Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bodkin wrote:
dobro ne bukvalno ja kad sam b2 imao jedva se mogao sporazumjeti. doduse nije jedva ali pricamo o ozbiljnim razgovorima. b1 je smijesno nizak nivo
Nemoj obeshrabrivati ljude, evo ja se patim, idem na instrukcije sve da polozim B1 i onda procitam da se necu moci sporazumjeti, hos da se ubijem?
pa vidi, evo kolegica ispod ima drugacije iskustvo. Ja sa b2 nisam mogao razumjeti austrijance
Evo ja njemački učim 6-tu godinu,ali opet ću ga pasti,i kad želim da učim,uvijek moram polaziti od početka,dok engleski znam skoro pa perfektno,na ovoj listi oko B2 sigurno.
Jako volim Germaniju kao državu,i lijep im je jezik,i drago mi je dosta stvari što se povezuje sa Nijemcima,ali meni je njihov jezik rak-rana.Ni dan danas se ne znam sporazumiti,one osnove sam davno zaboravio,neke najednostavnije stvari nikad nisam naučio...Muka.
Ironman1921 wrote:Evo ja njemački učim 6-tu godinu,ali opet ću ga pasti,i kad želim da učim,uvijek moram polaziti od početka,dok engleski znam skoro pa perfektno,na ovoj listi oko B2 sigurno.
Jako volim Germaniju kao državu,i lijep im je jezik,i drago mi je dosta stvari što se povezuje sa Nijemcima,ali meni je njihov jezik rak-rana.Ni dan danas se ne znam sporazumiti,one osnove sam davno zaboravio,neke najednostavnije stvari nikad nisam naučio...Muka.
Ja kad cujem njemacki bude mi mukica koliko je gadan za slusat, a cura mi zivi u DE i za par mj. Idem kod nje htio bi bar nesto da znam iako cu ici tamo u skolu, al ne ide mi nikako kad samostalno ucim, nista ne usvajam, a sto ti kazes engleski skapiram u sekund.Najljepsi jezik.
Ironman1921 wrote:Evo ja njemački učim 6-tu godinu,ali opet ću ga pasti,i kad želim da učim,uvijek moram polaziti od početka,dok engleski znam skoro pa perfektno,na ovoj listi oko B2 sigurno.
Ja kad cujem njemacki bude mi mukica koliko je gadan za slusat, a cura mi zivi u DE i za par mj. Idem kod nje htio bi bar nesto da znam iako cu ici tamo u skolu, al ne ide mi nikako kad samostalno ucim, nista ne usvajam, a sto ti kazes engleski skapiram u sekund.Najljepsi jezik.
Sent from my iPad using Tapatalk
i meni je bio ruzan ali jezik je jako logican. cak kasnije izmisljas na kojibi nacin mogao nesto reci. meni je bilo zabavno
Nema jace stranice.. sve moguce serije haman sto postoje.. sve na njemackom bez prevoda.. preporucio bih da pocnes sa DragonBallZ, pa Digimoni, pa kad pregledas sve epizode i sve sezone(treba ti jedno 10 dana za ovo dvoje), onda mozes krenuti sa nekom serijom, ali ne sa necim tipa onaj ludi doktor sto ko fole sve skonta(zaboravio sam kako se zove).. Dexter, TVD, TW, Originals, Arrow, Prison Break uvijek mozes jos jednom pregledati itd itd..
Ja sam naucio jako puno gledajuci sve moguce sa ove stranice.. Zamisli da sjedis svaki dan jedno 14h i gledas serije i ides na spavanje u 7 ujutro jer kontas da je red da ides na spavanje kada svane.. i tako jedno 2 mjeseca nema rijeci koju ne znas
i btw. kada cujes neku rijec(bolje receno kada je upratis sluhom), onda nemoj da zapisujes ili da pokusavas da je ponavljas 100 puta, nego ukucas na google translate, vidis prevod, i nastavis da gledas.. kada opet dodje ista rijec, ti si je vec zaboravio, opet ukucaj na gTranslate, i opet nastavi da gledas.. nakon 50 puta sto ukucas u google trasnalte istu rijec, uci ce ti u glavu i nece vise nikad izaci
brate hvala za ovaj link, imas virtualno burence njemacke pive kad god hoces
slazem se sa kastanienallee, kod ucenja njemackog ili kod ucenja bilo kojeg jezika, ucenje napamet (glagola, rijeci, clanova, etc.) je najveca glupost koju mozes uciniti. jer je neprirodno i time kontraproduktivno. najbolje je pustiti da ti melodija jezika, njegov ritam, pa i rijeci udju u sistem. da prvo dobijes osjecaj za jezik. kasnije sve ide prirodno, puno toga sam i shvatis intuitivno.
neke stvari da, ali one su rijetke. i brzo se zaboravljaju. meni to nije bilo potrebno. dodusse, ja govorim za sebe, kako je meni lakse uciti jezike. nekome drugome mozda ucenje napamet vishe odgovara. mislim ovdje na to memoriranje rijeci, nepravilnih glagola, etc.
a njemacki jezik jeste dosta logican i sistematican, njega nije potrebno na silu usvajati. sve ide prirodno. cak i clanovi kad ga malo bolje upoznas.
Last edited by sheilak on 13/03/2014 10:29, edited 2 times in total.
Stavio sam i ja fb na njemacki pa i mobitel,ali nema od toga hajra.Em je muka skontati na zor šta je šta,em nemaš puno koristi od riječi kao što su timeline i prijavi se/odjavi se.
Ima li ijedan nijemac da se s njim dopisujem.
Ironman1921 wrote:Stavio sam i ja fb na njemacki pa i mobitel,ali nema od toga hajra.Em je muka skontati na zor šta je šta,em nemaš puno koristi od riječi kao što su timeline i prijavi se/odjavi se.
Ima li ijedan nijemac da se s njim dopisujem.
Imam jedan tip za učenje njemačkog, ali posebno za one koji više nisu totalni početnici: Slušanje MP3 knjiga. U Njemačkoj je tržište sa audio knjigama veliko, i za mene je jako praktično - prilikom slušanja nekog thrillera mogu da sušim sijeno na zemljištu, ili kopem krompir, ili cijepam drvo
Postoji i jedan forum boerse tačka bz i u dijelu Audiobörse ima "Hörbücher und Hörspiele". I dalje dođe čovjek do linkova za knjige.
dresdener78 wrote:Imam jedan tip za učenje njemačkog, ali posebno za one koji više nisu totalni početnici: Slušanje MP3 knjiga. U Njemačkoj je tržište sa audio knjigama veliko, i za mene je jako praktično - prilikom slušanja nekog thrillera mogu da sušim sijeno na zemljištu, ili kopem krompir, ili cijepam drvo
Postoji i jedan forum boerse tačka bz i u dijelu Audiobörse ima "Hörbücher und Hörspiele". I dalje dođe čovjek do linkova za knjige.
ja sam skinuo par na tel i slusam kad hodam. isto tako slusam ove podcasts na telefonu ili na laptopu.