zelenashica wrote:Helem,vraćajući se jutros iz grada pred zgradom Vlade TK,vidjeh gomilu studenata,umotanih u šarene dekice kako nešto čekaju
Vele da im ove akademske godine neće omogućiti da sa 4 ispita iz prošle pređu u narednu akademsku godinu...jah koja sramota i protesti.....Pa kako su studenti danas krenuli najbolje je da im dekanat na licu mjesta izda diplomu koju žele i gotovo.Ionako ovi koji juče,sinoć a vidim i danas sjede pred zgradom Vlade TK-a nemaju namjeru ništa učiti.Jer da jesu,ne bi kao ponovci opet moljakali za prelazak u narednu godinu
sa 4 ispita "duga".
Na šta se ovo svodi današnje studiranje?Na ispijanje kafa,moljakanje za socijalne rokove(i kad treba i kad ne treba),okrivljivanje bolonjskog procesa za vlastite neuspjehe?!
I samo šuplju priču o korupciji na univerzitetima,jer većina ih u mislima žali ili što nemaju lovu da plate ispit ili nemaju štelu da im ga našteli.Da to imaju,ne bi bilo ni priče o korupciji jer bi tada svima odgovarala.

(Da me neko ne shvati pogrešno,korupciju treba suzbiti,ali ne treba u korpuciji uvijek tražiti opravdanje za vlastiti neuspjeh)
Šta vi mislite o zahtjevima studenata,da li su argumentovani ili ne?
ps.O upisnoj politici na Univerzitetu u Tuzli(KOJE NEMA) ćemo nekom drugom prilikom...a vala ne smeta ni ako je se sada dotaknemo)!
da krenemo redom:
ovdje se radi o studentima (vecinom) trecih godina, koji su studirali po starom sistemu, u kojem je UVIJEK pravilo bilo da se mogu prenijeti max. 4 ispita. studenti koji obnavljaju trecu a stize ih bolonja, na pocetku skolske godine je receno da oni polazu ispite po sistem po kojem su slusali predavanje, i po tom sistemu mogu prenijeti 4 ispita. medjutim nakon svih ispitnih rokova, na upisu, receno im je kako oni mogu samo 2 ispita prenijeti. znaci, nakon svih ispitnih rokova. prijatelju mi se desila upravo ta situacija, dao uslov, polozio jos jedan ispit, znaci ostalo mu 3 da ocisti. i na upisu u narednu skolsku godinu mu rekli da su eto oni na zadnjoj sjednici donijeli odluku da oni mogu max.2 ispita prenijeti, tako da on ne ispunjava uslov za upis naredne godine. je li to uredu???
ja sam zadnja generacija NEbolonjaca na svom faxu, upisao sam sad 4tu godinu. i gospoda je odlucila da nam uskrati jedan tzv socijalni rok, jer kako kazu "vrijeme je da se tome stane u kraj", iako su svi racunali na to, i iako je UVIJEK taj ispitni rok bio. zadnja generacija koja polaze ispite po tom sistemu, zadnji put da se polazu ispiti na taj nacin, i eto oni kazu "treba takvoj praxi stati u kraj". naravno i ova odluka je donesena 7 dana prije ispitnih rokova. tokom godine je bila druga prica.
o uslovima studiranja, korupciji, strucnosti profesora,...neki drugi put
ja nista ne trazim, ali sam tu bio da podrzim te studente, iz solidarnosti, iz nekog revolta zbog odluka univerziteta itd.
prvo se dobro raspitaj o cemu se radi, pa onda dodji da ismijavas i prozivas. studentska populacija u ovom gradu je svima trn u oku, kada god se studenti pobune protiv bilo cega, od drugih gradjana nikakve podrske, samo omalozavanja i prozivanja.
ne traze studenti da im neko drugi polozi ispite, cak i ako prenesu i vise od 4 niko osim njih nece poloziti te ispite, nista s ti zelenasice (i sl) ne brinite za to. jel mislis da bi ovi studenti ispijanjem kafa i ne ucenjem, dosli do 3 ili 4te godine??
kad odlucis da pamtujes dobro se prvo informisi..