EsadCo wrote:Fiesta ima zastarjeli 1.3 motor. Ostala je Fabia ili Corsa, mada bih više volio Fabiju. Zbog ovoloke potrošnje čini mi se da je isplativo ugraditi plin pa i ako se prelazi 10-12k km. To je nekih cca 500KM, pa max do 600KM.
Za Fiestu ne znam sigurno, ali nisam siguran da je taj motor u fabiji išta moderniji. To je sve ista stara tehnologija. Još kada znaš da su u fabiji izrezali jedan cilindros da bi motor bio jeftiniji...
Znam jarane da se tebi dočepati auta pa bi ti polahko i plin i popravke i slično. Ali ne isplati se nikako ugrađivati plin na slabe motore, a pogotovo na taj fabijin. Jednostavno kupi dizela. A kod fabije polovnjaka lično skoro nikako ne bi uzeo 1.4 tdi( ne što ne valja) zbog malo ljudi koji imaju i sredstava, a i navike da održavaju auta. A ja i polovno auto sa turbinom se ne volimo. Ali da malo troši i fino ide stoji. Ali ako možeš naći očuvanog 1.9 sdi, to ti je mjera. Ide ko mrtve benzinjare, ali barem ne troši. A lakše je za održavati i manje je mogućnosti za velike popravke. Jedino ne mogu se sjetati kada su ga izbacili iz ponude, pa uklapa li se u starost auta koje tražiš, a i ta auta su uglavnom puno prešla.
Nije da fabijin motor ne ide, može se on poćerati i uz brdo. Doguraćeš se ti nekako i uz najstrmiju ulicu u Sarajevu, ali to je meni glup motor - da ne duljim.
530i wrote:Gledaj jaču verziju tog 1.2 motora, taj osnovni sa 55 ili 60 ks je jedva dovoljan za neopterećen auto po ravnom.
Ma nije ni 1.4 benzin nešta bolji. Isto ti ga dođe. Uz brdo traži obrtaje, potrošnja ide. Jeste da nije veća od 1.2, al ako mu je važno koliko mjesečno izdaje za gorivo dizel ga ne gine. Nema veze što ne prelazi 25000 godišnje. A i može li naći za svoj budžet 1.4?
Možda nisam dobro čitao, ali koju otrilike godinu auto se traži? Pa da vidimo neke druge modele. Recimo dobar ševrole (zvuči ko kakva prostitutka) spark se može naći. 1.0 benzinac, koji troši ko dizel, sa klimom. Jeste da izgleda manji(i gepek stvarno jeste manji), ali sjedišta nisu ništa prostranije od fabije. Jest da se malo laktaš po autu, al eto.
Pa ne znam zašto bježiš od fiesta. Pa ima onih sa 1.25 motorom. Mnogo bolji motorcic od fabijinog. A i dizeli su jeftiniji od škodinih. A ništa lošiji.