zimzelen wrote:Banksy wrote:Sarajevski wrote:nazalost, ko je god imao imalo uvida u nasu medijsku scenu, nije ga ovo nimalo iznenadilo. svuda u svijetu novine su u krizi, kod nas pogotovo. novaca za marketing nema i ono malo firmi koj se reklamiraju radije to rade na televizijama nego u printanim medijima. tiraz svih nasih dnevnih novina je drasticno pao, to sto se neko petkom hvali da je stampao miliione primjereka, ne znaci nista, sve nase novine skupa dnevno ne prodaju vise od 30 hiljada primjeraka.
dani su vec dvije tri godine u teskoj krizi. ostali su duzni zagrebackoj stampariji radin, poslije su presli u unioninvest plastiku koja je u vlasnistvu mimsa i tu su se isto zavalili, jednostavno, nisu imali novaca da plate stampu, dug je rastao i desilo se to sto se desilo.
svakoj sedmicnoj novini kod nas treba izmedju osam i deset strana placenih reklama da bi platili stampanje, ostalo sto zarade je prodaja, a dani to nisu mogli. dug stampariji je narastao na, koliko sam ja cuo, 400 hiljada maraka, selimovici nisu znali sta da rade jer bi ih da su odbili nastaviti stampati optuzili za gasenje jednog medija i na kraju su odlucili za taj dug preuzeti novine.
danima zelim da nastave izlaziti, jako su jako vazan dio nase medijske scene. izrastali su godinama u respektabilan magazin, u ratu su bili odlicni, poslije rata uz slobodnu bosnu i jedno vrijeme oslobođenje i nezavisne bili nas najbolji printani medij.
nazalost, finasijska kriza uzima danak, dani su presli pod plast mimsa, nezavisne se krpe s onim sto im da vlada rs kao pomoc medijima. kada bude bolja ekonomska situacija u ovoj zemlji, bice nam bolje i novine. jednostavno, puno svijeta koji bi kupio dane ili bosnu ili oslobođenje ili avaz radije kupi tri hljeba nego heftičnjak.
opet kazem, zelim im puno srece, neka opstanu i neka budu bolji nego sto su bili
Sve tačno.
I nije tragedija što je magazin promijenio vlasnika, tragedija bi bila da se ugasio.
Mada

možda ni to ne bila tragedija. Ostao bi samo Avaz i Avazova izdanja, a onda bi sve bilo puno jednostavnije
Teško da će Selimovići biti u stanju osmisliti i realizirati samoodrživ koncept novih Dana, ne znam ni kako krpe ovo s Oslobođenjem ...
To se samo donekle moze tako kazati. Govorim kao neko ko je odrastao uz tu novinu, ciji su se tekstovi citali kod Ljiljane Pirolic, nedjeljom ujutro, na Radiju BiH, dakle, ne negiram emociju, i ko je bio uz tu novinu do danas. Ovdje je promjena vlasnika, po meni, ne tako daleko od osjecanja koje bi izavzalo gasenje tog lista.
Nece to biti vise Dani kakvi su bili, sasvim sigurno. Niko u BiH, nije u tolikoj mjeri , bar pokusao drzati standarde novinarstva, kao Dani i zato je za mene gubitak veliki. Spominjati krizu, unutrasnej dugove, reketasenje i mafiju, koji su uticali na poziciju i tog lista, nepotrebnoje ovdje isticati.
Bit ce zanimljivo da li ce bas svi spoljni saradnici Dana ostati i pod Hilminim skutima. Hoce li bas Ivan L. dobiti slobodu da pise kako je do sada, Hemon i ostali autori.
Ni mi nismo kakvi smo bili

nije žigalo na promjenu vremena dok se slušala Lj. Pirolić
Naravno da postoje emocije, ali to je problem s kojim se suočavaju svi printani mediji na planeti.
Evo vijest, baš prošle sedmice,
New York Times uskoro prestaje izlaziti u tiskanom izdanju!
Bojim se, Pećanin & co. nisu našli recept, Selimovići ga neće naći, pogotovo. Nije ga našao ni Feral, ni mnogi drugi, takva vremena. Moraš imati jake (kod nas političke) sponzore.
Dani su bili dobra novina, s dobrim imenima, Pećanin je dobar novinar (pusti ove druge forumske novinare što mlate o potkupljivosti i plaćenicima

pokažite mi još jednog živog, pravog, pored Senada Avdića i Gojka Berića), ali nažalost uvijek je imao loše političke procjene. Na prošlim izborima tipovao je na Lagumdžiju i fulao, ovaj put na Silajdžića, pa opet fulao. Silajdžić ga je 2007. primio pod skute, Lagumdžija danas vjerovatno ne bi ... a dugovi se nakamarali.
Printani mediji u BiH - svi mediji u BiH, printani pogotovo, vezani su za političke opcije i lidere koji kontrolišu određene kompanije, svako svoje, a koje zakupljuju marketinški prostor u medijima. Padom SBiH Pećanin gubi njihove kompanije, a one SDP-ove ne može obezbijediti, a Hilminoj štampariji dužan do grla, prosta računica.
Ako se Dani i ugase, ako se ugasi i Bosna, što je također izgledno, ako Hilmo u neka doba prevrne pa podvuče crtu gdje je jasno da ne može vječno iz svojih drugih firmi namirivati stalne gubitke Oslobođenja, ako se sve to desi, a desiće se ... Onda nam ostaje Avaz i Avazova izdanja kao neka hardcore bošnjačka verzija hrvatske EPH-a.
E onda, tek ONDA će da me ozbiljno svladaju emocije ...