respo wrote:iskopan jedan grob i svi forumasi u istu raku
ha ha ha
mene iritira to izrbaljivanje,u SAD kopanje je $500,ali to je smao puko kopanje parcele,plus sanduk,parcela,radna snaga i slicno,nesto tu ne stima
Moderator: anex
respo wrote:iskopan jedan grob i svi forumasi u istu raku
Nisi ti bas shvatio kako to ide(i ja sma isto nekad davno reagovao na ovakvu informaciju)....Tu clanarinu je uvela Islamska zajednica..MOzes biti clan,a i ne moras...Ali postoji kvakarespo wrote:i sta dobijes na onom svijetu clanarinom
besplatan ulaz u elitne klubove (zavisi gdje si u raju ili paklu)
jos jedan da kazem porez za naivne budale (nemoj da se ko uvrijedi ali to je moje misljenje)
cudo se vjerske zajednice nisu dosjetile da naplacuju i zrak jer je eto to bozije davanje
Prijatelju nemam pojam.Ovo sta sma ti ja napisao vazi za Opstinu Zenica i dobar dio je iz iskustva,a ostatak je iz prica koje sam cuo...Ovo sto spominjem za ove otkaze to sam cuo negdje.Jednostavno ljudi nisu imali d aplate tu clanarinu umrlog i ovi papci iz IZ nisu htjeli covjeku klanjati dzenazu.I valjda je neki hodza to sve cuo i otisao on dzabe da to uradi.Kad su ovi to culi,kako narod kaze imao je velikih problema sa ostalim reketasima(citaj hodzama iz IZ) i valjda je na kraju i otkaz dobio..A gdje je umrli ukopan,nemam pojma...Eto to ja znam...respo wrote:sta je onda sa ateistima katolicima jeli i kod drugih imaju te clanarine ili sta
zanima me recimo ovo
u starom gradu si ateista ili katolik (znamo da je tu vecinsko muslimansko stanovnistvo) i sta sad kad ni jedan ni drugi ne placaju tu clanarinu moraju ga negdje zakopati
a i musliman isto ako je sta nije placao clanarinu i ne zeli platiti tu razliku od 18 do godine smrti
moze li se zakopati bez hodze
koji ce mi klinac hodza
prijetelju nisam te napaokone wrote:Prijatelju nemam pojam.Ovo sta sma ti ja napisao vazi za Opstinu Zenica i dobar dio je iz iskustva,a ostatak je iz prica koje sam cuo...Ovo sto spominjem za ove otkaze to sam cuo negdje.Jednostavno ljudi nisu imali d aplate tu clanarinu umrlog i ovi papci iz IZ nisu htjeli covjeku klanjati dzenazu.I valjda je neki hodza to sve cuo i otisao on dzabe da to uradi.Kad su ovi to culi,kako narod kaze imao je velikih problema sa ostalim reketasima(citaj hodzama iz IZ) i valjda je na kraju i otkaz dobio..A gdje je umrli ukopan,nemam pojma...Eto to ja znam...respo wrote:sta je onda sa ateistima katolicima jeli i kod drugih imaju te clanarine ili sta
zanima me recimo ovo
u starom gradu si ateista ili katolik (znamo da je tu vecinsko muslimansko stanovnistvo) i sta sad kad ni jedan ni drugi ne placaju tu clanarinu moraju ga negdje zakopati
a i musliman isto ako je sta nije placao clanarinu i ne zeli platiti tu razliku od 18 do godine smrti
moze li se zakopati bez hodze
koji ce mi klinac hodza
kone wrote:Nisi ti bas shvatio kako to ide(i ja sma isto nekad davno reagovao na ovakvu informaciju)....Tu clanarinu je uvela Islamska zajednica..MOzes biti clan,a i ne moras...Ali postoji kvakarespo wrote:i sta dobijes na onom svijetu clanarinom
jos jedan da kazem porez za naivne budale (nemoj da se ko uvrijedi ali to je moje misljenje)
cudo se vjerske zajednice nisu dosjetile da naplacuju i zrak jer je eto to bozije davanje![]()
Bio ti clan ili ne,u proslosti,sadasnjosti ili buducnosti,oni ce to sve naplatiti kad-tad.Izraz "kat-tad" se veze za dan dzenaze doticne osobe.Naime,kada covjek umre,onaj koji ga sahranjuje mora platiti sve propustene clanarine umrlog.Znaci ukoliko je umrli recimo imao 75 godina,a nije bio nikad clan IZ,njemu se obracunava od njegove 18.godine pa do dana kada je umro mjesecna clanarina od mislim 4KM.Znaci 57godina x 12mjeseci x 4KM...I to ej samo za clanarine.Pa onda na to idu ostlai troskovi dzenaze + ono grobno mjesto,za koje sam vec rekao koliko kosta itd...
Znaci trenutni troskovi da bi se obavila dzenaza se penju na minimalnih 2000KM.Odnosno krece se u rasponu od 2000-3000KM...A nekada je dzenaza kostala oko 1000KM(to ej bilo prije nekih desetak godina).
Sad ce sigurno neko pitati,a sta ako odbijes dati novac za te clanarine?!Necete vjerovati,ali IZ nece ti dati da se umrli ukopa u toj opstini,nego ces morati umrlog ukopati u drugoj opstini,nravno uz uslov da ti oni daju.I da jos nesto.Niti jedan hodza iz te opstine(maticne)ne smije klanjati dzenazu umrlom ukoliko nije placena clanarina.Ukoliko je klanja,kako kazu dobije iste sekunde OTKAZ....Eto dokle su seljaci doveli ovaj narod....
@ljubav_aha:te pare trose na svoje plate...jednostavno tim parama placas samo grobno mjesto odnosno tja komad zemlje i nista vise...
znaju,umrijeti se mora,ali ovo je izrbaljivanje je odlicno razvijeno u cijelom svijetuvan Basten wrote:ne kaže se bezveze: Para se uzima dok je suza u oku
nisma zakljucila,bas naporotiv,izjava mi je bila malo nejasna,hvala na obrzlozenjukone wrote:@ljubav_aha,ne znam kako si zakljucila da se clanarinom placa sve...Clanarina je posebno,a posebno je rezervacija grobnog mjesta.U jendom od postova sma napisao da je mama platila prije nekih mozd amjesec dana rezervaciju grobnog mjesta za narednih 10 godina 630KM(tu spada mislim i odrzavanje grobnog mjesta)...A pored toga ide clanarina,hodze i ne znam ti sta jos sve ide uz to..Uglavnom sve to izadje jako jako skupo....
@respo,od cega se branim??Stvarno ne razumijem
mozda je zato prisutan problem vandalizma na grobljima/mezarima ,kao oblik buntakone wrote:PA upravo to...Clanarina je prisilna.Sad je do tebe hoces li je ti sad placati ili ce to uraditi onaj kad te bude sahranjivao...U suprotnom te nece moci sahraniti u tvome gradu...A pitanje je kakva su pravila u drugom gradu odnosno opstini i tako sve u krug dok ti se ne zamanta...
Što izmišljate priču tamo gdje je nema..kone wrote:Nisi ti bas shvatio kako to ide(i ja sma isto nekad davno reagovao na ovakvu informaciju)....Tu clanarinu je uvela Islamska zajednica..MOzes biti clan,a i ne moras...Ali postoji kvakarespo wrote:i sta dobijes na onom svijetu clanarinom
cudo se vjerske zajednice nisu dosjetile da naplacuju i zrak jer je eto to bozije davanje![]()
Bio ti clan ili ne,u proslosti,sadasnjosti ili buducnosti,oni ce to sve naplatiti kad-tad.Izraz "kat-tad" se veze za dan dzenaze doticne osobe.Naime,kada covjek umre,onaj koji ga sahranjuje mora platiti sve propustene clanarine umrlog.Znaci ukoliko je umrli recimo imao 75 godina,a nije bio nikad clan IZ,njemu se obracunava od njegove 18.godine pa do dana kada je umro mjesecna clanarina od mislim 4KM.Znaci 57godina x 12mjeseci x 4KM...I to ej samo za clanarine.Pa onda na to idu ostlai troskovi dzenaze + ono grobno mjesto,za koje sam vec rekao koliko kosta itd...
Znaci trenutni troskovi da bi se obavila dzenaza se penju na minimalnih 2000KM.Odnosno krece se u rasponu od 2000-3000KM...A nekada je dzenaza kostala oko 1000KM(to ej bilo prije nekih desetak godina).
Sad ce sigurno neko pitati,a sta ako odbijes dati novac za te clanarine?!Necete vjerovati,ali IZ nece ti dati da se umrli ukopa u toj opstini,nego ces morati umrlog ukopati u drugoj opstini,nravno uz uslov da ti oni daju.I da jos nesto.Niti jedan hodza iz te opstine(maticne)ne smije klanjati dzenazu umrlom ukoliko nije placena clanarina.Ukoliko je klanja,kako kazu dobije iste sekunde OTKAZ....Eto dokle su seljaci doveli ovaj narod....
@ljubav_aha:te pare trose na svoje plate...jednostavno tim parama placas samo grobno mjesto odnosno tja komad zemlje i nista vise...
Ductus Holedocus wrote:Ja mislim 500.
uzasDuctus Holedocus wrote:Covjek ne moze ni umrijeti,a da ne napravi"zahmet"drugom..
Kosta te sahrana ,dzenaza,popovi i hodze..da Bog sacuva..
a sto je jos najzalivije..placas clanarinu,sad konkretno govorim o I.Z..ne znas ni sam zasto..Mnogim mezarima ne mozes ni prici od silne trave,zapustenosti...Cak mislim da se mjesto placa 600km(nije sigurno)