probuseni $ wrote:sasvim jednostavno...uzmes abdest i klanjas....o nacinu uzimanja abdesta i kako se klanja imas hvala Allahu dz.s. masu knjiga, a vidim da ti ni internet nije stran pojam...sarajlija1965 wrote:Koliko ja znam, ni jedna religija ne podrazumijeva direktnu komunikaciju sa Bogom kojeg zastupa. Uvijek imas ili posrednika ili nekoga ko ce ti davati upute kako da se obracas Bogu i tumaciti pristigle odgovore.probuseni $ wrote:Koliko sam shvatio, niko od vas nekolicine nije imao kontakt sa Alahom u pravom smislu te rijeci. Zato meni i dalje ostaje nejasno sta znaci to "obracati se Bogu direktno", imati direktni kontakt s njim, jer to je osnovno nacelo monoteizma ? To meni nekako dodje kao kad bi i ja, koji nisam vjernik, ucio djelove iz Kurana, a da nema niakvog odgovora od njega ? Pa u cemu je onda razlika izmedju mene i vas ? Ja sam ipak ocekivao da vjernici , za razliku od ljudi koji ne vjeruju , imaju sposobnost da komuniciraju s njim.
Ako vjernik ne cuje direktno Boga, Alaha, kako se onda rukovodi u vjeri ?
Kako bi inace svecenicki kartel uzimao pare kada bi mogao npr. da se direktno mailas sa svevisnjim? Reis i kardinal bi morali potraziti kakav posten posao da ne umru od gladi...
Dok trazis odgovor na svoje pitanje, toplo ti preporucujem da procitas novu knjigu Stephena Hawkinga - The Grand Design. I onda stavis prst na celo...
a sto se tice S.Hawkinga i njegove tvrdnje da je svijet nastao nakon Big Banga...pa nista novo za zan koji vjerujemo da je Allah dz.s. sve stvorio...
dokaz imas u suri Al-Anbya, 30 "Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi sve od vode stvaramo? I zar necete vjerovati?"...
dobar je Stivenaga, jer se izvrsava jedan od imperativa Allaha dz.s., da covjek, uci, studima,istrazuje....jos mu samo fali kelimei sehadet ....
Pa to onda nije ova vjera i religija koju monoteisti propagiraju i u sta vjeruju ? To je isto sto je bilo i za vrijeme paganizma, visebostva?
Nije stos sad uzeti neku knjigu i citati sta Hawking misli ! Imamo forum, imamo vjernike, i oni nam najbolje mogu odgovoriti i opisati svoja iskustva.
Hiljadu sam puta procitao da mi koji ne vjerujemo , ne znamo o cemu se tu radi, da trebamo postati vjernici , pa ce nam sve biti jasno...
Eto, zato ja pitam direktno vjernike, posto oni znaju, da nam to opisu kako treba..
Ja i Bog
-
jarancuga
#26 Re: Ja i Bog
-
jarancuga
#27 Re: Ja i Bog
probuseni....mala greska u koracima u mom prethodnom javljanju, sorry...
al evo opet....
S.Hawkings i njegova teorija o Bing Bangu nije u suprotnosti sa onim o cemu nas Allah dz.s. suri Al-Anabya, 30 obavjestava..."Zar ne znaju nevjernici da us nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar necete vjerovati?"...
S.Hawkins izvsava jedan od imperativa Allaha dz.s. upucen svakom covjeku, naime, da uci, istrazuje, studira...
jos mu samo fali kelimei sehadet....
al evo opet....
S.Hawkings i njegova teorija o Bing Bangu nije u suprotnosti sa onim o cemu nas Allah dz.s. suri Al-Anabya, 30 obavjestava..."Zar ne znaju nevjernici da us nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar necete vjerovati?"...
S.Hawkins izvsava jedan od imperativa Allaha dz.s. upucen svakom covjeku, naime, da uci, istrazuje, studira...
-
nista novo
#28 Re: Ja i Bog
Nigdje vise ljudi nije dozivjelo Boga kao ovdje na forumu...sve buduci sveti ljudi...i posebno kad Bog kaze moli mi se ili klanjaj mi se..to mi lici vise na robovlasnistvo, iako ne vjerujem da je Bog robovlasnik..
- cigara
#30 Re: Ja i Bog
tebi je samo tesko prihvatiti da postoje odredjene obaveze putem kojih zahvaljujes za ono sto imasnista novo wrote:Nigdje vise ljudi nije dozivjelo Boga kao ovdje na forumu...sve buduci sveti ljudi...i posebno kad Bog kaze moli mi se ili klanjaj mi se..to mi lici vise na robovlasnistvo, iako ne vjerujem da je Bog robovlasnik..
- psydelija
#31 Re: Ja i Bog
@probuseni, ha ha ha..,nema smisla starije ljude.
ti stvarno nas ribas u zdrav mozak...?
ti stvarno nas ribas u zdrav mozak...?
-
nista novo
#32 Re: Ja i Bog
Bog je i dao ljudima razum, da bi razmisljali svojom glavom, a ne tudjom. Inace ga ne bi ni imali, bili bi klonovi..cigara wrote:tebi je samo tesko prihvatiti da postoje odredjene obaveze putem kojih zahvaljujes za ono sto imasnista novo wrote:Nigdje vise ljudi nije dozivjelo Boga kao ovdje na forumu...sve buduci sveti ljudi...i posebno kad Bog kaze moli mi se ili klanjaj mi se..to mi lici vise na robovlasnistvo, iako ne vjerujem da je Bog robovlasnik..
- sarajlija1965
#33 Re: Ja i Bog
Hawking nije izumio teoriju o Big Bang-u, to su uradili drugi prije njega. On izucava fiziku u tackama singulariteta (npr. Hawkingovo zracenje) i tezi jedinstvenom objasnjenju univerzuma.jarancuga wrote:probuseni....mala greska u koracima u mom prethodnom javljanju, sorry...
al evo opet....
Svejedno, ne mozes izvuci jednu recenicu iz cijelog naucnog opusa (svemir je nastao u Velikom prasku), a zanemariti sve ostale notorne cinjenice s kojima je religija u konfliktu.
Dovoljno je pogledati teme na ovom podforumu, pa da ti bude jasno. Maloprije sam vidio temu "Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje" (ovo je copy/paste, nisam ja nepismen) i suze su mi krenule na oci, sto od smijeha, sto od zalosti koliko su ljudi neobrazovani (pogledaj samo koliko malo znaju o odnosu masa/gravitacija, cca. sedmi razred osnovne).
Ali da se vratimo na temu:
Nakon triliona sati koje su ljudi potrosili kroz istoriju obracajuci se svevisnjem, nakon stotina miliona ljudskih zivota polozenih u cast Svevisnjeg, nakon citavog okeana suza isplakanih u njemu upucenim molbama, nakon svega toga... Od njega ni pisma, ni razglednice...
- psydelija
#34 Re: Ja i Bog
ocigledno da ovo nije vase polje, zato, suzdrzite se od provokacija...molim!harač wrote:ili, pak, ovi drugi misle da ih neko slušatravar wrote:Šminka, sad ljudi kontaju da vjernici imaju u posjedu i e-mail adresu, pa ono kad ti naumpadne pošalješ jednu želju
- travar
#35 Re: Ja i Bog
Ako misliš na mene, to nije bila provokacija, već komentar na mišljenje pojedinaca.psydelija wrote:ocigledno da ovo nije vase polje, zato, suzdrzite se od provokacija...molim!harač wrote:ili, pak, ovi drugi misle da ih neko slušatravar wrote:Šminka, sad ljudi kontaju da vjernici imaju u posjedu i e-mail adresu, pa ono kad ti naumpadne pošalješ jednu želju
Tema je u rangu onih, "kako vjeruješ a nikad nisi vidio Boga", dakle pretjerano banaliziranje stvari i svođenje vjerovanja na neki materijalni nivo gdje se očekuje da ti Bog lično odgovori, kao što neko pomenu "razglednicom"
Čak ni neki poslanici nisu imali tu privilegiju "direktne" komunikacije.
Što se mene tiče, ja znam da sluša i to mi je dovoljno
-
nista novo
#36 Re: Ja i Bog
Onaj koji slijepo vjeruje onima koji su spaljivali vjestice i koji kamenuju zene i njihovim poslanstvima ne treba nista drugo osim da se moli ili da se klanja ...jedna majka Tereza koja je citav zivot posvetila Bogu i zelji da ga upozna, na kraju rekla da je razocarana jer ga nije uspjela upoznati.
- dr.Gonzo
#37 Re: Ja i Bog
Ja mislim da se svaki covjek svoju svjest moze "ubaciti u brzinu" u kojoj moze dozivjeti duhovna iskustva, kao sto je prisustvo Boga (mada to nije garancija da Bog zaista postoji). Postoje brojne metode induciranja takvog stanje svjesti, i bile su poznate velikom broju drevnih civilizacija.
- ljubav_aha
#38 Re: Ja i Bog
cigara,da li su kazne kamenovanja u 21 vijeku obavezacigara wrote:tebi je samo tesko prihvatiti da postoje odredjene obaveze putem kojih zahvaljujes za ono sto imasnista novo wrote:Nigdje vise ljudi nije dozivjelo Boga kao ovdje na forumu...sve buduci sveti ljudi...i posebno kad Bog kaze moli mi se ili klanjaj mi se..to mi lici vise na robovlasnistvo, iako ne vjerujem da je Bog robovlasnik..
- ljubav_aha
#39 Re: Ja i Bog
dr.Gonzo wrote:Ja mislim da se svaki covjek svoju svjest moze "ubaciti u brzinu" u kojoj moze dozivjeti duhovna iskustva, kao sto je prisustvo Boga (mada to nije garancija da Bog zaista postoji). Postoje brojne metode induciranja takvog stanje svjesti, i bile su poznate velikom broju drevnih civilizacija.
- probuseni $
#40 Re: Ja i Bog
Kad je prije vise od 2000g.( krscanstvo) i ponovno sesto godina kasnije ( islam) bog ljudima slao poruku bilo je naglaseno i to vrlo jasno da je to direktna veza izmedju njega, njega stvaraoca, i ljudi, bez posrednika i bez ikakvih upliva sa strane. Iz tog razloga su unistene i doslovice i simbolicno mnoge stvari koje su bili posrednici u ranijoj vezi. Zato naprimjer u islamu nema ikona, kipova, idola itd.
Mnogi vjernici pocesto odgovaraju u stereotipu < procitaj Kuran ili Bibliju i sve ce ti se kazati, sve ce ti biti jasno>. Ja procitao i jedno i drugo i nisam dozivio nista ? OK , mozda je do mene, mozda nisam medij ili nisam podoban, ne znam? I zato ja za sebe kazem da nisam vjernik. Da sam dozivio nesto , priznao bih. Jasam. Imao sam razgovor s njim. Kazao mi je to i to, bas kako stoji u knjigama. Ali ja nisam dozivio nista ?
I sad mene kopka, sta se to desava kad se ljudi direktno obracaju njemu ? Da mi to neko opise. Ne trebaju mi prepricavanja tipa, rekao hodza, pop, jer je lijepo receno da je veza direktna. To kazu i sami vjernici.
Razumijem i sam pocetak, dok su Isus i Muhamed prenosili poruke, dok su ucili ljude, ali i njih je nestalo. Period ucenja s njihove strane je zavrsen. Ljudima je u amanet ostala knjiga i Bog, Alah da komuniciraju direktno.
Mnogi vjernici pocesto odgovaraju u stereotipu < procitaj Kuran ili Bibliju i sve ce ti se kazati, sve ce ti biti jasno>. Ja procitao i jedno i drugo i nisam dozivio nista ? OK , mozda je do mene, mozda nisam medij ili nisam podoban, ne znam? I zato ja za sebe kazem da nisam vjernik. Da sam dozivio nesto , priznao bih. Jasam. Imao sam razgovor s njim. Kazao mi je to i to, bas kako stoji u knjigama. Ali ja nisam dozivio nista ?
I sad mene kopka, sta se to desava kad se ljudi direktno obracaju njemu ? Da mi to neko opise. Ne trebaju mi prepricavanja tipa, rekao hodza, pop, jer je lijepo receno da je veza direktna. To kazu i sami vjernici.
Razumijem i sam pocetak, dok su Isus i Muhamed prenosili poruke, dok su ucili ljude, ali i njih je nestalo. Period ucenja s njihove strane je zavrsen. Ljudima je u amanet ostala knjiga i Bog, Alah da komuniciraju direktno.
- Ahmmed
#41 Re: Ja i Bog
Djeco, djeco
Baš ste zabavni
A pošto Bog dž.š. ima savršen smisao za humor, vjerujem da Mu je veoma zabavno čitati teme na ovom podforumu 
Baš ste zabavni
- ljubav_aha
#42 Re: Ja i Bog
voli li Bog crni humorAhmmed wrote:Djeco, djeco![]()
![]()
Baš ste zabavniA pošto Bog dž.š. ima savršen smisao za humor, vjerujem da Mu je veoma zabavno čitati teme na ovom podforumu
-
nista novo
#43 Re: Ja i Bog
Mnogi vjernici kazu, moja je vjera jedina ispravna, sve druge su nevjernicke i sejtanske. Ko je tu sad ispravan, i ko uci najispravnije i koji ce u raj, katolici, muslimani, pravoslavci, zidovi ili 100 mil drugi vjerenika. Koji su spremni za Boga, koji ce ga dozivjeti...i ko ga dozivljava svaki dan, sa svojom jedinom ispravnom vjerom i ucenjem...i ko napravi ovoliko vjera razliciti, sejtan ili Bog..ako kazemo samo je jedan Bog ,onda mora da je sejtan...
-
strongwoman
#44 Re: Ja i Bog
Da nije ovog foruma zaista ne bih mogla povjerovati da ljudi mogu ovako razmisljati... Nije za svakoga ni da shvati niti da bude na Ispravnom putu, treba biti u Bozijoj milosti da bi se shvatilo sto je ispravno, a sto ne...
A to ko ce uci u dzennet a ko nece .. e to niko ne ZNA OSIM NJEGA UZVISENOG...
Meni u moju vjeru niko ne smije dirati, to je moje osobno pravo, moja intima i to nikome ne dam. Ne diram u tudje, ali Boga mi ni u svoje ne dam da mi iko ulazi...
Da se svi drze osnovnih Bozijih postulata koji su napisani bilo bi puno vise morala, lijepog ponasanja, ophodjenja...
I opaska na naslov teme Ja i Bog ne postoji.. na postoji ja, postoji samo Bog... ja sam kap u moru, nistavilo, cestica beznacajna...
Meni u moju vjeru niko ne smije dirati, to je moje osobno pravo, moja intima i to nikome ne dam. Ne diram u tudje, ali Boga mi ni u svoje ne dam da mi iko ulazi...
Da se svi drze osnovnih Bozijih postulata koji su napisani bilo bi puno vise morala, lijepog ponasanja, ophodjenja...
I opaska na naslov teme Ja i Bog ne postoji.. na postoji ja, postoji samo Bog... ja sam kap u moru, nistavilo, cestica beznacajna...
- probuseni $
#45 Re: Ja i Bog
Ako ne postoji "JA", kako to da ga ti napisa u produzetku recenice kad objasnjvas sta si ? ...strongwoman wrote:Da nije ovog foruma zaista ne bih mogla povjerovati da ljudi mogu ovako razmisljati... Nije za svakoga ni da shvati niti da bude na Ispravnom putu, treba biti u Bozijoj milosti da bi se shvatilo sto je ispravno, a sto ne...
- idealnaM
#46 Re: Ja i Bog
probuseni $ wrote:Koliko sam shvatio, niko od vas nekolicine nije imao kontakt sa Alahom u pravom smislu te rijeci. Zato meni i dalje ostaje nejasno sta znaci to "obracati se Bogu direktno", imati direktni kontakt s njim, jer to je osnovno nacelo monoteizma ? To meni nekako dodje kao kad bi i ja, koji nisam vjernik, ucio djelove iz Kurana, a da nema niakvog odgovora od njega ? Pa u cemu je onda razlika izmedju mene i vas ? Ja sam ipak ocekivao da vjernici , za razliku od ljudi koji ne vjeruju , imaju sposobnost da komuniciraju s njim.
Ako vjernik ne cuje direktno Boga, Alaha, kako se onda rukovodi u vjeri ?
Dobra tema...
Koliko je stvorenja, toliko je i načina komunikacije sa Njim, toliko i puteva ka Njemu...puteva spoznaje...
-
Static-X
#47 Re: Ja i Bog
bice muzickasarajlija1965 wrote: Nakon triliona sati koje su ljudi potrosili kroz istoriju obracajuci se svevisnjem, nakon stotina miliona ljudskih zivota polozenih u cast Svevisnjeg, nakon citavog okeana suza isplakanih u njemu upucenim molbama, nakon svega toga... Od njega ni pisma, ni razglednice...
- Ahmmed
#48 Re: Ja i Bog
Pitaj Ga.ljubav_aha wrote:voli li Bog crni humorAhmmed wrote:Djeco, djeco![]()
![]()
Baš ste zabavniA pošto Bog dž.š. ima savršen smisao za humor, vjerujem da Mu je veoma zabavno čitati teme na ovom podforumu
- psydelija
#49 Re: Ja i Bog
Vid komunikacije o kome govoris i ujedno trazis objasnjenje nema ga kod obicnog insana. Njemu su bili pocasceni nekoliko poslanika, izmedju ostalih Muhammed a.s.. Ako si procitao Kuran naiso si na to poglavlje (npr: Isra i Miradz).
Drugo, mi (ljudi) ne trebamo teziti da dosegnemo tako veliku spoznaju o kojoj ti pises.., Bog dragi to od tebe (nas) ne trazi. Ti i ja smo razlicita bica, razlicitih mogucnosti i zato nam je i uloga na ovome svetu, pa i u spoznaji vere razlicita, kao i odgovornost na onome svetu.
Trece, trazis odgovor kako deca dozive Boga? Odgovor, deca ne razmisljaju o tome.
Pitas da li zene od Njega dobiju naredbu kako da se oblace, kako ponasaju, sta da rade (sigurno se salis, al`hajd)?! U vezi oblacenja i ponasanja postoje jasne norme i za musko i zensko...Cudim se kako o ovome nisi u Kuranu naiso?!
O Hafizu sto smo pisali... Pitas da li je moguce doziviti stanje trensa? Odgovor je da, ali ne u namazu i u Islamu. Trens je neprirodno stanje! U vezi placa za vreme ucenja Kurana postoji i hadis...to stanje nemoze svako da dozivi.
Gore ste pisali o Big Bang efektu, he he citas i ocito ne kapiras, u Kuranu ima u vise sura gde se spominje Veliki prasak!
Vidi, sadrzaj Kurana casnog je do sada naucno dokazan 85%, znaci, nema razloga sumnjati u onih 15% koja jos nauka nije dokucila...
Dobre je sto se interesujes, stici ce i uputa insh`Allah...samo hrabro!
Drugo, mi (ljudi) ne trebamo teziti da dosegnemo tako veliku spoznaju o kojoj ti pises.., Bog dragi to od tebe (nas) ne trazi. Ti i ja smo razlicita bica, razlicitih mogucnosti i zato nam je i uloga na ovome svetu, pa i u spoznaji vere razlicita, kao i odgovornost na onome svetu.
Trece, trazis odgovor kako deca dozive Boga? Odgovor, deca ne razmisljaju o tome.
Pitas da li zene od Njega dobiju naredbu kako da se oblace, kako ponasaju, sta da rade (sigurno se salis, al`hajd)?! U vezi oblacenja i ponasanja postoje jasne norme i za musko i zensko...Cudim se kako o ovome nisi u Kuranu naiso?!
O Hafizu sto smo pisali... Pitas da li je moguce doziviti stanje trensa? Odgovor je da, ali ne u namazu i u Islamu. Trens je neprirodno stanje! U vezi placa za vreme ucenja Kurana postoji i hadis...to stanje nemoze svako da dozivi.
Gore ste pisali o Big Bang efektu, he he citas i ocito ne kapiras, u Kuranu ima u vise sura gde se spominje Veliki prasak!
Vidi, sadrzaj Kurana casnog je do sada naucno dokazan 85%, znaci, nema razloga sumnjati u onih 15% koja jos nauka nije dokucila...
Dobre je sto se interesujes, stici ce i uputa insh`Allah...samo hrabro!
- travar
#50 Re: Ja i Bog
I pandorina kutija je otvorena, SVI U ZAKLONAhmmed wrote:Pitaj Ga.ljubav_aha wrote:voli li Bog crni humorAhmmed wrote:Djeco, djeco![]()
![]()