Posao u reviziji(audit job)?
Moderator: anex
-
bullmastiff
#26 Re: Posao u reviziji(audit job)?
nadinka prijavi se...kad im bude trebalo pozovu te
-
tropic_amra
#27 Re: Posao u reviziji(audit job)?
jesu te zvali na razgovor ili na testiranje?Chischo wrote:Zvalo me na razgovor u petak, jel jos koga?
mene su zvali danas da dodjem u ponedjeljak na testiranje...
tebi sretno u svakom slucaju i ako mozes da napises svoje impresije
pozdrav
-
bullmastiff
#28 Re: Posao u reviziji(audit job)?
i mene danas pozvase na testiranje u ponedjeljaktropic_amra wrote:jesu te zvali na razgovor ili na testiranje?Chischo wrote:Zvalo me na razgovor u petak, jel jos koga?
mene su zvali danas da dodjem u ponedjeljak na testiranje...
tebi sretno u svakom slucaju i ako mozes da napises svoje impresije
pozdrav
vjerovatno pozovu sve kojima je CV pismen donekle bar
- Baby Jane
#29 Re: Posao u reviziji(audit job)?
Chischo wrote:Zvalo me na razgovor u petak, jel jos koga?
Ja sam zakazana za testiranje u srijedu.
Zna li neko kakvi su testovi, sta su? Rece mi ona teta da je test iz engleskog, matematike i opceg znanja poslovne situacije u BiH.
Zanima me, ima li ko vise detalja? Npr, koja oblast iz matematike? Sta otprilike pitaju o toj poslovnoj situaciji?
- Chischo
#30 Re: Posao u reviziji(audit job)?
Bio na testiranju danas, evo obajsnjenja testova. Imaju 4 testa, engleski (45 min.), matematika (30 min.), pitanja iz poslovnog okruzenja (15 min.) i dva eseja (po 5 min.).
Engleski, 70 recenica u kojoj fali jedna rijec, a ponudjeno je abcd, npr.
Payment can be made _____ cash or _______credit card.
a.) with, with
b.) with, by
c.) by, by
d.)with, from
Matematika, neka osnovna, vise logicka matematika, proporcije, razlomci, i slicno npr.
Jedna cijev puni bazen 3 sata, druga cijev punio bazen 6 sati. Prva cijev se ukljucila u 9 sati, druga cijev se ukljucila u 10, kada ce se bazen napuniti? (zadaci su postavljeni na engleskom jeziku)
Poslovno okruzenje, pitanja koja se mogu znati ako citate novine i pratite dnevnik, npr. (pitanja postavljena na engleskom)
Koja americka sekretarica je bila nedavno u posjeti bih (hillary clinton)
ABS banka je sada koja banka? (Sparkasse)
Koje su tri najjace banke u BiH?
Koja su polja kojim se bavi kpmg? (tax, advisory, audit)
Koje su big 4 audit firme u svijetu?
Ko su novi clanovi predsjednistva bih?
kada je dejton potpisan?
Ko je visoki predstavnik sada?
Sta je ACCA?
Eseji, dva eseja, jedan na engleskom, jedan na bosanskom.
ENG: kako izlazim na kraj sa stresnim situacijama, navesti primjer iz zivota?
BOS: sta ocekujem od novog posla?
Za obadva eseja imate ukupno 10 minuta, dakle po pet minuta za svaki, ili jedan radite minut , a drugi devet minuta.
Savjet za onog ko ne zna: Da se ne provalite kao ja, KPMG je na 13 spratu, kada dodjete ispred lifta, pritisnete broj 13 i pratite koje ce se slovo pojaviti na displeju kad pritisnete broj 13, to je broj vaseg lifta kojeg cekate. Liftovi su A, B, C , D
Sretno svima!
a.) with, with
b.) with, by
c.) by, by
d.)with, from
Matematika, neka osnovna, vise logicka matematika, proporcije, razlomci, i slicno npr.
Jedna cijev puni bazen 3 sata, druga cijev punio bazen 6 sati. Prva cijev se ukljucila u 9 sati, druga cijev se ukljucila u 10, kada ce se bazen napuniti? (zadaci su postavljeni na engleskom jeziku)
Poslovno okruzenje, pitanja koja se mogu znati ako citate novine i pratite dnevnik, npr. (pitanja postavljena na engleskom)
kada je dejton potpisan?
Sta je ACCA?
Za obadva eseja imate ukupno 10 minuta, dakle po pet minuta za svaki, ili jedan radite minut , a drugi devet minuta.
Savjet za onog ko ne zna: Da se ne provalite kao ja, KPMG je na 13 spratu, kada dodjete ispred lifta, pritisnete broj 13 i pratite koje ce se slovo pojaviti na displeju kad pritisnete broj 13, to je broj vaseg lifta kojeg cekate. Liftovi su A, B, C , D
Sretno svima!
-
bullmastiff
#31 Re: Posao u reviziji(audit job)?
niej tesko..al opet mislim da je engleski najbitniji....ona pitanja na engelskom..i eseji....Chischo wrote:Bio na testiranju danas, evo obajsnjenja testova. Imaju 4 testa, engleski (45 min.), matematika (30 min.), pitanja iz poslovnog okruzenja (15 min.) i dva eseja (po 5 min.).
a.) with, with
b.) with, by
c.) by, by
d.)with, from
kada je dejton potpisan?
Sta je ACCA?
Sretno svima!
-
Utokkha
#32 Re: Posao u reviziji(audit job)?
zar nije pay IN cash, kao opcija koja uopste nije ponudjena?
- Baby Jane
#33 Re: Posao u reviziji(audit job)?
Utokkha wrote:zar nije pay IN cash, kao opcija koja uopste nije ponudjena?
I mene to malo buni. Moze i by cash, by cheque i by credit card
Sta je sad tacan odgovor?
- karanana
#34 Re: Posao u reviziji(audit job)?
a moze i "with, with" i "with, by"
jedino bih "d" otpisao.
jedino bih "d" otpisao.
-
sarayewo
#35 Re: Posao u reviziji(audit job)?
U ovoj terminologiji ne moze... Payment is made by cash.
I jedna mala napomena - i KPMGovci citaju ovaj forum, pa malo budite pametni. (sad ce meni bivse kolege po FBu pisati opet k'o i prosli put kad sam komentarisao o KPMGu
)
I jedna mala napomena - i KPMGovci citaju ovaj forum, pa malo budite pametni. (sad ce meni bivse kolege po FBu pisati opet k'o i prosli put kad sam komentarisao o KPMGu
-
bullmastiff
#36 Re: Posao u reviziji(audit job)?
stvar je u tome da ova pitanja u ponedjeljak i u sriejdu uopste nece doci na testu..al nebitno
kazu engleski je najbitniji
kazu engleski je najbitniji
-
djes_ba
#37 Re: Posao u reviziji(audit job)?
ima nas josChischo wrote:Zvalo me na razgovor u petak, jel jos koga?
men samo brine ovaj esej na engleskom ima dosta bussines words
jeli iko bio na testiranju sta kako koliko
-
bullmastiff
#38 Re: Posao u reviziji(audit job)?
kazu 250 ih se prijavilo
a troje juniora primaju..tako da vidjecemo....
a troje juniora primaju..tako da vidjecemo....
- Baby Jane
- Baby Jane
#40 Re: Posao u reviziji(audit job)?
djes_ba wrote:ima nas josChischo wrote:Zvalo me na razgovor u petak, jel jos koga?
Esej nije uopce tezak. Ako znas bar malo engleskog, mozes nesto smisliti.
-
djes_ba
#41 Re: Posao u reviziji(audit job)?
ma znam nije frka samo malo zahrdjoBaby Jane wrote:djes_ba wrote:ima nas josChischo wrote:Zvalo me na razgovor u petak, jel jos koga?
Esej nije uopce tezak. Ako znas bar malo engleskog, mozes nesto smisliti.
ali boze moj kad bude 10000 gresaka
how yes no ko sto bi rekle kolege sa BBC -a
hvala puno
i velika pohvala za ljude iz KPMG neka citaju
bar ce pitanja promjeniti,a treba koji poen kod sefa zaraditi
-
BatoL
#42 Re: Posao u reviziji(audit job)?
Šteta što sam tek sad vidio temu, bila bi od koristi
Slažem se da esej nije težak, ali zato test iz engleskog nije ni malo naivan.
@Baby Jane: Oni iz KPMGa su rekli da u stvari primaju 2 juniora (+ još jedno moguće mjesto, "ako se neko baš pokaže"), oglas se odnosi na juniore i seniore zbirno.
Sutra se zatvara konkurs, tako da bi rezultati trebali biti za 15tak dana. Valjda će tada zvati one koji su ušli u uži izbor da dođu na intervju. Ako ko bude imao kakvih vijesti od njih nek' javi
@Baby Jane: Oni iz KPMGa su rekli da u stvari primaju 2 juniora (+ još jedno moguće mjesto, "ako se neko baš pokaže"), oglas se odnosi na juniore i seniore zbirno.
Sutra se zatvara konkurs, tako da bi rezultati trebali biti za 15tak dana. Valjda će tada zvati one koji su ušli u uži izbor da dođu na intervju. Ako ko bude imao kakvih vijesti od njih nek' javi
-
bullmastiff
#43 Re: Posao u reviziji(audit job)?
ma za poziciju junior audita primaju 3...BatoL wrote:Šteta što sam tek sad vidio temu, bila bi od koristi![]()
al opet mislim da i ovdje moras imati nekog da te pogura...
jer ne moze se tek tako uletiti...
bitno je samo da zelis da napredujes..
a sta npr prime 3 i ne pokazu se otpuste ih u roku od par mjeseci..da li bi onda raspisivali novi konkurs ili bi ponudili sansu nekim od kandidata koji nisu primljeni u novembru?
-
BatoL
#44 Re: Posao u reviziji(audit job)?
Nekako sumnjam da kod njih ima štele, firma izgleda previše pro da bi trpili nekog nesposobnog levata primljenog preko štele koga neko kasnije mora vući na grbači.
Što se tiče otpuštanja onih koji ne zadovolje na startu, stvarno pojma nemam kakva je procedura. Nekako mi je logičnije da pozovu sledeće sa spiska nego da se opet peljaju sa prijavljivanjem, testiranjem, rezultatima...
Btw, KPGM traži i računovođu, ima oglas na posao.ba, pa ko se ima kvalifikacije nek' mu je sa srećom
Što se tiče otpuštanja onih koji ne zadovolje na startu, stvarno pojma nemam kakva je procedura. Nekako mi je logičnije da pozovu sledeće sa spiska nego da se opet peljaju sa prijavljivanjem, testiranjem, rezultatima...
Btw, KPGM traži i računovođu, ima oglas na posao.ba, pa ko se ima kvalifikacije nek' mu je sa srećom
-
bullmastiff
#45 Re: Posao u reviziji(audit job)?
mislio sam da moras biti sposoban i dobar i plus imati vezu tj. preporuku.....a dosta nas ima sto bi se snasli u takvom okruzenju..BatoL wrote:Nekako sumnjam da kod njih ima štele, firma izgleda previše pro da bi trpili nekog nesposobnog levata primljenog preko štele koga neko kasnije mora vući na grbači.
smao malo pravo primaju 0d 250 3 juniora ce biti izabrano
-
BatoL
#46 Re: Posao u reviziji(audit job)?
Ne primaju oni malo, nego nas puno ima 
Kad sam ja bio na testiranju, oni iz KPMGa su operisali sa cifrom od 150 prijava, nije se valjda u zadnjoj sedmici prijavilo još 100 ljudi
Ali kako u zadnjih nekoliko mjeseci slabo ima konkursa za pripravnike, ništa me ne bi začudilo... U svakom slučaju, kocka je bačena, srećno svima 
Kad sam ja bio na testiranju, oni iz KPMGa su operisali sa cifrom od 150 prijava, nije se valjda u zadnjoj sedmici prijavilo još 100 ljudi
-
mahalas505
#47 Re: Posao u reviziji(audit job)?
Ma da li je firma profesionalna ili ne, ne znam, a da je preporuka bitna, bitna je. I mislim da je od presudnog znacaja. Ali moras imati bas dobru preporuku, posto kao i sto kazes nece oni sigurno tolerisati nekoga ko nije sposoban za tu funkciju.BatoL wrote:Nekako sumnjam da kod njih ima štele, firma izgleda previše pro da bi trpili nekog nesposobnog levata primljenog preko štele koga neko kasnije mora vući na grbači.
- Suicidal Siberian
#48 Re: Posao u reviziji(audit job)?
I? jesu nekog vec zvali?
-
bullmastiff
#49 Re: Posao u reviziji(audit job)?
mene nije jos niko..ni poziva ni nista..vjerovatno pojedinacno zovu ..pa i ne znamo koliko ih je pozvano ...niti se vide medjusobno oni koji su pozvani
-
L@BuD
#50 Re: Posao u reviziji(audit job)?
Prošle godine sam prošao sve testove u PWC-u znači engleski,računovodstvo na engleskom i case study da bi u zadnjem krugu kad se odlučivalo između nas par koga će primiti izvisio.Ove godine nisu imali konkursa koliko znam.Što se tiče KPMG-a tu sam prošao pismene testove ali su mi na startu u razgovoru pošteno rekli da zbog ispita ne mogu konkurisati jer je svakako velika konkurencija tako da ove godine idem samo na razgovor nisam morao opet polagati testove.Vidjećemo šta će biti ove godine.U svakom slučaju nemojte se previše nadati čak i ako vas zovnu na intervju jer je ogromna konkurencija.Volio bi da su u KPMG-u imali neki test vezan za računovodstvo imali bi još vjerodostojniju predstavu o nama.
Last edited by L@BuD on 10/12/2010 17:38, edited 2 times in total.