Cirkus Columbia
Moderator: _BataZiv_0809
-
Cheguevarax
#26 Re: Cirkus Columbia
Gori ste vi sto gledate domace filmove. Domaci film nisam pogledao od Nicije Zemlje i ne namjeravam.
- ultima_palabra
#27 Re: Cirkus Columbia
Naravno... i jedna od najupečatljivijih metafora svih vremena, čovjek kojeg ostavljaju da leži na mini=Bosna koju MZ ostavlja na milost i nemilost agresorima. To je samo ono osnovno, skoro svaki lik tu ima svoju simboliku...Pitar s Kariba wrote:pa kako sam ja shvatio poruka "ničije zemlje" je besmislenost rata i pogubnost bezuslovne neutralnosti u svakoj situaciji (kontretno u slučaju UN-a, ali i općenito)
ali to nije tema... kolumbiju još nisam pogledao
- jedna tamo
#28 Re: Cirkus Columbia
na mene je ostavio dojam....a fakat je najjači kraj kad se ona vrati sa mačkom.....
- BolanBolan
- Location: "Get the fuck out of London, you dumb fucks. Get to Bruges."
#29 Re: Cirkus Columbia
Pogledah večeras film - i nije dosadan, spor, glup itd., kako su mi neki govorili - meni je, štaviše, odličan!
Sad se samo kajem što nisam otiš'o u Čapljinu kada sam im'o priliku...
Sad se samo kajem što nisam otiš'o u Čapljinu kada sam im'o priliku...
- xsk
#30 Re: Cirkus Columbia
e sad ja tebe da citiram - upravo sam ovo isto htjela napisati!ultima_palabra wrote:Naravno... i jedna od najupečatljivijih metafora svih vremena, čovjek kojeg ostavljaju da leži na mini=Bosna koju MZ ostavlja na milost i nemilost agresorima. To je samo ono osnovno, skoro svaki lik tu ima svoju simboliku...Pitar s Kariba wrote:pa kako sam ja shvatio poruka "ničije zemlje" je besmislenost rata i pogubnost bezuslovne neutralnosti u svakoj situaciji (kontretno u slučaju UN-a, ali i općenito)
ali to nije tema... kolumbiju još nisam pogledao
- Oya
#31 Re: Cirkus Columbia
bas je u tom odnosu oca i sina prikazan nas mentalitet a ne neko americko njesra. Kad si vidio bosanskog babu da na koljenima moli sina da mu oprosti ili pokusava nesto natenane da se zblizi s njim?dzemmo wrote:nisi ti mene shvatio, nisam ja rekao da su se znalihedonism wrote: da malo pokusam pojasnit: prvi susret na pumpi, otac uopce nije znao da mu je on sin, tek mu je rekao onaj policajac kad ih je istjerao iz kuce; nit je sin znao da mu je on otac, 20 godina je proslo, mali je imao godinu dana. dalje, zasto je Pivac (il kako se vec zvao) trebao mjerkati Azru, kao sto vec rekoh, nisu se znali.
odnos oca i sina uopce? odmah na pocetku filma ti je receno, krv nije voda; i ne treba suditi o necijim postupcima dok se ne nadjes u identicnoj situaciji.
nego da nije bilo nekog odnosa u smislu da su se vec vidjeli/upoznali
Vjerno prikazano. Kao da svog oca gledam.
Meni odlican film, neke scene toliko emocija bude. Mira i Miki su genijalni.
- bepina
#32 Re: Cirkus Columbia
DoBar film, dobri glumci i stari i mladi...
...mali iz Zostera iznenadio praaavo, bolji je glumac od brata mu koji se deklarira kao takav.
Dobra muzika...moje mladosti!!

...mali iz Zostera iznenadio praaavo, bolji je glumac od brata mu koji se deklarira kao takav.
Dobra muzika...moje mladosti!!
-
paprica29
#33 Re: Cirkus Columbia
I ničija zemlja je bio totalno ne dojeban za većinu populacije, sve dok nije dobio oskara, a od tada je sinonim za dobar film. meni je ovaj za ničiju zemlju pravi film 
- cyprus
#34 Re: Cirkus Columbia
Ma htjela je ona ić s njim, ali nije mogla jer bi (komunisti valjda) ubili njenu familiju...dharma wrote:...Na kraju flma se kao shvati da on njih nije zelio napustiti, ali je morao, a da ona nije htjela ici sa njim(ovaj dio nisam najbolje shvatila)...
-
staza
#35 Re: Cirkus Columbia
Već dugo domaću produkciju ne konzumiram: melanholija, velike priče, usponi i padovi.Eborg wrote:Pogledao sam sinoć novi film Danisa Tanovića - "Circus Columbia".
Ne znam, nekako sam ostao razočaran, očekivao sam više. Ne znam sad je li film baš "onako" ili mi od ovih naših režisera fakat previše očekujemo nakon silnih nagrada pa je teško dostići taj nivo svakim filmom.
Film u suštini nije toliko nekonzistentan kao "Na putu" Jasmile Žbanić ali mu fali karizme, neke malo jače crte u radnji. Limunada. Ovako je gotovo kao dokumentarac koji prikazuje nekih 5-6 dana u malom mjestu i to je to. Nije ni drama toliko koliko je ušao film u neke druge žanrove. Podsjeća me na "Kod amidže Idriza", usporeno nekako, bez neke jasne radnje ali opet vjerno prikazano okruženje.
Gluma na nivou, pogotovo Miki Manojlović. Dijalekt vjerno skinut u 90% slučajeva, ipak je Mira Furlan odviše školovana i gradska gospođa da bi mogla 100% prešaltati na provincijalku.
Jelena Stupljanin GORI!![]()
Je li neko pogledao film, šta mislite?
Mislim da je dobro što se naši jezični filmovi prave: dobar razlog da raja ode u bioskop, u kojem sam nekih davnih godina znao često sjediti sâm ili s još nekoliko slučajnih entuzijasta.
Srećom to bolesničko stanje preboljeh, pa sada imam nekakvu kolekciju DVD-ova što je stvaram po potrebi.
Ničija zemlja je divna, mada bi se i tu dalo porazgovarati kritički, u nekoj drugoj intimnoj atmosferi, o njenim stvarnim dometima na svj. pozornici: uglavnom daleko me više plijeni od Kusturicinih bučnih, folklornih, i neznalačkih filmova.
Kad sam vidio fatalnoga Mikija
Miki jeste veliki i upečatljivi glumac: ima i Srbija i BiH većih glumaca od njega.
Mira Furlan u pričama takve vrste može biti standardno dobra.
Naš narod je dobio priliku da pogleda domaći film, jer su neke ankete, čini mi se, pokazale da se najčešće tada i odlučuje da posjeti kino, i vuk sit i ovce na broju, i to je u suštini i dobro, jer je i u inostranstvu najlagahnije privući domaću publiku kvalitetnim domaćim filmom, a ne vjerujem da je ovaj film loš, od prosječan do dobar: tu je negdje.
Neće ljudi gledati valjda sjajni 1/2 Slobodana Maksimovića.
Al' oni koji su pogledali film cijeli možda me mogu demantirati i reći da nisam u pravu.
- van Basten
#36 Re: Cirkus Columbia
koliki post, a još ni film pogledao nisi... isto kao što na drugoj temi hvali čovjek Bahu iako mu još nije emisije pogledao
otišao torabi, došao staza
otišao torabi, došao staza
- shalla
#37 Re: Cirkus Columbia
Ja preksinoć gledao, oduševio me, extra film.
Iako nemam ništa protiv nijedng režisera (čak naprotiv, neka ih što više, nek prave filmove) ali Jasmila i ostala raja moraju još dosta pure pojesti da stignu Danisa... Zaokružen film, radnja tečna, dijalozi super, humor neizostavan, ma extra... Danise svaka čast
Iako nemam ništa protiv nijedng režisera (čak naprotiv, neka ih što više, nek prave filmove) ali Jasmila i ostala raja moraju još dosta pure pojesti da stignu Danisa... Zaokružen film, radnja tečna, dijalozi super, humor neizostavan, ma extra... Danise svaka čast
-
zijancer
#38 Re: Cirkus Columbia
dobar film
volila bih da je jace obradio odnos oca i sina, kao kontrast kusturicinom, koji je nekako sa puno manje-rekao puno vise, mada je miki totalno skinuo tvrdokornog
hercegovackog ćaću sa srcem zakopanim negdje ispod devet kora
malo smeta sto je povezivanje dijelova cudno uradeno, odnosno nije urađeno, samo su nabacani jedan za drugim
kad se prisjetim doli bel, ..onoj budali se mora priznati da je virtuoz
volila bih da je jace obradio odnos oca i sina, kao kontrast kusturicinom, koji je nekako sa puno manje-rekao puno vise, mada je miki totalno skinuo tvrdokornog
malo smeta sto je povezivanje dijelova cudno uradeno, odnosno nije urađeno, samo su nabacani jedan za drugim
kad se prisjetim doli bel, ..onoj budali se mora priznati da je virtuoz
- Vjerujte mi!
#39 Re: Cirkus Columbia
Do kada se u kinima prikazuje?
I da li ga je neko propiratio do sada?
(Gledao sam ga već, naravno.)
I da li ga je neko propiratio do sada?
(Gledao sam ga već, naravno.)
- Magarece_godine
#41 Re: Cirkus Columbia
Danis je i ovim filmom dokazao da je "prejebao" sve rezisere cije prezime zavrsava na "ić" ... Kapa dole .... Obična priča u fenomenalnom filmu ....
-
Richard Peti
-
zijancer
#43 Re: Cirkus Columbia
pade mi na pamet
ona glavušša
.. (kako je mogao napraviti onako anemicnu sliku od tako mocne tradicije)
da li je iko od rezisera na ovim prostorima obradio kult jagnjetine kako treba? ..jer se sem one scene u Hamletu iz mrduse donje
, od koje mi se i dan danas manta
,..ne sjecam boljeg primjera..vrh vrhova
da li je iko od rezisera na ovim prostorima obradio kult jagnjetine kako treba? ..jer se sem one scene u Hamletu iz mrduse donje
- Vjerujte mi!
#44 Re: Cirkus Columbia
Potpisujem!zijancer wrote:pade mi na pametona glavušša
.. (kako je mogao napraviti onako anemicnu sliku od tako mocne tradicije)
da li je iko od rezisera na ovim prostorima obradio kult jagnjetine kako treba? ..jer se sem one scene u Hamletu iz mrduse donje![]()
, od koje mi se i dan danas manta
![]()
,..ne sjecam boljeg primjera..vrh vrhova
Kult jaGnjetine je izuzetno bitna stvar da je kinematografija ne obradi dostojno.
-
zijancer
#45 Re: Cirkus Columbia
ali
ali
ali..
ih sve, svaki put, potopi
uprkos ic & ca
sezdesetogodisnjak na ringispiLLLu
haustor, jadranka ..granate
to rijetko ko moze upakovati tako da te dovede do suza
u stvari ic i ca me nikada nisu rasplakali
zato
long live columbia
ali
ali..
ih sve, svaki put, potopi
uprkos ic & ca
sezdesetogodisnjak na ringispiLLLu
to rijetko ko moze upakovati tako da te dovede do suza
u stvari ic i ca me nikada nisu rasplakali
zato
-
Richard Peti
- Vjerujte mi!
#47 Re: Cirkus Columbia
Ovaj film u zvijezde (to jest, remek-djela) mogu ukivati samo patriote.
-
zijancer
#48 Re: Cirkus Columbia
film je čisti soul..upakovan u ručno tesani, drveni, bajcani omot, .(bajc je pigmentiran jednom cudnom vrstom plave)
.dakle, omot nije filigranski rad...
.dakle, omot nije filigranski rad...
-
bihmak
#49 Re: Cirkus Columbia
ekranizacija jednog romana nikada nemoze biti tako dobra kao roman, i zbog toga je logicno da su oni koji su prije procitali roman ovim filmom razocarani... imam samo jedan primjer: svjetski bestseller "Parfem" Patrick Süskinda je sa sigurnoscu jedan izvrstan roman, i njegova ekranizacija je bila na veliko ocekivana, no sigurno nije ni u pola onoliko dobra kao roman.
Cirkus Columbia jeste nekako isprekidan i zbivanje se odvija previse brzo, ali je jedan od najboljih poslijeratnih ex-yu filmova.. napokon jedan kvalitetan film, koji nema tu tematiku kriminalnu i problema zemalja u tranzicij
nema nekog pretjerivanja (rat, religija, nasilje, droga, seksualne scene,..) u nekim scenama, koje su postale standard u domacim filmovima
nesto novo ..svidj mi se
Cirkus Columbia jeste nekako isprekidan i zbivanje se odvija previse brzo, ali je jedan od najboljih poslijeratnih ex-yu filmova.. napokon jedan kvalitetan film, koji nema tu tematiku kriminalnu i problema zemalja u tranzicij
nema nekog pretjerivanja (rat, religija, nasilje, droga, seksualne scene,..) u nekim scenama, koje su postale standard u domacim filmovima
nesto novo ..svidj mi se
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.