Krediti...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
motorola01

#26 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

madner wrote:Pa ima nas i sa nadjprosjecnom platom. Jos ako je i druga polovina iznad prosjeka i zna kuhat moze se svasta.

Ali nisi shvatio atka, stedis godinama i onda odplacujes kratkorocni kredit.
I kod mene je nadprosjecna,pa se opet ne moze u takvom roku.Mada u svoj ovoj prici je vrlo bitan jedan mali detalj,a to je mnozina(supruznici) pri spominjaju korisnika kredita i te nadprosjecne plate...A takvih(supruznici sa nadprosjecnim platama) je u voj drzvai jako malo...A sto se tice godina i stednje,uredu je sve to,kazete stediti 6 godina sto dalje znaci nemati djece tih sest godina,pa se onda zavaliti u taj "kratkorocni" na par godina,pa ni tad nema djece jer je rata ogromna itd...A ako bi zelio djecu imati u tih desetak godina,onda bi to bilo prezivljavanje itd...Ma ima tu svega,nije to samo onako lupiti cifru..
Last edited by motorola01 on 02/08/2011 14:15, edited 1 time in total.
atko

#27 Re: Krediti...

Post by atko »

motorola01 wrote: A za atka i madnera:ne znam gdje vi zivite i koliko zaradjujete,ali pricati da neko u ovoj drzavi kupi stan na kredit od tri godine :-) ..ipak ste malo vise pretjerali :run:
robinhudovska socijala ... al ajd ... ako ti tako volis ;) + izvadis pola price iz konteksta a ono sto ti ne pase ili nisi ni procito bacis :D

ide se na more, vozaju se auta, piju se kafe ... ne vidim da nam je lose ;)

Svakom svacije misljenje ... al ja sam za opciju pruzi se koliko ti je jorgna dug i to je sva logika ;)
madner

#28 Re: Krediti...

Post by madner »

motorola01 wrote:
madner wrote:Pa ima nas i sa nadjprosjecnom platom. Jos ako je i druga polovina iznad prosjeka i zna kuhat moze se svasta.

I kod mene je nadprosjecna,pa se opet ne moze u takvom roku.Mada u svoj ovoj prici je vrlo bitan jedan mali detalj,a to je mnozina(supruznici) pri spominjaju korisnika kredita i te nadprosjecne plate...A takvih(supruznici sa nadprosjecnim platama) je u voj drzvai jako malo...A sto se tice godina i stednje,uredu je sve to,kazete stediti 6 godina sto dalje znaci nemati djece tih sest godina,pa se onda zavaliti u taj "kratkorocni" na par godina,pa ni tad nema djece jer je rata ogromna itd...A ako bi zelio djecu imati u tih desetak godina,onda bi to bilo prezivljavanje itd...Ma ima tu svega,nije to samo onako lupiti cifru..
A sto nece moci dijete? Ako je plata nadprosjecna i druga polovina prijavljena?

Koliko porodici treba da zivi normalno?
motorola01

#29 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

atko wrote:
motorola01 wrote: A za atka i madnera:ne znam gdje vi zivite i koliko zaradjujete,ali pricati da neko u ovoj drzavi kupi stan na kredit od tri godine :-) ..ipak ste malo vise pretjerali :run:
robinhudovska socijala ... al ajd ... ako ti tako volis ;) + izvadis pola price iz konteksta a ono sto ti ne pase ili nisi ni procito bacis :D

ide se na more, vozaju se auta, piju se kafe ... ne vidim da nam je lose ;)

Svakom svacije misljenje ... al ja sam za opciju pruzi se koliko ti je jorgna dug i to je sva logika ;)
I ja sam apsolutno za taj nacin razmisljanja,ali brate patiti se u nekoj maloj kvadraturi odredjen broj godina,pa onda opet dizati neki kredit,jer su djeca porasla itrebaju sobu itd.....Pa bolje onda podici kredit na nekih 12-15 godina,sa nekom "normalnom"(koliko moze biti normalna rata od 500-600KM)ratom i zivjeti koliko toliko solidno,ali barem znas da si nesto obezbijedio na puno duzi rok,mozda i do kraja zivota,a to ces sve otkvitati za tih nekih 12-15 god...
otherside

#30 Re: Krediti...

Post by otherside »

motorola01 wrote: I ja sam apsolutno za taj nacin razmisljanja,ali brate patiti se u nekoj maloj kvadraturi odredjen broj godina,pa onda opet dizati neki kredit,jer su djeca porasla itrebaju sobu itd.....Pa bolje onda podici kredit na nekih 12-15 godina,sa nekom "normalnom"(koliko moze biti normalna rata od 500-600KM)ratom i zivjeti koliko toliko solidno,ali barem znas da si nesto obezbijedio na puno duzi rok,mozda i do kraja zivota,a to ces sve otkvitati za tih nekih 12-15 god...
koliko se to para moze podici na 12-15 godina sa ratom od 500-600 KM?
to je prvo pitanje. drugo je sta za te pare mozes kupiti?
Last edited by otherside on 02/08/2011 14:24, edited 1 time in total.
atko

#31 Re: Krediti...

Post by atko »

otherside wrote:
atko wrote: Vise volim zivjeti u malom sobicku i rahat zaspat na oronulom kaucu bez duznickog robstva ...
neki ljudi imaju vece ambicije u zivotu od jednog sobicka. ja trenutno imam povelik kredit u banci za stan od 80 kvadrata. muz i ja cemo to debelo vratiti ali ne zelim da zivot provedem u 40 kvadrata, pogotovo sada kada smo dobili i dijete.
tvoj savjet za skroman zivot bez dugovanja je ok. meni je to neprihvatljivo.
naravno, ovdje ne govorimo o zivotu na granici egzistencije radi veceg stambenog prostora.
A opet vidis neki ljudi imaju mnogo vece ambicije od tri sobicka upakovana u jednu betonsku kocku ... i zato ce zrtvovati 4-5 godina u sobicku ...nego citav zivot za jednu betonsku kocku ... ali ja respektujem svacije stavove da se razumijemo...

sto bi se reklo svakom svacije;)
motorola01

#32 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

madner wrote:
motorola01 wrote:

A sto nece moci dijete? Ako je plata nadprosjecna i druga polovina prijavljena?

Koliko porodici treba da zivi normalno?
Tesko da se mogu pokriti sa 1000KM(sa recimo jednim djetetom)..Ova cifra je "tvoja sifra" :D ,jer ti si mislim naveo da se sa hiljadom zivi,a da hiljada ide u stednju ili za ratu kredita....I ne znam zasto o tome uopste raspravljamo kad ovakvih slucajeva je jako malo,ali eto...
otherside

#33 Re: Krediti...

Post by otherside »

atko wrote:
otherside wrote:
atko wrote: Vise volim zivjeti u malom sobicku i rahat zaspat na oronulom kaucu bez duznickog robstva ...
neki ljudi imaju vece ambicije u zivotu od jednog sobicka. ja trenutno imam povelik kredit u banci za stan od 80 kvadrata. muz i ja cemo to debelo vratiti ali ne zelim da zivot provedem u 40 kvadrata, pogotovo sada kada smo dobili i dijete.
naravno, ovdje ne govorimo o zivotu na granici egzistencije radi veceg stambenog prostora.
A opet vidis neki ljudi imaju mnogo vece ambicije od tri sobicka upakovana u jednu betonsku kocku ... i zato ce zrtvovati 4-5 godina u sobicku ...nego citav zivot za jednu betonsku kocku ... ali ja respektujem svacije stavove da se razumijemo...

sto bi se reklo svakom svacije;)
moje ambicije zele ispunjenje sada a ne kad budem pred peMziju :D
madner

#34 Re: Krediti...

Post by madner »

Nisam to rekao, to je neko prije pitao.

Rekao sam sa dvije nadprosjecne plate. U KS je to preko 1000 KM.

Uzmi da je zbirna cirfa 4000, mozes dati 2000 za ratu i zivjeti sasvim soldino od ostatka.
motorola01

#35 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

otherside wrote:
motorola01 wrote: I ja sam apsolutno za taj nacin razmisljanja,ali brate patiti se u nekoj maloj kvadraturi odredjen broj godina,pa onda opet dizati neki kredit,jer su djeca porasla itrebaju sobu itd.....Pa bolje onda podici kredit na nekih 12-15 godina,sa nekom "normalnom"(koliko moze biti normalna rata od 500-600KM)ratom i zivjeti koliko toliko solidno,ali barem znas da si nesto obezbijedio na puno duzi rok,mozda i do kraja zivota,a to ces sve otkvitati za tih nekih 12-15 god...
Moze nekih 65-70 000(najmanje 60 000)kredita i uz uslov da ima odredjenu ustedjevinu(o kojoj se ovdje prica),moze uzeti neki dvosoban stan.Eh sad gdje,to me nemoj pitati jer i ti znas da to sve zavisi od grada do grada i lokacije u samom gradu....
atko

#36 Re: Krediti...

Post by atko »

motorola01 wrote:pa onda opet dizati neki kredit,jer su djeca porasla itrebaju sobu itd.....Pa bolje onda podici kredit na nekih 12-15 godina
E pa matematika kaze da nije tako bolje ;) :)
Ronnie O'Sullivan

#37 Re: Krediti...

Post by Ronnie O'Sullivan »

otherside wrote:
Ne radi se tu o ambiciji, vec o tome kome sta pase :)
motorola01

#38 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

madner wrote:Nisam to rekao, to je neko prije pitao.

Uzmi da je zbirna cirfa 4000, mozes dati 2000 za ratu i zivjeti sasvim soldino od ostatka.
Sve apsolutno razumijem,ali ponavljam po ko zna koji put da je tkavih slucajeva jako malo...Ti,kojima ulazi toliki novac svakog mjeseca se mogu komotno nazvati odlicnom situiranim u ovoj drzavi i ne samo ovoj nego i u zemljama okruzenja i oni mogu sta hoce.Moze kupiti stan komotno na tri godine,pa nakon toga i sljedeci koji ce rentati itd...A takvih je jako malo,to moras priznati...A vidim sad su vec druge cifre :D ,nije vise 2000-2500 KM,nego odmafh prelaz na 4 :D ..Opasan si,nema sta :D
otherside

#39 Re: Krediti...

Post by otherside »

motorola01 wrote:
otherside wrote:
Moze nekih 65-70 000(najmanje 60 000)kredita i uz uslov da ima odredjenu ustedjevinu(o kojoj se ovdje prica),moze uzeti neki dvosoban stan.Eh sad gdje,to me nemoj pitati jer i ti znas da to sve zavisi od grada do grada i lokacije u samom gradu....
hm...nisam bas sigurna ni za tih 60.000 KM.
kako god, bez te ustedjevine (i to poprilicne), ova suma je beskorisna kad je kupovina stana u pitanju.
otherside

#40 Re: Krediti...

Post by otherside »

Ronnie O'Sullivan wrote:
otherside wrote:
Ne radi se tu o ambiciji, vec o tome kome sta pase :)
ja postujem i one kojima pase sobicak.
samo rekoh da to meni ne pase.
motorola01

#41 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

atko wrote:
motorola01 wrote:pa onda opet dizati neki kredit,jer su djeca porasla itrebaju sobu itd.....Pa bolje onda podici kredit na nekih 12-15 godina
E pa matematika kaze da nije tako bolje ;) :)
Upravu si kad se govori o velikim ratama,a tu ubrajam 1000 i vise,ali kad se gledaju rate od nekih 500 KM,to je tu negdje...I najbolje je dizati kredit do 10 godina(barem koliko sam ja primjetio),jer sve preko deset godina je ubistvo(puno veca rata,ubise kamate i na kraju kad sve saberes,das skoro pa duple pare banci)...
madner

#42 Re: Krediti...

Post by madner »

motorola01 wrote:

Sve apsolutno razumijem,ali ponavljam po ko zna koji put da je tkavih slucajeva jako malo...Ti,kojima ulazi toliki novac svakog mjeseca se mogu komotno nazvati odlicnom situiranim u ovoj drzavi i ne samo ovoj nego i u zemljama okruzenja i oni mogu sta hoce.Moze kupiti stan komotno na tri godine,pa nakon toga i sljedeci koji ce rentati itd...A takvih je jako malo,to moras priznati...A vidim sad su vec druge cifre :D ,nije vise 2000-2500 KM,nego odmafh prelaz na 4 :D ..Opasan si,nema sta :D
Zbirna cifra tebra, ja sam mis :oops:
Ja i slon skupa tonu vagamo itd...

Ali nisi vidio cijene stanova ako mislis da je to cifra :oops: :D
motorola01

#43 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

otherside wrote:
motorola01 wrote:
otherside wrote: Moze nekih 65-70 000(najmanje 60 000)kredita i uz uslov da ima odredjenu ustedjevinu(o kojoj se ovdje prica),moze uzeti neki dvosoban stan.Eh sad gdje,to me nemoj pitati jer i ti znas da to sve zavisi od grada do grada i lokacije u samom gradu....
hm...nisam bas sigurna ni za tih 60.000 KM.
kako god, bez te ustedjevine (i to poprilicne), ova suma je beskorisna kad je kupovina stana u pitanju.
Mislim da je 500-515 KM rata na 12 godina(60 000).Tu se negdje vrti,ali bez barem jos 20-30 000 ne mozes nista...

Edit:evo sad gledam sta sma napisao :oops: ..rata je cini mi se za kredit od 50 000 na 12 god..Tako nesto :D
Last edited by motorola01 on 02/08/2011 14:46, edited 1 time in total.
motorola01

#44 Re: Krediti...

Post by motorola01 »

madner wrote:
motorola01 wrote:

Zbirna cifra tebra, ja sam mis :oops:
Ja i slon skupa tonu vagamo itd...

Ali nisi vidio cijene stanova ako mislis da je to cifra :oops: :D
Ponavljam,lokacija i nista vise...Sarajevo centar ili Ilidza,Zenica centar ili...,Tuzla centar ili...Mostar centar ili...itd...Necemo dalje,jer nema potrebe..
atko

#45 Re: Krediti...

Post by atko »

otherside wrote: moje ambicije zele ispunjenje sada a ne kad budem pred peMziju :D
Bojim se da ces zadnje rate svojih ambicija otplatiti pred peMziju :D ... uz najiskrenije zelje da ne bude kriza otpustanja i ostalih poremecaja na trzistima ;)

ok ja sam bio prekinuo pisanje na ovoj temi pa me neki vrag vrati nazad ...

postujem svacije pravo da odlucuje kako misli da mu je najbolje ;)
otherside

#46 Re: Krediti...

Post by otherside »

atko wrote:
otherside wrote: moje ambicije zele ispunjenje sada a ne kad budem pred peMziju :D
Bojim se da ces zadnje rate svojih ambicija otplatiti pred peMziju :D ... uz najiskrenije zelje da ne bude kriza otpustanja i ostalih poremecaja na trzistima ;)

ok ja sam bio prekinuo pisanje na ovoj temi pa me neki vrag vrati nazad ...

postujem svacije pravo da odlucuje kako misli da mu je najbolje ;)
u potpunosti razumijem o cemu ti pricas. u tvom karakteru je oprez i rezon iskombinovan sa aktualnom (ne bas sjajnom) situacijom u zemlji i svijetu :D zborim ka njegos :D
a ja volim da rizikujem i hedonista sam. hvala na lijepim zeljama :-D
madner

#47 Re: Krediti...

Post by madner »

Moj plan je da udjem u vladu i izazovem hiperinflaciju. Tako ce se stan odplatiti u roku odmah :D
int21

#48 Re: Krediti...

Post by int21 »

huh e3vo mene ponovo, haman i zaboravio na temu.

Atko, koliko mislis da moze bracni par sa platom od 1000Km po osobi da ustedi mjesecno? 1000KM?

Izracunaj da ne zivis u parku i da placas kiriju od bar 300km. Za najmanji stan u Sarajevu. Da platis racune treba ti 150 km da bas stedis (ne racunas kablovku, digitalnu i ta preseravanja) Ostane ti za zivot 2 ljudi 550 km. Mozda budes imao gace na guzici...

Ako je tako, i ako uzmes u obzir 4 godine (ti si rekao 3-4), to je 4 * 12 = 48 hiljada. Kvardat stana u sa je 1700 - 2500.

Sad, ako kupis nov stan, znaci 2000+, a ti nisi ustedio ni pola. Kredit. A ako kupis polovan pa manje potrosis tu, trebas ga renovirati ili bar dovesti u stanje u kom se moze zivjeti. Opet kredit.

I to je sve u idealnim uslovim. Da zaboravis zeni cvijece za rodjendan ili da odete u kino. O odmoru mozes samo sanjati.

Ja mislim da je to jaaaaaakooooooo tesko.

A recimo na 2000 km mjesecnih primanja, mozes komotno da se zavalis u kredit 700-800, sto je prilicno velik kredit.
I jos da ti ostane prilicna svotica za zivot mjesecno. Velika je razlika izmedju 1200 i gore izracunatih 550....vjeruj mi znam.

Pozzdrav
Last edited by int21 on 02/08/2011 14:51, edited 1 time in total.
goibos

#49 Re: Krediti...

Post by goibos »

madner wrote:Moj plan je da udjem u vladu i izazovem hiperinflaciju. Tako ce se stan odplatiti u roku odmah :D
neće, nego će ti banka povećati ratu... nedaju oni svog feninga
atko

#50 Re: Krediti...

Post by atko »

madner wrote:Moj plan je da udjem u vladu i izazovem hiperinflaciju. Tako ce se stan odplatiti u roku odmah :D
imas moj glas :D
Post Reply