CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ljubav_aha

#26 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

respo wrote:iskopan jedan grob i svi forumasi u istu raku :D

ha ha ha :lol: nisi normalan,jao :lol: :lol: :lol:

mene iritira to izrbaljivanje,u SAD kopanje je $500,ali to je smao puko kopanje parcele,plus sanduk,parcela,radna snaga i slicno,nesto tu ne stima :x
kone

#27 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by kone »

Moja mama je prije petnaestak dana platila parcelu,odnosno produzila za narednih deset godina rezervaciju grobnog mjesta 630 KM :roll: .Prije deset godina ta ista parcela je bila malo manje od 400KM...
ssmmiilleeyy

#28 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ssmmiilleeyy »

Ne znam za ostale vjere,kako to funkcioniše al znam da moji godišnje ili mjesešno uplaćuju 20 -30 KM Članarine Rijasetu .Čini mi se

Neka me neko ispravi ako griješim al sigurno postoji članarina
respo

#29 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by respo »

i sta dobijes na onom svijetu clanarinom :D
besplatan ulaz u elitne klubove (zavisi gdje si u raju ili paklu)
jos jedan da kazem porez za naivne budale (nemoj da se ko uvrijedi ali to je moje misljenje)
cudo se vjerske zajednice nisu dosjetile da naplacuju i zrak jer je eto to bozije davanje
ljubav_aha

#30 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

@kone,uzas,i sto rade sa novem koji se tako daju,to me nevjerovatno interesuje :x

@ssmmiilleeyy,clanarina vjerovatno obuhvata troskove odrzavanja Religijske Zajednice,ali nisma sigurna ko je finansijski jos ukljucen za istu svrhu :!: :?:
@respo,zato raja kupuje avio kartu za prevoz umrle osobe i salje u BiH ,jer je u SAD preskupo,ne iskljucivo ako je zelja npr. roditelja i slicno

sto se tacno radi sa novcem kojim se placa parcela,isto tako ni osobe koje prave nadgorbne ploce i slicno nisu manji lopovi :x

u SAD je odlicno radno mjesto sminkanja mrtvaca
kone

#31 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by kone »

respo wrote:i sta dobijes na onom svijetu clanarinom :D
jos jedan da kazem porez za naivne budale (nemoj da se ko uvrijedi ali to je moje misljenje)
cudo se vjerske zajednice nisu dosjetile da naplacuju i zrak jer je eto to bozije davanje
Nisi ti bas shvatio kako to ide(i ja sma isto nekad davno reagovao na ovakvu informaciju)....Tu clanarinu je uvela Islamska zajednica..MOzes biti clan,a i ne moras...Ali postoji kvaka :dance:
Bio ti clan ili ne,u proslosti,sadasnjosti ili buducnosti,oni ce to sve naplatiti kad-tad.Izraz "kat-tad" se veze za dan dzenaze doticne osobe.Naime,kada covjek umre,onaj koji ga sahranjuje mora platiti sve propustene clanarine umrlog.Znaci ukoliko je umrli recimo imao 75 godina,a nije bio nikad clan IZ,njemu se obracunava od njegove 18.godine pa do dana kada je umro mjesecna clanarina od mislim 4KM.Znaci 57godina x 12mjeseci x 4KM...I to ej samo za clanarine.Pa onda na to idu ostlai troskovi dzenaze + ono grobno mjesto,za koje sam vec rekao koliko kosta itd...
Znaci trenutni troskovi da bi se obavila dzenaza se penju na minimalnih 2000KM.Odnosno krece se u rasponu od 2000-3000KM...A nekada je dzenaza kostala oko 1000KM(to ej bilo prije nekih desetak godina).

Sad ce sigurno neko pitati,a sta ako odbijes dati novac za te clanarine?!Necete vjerovati,ali IZ nece ti dati da se umrli ukopa u toj opstini,nego ces morati umrlog ukopati u drugoj opstini,nravno uz uslov da ti oni daju.I da jos nesto.Niti jedan hodza iz te opstine(maticne)ne smije klanjati dzenazu umrlom ukoliko nije placena clanarina.Ukoliko je klanja,kako kazu dobije iste sekunde OTKAZ :evil: ....Eto dokle su seljaci doveli ovaj narod....
@ljubav_aha:te pare trose na svoje plate...jednostavno tim parama placas samo grobno mjesto odnosno tja komad zemlje i nista vise...
respo

#32 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by respo »

sta je onda sa ateistima katolicima jeli i kod drugih imaju te clanarine ili sta
zanima me recimo ovo
u starom gradu si ateista ili katolik (znamo da je tu vecinsko muslimansko stanovnistvo) i sta sad kad ni jedan ni drugi ne placaju tu clanarinu moraju ga negdje zakopati
a i musliman isto ako je sta nije placao clanarinu i ne zeli platiti tu razliku od 18 do godine smrti
moze li se zakopati bez hodze
koji ce mi klinac hodza
kone

#33 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by kone »

respo wrote:sta je onda sa ateistima katolicima jeli i kod drugih imaju te clanarine ili sta
zanima me recimo ovo
u starom gradu si ateista ili katolik (znamo da je tu vecinsko muslimansko stanovnistvo) i sta sad kad ni jedan ni drugi ne placaju tu clanarinu moraju ga negdje zakopati
a i musliman isto ako je sta nije placao clanarinu i ne zeli platiti tu razliku od 18 do godine smrti
koji ce mi klinac hodza
Prijatelju nemam pojam.Ovo sta sma ti ja napisao vazi za Opstinu Zenica i dobar dio je iz iskustva,a ostatak je iz prica koje sam cuo...Ovo sto spominjem za ove otkaze to sam cuo negdje.Jednostavno ljudi nisu imali d aplate tu clanarinu umrlog i ovi papci iz IZ nisu htjeli covjeku klanjati dzenazu.I valjda je neki hodza to sve cuo i otisao on dzabe da to uradi.Kad su ovi to culi,kako narod kaze imao je velikih problema sa ostalim reketasima(citaj hodzama iz IZ) i valjda je na kraju i otkaz dobio..A gdje je umrli ukopan,nemam pojma...Eto to ja znam...
van Basten

#34 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by van Basten »

ne kaže se bezveze: Para se uzima dok je suza u oku :x
respo

#35 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by respo »

kone wrote:
respo wrote:sta je onda sa ateistima katolicima jeli i kod drugih imaju te clanarine ili sta
zanima me recimo ovo
koji ce mi klinac hodza
Prijatelju nemam pojam.Ovo sta sma ti ja napisao vazi za Opstinu Zenica i dobar dio je iz iskustva,a ostatak je iz prica koje sam cuo...Ovo sto spominjem za ove otkaze to sam cuo negdje.Jednostavno ljudi nisu imali d aplate tu clanarinu umrlog i ovi papci iz IZ nisu htjeli covjeku klanjati dzenazu.I valjda je neki hodza to sve cuo i otisao on dzabe da to uradi.Kad su ovi to culi,kako narod kaze imao je velikih problema sa ostalim reketasima(citaj hodzama iz IZ) i valjda je na kraju i otkaz dobio..A gdje je umrli ukopan,nemam pojma...Eto to ja znam...
prijetelju nisam te napao
pises kao da se branis nesto :)
samo pitam sta jje sa ateistima i ostalim vjernicima koji nisu muslimani
valjda neko zna pa nek odgovori
i kao sto rekoh ne mora svakom muslimanu hodza biti na dzenazi sahrani ukopu nazovite kako hocete
ljubav_aha

#36 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

kone wrote:
Nisi ti bas shvatio kako to ide(i ja sma isto nekad davno reagovao na ovakvu informaciju)....Tu clanarinu je uvela Islamska zajednica..MOzes biti clan,a i ne moras...Ali postoji kvaka :dance:
Bio ti clan ili ne,u proslosti,sadasnjosti ili buducnosti,oni ce to sve naplatiti kad-tad.Izraz "kat-tad" se veze za dan dzenaze doticne osobe.Naime,kada covjek umre,onaj koji ga sahranjuje mora platiti sve propustene clanarine umrlog.Znaci ukoliko je umrli recimo imao 75 godina,a nije bio nikad clan IZ,njemu se obracunava od njegove 18.godine pa do dana kada je umro mjesecna clanarina od mislim 4KM.Znaci 57godina x 12mjeseci x 4KM...I to ej samo za clanarine.Pa onda na to idu ostlai troskovi dzenaze + ono grobno mjesto,za koje sam vec rekao koliko kosta itd...
Znaci trenutni troskovi da bi se obavila dzenaza se penju na minimalnih 2000KM.Odnosno krece se u rasponu od 2000-3000KM...A nekada je dzenaza kostala oko 1000KM(to ej bilo prije nekih desetak godina).

Sad ce sigurno neko pitati,a sta ako odbijes dati novac za te clanarine?!Necete vjerovati,ali IZ nece ti dati da se umrli ukopa u toj opstini,nego ces morati umrlog ukopati u drugoj opstini,nravno uz uslov da ti oni daju.I da jos nesto.Niti jedan hodza iz te opstine(maticne)ne smije klanjati dzenazu umrlom ukoliko nije placena clanarina.Ukoliko je klanja,kako kazu dobije iste sekunde OTKAZ :evil: ....Eto dokle su seljaci doveli ovaj narod....
@ljubav_aha:te pare trose na svoje plate...jednostavno tim parama placas samo grobno mjesto odnosno tja komad zemlje i nista vise...

zelis reci,clanarinom se automatksi placa parcela :!: :?: zar se rezervirana parcela ne placa pored regulrarne clanarine :?:

u SAD nije tako ,sve je zasebno,sve ima odvojenu svrhu , ali cu se ipak raspitati o detaljima

kao sto rekoh,ovdje se placa i sminkanje mrtvaca dan dva prije sahrane
ljubav_aha

#37 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

van Basten wrote:ne kaže se bezveze: Para se uzima dok je suza u oku :x
znaju,umrijeti se mora,ali ovo je izrbaljivanje je odlicno razvijeno u cijelom svijetu
kone

#38 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by kone »

@ljubav_aha,ne znam kako si zakljucila da se clanarinom placa sve :) ...Clanarina je posebno,a posebno je rezervacija grobnog mjesta.U jendom od postova sma napisao da je mama platila prije nekih mozd amjesec dana rezervaciju grobnog mjesta za narednih 10 godina 630KM(tu spada mislim i odrzavanje grobnog mjesta)...A pored toga ide clanarina,hodze i ne znam ti sta jos sve ide uz to..Uglavnom sve to izadje jako jako skupo....

@respo,od cega se branim??Stvarno ne razumijem :roll:
ljubav_aha

#39 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

Important Facts About Pricing You Should Know

6 Components of Price Comparison for Grave (in-ground) Burials

All “in ground” graves contain 6 basic elements that determine their total costs. These components include costs necessary for cemetery burial. When “shopping” for prices, it is important to include all these components. Often a price is quoted for just a “grave” or “plot” and only includes the physical space. At first glance, this quote can appear to be a bargain but may be incomplete and misleading. If researching prices for burial, make certain the price includes ALL of the following elements to determine the final, klix cost to you:

1.Physical Space – The cost quoted for the physical parcel of ground to be opened for burial.

2.Endowment Care –The fee placed into trust to maintain the cemetery in the future. It covers costs such as mowing, watering, repairing/replacing roads, vases, etc.

3.Labor – The cost for labor related to opening (digging) the grave, waiting while the service takes place, lowering the casket at the end of the service, and closing the grave (replacing the burial vault lid, the earth and the grass).

4.Recordation Fee – The administrative costs and record keeping.
5.Burial box/vault – Now required by most cemeteries. The casketed remains are placed into a wood, concrete box or sealer vault.
6.Memorialization – This includes monuments, markers, and setting fee.
By verifying the prices quoted to you are comprehensive, there will be no financial “surprises” after you have selected the cemetery for your family’s needs.

Components of Price Comparisons for Above Ground Entombments in Crypts

1.Physical Space – The cost quoted for the physical crypt in an outdoor or indoor building. It includes the cost of the marble or granite “shutter” which covers the crypt opening.

2.Endowment Care – The fee placed into trust to maintain the cemetery in the future. It covers costs such as repairing/replacing roads, maintaining the buildings, restrooms, carpeting, vases, etc.

3.Labor – The cost for the labor related to opening the crypt, taking down the marble to be inscribed, waiting while the service takes place, placing the casket into the crypt at the end of the service, sealing the crypt and rehanging the marble shutter.

4.Inscription and vase – The cost for inscribing the name onto the marble or granite shutter. Emblems and photos are optional and are an additional cost.

5.Casket protector may also be necessary.

Components of Price Comparisons for Cremation Burials and Entombments

1.Physical Space – The cost quoted for the physical site to be opened for burial, whether it is a cremation grave, niche or crypt.
2.Endowment Care – The fee placed into trust to maintain the cemetery in the future. It covers costs such as mowing, watering, repairing/replacing roads, maintaining the buildings, restrooms, carpeting, vases, etc.
3.Labor – The cost for labor related to opening the grave, niche or crypt, waiting while the service takes place, placing the urn into the grave, niche or crypt, and closing the grave, niche or crypt.
4.Urn burial box/vault – Now required by most cemeteries. The urn containing the cremated remains is placed into a fiberglass (or other material) box. If going into a niche or crypt, this is not needed.
5.Memorialization – Includes monuments, markers, setting fees or inscriptions on shutters.
6.Urn – the container that holds the cremated remains. An urn may be purchased for an additional cost and can be personalized.

http://www.holycrosscemeteries.com/pric ... Prices.htm

ukljucena cijena za odrzavanje groblja ,ali i kremiranje nije jeftino :D
ljubav_aha

#40 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

kone wrote:@ljubav_aha,ne znam kako si zakljucila da se clanarinom placa sve :) ...Clanarina je posebno,a posebno je rezervacija grobnog mjesta.U jendom od postova sma napisao da je mama platila prije nekih mozd amjesec dana rezervaciju grobnog mjesta za narednih 10 godina 630KM(tu spada mislim i odrzavanje grobnog mjesta)...A pored toga ide clanarina,hodze i ne znam ti sta jos sve ide uz to..Uglavnom sve to izadje jako jako skupo....

@respo,od cega se branim??Stvarno ne razumijem :roll:
nisma zakljucila,bas naporotiv,izjava mi je bila malo nejasna,hvala na obrzlozenju :)

odrzavanje buduceg grobnog mjesta :lol:

ali sam porcitala,da si napisao,ako osoba nije bila clan,mora platiti clanarinu,pa cak i u mtrvim stanju,znaci,clanarina je prislnog karaktera ,jer nije ukljucen cijena groba :!:
kone

#41 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by kone »

PA upravo to...Clanarina je prisilna.Sad je do tebe hoces li je ti sad placati ili ce to uraditi onaj kad te bude sahranjivao :-) ...U suprotnom te nece moci sahraniti u tvome gradu...A pitanje je kakva su pravila u drugom gradu odnosno opstini i tako sve u krug dok ti se ne zamanta...
ljubav_aha

#42 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

The Islamic Society of Western Massachusetts is looking to buy a Washington Road property with the hope of establishing an Muslim cemetery there, the first of its kind in this part of the state.

"The parcel is valued at about $225,000, Awkal said. The cemetery, if built, would be maintained by the society, he said."

Unlike many Christian burials, Muslims do not embalm their dead, Awkal said, noting that Jews adhere to a similar practice. Muslims are often buried with no more than a shroud, rather than a coffin, he said.

Ultimately, though, there is little difference between an Islamic cemetery and a Christian one, Awkal said.

"The only difference is that we really don't make mausoleums or large tombstones," Awkal said. "We just put a little piece of marble, write 'In the name of God the merciful and compassionate,' and the date of birth, death and the person's name."

ovo je najbolji dio :"We just put a little piece of marble, write 'In the name of God the merciful and compassionate,' and the date of birth, death and the person's name" a cijena " "The parcel is valued at about $225,000, Awkal said. The cemetery, if built, would be maintained by the society, he said." :D :lol:

a cijene iste kao i kod katolika :D :lol:
ljubav_aha

#43 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

kone wrote:PA upravo to...Clanarina je prisilna.Sad je do tebe hoces li je ti sad placati ili ce to uraditi onaj kad te bude sahranjivao :-) ...U suprotnom te nece moci sahraniti u tvome gradu...A pitanje je kakva su pravila u drugom gradu odnosno opstini i tako sve u krug dok ti se ne zamanta...
mozda je zato prisutan problem vandalizma na grobljima/mezarima ,kao oblik bunta :!:
udrch

#44 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by udrch »

kone wrote:

Što izmišljate priču tamo gdje je nema..
Onaj ko nije bio član IZ 75 godina ne vidim nikakav razlog da za njega neko plaća članarinu..
Da mu je trebala IZ bio bi njen član..nije mu trebala živom što će mu onda mrtvom..zato ga po mom mišljenju treba ukopati na ateističkom dijelu bez ikakvih vjerkih obreda..time ćeš izbjeći "otimačinu" IZ..normalno je da ako uposlenik IZ klanja dženazu nekome ko nije član IZ da treba dobiti otkaz, ne vidim ništa sporno da otkaz dobije neko ko krši propis institucije ( firme ) za koju radi..
Onaj ko je bio član IZ troškovi dženaze nisu 2000-3000 KM, u biti nema nikavih plaćanja IZ..ako se uz to kopa na gradsko groblje Vlakovo onda su ukupni troškovi zaista mali..
Ako neko hoće svoga roditelja da isprati kako on misli da treba, pa pozove deset hodža da mu bude na dženazi, tevhide poslije dženaze, hatme i šta ne, taj onda i neka plaća dodatne usluge..
Obaviti dženazu kako je Allah dž.š. propisao nije skupo, a to što mi volimo i u tim prilikama da se pokazujemo je naš problem..
Ne vidim nikakav razlog zašto bi neko unaprijed plaćao grobno mjesto..za što ga plaća? time želi haman biti usput svojim potomcima koji će 5,6 godina nakon smrti dolaziti samo ako na istom tom mezarju prisustvuju nečijoj drugoj dženazi, maksuz će doći jednom u pet godina..
zašto plaćati grobno mjesto, to je najveća glupost i te pare su potrošene na haram način..bolje da se daju za sadaku ili unucima od kojih ćeš u prvom slučaju imati pravu korist na budućem svijetu, a od unuka ćeš ako Bog da imati korist na ovome svijetu..te pare kad daš onima koji prodaju i grobna mjesta, niko osim njih korist neće imati..

U Sarajevu je trenutno gradsko groblje Vlakovo i njime ne upravlja IZ, već grad, tako da nema potrebe da svaljujete krivicu na IZ..trenutna mezarja koja se nalaze u Starom gradu su uglavnom vakufi i većinom su popunjena, pa zato se više niko i ne kopa na ta mezarja..u Vlakovu imaju groblja za sve vjere i za ateiste, kao što je bilo i na barama..

Ovo za Tuzlu takođe nije tačno..ukupni moji troškovi za dženazu preko IZ su bili oko 150 KM, i ti troškovi su uglavnom bili u stvari prevoz iz Tuzle na mezarje u Živinicama, jer nisam htio da majku ukopam na Boriću koji već godinama klizište uništava, a prošle godine je bila katastrofa..naravno trebaš biti član..ako nisi to je tvoj problem i ne znam zašto neko drugi treba biti kriv..ako tebi nije trebala IZ kad si ti njoj trebao, ne vidim razlog zašto ti ne bi naplatili sve troškove koje zahtijevaš..
ljubav_aha

#45 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

udrch,a koliko minimalno kostaju nadgrobne ploce :?:
Ductus Holedocus

#46 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by Ductus Holedocus »

Ja mislim 500.
ljubav_aha

#47 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

Ductus Holedocus wrote:Ja mislim 500.

hvala,a sto je sa osobama koje ne mogu platiti :?: mnogi mezari su godinama neobiljezeni :!:
Ductus Holedocus

#48 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Covjek ne moze ni umrijeti,a da ne napravi"zahmet"drugom..
Kosta te sahrana ,dzenaza,popovi i hodze..da Bog sacuva..
a sto je jos najzalivije..placas clanarinu,sad konkretno govorim o I.Z..ne znas ni sam zasto..Mnogim mezarima ne mozes ni prici od silne trave,zapustenosti...Cak mislim da se mjesto placa 600km(nije sigurno)
ljubav_aha

#49 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Post by ljubav_aha »

Ductus Holedocus wrote:Covjek ne moze ni umrijeti,a da ne napravi"zahmet"drugom..
Kosta te sahrana ,dzenaza,popovi i hodze..da Bog sacuva..
a sto je jos najzalivije..placas clanarinu,sad konkretno govorim o I.Z..ne znas ni sam zasto..Mnogim mezarima ne mozes ni prici od silne trave,zapustenosti...Cak mislim da se mjesto placa 600km(nije sigurno)
uzas :|

koliko kosta,u prethodnim postovima osoba je napsiala da nije uopste puno :?

na zapadu je sve skupo,psotoji zivotno Osiguranje,i postoje groblja koja nisu iskljucivo jedno-religjiski usmjerena , a kod mene se nalazi drugo po redu najvece groblje u SAD,sredjeno je ,prakovi sa jezerima,cak se organiziraju ceremonije vejncanja, piknik,oh,i u blizni se nalazi sopstveni krematorijum, sve na jednom mejstu,i sve je non-profit-organisation,groblje je finansirano fondovima,spoznorima i donacijama
pocetna cijena je $ 5,000 ,plus u grob se stavjaju "kalupi" prije sanduka,jer tokom raspadanja sanduka,pomjeranje tal je uprato tako sprijeceno
znaci,minimalno sve kosta okok $ 10,000 ,zato,kao sto rekoh,znam osobe koje su svoje roditelje sahranileu BiH,tacnije,sanduk u avion i via BiH groblje,duplo jefitnije
Ductus Holedocus

#50 Re: CIJENA/E sahrana/dzenaza i groba/mezara

Nisam temu pratila na pocetku,samo sam zadnjih par postova procitala..
a taj koji je napiso da nije skupo,ili mu nije skup jer se rijesio nezeljene osobe:D ili mu nije zadnjih godina niko umro :-D
Locked