Jbg Osa. Ne vjerujem da bi bio odusevljen da sutra dobijes nagradno putovanje u bilo koju od navdenih zemalja. U Ceceniji su predsjednika ubili, tako da ne znam ko bi tebi garantovao sigurnost. Pogotovu sto se tice ovih stvari nakon raspada Juge. Ne vjerujem bas da mu je bila bila kakva clanska karta (pogotovu srpska) otvarala bila kakva vrata 96 u ceceniji, a pogotovu garantovala sigurnost. Ili u Afganistanu prije 8-9 godina..osa wrote:e da si i ti radio za kontraobavještajnu službu i ti bi putovao...
IRAN
- vivaldi
#26 Re: IRAN
-
callmethebreeeze
#27 Re: IRAN
ja ne vjerujem da ce usa aminovati izraelski napad na iran. ako nista, a ono zbog situacije u iraku i afghanistanu, tu bi im iranci mogli jos zive zivot zagorcati, a da ne pricamo o odmazdi prema izraelu preko libana i sirije i mogucnosti regionalnog rata.
- vivaldi
#28 Re: IRAN
Gledajuci dosadasnja desavanja, skoro sam siguran, da ukoliko Iran stvarno dodje na korak do atomske bombe da ce ih Izrael napasti. Iz jednostavnog razloga jer oni na to evidentno gledaju kao na pitanje golog opstanka, a na svoje nukelrano oruzje gledaju kao na najvecu prednost i garanciju vlastite opstojnosti.callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da ce usa aminovati izraelski napad na iran. ako nista, a ono zbog situacije u iraku i afghanistanu, tu bi im iranci mogli jos zive zivot zagorcati, a da ne pricamo o odmazdi prema izraelu preko libana i sirije i mogucnosti regionalnog rata.
Ako dodje do rata, bice krvi do koljena sigurno i toga su svi svjesni i ne vjerujem da se ikome to radi, ali.. I vuku su drage sve 4 noge, ali kada upadne u klopku on je sam odgrize.
- psydelija
#29 Re: IRAN
video gore (arte) jasno ukazuje koliko je zapadni svet drzak, bezobrazan, beskorpulozan i naravno (sumnje nema) bezdusan.
oni u najvece pripremaju svet video simulacijom i analizom da ce sve to biti bezbolno i pod moranje, jer je to teror drzava (iran) i prkosi drzavi svih drzava (usa).
sta mi je nejasno i zbunjujuce u svemu tome je zasto ameri naoruzavaju saudijce (30 milijardi dolara vojnog budzeta) ako planiraju da izvrse neku invaziju na iran?!
a i uae su sklopili skoro neki ugovor vredan X milijardi dolara sa amerima i vb.
pooredjenja radi turska je za 2010 "samo" 13 milijardi dolara izdvojila iz budzeta za vojne potrebe.
oni u najvece pripremaju svet video simulacijom i analizom da ce sve to biti bezbolno i pod moranje, jer je to teror drzava (iran) i prkosi drzavi svih drzava (usa).
sta mi je nejasno i zbunjujuce u svemu tome je zasto ameri naoruzavaju saudijce (30 milijardi dolara vojnog budzeta) ako planiraju da izvrse neku invaziju na iran?!
pooredjenja radi turska je za 2010 "samo" 13 milijardi dolara izdvojila iz budzeta za vojne potrebe.
-
callmethebreeeze
#30 Re: IRAN
da, ta opcija uvijek postoji. medjutim, ako je istina da je i hizbolah dobio rakete i da je naoruzan do zuba onda je pitanje ko bi najvise izgubio u slucaju da izrael krene na iran.vivaldi wrote:Gledajuci dosadasnja desavanja, skoro sam siguran, da ukoliko Iran stvarno dodje na korak do atomske bombe da ce ih Izrael napasti. Iz jednostavnog razloga jer oni na to evidentno gledaju kao na pitanje golog opstanka, a na svoje nukelrano oruzje gledaju kao na najvecu prednost i garanciju vlastite opstojnosti.callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da ce usa aminovati izraelski napad na iran. ako nista, a ono zbog situacije u iraku i afghanistanu, tu bi im iranci mogli jos zive zivot zagorcati, a da ne pricamo o odmazdi prema izraelu preko libana i sirije i mogucnosti regionalnog rata.
Ako dodje do rata, bice krvi do koljena sigurno i toga su svi svjesni i ne vjerujem da se ikome to radi, ali.. I vuku su drage sve 4 noge, ali kada upadne u klopku on je sam odgrize.
kako god situacija ne valja. vjerovatno ce i druge drzave u regionu krenuti da prave atomsku, ako iran napravi svoju, i onda cemo biti jedan solidan nuklarni arsenal u regiji gdje se ne zna ko je ludji. doduse, mozda upravo to i dovode do pravog mira, jer nikome nije u interesu da zapocne belaj koji bi vodio ka unistenju svih.
Last edited by callmethebreeeze on 16/10/2010 22:02, edited 1 time in total.
- psydelija
#31 Re: IRAN
kao sto @osa rece.., lazinski je radio i jos uvek radi za razne mracne sile... nekada je bio zanimljiv, no, sa ratom 1999 je izgubio na kredibilitetu i misljenja sam da njemu vise ni nikolic i kostunica ne veruju.vivaldi wrote:Ne bih se bas slozio. Taj covjek je izvjestavao iz iracko-iranskog rata dok sam ja jos piskio u gace. Gledao sam njegove reportaze iz Afganistana samo par mjeseci nakon pada talibana. Mislim da ne postoji ratiste gdje nije bio. A tek intervjuio- od diretkora kgb-a, do pentagona. Covjek je otisao u ceceniju 1996, a ja (a vjerujem ni ti) ne bi ni danas. On nije neki redakcijski stakor.
Bilo bi malo previse da ga potcjenjujem, bar zbog ovih stvari.
- vivaldi
#32 Re: IRAN
Na ove boldovane termine u svijetu politike bi ti se neko samo nasmijao i narucio ti toplu cokoladu. Kakvo crno postenje i bezdusnost..Nema toga u politici i businessu! (Iako naravno razumijem tvoje ogorcenje)psydelija wrote:video gore (arte) jasno ukazuje koliko je zapadni svet drzak, bezobrazan, beskorpulozan i naravno (sumnje nema) bezdusan.
Sto se tice ovog drugog dijela - to je samo medijska priprema na ono sto bi se moglo ili ce desiti pa da se javnost privikne. Medijska satanizacija ti je vec odavno dio ratne taktike.
Koliko znam saudijci i Iran nisu bas u dobrim odnosima. Druga stvar - vojna industrija je visokoprofitabilna industrija i da bi to i ostala mora se oruzje prodavati. Treca stvar - sve sto amer bilo kome proda, to oruzje ima bar za jednu nijansu slabije performanse od istog tog oruzja u amrickim ili izraelskim rukama. Prije svake trgovine u tom regionu, mislim da se konsultuje i Izrael. Cetvrta stvar - prodajom gotovog oruzja se ubija domaca industrija, pamet i razvoj i stvara neprekidni krug zavisnosti od nabavljaca (usa).psydelija wrote:sta mi je nejasno i zbunjujuce u svemu tome je zasto ameri naoruzavaju saudijce (30 milijardi dolara vojnog budzeta) ako planiraju da izvrse neku invaziju na iran?! a i uae su sklopili skoro neki ugovor vredan X milijardi dolara sa amerima
Time stvaras odlicnog buduceg klijenta ( a arapi su pritom dobre parajlije) jer u ovakvoj tehnoloskoj revoluciji ti danas da imas najsavrseniji avion, on se vec za 7-8 godina mora updejtovati novim softverima i sl. jer vec zastarjeva.
- psydelija
#33 Re: IRAN
izrael definitivno nema snage da vodi taj rat sam, pa ni sa amerikom...sira alijansa da, samo usa i izreal nemaju sanse upravo zbog slozenog komsiluka (bliski istok).callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da ce usa aminovati izraelski napad na iran. ako nista, a ono zbog situacije u iraku i afghanistanu, tu bi im iranci mogli jos zive zivot zagorcati, a da ne pricamo o odmazdi prema izraelu preko libana i sirije i mogucnosti regionalnog rata.
-
callmethebreeeze
- osa
#35 Re: IRAN
sumnjam da bi to bio rat, pri tom mislim na rat kao u iraku, iran je prevelik za okupaciju a trenutno ne vidim ni unutrašnje snage koje bi mogle i uz američku pomoć biti protuteža današnjem režimu, vjerojatno bi u pitanju bili zračni i raketni udari kojima bi iran bio onesposobljen u tehnološkom razvoju za jedno duže vrijeme, a vjerojatno bi se išlo na uništavanje iranske energetike koja bi kombinirana s sveoobuhvatnim embargom imala za cilj otežati život prosječnom građanu irana, do te mjere da ga pokuša okrenuti protiv režima...psydelija wrote:izrael definitivno nema snage da vodi taj rat sam, pa ni sa amerikom...sira alijansa da, samo usa i izreal nemaju sanse upravo zbog slozenog komsiluka (bliski istok).callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da ce usa aminovati izraelski napad na iran. ako nista, a ono zbog situacije u iraku i afghanistanu, tu bi im iranci mogli jos zive zivot zagorcati, a da ne pricamo o odmazdi prema izraelu preko libana i sirije i mogucnosti regionalnog rata.
-
callmethebreeeze
#36 Re: IRAN
eksperimenti sa sankcijama se i nisu pokazali bas nesto uspjesni, uzmi samo irak i slobinu jugoslaviju. bez sile se problem tesko rijesava, a obican narod samo pati.osa wrote:sumnjam da bi to bio rat, pri tom mislim na rat kao u iraku, iran je prevelik za okupaciju a trenutno ne vidim ni unutrašnje snage koje bi mogle i uz američku pomoć biti protuteža današnjem režimu, vjerojatno bi u pitanju bili zračni i raketni udari kojima bi iran bio onesposobljen u tehnološkom razvoju za jedno duže vrijeme, a vjerojatno bi se išlo na uništavanje iranske energetike koja bi kombinirana s sveoobuhvatnim embargom imala za cilj otežati život prosječnom građanu irana, do te mjere da ga pokuša okrenuti protiv režima...psydelija wrote:izrael definitivno nema snage da vodi taj rat sam, pa ni sa amerikom...sira alijansa da, samo usa i izreal nemaju sanse upravo zbog slozenog komsiluka (bliski istok).callmethebreeeze wrote:ja ne vjerujem da ce usa aminovati izraelski napad na iran. ako nista, a ono zbog situacije u iraku i afghanistanu, tu bi im iranci mogli jos zive zivot zagorcati, a da ne pricamo o odmazdi prema izraelu preko libana i sirije i mogucnosti regionalnog rata.
- vivaldi
#37 Re: IRAN
Njegov politicki aspekt ne umanjuje ono o cemu sam ja pisao - njegovo iskustvo i znanje, ali se slazem da je politickim izjavama sebe dobrano diskreditovaopsydelija wrote:kao sto @osa rece.., lazinski je radio i jos uvek radi za razne mracne sile... nekada je bio zanimljiv, no, sa ratom 1999 je izgubio na kredibilitetu i misljenja sam da njemu vise ni nikolic i kostunica ne veruju.
To i nebi bio rat u klasicnom smislu jer je Iran puuuno veci zalogaj od Iraka. To bi bila hi-tec kampanja gdje bi fakticki iskljucivo avijacijom i dalekometnim raketama napali najzanimljivije pozicije, sa naravno najmodernijim naoruzanjem.psydelija wrote:izrael definitivno nema snage da vodi taj rat sam, pa ni sa amerikom...sira alijansa da, samo usa i izreal nemaju sanse upravo zbog slozenog komsiluka (bliski istok).
Ma puno je manja tehnoloska razlika bila 60-ih pa je Izrael u par dana razvalio 5-6 zemalja u okruzenju. Koliko se sjecam, Sirija je bila usred priprema za rat, a Izraelski avioni su ih uprkos tome tako iznedaili da im cini mi se nijedan avion nije cak uspio ni poletiti sa zemlje vec su ih sve na aerodormima unistili.callmethebreeeze wrote:medjutim, ako je istina da je i hizbolah dobio rakete i da je naoruzan do zuba onda je pitanje ko bi najvise izgubio u slucaju da izrael krene na iran.
-
callmethebreeeze
#38 Re: IRAN
ne, diskutujemo o zbivanjima u svijetu.pastirck wrote:Jel to opet branimo svjetsku slobodu i oslobadjamo narod, u ovom slucaju Iranski, od rezimacallmethebreeeze wrote: eksperimenti sa sankcijama se i nisu pokazali bas nesto uspjesni, uzmi samo irak i slobinu jugoslaviju. bez sile se problem tesko rijesava, a obican narod samo pati.
ne boj se, ne zagovaram ja napad na bracu siite.
- vivaldi
#39 Re: IRAN
Slazem se sa obojicom.callmethebreeeze wrote:sumnjam da bi to bio rat, pri tom mislim na rat kao u iraku, iran je prevelik za okupaciju a trenutno ne vidim ni unutrašnje snage koje bi mogle i uz američku pomoć biti protuteža današnjem režimu, vjerojatno bi u pitanju bili zračni i raketni udari kojima bi iran bio onesposobljen u tehnološkom razvoju za jedno duže vrijeme, a vjerojatno bi se išlo na uništavanje iranske energetike koja bi kombinirana s sveoobuhvatnim embargom imala za cilj otežati život prosječnom građanu irana, do te mjere da ga pokuša okrenuti protiv režima...
eksperimenti sa sankcijama se i nisu pokazali bas nesto uspjesni, uzmi samo irak i slobinu jugoslaviju. bez sile se problem tesko rijesava, a obican narod samo pati.
- psydelija
#40 Re: IRAN
kapiram da nema sazaljenja, ali ovakva vrsta pripreme u fazonu "sta bi bilo-kad bi bilo".., mislim, stvarno je strasno i pitam se kuda ide svet u kome ima jednakih medju "jednakima". takav medijski pritisak je nevidjen i naravno narucen iz centara moci...nista se slucajni ne desava.vivaldi wrote:Na ove boldovane termine u svijetu politike bi ti se neko samo nasmijao i narucio ti toplu cokoladu. Kakvo crno postenje i bezdusnost.. (Iako naravno razumijem tvoje ogorcenje)
Sto se tice ovog drugog dijela - to je samo medijska priprema na ono sto bi se moglo ili ce desiti pa da se javnost privikne. Medijska satanizacija ti je vec odavno dio ratne taktike.]
Koliko znam saudijci i Iran nisu bas u dobrim odnosima. Treca stvar - sve sto amer bilo kome proda, to oruzje ima bar za jednu nijansu slabije performanse od istog tog oruzja u amrickim ili izraelskim rukama. Prije svake trgovine u tom regionu, mislim da se konsultuje i Izrael. Cetvrta stvar - prodajom gotovog oruzja se ubija domaca industrija, pamet i razvoj i stvara neprekidni krug zavisnosti od nabavljaca (usa).
... u ovakvoj tehnoloskoj revoluciji ti danas da imas najsavrseniji avion, on se vec za 7-8 godina mora updejtovati novim softverima i sl. jer vec zastarjeva.
imenitelj svih problema koje imaju iran i saudijci je jedan-USA...samo za razliku od saudijaca, iranci imaju jos malo prostora za manevar.
pod 4. si extra ukazao na problem tzv. treceg sveta. i u tome i jest problem na relaciji usa-iran...iranci su jako pismen, vredan i radan narod..., za razliku od arapa, iranci ne vole skidati gace.
-
callmethebreeeze
#41 Re: IRAN
sto ne mogu ovih prica o "narudzbama iz centara moci".
stanje je kakvo jeste u svijetu. jaci tlaci. ja vjerujem da je sve borba za nadmoc, ima tu mozda i malo idealizma, ali sve se radi o geostrategiji i prirodnim resursima.
stanje je kakvo jeste u svijetu. jaci tlaci. ja vjerujem da je sve borba za nadmoc, ima tu mozda i malo idealizma, ali sve se radi o geostrategiji i prirodnim resursima.
- osa
#42 Re: IRAN
baš si našao primjere, pa slobinu jugu su slomile sankcije, bez obzira koliko su rupa imale, pročitah nema dugo knjigu hrvoja šarinića: svi moji tajni razgovori s miloševićem, bogami većina slobinih zahtjeva se odnosila na pomoć pri ukidanju sankcija...callmethebreeeze wrote:eksperimenti sa sankcijama se i nisu pokazali bas nesto uspjesni, uzmi samo irak i slobinu jugoslaviju. bez sile se problem tesko rijesava, a obican narod samo pati.osa wrote:sumnjam da bi to bio rat, pri tom mislim na rat kao u iraku, iran je prevelik za okupaciju a trenutno ne vidim ni unutrašnje snage koje bi mogle i uz američku pomoć biti protuteža današnjem režimu, vjerojatno bi u pitanju bili zračni i raketni udari kojima bi iran bio onesposobljen u tehnološkom razvoju za jedno duže vrijeme, a vjerojatno bi se išlo na uništavanje iranske energetike koja bi kombinirana s sveoobuhvatnim embargom imala za cilj otežati život prosječnom građanu irana, do te mjere da ga pokuša okrenuti protiv režima...psydelija wrote:
izrael definitivno nema snage da vodi taj rat sam, pa ni sa amerikom...sira alijansa da, samo usa i izreal nemaju sanse upravo zbog slozenog komsiluka (bliski istok).
-
callmethebreeeze
#43 Re: IRAN
jah, bas su sankcije imala uticaja na rat u hrvatskoj i bosni. slobo se odrzao kroz devedeste i kroz tri rata. jebo ti tu ucinkovitost sankcija. ista stvar sa sadamom, on je nastavio vladati, a ljudi mu umirali.
- osa
#44 Re: IRAN
pogodio si meritum stvari, "ljudi će umirati", a to će dovesti do nezadovoljstva režimom, kako je završio slobo, kako su se iračani borili za irak, nikako ili vrlo slabo. doduše po intonaciji posta pretpostavljam da ti misliš da bi sancije trebale smijeniti čelnike za mjesec-dva, ne ide to tako....callmethebreeeze wrote:jah, bas su sankcije imala uticaja na rat u hrvatskoj i bosni. slobo se odrzao kroz devedeste i kroz tri rata. jebo ti tu ucinkovitost sankcija. ista stvar sa sadamom, on je nastavio vladati, a ljudi mu umirali.
što se tiče rata u hrvatskoj i bih, itekako su sankcije pomogle.....
- psydelija
#45 Re: IRAN
klasican rat sa pesadijskim manevrom za sada nikako...kao sto ti rece "vazdusni napad" sa ciljem da izazovu frust obicnog iranca (u teheranuosa wrote: sumnjam da bi to bio rat, pri tom mislim na rat kao u iraku, iran je prevelik za okupaciju a trenutno ne vidim ni unutrašnje snage koje bi mogle i uz američku pomoć biti protuteža današnjem režimu, vjerojatno bi u pitanju bili zračni i raketni udari kojima bi iran bio onesposobljen u tehnološkom razvoju za jedno duže vrijeme, a vjerojatno bi se išlo na uništavanje iranske energetike koja bi kombinirana s sveoobuhvatnim embargom imala za cilj otežati život prosječnom građanu irana, do te mjere da ga pokuša okrenuti protiv režima...
sto se tice unutrasnjih (pro americkih) snaga...ima ih dovoljno, ponajvise u vecim gradovima + kurdska manjina koja vec povremeno izvodi napad na vladine snage.., sunitski pobunjenici i narocito vanjska snaga na koju USA racuna su politicki disidenti kojih ponajvise ima u VB.
ima jedna verzija u koju ja licno neverujem a ona glasi: "izrael i usa nece napasti iran nikada".., jer su oni u "dealu" protiv sunita tj., islama.
- vivaldi
#46 Re: IRAN
Kratko i jasno!callmethebreeeze wrote:stanje je kakvo jeste u svijetu. jaci tlaci. ja vjerujem da je sve borba za nadmoc, ima tu mozda i malo idealizma, ali sve se radi o geostrategiji i prirodnim resursima.
U potpunosti se slazem. I ja mislim da je Iran kao cijela zemlja brand. Ipak je to jedna od kolijevki civilizacije. Mejdutim, ovo sa ne skidanjem gaca im ipak mislim nije pametno. Medju brojnim bogatsvima, nafta i plin su ipak najveci. Oni tu ti koji trebaju donijeti prosperitet zemlji. Medjutim oni su vec decenijama pod sankcijama i logicno je da taj razvoj (koji sigurno postoji) ipak nije ni blizu kakav bi bio bez sankcija, a ja mislim da zarad interesa naroda (pogotovo tako velikog) treba ponekad i skinuti gace.psydelija wrote:ranci su jako pismen, vredan i radan narod..., za razliku od arapa, iranci ne vole skidati gace.
Nafta (za razliku od mozda dijamanata iz Sijera leona) nije vjecan resurs. Za 2-3 decenije svijet ce je vejrovatno prevazici i preci na neke druge stvari. Vec sada postoji veliki izbor auto na npr struju, ali tu revolucija tek treba da se desi, zato mislim da svaka zemlja svoje resusre treba trositi pametno i na vrijeme.
- vivaldi
#47 Re: IRAN
Slobo je srusen 2000. ne zato sto je ponovo izabran vec zato sto je ponovo pokrao izbore. Samo te 2000., za razliku od prije, narod nije odustao od protesta poslije kradje (iako su cak svi osim Kostunice bili pristali na nove izbore)pastirck wrote:Za razliku od Sadamovog rezima, narod u Slobinoj drzavi imao je mogucnost
da ga ne izabere na izborima i tako bi se potvrdila ucinkovitost sankcija
- osa
#48 Re: IRAN
sumnjam da je amerika protiv bilo koga iz vjerskih i ideoloških razloga, ameriku vodi kapital, isključivo kapital, ako ostale stvari može uklopiti u borbi za kapital, oni će to svakako učiniti. pogledaj naše prostore, nema ovdje velike love, ovdje je mir=kapital, i oni se tako ponašaju, ne žele talasanje, nisu li podržavali jugoslaviju i izjavljivali kako neće priznati niti jednu republiku, poslije ih sve priznaše, jer su procijenili da je tako bolje za mir, danas u bih podržavaju cjelovitu bih, kunu se da neće nikad priznati rs, da li im je za vjerovati...psydelija wrote:klasican rat sa pesadijskim manevrom za sada nikako...kao sto ti rece "vazdusni napad" sa ciljem da izazovu frust obicnog iranca (u teheranuosa wrote: sumnjam da bi to bio rat, pri tom mislim na rat kao u iraku, iran je prevelik za okupaciju a trenutno ne vidim ni unutrašnje snage koje bi mogle i uz američku pomoć biti protuteža današnjem režimu, vjerojatno bi u pitanju bili zračni i raketni udari kojima bi iran bio onesposobljen u tehnološkom razvoju za jedno duže vrijeme, a vjerojatno bi se išlo na uništavanje iranske energetike koja bi kombinirana s sveoobuhvatnim embargom imala za cilj otežati život prosječnom građanu irana, do te mjere da ga pokuša okrenuti protiv režima...), blago onesposbljenje atomskih reaktora, infrastrukture...
sto se tice unutrasnjih (pro americkih) snaga...ima ih dovoljno, ponajvise u vecim gradovima + kurdska manjina koja vec povremeno izvodi napad na vladine snage.., sunitski pobunjenici i narocito vanjska snaga na koju USA racuna su politicki disidenti kojih ponajvise ima u VB.
ima jedna verzija u koju ja licno neverujem a ona glasi: "izrael i usa nece napasti iran nikada".., jer su oni u "dealu" protiv sunita tj., islama.u isto neverujem jer sam misljenja da problem na realciji siita i sunita je iskljucivo politicke prirode, nikako verske.
samo biznis, bez osjećaja, bez sućuti za stradale, osim dakako deklarativne.....
- osa
#49 Re: IRAN
vivaldi wrote:Slobo je srusen 2000. ne zato sto je ponovo izabran vec zato sto je ponovo pokrao izbore. Samo te 2000., za razliku od prije, narod nije odustao od protesta poslije kradje (iako su cak svi osim Kostunice bili pristali na nove izbore)pastirck wrote:Za razliku od Sadamovog rezima, narod u Slobinoj drzavi imao je mogucnost
da ga ne izabere na izborima i tako bi se potvrdila ucinkovitost sankcija
jedan od slobinih viceva pred izbore mislim 96-te
došao vuk drašković u šumadiju, susreo jednog seljaka i pita ga.
-jeli bre, za koga će da glasaš-
-za tebe vuče, čim budeš na vlasti-
tako je slobo procjenjivao srpski narod....
- vivaldi
#50 Re: IRAN
U nacelu vjerovatno nije, ali zbog nastavka tvoje receniceosa wrote:sumnjam da je amerika protiv bilo koga iz vjerskih i ideoloških razloga,
se moze desiti da im neka ideologija, ili cak i religija bude smetnja ka ostvarivanju tih kapitalistickih ciljeva. Ako npr. bilo ko proglasi bojkot americkih proizvoda i sl., naravno da ta ideologija postaje problem. tako se nesto moze primjeniti i na religiju, drustevno uredjenje..Pa i sama globalizacija je borba protiv drugacijih ideologija, drustvenih koncepata itd.osa wrote:ameriku vodi kapital, isključivo kapital,