Halid Ibn Welid r.a

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#26 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by bijela »

AjnurSoA wrote:
bijela wrote:e moje dijete...
Ocigledno si potlacena pa imas misljenje malo drugacije i pesimisticno
de, de, smiri malo.. odvadi.
strongwoman

#27 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by strongwoman »

AjnurSoA wrote:
AjnurSoA ... ne tako prema mojoj sestri :x
a ne bi ni ti trebao...
Meni je najgore ponizavanje muslimana kad ga pokusa poniziti njegov brat musliman
AjnurSoA

#28 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

strongwoman wrote:
AjnurSoA wrote:
a ne bi ni ti trebao...
Meni je najgore ponizavanje muslimana kad ga pokusa poniziti njegov brat musliman
Ne vrijedi se zamarati , al slazem se snjom samo u jednom , ljudi nece da uce , i zbgo toga je bitna HISTORIJA.
mnogo se moze da nauci ...
strongwoman

#29 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by strongwoman »

AjnurSoA wrote: Ne vrijedi se zamarati , al slazem se snjom samo u jednom , ljudi nece da uce , i zbgo toga je bitna HISTORIJA.
mnogo se moze da nauci ...
Moze, moze.... narocito iz zivota i djela Muhammeda s.a.v.s.
BHF_Manijak

#30 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

strongwoman wrote:
AjnurSoA wrote:
a ne bi ni ti trebao...
Nije ni Bijeloj onakav post trebao... :wink: Zna i ona `vako nekad uletiti klizeci start, i to djonom... :mrgreen: Pa kuŠ na svog... :)
statix

#31 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

I evo ga, odmah u pogresnom pravcu :-) Haj plz napisi pismo holiwoodskim reziserima da su teroristi sto propagiraju osvajace kroz svoje filmove i jos tako skupo ulazu u produkciju. I trazi da historija izbaci poglavlja o istima. I nek ukinu NATO i sve nacionalne vojske :-) Slazem se sa zadnjom recenicom, al ja k'o zensko sam haman postala pragmaticnija i realnija kad su ove stvari u pitanju... sto mozda i nije bas dobro :D Bjezim ja s teme :ru

Pa je l' vama Holiwood uzor ili sta? :D Dakle, ne prilici vjernicima da velicaju ratove, sta tu nije jasno? Pogotovo ne one osvajackog karaktera, a ne obrambenog ili oslobodilackog. Jeste culi za partizane, kakav Halid ba? :D
strongwoman

#32 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by strongwoman »

Da se vratimo na temu... da ne bi bila top off...

Evo vam link, pa svi procitajte o Halidu Ibn Velidu (knjiga je za download)

http://tewhid.blogspot.com/2009/07/hali ... nhu-i.html
BHF_Manijak

#33 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

Sta ba izvlacite iz konteksta bezze i slijedite kvarnu logiku!Muslimani gotive Halida Ibn Velida-on je vojskvodja bio=svi muslimani su teroristi i vole ratove... :oops:

Cilje teme uopste nije da se velicaju ratovi nego fascinantnost Halidove licnosti uopceno, pa i to da nijedne bitke nije izgubio, sto dok je nevjernik bio sto kasnije...Meni je to fascinantno, isto sto me fascinira umijece nr Napoleona kao vojskovodje, njegova karizma, pa cak i tako daleko da odem i kazem i spomenem Hitlerova, npr njegovo moc ubjedjivanja i retorika, ali danas je to izgleda nemgouce reci sem da ne snosis posljedice da te ljudi nacistom i fasistom proglase...A to je po meni gledanje licnosti kroz jednu prizmu...Ali to je vec neka druga tema!

A sad ospite paljbu kako ima muslimana fasista... :oops: :zzzz:
LSD

#34 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by LSD »

Dobro je neko napisao, Halid ibn Welid je bio (mozda najveci vojskovođa ikad) i prošao :!: , kao i citava ta generacija najboljih muslimana...nekad su ljudi iz citavog nemuslimanskog svijeta (prvenstveno mislim na Evropu) dolazili kod muslimana da se edukuju i usavršavaju, da izucavaju razne nauke (do tada njima nepoznate)
A danas u 21. vijeku muslimani NE ZNAJU napraviti avion, televizor, automobil, mobitel - pa bilo šta.
Po Saudiji (koji svi smatraju svetom zemljom) su rasute ratne americke vojne baze, vec decenijama cuvaju dignitet i suverenitet Saudije kao da je sam Washington D.C. u pitanju, jer je to dio deala sa amerima još od vakta prvih Sauda u kojem je sklopljen dogovor po principu "vi nama naftu guzovace ,a mi vama cuvamo guzove od ostatka svijeta a i od nas samih prije svega"
Nekad je Bagdad (ono što je danas New York) bio "prijestolnica i glavni grad svijeta", a danas je taj isti Bagdad pokoren, razrušen, njegovim ulicama danas patroliraju americki vojnici iz Kalifornije,Oregona, Oklahome ili Arkanzasa koji na sebi imaju vrijednost opreme ekvivalentan vrijednosti primanja cijele jedne iracke porodice za godinu dana.
Daleko su današnji muslimani od tih slavnih vremena iz kojih potice i Halid ibn Welid....danas su poniženi i osramoceni na svim poljima...pogledajte malo slike muslimana Palestine, Iraka,Afganistana i vidjet cete samo patnju, bijedu, međusobne ratove jednog te istog naroda u kojem brat na brata puca iz oružja ili diže sebe u vazduh ispred džamije, to su obavezno gore pomenuti Jenkiji koji su tu došli da ih "poduce vrijednostima i tekovinama demokratije" ...sjetimo se šta su muslimani (a i ostali građani) Bosne i Hercegovine proživljavali na samom kraju 20 vijeka, nije to tako davno bilo...genocid se nad njima izvršio.
bijela

#35 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by bijela »

BHF_Manijak wrote: Nije ni Bijeloj onakav post trebao... :wink: Zna i ona `vako nekad uletiti klizeci start, i to djonom... :mrgreen: Pa kuŠ na svog... :)
istina ne poznaje krvno-prijateljsko-bratske veze. svaki put kad neko SAMOUVJERENO odvali glupost neće mi biti žao uletjeti :wink:

ko želi da pročita šta o hazreti Halidu, prije 2-3 godine je izašla knjiga o njemu "Halid ibn Velid", kao prijevod jednog pakistanskog generala (A.I. Ekrem) koji je bio oduševljen njegovom taktikom ratovanja pa je obišao sva mjesta na kojima su se bitke odvijale, pokušao ih rekonstruisati i odvadio malo iz nekih nerealnih arapskih biografija koje su navodile višestruke cifre neprijateljske vojske i mnogo manje muslimanske, e da bi glorifikovali hazreti Halida. a njemu, također, nije potrebna laž za slavu, on je svakako slavan. u prvom planu zbog toga što je bio ashab.

@babyblue :thumbup:
ekonomistx

#36 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

Khalid bin Welid r.a.: 1.Islam, 2. Dzizja, 3. Rat

a kod danasnjih muslimana 1. Money, 2. Vlast 3. Facebook :(
ekonomistx

#37 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

el Beqara: 216. Propisuje vam se borba, mada vam nije po volji! - Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. - Allah zna, a vi ne znate.

Mislim da je Halid r.a. strasno volio ovaj ajet
statix

#38 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

Baby Blue wrote:
statix wrote:
I evo ga, odmah u pogresnom pravcu :-) Haj plz napisi pismo holiwoodskim reziserima da su teroristi sto propagiraju osvajace kroz svoje filmove i jos tako skupo ulazu u produkciju. I trazi da historija izbaci poglavlja o istima. I nek ukinu NATO i sve nacionalne vojske :-) Slazem se sa zadnjom recenicom, al ja k'o zensko sam haman postala pragmaticnija i realnija kad su ove stvari u pitanju... sto mozda i nije bas dobro :D Bjezim ja s teme :ru

Pa je l' vama Holiwood uzor ili sta? :D Dakle, ne prilici vjernicima da velicaju ratove, sta tu nije jasno? Pogotovo ne one osvajackog karaktera, a ne obrambenog ili oslobodilackog. Jeste culi za partizane, kakav Halid ba? :D
Jok, nama je uzor ibn Velid :D Salu na stranu, odgovorih ti jednako dramaticno kako si i ti sam dao komentar. Da je neko otvorio temu o Napoleonu ili Aleksandru Velikom cisto sumnjam da bi tvoja reakcija bila ista :wink: Otkud ideja da neko velica ratove?!I sto se mene tice slabo pali ta otrcana fraza "ne prilici vjerniku ovo ili ono... (lista po vlastitom izboru)", osim od onih koje sama smatram autoritetima da mi to kazu.
O&O
Ne znam zasto ti je tesko povjerovati da kad' gledam holivudske spektakle poput "Aleksandra Velikog" i pored toga sto uzivam u efektima i glumi, cijelo vrijeme mi se mota po glavi misao:"Kako su ljudi bili glupi" i to je moj stav spram tih ratovanja. Znam da dogadjaje treba shvatati u kontekstu vremena u kojem su se odigrali, ali to mi ne oduzima pravo da osudim to kao glupost, pa i tebi kao vjerniku, bez obzira sto postoje hadisi ili ajeti koji opravdavaju te ratove. Covjekova svijest i razum su koliko-toliko napredovali vremenom. Nije isto roditi se danas u BiH ili roditi se u Antickom Rimu kao rob, bez ikakvih prava.
Prema tome ne znam za tebe, ali meni ne pada na pamet da mi djetetu budu uzor neke vojskovodje i ratobornici, a holivudske filmove moze pogledati, ali nadam se da ce uvidjeti koliko covjek moze biti glupo bice, nesposobno da probleme rijesi mirnim putem.
Kod tih "problema" se mi ustvari i razilazimo. Za mene je neprihvatljivo ubiti nekoga zato sto vjeruje u 100 bogova. Nek vjeruje i u milijardu, sve dok to ne ugrozava moju egzistenciju i prava koja mi garantuje drzava u kojoj sam rodjen.
Cesto se vjernici pozivaju na razum kojeg im je dao Bog. Pa evo ti meni reci, sta ima razumno u tome da ja sad odem u Afriku ili Juznu Ameriku i ubijem nekoga ko vjeruje u 15 Bogova. Ili su to samo bili izgovori za sirenje teritorijalne moci i sticanje resursa?
Ma ustalom sta ja tebi imam pricati, kada je vrhovni autoritet izdao naredjenje "ubijajte mnogobosce", pa ti je tesko biti objektivna i razumna po tom pitanju i osuditi isti kao glupost. Zamisli sad se pojavi neko sa ideologijom zasnovanoj na "ubijajte monoteiste", da li je to za tebe rezultat gluposti ili mudrosti i razuma?
statix

#39 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

Dragi moj statix, osim sto si uklizao na temu prebacujuci ljudima koji istu komentiraju da velicaju terorizam :shock:
Gdje sam napisao terorizam? Napisao sam ratovanje i nasilje.
kako su vjernici zaostali i nerazumni te ih je masio taj razvoj svijesti i razuma. Ja bih bas voljela da si ti ovo ovako lijepo objasnio onima sto su me cascavali granatama i snajperima prije manje od dvije decenije, a nije im uzor bio ibn Velid.
Pa vidi pokusao sam ja i na forumu politika, ali dzaba, cetnik ostaje cetnik, zaludjen vlastitim nacionalizmom. Vidis siguran sam da cemo se sloziti oko svega po pitanju rat u BiH, ali zasto bi bilo drugacije sa ratovima vodjenim pod vjerskim zastavama, u ovom slucaju zastave islama, zar to nije glupost?
Sto ce ti ovo, bolan? Ti i ja smo vec vodili jednu prepisku na temu ratovanja u islamu, i ti odlicno znas moj stav, zato ti apsolutno ne dopustam da mi prebacujes kojekakve gluposti poput ovog sto si gore prosuo niti da mi pripisujes nekakve stavove s kojim ja nikakve veze nemam. Ali tema nisu ratovi, nego jedna historijska licnost, i ova tema, kao i svaka diskusija o istom, apsolutno ne mora biti nuzno losa ili negativna. Historia est magistra vitae. ;-) Sto rece Manijak to se zove jednodimenzionalno posmatranje. Ali, obzirom i na ovo tvoje jeftino generaliziranje, da se zakljuciti da ti je jednodimenzionalna prizma najbliza za promatranje i promisljanje svijeta.
Vec sam napisao da shvatam dogdjaje u kontekstu vremena, ali zasto bi me to sprijecilo da okarakterisem ratove kao glupost? To je bila moje poenta, a koju ti izbjegavas, a ne terorizam, ubijenje u islamu itd...

Uostalom da su glupost najbolje potvrdjuju sami oni koji su ih vodili, jer nicija nije do zore, pa ni Aleksadrova, ni Kirina, ni Halidova. Jednom kad su stvorili homogenu monoteisticku sredinu, udarili jedni na druge zbog te iste knjige i hadise, koji su ih do jucer cinili jedinstvenim.
ekonomistx

#40 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

po teoriji (zavjere) Avatara, Amerika je najgluplja zemlja na kugli zemaljskoj, jer sve svoje probleme rješava ratovima, koje, na njihovu žalost, na kraju izgube... pa opet ljudi napadaju Islam kako on propagira ubijanje umjesto da optuzuju stvarne krivce, ubice, americke teroriste. Da nije tuzno i zalosno, bilo bi smijesno i jadno. Nikad muslimani nisu vise ubijani do zadnjih 20 god, kako u BiH od strane cetnika i ustaša i stranih terorista (bijednih rusa, bijednih grka i bijednih bugara i ostalih, svakako bijednih, sto nisu culi za veš mašinu pa su dosli u BiH nebi li je ukrali), tako Iraka, Sudana, Afganistana a da ne govorim Palestine...
Zna li onaj koji pise da je u islamu rat zadnja opcija...nakon ponude islama pa zatim dzizje (poput danasnjeg pdv-a)
Zna li onaj koji pise da se ne smije povesti rat protiv bilo koje zemlje koja pusti islamske misionare u doticnu zemlju
Zna li onaj koji pise da muslimani u toku rata, moraju prihvatiti primirje, ako im neprijatelj to ponudi
Zar se ovje radi o propagiranju ubijanja?!

Ali blizi se dan kad ce se situacija preokrenuti...jer Gospodar nebesa i zemlje nam je obecao da kraj pripada vjernicima
Sura 6: 158
˝Reci: "Samo vi čekajte, i mi ćemo, doista, čekati˝
statix

#41 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

Zna onaj sto pise sve to, ali se ne ogranicava na jedan period i jednu naciju ili narod, za razliku od tebe, koji ces sve osuditi osim onoga sto je povezano sa islamom. Tako da i pod tom zastavom mnoga djeca su ostala bez oceva, majke bez sinova, zene bez muzeva, i nema tu Halida i boga koji mogu opravdati takve tragedije i ljudsku glupost, pogotovo ne tezom da nisu htjeli prihvatit moju religiju. Ma zamisli djubradi! :shock: Onda nema druge nego rat, je li?
Zna li onaj koji pise da se ne smije povesti rat protiv bilo koje zemlje koja pusti islamske misionare u doticnu zemlju
:-)
ragib

#42 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ragib »

bijela wrote:
BHF_Manijak wrote: Nije ni Bijeloj onakav post trebao... :wink: Zna i ona `vako nekad uletiti klizeci start, i to djonom... :mrgreen: Pa kuŠ na svog... :)
istina ne poznaje krvno-prijateljsko-bratske veze. svaki put kad neko SAMOUVJERENO odvali glupost neće mi biti žao uletjeti :wink:

ko želi da pročita šta o hazreti Halidu, prije 2-3 godine je izašla knjiga o njemu "Halid ibn Velid", kao prijevod jednog pakistanskog generala (A.I. Ekrem) koji je bio oduševljen njegovom taktikom ratovanja pa je obišao sva mjesta na kojima su se bitke odvijale, pokušao ih rekonstruisati i odvadio malo iz nekih nerealnih arapskih biografija koje su navodile višestruke cifre neprijateljske vojske i mnogo manje muslimanske, e da bi glorifikovali hazreti Halida. a njemu, također, nije potrebna laž za slavu, on je svakako slavan. u prvom planu zbog toga što je bio ashab.

tu knjigu sam nasao na ovom linku
http://www.dzemat-jezero.info/detalji/halid-ibn-velid
AjnurSoA

#43 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

ragib wrote:
bijela wrote:

tu knjigu sam nasao na ovom linku
http://www.dzemat-jezero.info/detalji/halid-ibn-velid
Da , tu ima ta knjiga potvrdjeno , u PDF formatu oko 80 MB
ekonomistx

#44 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

avatar, ja tebe pola ne razumijem...kao da malo mijesas pojmove...pricaj bre svoj srpski da te ceo svet razume:)

Pa kazem ti da se trebamo okrenuti americi i reci koliko je djece ostalo bez oceva u Iraku, Afganistanu itd..

Ali kao da imas duple arsine... dok govoris o nepravdi ubijanja naroda bas u trenutku dok se tvoji hriscani nasladjuju muslimanskom krvlju i kao da zelis da drzis muslimane pod dojmom da su oni krivi za sve u svakom slucaju... nekom drugom prilikom, ipak ima danas razumnih muslimana

79:40
Mi vas na skoru patnju upozoravamo, na Dan u kome
će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a
nevjernik uzviknuti: "Da sam, bogdo, zemlja ostao!"
statix

#45 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

ekonomistx wrote:avatar, ja tebe pola ne razumijem...kao da malo mijesas pojmove...pricaj bre svoj srpski da te ceo svet razume:)

Pa kazem ti da se trebamo okrenuti americi i reci koliko je djece ostalo bez oceva u Iraku, Afganistanu itd..

Ali kao da imas duple arsine... dok govoris o nepravdi ubijanja naroda bas u trenutku dok se tvoji hriscani nasladjuju muslimanskom krvlju i kao da zelis da drzis muslimane pod dojmom da su oni krivi za sve u svakom slucaju... nekom drugom prilikom, ipak ima danas razumnih muslimana

79:40
Mi vas na skoru patnju upozoravamo, na Dan u kome
će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a
nevjernik uzviknuti: "Da sam, bogdo, zemlja ostao!"
Avatar je za tvoju informaciju bosanac, bosnjak, koji se deklarise kao ateista, i kojem pripada kako islamska tako i evropska tradicija, od koje ti uzalud bjezis, dok s druge strane velicas sve islamsko i arpasko, kao npr. jezik i religiju. Fino sam ti napisao svoj stav o ratovanju, ako ti imas problem da isudis svete ratove koji su vodjeni od strane arapa protiv mnogobozaca i kjafira, tvoj problem.
Procitaj moje pisanje na temi Avatar na forumu "Film", pa ces da vidis jesam li ili nisam osudio, kao i na nekim drugim temama. Isto je i sa ratom u BiH. Gdje bas mene prozva srbinom, a dva zlatna ljiljana u familiji.

Nego nisi ti nikakav vjernik, da ti ja kazem, ti si zaludjeni vjerski fanatik koji velica vojskovodje koji su ubijali u ime boga, i koji su direktno odgovorni za mnoge tragedije ovoga svijeta kao i oni sto su vodili krstaske i druge svete ratove. Sa danasnje vremenske distance ocigledno ti je spektakularno i simpaticno razmisljati o tim pohodima, a da se ne zapitas koliko su ljudskih zivota bespotrebno odnijeli. Samo zbog razlicite vjere, zbog toga sto nisu kao mi, ...kao sto rekoh nisi ti vjernik, ti si sovinisticki nacionalista, ma uostalom...evo sta si ti (napomena da je srbin autor, posto si trazi na srpskom jeziku, kako bi celi svet razumio):

O nacionalizmu
Danilo Kiš
21.07.1974.

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo od zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se "izrazi", ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne slobodnozidarske skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, za zadatak i cilj probleme epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih itd.

Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N. N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, i skinuli ga sa slobodnozidarske lože, u koju se on sam smestio, ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuum bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila. To je onaj Sartrov Žil, koji je porodična i društvena nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomenu jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova "tajna" da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer Žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, Žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju. Ovaj i ovakav portret, primenljiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnički), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one suviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reći da je on, po opredeljenju, asketa, potencijalni borac, koji čeka svoj čas.

Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, potpun i slobodan izbor, globalan stav koji čovek prihvata ne samo prema drugim nacijama, nego i prema čoveku uopšte, prema istoriji i društvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta. Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe - nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje, koje ne iziskuje truda. Ne samo pakao to su drugi, u okviru nacionalnog ključa naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu.

Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše "iz naroda i za narod", koji svoj individualni glas, tobože potčinjava višim nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič: u srpskohrvatskoj varijanti, borba za prevlast oko nacionalnog porekla LICITARSKOG SRCA. Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture (ne tiču ga se). Ali stvar nije tako prosta. Ako zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom couleur locale takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta (što će reći ako nije u službi umetničke istine), jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog.

Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više; mi koljemo (kad se mora), ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena, da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični, a tako različni, zbog kojih je igra započeta. Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svoga brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patološkim; pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bića. Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan. Nacionalista se ne boji nikoga, "nikog do boga", a njegov bog jeste bog po njegovoj meri, bledi rođak Žil, negde za nekim drugim stolom, njegov brat rođeni, isto toliko nemoćan koliko i on sam, "ponos porodice", porodični entitet, svesni i organizovani deo porodice i nacije - bledi rođak Džim. Rekli smo, dakle, biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze.

"To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan sasvim da je priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili u anonimnosti gomile; nezadovoljnik koji se ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune" - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavičluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u naše doba? Pritisnut ideologijama, na marginama društvenih kretanja, zbijen i izgubljen među konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskraćena, individuum se našao u procepu, u praznini, ne učestvuje u društvenom životu a društveno biće, individualista a individualnost mu uskraćena u ime ideologije, i šta mu preostaje drugo nego da svoje društveno biće traži drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija i antiideologija...
ekonomistx

#46 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

O nacionalizmu
Danilo Kiš

Dragi moj Avatar, mnogo neistina u tvom kazivanju. Al ahjd, musliman sam(a ne ćafir) pa moram oprostiti

by the way, Islam je protiv nacioalizma... ali je zapad neukom muslimanskom zivlju, pogotovo na istoku, nametnuo nacionalizam kao zamjena za vjeru, al to su neke druge teme

i dajte ljudi malo da spominjemo naseg Halida, dosta nam je pesimizma

i nek se na ovom zavrsi nasa rasprava sa mojim priznanjem da sam fundamentalni musliman, ako ti je poznato sta to sve znaci

i za kraj:

Al Kafirun
--
Nevjernici
Mekka
-
6 ajeta

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Reci: "O vi nevjernici,
2. ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate,
3. a ni vi se nećete klanjati onome kome se ja klanjam;
4.ja se nisam klanjao o nima kojima ste se vi klanjali,
5.a i vi se niste klanjali o nome kome se ja klanjam,
6.vama-vaša vjera, a meni moja!”
ekonomistx

#47 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

Halid r.a. je ubijao radi Boga, koji je i tebe i mene stvorio a sta kazes za amere koji ubijaju u ime dzordza busha (Allah ga uputio) i goriva (svih vrsta), te onog prvoklasnog heroina u afganistanu... ko je od njih na istini??

i zasto se ne ugledas na te ljiljane u familiji...pa protiv koga su se oni borili, nego protiv ćafira, kako se ti sam prozva... a mozda je (za dlaku) bolje biti i srbin nego ateist, on vjeruje makar u poslanika Isusa a ti vjerujes da si nastao od majmuna...hm, kako ruzna misao o samom sebi
statix

#48 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

by the way, Islam je protiv nacioalizma... ali je zapad neukom muslimanskom zivlju, pogotovo na istoku, nametnuo nacionalizam kao zamjena za vjeru, al to su neke druge teme
Slicno ti je to, i jedan i drugi se ne boje nikog sem boga. Pa sam si napisao, ako ne prihvataju moje misionare, rat je opravdan.
i dajte ljudi malo da spominjemo naseg Halida, dosta nam je pesimizma
Haj otvori temu o Ibn Rushdu kao zacetniku ideje sekularizma i pusti se vjerskih vojskovodja, to nije nesto sto treba velicati, ili diviti se "umijecu" njihovog ratovanja.

Nisam rekao da si fundamentalista nego fanatik. :wink:
Last edited by statix on 02/11/2010 14:17, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#49 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

Nisam znao da postoji novi termin samoodbrane, tj "Ubijanje u ime Boga"... :oops: :roll:
statix

#50 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

ekonomistx wrote:Halid r.a. je ubijao radi Boga, koji je i tebe i mene stvorio a sta kazes za amere koji ubijaju u ime dzordza busha (Allah ga uputio) i goriva (svih vrsta), te onog prvoklasnog heroina u afganistanu... ko je od njih na istini??

i zasto se ne ugledas na te ljiljane u familiji...pa protiv koga su se oni borili, nego protiv ćafira, kako se ti sam prozva... a mozda je (za dlaku) bolje biti i srbin nego ateist, on vjeruje makar u poslanika Isusa a ti vjerujes da si nastao od majmuna...hm, kako ruzna misao o samom sebi
Strah me takvih kao ti, kojima fali boba (npr. ova tema) da udju u sukob s onim anamo...rodila te majka ratobornog, bice od tebe nesto...
Locked