'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Vitez Koja

#26 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

iceman2010 wrote:
Vitez Koja wrote:
zimzelen wrote:Prelazak magazina 'Dani' u vlasnistvo Hilme Selimovica znaci gubitak kakvog-takvog nezavisnog glasila na otuznoj medijskoj sceni BiH. Tuzan sam danas.
I nije toliko bio nezavisan. U zadnje vrijeme je bio poprilicno na strani Harisa Silajdžića i Stranke za BiH. Ovo govorim, kao dugogodisnji citalac Dana, jer sjecam se sta je pisao Senad Pecanin, o Harisu, prije nekoliko godina, a sta je pisao, o njemu, u zadnje vrijeme. Inace, glavna urednica Oslobodenja je Vildana Smailbegovic, u cije profesionalne domete, imam povjerenja. Smatram, da Dani nece nista izgubiti sa ovim "prelaskom" pod okrilje Oslobodenja. Zato, nemas razloga za neku tugu. Na kraju, ni jedan medij nije istinski nezavisan.
Slozio bih se po pitanju Dana i njihove politicke obojenosti. Cudi me kako, kada si vec primjetio politicku obojenost Dana, nisi primjetio politicku obojenost Oslobodjenja. Reci mi samo sta je ono Lidija Korac u Oslobodjenju i kako to da grad sa Alijom Behmenom i SDP-om na celu finansira taj list? A u isto vrijeme je draga Lidija takodjer u SDP-u. Ja itekako sumnjam u objektivnost i profesionalnost Vildane Selimbegovic.
Nisam znao da Oslobodenje finansira SDP!? Mislio sam, da ovaj list finansiraju Selimovici, sto je i prirodno, jer oni su njegovi vlasnici. Koliko sam, mogao upraitti, Oslobodenje nije posvecivalo neku veliku paznju SDP. Prije, da je Oslobodenje, imalo vise pozitivnih stavova o Nasoj stranci, nego o SDP-u.Nisu o njemu pisali nikakve hvalospjeve, ali nisu ga ni kudili.
Sto se tice Vildane, svoj sud o njoj, donosim, na osnovu onoga sta ona pise. Nisam primjetio da ima velika odstupanja u svom pisanju u posljednjih par godina i vise. Sada, i ona je covijek, i kao takva, njeno pisanje je podlozno, u nekim crtama, njezinim stvovima, politici i uopste zivotu koje ona ima. A, sada, drugo je pitanje,da li se ti, njezini stavovi, svidjau nama.
zimzelen

#27 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by zimzelen »

Erzsebet wrote:Zafalilo mu para za kockanja... Baš mi je drago da je smrad otišao, samo se bojim da ima neko bolje mjesto.
Imas li dokaze da se kockao? Zasto je smrad, pojasni iz tvog ugodnog Amsterdama?
Erzsebet

#28 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Erzsebet »

zimzelen wrote:
Erzsebet wrote:Zafalilo mu para za kockanja... Baš mi je drago da je smrad otišao, samo se bojim da ima neko bolje mjesto.
Imas li dokaze da se kockao? Zasto je smrad, pojasni iz tvog ugodnog Amsterdama?
Cijeli grad zna da se kockao, a lično sam ga vidio barem deset puta u Colosseumu, obično je s Ćelom Bajramovićem sjedio ili negdje oko njega, desetine hiljada maraka je pored mene prokockao, u to vrijeme sam radio tamo.

Smrad je jer se prodao svakoj političkoj opciji koja mu je ponudila pare, ovaj put Harisu ublehašu i 100% porazu, zbog toga mi je i drago što je sjahao.

A što se Amsterdama tiče, vjeruj mi da sam bolje upućen u Amsterdamu, nego 99,9% ljudi u Sarajevu.
iceman2010

#29 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by iceman2010 »

Vitez Koja wrote: Nisam znao da Oslobodenje finansira SDP!? Mislio sam, da ovaj list finansiraju Selimovici, sto je i prirodno, jer oni su njegovi vlasnici. Koliko sam, mogao upraitti, Oslobodenje nije posvecivalo neku veliku paznju SDP. Prije, da je Oslobodenje, imalo vise pozitivnih stavova o Nasoj stranci, nego o SDP-u.Nisu o njemu pisali nikakve hvalospjeve, ali nisu ga ni kudili.
Sto se tice Vildane, svoj sud o njoj, donosim, na osnovu onoga sta ona pise. Nisam primjetio da ima velika odstupanja u svom pisanju u posljednjih par godina i vise. Sada, i ona je covijek, i kao takva, njeno pisanje je podlozno, u nekim crtama, njezinim stvovima, politici i uopste zivotu koje ona ima. A, sada, drugo je pitanje,da li se ti, njezini stavovi, svidjau nama.
Zasto Hilmo ne bi mogao imati veze sa SDP-om? Drugo cudi me da nisi primjetio vezu Lidija Korac visoko pozicionirani clan SDP-a i direktorica oslobodjenja. Isto tako zar nije malo cudno da grad, koji gle cuda vodi SDP sa Alijom Behmenom na celu, novini kojoj je direktorica gle opet cuda iz SDP-a prebaci odredjenu svotu novca zbog kojeg se jadnica zbog sukoba interesa ne moze naci na nekoj ambasadorskoj poziciji?
Erzsebet

#30 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Erzsebet »

iceman2010 wrote:
Vitez Koja wrote: Nisam znao da Oslobodenje finansira SDP!? Mislio sam, da ovaj list finansiraju Selimovici, sto je i prirodno, jer oni su njegovi vlasnici. Koliko sam, mogao upraitti, Oslobodenje nije posvecivalo neku veliku paznju SDP. Prije, da je Oslobodenje, imalo vise pozitivnih stavova o Nasoj stranci, nego o SDP-u.Nisu o njemu pisali nikakve hvalospjeve, ali nisu ga ni kudili.
Zasto Hilmo ne bi mogao imati veze sa SDP-om? Drugo cudi me da nisi primjetio vezu Lidija Korac visoko pozicionirani clan SDP-a i direktorica oslobodjenja. Isto tako zar nije malo cudno da grad, koji gle cuda vodi SDP sa Alijom Behmenom na celu, novini kojoj je direktorica gle opet cuda iz SDP-a prebaci odredjenu svotu novca zbog kojeg se jadnica zbog sukoba interesa ne moze naci na nekoj ambasadorskoj poziciji?
Ne može se politika SDP-a porediti ni sa jednom drugom politikom u BiH. Sve ove druge stranke su nas dovele do 20 godina bijede, straha, ubistava, nacionalizma, fašizma i šta sve ne, nije to SDP radio. Zbog toga i treba podržati SDP sada kada imaju priliku, svaki medij na svijetu ti je obojen politički i nećeš nijedan naći koji nije. Samo je razlika koga se podržava, ljevicu ili desnicu, kriminalce ili one koji to nisu, itd. Novinarstvo nije neutralnost, nego je upravo ukazivanje na to ko je i šta je bolje od ponuđenih opcija.
Vitez Koja

#31 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

iceman2010 wrote:
Znam,za Lidiju. Ali, svoje zakljucke donosim prije svega na osnovu onoga sto procitam. I koliko sam primjetio, na osnovu procitanog, u Oslobodenju, nije se nesto posebno podrzavao SDP. Jednostavno, nije se mnogo spominjao. Nisam ovo bas najbolje razumio, ovaj sukob interesa Lidije Korac ,sa ambasadarskom funkcijom.
Vitez Koja

#32 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

Erzsebet wrote:
iceman2010 wrote:
Ne može se politika SDP-a porediti ni sa jednom drugom politikom u BiH. Sve ove druge stranke su nas dovele do 20 godina bijede, straha, ubistava, nacionalizma, fašizma i šta sve ne, nije to SDP radio. Zbog toga i treba podržati SDP sada kada imaju priliku, svaki medij na svijetu ti je obojen politički i nećeš nijedan naći koji nije. Samo je razlika koga se podržava, ljevicu ili desnicu, kriminalce ili one koji to nisu, itd. Novinarstvo nije neutralnost, nego je upravo ukazivanje na to ko je i šta je bolje od ponuđenih opcija.
Slazem se. SDP nas nije doveo u ovaj crnjak. Sada su dobili priliku i na njima je da potvrde da su bolji od drugih stranaka. Da bih bio do kraja uvjeren u njohovu pozitivnost, moraju tu istu politiku i sprovesti.
Naravno, svugdje u svijetu postoje mediji koji pripadaju ljevici ili desnici itd. I da, na njima da ukazuju koja je opcija bolja. Mada, ja u osnovi nemam tih dilema.
HomeArt

#33 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by HomeArt »

gurabija78 wrote:
HomeArt wrote:Da ih je bar kupila prava novina nego Oslobodjenje, doduse tu su negdje sad, komad-dva po trafici.
avaz mozda?
Ma kakav avaz, doduse on jos i ima tiraz ali sve je to u pet deka sa Oslobodjenjem. Nemamo mi pravih novina na žalost kao što nemamo još svašta nešto.
dragg

#34 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by dragg »

Žao mi je što Pećanin odlazi. Ako još uvijek postoji objektivnost u novinarstvu i ako je uopće moguća, mislim da se Pećanin, od svih relevantnih novinara/urednika najviše približio tom idealu. Normalno je da ljudi imaju preferencije i da ponekad griješe u procjenama, ali mislim da je on uvijek znao održati integritet i ravnotežu u Danima, nudeći razne perspektive. To se naravno, kad-tad negativno odrazi na financijsku sliku, pogotovo u zemlji svakojakog reketiranja. Nadam se da će Oslobođenje nastaviti s kvalitetom Dana, jer su to jedine sedmične novine u BiH koje se "daju" čitati.
5 0 5

#35 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by 5 0 5 »

@dragg:

Slažem se.
sve_za_pet

#36 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by sve_za_pet »

zao mi je sto dani nisu uspjeli. kako je sl. bosna postala necitljiva i ozbiljnom citatelju neprihvatljiva, tako su dani bili jos jedini ozbiljni magazin vrijedan paznje. budimo realni... sve je to do nas. Nase trziste ne treba objektivne, nezavisne magazine visokih drustveno politickih kriterija. Nasem narodu treba ekspres, azra, sada vec i slobodna bosna takva kakva jeste... zalosno. sistem vrijednosti nam je otisao do djavola, a biti ce jos gore :x
Banksy

#37 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Banksy »

Sarajevski wrote:nazalost, ko je god imao imalo uvida u nasu medijsku scenu, nije ga ovo nimalo iznenadilo. svuda u svijetu novine su u krizi, kod nas pogotovo. novaca za marketing nema i ono malo firmi koj se reklamiraju radije to rade na televizijama nego u printanim medijima. tiraz svih nasih dnevnih novina je drasticno pao, to sto se neko petkom hvali da je stampao miliione primjereka, ne znaci nista, sve nase novine skupa dnevno ne prodaju vise od 30 hiljada primjeraka.
dani su vec dvije tri godine u teskoj krizi. ostali su duzni zagrebackoj stampariji radin, poslije su presli u unioninvest plastiku koja je u vlasnistvu mimsa i tu su se isto zavalili, jednostavno, nisu imali novaca da plate stampu, dug je rastao i desilo se to sto se desilo.
svakoj sedmicnoj novini kod nas treba izmedju osam i deset strana placenih reklama da bi platili stampanje, ostalo sto zarade je prodaja, a dani to nisu mogli. dug stampariji je narastao na, koliko sam ja cuo, 400 hiljada maraka, selimovici nisu znali sta da rade jer bi ih da su odbili nastaviti stampati optuzili za gasenje jednog medija i na kraju su odlucili za taj dug preuzeti novine.
danima zelim da nastave izlaziti, jako su jako vazan dio nase medijske scene. izrastali su godinama u respektabilan magazin, u ratu su bili odlicni, poslije rata uz slobodnu bosnu i jedno vrijeme oslobođenje i nezavisne bili nas najbolji printani medij.
nazalost, finasijska kriza uzima danak, dani su presli pod plast mimsa, nezavisne se krpe s onim sto im da vlada rs kao pomoc medijima. kada bude bolja ekonomska situacija u ovoj zemlji, bice nam bolje i novine. jednostavno, puno svijeta koji bi kupio dane ili bosnu ili oslobođenje ili avaz radije kupi tri hljeba nego heftičnjak.
opet kazem, zelim im puno srece, neka opstanu i neka budu bolji nego sto su bili
Sve tačno.

I nije tragedija što je magazin promijenio vlasnika, tragedija bi bila da se ugasio.
Mada :D možda ni to ne bila tragedija. Ostao bi samo Avaz i Avazova izdanja, a onda bi sve bilo puno jednostavnije :D
Teško da će Selimovići biti u stanju osmisliti i realizirati samoodrživ koncept novih Dana, ne znam ni kako krpe ovo s Oslobođenjem ...
zimzelen

#38 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by zimzelen »

Banksy wrote:
Sarajevski wrote:nazalost, ko je god imao imalo uvida u nasu medijsku scenu, nije ga ovo nimalo iznenadilo. svuda u svijetu novine su u krizi, kod nas pogotovo. novaca za marketing nema i ono malo firmi koj se reklamiraju radije to rade na televizijama nego u printanim medijima. tiraz svih nasih dnevnih novina je drasticno pao, to sto se neko petkom hvali da je stampao miliione primjereka, ne znaci nista, sve nase novine skupa dnevno ne prodaju vise od 30 hiljada primjeraka.
dani su vec dvije tri godine u teskoj krizi. ostali su duzni zagrebackoj stampariji radin, poslije su presli u unioninvest plastiku koja je u vlasnistvu mimsa i tu su se isto zavalili, jednostavno, nisu imali novaca da plate stampu, dug je rastao i desilo se to sto se desilo.
svakoj sedmicnoj novini kod nas treba izmedju osam i deset strana placenih reklama da bi platili stampanje, ostalo sto zarade je prodaja, a dani to nisu mogli. dug stampariji je narastao na, koliko sam ja cuo, 400 hiljada maraka, selimovici nisu znali sta da rade jer bi ih da su odbili nastaviti stampati optuzili za gasenje jednog medija i na kraju su odlucili za taj dug preuzeti novine.
danima zelim da nastave izlaziti, jako su jako vazan dio nase medijske scene. izrastali su godinama u respektabilan magazin, u ratu su bili odlicni, poslije rata uz slobodnu bosnu i jedno vrijeme oslobođenje i nezavisne bili nas najbolji printani medij.
nazalost, finasijska kriza uzima danak, dani su presli pod plast mimsa, nezavisne se krpe s onim sto im da vlada rs kao pomoc medijima. kada bude bolja ekonomska situacija u ovoj zemlji, bice nam bolje i novine. jednostavno, puno svijeta koji bi kupio dane ili bosnu ili oslobođenje ili avaz radije kupi tri hljeba nego heftičnjak.
opet kazem, zelim im puno srece, neka opstanu i neka budu bolji nego sto su bili
Sve tačno.

I nije tragedija što je magazin promijenio vlasnika, tragedija bi bila da se ugasio.
Mada :D možda ni to ne bila tragedija. Ostao bi samo Avaz i Avazova izdanja, a onda bi sve bilo puno jednostavnije :D
Teško da će Selimovići biti u stanju osmisliti i realizirati samoodrživ koncept novih Dana, ne znam ni kako krpe ovo s Oslobođenjem ...
To se samo donekle moze tako kazati. Govorim kao neko ko je odrastao uz tu novinu, ciji su se tekstovi citali kod Ljiljane Pirolic, nedjeljom ujutro, na Radiju BiH, dakle, ne negiram emociju, i ko je bio uz tu novinu do danas. Ovdje je promjena vlasnika, po meni, ne tako daleko od osjecanja koje bi izavzalo gasenje tog lista. Nece to biti vise Dani kakvi su bili, sasvim sigurno. Niko u BiH, nije u tolikoj mjeri , bar pokusao drzati standarde novinarstva, kao Dani i zato je za mene gubitak veliki. Spominjati krizu, unutrasnej dugove, reketasenje i mafiju, koji su uticali na poziciju i tog lista, nepotrebnoje ovdje isticati.
Bit ce zanimljivo da li ce bas svi spoljni saradnici Dana ostati i pod Hilminim skutima. Hoce li bas Ivan L. dobiti slobodu da pise kako je do sada, Hemon i ostali autori.
ultima_palabra

#39 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by ultima_palabra »

Pa Dani su dospjeli pod Oručevićevu šapu i prije finansijske krize... Ja sam ih čitao desetak godina, od iza rata pa do 2007... i ne osjećam nikakav žal. I pod Hilmom će biti isto "nezavisni" kao što su bili u zadnje 3 godine :roll:
iceman2010

#40 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by iceman2010 »

Erzsebet wrote: Ne može se politika SDP-a porediti ni sa jednom drugom politikom u BiH. Sve ove druge stranke su nas dovele do 20 godina bijede, straha, ubistava, nacionalizma, fašizma i šta sve ne, nije to SDP radio. Zbog toga i treba podržati SDP sada kada imaju priliku, svaki medij na svijetu ti je obojen politički i nećeš nijedan naći koji nije. Samo je razlika koga se podržava, ljevicu ili desnicu, kriminalce ili one koji to nisu, itd. Novinarstvo nije neutralnost, nego je upravo ukazivanje na to ko je i šta je bolje od ponuđenih opcija.
Nek si ti sve u isti kos strp'o. Imao je SDP svoju priliku, evo dobio je jos jednu. Ja ne djelim taj optimizam kada je SDP u pitanju. A taj tvoj dobri SDP ce u koaliciju sa tim sto su kao sve to sto si pobrojao gore radili. Vjerovatno radi ideala koje promovise :lol: . Ne znam samo kako cete vi SDP fanovi opravdati ulazak u koaliciju sa SDA, a da SDP i dalje ostane "neokaljan".
Ali odosmo daleko od teme.
Vitez Koja

#41 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

iceman2010 wrote:
Erzsebet wrote: Ne može se politika SDP-a porediti ni sa jednom drugom politikom u BiH. Sve ove druge stranke su nas dovele do 20 godina bijede, straha, ubistava, nacionalizma, fašizma i šta sve ne, nije to SDP radio. Zbog toga i treba podržati SDP sada kada imaju priliku, svaki medij na svijetu ti je obojen politički i nećeš nijedan naći koji nije. Samo je razlika koga se podržava, ljevicu ili desnicu, kriminalce ili one koji to nisu, itd. Novinarstvo nije neutralnost, nego je upravo ukazivanje na to ko je i šta je bolje od ponuđenih opcija.
Nek si ti sve u isti kos strp'o. Imao je SDP svoju priliku, evo dobio je jos jednu. Ja ne djelim taj optimizam kada je SDP u pitanju. A taj tvoj dobri SDP ce u koaliciju sa tim sto su kao sve to sto si pobrojao gore radili. Vjerovatno radi ideala koje promovise :lol: . Ne znam samo kako cete vi SDP fanovi opravdati ulazak u koaliciju sa SDA, a da SDP i dalje ostane "neokaljan".
Opet,SDP je birao izmedju manjeg zla, pa je odabrao SDA. Sta predlazes!? Nije valjda da predlazes SBB!?
Da, SDP je bio na vlasti nesto manje od 2 godine. Nemoj, zaboraviti, kada je Alijansa, predvodjena SDP-om, bio na vlasti, da je u to vrijeme, bio klasicni drzavni udar. Da li se sjecas hrvatske samouprave? Hej, dio vojske, policije, carinske uprave itd. se otvoreno pobunio i izasao iz sistema.
Nije ni SDP neka cvjecka, ali na odnosu na ponudjeno, svoj glas dajem SDP.
zateznistub

#42 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by zateznistub »

Drago mi je sto cujem da je debeli nadri novinar napustio dane koji su daaavno prestali biti ono sto su bili na samom pocetku. Neko je napisao da je Pecanin najblize necemu sto se zove objektivan novinar, e ako je on ikada bio objektivan onda blago nama, on se uvijek prodavao za malo bolji rucak u nekom poznatom restoranu.
stochar

#43 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by stochar »

dragg wrote:Žao mi je što Pećanin odlazi. Ako još uvijek postoji objektivnost u novinarstvu i ako je uopće moguća, mislim da se Pećanin, od svih relevantnih novinara/urednika najviše približio tom idealu. Normalno je da ljudi imaju preferencije i da ponekad griješe u procjenama, ali mislim da je on uvijek znao održati integritet i ravnotežu u Danima, nudeći razne perspektive. To se naravno, kad-tad negativno odrazi na financijsku sliku, pogotovo u zemlji svakojakog reketiranja. Nadam se da će Oslobođenje nastaviti s kvalitetom Dana, jer su to jedine sedmične novine u BiH koje se "daju" čitati.
"Živite u stanu od 40 kvadrata, vozite Škodu. Otkud tolika skromnost?"
(pitanje Senada P. Harisu Silajdzicu)
iceman2010

#44 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by iceman2010 »

Vitez Koja wrote:
iceman2010 wrote:
Opet,SDP je birao izmedju manjeg zla, pa je odabrao SDA. Sta predlazes!? Nije valjda da predlazes SBB!?
Da, SDP je bio na vlasti nesto manje od 2 godine. Nemoj, zaboraviti, kada je Alijansa, predvodjena SDP-om, bio na vlasti, da je u to vrijeme, bio klasicni drzavni udar. Da li se sjecas hrvatske samouprave? Hej, dio vojske, policije, carinske uprave itd. se otvoreno pobunio i izasao iz sistema.
Nije ni SDP neka cvjecka, ali na odnosu na ponudjeno, svoj glas dajem SDP.
Skontaces nekad da se u politici sve vrti oko para i moci. SDP nije izuzetak. Ali polako, nadocices. Valjda nece trebati 20 godina za to.
Vitez Koja

#45 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

@iceman

Prosvjetli me, molim te :) To je sve sto imas reci. Svjestan sam toga. Samo, kazem, nije valjda, da je SBB bolja opcija po tebi.
Ponovi cu opet. U ovom trenutku, od SDP-a, trenutno nemamo sta bolje ponuditi.
goibos

#46 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by goibos »

zimzelen wrote:
raspitaj se malo za imovinsko stanje Pećanina, ima više kvadrata od Brankovića (uključujući i brankovićevo "begovsko naslijeđe")

Ma i Dani i Bosna su razočarali zadnjih godinu-dvije, i sad ih kupim al sve mi je teže odvajati te tri marke jer znam da ću unutra samo vidjeti naručene članke i liječenje ličnih frustracija urednika
addem

#47 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by addem »

Internet ce pojesti sve novine. Pitanje je vremena kada ce se sve polako ugasiti.
Sarajevski

#48 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Sarajevski »

Vitez Koja wrote:@iceman

Prosvjetli me, molim te :) To je sve sto imas reci. Svjestan sam toga. Samo, kazem, nije valjda, da je SBB bolja opcija po tebi.
Ponovi cu opet. U ovom trenutku, od SDP-a, trenutno nemamo sta bolje ponuditi.
i onda vjecni lider sjedne juce pregovarat o podjeli vlasti sa strankom koja je prije dva mjeseca odlikovala radovana karadzica? a znali su pljuvat dodika sto je u ratu bio poslanik skupstine koja je odlikovana nekakvim ordenom?
sva ta alasha na nasoj politickoj sceni je u pet deka... al to nije tema ove price...
Banksy

#49 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Banksy »

zimzelen wrote:
Banksy wrote:
Sve tačno.

To se samo donekle moze tako kazati. Govorim kao neko ko je odrastao uz tu novinu, ciji su se tekstovi citali kod Ljiljane Pirolic, nedjeljom ujutro, na Radiju BiH, dakle, ne negiram emociju, i ko je bio uz tu novinu do danas. Ovdje je promjena vlasnika, po meni, ne tako daleko od osjecanja koje bi izavzalo gasenje tog lista. Nece to biti vise Dani kakvi su bili, sasvim sigurno. Niko u BiH, nije u tolikoj mjeri , bar pokusao drzati standarde novinarstva, kao Dani i zato je za mene gubitak veliki. Spominjati krizu, unutrasnej dugove, reketasenje i mafiju, koji su uticali na poziciju i tog lista, nepotrebnoje ovdje isticati.
Bit ce zanimljivo da li ce bas svi spoljni saradnici Dana ostati i pod Hilminim skutima. Hoce li bas Ivan L. dobiti slobodu da pise kako je do sada, Hemon i ostali autori.
Ni mi nismo kakvi smo bili :D nije žigalo na promjenu vremena dok se slušala Lj. Pirolić :D
Naravno da postoje emocije, ali to je problem s kojim se suočavaju svi printani mediji na planeti.
Evo vijest, baš prošle sedmice, New York Times uskoro prestaje izlaziti u tiskanom izdanju!
Bojim se, Pećanin & co. nisu našli recept, Selimovići ga neće naći, pogotovo. Nije ga našao ni Feral, ni mnogi drugi, takva vremena. Moraš imati jake (kod nas političke) sponzore.
Dani su bili dobra novina, s dobrim imenima, Pećanin je dobar novinar (pusti ove druge forumske novinare što mlate o potkupljivosti i plaćenicima :D pokažite mi još jednog živog, pravog, pored Senada Avdića i Gojka Berića), ali nažalost uvijek je imao loše političke procjene. Na prošlim izborima tipovao je na Lagumdžiju i fulao, ovaj put na Silajdžića, pa opet fulao. Silajdžić ga je 2007. primio pod skute, Lagumdžija danas vjerovatno ne bi ... a dugovi se nakamarali.
Printani mediji u BiH - svi mediji u BiH, printani pogotovo, vezani su za političke opcije i lidere koji kontrolišu određene kompanije, svako svoje, a koje zakupljuju marketinški prostor u medijima. Padom SBiH Pećanin gubi njihove kompanije, a one SDP-ove ne može obezbijediti, a Hilminoj štampariji dužan do grla, prosta računica.

Ako se Dani i ugase, ako se ugasi i Bosna, što je također izgledno, ako Hilmo u neka doba prevrne pa podvuče crtu gdje je jasno da ne može vječno iz svojih drugih firmi namirivati stalne gubitke Oslobođenja, ako se sve to desi, a desiće se ... Onda nam ostaje Avaz i Avazova izdanja kao neka hardcore bošnjačka verzija hrvatske EPH-a.
E onda, tek ONDA će da me ozbiljno svladaju emocije ... :D
Last edited by Banksy on 28/10/2010 15:26, edited 1 time in total.
Control panel

#50 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Control panel »

zimzelen wrote:Prelazak magazina 'Dani' u vlasnistvo Hilme Selimovica znaci gubitak kakvog-takvog nezavisnog glasila na otuznoj medijskoj sceni BiH. Tuzan sam danas.
smak svijeta se definitivno primakao :D :-)
Post Reply