16.000KM sa registracijom

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

donja_crtica

#26 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by donja_crtica »

ubi ova prica sa novim autima. Postoje ljudi (medju njima sam i ja) koji ce za 16 radije uzet polovnog ford mondea, pezo-a 407 607 ili audija 4 nego Novu "osnovnu benzinsku varijantu ovog modela sa motorom 1.2 HTP / 60 KS" Škodu. Em malo, em slabo. Kako li klima radi u njemu volio bih da vidim.
Da ne govorim sto Chevy, Dacia i sl. ne smatram ozbiljnim autima.

Covjek trazi auto do 16,000 polovno. Moja preporuka je Mondeo.
Azamo

#27 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by Azamo »

donja_crtica wrote:ubi ova prica sa novim autima. Postoje ljudi (medju njima sam i ja) koji ce za 16 radije uzet polovnog ford mondea, pezo-a 407 607 ili audija 4 nego Novu "osnovnu benzinsku varijantu ovog modela sa motorom 1.2 HTP / 60 KS" Škodu. Em malo, em slabo. Kako li klima radi u njemu volio bih da vidim.

Ali je zato rahat prvih sigurno 5 godina što se tiče svega,a ne kupi auto od 16 milja i onda nakon mjesec ili dva uvali se još milju dvije i onda mu se zgadi život,a tih primjera je bruka.Opet svako ima svoje mišljenje.
donja_crtica

#28 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by donja_crtica »

Azamo wrote:Ali je zato rahat prvih sigurno 5 godina što se tiče svega,a ne kupi auto od 16 milja i onda nakon mjesec ili dva uvali se još milju dvije i onda mu se zgadi život,a tih primjera je bruka.Opet svako ima svoje mišljenje.
Pa to i kazem, svako ima svoje misljenje. I ne pucajte odmah pricu sto ce ti to, uzmi novo. Nije bas sigurno da je novo = rahatluk.
Azamo

#29 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by Azamo »

donja_crtica wrote:
Azamo wrote:Ali je zato rahat prvih sigurno 5 godina što se tiče svega,a ne kupi auto od 16 milja i onda nakon mjesec ili dva uvali se još milju dvije i onda mu se zgadi život,a tih primjera je bruka.Opet svako ima svoje mišljenje.
Pa to i kazem, svako ima svoje misljenje. I ne pucajte odmah pricu sto ce ti to, uzmi novo. Nije nas novo = rahatluk.
A be fakat da ima 10-12 milja pa hajde,ali 16 je već fina cifra,i šta misliš situacije kupi eto tog mondeo i rikne mu nešto što košta milju dvije? kako bi se ti osjećo,zavalio se za auto i opet moraš,muka je to.Ja se sjećam prije 10 godina kad sam kupio prvo auto AUDI 80 SC kocka,4 mjeseca radio na bauštelu ko konj da skupim pare za auto i nakon mjesec dana pomješa mi ulje i vodu i daj opet zavaljuj se da ga popraviš,sekunda je falila da ga zapalim.
Irelevantan

#30 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by Irelevantan »

Bolje uzeti kakvog polovnjaka za 16 hiljada neg novu Fabiu ili nešto slično....u prvom slučaju imaš auto, a kad kupiš Fabiu i sl. auta nova za 16 hiljada nemaš ništa .... Fabia 1.2 HTP zdravo, ma svaki auto sa manje od 100 konja zdravo :-D
psiho

#31 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by psiho »

momak ima 16 k, i želi citroena, fabia košta 16 k do registracije, toyota yaris 17 k do registracije, ja sam za varijantu: starije auto (3 do 5 godina) ali sa više opreme, i udobnije, a ne ova prkna mala sa 60 konja, ja sam dvometraš, jedva stanem u golfa, kamoli u fabiu, "nebo" mi je 3 mm od glave, ybg
obavezno prije kupovine odvesti auto majstorima na detaljnu dijagnostiku, košta 30 km

pozdrav
JAsoniC

#32 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by JAsoniC »

donja_crtica wrote:ubi ova prica sa novim autima. Postoje ljudi (medju njima sam i ja) koji ce za 16 radije uzet polovnog ford mondea, pezo-a 407 607 ili audija 4 nego Novu "osnovnu benzinsku varijantu ovog modela sa motorom 1.2 HTP / 60 KS" Škodu. Em malo, em slabo. Kako li klima radi u njemu volio bih da vidim.

Vidis u startu pogresno razmisljas. Aveo je recimo solidno auto za prosjecnog vozaca. NE vidim kako bi 85 ks bilo malo bilo kome ko nije frustriran da vozi 200 kroz naseljeno mjesto? Ja imam 75ks u svom renou i sa uapljenom klimom nemam nikakvih problema niti u gradu niti na putu za zagreb ili sarajevo. Prema Sarajevu recimo rijetko spustam ispod nekih 70 kmh, dok autoputem za Zagreb lagano drzim 120 za ukljucenom klimom. Brze i ne treba normalnim vozacima.
E sad drugi dio price kazes Mondeo?
Recimo da je taj Mondeo uvezen iz Njemacke i da je star 5 godina. Prosjecni njemac putuje oko 200 km dnevno (vecinom zbog posla). Uzmimo za prosjek da radi 24 dana u mjesecu svih 12 mjeseci (ne racunamo odlazak na godisnji sto moze jos povecat kilometrazu)
Slijedi racunica: 200kmx24x12x5(godina)= 288 000 km !!! Znaci prosjecan njemac ce preci u 5 godina oko 288 hiljad akilometara. onda svoje auto prodaje (jer vishe nije dobro) u salonima za 10 minuta skinu kilometrazu i dobijes Ford Mondeo koji je presao 130 000. Kupis ga zatim pocnu skupi dijelovi, narocito skupi ako je dizel.
psiho

#33 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by psiho »

JAsoniC wrote:

Vidis u startu pogresno razmisljas. Aveo je recimo solidno auto za prosjecnog vozaca. NE vidim kako bi 85 ks bilo malo bilo kome ko nije frustriran da vozi 200 kroz naseljeno mjesto? Ja imam 75ks u svom renou i sa uapljenom klimom nemam nikakvih problema niti u gradu niti na putu za zagreb ili sarajevo. Prema Sarajevu recimo rijetko spustam ispod nekih 70 kmh, dok autoputem za Zagreb lagano drzim 120 za ukljucenom klimom. Brze i ne treba normalnim vozacima.
E sad drugi dio price kazes Mondeo?
Recimo da je taj Mondeo uvezen iz Njemacke i da je star 5 godina. Prosjecni njemac putuje oko 200 km dnevno (vecinom zbog posla). Uzmimo za prosjek da radi 24 dana u mjesecu svih 12 mjeseci (ne racunamo odlazak na godisnji sto moze jos povecat kilometrazu)
Slijedi racunica: 200kmx24x12x5(godina)= 288 000 km !!! Znaci prosjecan njemac ce preci u 5 godina oko 288 hiljad akilometara. onda svoje auto prodaje (jer vishe nije dobro) u salonima za 10 minuta skinu kilometrazu i dobijes Ford Mondeo koji je presao 130 000. Kupis ga zatim pocnu skupi dijelovi, narocito skupi ako je dizel.
kompjuterska dijagnostika može utvrditi da li se radilo nešto, i da li postoje neki kvarovi po sistemima ABS, airbag...
tačna kilometraža se ne može utvrditi ali se može vidjeti ako je korigovana
Igor Vuk

#35 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by Igor Vuk »

Ovako :-D Kao prvo MOLIM TE, nemoj samo one seljačke naše priče "Kupujem auto. Kupujem GOLF-a." Ježim se od toga. Naš narod je toliko primitivan po tom pitanju. MNOGI lete prije da kupe Golfa, nego neko pristojnije auto. Imaju pare za Golfa, a nemaju za drugo auto :roll: Nigdje logike, al ajd. Nekažem da je to loše auto, ali sam anti WV samo iz tog razloga, a inače mi se sviđaju WV. Ja sam u martu sebi isto kupio auto za 10 000 KM 11 mjesec 2003 Ford Focus Ghia. Auto je super. Nisam ne znalica po pitanju auta, ali nisam ni sve znalica :D Evo ti pa se odluči:
Za tih 16 000 KM pretpostavljam da nećeš da kupuješ neka auto koja su skuplja za održavanje i servis tipa BMW (fan sam BMW-a :-D ) Mercedes, Audi i ostala skuplja. Za te pare ti je Peugeot, Renault, Citroen, Ford, WV, Mazda, Toyota.... Svi znaju da su japanska auta prilično izdržljiva, da se sa njima ne može previše pogriješiti. Francuska auta, imaju dosta elektronike, tako da sam i ja pri kupovini odustao. Birao sam između ovoga Forda i PUG-a 307 sw 2.0 HDi full oprema 2004 koji je bio za 2 000 KM skuplji, ali nisam gledao razliku od 2 000 KM kao manu. Kod PUG-a da bi zamijenio recimo ulje moraš u servis voziti, da bi ti poništili kilometražu, da ti zbacuje, napominje kada je zamjena ulja (i kod ostalih je novijih auta, ali su Francuzi takoreći malo ranije počeli sa svom tom elektronikom), mnogi kvarovi koji se dese nisu ni malo jeftini za popravak. Ako se nešto pokvari računaj oko 1 000 KM najmanje za popravak, jer je elektronika i dosta toga odmah vuče sa sobom. Renault (gledao sam i Lagunu da kupim) ali mi se stvarno ne da za*** (cenzurisano) sa karticom za paljenje motora. Ako se ošteti nije baš jeftina za popravak, a samim tim i nije ostalo jeftino. Isto je i sa Citroenom. Francuska su mi auto jako lijepo, udobna su, ali me odbija kod njih sva elektronika. Za Francuska se auta veže "Bolja mehanika, nego elektronika". Naravno da ništa nije savršeno, tako je i sa autima. Svaka marka ima svoju manu. Što se mene tiče preporuka je na Forda. Do sada nisam imao nikakvih problema sa autom, samo redovan servis i to je to. Uporedi cijene. Po pitanju uloženo/dobijeno Ford ti je u vrhu. Mnogi će reći da ne valja auto, jer gledaju izgled. Moj je karavan 1.8 TDCi 100 KS i potrošnja mu je oko 5 litara i ispod. Za vikend sam išao Doboj - Brčko i nazad potrošnja 4.6 litara. Prezadovoljan. A malo auta tog godišta toliko troše. Ghia oprema je, ko god se razumije zna šta znači. Paket opreme koji se plaća dodatno.
Moja preporuka ti je recimo Ford Mondeo 2.0 TDCi 2006 ili Focus 1.8 TDCi 2007, bez problema možeš naći za te pare.
Ali je najbolje da ti odeš na http://www.mobile.de pa pogledaj sva auta koja ti se sviđaju i napravi uži odabir i onda napiši koja su, pa da komentarišemo :-D :-D
P.S. Mogao bih još pisati, ali je i ovo previše, mnogi će sada misliti "Ovaj samo pametuje"
psiho

#36 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by psiho »

Igor Vuk wrote:Ovako :-D Kao prvo MOLIM TE, nemoj samo one seljačke naše priče "Kupujem auto. Kupujem GOLF-a." Ježim se od toga. Naš narod je toliko primitivan po tom pitanju. MNOGI lete prije da kupe Golfa, nego neko pristojnije auto. Imaju pare za Golfa, a nemaju za drugo auto :roll: Nigdje logike, al ajd. Nekažem da je to loše auto, ali sam anti WV samo iz tog razloga, a inače mi se sviđaju WV. Ja sam u martu sebi isto kupio auto za 10 000 KM 11 mjesec 2003 Ford Focus Ghia. Auto je super. Nisam ne znalica po pitanju auta, ali nisam ni sve znalica :D Evo ti pa se odluči:
Za tih 16 000 KM pretpostavljam da nećeš da kupuješ neka auto koja su skuplja za održavanje i servis tipa BMW (fan sam BMW-a :-D ) Mercedes, Audi i ostala skuplja. Za te pare ti je Peugeot, Renault, Citroen, Ford, WV, Mazda, Toyota.... Svi znaju da su japanska auta prilično izdržljiva, da se sa njima ne može previše pogriješiti. Francuska auta, imaju dosta elektronike, tako da sam i ja pri kupovini odustao. Birao sam između ovoga Forda i PUG-a 307 sw 2.0 HDi full oprema 2004 koji je bio za 2 000 KM skuplji, ali nisam gledao razliku od 2 000 KM kao manu. Kod PUG-a da bi zamijenio recimo ulje moraš u servis voziti, da bi ti poništili kilometražu, da ti zbacuje, napominje kada je zamjena ulja (i kod ostalih je novijih auta, ali su Francuzi takoreći malo ranije počeli sa svom tom elektronikom), mnogi kvarovi koji se dese nisu ni malo jeftini za popravak. Ako se nešto pokvari računaj oko 1 000 KM najmanje za popravak, jer je elektronika i dosta toga odmah vuče sa sobom. Renault (gledao sam i Lagunu da kupim) ali mi se stvarno ne da za*** (cenzurisano) sa karticom za paljenje motora. Ako se ošteti nije baš jeftina za popravak, a samim tim i nije ostalo jeftino. Isto je i sa Citroenom. Francuska su mi auto jako lijepo, udobna su, ali me odbija kod njih sva elektronika. Za Francuska se auta veže "Bolja mehanika, nego elektronika". Naravno da ništa nije savršeno, tako je i sa autima. Svaka marka ima svoju manu. Što se mene tiče preporuka je na Forda. Do sada nisam imao nikakvih problema sa autom, samo redovan servis i to je to. Uporedi cijene. Po pitanju uloženo/dobijeno Ford ti je u vrhu. Mnogi će reći da ne valja auto, jer gledaju izgled. Moj je karavan 1.8 TDCi 100 KS i potrošnja mu je oko 5 litara i ispod. Za vikend sam išao Doboj - Brčko i nazad potrošnja 4.6 litara. Prezadovoljan. A malo auta tog godišta toliko troše. Ghia oprema je, ko god se razumije zna šta znači. Paket opreme koji se plaća dodatno.
Moja preporuka ti je recimo Ford Mondeo 2.0 TDCi 2006 ili Focus 1.8 TDCi 2007, bez problema možeš naći za te pare.
Ali je najbolje da ti odeš na http://www.mobile.de pa pogledaj sva auta koja ti se sviđaju i napravi uži odabir i onda napiši koja su, pa da komentarišemo :-D :-D
P.S. Mogao bih još pisati, ali je i ovo previše, mnogi će sada misliti "Ovaj samo pametuje"
vidi se da nikada nisi vozio puga ili citroena
shlauf

#37 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by shlauf »

A da Lagunu i ne pominjem. :D

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
psiho

#38 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by psiho »

ispljuva čovjek francuze generalno, samo nek je fordova makina, takozvani firaun furgon
tavustavus

#39 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by tavustavus »

Igor Vuk wrote:Ovako :-D Kao prvo MOLIM TE, nemoj samo one seljačke naše priče "Kupujem auto. Kupujem GOLF-a." Ježim se od toga. Naš narod je toliko primitivan po tom pitanju. MNOGI lete prije da kupe Golfa, nego neko pristojnije auto. Imaju pare za Golfa, a nemaju za drugo auto :roll: Nigdje logike, al ajd. Nekažem da je to loše auto, ali sam anti WV samo iz tog razloga, a inače mi se sviđaju WV. Ja sam u martu sebi isto kupio auto za 10 000 KM 11 mjesec 2003 Ford Focus Ghia. Auto je super. Nisam ne znalica po pitanju auta, ali nisam ni sve znalica :D Evo ti pa se odluči:

-prvo i drugo boldirano..izvini da mozda ne govoris o Stihlovki za rezanje drva...ne provaljuj se odvedi tog malo forda preko Stupa...zivite u zabludama koje su vam plasirali proizvođaci...otvorena je sasvim drugi par cipela
-i jos nesto da ti nisi od onih ''dobar je mercedes samo da mu je fordov motor''..hahah
Igor Vuk

#40 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by Igor Vuk »

tavustavus wrote:

-prvo i drugo boldirano..izvini da mozda ne govoris o Stihlovki za rezanje drva...ne provaljuj se odvedi tog malo forda preko Stupa...zivite u zabludama koje su vam plasirali proizvođaci...otvorena je sasvim drugi par cipela
-i jos nesto da ti nisi od onih ''dobar je mercedes samo da mu je fordov motor''..hahah
O čemu ti pričaš???? Meni je na otvorenom tolika potrošnja, tih 4,6 litra. A po gradu mi je 5 - 5,5 najviše, kad ga stišćem više, onda do 6 litara dođe, ali ne preko. A za ono drugo, meni je prvi put da imam Ford auto. A šta se provaljujem??? Ajd mi reci koliko auta 2003 godište, karavan, 100 KS troši ovoliko. Neću spominjati francuska sada, da ne bude pljujem po njima. Uzmi npr. Opel Astru 1.7 CDTI 55kW limuzinu ili kupe, pa vidi koliko troši. A njemačko je i Opel i Ford.
psiho wrote:ispljuva čovjek francuze generalno, samo nek je fordova makina, takozvani firaun furgon
Šta sam ispljuvao francuska auta??? Napisao sam da mi se sviđaju i da su udobna, ali da zbog elektronike nisam za njih. Jesam možda negdje napisao da su smeće?? Nisam. Čak sam razmišljao da kupim sebi Lagunu I 2001 (bez paljenja na karticu), da neđem neku sa full opremom, jer mi se sviđa auto.
psiho

#41 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by psiho »

OK bratiću, kako ti kažeš, ja sam planirao kupiti mondea ili focusa, nije mi se svidjelo nijedno vozilo iz mnogo razloga, focus je dobrog izgleda, male potrošnje, ali je meni premaleno auto, mondeo je druga stvar, ima nekih folova zbog kojih ga ja ne volim, imao sam priliku da vozim jednog mondea karavana 2003 god dizelaš, nije mi se svidjelo, reći ću samo da mu je prtljažnik dobar , ostalo je precijenjeno (enterijer, ergonomičnost, POTROŠNJA)
upali nekad bord komp. (ako ga ima GHIA oprema) pa slikaj da vidimo tih 5 i po litara,
z
Igor Vuk

#42 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by Igor Vuk »

psiho wrote:OK bratiću, kako ti kažeš, ja sam planirao kupiti mondea ili focusa, nije mi se svidjelo nijedno vozilo iz mnogo razloga, focus je dobrog izgleda, male potrošnje, ali je meni premaleno auto, mondeo je druga stvar, ima nekih folova zbog kojih ga ja ne volim, imao sam priliku da vozim jednog mondea karavana 2003 god dizelaš, nije mi se svidjelo, reći ću samo da mu je prtljažnik dobar , ostalo je precijenjeno (enterijer, ergonomičnost, POTROŠNJA)
upali nekad bord komp. (ako ga ima GHIA oprema) pa slikaj da vidimo tih 5 i po litara,
z
Da ne bude da lažem, evo i slike. Na brzinu sam samo slikao telefonom bez blica. Ako treba ljepša slika, ponovo ću sa blicem. Ali vidi se trenutna potrošnja da je 4.9 litara. Par dana se vozam samo po Doboju, nisam nigdje izlazio na otvorenu cestu.
Image
evo i link
http://yfrog.com/2cslika0034tj
Igor Vuk

#43 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by Igor Vuk »

Evo malo ljepše sam slikao, da ne bude zabune. A svaki ima Fokus ovaj ekrančić gdje pokazuje prosječnu potrošnju, potrošnju na sat vremena, temperaturu, koliko km može da se pređe sa gorivom još....ne vezano da li je Ghia oprema.
Image
http://yfrog.com/jvslika0035j
vukojebina

#44 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by vukojebina »

Igor Vuk wrote: O čemu ti pričaš???? Meni je na otvorenom tolika potrošnja, tih 4,6 litra. A po gradu mi je 5 - 5,5 najviše, kad ga stišćem više, onda do 6 litara dođe, ali ne preko. A za ono drugo, meni je prvi put da imam Ford auto. A šta se provaljujem??? Ajd mi reci koliko auta 2003 godište, karavan, 100 KS troši ovoliko. Neću spominjati francuska sada, da ne bude pljujem po njima. Uzmi npr. Opel Astru 1.7 CDTI 55kW limuzinu ili kupe, pa vidi koliko troši. A njemačko je i Opel i Ford.

Nemoj vise ziv bio...
psiho

#45 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by psiho »

nismo se razumjeli, ovo što ti pokazuje je prosječna potrošnja za TRIP, a to je period od kada nisi resetovao kilometražu, uzima se prosjek, nebitno koliko si prešao kuda si vozio, uzbrdo nizbrdo, po brdu,...
slijedeći put kad upališ auto, restuj trip, pa vozaj malo i pogledaj onda šta će ti reći, to je referentna vrijednost potrošnje
mislim čisto informativno, interesuje me koliko troši, a na našem gorivu, i našim cestama
bozilo staro 7 godina i novo vozilo ne mogu nikada imati jednaku potrošnju
jbg nijemci rade testove kod sebe, nek dođu malo kod nas pa nek testiraju
Gile Šampion

#46 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by Gile Šampion »

Pa da ne oplačeš:D :lol: :lol:
sinus

#47 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by sinus »

Eeee moj Igore bolje ti je bilo da si ruku otkinuo nego što si išta napisao. Ovdje ne smiješ pisati što forumskim uzvišenstvima nije po volji, jer jedva čekaju da ti napišu da si glup i da se provaljuješ...

Da si napisao da kupi clia, P 206, P 307, i slična ženska auta tapšali bi te po ramenima, a ovako ko ti je kriv :D
vnm

#48 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by vnm »

vukojebina wrote:
Igor Vuk wrote:A njemačko je i Opel i Ford.
Nemoj vise ziv bio...
Ford Saarlouis, Njemacka.

Image

Image
psiho

#49 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by psiho »

sinus wrote:Eeee moj Igore bolje ti je bilo da si ruku otkinuo nego što si išta napisao. Ovdje ne smiješ pisati što forumskim uzvišenstvima nije po volji, jer jedva čekaju da ti napišu da si glup i da se provaljuješ...

Da si napisao da kupi clia, P 206, P 307, i slična ženska auta tapšali bi te po ramenima, a ovako ko ti je kriv :D
ženska auta, o izvini muškarčino, nisam te prepozno
kako ti dijeliš auta na muška i ženska, molim te prosvijetli me! o vaše guzičanstvo, premudri, je li?
shlauf

#50 Re: 16.000KM sa registracijom

Post by shlauf »

:D :lol:

Aleeee aleeeeeeeeee :dance:
Post Reply