mi ima sta mrze... iz b faze kad se ide na glavnu dzadu... i sad fino izlaz iz b faze, prekoputa izlaz iz c faze, oni iz c faze imaju prednost ako ce u b fazu, i onda kamara klocova ne daje zmigavac a skrece prema glavnoj cesti a ti k'o idiot stojis jer mislis da ce oni pravac :x Hebes bingo kako moras tu nagadjati gdje ce ko... a druga je prica sto itioti ne znaju skretati, pa tako i pored toga sto imaju dvije trake da normalno istovremeno skrecu i jedni i drugi, medjed skrece u traku od onih drugih jer se ne zna prestrojiti kasnije, ili staje da svi skrenu iz suprotnog pravca pa tek onda on :x
Ma.Le.Na

#46 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Ma.Le.Na »

meni se svidja kako Neelix razmislja :oops: :D :run:
vozač

#47 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by vozač »

Dile wrote:ako mi ima sta mrze... iz b faze kad se ide na glavnu dzadu... i sad fino izlaz iz b faze, prekoputa izlaz iz c faze, oni iz c faze imaju prednost ako ce u b fazu, i onda kamara klocova ne daje zmigavac a skrece prema glavnoj cesti a ti k'o idiot stojis jer mislis da ce oni pravac :x Hebes bingo kako moras tu nagadjati gdje ce ko... a druga je prica sto itioti ne znaju skretati, pa tako i pored toga sto imaju dvije trake da normalno istovremeno skrecu i jedni i drugi, medjed skrece u traku od onih drugih jer se ne zna prestrojiti kasnije, ili staje da svi skrenu iz suprotnog pravca pa tek onda on :x
imam utisak da te neko svakodnevno nervira 8)
posmatraj stvari sa vedrije strane, bolje da ne daje žmigavac pa skrene, nego da daje žmigavac pa nastavi pravo (dok ne zvizne u tebe), to bi tek bila zajebancija :lol:
Cholina_Lokica

#48 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by Cholina_Lokica »

vozač wrote:
Dile wrote:ako mi ima sta mrze... iz b faze kad se ide na glavnu dzadu... i sad fino izlaz iz b faze, prekoputa izlaz iz c faze, oni iz c faze imaju prednost ako ce u b fazu, i onda kamara klocova ne daje zmigavac a skrece prema glavnoj cesti a ti k'o idiot stojis jer mislis da ce oni pravac :x Hebes bingo kako moras tu nagadjati gdje ce ko... a druga je prica sto itioti ne znaju skretati, pa tako i pored toga sto imaju dvije trake da normalno istovremeno skrecu i jedni i drugi, medjed skrece u traku od onih drugih jer se ne zna prestrojiti kasnije, ili staje da svi skrenu iz suprotnog pravca pa tek onda on :x
imam utisak da te neko svakodnevno nervira 8)
posmatraj stvari sa vedrije strane, bolje da ne daje žmigavac pa skrene, nego da daje žmigavac pa nastavi pravo (dok ne zvizne u tebe), to bi tek bila zajebancija :lol:
ma gdje me nece nervirati, kad svaki dan to moram prolaziti :-) hem nagadjaj gdje ce ko, hem cekaj k'o budala jer se ne znaju prestrojavati i skretati, valjda su one dvije trake napravljene da je klocovima lakse motati, da im je sire, a ne da se ne pravi guzva da svi mogu skretati istovremeno :roll:
bas si me utjesio :lol:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#49 Re: zmigavci u gradskoj voznji

ako šinje izgubi - gotov je! Ipak je to b faza...
madner

#50 Re: zmigavci u gradskoj voznji

Post by madner »

Neelix wrote:
madner wrote:Nikad se ne ubacujem tako da neko mora usporiti da me pusti :roll:

tehnika se zove ispruziti rahljavi kaziprst kad mijenjas traku.
Ode masa :D
Post Reply