Odusevljeni Sarajevom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

zemo_online

#26 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by zemo_online »

Skyfox wrote:ja sam ove godine ugostio Kanadjanku, jednog Portugalca i par iz Hrvatske koji nikad ranije nisu bili u BiH. Svi apsolutno odusevljeni, puni utisaka da sam se ja zapitao sta mi to promice...
btw
svi su se naputovali po svijetu i nagledali svega, opet su bili saglasni da ovdje ima nesto jedinstveno.. :)

sta konkretno je to sto je jedinstveno??
zindlo

#27 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by zindlo »

Nekome valja ovo,nekome ne valja ono,naravno svako iz svog ugla. Cijeli sam zivot ovdje i mogu reci da su mene razocarali najvise ljudi koji zive ovdje.Totalno se promjenilo sve i da mi je neko rekao da cu se u svom gradu ovako lose osjecati ne bih mu vjerovao. Bio sam tu i u ratu i tada nisam zalio sto sam ostao,ali sada bih rado otisao negdje drugo zivjeti samo da se pruzi prilika. Ovo nema veze sa postratnim periodom nego jednostavno se normalan covjek danas u Sarajevu tesko snalazi. Vjerovatno sve ljepse izgleda kada dodjes ovdje na par dana........
MajcinaDusica

#28 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by MajcinaDusica »

pustopoljina wrote:a svi zapadnjaci dolaze iz cetvrti u kojima rastu cempresi i drot...
svi odgojeni na francuskom dvoru...ne svi...neki i na engleskom...
bozeeeee
otvori te hebene granice vec jednom
Zar misliš da treba odgoj s dvora (bilo kojeg) pa da ne kažeš domaćinu "vala vam je ovdje odvratno i smrdi, a od vaše hrane mi se povraća"? Osnovni je odgoj domaćinu se zahvaliti i reći "bilo nam je divno" pa makar to i ne mislio.

Ne isključujem mogućnost da se neko zaista oduševio, ali ne mogu vjerovati da ima iko normalan ko ne vidi prljavštinu, neljubaznost ugostitelja, luđačku vožnju taksista, itd.
Skyfox

#29 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by Skyfox »

test01 wrote:
Skyfox wrote:ja sam ove godine ugostio Kanadjanku, jednog Portugalca i par iz Hrvatske koji nikad ranije nisu bili u BiH. Svi apsolutno odusevljeni, puni utisaka da sam se ja zapitao sta mi to promice...
btw
svi su se naputovali po svijetu i nagledali svega, opet su bili saglasni da ovdje ima nesto jedinstveno.. :)

Ma bas se i ja cudim sta oni to vide a mi ne???
respo

#30 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by respo »

vide isto sto i mi vidimo kad odemo u berlin london bec
novu kulturu novo iskustvo obicaje itd
sto je svima zanimljivo i poslije 3 dana ostanu samo pozitivni utisci jer znaju da nece zivjeti ovdje
JThomas

#31 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by JThomas »

nemojte zezati, za turistu se stvarno ima šta vidjeti.

živjeti je ponešto čupavije... :roll: :D :roll:
Zlata M.

#32 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by Zlata M. »

MajcinaDusica wrote:
pustopoljina wrote:a svi zapadnjaci dolaze iz cetvrti u kojima rastu cempresi i drot...
bozeeeee
Zar misliš da treba odgoj s dvora (bilo kojeg) pa da ne kažeš domaćinu "vala vam je ovdje odvratno i smrdi, a od vaše hrane mi se povraća"? Osnovni je odgoj domaćinu se zahvaliti i reći "bilo nam je divno" pa makar to i ne mislio.

Ne isključujem mogućnost da se neko zaista oduševio, ali ne mogu vjerovati da ima iko normalan ko ne vidi prljavštinu, neljubaznost ugostitelja, luđačku vožnju taksista, itd.
:? :shock:
... naprotiv, negdje oko hrane se i vrti podosta od ove price. Prijala im bas ili ne, pretpostavljam ( ma, smijem se kladit' :D ) da su ih domacini cascavali na svakom koraku, placali cevape i pite nemilice, svi rastopljeni od srece sto se nekom svidja njihov grad. Znam ja nas ! :D ( znam iz vlastitog glupavog iskustva ! :D )
A ovima kad je gratis ... :wink:

... za ostatak se slazem sa @pustopoljinom.
respo

#33 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by respo »

odemo i mi sada u focu bilo bi nam zanimljivo 3 dana bez obzira sto tamo nema skoro nista
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#34 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by Chmoljo »

JThomas wrote:nemojte zezati, za turistu se stvarno ima šta vidjeti.

živjeti je ponešto čupavije... :roll: :D :roll:
utješe se pa im bude lakše kad se vrate :D
pustopoljina

#35 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by pustopoljina »

pocela sam pisati traktat, ali nemam kuveta danas...
imas jednostavno ljude koji samo gledaju lose stvari i to je tako...
mladji ljudi uglavnom nisu ljubazni, cak su glasni sa svojim predrasudama- srecom su i glasni sa " bas je ovdje super, ja mislio da je ovdje bezveze".

turisti i domaci ne gledaju stvari istim ocima. to je tako. i njihovo odusevljenje nije neopravdano samo zato sto oni ne moraju mjesec dana tu zivjeti ili zaradjivati platu. nisu to ni duzni.
turista sa svojim turistickim okom mrtav-hladan moze izjaviti da mu je sarajevo super, a kopenhagen nevidjeno dosadan. da bi u sarajevo rado ponovo dosao, a u kopenhagen ne mora vise nikad.
limeni

#36 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by limeni »

MajcinaDusica wrote:
bozeeeee

kako mislis da ovdje smrdi, zar se nisi okupala? a to za hranu pokazuje da ti nisi dalje od neuma dobacila, imamo mi odlicnu hranu i to svako pohvali..grad je za vrijeme turisticke sezone preplavljen turistima i upravo oni pokazuju da ovdje ima sta vidjeti...ludjacku voznju imas svugdje u juznoj evropi, idi malo u istanbul,rim,madrid..neljubaznost ugostitelja postoji ovdje kao i svugdje, ali su kod nas upravo ljudi zanimljivi,jednostavni i ljubazni, ali eto sta ovi turisti znaju ti si pametnija od njih..
bingulesku

#37 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by bingulesku »

donja_crtica

#38 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by donja_crtica »

Meni je u SA Bogu hvala lijepo.
MajcinaDusica

#39 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by MajcinaDusica »

limeni wrote:kako mislis da ovdje smrdi, zar se nisi okupala? a to za hranu pokazuje da ti nisi dalje od neuma dobacila, imamo mi odlicnu hranu i to svako pohvali..grad je za vrijeme turisticke sezone preplavljen turistima i upravo oni pokazuju da ovdje ima sta vidjeti...ludjacku voznju imas svugdje u juznoj evropi, idi malo u istanbul,rim,madrid..neljubaznost ugostitelja postoji ovdje kao i svugdje, ali su kod nas upravo ljudi zanimljivi,jednostavni i ljubazni, ali eto sta ovi turisti znaju ti si pametnija od njih..
Ja nisam rekla ni da smrdi ni da hrana ne valja, nego da uljudan gost to domaćinu neće reći čak iako je tako. A ja tebi od sveg srca želim da za života dobaciš onoliko daleko koliko sam ja, pa i dalje, ako bude moguće.

A ukusa ima raznih. Nekog oduševi arhitektura i muzeji, nekog uređen gradski saobraćaj, neko mora doći na bodljavinu bikova (ili se kaže bakova?).
upaljac83

#41 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by upaljac83 »

Jucer sam upoznao Amerikanca i Irca koji su poprilicno mladi, dosli su ovdje turisticki, a evo ostali vec godinu ;-)

Jbg. koliko god mi pljuvali po Sarajevu, strancima se ovdje itekako svidja :thumbup:
kotace

#42 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by kotace »

sarajevsko_pivo wrote:Ko prvo se treba obnoviti SARAJEVSKA AUTOBUSKA STANICA :x

To je bas ruglo drzave!
Sto pasha?Nema tu ruglo,jes moze i bolje al bilesi nisi bio na Beckom Südbahnhof-u,ili Erdbergu :shock: Nasa stanica je natkrivena ,ima i parking sto je naj vaznije :bih:
HAVANA

#43 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by HAVANA »

Skyfox wrote:
test01 wrote:
btw

Ma bas se i ja cudim sta oni to vide a mi ne???

Sto puta sam i ja razmišljao o tome...sve skupa stvarno ima nešto specifično u ovom gradu...
Dosta mojih prijatelja redovno dolaze , redovno se vraćaju i svaki put se oduševe... :) Nekako ih uvijek zapadne super situacija,ljudi...Kad god izadjem sa njima sve je nekako opušteno,spontano,prijatno :? a ovako...sto jada... :twisted:
Prošle sedmice bile prijateljice iz hrvatske...mali hotel na čaršiji-super im,hrana-super im,ljudi-oduševljene...jedna hoće i da ostane :shock:
Sinoć prijateljica iz francuske,muž francuz...oduševljeni...
Prošlo ljeto vozam se na motoru po šumi...bjelašnica...čitav dan po šumi ,kanjonima...izgubio se,veze nemam gdje sam...srećom nadjem put za ljutu :lol:vidim auto,reko, pitaću za put prema sinanovićima :cry: kad strane table...vukojebina stroga...bakica i dedo,belgijanci a na zadnjem sjedištu :shock: stara prijateljica :-D vodala ih po lukomiru,popili kafu kod jedne nane,složila im nana i čarapa...i oni oduševljeni...

Ne znam ni sam šta je jedinstveno ali znam da gdje god odem poslije 7 dana jedva čekam da se vratim :? a kada sam živio vani bukvalno smo venuli i ja i žena...Jebeno jeste...nakotilo se fašista i gamadi ali kome je do pljuvanja po ovom gradu...široko mu polje...ja ga VOLIM...
chuchumbamayumbe

#44 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by chuchumbamayumbe »

HAVANA,
kao i obično - :faraon1:
Hendrix

#45 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by Hendrix »

Ja sam prije godinu-dvije u vozu slušao grupu turista ( govorili su između sebe ali su glasni pa se čulo van kupea ) iz USA kako pričaju o putovanju, bili na turneji po Balkanu, i iz Beograda u Sarajevo na par dana... i kažu radi Sarajeva je vrijedilo čitavo putovanje.. :-D Mene baš prijatno iznenadi izjava, ali onda i shvatim da smo mi ovde super zemlja i grad ali kada nemaš veze sa njom tipa posao, administracija politika...onda je sve super. I meni bi bilo fenomenalno u Sarajevu da se samo zajebajem i cugam vazdan i nemam pojma ko je Dodik,šta je nacionalizam, nemam potrebe da tražim štele nekakve za bilo koji pokušaj posla,ne gledam kako nekvalifikovani neuki ljudi imaju preplaćene poslove i smiju nam se svima, ne trpim ponižavanja i slično.
Mislim da od svog ovog trovanja negativnim stvarima, sikirancijama i prijetnjama mi nemamo vremena da uživamo u ljepoti naše zemlje, jer nas čitavo vrijeme drže na ivici i ne daju da živimo normalno, e to je ono što turisti nemaju, ljudi jednostavno gledaju drugim očima sve ovo.
JEDRILICA

#46 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by JEDRILICA »

Mislim da nasi ljudi koji cesto ne izlaze van BiH zive u nekim zabludama o ljepoti gradova van BiH.

Velika je stvar nasa toplina, koja i kada mi mislimo da nije toplina opet izgleda toplo prema hladnim zapadnjacima.
Ne gledaju ljudi na pse lutalice i parkiranje po trotoarima (zivim na zapadu i ovdje se to isto vidja po velikim gradovima), vec na dusu i toplinu. To ljudi osjete i to je ono najbitnije a mi koliko god smo ranjeni u dusi opet izbija iz nje toplina i pokazujemo sirok osmijeh.(mada opet ljudi nisu svjesni da je to tako)
mekaba

#47 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by mekaba »

Vidim da su ovdje uglavnom domaci negativci i veliki skeptici kad je u pitanju njihov grad(SA) i drzava BiH.Treba po njihovom da bude sve tip-top da bi bilo svjetski???Ne treba i nigdje u svijetu nije tip-top. Evo npr. Køpenhagen kao poznata turisticka destinacija je jako prljav.Glavna setacka ulica je na nekoliko mjesta bila raskopana da bi poslije radova samo asfaltirali iako je citava poplocana.Ploce su razlicite pa izgleda jako ruzno.Da je to u SA sve bi gorilo od kritika.Drugo u KBHV je zivot petek i subota i gotovo.Ostalim danima vecina ugostiteljskih objekata je potpuno ili djelimicno prazno.I Ovdje prodaju kojekakve djidje na ulici i bizuteriju.
U Sarajevu sam bio 7 dana sa danskim novinarom i fotoreporterom koji je doslovno odusevljen gradom.Kako on kaze izgleda malo haoticno ali ipak sve frcera.Hrana kaze EXTRA.Njemu je jako interesantno sto se u SA osjeca 5 min. kao da je u Istambulu a odmah zatim kao da je u Becu.Grad je pun kontrasta.Njemmu je interesantno sto iz basti Sarajevskih caffea mozes vidjeti planine oko grada i padinske dijelove grada.Sve u svemu dolazi opet jer zeli da ucestvuje na Marsu Mira prema Srebrenici slijedece ljeto.

Jedan drugi danac redovno posjecuje BiH vec trecu godinu sa djecom a ima ih troje.Djeca nece u Spaniju ili u Portugal vec u Neum,Sarajevo,Mostar,Blagaj.... Njima je ovdje raj zemaljski.Evo sta on kaze za SA: "SA ima sve predispozicije da postane turisticka Meka kad je EU u pitanju.

1.Dobre avio veze sa Evropom.
2.Dobre puteve.(nisu auto-putevi) ali je svakako prolazna ocjena.
3.Hoteli u SA odlicni.
4.Ugostiteljski objekti jako dobri i u velikom broju.
5.Jako interesantna arhitektura i "sudar" istoka i zapada.
6.Izletista i olimpijske planine kao biseri.
7.Veliki broj muzeja.
8.I sto je jako bitno cijene veoma pristupacne.
9.Vrlo dobar nocni zivot.

Njemu nije jasno zasto ovo gore sve nabrojano niko ne prodaje.Ako nesto zelite prodati onda to morate i reci odnosno oglasiti da prodajete.U SA dolaze samo oni stranci koji su vezani nekim poslom ili ih dijaspora povede sa sobom.Samo rijetki dolaze organizovano i mislim da ih je najvise iz Turske.Nema dakle promocije.Nema ulaganja u turizam.Sve je to onako stihijski jer se u stvari ne zna koliko turizam doprinosi i koliko se tu novca obrce.Kolegica na poslu (dankinja) mi bas neki dan kaze da nije mogla da nadje ovdje u DK agenciju koja bi nju i muza odvela u BiH 7 dana.Mozete dobiti avio kartu a dole se sami snalazite.Gospdja ima 50 godina kao i njen muz i nije im do ovakvih avantura.Zele da plate i da imaju smjestaj,hranu ,vodica i sve sto je uobicajeno.NEMA agencije koja to moze odraditi????????? Mi smo nesposobni ili budale.Mislim da svi koji budu ulagali svoj novac u turizam u BiH u skoroj buducnosti mogu poslovati samo u plusu.U turizmu se jako puno radi ali i zaradjuje.SA ima veliku sansu kao i cijela BiH.Do nas je.
GOLFER

#48 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by GOLFER »

JEDRILICA wrote:Mislim da nasi ljudi koji cesto ne izlaze van BiH zive u nekim zabludama o ljepoti gradova van BiH.

Velika je stvar nasa toplina, koja i kada mi mislimo da nije toplina opet izgleda toplo prema hladnim zapadnjacima.
Ne gledaju ljudi na pse lutalice i parkiranje po trotoarima (zivim na zapadu i ovdje se to isto vidja po velikim gradovima), vec na dusu i toplinu. To ljudi osjete i to je ono najbitnije a mi koliko god smo ranjeni u dusi opet izbija iz nje toplina i pokazujemo sirok osmijeh.(mada opet ljudi nisu svjesni da je to tako)

Koliko god mi imali ruznu sliku O NAMA stranci su UGLAVNOM odsevljeni ljudima ovdje, sva moja iskustva sa turistima u Sa su mi potvrdila to... Uvjek su sami pricali kako su iznenadjeni toplinom i dobrocudnoscu ljudi, pricaju kako ih ljudi pozdravljaju, pomazu im, ugoscavaju ih, pozivaju ih u kuce, na ruckove (prvenstveno po selima) pa i ja sam nesvjesno ih vjek pozovem kod sebe na kafu, a bogami sa kafom se vjek nesto i zamezi :-D tako postupam i sa svojim drustvom, takvi smo mi djaba sve... jos kad sva ta svoja iskustva stave u kontekst tragedije i rata kroz koji smo prosli onda se ne mogu cudom nacuditi... Oni imaju sistem koji uredjuje i definise odnose u drstvu, mi ga nemamo (ne tako efikasnog) ali zato imamo ono nesto trugo sto oni primjecuju, a primjecuju to zato sto im to fali...
psydelija

#49 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by psydelija »

bingulesku wrote:Fino, al ima se još radit, ima bome. Ima se radit i na nama i na infrastrukturi i na kapacitetima. Prvo u 70% slučajeva kada uđete negdje da objedujete konobar vam neće donjeti čašu vode uz jelo. Ko vele: naruči si sok, pivo, vino il mineralnu pa se zaljevaj. Teško je zapadnjačkoj škrtici isćerat marku iz đepa. Ne troše oni baš tako a oni nas najviše posjećuju. Mora se prirediti bolje sadržaje i nije samo čaršija za Boga miloga atrakcija, tu je i okolina Sarajeva poglavito planin, a na planinama nema ništa sem jedne ski staze i jednog hotela kao kurvalište za Guzonje, njih pišem velikim slovom jer to se mora. Na Igmanu hoteli i skakaonice još u ruiniranom stanju, a stvarno ljudi, od čega vi mislite živit? Što ne natjerate te Guzonje da se okrenu nečemu od čega se hljeb jede. Komunjare su nam sa olimpijskim igrama fino pokazali od čega treba i može dobro da se živi, a mi svi zaspali.
I nigde se u svetu ne servira voda uz jelo, nigde!
Puno se pise (citam) da se puno toga u Sa treba jos srediti... ne znam ko koliko putuje, ali ja sam se bas naputovao (5 kontinenata obisao) i mogu reci da Sarajevo ima ono svoje.., ono sto mozes naci u Becu ali i u Stambolu, ono sto vidis u Lisabonu ili ono sto dozivis u Barseloni, ali i ono sto nema Minhen ili Las Vegas. Svaka destinacija ima neke drazi po cemu se pamti. Naravno da tu ima sitnica, ali ako bi to sredili bili bi i suvise perfektni.
Najlakse je mahanu naci, recimo ja sam u Dubaiju u Hotelu sa 5 i po * nasao zamerku. :)

Inace, u Sa sam boravio kao mali za vreme olimpijade i jako se malo cega secam, a u novije dobi sam boravio 2x7 dana i par puta na dva-tri dana i uveke je bilo extra. Jednostavno sve na nivou. Jedina zamerka ide kontroli u Tramu koja me je uhvatila bez uredne vozne karte, dugo cekanje cevapa u Zelji i losa zeljanica kod nekog brkatog buregdzije.
JEDRILICA

#50 Re: Odusevljeni Sarajevom

Post by JEDRILICA »

psydelija wrote:
bingulesku wrote:Fino, al ima se još radit, ima bome. Ima se radit i na nama i na infrastrukturi i na kapacitetima. Prvo u 70% slučajeva kada uđete negdje da objedujete konobar vam neće donjeti čašu vode uz jelo. Ko vele: naruči si sok, pivo, vino il mineralnu pa se zaljevaj. Teško je zapadnjačkoj škrtici isćerat marku iz đepa. Ne troše oni baš tako a oni nas najviše posjećuju. Mora se prirediti bolje sadržaje i nije samo čaršija za Boga miloga atrakcija, tu je i okolina Sarajeva poglavito planin, a na planinama nema ništa sem jedne ski staze i jednog hotela kao kurvalište za Guzonje, njih pišem velikim slovom jer to se mora. Na Igmanu hoteli i skakaonice još u ruiniranom stanju, a stvarno ljudi, od čega vi mislite živit? Što ne natjerate te Guzonje da se okrenu nečemu od čega se hljeb jede. Komunjare su nam sa olimpijskim igrama fino pokazali od čega treba i može dobro da se živi, a mi svi zaspali.
I nigde se u svetu ne servira voda uz jelo, nigde!
Puno se pise (citam) da se puno toga u Sa treba jos srediti... ne znam ko koliko putuje, ali ja sam se bas naputovao (5 kontinenata obisao) i mogu reci da Sarajevo ima ono svoje.., ono sto mozes naci u Becu ali i u Stambolu, ono sto vidis u Lisabonu ili ono sto dozivis u Barseloni, ali i ono sto nema Minhen ili Las Vegas. Svaka destinacija ima neke drazi po cemu se pamti. Naravno da tu ima sitnica, ali ako bi to sredili bili bi i suvise perfektni.
Najlakse je mahanu naci, recimo ja sam u Dubaiju u Hotelu sa 5 i po * nasao zamerku. :)

Inace, u Sa sam boravio kao mali za vreme olimpijade i jako se malo cega secam, a u novije dobi sam boravio 2x7 dana i par puta na dva-tri dana i uveke je bilo extra. Jednostavno sve na nivou. Jedina zamerka ide kontroli u Tramu koja me je uhvatila bez uredne vozne karte, dugo cekanje cevapa u Zelji i losa zeljanica kod nekog brkatog buregdzije.
Jost ti na zapadu vodu naplate ako hoces uz jelo ili kafu!
Jooj koliko su ljudi u zabludi
Post Reply