Koliko i kako ste se promijenili...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

djana h

#26 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by djana h »

Shoshana wrote:... otkako ste na forumu?

Kao uvod, posluzicu se ovim NINovim postom:
NIN wrote:
Moram priznati da ti ne bih mogao dati dovoljno kratak, a relativno konkretan odgovor na tvoje pitanje. Ono sto mogu reci je da je ovaj dijalog vodjen prije dvije i po godine i priznat cu da su se moja shvatanja u medjuvremenu do odredjene mjere prosirila i nadopunila, da ne kazem promijenila, sto je za posljedicu imalo znacajan otklon od iskljucivosti....
(da ga vec ne gotivim - ja bih ga samo radi ovoga zagotivila :D .)

Dakle, tema se sama po sebi obraca forumasima sa malo duzim stazom. Da li primjecujete razlike u svom nacinu rezonovanja, u svojim nastupima, u svojim vidjenjima drugog i drugacijeg - otkako ste na forumu? Bez obzira na to da li ste spremni priznati otvoreno, kao NIN, ili se samo tiho cudite kada naletite na neki od svojih starijih postova pa se zapitate da li ste vi to zaista napisali - kao ja 8-)

I u kolikoj mjeri mislite da je ova vrsta otvorenog dijaloga koji vodimo na forumu utjecala na tu promjenu misljenja? I da li je forum kao mjesto na kome - za razliku od 'stvarnog' zivota ne mozemo birati 'svoje drustvo' - nego htjeli-ne htjeli prinudjeni smo citati i sta oni drugi misle, u stvari mnogo realnije ogledalo nego ono u kojem smo se navikli ogledati?
Svaki susret i svaka procitana recenica,da ne kazem post,tekst i sl. nas mijenjaju,mada cesto nismo ni svjesni koliko.Kao sto si primjetila,nakon nekoga vremena cudimo se svojim napisanim rijecima,kao da citamo tudji post.To je dokaz da smo se u medjuvremenu promijenili,da li vise ili manje,nevazno je.
Mislim da su te promjene vecinom dobre za nas sve,prosirujemo vidike,ogradjujemo se od gluposti,uvidjamo cega sve ima,a cega nema.
Takodje mislim da se kao osobe ponesto razlikujemo u stvarnom zivotu i na forumu,do toga mora doci.Nekad cemo nekome napisati nesto sto mu inace "oci u oci" ne bih nikad rekli i obratno.
Uglavnom,umjereno i pametno postupati i na forumu,kao i inace u zivotu,je zlatno pravilo ovakvog druzenja i razmjene misljenja.
Davno sam procitala od jednog kolege forumasa da on uvijek zamisli, kad s nekim razmjenjuje misljenje,da ta osoba sjedi ispred njega,sto bi rekli uzivo.tako cemo biti puno obzirniji i realniji.
teAMICA

#27 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by teAMICA »

amrica wrote:Promijenila su mi neka shvatanja, prvenstveno sto se tice samih forumasa. Radila sam sa jako mnogo ljudi, veliki kolektiv, plus neki ljudi izvana, i u toj masi ljudi nisam nasla nikoga koga interesira ista osim varijante: pos'o kuca, kuca pos'o. A, objektivno, svi imaju intelektualne sposobnosti da se bave i necim drugim osim uskih svojih licnih interesa. Neki su ubijeni u pojam, ali ono bas do daske, (jedna zena radi za 300 KM, dijelom u bonovima, i kad je pitam sto ne trazis drugi posao, to je kao da je pitam da ode pjeske na Mars, odgovor tipa: tu sam 20 godina, kako cu ja negdje drugo... ovo ono...), neke je strah da iskorace iz kolektivnog prihvatanja statusa quo...politika je tabu tema itd.
Na forumu sam nasla gomilu ljudi koji se bave svim i svacim sto nas sve tangira, direktno ili indirektno. Ima jako puno pametnih ljudi, obrazovanih, i strucno i opce, i uzivanje je citati postove pojedinaca.
S druge strane, nacitala sam se postova ljudi sa cijim stavovima se nikako ne slazem, ali i tu ima ljudi koje postujem, iako se polarno ne slazemo (moj drug Compact :D )

Dalje, forum je postao i izvor nekih sservisnih informacija, tipa najbolji zubar, najbolji alu prozori, i jos puno konkretnih savjeta i iskustava drugih forumasa.

I, posebno, ljudi koje sam upoznala, sa protesta, sa Haram im bilo... neprocjenjivo :-D
hajvana ima svugdje, ali ovo gore poplavito :thumbup:
burek_in_space

#28 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by burek_in_space »

Registrov'o se sa 78 kila, sad imam 96. :D
Zhivce nisam nikad skoro ni imao, ali sada su utrenirani dobro (hvala raji sa Sporta :mrgreen: ).
Ostalo, manje vishe -isto.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by Truba »

ja sam na ovaj forum došao 2003 da kupim nekoliko divixa
a zamalo se oženih

i dosta toga... npr što zox veli
wewa

#30 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by wewa »

mene nije promijenio ovaj forum (osim sto sam upoznala krasnih ljudi) - promijenilo me forumanje opcenito, ako nisu i same godine... mnogo su mi siri vidici, mnogo sam tolerantnija i jako rijetko sudim drugome i drugacijem. stekla sam velik broj istinskih prijatelja, nove interese, naucila mnogo toga korisnog...
Op3r4t0r

#31 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by Op3r4t0r »

Sto se foruma tice mislim da sam ostao isti, jos uvijek se i nakon 6-7 godina forumanja drzim pravila da puno vise citam nego da pisem sto se vidi i po broju mojih postova :)
Nekako s proljeća

#32 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by Nekako s proljeća »

:)

Forumska aktivnost je privilegija, a ne pravo. Kada sam usvojio takvo načelo , došlo je do blagih promjena u mom načinu komunikacije sa drugim članovima. Suštinski ne, jer sam neke životne staze prošao znatno prije nego sam počeo posjećivati njegovu virtualnu dimenziju...

I naravno, svjedočim ''istinu'' iz životne prakse.
:sax:
Lady Agora

#33 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by Lady Agora »

Otkako sam se prvi put prijavila na forum krajem 2004 godine, povećala su mi se primanja i tjelesna težina, poboljšao smisao za humor - sve u svemu sve pozitivno. :D
ljubav_aha

#34 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by ljubav_aha »

djana77 wrote:Nekad cemo nekome napisati nesto sto mu inace "oci u oci" ne bih nikad rekli i obratno.
isto pravilo primjenjujem takodjer van cyber svijeta
fatamorgana

#35 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by fatamorgana »

Svakog dana, u svakom pogledu, sve vise i vise napredujem, samo ne znam u kom pravcu, :? .
Erzsebet

#36 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by Erzsebet »

Na forumima sam od 2001. godine, i na ovom sam bio ranije, dok je imao stari izgled. Volio bih da neko postavi taj stari izgled, pa da nas malo nostalgija spuca. Sjećam se jedne teme koju sam otvorio, bila je umobolno - bolesno - neuračunljivo - luđačka, a preko te teme sam tražio jednu djevojku iz Zenice. Mjesecima smo pričali o tome, a ja sam davao informacije šta se i kako dešava. Danas je udata, i čujemo se ponekad, a ja haman legalizovao drugi brak :P.

Elem, promijenio sam se na bolje, od centraša, pa čak i pomalo desničara, ka totalnoj, ekstremnoj ljevici. Danas prezirem one koji maltretiraju homoseksualce, prije deset godina sam bio jedan od njih. Volio sam zastavu sa ljiljanima, danas je više ne volim. O Aliji Izetbegoviću sam imao pozitivno mišljenje, danas se nadam da se prevrće u grobu i da mu se kosti vraćaju napolje. Komija nisam podnosio jer je ateista, danas mislim da je sa svojim ateizmom, veći vjernik od reisa :).

Mnogo toga više nije isto, a između ostalog sam zahvalan forumu zbog toga. Zbog toga nikad nisam ni otišao, a kad pogledam jedan od svojih blogova, prosto me bude stid samog sebe i svojih razmišljanja. Dobro je kad čovjek evoluira, i kad sazna kakav je kreten bio :).
michio

#37 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by michio »

Aha, pa bio si veliki nacionalista. Ono iz jedne krajnosti u drugu :?
Erzsebet

#38 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by Erzsebet »

michio wrote:Aha, pa bio si veliki nacionalista. Ono iz jedne krajnosti u drugu :?
Nisam bio nacionalista, ne znam gdje si to pročitao...
michio

#39 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by michio »

Pa desnicar je vrlo vjerovatno nacionalista. Jel i dalje ne slusas Dzonija zato sto je stao na srpsku stranu?
Erzsebet

#40 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by Erzsebet »

michio wrote:Pa desnicar je vrlo vjerovatno nacionalista. Jel i dalje ne slusas Dzonija zato sto je stao na srpsku stranu?
Glupa ti je priča, Sulejman Tihić je desničar, ali nije nacionalista. Ovo ne znači da podržavam SDA, ni u ludilu. Džonija slušam oduvijek, a volim ga baš zbog njegovih stavova. Ako želiš, mogu ti dati hrpu svojih članaka, pa da vidiš kakvi su mi stavovi, a rekao sam da sam bio više centraš, a pomalo desničar, iako sam i tad mislio da sam lijevo. Problem je što su kod nas najveći ljevičari više desno nego npr. prosječan evropski desničar.
Simply_Red

#41 Re: Koliko i kako ste se promijenili...

Post by Simply_Red »

Drasticna promjena na bolje, otkako više NISAM aktivan kao sto sam bio
Post Reply