''Al-Jazeera Balkan'' - All About...

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
seln

#26 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by seln »

Klodovik wrote:
seln wrote:Ok, ja sam neupucen: sta bi to donijelo nama, Sarajevu, Bosni?
Nekoliko radnih mjesta?
To bi donijelo cak i ako je otkupi Miskovic. Pitam sta ce nam specijalno donijeti zato sto je to al-jazeera, sto nam nece donijeti niko drugi?
Ove nebuloze o "hub" (valjda nemaju rijec na bosanskom) u Sarajevu ne bih komentarisao. Grad koji nema ni cestit prilaz, a kamo li autoput sigurno nije konkurantan za nesto ovako.
sumirprimus

#27 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by sumirprimus »

BarbaDue wrote:
nosara wrote:Na kojem jeziku ce ta tv emitovat program...?
Bez uvrede, al' glupo ti je pitanje...

...valjda na bosanskom!!
Zar nije bolje na engleskom,da konacno i ovi nasi ministri zamjenici ministara,parlamentarci,nauce pokoju, :evil:
Vakat bi bio,prosloi vrijeme mahanja rukama,..
bas cool al jazeera na engleskom i bh... :bih:
nosara

#28 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by nosara »

seln wrote:
Klodovik wrote:
Nekoliko radnih mjesta?
To bi donijelo cak i ako je otkupi Miskovic. Pitam sta ce nam specijalno donijeti zato sto je to al-jazeera, sto nam nece donijeti niko drugi?
Ove nebuloze o "hub" (valjda nemaju rijec na bosanskom) u Sarajevu ne bih komentarisao. Grad koji nema ni cestit prilaz, a kamo li autoput sigurno nije konkurantan za nesto ovako.
Voda na dodin mlin...
nosara

#29 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by nosara »

sumirprimus wrote:
BarbaDue wrote:

...valjda na bosanskom!!
Zar nije bolje na engleskom,da konacno i ovi nasi ministri zamjenici ministara,parlamentarci,nauce pokoju, :evil:
bas cool al jazeera na engleskom i bh... :bih:
Nek' nauce maternji, engleski ce doc sam po sebi, hau jes no... :-)
BarbaDue

#30 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by BarbaDue »

Ma iskreno, svejedno je na kom ce jeziku biti samo neka dođu...Al Jazeera :bih:
Imamopobjednika

#31 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by Imamopobjednika »

nosara wrote:Dakle, imacemo uvid u svaki prdez nekog bliskoistocnog hadze, a u kuci ce, pod okriljem medijskog mraka i uz podrsku kantonalne tv, klero-nacionalisticka bratija igrat kolo kao i do sada...
Ne cudi me toliko sto je tebi, radi ideoloskih razloga, nepoznat termin trzisne ekonomije. Naravno da jedna Al Jazeera kako kvalitetom, tako i trzisno, moze debelo nadmasiti sve ono sto je gradska uprava planirala sa NTV99. Na kraju krajeva, plate uposlenima se u tom slucaju ne bi placale iz budzeta koji je ionako preopterecen. U slucaju da je proslo ono sto je SDP predlagao - imao bi nekvalitetnu TV koja bi vjerovatno grcala u dugovima (po uzoru na FTV i BHT) i ljude cije bi plate bile ispod plata lokalnih TV stanica (barem se nadam, jer bi sve u suprotnom bilo drski bezobrazluk posto pare uzimaju iz mog dzepa). U slucaju da ovo upali dolazi ti jak strani investitor, zaposljava ljude i stvara od njih porezne obveznike. Jako prosto za svakoga ko ne osjeca odredjenu dozu gorcine, jer plan "njegovih" da za novac nas gradjana sebi kupuju TV preko koje bi se ideoloski obracunavali sa ostalima, nije uspio niti ce.
Last edited by Imamopobjednika on 23/03/2010 13:53, edited 1 time in total.
sumirprimus

#32 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by sumirprimus »

nosara wrote:
sumirprimus wrote:Na kojem jeziku ce ta tv emitovat program...?

...valjda na bosanskom!!
bas cool al jazeera na engleskom i bh... :bih:[/quote]

Nek' nauce maternji, engleski ce doc sam po sebi, hau jes no... :-)[/quote]

hahahahahahah,jes jes :thumbup:
"Mora drržava namaket sebi poreza" :lol: :lol: :evil:
detroit-mercy

#33 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
BarbaDue wrote:

...valjda na bosanskom!!
Nema frke, upravo o tome se i radi... Jedna tako mocna medijska kuca ne lokalizuje svoj program...

Dakle, imacemo uvid u svaki prdez nekog bliskoistocnog hadze, a u kuci ce, pod okriljem medijskog mraka i uz podrsku kantonalne tv, klero-nacionalisticka bratija igrat kolo kao i do sada...
Al Jazeera za tvoju informaciju je veoma ugledna novinska kuca u svjetskim okvirima, osnovali su je BBC novinari koji su radili u Blisko Istocnom odjelu BBCa. Kamo srece da ima nesto od ove havdikovine. Mada bi bolje bilo da nam dodje TANJUG veoma respektabilna medijska kuca.
vox-populi

#34 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by vox-populi »

Hajde da kazemo da je ovo tacno (ustvari je zesca nebuloza).

I recimo naprave taj hub koji bi, je li, trebao smanjiti troskove. Jer Sarajevo je jeftin grad pa eto zbog toga Hare, uz kahvu, dogovorio da Al-Jazeera kupi Adilovo mrtvorodjence.

I Naprave oni ta hub. I treba sada pokriti neki dogadjaj, recimo u Briselu, NATO nesto, ovo-ono. I fino, neka sluzbenica iz Al-Jazeere hoce da rezervise let za novinara, kamermana i ekipu. Kad ono mora preletit pola Evrope da dodje do Brisela jer iz Sarajeva naravno nema nista direktno. Ili treba otici u Rim, ista prica, Madrid, ista prica, i tako bih mogao nabrajati gradove i metropole sa kojima Sarajevo NIJE povezano. Ili recimo IT ekipa kaze nama treba uplink od 200 Mbps. A Telecom kaze, nemamo mi to, moze ovaj nas 5G paket. I jos bruka razloga zasto Sarajevo ne moze biti hub nicega na svijetu.

A ovo je po svemu sudeci Haretovo poznato prodavanje magle pred izbore.
nosara

#35 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
nosara wrote:
Nema frke, upravo o tome se i radi... Jedna tako mocna medijska kuca ne lokalizuje svoj program...

Dakle, imacemo uvid u svaki prdez nekog bliskoistocnog hadze, a u kuci ce, pod okriljem medijskog mraka i uz podrsku kantonalne tv, klero-nacionalisticka bratija igrat kolo kao i do sada...
Al Jazeera za tvoju informaciju je veoma ugledna novinska kuca u svjetskim okvirima, osnovali su je BBC novinari koji su radili u Blisko Istocnom odjelu BBCa. Kamo srece da ima nesto od ove havdikovine. Mada bi bolje bilo da nam dodje TANJUG veoma respektabilna medijska kuca.
Prije kontroverzna nego ugledna... Ovo ostalo nema veze sa istinom...
Imamopobjednika

#36 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

nosara wrote:Nabijem trzisnu ekonomiju na svoju ideologiju... :D Eno sve puca po savovima, od dubaia, preko atine i madrida do vasingtona... Sto se mene tice, nadam se da ce se sve strovalit u tri lepe...

U BiH je zvanicno preko 50% nepismenih, najmanje sto nam treba je nekakva sumnjiva televizija koja ce "zapisat" teritoriju, a program na stranom jeziku prilagodit bijelom svijetu... To je civilizacijski, a ne ideoloski obracun...
Da, nazalost je njen glavni konkurent odveo par desetina miliona ljudi u smrt od gladi, te je na kraju dozivio totalni kolaps prije 20-tak godina - pa samim time ne postoji nikakva bolja alternativa. :)

U BiH nije, niti moze biti zvanicno preko 50% nepismenih. Ili izmisljas, ili imas vrlo cudnu definiciju nepismenosti. Dalje, ne razumijem po cemu je to Al Jazeera sumnjiva televizija? Pa to je jedna od najboljih TV svjetskih kuca danasnjice, u njihovu profesionalnost i nepristrasnost niko ne sumnja, te samim time usko saradjuju sa jednim CNN-om i BBC-em. Naravno, necu izvlaciti kartu islamofobije jer znam da bi po konkretno ovom pitanju reagovao isto i da je na stolu ponuda gore spomenutih zapadnih TV kuca. I ti i ja znamo sta je tebi ovdje problematicno i sta te najvise boli. :).

I vjerovao ili ne - slazem se sa tobom da je civilizacijski obracun. Na jednoj strani imamo mracne sile, koje zarad svoje nesposobnosti i zbog nikakvih rezultata na terenu - zele kupiti jednu TV stanicu kako bi pokusali narodu prati mozak. Zele jos vise poreski opteretiti gradjane Sarajeva, na krajnje bezobrazan nacin uzimati jos vise novca iz njihovih dzepova samo da bi se odrzali na vlasti. Pa i vi sami priznajete, ovdje na forumu, da je glavni razlog kupovine ideoloski obracun. Kao ono "sta je par miliona maraka ako cemo "bagru" otjerati sa vlasti". Toliko o tome kome je potrebna ova TV i zasto se zeljela kupiti. Znaci imamo gradsku upravu koja samo zna kako trositi budzetski novac gradjana i to iskljucivo da bi sebi obezbijedila bolju poziciju pred izbore i koji su za svoje dvije i pol godine vlasti u gradu uradili jedno veliko nista.
Na drugoj strani imamo civilizacijske tokove globalizacije, te samim time ako jednom Londonu kao svjetskoj metropoli ne smeta sto ima Al Jazeeru i ne vidi to kao zapisavanje teritorije, nasao se jedan Nosara da prosvijetli pragmaticne Britance. Naprotiv, oni to samo vide kao jos jedan plus. Na toj strani imamo ljude koji zele dovuci poveliku investiciju u BiH, koja ce BiH i ovom gradu donijeti kako kratkorocne tako i dugorocne ekonomske benificije. Jer se ovdje ne radi samo o otvaranju novih radnih mjesta, naprotiv - veca su indirektne koristi time sto ce se kao sto neko spomenu, u pozadini vrtiti Sarajevo, sto ce se znati da jedna medijska velesila poput Al Jazeere ima svoj "hub" u glavnom gradu BiH, sto ce itekako pridonijeti jacanju imidza Sarajeva i samim time privlacite druge strane investicije i turiste.
nosara

#37 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by nosara »

Bosna i "civilizacijski tokovi globalizacije"... :-) Ma u samom smo sredistu svih globalnih gibanja... :lol:

Bagru treba otjerat s vlasti... Svim sredstvima... A narodu treba jedan zdrav gradski medij, da kukavelj konacno progleda... :D
Banksy

#38 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by Banksy »

Kakva Al Jazeera :lol:
baca se kost da se narod glođe, da ne pita gdje su potrošeni silni novci, za televiziju koju grad u stvari nikad nije ni kupio ...
Jazz_Junkie

#39 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by Jazz_Junkie »

Zasto bi Al Jazeera, informativni kanal primarno namijenjen arapskom svijetu, kupovala nekakvu krhotinu od televizije kao sto je to NTV99 u nekakvom Sarajevu? Zasto bi nekome bila potrebna nekakva Al Jazeera u BiH? Tko zeli, moze pratiti i na satelitskoj na engleskom. Al Jazeeri bi se isplatilo kupiti tv kucu u Njemackoj ili Francuskoj, ali sigurno ne u BiH. Mogli ste komotno pokrenuti temu "CNN kupuje TV Cazin".
salihh

#40 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by salihh »

vijest se zaista doima cudno, kako neko rece slicno kao da cnn kupuje tv cazin. mozda je cilj aljazeere da otvori kanal na juznoslovenskim jezicima, iako mi je i takvo trziste malo, a i ne vidim da ima nekakve ekonomke isplativosti...
ipak, treba provjeriti kakve koncesije na frekvencije ntv99 ima, kao i na koliko pokrivanje imaju pravo... aljazeera se, moguce je, pojavljuje kao investitor, ne da bi napravili aljazeera na engleskom ili bosanskom, nego da jednostavno naprave kvalitetan program za region... ocigledno je da ovdje (barem u bosni) ima ogroman prostor za jedan kvalitetan tv program koji bi, sigurno je, jednostavno pomeo sve ostale tv stanice (drzavne i lokalne)...

kako bilo, ja bih bio odusevljen da je ovo istina, ali mi ne djeluje posebno utemeljeno...
BiH-x

#41 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by BiH-x »

komi wrote:meni je ok al jazera
Meni su ok "al jazirke" :D

BiH-x

#42 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by BiH-x »

A i Al Jazeera je kvalitetnija i ozbiljnija novinska kuca od svih nasih zajedno :dance:
kamikazo

#43 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by kamikazo »

Kralju moj nemožeš ni zamisliti ... Radna mjesta u jednoj ozbiljnoj televiziji pa makar i kao čistača, Podizanje Rejtinga sarajeva za buduće investitore, Pojavljivanje i spominjanje sarajeva na tržistu od nekoliko stotina miliona ljudi.. Ako to Hare sprovede ja mu kapu skidam...
Možda bi bilo boje da Behmen kupi 99 pa da nastave sa tuhinjanjem na nas račun ?
*mima*

#44 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by *mima* »

kamikazo wrote:
Kralju moj nemožeš ni zamisliti ... Radna mjesta u jednoj ozbiljnoj televiziji pa makar i kao čistača, Podizanje Rejtinga sarajeva za buduće investitore, Pojavljivanje i spominjanje sarajeva na tržistu od nekoliko stotina miliona ljudi.. Ako to Hare sprovede ja mu kapu skidam...
Možda bi bilo boje da Behmen kupi 99 pa da nastave sa tuhinjanjem na nas račun ?

Rejting? Kakav rejting?
tambura

#45 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by tambura »

Super vijest, taman da josh koju godinu gledamo direktan prenos sa Skenderije :D :D
:D :D
michio

#46 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by michio »

ovo je onaj jugoslovenski mentalitet. Mi pa mi. Halo ljudi znate li o cemu ovdje govorite :lol:
Klodovik

#47 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by Klodovik »

seln wrote:
Klodovik wrote:
Nekoliko radnih mjesta?
Ko je taj drugi? Ako hoće da je kupi neko drugi osim Miškovića ili TV Al-Jazeera, ja sam za. Ali "Cigani oko kuće hodaju" kako se kaže u narodnoj izreci.

Ovakva TV99 nema nikakav kvalitet. Kupovina i pravljenje (budžetske) gradske televizije je nepotrebna. Kad bi se podvukla ekonomska crta, i ovo što postoji ne znam kako bi opstalo. Poskidati sa budžeta, pa neka se igraju kamermana, voditelja i novinara.

Riječ za "hub" na bosanskom postoji (i to ne samo jedna), ali nije važno.
Imamopobjednika

#48 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Klodovik wrote:Riječ za "hub" na bosanskom postoji (i to ne samo jedna), ali nije važno.
Navedi ih par molim te. Nije provokacija, fakat me interesuje jer kako god da okrenem ne mogu naci adekvatnu rijec na bosanskom. I kada si vec u fazonu daj mi i bosansku verziju rijeci "kluster" (cluster) jer mi zapara usi kada god je cujem ili licno upotrijebim.
Palavra

#49 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by Palavra »

A moze uzput i Bosanska rijec za "Saraf", "Sarafciger", "Sofersajbu", ili ove Engleske " Update"...
Klodovik

#50 Re: Al Jazeera novi vlasnik NTV99????

Post by Klodovik »

Imamopobjednika wrote:
Klodovik wrote:Riječ za "hub" na bosanskom postoji (i to ne samo jedna), ali nije važno.
Navedi ih par molim te. Nije provokacija, fakat me interesuje jer kako god da okrenem ne mogu naci adekvatnu rijec na bosanskom. I kada si vec u fazonu daj mi i bosansku verziju rijeci "kluster" (cluster) jer mi zapara usi kada god je cujem ili licno upotrijebim.
Ovisno od konteksta "hub" može biti npr.: centar, čvor ili čvorište, središte itd. Recimo, izraz "USB čvorište" se prilično često koristi. Ako je riječ o automobilima, obično se govori o glavčini (točka).

A "cluster"... ovisi opet od konteksta: grozd, nakupina, jato, grupa, skupina itd.

Eto, to je "my piece of brain".
Locked