Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ove godine

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ali_G

#26 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Ali_G »

Po mom shvatanju svi ovi predznaci se odnose na ljude koji ce zivjeti poslije Muhammeda savs. Gradilo se i u ranijim civilizacijama, ali je i cinjenica da su arapi do unazad 50ak godina bili obicni cobani.
I Kotromanicu daj malo promijeni stil. Dosta ljudi koji citaju tvoje postove nemaju pojma o Islamu i jedino sto mogu da shvate iz postova je da je muslimanima zabranjeno sve zivo i onda se samo nasladjuju. Dvojica forumasa te ispreskakse u vezi sexa i ti umjesto da im das kvalitetan odgovor ti im i to nekako udrobis i samo ih ucvrstis u njihovom neznanju.
Sudnji dan ce doci, al daj brate da se bavimo i naukom i istrazivanjem, a ne samo da po x puta saltamo ispricane price.
KotromanichII

#27 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

sva sreća nisam musliman
Bog odgovara:

2. Zažaliće nevjernici često što nisu postali muslimani.
I Kotromanicu daj malo promijeni stil. Dosta ljudi koji citaju tvoje postove nemaju pojma o Islamu i jedino sto mogu da shvate iz postova je da je muslimanima zabranjeno sve zivo i onda se samo nasladjuju.
sta je to zabranjeno sve zivo? Pa tu smo da im objasnjavamo ako neznaju :wink: nek pitaju.

Pa siguran sam da imalo covjek koji drzi do sebe, i cuva se prihvatit ce vjeru islam, i drzati se cvrsto pravog putag dok dusa ne izadje iz tijela, a to sto se neki zafrkavaju sa islamom to netreba nista da te cudi, jer i to je Allahov zakon da se nevjernici sprdaju, jednostavno oni moraju da se sprdaju jer im je to u krvi

Allah objasnjava to:

82. Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast

2. I ne dođe im nijedna nova opomena od Gospodara njihova kojoj se, slušajući je, ne podsmjehuju

zato netreba da te to cudi, cudilo bi me da nevidim da se zafrkavaju :-) jer oni svojom sprdnjom se sprdaju sa svojom nesrecom , i smiju se svojoj nesreci u lice dok ona vreba iz svakog coska.

Allah kaze:

54. I povratite se Gospodaru svome i pokorite mu se prije nego što vam kazna dođe, - poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.

55. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati,

56. da čovjek ne bi uzviknuo: "Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao
!"

Dvojica forumasa te ispreskakse u vezi sexa i ti umjesto da im das kvalitetan odgovor ti im i to nekako udrobis i samo ih ucvrstis u njihovom neznanju.
daj da vidim kakvo je pitanje, nisam vidio, sta su to oni ispreskakali :-)
Sudnji dan ce doci, al daj brate da se bavimo i naukom i istrazivanjem, a ne samo da po x puta saltamo ispricane price.
buraz pogledaj moje dokaze iz nauke koliko sam samo postirao na ovaj forum, to je bilo bomabardiranje dokazima, iz zraka, kopna, i mora, vece bombardiranje nego kad je Amerika bombardirala Vietnam, ali dzaba je to sve kad na nekoga mora da se ispuni ovaj ajet

Allah kaze:

111. Kada bismo im meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali, - oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.

42. Na Dan kada bude nepodnošljivo i kada budu pozvani da licem na tle padnu pa ne budu mogli,

43. oborenih pogleda i sasvim poniženi biće nevjernici, - a bili su pozivani da licem na tle padaju dok su živi i zdravi bili

44. Zato ostavi Mene i one koji ovaj Govor poriču, Mi ćemo ih postepeno odakle se i ne nadaju patnji približavati

45. i vremena im davati, jer je obmana Moja, zaista, jaka!
XXS

#28 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by XXS »

KotromanichII wrote:Visoke gradjevine predznak Sudnjeg dana

o predznacima Sudnjeg dana ,između ostalog rekao: ''...i kad vidiš gole i bose goniče ovaca kako se natječu u izgradnji visokih građevina...'' (Muslim. br. 10, a vrlo slično i Buhari, br. 50, obojica od Ebu Hurejre, r.a.) .....
Image
debelimedo

#29 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by debelimedo »

ne sikiraj se puno i uzivaj u zivotu, kraj svijeta se najavljuje vec 3000 godina ;)
KotromanichII

#30 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

ne sikiraj se puno i uzivaj u zivotu, kraj svijeta se najavljuje vec 3000 godina
Znas li ti da Smak svijeta moze sad ovog trenutka nastupiti dok ovo citas ??? pitas se kako , pa fino

Smrt kad nastupi, za tebe nastupa mali Smak svijeta, dusa izlazi iz tijela, i nastavi zivjeti u Berzahu, u tom slucaju izgubis poimanje vremena, jednostavno neznas kojom brzinom vrijeme prolazi, sta je dokaz za to

Allah kaze:

46. a njima će se učiniti, onoga Dana kada ga dožive, da su samo jedno veče ili jedno jutro njezino ostali

112. A koliko ste godina na Zemlji proveli?" – upitaće On.

113. "Proveli smo dan ili samo dio dana" – odgovoriće -, "pitaj one koji su brojali."

Kad je Allah usmrtio jednog covjeka i nakon 100 godina ga prozivio njemu se ucinlo da je mrtav bio samo dio dana,
znaci iz ajeta mozemo zakljuciti da se vrijeme ne osjeca, to znaci fakticki sa smrti i sudnji dan pocinje, a moze ono proci i milion godina od smrti do pocetka sudnjeg dana da covjek osjeca da je samo kratko bio mrtav , jer nije svjestan vremena

Allah kaze tome:

259. Ili za onoga koji je prolazeći pored jednog do temelja porušenog grada, povikao: "Kako će Allah oživjeti ove što su pomrli?" I Allah učini te on umre i tako ostade stotinu godina, a onda ga oživje i zapita: "Koliko si ostao?" – "Dan ili dio dana" – odgovori. "Ne", reče On -, "ostao si stotinu godina. Pogledaj jelo svoje i piće svoje, - nije se pokvarilo; a pogledaj i magarca svoga – da te učinim dokazom ljudima -, a pogledaj i kosti, - vidi kako ih sastavljamo, a onda ih mesom oblažemo." I kad njemu bi jasno, on povika: "Ja znam da Allah sve može!"

Znaci ljudi nije sad trenutno problem u Smaku Svijeta, jer on se jos nece desiti , trebaju da se dese veliki predznaci da bi nastupio Smak svijeta, ali mi ipak mozemo otici na sudnji dan daleko brze nego sto ocekujemo, sa smrti se gubi osjecaj vremena i eto te vec na sudnjem danu
Allah kaze:

68. I u rog će se puhnuti, i umrijeće oni na nebesima i oni na Zemlji, ostaće samo oni koje bude Allah odabrao; poslije će se u rog po drugi put puhnuti i oni će, odjednom, ustati i čekati.

15. i govore: "Ovo nije ništa drugo do prava čarolija!
16. Zar kada poumiremo i kada kosti i zemlja postanemo, zar ćemo mi, zaista, biti oživljeni
17. i naši preci davni?"
18. Reci: "Da, a bićete i poniženi!"
19. to će biti samo glas jedan, i svi će odjednom progledati
20. i reći: "Teško nama, ovo je – Sudnji dan!’

21. Da, ovo je Dan strašnog suda u koji vi niste vjerovali!
XXS

#31 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by XXS »

Imam ja jedno pitanje vezano za sudnji dan.
Interesuje me sta ce Alah raditi nakon sudnjeg dana. Eto, nekim ce presuditi, neke nagraditi, a sta ce poslije toga?
O kome ce se brinuti, kome prijetiti, cim molitvama ce se nasladjivati i koga i sta ce gledati po cijeli dan?
Hocel' mu biti dosadno?
debelimedo

#32 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by debelimedo »

jel ono pise da nece smak svjeta sve dok svi ljudi ne budu muslimani, znaci nikad nece smak svjeta :)
therrarrius

#33 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by therrarrius »

debelimedo wrote:jel ono pise da nece smak svjeta sve dok svi ljudi ne budu muslimani, znaci nikad nece smak svjeta :)
Brao jarane, brao, genijalna recenica.
Citaj bolan ne bio citaj, ako je ovo forum slobodan za sve kojizele napisati nesto to ne znaci da se trebaju pisati stupidne stvari kao ova.
mentalist

#34 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by mentalist »

XXS wrote:Imam ja jedno pitanje vezano za sudnji dan.
Interesuje me sta ce Alah raditi nakon sudnjeg dana. Eto, nekim ce presuditi, neke nagraditi, a sta ce poslije toga?
O kome ce se brinuti, kome prijetiti, cim molitvama ce se nasladjivati i koga i sta ce gledati po cijeli dan?
Hocel' mu biti dosadno?
Mudro zboris :-)
theTruePath

#35 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by theTruePath »

Hocel' mu biti dosadno?
To samo Allah zna,a ti nisi na Njegovom nivou da bi mogao razumiti Njegovo stanje i kako On razmisla,znas odnos izmedju mrava i insana,,,eh ti si jos nazadnji od mrava.Znaci nemoj ni pokusavati razumjeti to,jer neces uspjeti ;)
theTruePath

#36 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by theTruePath »

mentalist wrote:
Hocel' mu biti dosadno?
Mudro zboris :-)

Da zna koliko ne zna sutio bi
debelimedo

#37 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by debelimedo »

theTruePath wrote:
Da zna koliko ne zna sutio bi
onda ga prosvijetli
Ali_G

#38 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Ali_G »

Jasno je meni da ce se uvijek ismijavati sa vjerom. Jasno je meni i da ti vjerovatno imas dobre namjere kad upozoravas ljude, al nekako mi tvoj pristup zbrda-zdola.
Nisam ja rekao da Islam zabranjuje sve zivo, al i ono sto zabranjuje treba na fin nacin da objasnimo sta zabranjuje, zasto, koja je alternativa.
A u vezi nauke; lijepo je sto potkrijepljujes naucnim faktima, al je moka poenta bila da se mi kao muslimani vise trebamo fokusirati na nauku. Pa ne mozemo se svi baviti pozivanjem u vjeru. To je jako pohvalno, al s druge strane od 400 i nesto nobelovaca jedan je musliman.
KotromanichII

#39 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Nisam ja rekao da Islam zabranjuje sve zivo, al i ono sto zabranjuje treba na fin nacin da objasnimo sta zabranjuje, zasto, koja je alternativa.
pa nema toga puno sto islam zabranjuje, sve vecinom stvari koje stete za pojedinca i za drustvo, to je sto islam zabranjuje, a sve ostalo je dozvoljeno.
A u vezi nauke; lijepo je sto potkrijepljujes naucnim faktima, al je moka poenta bila da se mi kao muslimani vise trebamo fokusirati na nauku.

tacno tako, ja se stra citajuci o nauci na svakom koraku, zato sto mi to vjera nalaze, jer islam i nauka su usko povezani
Pa ne mozemo se svi baviti pozivanjem u vjeru. To je jako pohvalno, al s druge strane od 400 i nesto nobelovaca jedan je musliman.
nemozemo, ali to je sramota da nema vise nobelovaca, kad sporedis kakvi su prije muslimani bili u nauci, sila velika, a sad niko i nista, sve zato sto su ostavili i vjeru ostavili su i nauku, pa su ponizeni na svakom koraku.
KotromanichII

#40 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Da razjasnimo neke stvari sta je sta

Sta je Smak Svijeta

To je u buducnosti smrt univerzuma i planete zemlje a samim tim u svega ostalog na ovoj zemlji

Sta je Sudnji dan

Sudnji dan pocinje poslije Smaka Svijeta , 40 nezna se cega, dana, mjeseci , godina

Sta je mali Smak svijeta

To je smrt, jer kad covjek umre nema osjecaj za protok vremena, tako da ce u kratko vremenskom periodu se pojaviti na Sudnjem danu. Smrt fakticki bude kao ubrzan proces do sudnjeg dana.
Tako da se neki nezavaravaju sa tim, "ima jos dosta do Smaka svijeta", "treba ovo da se desi treba ono da se desi" tako da mozemo mirno spavati, greska u koracima, Smak svijeta krece sa smrti, jer smrt je tvoj mali smak svijeta.
HAVANA

#41 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by HAVANA »

Image
therrarrius

#42 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by therrarrius »

HAVANA wrote:Image
Kad ti uhvatim ovu bubetinu ima da je ugnjavim :lol: :lol:
glade

#43 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by glade »

najbolja stvar u raspravi sa vjernicima je kada ti krenu citirati svetu knjigu... pa da vjerujem u sve to ne bi se ni raspravljao :D
therrarrius

#44 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by therrarrius »

glade wrote:najbolja stvar u raspravi sa vjernicima je kada ti krenu citirati svetu knjigu... pa da vjerujem u sve to ne bi se ni raspravljao :D
najbolja stvar u raspravi sa nevjernicima je kada ti krenu kritikovati svetu knjigu... pa da nevjerujem u sve to ne bi se ni raspravljao :D
KotromanichII

#45 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

najbolja stvar u raspravi sa vjernicima je kada ti krenu citirati svetu knjigu... pa da vjerujem u sve to ne bi se ni raspravljao
fino je to Allah objasnio i dao izbor da se vjeruje ili nevjeruje

pa kaze u kuranu;

29. i reci(Muhammede): "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!’ Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti; ako zamole pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!

30. One koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi doista nećemo dopustiti da propadne nagrada onome koji je dobra djela činio
Last edited by KotromanichII on 03/11/2010 20:02, edited 1 time in total.
glade

#46 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by glade »

nesto ne vidim da je ovdje neko aman zaman kritikuje... barem ne direktno... ljudi jednostavno objasnjavaju da svi ti "predznaci" se desavaju konstantno jos i prije nego je ijedna sveta knjiga objavljena
glade

#47 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by glade »

KotromanichII wrote:
najbolja stvar u raspravi sa vjernicima je kada ti krenu citirati svetu knjigu... pa da vjerujem u sve to ne bi se ni raspravljao
fino je to Allah objasnio i dao izbor da se vjeruje ili nevjeruje

pa kaze u kuranu;

29. i reci(Muhammede): "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!’ Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svoh strana obuhvatiti; ako zamole pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!

30. One koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi doista nećemo dopustiti da propadne nagrada onome koji je dobra djela činio
super, super stari :thumbup: :D
LeonardoAC

#48 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by LeonardoAC »

jesi ti siguran da je ovaj hadis o gradnji nebodera sahih, meni je ovo malo neshvatljivo... ne takmiče se oni ko će veću zgradu imati..., neg' ko će više $ zaraditi :) A i ovaj hadis mi malo implicira na to da muslimani vječno moraju biti "zaostali čobani na devama"...
XXS

#49 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by XXS »

KotromanichII wrote:29. i reci(Muhammede): "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!’ Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti; ako zamole pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!

Pa ovako nesto ni Hitler Jevrejima nije radio. Ni Staljin, ni Pot, ni Pinoce, ni Pavelic...
somethings

#50 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by somethings »

KotromanichII wrote:
ali de mi reci kad su to ljudi a vreijeme Jura i Kreta perioda za vrijeme dinosaurusa covjek se oblacio kao zena i mazao Dior, Lancome, Loreal kozmetikom dok je zena pustala bradu i skracivala grudi :-) :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Locked