Srpski, srbijanski
- Prolaznik
#26 Re: Srpski, srbijanski
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:15, edited 1 time in total.
-
mig
- Prolaznik
#28 Re: Srpski, srbijanski
...
- karanana
#29 Re: Srpski, srbijanski
kako to da ima srbijansko a ne srpsko drzavljanstvo?Prolaznik wrote:Мислим да ме ниси баш најбоље схватила. Ја те не бих никада назвао Србијанком, већ само Српкињом. Али, пошто имаш Србијанско држављанство онда си по држављанству Србијанка.mig wrote:
Ja sam samo dala odgovor na pitanje iz ugla jedne Srpkinje (ili kako bi me neko mozda nazvao: Srbijanke), ne da bi se neko slagao ili ne slagao sa mnom ili da bih nekome oduzela pravo na drugacije misljenje
gdje pise da ima srbijansko drzavljanstvo?
jeli to bosnjaci ili srbi u austriji imaju austrijansko a cistokrvni austrijanci austrijsko?
-
mig
-
mig
-
mig
-
sa obzirom na...
#33 Re: Srpski, srbijanski
Ja Vlajina, a ti Srbijanac, zaigrajmo cocek i moravac.....
Ako sam dobro razumio forumasa iz Srbije, ovo bi se odnosilo na ljubav izmedju Srbina iz centralne srbije i Vlahinje iz istocne Srbije (Znaci ovo momce ne moze ni pod razno biti iz Novog Sada
)
Ako sam dobro razumio forumasa iz Srbije, ovo bi se odnosilo na ljubav izmedju Srbina iz centralne srbije i Vlahinje iz istocne Srbije (Znaci ovo momce ne moze ni pod razno biti iz Novog Sada
-
mig
-
Shoshana
#35 Re: Srpski, srbijanski
Ne vidim razloga da se u pricu o dva prisvojna pridjeva u bosanskom jeziku uvlaci etnicko-politicka situacija susjedne nam drzave...
Niti vidim razloga da se traze paralele u rusijanskoj, gruzijanskoj, malezijanskoj ili talijanskoj reprezentaciji. Nije jezik matematika
Meni je to isto kao i na primjer razlika izmedju pridjeva bihacki i biscanski.
Zamal' zaboravih, drago mi je da naucih sta za Srbijance rijec 'Srbijanac' znaci. Dakle moglo bi se reci da je rijec Srbijanac - onako kako je mi koristimo egzonim. Al' egzonim je i rijec Nijemac, pa je mi i dalje koristimo.
Niti vidim razloga da se traze paralele u rusijanskoj, gruzijanskoj, malezijanskoj ili talijanskoj reprezentaciji. Nije jezik matematika
Zamal' zaboravih, drago mi je da naucih sta za Srbijance rijec 'Srbijanac' znaci. Dakle moglo bi se reci da je rijec Srbijanac - onako kako je mi koristimo egzonim. Al' egzonim je i rijec Nijemac, pa je mi i dalje koristimo.
- buzzer
#36 Re: Srpski, srbijanski
Odakle si selemig wrote:Pera Trta wrote: Taman htjedoh napisati kako u Srbiji ne podnose naziv "srbijanski", kad me ovaj preduhitri![]()
Istina, ja sam iz Srbije i zaista nam smeta kada cujemo da nas neko naziva Srbijancima. Mi sebe ne dozivljavamo tako. Objasnicu vam i zasto. Taj izraz je potpuno stran u nasem jeziku i prvi put smo ga culi u vasim i hrvatskim medijima poslednjih godina. Sebe oduvek nazivamo Srbima nikad necete cuti da ce neko iz Srbije za sebe reci da je Srbijanac (eventualno neko ko ima veze sa Bosnom i Hrvatskom jer je njeme taj izraz srodan).
Shvatam nacin vaseg rezonovanja i nemam sve odgovore, ali svi mi bismo se slozili sa Redondom po ovom pitanju.
Sta vise, kod nas izraz Srbijanac označava isključivo Srbina koji živi u užem delu Srbije, odnosno u središnjoj Srbiji. Oni su Srbi – Srbijanci. Znaci, ovo se odnosi vise na teritorijalnu podelu stanovnistva, pa tako imamo i Vojvodjane (Sremce, Banacane, Bacvane) Macvane itd.
Primetila sam da se ovde za Srbe u pozorativnom smislu cesto koristi i izraz: Vlasi. Da, imamo i Vlahe, to su istocni stanovnici Srbije, srodni Rumunima - nikako srpski narod u celini.
Cak cete u Vukajliji – recniku slenga moci da naletite na ovu saljivu definiciju:
Srbijanac
Jednan od stanovnika Balkana.
Najbolji drugovi su mu Hrvatijanac, Bosnijanac, Crnogorijanac i Slovenijanac.
U jeziku Srbijanca nalazi se dosta Englezijanskih reci, mada kao nacija Srbijanci se retko druže sa Englezijancima.
Bili su pod Turcijancima 500 godina, zajedno sa Grcijancima, Bugarijancima i ostalom družinom.
devojano mlada
iz Srbije brale
iz Krusevca grada
(2x)
Ref. 2x
Jelek, anterija i opanci
po tome se znaju
Srbijanci
Il' ti ime Anka
il' te zovu Branka
opancici kazu
da si carampanka
(2x)
Ref. 2x
Jelecence tesko
kosuljica tanka
zar ne vidis brale
da sam Srbijanka
Ref. 2x
Sto odelo kaze
ne bi verovao
da te nisam sele
svu noc milovao
- ljubav_aha
#37 Re: Srpski, srbijanski
vojvodjani nisu srbi,vec srbijanci i ne osjecjau se osramoceno o povrijedjeno kao vecina srba iz drugih dijelova srbije a koji sebe ne imenuju srbijancima,sto je uzrok takvog kompleksa

- ljubav_aha
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#39 Re: Srpski, srbijanski
kako se na srpskom za srbijanca stanovnika Kursumlije, Cuprije, Priboja, Indzije??
- ljubav_aha
#40 Re: Srpski, srbijanski
Toto,nemoguce da ne znas odgovorToto wrote:kako se na srpskom za srbijanca stanovnika Kursumlije, Cuprije, Priboja, Indzije??
-
sa obzirom na...
#41 Re: Srpski, srbijanski
Ja ,za razliku od nekih, smatram da je dobro što postoji taj izraz, jer npr. srbijanski Bosnjaci ima smisla, ali srpski Bosnjaci para usi (to bi bili ili Srbi Islamske vjeroispovjesti ili Kalajevi pravoslavni Bosnjaci
)
Ko gleda HTV cesto ce cuti izraz hrvatski Srbi, mislim da ne postoji ta osoba koja se tako izjasnjava, mislim da cak i hrvatskoj drzavi lojalni Srbi za sebe kazu da su Srbi iz Hrvatske a ne hrvatski srbi
Ko gleda HTV cesto ce cuti izraz hrvatski Srbi, mislim da ne postoji ta osoba koja se tako izjasnjava, mislim da cak i hrvatskoj drzavi lojalni Srbi za sebe kazu da su Srbi iz Hrvatske a ne hrvatski srbi
-
michio
#42 Re: Srpski, srbijanski
Bosnjaci u Srbiji su drzavljani Srbije (srpski drzavljani), nisu ni Srbi ni Srbijanci. Srbijanci ne postoje pogotovo jer se Srbijancom niko ne osjeca.
-
mig
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#44 Re: Srpski, srbijanski
A zašto se Srbijancima zovu ljudi iz "unutrašnjosti"? Jasno...zato što je do prije 98 godina samo to bila Srbija.
- Redondo
#45 Re: Srpski, srbijanski
Pa kad je tako onda da se drzimo jezika. A jezik je srpski, ne srbijanski.Shoshana wrote:Ne vidim razloga da se u pricu o dva prisvojna pridjeva u bosanskom jeziku uvlaci etnicko-politicka situacija susjedne nam drzave...
- Prolaznik
#46 Re: Srpski, srbijanski
...
- Prolaznik
#47 Re: Srpski, srbijanski
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:14, edited 1 time in total.
- buzzer
#48 Re: Srpski, srbijanski
mig wrote:Sebe oduvek nazivamo Srbima nikad necete cuti da ce neko iz Srbije za sebe reci da je Srbijanac
no hard feelings miže (bos.: migušo
ili krusevac nije u srbiji, ili snezana djurisic nije srpkinja. ili su svi oni srbi i srbijanci koje sam vlastitim parom usiju cuo da pjevaju ove nadahnute stihove ustvari filipinci under cover... neki djavo jeste.
kakogod, ova jezicka preoblematika treba biti tako i tretirana. kada neki jezik ima potrebu za oznacavanjem nekog predmeta ili pojave, onda se ta rijec izmisli/pronadje/posudi/ukrade ... na neki nacin se do nje dodje. da bosanski jezik nije imao potrebu za distinkcijom izmedju srba i srbijanaca, kako bi se jasno oznacili pripadnici srpskog naroda sa obje strane drine (bez ignorisanja medjudrzavne granice, karakteristicnog za srpski jezik
-
mig
- Redondo
#50 Re: Srpski, srbijanski
Kakva glupost! Ali nije ni cudo kad ti je najveci argument pjesma Snezane Djurisic.buzzer wrote:mig wrote:Sebe oduvek nazivamo Srbima nikad necete cuti da ce neko iz Srbije za sebe reci da je Srbijanac
no hard feelings miže (bos.: migušo)
ili krusevac nije u srbiji, ili snezana djurisic nije srpkinja. ili su svi oni srbi i srbijanci koje sam vlastitim parom usiju cuo da pjevaju ove nadahnute stihove ustvari filipinci under cover... neki djavo jeste.![]()
kakogod, ova jezicka preoblematika treba biti tako i tretirana. kada neki jezik ima potrebu za oznacavanjem nekog predmeta ili pojave, onda se ta rijec izmisli/pronadje/posudi/ukrade ... na neki nacin se do nje dodje. da bosanski jezik nije imao potrebu za distinkcijom izmedju srba i srbijanaca, kako bi se jasno oznacili pripadnici srpskog naroda sa obje strane drine (bez ignorisanja medjudrzavne granice, karakteristicnog za srpski jezik), onda bi i u bosanskom jeziku postojao jedan izraz. no posto mi u bosni zanovijetamo i nikako da pristanemo lepo na cinjenicu da je to sve jedna (velika) drzava, jedan narod uz pregrst gradjana i, prirodno, jedan jezik, mi smo, potpuno neutemeljeno, izmislili i taj izraz srbijanci, a sve kako bismo napakostili vama. bas smo grozni.