Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
hookah
#26 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
ne znam bogami ni meni se nikad nije upalilo to upozorenje, al gledajući po slikama ako je neka greška tu, napiše gore na displeju power steering fault. ne znam jesi se vozio u jeepu nekad, oni imaju onaj displej od boarda gore na krovu, i fino piše slovima, nisu u pitanu sličice i simboli... kako je kod audija, nisam siguran
mada i ako budeš trebo mijenjat ulje, nije to problem nabavit za evropska vozila, većinom ide ulje za automatski mjenjač, i to tipa dexron II. dok je za američka druga priča totalno... ma ne volim se s tim zajebavat, jer poskupa je ta servo pumpa, tj skupa ko đavo 
- psiho
#27 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

kakav je ovaj ABRO kao proizvođač, tj da li je kvalitet ili jefinija varijanta?
s obzirom da se po svim robotima i škafama može naći ABRO paleta proizvoda, sprejevi i tečnosti i ostale pizdarije...
nešto contam da oni uzimaju samo najjeftiniju robu, molim vaše mišljenje
-
ljudozder
#28 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
Ja nemam pojma kakav je ABRO, al nisam imo izbora, uzeo sam jedino što je bilo, već sam reko da je nenormalno teško naći to kod nas, svi ti nude ATF...
-
hookah
#29 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
što se tiče konkretno ovog ulja, taman je... čim je deklarisano kao power steering fluid, bolje je od dexrona i nekih formula modriče, koje ti vazda pokušavaju utrpat...
- psiho
#30 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
joj sad ste me nafurali, čim legne plata idem to mjenjat
kako se čuje ta pumpa kad ne valja, kod mene ima neko zujanje kad se polako krećem?

kako se čuje ta pumpa kad ne valja, kod mene ima neko zujanje kad se polako krećem?
-
hookah
#31 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
ništa ne zuji ako ne "forsiraš" volan. tj ako ideš pravo... ako smotaš malo više lijevo-desno i tako voziš, onda se čuje... najbolje postavi nekoga pored auta, ti uđi unutra i polako u mjestu motaj u jednu stranu... ukoliko je vrijeme zamjeni ulja na određenom uglu će se čut da pumpa počne zujati, šuštati, hučati
koje ti je ono auto, da vidimo koje ulje sipaš?
- psiho
#32 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
pežo 307 2006 1.6 hdi
sad sam testirao, čuje se samo kad se mota u mjestu, kad se vozi ravno ne čuje se
u pitanju je normalno, tiho, kontinuirano zujanje, nema curenja, ne zapinje volan, čvrst, stabilan
nivo ulja nisam mogao vidjeti, mrak je jbg
kupio sam polovno auto, uvezeno, uradio veliki servis, ali ta ulja nisam mjenjao (kočnice, servo, mjenjač) da li bi se to trebalo mjenjati?
sad sam testirao, čuje se samo kad se mota u mjestu, kad se vozi ravno ne čuje se
u pitanju je normalno, tiho, kontinuirano zujanje, nema curenja, ne zapinje volan, čvrst, stabilan
kupio sam polovno auto, uvezeno, uradio veliki servis, ali ta ulja nisam mjenjao (kočnice, servo, mjenjač) da li bi se to trebalo mjenjati?
-
hookah
#33 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
kad u mjestu smotaš puni ili uvijek? ma vjerujem da je ok tu ulje, primijetio bi već da nešto smeta... ako se zujanje javlja samo kad puni smotaš, moguće da se malo "navlažilo" ulje... jerpo svojim osobinama to ulje (i ulje u kočnicama) je takvo, da vremenom gubi svoja svojstva, kad prođe kroz pumpu milion puta
a što se tiče zamjene tih ulja jbg nikad nije s goreg to uradit, i ja sam prije par mjeseci uzeo korištenog ovog jeepa i zamijenio mu sve moguće fluide: od diferencijala, reduktora, mjenjača, kočnica, mjenjača, pa sve do vode za brisače... manuelni mjenjači nisu toliko osjetljivi na ulje kao automatici tako da nije ti to hitno jbg, al ono ne bi bilo loše nkad to zamijenit i osvježit, jer nisu neke pare velike tu... s tim da se sa uljem u kočnicama nije fino igrat iz jednostavnog razloga da propadne kad se ulje pregrije (kad ga nema dovoljno ili kad je veći postotak vode)... a za peugeot u servo ide ATF tipa TQ Dexron III ili Dexron II...
- psiho
#34 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
u mjestu kad motam
hvala ti huka, bratiću
kad legne tupla, idu sva ulja, još to i miran
hvala ti huka, bratiću
kad legne tupla, idu sva ulja, još to i miran
-
hookah
#35 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
ma ja jbg, možda možeš tako voziti još 100 000 da sve bude uredu, a može nešto i crknuti da nađeš sebi belaja radi 50ak KM kolko košta ulje, možda i manje... Ja sam iz tog razloga odmah sve tečnosti zamijenio, i barem sam miran što se toga tiče i znam da je to sve ok, a kad već nešto rikne onda je kasno mijenjati ulje...
-
emko1234
#36 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
huka kralju..imao sam jeepa i dobro znam gdje taj board samo kod mene na boardu nema tee opcije u pisanoj formi ja mislim il i ako ima onda ne znanm kako izgleda..al eto i mene je sad nesto prpa toga..sad ce mi uskoro vrijeme za servis pa cu obavezno reci da mi pogledaju to..mada i ja nekad kad motam u mjestu kad se parkiram cujem ko zuji malo a kad vratim volan u normalan polozaj prestane..osjete se ko neke vibracije na volanu 
- psiho
#37 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
ja kontam da je to zujanje normalno, pumpa radi, mora se nešto čuti, samo dok nema curenja sve je ok, ali ipak to treba kontrolisati i mjenjati po intervalima fabričkim
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#38 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
Vec je @hookah spomenuo, pa da preciziram.psiho wrote:pežo 307 2006 1.6 hdi
1l dextron II
e-servo = dextron II = 0,8l
motor : pežo 307 2006 1.6 hdi
DV6ATED4 (9HX) 66 (90) 4000
DV6TED4 (9HY) 81(110) 4000
DV6TED4 (9HZ) 81(110) 4000
Ako cujes kad smotas puni u mjesti nista strasno, samo mucis pumpu/sistem. To je to.
Dobro da nije pneumaticni servo (sala) hidraulika je gotovo necujna, ako bas ne "uperis usi".
-
Grga07
#39 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
sto kolega prije mnene rece to zujanje kad motas, a apogotovo puni kad drzis u mjestu to jadna pumpa zuji, da ne zuji nebi valjalo, a dali je u redu sa servom, letvom i ostalim dijelovima mozete provjeriti tako sto odvrnete cep od posude servo ulja i gledate dali se stvaraju mjehurici dok neko okrece volan(puni lijevo-puni desno)
Kod mene je isto falilo servo ulja na pug-u 307,neznam zasto, jer ono nemoze nestat niti se potrosit jedino iscurit, ali nisam nasao nigdje da ista curi.al nebitno, i ja sam uzeo ovaj zuti ABDRO jedino je to ulje zuto kao i kod mene
:Dzasad nema problema..
Kod mene je isto falilo servo ulja na pug-u 307,neznam zasto, jer ono nemoze nestat niti se potrosit jedino iscurit, ali nisam nasao nigdje da ista curi.al nebitno, i ja sam uzeo ovaj zuti ABDRO jedino je to ulje zuto kao i kod mene
-
hookah
#40 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
ne, ne, ok je ako pumpa zuji tiho i pravilno... ali ako "čudno" zuji tad je vrijeme zamjeni ulja... A naravno da se vremenom može smanjiti nivo ulja
Pročitajte malo o osobinama hidrauličnih ulja... I što se Peugeota 307 tiče, u njega ne ide ovako žuto ulje, power steering ulje, može mu možda čak i zeznuti gumice i te stvari, za nejga ide dexron atf koji je crvene boje. Barem sam ja citao da power steering fluid u evropskim moze zeznuti gumice i dihtunge isto kao sto atf kod americkih to uradi.
-
Grga07
#41 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu
slazemse za taj dexron i trazio sam ga, nasao omv atf II ili III sa tom specifikacijom, ali u posudi je zuto ulje, nisam mogao sve ispustati pa sam dosuo ovaj abro..hookah wrote:ne, ne, ok je ako pumpa zuji tiho i pravilno... ali ako "čudno" zuji tad je vrijeme zamjeni ulja... A naravno da se vremenom može smanjiti nivo uljaPročitajte malo o osobinama hidrauličnih ulja... I što se Peugeota 307 tiče, u njega ne ide ovako žuto ulje, power steering ulje, može mu možda čak i zeznuti gumice i te stvari, za nejga ide dexron atf koji je crvene boje. Barem sam ja citao da power steering fluid u evropskim moze zeznuti gumice i dihtunge isto kao sto atf kod americkih to uradi.