Bolje grob nego job

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kecher II

#26 Re: Bolje grob nego job

Post by kecher II »

Kristijana wrote:Vidi kecheru II, ja za razliku od tebe nikad nisam slušala punk ( samo neo, Offspring su mi i dan danas najmelodičniji pank ever ) nego sam u hard rock-u i grunge-u svojedobno bila. Istina je da tu ima puno furke pa svi ''odrastu''. No, pravi anarhisti žive i nakon puberteta. Treba razgraničiti anarhiju od panka, i anarhiju od bezvlašća i nereda i naročito: anarhiju buntovništva radi. Sama anarhija je čudo, ima dosta podvrsta. Neki su za rad ali ukinut državu, drugi su protiv samog rada, kao Bob Black, treći su primitivisti i žele ponovo sakupljačko društvo... Mene buntovništvo nije fatalo furke radi, nego kao plod zrelog promišljanja o svijetu u već zrelijoj dobi, dakle, u 20-im.

Ne znam otkud ti ideja da ti nisi prisiljen na kapitalizam, jasno da jesi, i ti i ja, i Mile i svi... čim nema alternative, čim ti moraš radit pa zaradit po kapitalističkim parametrima a ne npr. socijalističkim ili anarhističkim, ti si prisiljen na to. Nisu anarhisti vječni tinejdžeri koji se ne žele uozbiljiti, naprotiv, smrtno su ozbiljni. I oni se prilagođavaju, mnogi i rade, i ja radim. Ali cilj je: raditi po svom, ne po kapitalizmu, što je više moguće. Nekom je to poljoprivreda, drugome sponzoraj pa nek drugi rmba kad se već kune u rad, trećem askeza i život u siromaštvu, četvrtom privatni biznis pa kad ne možeš dohakat kapitalizmu budi onda anti - rob , petom lopovluk, šestom kockanje ( i od tog se dade zaradit ) sedmom državna administracija ( nigdje manje rada ) a osmom socijalna pomoć. Ima i samoubica, jašta. Doslovce probereš grob. Ti si u jednoj rečenici kontrirao sam sebi: radim, jer moram a ne zato sto me kapitalista prisilio. Što moraš raditi? Jer te kapitalizam prisilio. Zapravo se može živjeti i bez rada, tj. raditi samo za se i svoje kljuse, sam sebi određivati za šta se i koliko radi. Čak i u sakupljačkom društvu treba otići i sakupiti, je'l, pa rad je i sam proces hranjenja i pripreme hrane, briga o potomstvu, ali mi ovdje govorimo o prisilnom radu, koji karakteriše sva moderna društva i od ljudi pravi robove jer moraju slušati druge, koji se enormno bogate, a ne treba im, dok drugi ekstremno siromaše, a treba im za hljeb. To ni debilu nije fer sistem, a ipak, milijarde ljudi, umjesto da se dignu i stihijno ga sruše, žive to - jer su indoktrinisani snagom lažno prezentiranog znanja o prirodi svijeta, država, sistema. Mnogi misle da je anarhija nemoguća jer kad bi svako imao vlast nad sobom sukobi bi bili neizbježni i to je istina - sada kad su ljudi ograničene svijesti. Ja vjerujem da će praktična anarhija biti moguća u daljnjoj budućnosti kada svijet evoluira u višu svijest, kada kao bića postanemo inteligentniji. Taj proces je već počeo ali nažalost mi to nećemo doživjeti, ni naši prvi i drugi potomci. Ali - biće drugih sistema na svijetu kad tad.
No, čim izjaviš da moraš da radiš - jasno je šta je. Svi moramo.
ovo sto se tice punka nema veze, vise sam ga spomenuo zbog toga sto se kekin prodaje i kao takav, punk ovo ono, a a anarhzim, punk i mile kekin nemaju veze, vise sam se osvrnuo na kekina nego na anarhizam sto se mislim moglo primjetiti iz posta, vise veze imaju punk i anarhizam nego kekin i anarhija,
dalje, vidi kristijana, mene nije kapitalizam natjerao da radim nego moje potrebe, rekao sam zicaj se ako ce to zadovoljitit tvoje potrebe,
ovo sto pricas anarhija ovakva onakva, radit a ukinut drzavu nema veze, ko ce radit, kome ce se radit, ko ce organizovat rad, ko ce kome bit autoritet, i tu se gubi smisao anarhije kao zasebne i kao necega na cemu treba da pociva svijet, jer poredka nema.
po meni anarhija je utopija, ne moze egzistirati sama bez sistema i poredka, jer anarhija je nesto sto je suprotno poredku tako da svijet i ne moze bit organizovan na, ako kazem ''principima anarhije'' to odmah nije anarhija, anarhiji,
ali mi ovdje govorimo o prisilnom radu, koji karakteriše sva moderna društva i od ljudi pravi robove jer moraju slušati druge, koji se enormno bogate, a ne treba im, dok drugi ekstremno siromaše, a treba im za hljeb.
kristijana tebe niko ne prisiljava da radis osim tvojih potreba, ako nemas potrebe za stambenim prostorom, strujom, gorivom, odjecom, filmom, muzikom i raznim oblicima zabave....., odnosno samo imas osnovne potrebe za hranom,vodom i razmnozavanjem ti i ne moras da radis, niko te ne tjera a naces koricu hljeba i vode, barem je kod nas u BiH ima na svakom koraku a isto tako ces nac i koricu za potomstvo,
za ovo sto kazes da se ''enormno bogate a ne treba im'' ti ne znas sta kome treba i sta su cije potrebe, tako da je besmisleno govorit sta kome treba.
uglavnom moje misljenje da anarhija kao anarhija u svom izvornom znacenju ne mozes egzistirat sama bez sistema i poredka pa bio on kapitalisticki ili socijalisticki.
anarhija=bezvlasce
statix

#27 Re: Bolje grob nego job

Post by statix »

Ne diraj mi Davida. :D ESP očitanja postoje i čovjek, donekle, priča istinu. Meni je on okej, naravno, ni ja baš ne gutam gmazove, ali njegova socijalna i ekonomska spika mi je draga, na stranu teorije zavjere.
Dobro, vidim da si dosta cinicna prema svijetu u kojem zivis. Ti i dalje imas izbor da zivis jednostavnim zivotom i da praktikujes antikonzumerizam. Prem tome bujrum, ugledaj se na Diogena, 'ta ce Icke... :D

Image
kecher II

#28 Re: Bolje grob nego job

Post by kecher II »

Kristijana wrote:Tehnički, doslovno tehnički, najslobodniji ljudi na svijetu su oni koji toga nisu svjesni - novorođenčad do 2 mjeseca
pa pusti to slobodno anarhisticko bice 5 dana pa ces vidit sta ce bit od njega,
Kristijana wrote:Čovjek ima potpuno pravo doći na ovaj svijet, nemati ime, državljanstvo i ličnu kartu, nemati posao i platu.
svakako da ima i....?
Kristijana wrote:Pazite, nas je 7 milijardi, zar ne? Svako od nas ima pravo na recimo, dio teritorije, . Pa makar 100 kvadrata ili koji je već suodnos kad se podijeli svo kopno na 7 mil. ljudi i ostavi prostor za bilje i životinje. I sad ja hoću da moji kvadrati budu toliko moji da sam tu svoj šef pa se neću zvati Kristijana nego, lupam, Radojica. Iduće sedmice da se zovem George Clooney. To je u sklopu igre. To je ultimativna sloboda. E, sad, uzmi svakog anarhistu na svijetu i spoji sve te kvadrate i eto anarhističke zajednice.
pa sta ti mislis ti imas 100kvadrata a i ja anarhista hocu da se razbaskarim i na tvojim kvadratima, ili su nam kvadrati zajednicki svima pa opet ja blesav anarhista pa ne dozvoljavam i tebi da se razbaskaris i ti ko i ja i...?
evo odgovri na ovo jednostavno, banalno a namjerno sam ga banalizirao, pitanje i dobices da anarhija ne moze egzistirati sama, samo u okviru nekog sistema i poredka.
Kristijana wrote:Ništa na svijetu ne služi pojedincu bez etikete. Kapitalizam koji zagađuje zemlju, vode, vazduh, uzima nam pravo i na te prirodne resurse sve u cilju bogaćenja. Sve vri od viška vrijednosti. Štanca se i štanca, šta se ne proda baci se umjesto da se nahrane gladni. Ispravni mobiteli se bacaju da bi se kupio novi model. ''Štancaj bacaj'' je tzv. neodrživost eko sistema, kontra mogućnosti održivog, ekološkog, kontrolisanog razvoja.
ti trebas, ja trebam svi mi trebamo sistem da bi opstali, takav sistem o kojem ti pricas ne moze da funkcionise, iz cistog razloga koji sam ti malo prije naveo ti imas 100 kvadrata a ja blesav i sposobniji od tebe i dodjem i uzmem ti 100kvadrata, a i ko ti je dao tih 100kvadrata pa da kazes da ih imas, opet se vratimo da anarhija kao anarhija je utopija, osim u nekom sistemu i poredku, i anarhisti su tu, u sistemu i poredku, da bi izvukli za sebe najbolje iz tog sistema i poredka.

ti pricas o nekoj anarhiji kao idealizmu, svako svakog postuje i respektuje et zato sto su anarhisti.

pises preduge postove mislim da su ti vec neki od forumasa rekli to, tesko za citati i pratiti, ev' ovako ja procitam dio po dio pa ti odgvorim.
kecher II

#29 Re: Bolje grob nego job

Post by kecher II »

Kristijana wrote:Granice - da. Ali one: tvoja sloboda prestaje tamo gdje počinju tuđa prirodna prava. Tehnički, svaki čovjek ima pravo na čist vazduh i vodu ( na takvu planetu smo došli, čistu ) i ja sam ugrožena gdje god maknem jer gdje god makneš - neki kapitalista posjeduje i zagađuje. Ako industrija škodi, ukinemo je. Ako auti škode, ukinemo ih. Ako jeftini najamni rad škodi ( a škodi!) ukidamo
e prestanem citat i onda letimicno naletim na ovako nesto, cuj kapitalisti odredili granice radi iskoristavanja, pa kristijana znas li ti da se kapitalizam pojvio sa industrijskom revolucijom znaci prije 150godina odprilike, a da su se carstva i carstva izmejnila i ratovala radi teritorija i iskoristavanja drugih i slabijih, nema to veze sa kapitalizmom sto ti pricas, a pogotvou sa anarhizmom,
ti bi anarhizam podijeli kopno na broj stanovnika i to je to, pa sta je sa onim rodi mi se dijete pa drugo pa trece pa valja premjeravat, ajdsto valja premjeravat vec ce neki anarhista rec 'ebi ti se rodilo ti se dijete a uzimas od mojih 100kvadrata, tamo bio neki zemljetros, cunami pognulo sto hiljada ljudi ko ce i kako to opet premejerit, pricas nesto bezveze, sta je sa komadaom zemlje gdje su rudnici, sume i saharski pijesak, kako to izbalansirat ako zivimo u bezvlascu,
znaci, ponavljam opet, anarhija je sama sebi kontradiktorna, ne moze egzistirat sama za sebe, samo u sklopu uredjenih sistema i poredaka.
a sto se tice toga i iskoristavanja od strane kapitalista tu se slazem, da im ne treba dozvolit i treba se borit protiv toga. ali potrebe tvoje diktiraju kako ces i koliko radit a ne kapitalista, vise potreba vise i rada zahtjeva ili dobroplaceni poso za koji moras opet biti i kvalifkovan, za koji si moro da se potrudis da dobijes kvalifikaciju u nekom skolskom sistemu, kojeg nema u anarhiji, anarhija nije jednako sistem.

i ti si mescini neki kekin anarhista.
Topla voda

#30 Re: Bolje grob nego job

Post by Topla voda »

malo da se i ja upetljam sa svojim nesuvislim mislima.
mozete ,slobodno ,samo ovu gornju recenicu citirati,ako ono sto cu reci smatrate za glupost.
i necu vam traziti tantijeme za autorska prava,bar ne za sad,a kakva vremena dolaze,u buducnosti ce se vjerovatno i to naplacivati nekom" pay per citat" opcijom,da bi se napunili djepovi vlasnika najposjecenijih portala.

jer ,novac ide u jednom smjeru,i sve pritoke i potoci tih tokova kretanja novca,koji nestaju zadnjih godina,isuseni ubijanjem covjeka sistemom u kome nije osoba nego roba,dovesce do samo jedne jedine stvari..evo ti novac za hranu i smjestaj,vise ti ne treba.
mozda sad i ne zivimo u robovlasnickom drustvu,mozda je odvec teatralno takvim ga nazvati,al je drustvo koje ide u totalno pobijanje licnosti i individue,drustvo koje dovodi roditelje ,kad razmisljaju o djecijoj buducnosti,do misli-samo da ima sta da jede i da ima posla,da ne zavrsi na ulici gladan i bez icega.

eufemizam za to je dobra edukacija,roditeljske veze,studiranje vani..

i onda polako,krene se sa skolovanjem,pritiskom,koji postoji samo zbog toga,zbog svjesnosti opstanka u ovakvom sistemu,usavrsavanjima,fakultetima i magistratima..samo da se dobije sto bolje placeni posao.

a sve za to da bi se imalo jesti,hipoteticki govoreci,ne zarad uzitka i zivljenja,jer i roditelji,podsvjesno imaju strah za buducnost djeteta,samo zbog sistema u kome zivimo.

i ona nastaje trka,borba ,laktovi..sve samo zbog prezivljavanja.

a to sto smo prezivljavanjem spoznali posjedovanje amazonovog bundlea,il cetvorke ajfona,koja donosi dusevni mir i predstavu kod kapitalista da si covjek za njih..to nije ni do kapitalista ,ni do proizvodjaca gadgeta i ostalih bullshita za koje ljudi rintace.
oh boze moj,izaso fejsliftiran pasat,bas sam aut ako ne zamjenim ovog za tog....wtf :-)

ljudi su prestali koristiti mozak,na stvari na koje ga trebaju koristiti,na kreativu,na druzenje,na ljubav...misle samo o imanju,o nadmetanju,o autima,stanovima i skupim jebenim cilimima.vecina.

i onda kao sve ok?
Murisno1

#31 Re: Bolje grob nego job

Post by Murisno1 »

dođe njaki gigant u dubai i odspava u onomm apartmanu gdje je noć 34 000 dolara. odspava tu 2 dana i daNe preko 70 000 $ (racunajuci i neke druge budalastinje :) )

sad uzme princ tih 80 000 danas i onih 80 000 od juce i kupi razmazenoj kcerki ferarija od 160 000 $

uzme ferari te pare i malo od toga da plate radnicima a malo od toga baci sebi u profit svom gazdi.

uzme gazda ono što je ostalo rofita ... recimo oko 100 000 $ i plati sinu skolarinu. Sin onako lopina nije nesto za skole ali babo hoce da sin zavrsi skole. elem, te pare odose u njakav fakultet. tamo profesori dobiju svoju platu ... 10 profesoroa po 10 000$ ... i ode 100 000 $

sad jedan od tih profesora plati ratu za stan, jedan za auto, jedan za dva stana, jedan napise knjigu, jedan se ubije ... elem ... ode 100 000 $ raspriši se ...

bankar uzme ratu od kredita i položi je. od 10 000 $ oni dobri 2 000 rećemo :)

uzme gazda banke 2000 i kupi sinu telefon od 2000

onaj što prodaje mobitele imo slučajno i taj od 2000 ... nekako ga nabavio :)

dođe mobiteldžija kući i ispriča ženi kakvih ima budala i daju 2000 $ na mobitel. žena njemu kaže, pa ti živiš od tog ... :)

ode sutra mobiteldžija i dade od tih 2000$ jedno 1500 $ na nove mobitele, a uzme sebi 500$ i opremi djeciju sobicu.

Uzme onaj prodavac namještaja za dječije sobe :D tih 500$ i ... nešto uradi ... okrene janje, kupi odijelo ...

E sada. Ima ljudi koji misle da šeik zaključa pare u sef i da ih ne dira i da ih svaki dan broji 8)
Ima ljudi koji bi ih zatvorili u sef .. takvi i nemaju te pare :)
I tako dalje .. ... pare su nekome rob, nekome gospodar... :skoljka:
Topla voda

#32 Re: Bolje grob nego job

Post by Topla voda »

Dobar ti je post,s umjerenom dozom sarkazma,al samo ga procitaj unazad i vidjeces stvari drugacije.

Upravo sa ovim branjenjem, si pokazao svu nakaradnost "sistema".

Mobiteldzija zavrsi na janjetu i to ga je zapalo,presretan,jer on samo prodaje mobitele,te treba da bude u tom lancu prezadovoljan,jer ima da jede,zaboga...to su njegovi zivotni plafoni,sta njemu uopste vise treba, kad ima da jede?

I on ,mobiteldzija ne bi imao sta jesti,da razmazena cerka ne dobije testarosu?? :)

Jel to poenta?

Kao ,protok kapitala u kome svako dobija ono sto mu je potrebno?

OK,a ko odredjuje sta je kome potrebno?

I koliko je tata koje kupuju ferarije,a koliko mobiteldzija koji trebaju da budu sretni sa kilom janjetine?
Tata hiljadu,mobiteldzija milijardu?

O tome i pricamo,evo ti struca hljeba i par rebara i budi sretan...sve je to tako i drugacije ne moze biti.To je stvar o kojoj govorimo,jel to sretna osoba il osoba kojoj je jedini cilj prehraniti se ,sebe i obitelj?

A lova ,ona ne krene od nekog "giganta" koji spava u hotelu ,nego od nekog lika u Indiji il Kini, koji sklopi taj isti mobitel za 50 puta manju lovu nego sta ga njegov rodjak po struci,mobiteldzija iz price,proda na ulici,pa ode da se dobro najede nakon jos jednog predeveranog dana.

A razlika zavrsi zaljepljena na nekom stubu u Dubaiu,jer je zajebano voziti u manolovim cipelicama,koje ne moze imati svako

I skontam,ko da smo zivotinje,a ne ljudi,nekad ne vidim razliku izmedju lavova koji oglodju antilopu,pa dodju hijene,pa poslije lesinari...i ljudi koji se bore da su lavovi ,da im je friskijeg mesa,samo da nisu lesinari i ma kraju lanca grabljenja.
Murisno1

#33 Re: Bolje grob nego job

Post by Murisno1 »

Topla voda wrote:Dobar ti je post,s umjerenom dozom sarkazma,al samo ga procitaj unazad i vidjeces stvari drugacije.

Upravo sa ovim branjenjem, si pokazao svu nakaradnost "sistema".

Mobiteldzija zavrsi na janjetu i to ga je zapalo,presretan,jer on samo prodaje mobitele,te treba da bude u tom lancu prezadovoljan,jer ima da jede,zaboga...to su njegovi zivotni plafoni,sta njemu uopste vise treba, kad ima da jede?

I on ,mobiteldzija ne bi imao sta jesti,da razmazena cerka ne dobije testarosu?? :)

Jel to poenta?

Kao ,protok kapitala u kome svako dobija ono sto mu je potrebno?

OK,a ko odredjuje sta je kome potrebno?

I koliko je tata koje kupuju ferarije,a koliko mobiteldzija koji trebaju da budu sretni sa kilom janjetine?
Tata hiljadu,mobiteldzija milijardu?

O tome i pricamo,evo ti struca hljeba i par rebara i budi sretan...sve je to tako i drugacije ne moze biti.To je stvar o kojoj govorimo,jel to sretna osoba il osoba kojoj je jedini cilj prehraniti se ,sebe i obitelj?

A lova ,ona ne krene od nekog "giganta" koji spava u hotelu ,nego od nekog lika u Indiji il Kini, koji sklopi taj isti mobitel za 50 puta manju lovu nego sta ga njegov rodjak po struci,mobiteldzija iz price,proda na ulici,pa ode da se dobro najede nakon jos jednog predeveranog dana.

A razlika zavrsi zaljepljena na nekom stubu u Dubaiu,jer je zajebano voziti u manolovim cipelicama,koje ne moze imati svako

I skontam,ko da smo zivotinje,a ne ljudi,nekad ne vidim razliku izmedju lavova koji oglodju antilopu,pa dodju hijene,pa poslije lesinari...i ljudi koji se bore da su lavovi ,da im je friskijeg mesa,samo da nisu lesinari i ma kraju lanca grabljenja.
pa imaš dalje marketing .. ovaj ili onaj koji "tjera" ljude na furanje određenog fazona pa mobitel đah bude u modi, đah ne bude. ferari isto tako ...

niko nikog ne prisiljava...
ti ako hićeš da se zajebaješ sa kapitalizmom - uletiš i igraš .. ako možeš i koliko možeš ili hoćeš ili kako god :)

ako nećeš da se zajebavaš s kapitalizmomo - i tu ima rješenje. nemoj se zajebavat s kapitalizmom. ima se šta jeste i bez para.

sad, ako ti još kuću možeš si naraviti ... bez da ikom išta daš .. i to je super :)

trgovina je bila vazda ... ovo što mi danas imam, od mobitela i ferarija biće zajebancija u odnosu na šta će doći. ne mora da znači da će doći komlikovanije, skuplje, veće ... može jednostavnije ...

ljudi daju vrijednost stvarima ,, ljudi im daju cijenu, ljudi daju popularnost... sve se opet vrto oko čovjeka...

krajnja linija je da se ti možeš otkačiti od kapitalizma, sazadi sebi osnovu hrane iza kuće, pazi na zdravlje, idi u planine .. neće ti niko ništa. barem ne u bosni :)

ti ako misliš da si rob kapitalizma to je meni isto ko kad žena koju čovjek svaki dan udara kaže kako ona njeg voli i ne može bez njeg .. i ostane uz njeg na kraju.

idi svojim putem, neće ti niko ništa. budi slobodan koliko hoćeš...
al nemoj tražit obrazovanje u formalnom smislu .. čitaj knjige usput...šta fali, liječi se pešunom, nanom itd ... hodaj bos ...
respo

#34 Re: Bolje grob nego job

Post by respo »

murisno ne mozes se skroz odvojiti od sistema
bar ne u ovakvom svijetu
Murisno1

#35 Re: Bolje grob nego job

Post by Murisno1 »

respo wrote:murisno ne mozes se skroz odvojiti od sistema
bar ne u ovakvom svijetu
naravno da ne moze... :)
ali može se živjet onako kako bi ovi da se živi, bez tih kapitalističkih pohlepa .. ali oni bi i da ubijede okolinu da je to pametan način... i da je ovaj što je u sistemu, zapravo rob.

nemam ništa protiv antikapitalističkih razmišljanja. ali idi praktikuj to .. pusti mene živ bio :) .. idi izvali se, ne prati zbivanja, jedi u+zdravo i mene što se tiče živi 100 godina. nije stvoren prvo sistem pa čovjek, nego čovjek pa čovjek sistem :)
respo

#36 Re: Bolje grob nego job

Post by respo »

nije to samo do pracenja zbivanja ili cega vec
uzmi samo primjer da ja ili mozda nas vise odluci tako ziviti
i odemo recimo u hercegovinu jer eto nema snijega lakse je itd ili nevazno bilo gdje
mislis da ne bi imali problema sa policijom sto smo tu kako se zovemo sta radimo tu ne mozemo tu itd gdje su nam dokumenti itd
malo siroka tema da bi sve ovdje napisali
nisam sve procitao od kristijane al povrsno skontah da zastupa anarhizam i tako tu vrstu cini mi se
sve je to super kad ljudi ne bi imali zelju za vladanjem nad drugim
da je sve ne diram te ne diraj me al to u danasnje vrijeme je tesko
dovoljno je samo primjer bezazlenog mahalanja kod nas da ne idemo dalje
kecher II

#37 Re: Bolje grob nego job

Post by kecher II »

respo wrote:zastupa anarhizam
kakav ba anarhizam, po njenom bi anarhizam bio pusti ti mene ja tebe, ti ne diraj u moje necu ja u tvoje, i to anarhizam, a sta je ako neko hoce da dira u tvoje, sta onda,
ona fura nesto kao antikapitalizam a i to fura misleci da je to eto imam stari mob i komp i malo stariju odjecu koju ne mijenjam dok se ne ofuca skroz, ok je i to ali to nije anarhizam.
anarhizam nije antikapitalizam, anarhizam je bezvlasce i bezakonje, tlacenje slabijeg bez ikakve odgovornosti, eto sta je anarhizam,
kakv crni anarhizam 100kvadrata moje 100kvadrata tvoje, hocu i tvojih 100kvadrata i sta onda?
evo nek mi neko objasni ovu situciju u anarhizmu i kako bi to funkcionisalo?

problem nas u BiH sa kapitalizmom je taj sto smo mi u najcrnjem obliku istog, nema sindikata, nema prava radnika niti radnike iko zastupa, ustvari sindikati koji bi trebali da zastupaju i bore se za prava radnika su u sluzbi politike i politicara.
nije isti kapitalizam u recimo svicarskoj i BiH, kapitalizam uredjuju ljudske potrebe potpomognute drzavnim zakonima, u normalnim drzavama drzava sluzi gradjanima a ne obrnuto.
respo

#38 Re: Bolje grob nego job

Post by respo »

zato je komunizam najbolja opcija
Murisno1

#39 Re: Bolje grob nego job

Post by Murisno1 »

respo wrote:zato je komunizam najbolja opcija
najbolje opcija je da si što pametniji :)
međed je jači od čojka al čojk je, mesčini, pametniji ... sad bi se anarhisti borci za životinje uključili i rekli kako oni više vole međede od ljudi :D .. al to je druga tema...

ti samo uči svoje, pusti šta ko priča. skontaj malo kako se stvari kreću ... niko neće pare! svi hoće ono što donose pare. a šta sve donose pare? uglavnom sporedne stvari bez kojih se može ... sve ostalo što imaš, dobiješ džaba - ruke, glavu, srce, oči itd. ...

nahranit se, danas je lako .. može se nać i mjesto za spavanje. međutim, ne bi anarhista baš toliko da bude anarhista :)

ma raja kad neštto ne konta, onda hoće da dokaže da je to budalaštinja pa onda izmišlja svoje folove :)

isto ko i amerikanci .. ne znaju igrat fudbala, pa rekli da je to glup sport pa izmisli bejzbol :D ...
respo

#40 Re: Bolje grob nego job

Post by respo »

:roll:
a to najpametniji dzaba ako sistem ne valja
Murisno1

#41 Re: Bolje grob nego job

Post by Murisno1 »

respo wrote::roll:
a to najpametniji dzaba ako sistem ne valja
sistem koji ne valja razjebu ljudi :) kad-tad -- pa čekaj
respo

#42 Re: Bolje grob nego job

Post by respo »

jah eto cekaj
a tebi ovaj ocito ne smeta cini i se da jos vise zelis da bude ovakav kakav je jer vjerovatno imas koristi od njega
Murisno1

#43 Re: Bolje grob nego job

Post by Murisno1 »

cuj imas koristi od sistema :)
koji si razreed ti?
hajd ti idi onda jadikuj na sistem ... :-)
respo

#44 Re: Bolje grob nego job

Post by respo »

nasao se u prici?
to ono vec izlizano kad vidis da te neko provali onda ga pitaj neka glupa pitanja
nisam jos krenuo u skoli tek cu za 5 godina biti prvi razred sta sad?
Kristijana

#45 Re: Bolje grob nego job

Post by Kristijana »

kecher II wrote:
respo wrote:zastupa anarhizam
kakav ba anarhizam, po njenom bi anarhizam bio pusti ti mene ja tebe, ti ne diraj u moje necu ja u tvoje, i to anarhizam, a sta je ako neko hoce da dira u tvoje, sta onda,
ona fura nesto kao antikapitalizam a i to fura misleci da je to eto imam stari mob i komp i malo stariju odjecu koju ne mijenjam dok se ne ofuca skroz, ok je i to ali to nije anarhizam.
anarhizam nije antikapitalizam, anarhizam je bezvlasce i bezakonje, tlacenje slabijeg bez ikakve odgovornosti, eto sta je anarhizam,
kakv crni anarhizam 100kvadrata moje 100kvadrata tvoje, hocu i tvojih 100kvadrata i sta onda?
evo nek mi neko objasni ovu situciju u anarhizmu i kako bi to funkcionisalo?

problem nas u BiH sa kapitalizmom je taj sto smo mi u najcrnjem obliku istog, nema sindikata, nema prava radnika niti radnike iko zastupa, ustvari sindikati koji bi trebali da zastupaju i bore se za prava radnika su u sluzbi politike i politicara.
nije isti kapitalizam u recimo svicarskoj i BiH, kapitalizam uredjuju ljudske potrebe potpomognute drzavnim zakonima, u normalnim drzavama drzava sluzi gradjanima a ne obrnuto.
Prvo, kome sam opširna, nek' me slobodno preskoči. :D
Ako koga nehotice uvrijedim, nek' mi oprosti. Ovdje nema ništa lično, samo raspravljamo na temu. I ja se i slažem i ne slažem s nekim stvarima koje pišu recimo kecher II i Murisno1, s nekima se skoro skroz slažem, kao Topla voda, respo, i nije ni važno ko je u pravu ko nije, dobro je da se malo priča o tome.

kecheru II, nisi baš s pažnjom čitao moje postove, a moj anarhizam nije tipa ''25. 9. 2010. ukidamo kapitalizam i živimo u sreći i rahatluku''. Ti misliš da je anarhija bezakonje, bezvlašće, a uopšte to nije, čitaj malo na tu temu pa ćeš se i sam uvjeriti. Ja sam gore napisala kako anarhizam jest moguć, po mom mišljenju s ove pozicije je utopija globalno, ali i nije - individualno, pojedinci i manje grupe mogu se tako organizovati. Anarhisti ne uživaju u neredu, naprotiv, oni žele jednakost za sve ljude, a i sami priznaju da je problem upravo organizacija, kako da živimo bez države i kapitalizma a da niko nikome ne otima.

Napisala sam da, po mom mišljenju, nema velikog anarhizma bez kompletne promjene: a.) svijesti u ljudi ( ovo bi moglo trajati i milion godina ) ili b.) prirodnih uslova života na zemlji ( ovo ide brzo, jedna manja katastrofica i eto ga ). Eventualno bi i nuklearni rat doveo do anarhizma.

Kažeš problem je u bh kapitalizmu. Pa šta nas boli đon za Švicarsku, mi ovdje živimo i zlopatimo se. Dok se situacija kod nas sredi pomrijeće i moja generacija i naša djeca. A tebi čudno što se ja bunim? Tebi mora da je dobro, i to dobro pravo čak i u BiH. Ili si gazda ili si imao sreće pa radiš kod jednog od 5% normalnih gazda ovdje ili si - državni službenik. A čak i da živimo u Švicarskoj, i tada bi tamo negdje postojala Bosna u kojoj je: kako kome. Uglavnom loše. Tebi je uskraćeno prirodno pravo da biraš. Rođen si u jednoj državi i moraš se pokoravati njenim zakonima. Zar ne bi bilo lijepo da imamo izbor? Da smo gospodari svoje sudbine? Braniš sistem jer, kao, imamo zaštitu od otimanja. Ma hajde? Pa kapitalizam je otimačina nad otimačinama. Prvobitno akumulisani kapital akumulisan je otimačinom. Najbogatije države danas ne bi bile ništa bez otimačina. Engleska i njene kolonije, Amerika i njena represija nad Indijancima. Svijet danas daje priliku i da ubiješ. Poslije slijedi sankcija, ali je činjenica da je ubistvo dopušteno. Pogledaj ovo: neko ubije nekog lika i dobije 20 godina zatvora, ima hranu, krov nad glavom. Anarhista odbije da živi u kapitalizmu i on nema pravo ni na šta - ni na hranu ( neće mu dati pripadajući komad zemlje gdje on može loviti i uzgajati ). Dakle, sistemu su draže ubice od anarhista, ljudi koji teže slobodi. Sam sistem proizvodi ubice. Ali to je već šira tema. Serijske ubice se možda rađaju, ali većina to postanu zbog represije ( kao ubice koje kinje školski drugari pa se oni osvete, ili čovjek izluđen poslom i pritiscima na cesti ubije nekoga ili ratovi koji se vode za prevlast pa države same regrutuju ubice ). Možeš reći da nas sistem štiti, ali sistem zapravo samo sankcioniše NAKON počinjenog ubistva, krađe, silovanja, dakle, kad je šteta već počinjena, nepovratno. Ponekad nešto spriječi, ali uglavnom sankcioniše nakon zlodjela.

Ne gleda se ko je koliki anarhista u odjeći ili mobitelu, nego u stanju svijesti. Anarhista koji živi u kapitalizmu koristi stvari a ne da da stvari koriste njega. Dakle, daleko od toga da ja neću koristiti mobitel ili internet ako mi treba. Nije problem u tehnologiji koja je pomogla ljudima nego u iskrivljenim značenjima. Problem je u postvarenju čovjeka. Čovjek 21. vijeka, ne zna da on nije ego. Njegov ego, potpuno izmanipulisan medijima i reklamama, te tuđim imecima, tjera ga da se uključi u potpuno bemislenu igru nadmetanja ko šta i koliko posjeduje ( novca, auta, stvari ). Ljudi vide svijet +50 godina i -50 godina, ono ostalo kao da nije ni postojalo. Recimo, kad ja pričam o katastrofama do kojih će doći, i koje će počistiti sve te stvari, pa nažalost i ljude, sa Zemlje, ti vjerovatno misliš: eh, da li će, možda nekad u dalekoj budućnosti. Zauzimaš poziciju da je kapitalizam vječan i najbolji, a na čemu krijepiš te tvrdnje? Osim ako nisi enormno bogat čovjek kojem novac koliko toliko donosi slobodu i moć, onda nema razloga da obožavaš kapitalizam. A iako nisam za to, čak i bevlašće je bolje nego vlast malobrojnih i zlih, koji ne brinu o ostatku svijeta. Ne vidim da je kapitalizam spriječio ratove, glad, pokolje. Ti se brineš što bi te neko napao u anarhiji da ti otme tvoj komadić Zemlje, a ja ti kažem to ti je već učinjeno, mnogo puta, i tebi i tvojim precima. Metode otimanja su svakakve, pa je i jedna od metoda ako si potplaćen za svoj rad. Gazda ti slabom platom otima novac ( svi su uglavnom potplaćeni, vrijeme koje stavljamo na raspolaganje gazdi vrijedi najviše, jer ga nigdje nema za kupiti nazad ), koji bi ti, recimo uložio u to da sam postaneš gazda. Gazda ne želi da ti budeš gazda jer si ti konkurencija. Tako imamo milione ljudi koji zarade samo za opstanak, a nametnute potrebe ih tjeraju da još više troše i ne mogu akumulirati svoj kapital - ili ne umiju. Kapitalizam je najviše nefer jer nisu svi isto sposobni, pa jedni gaze po drugima, a tebi je to bolje od ne-vladavine svih? Anarhija bi bila - egzistencija. Samo bismo postojali. Živjeli, uživali. Naravno da je problem u ljudskoj zloći, ali ni države ni kapitalizam nisu je spriječile, zašto se onda toga bojimo u anarhiji? Zar je danas dobro? Koliko smo danas sigurni? Vreba te sto čuda, od nezaposlenosti ili otkaza do postajanja kolateralnom štetom kad lokalni mafijaši pripucaju. O tome ja pričam, na svijetu su milioni egzistencijalno ugroženi kapitalizmom samim ( i oružje je roba, prodaju ga u supermarketima ). Recesija je produkt kapitalizma. I stalno jedni moraju kuburit da bi drugi živjeli u loju. Drugačije ne može, ne do bog da svi imaju jednako! :twisted:

Misliš da bi sindikati riješili problem? Možda, i to je bolje od ovoga što imamo. Socijalizam ( naš i Titov, ne Staljinov ) je bio bolji od ovog što sad imamo a kraj se ne nazire. Smiješno je tvrditi da je socijalizam gušio ljude a kapitalizam ne. Kapitalizam je robovlasništvo i u BiH i u Americi, samo je navukao masku ljudskih prava i jednakosti. A već u prvoj firmi vidiš da radnik ne smije ni pišati bez odobrenja a jednak je sa šefom malo morgen. A odmah ispred firme vidiš 500 ljudi koji čekaju da apliciraju za 1 radno mjesto i raduju se budućem potčinjavanju jer su tako podešeni njihovi mozgovi, da se pokoravaju jer za drugo ne znaju. Šta je to nego ropstvo? Niko ne bičuje današnje robove, samo ih maltretiraju psihički i tjeraju na non stop rad. Da je sreće niko ne bi htio da radi, pa bi oni njihovi uslovi, kada traže znanje jezika i kompjutera, osobu do 35 godina, i za prodavačicu ružne i beskorisne salame ili za sobaricu spali na ''daj šta daš'', pa bi oglasi za posao ličili na erotske: Tražim osobu koju ću maziti i paziti dok radi kod mene, iskustvo nije potrebno, godine nisu bitne. Anarhija na stranu, sistem bi trebao ovako izgledati, da poslodavci kume radnike da rade, a ne obratno. Na tržištu bi trebao biti deficit radnika a ne suficit. I to nije nemoguće, ali ovako njima više odgovara.

Ti misliš da potrebe radnika diktiraju rad, ali zapravo rad diktiraju potrebe gazde. Ljudi rade jer su odmalena odgojeni i naučeni da rade, uopšte ne preispituju opravdanost rada. I ponavljam opet: nije rad problem koliko kakvoća rada. Radimo glupe poslove. Nije u redu da neko bude plaćen više za posao top modela nego za posao čistačice, ili za posao fudbalera u Premiershipu više nego posao rudara. To nikako nije u redu i svako logično biće to vidi, ali svi smo u fazonu: ''Tako je to, šta ćeš?'' Da odem još korak dalje, kakva je to ljudskost pa da bogomdane stvari, kao što je fizički izgled, jednoj ženi donose ogromne svote jer je manekenka, a drugoj grbaču od silnog fizičkog izrabljivanja jer nema kukove i sise u 90 - 60 - 90 odnosu ? Mogla bih nabrajati unedogled primjere nejednakosti... Neću, vidite ih svi samo se pravite gluvi i slijepi, jer je suočavanje s istinom o pravoj prirodi svijeta ( tj. potpuno je naopak ) bolno. Pišem skoro isto kao i u prvim postovima, ali nekim ljudima izgleda sve treba crtati. Neka vas u vašim iluzijama, pa dokle ide, a neće još daleko, jer razvoj mora biti održiv, proizvodnja ekološka da bi sve to išlo više od par stotina godina. Kapitalizam će, i bez doom day-a i bez dočovječenja čovjeka, dohakat sam sebi, ako ništa a ono klimatskim promjenama.

Školstvo je također velika tema, ali je off ove teme. Škola je aparat za indoktrinaciju, ništa više. Da, potrebno nam je znanje. Ali, ono se može usvojiti i drugačije. Svi mogu učiti koliko žele. Sistem ocjenjivanja je nepotreban. Nisam za ukidanje školstva, ali sam za reforme, koje od škole prave veliku kreativnu radionicu a ne strahovladu učitelja. Djecu treba učiti da sami uče, da se razvijaju i kreativno, ne samo da štrebaju milione nepotrebnih podataka.

Murisno1, anarhisti ne kontaju kapitalizam pa rondaju? Istina, ja ne kontam kapitalizam nikako. Možda sam previše dobra da ga skontam. Ne mogu skontati sistem gdje su milioni obespravljeni i zgaženi da bi neka Hiltonica imala kučeću kozmetiku od nekoliko hiljada dolara ili neki debelguzonja iz Indije silne jahte i palate i najskuplju svadbu ikad svoje ćerke dok se tamo neka Zenica guši u nusproduktima njegovog blagostanja. Ili, ne mogu skontati zašto Hiltonica koja sve ima još bude i plaćena da se samo POJAVI u nekom klubu, zašto ne plate tako nekog beskućnika? Zašto bogati bivaju sve bogatiji, a siromašni mrtvi? Zašto bogati ne ginu po ratištima? Ti misliš da nisi rob? Baš mi je drago, ali to ne znači da milioni drugih nisu. Uvijek će biti nešto malo ljudi koji su se snašli, i malo rade a dobro ih plate. Ali to je uvijek nauštrb drugih. Da bi ti imao to više, mora biti 5 - 10 nezaposlenih ili siromašnih. Ako ti mene kontaš, poserem se ja na sistem gdje Parisino kuče jede bolje nego pola Bosne. Ili, da ne idem dalje, beskućnici u njenoj rodnoj zemlji su dovoljni za primjera.

Ne morate svi voljeti anarhiju, ona je zasad samo utopija i nikom ne škodi priča na tu temu, ali malo više socijalne osviještenosti, ljevičarstva vam ne bi škodilo. :)
sammo

#46 Re: Bolje grob nego job

Post by sammo »

@ Kristijana
Ti bi trebala biti vođa sindikata, a ne ovi prodavaci magle. Dobro napisano... :thumbup:
Kristijana

#47 Re: Bolje grob nego job

Post by Kristijana »

Hvala ti, sammo. A vidiš dokle stigosmo od jedne pjesme. I to je cilj punk-a i rock-a, da nas potakne na razmišljanje. Eno, i na temi ''Goniči robova'' pod Razne diskusije piše se o tome, Sve je više ljudi svjesno šta nam se dešava, i na kraju je samo pitanje: Kako to promijeniti? :idea:
Murisno1

#48 Re: Bolje grob nego job

Post by Murisno1 »

kristijana :)
ovo sve što pišemo jednostavno je da jednostavnije ne može biti ... (možda ne za ovog respa :) jer on tek treba u školu da krene i da nauči neke osnovne stvari :D ) ...

kapitalizam je isto što i brak ... isto što i politika .. posljedica a ne uzrok ... normalno da može biti i uzrok nekome ko površno gleda na stvari. nije kapitalizam nasto prvi pa poslije njega čovjek .. on je rezultat proširenog razmišljanja čovjeka .. kao i demokratija, kao i tiranija ... to su sve rezultati čovjekovog razmišljanja i djelovanja ... čak i kao religije ...

eh sad ... neko se tu ne snalazi a pravda se slikom paris hilton sa kučićima i mačićima ... što nema veze... ona je pojava koja dođe i prođe ... nije ona kapitalizam! :) .. ona samo ima pare koje joj je ostavio neko ko je umio s parama i ko nije robovo parama nego pare njemu ...

sasvim je normlano da neko naslijeđuje pare ... i sasvim je normalno da neko potroši te pare na ovaj ili onaj način. kako god .. ona će njih potrošit ... neće ih zamandalit u kuću :) ...

nije kapitalizam osmmislio lik koji sjedi u kući i broji pare svijeta :) ... kapitalizam, sistem ko sistem, shvatljiv je (vjerovala ili ne) i nije toliko loš :D .. ako se razumiješ u matematiku i malko u ljude ...

kad skontaš fol .. onda je nekako zanimljiv čak :)
e sad.. normala da ima ljudi koji to koriste kao sredstvo manipulacije ali, pazi sad, niko tobom ne može manipulisat ako ti to ne dozvoliš - a ti ćeš sad reći da ti to nipošto ne dozvoljavaš i da se odupireš tome - a to je upravo ta manipulacija - odupiranje... na taj način ko što ti to radiš.

jednostavnije je to više od ovog kako sam ja to ko navalio objasnit' :D .. al mrsko mi ebeš ga :)

i da, naravno da ćeš za ovo što pišeš imati podršku većine ljudi ... i ti i jesi većina ljudi... al da se pitaju ljudi .. eeee :) .. ne bi valjalo :)
dr.Gonzo

#49 Re: Bolje grob nego job

Post by dr.Gonzo »

Mene zanima kakvu mogucnost izbora, ili odupiranja kapitalizmu, ima moj bivsi komsija (vrata do vrata) koji je nedavno operisao kicmu i ne moze vise raditi posao koji je radio. Da nauci ono troje djece da ne jedu?

Kristijana, cestitam ti i zahvaljujem na ulozenom trudu i jasnijm idejama koje si ovdje izlozila. Nadam se da su ti retoricke sposobnosti ravne elokvenciji, nasem drustvu je prijeko potrebna jedna nova Emma Goldman. A ovi sto se zale na duzinu postova uvijek mogu citati nesto drugo, recimo televizijski program.
dr.Gonzo

#50 Re: Bolje grob nego job

Post by dr.Gonzo »

Anarhizam kao anarhizam - sto ljudi, sto tumacenja i ideja o cemu se tu zapravo radi. Veliki broj ljudi polazi od naivne, i intuitivne definicije koja podrazumjeva bezvlasce. Budite uvjereni da je politicki anarhizam nesto savim razlicito. U nastavku cu ukljuciti jedan tekst koji sam svojevremeno napisao na temu anarhizma, i koji bi mogao razjasniti neke pojmove i ideje:
Ja wrote: U modernom kontekstu, anarhizam kao politicka ideja razvija se sredinom 19. vijeka, ponajvise zahvaljujuci radovima Proudhon-a i Bakunina. Karakterise ga nekoliko osnovnih ideja:

- sumnja u opravdanost autoriteta. Teret dokaza opravdanosti vlasti je na organima te iste vlasti. Da ti neko u drustvu odredjuje sta da radis, vjerovatno sam to ne bi prihvatio tek tako, vec bi trazio neko obrazlozenje zasto to da prihvatis.

- vjerovanje da su drustvene zajednice bazirane na privatnom vlasnistvu neminovno leglo brutalnog iskoristavanja velikog dijela populacije. Znaci sustinsko protivljenje kapitalizmu. Fabrike radnicima. Da bi se shvatila opravdanost te teznje, dovoljno je podsjetiti se u kakvim su uslovima zivjeli radnici industrijskih oblasti u 19. vijeku.

Glavno pitanje oko koga se anarhisti nikada nisu slagali je na koji nacin bi trebalo urediti drustvo, kako bi se ostvarili anarhisticki ideali istinske demokratije. Bilo je nekoliko razlicitih misljenja: anarho-kolektivizam, anarho-komunizam, mutualism(kako se ovo kod nas moze prevesti? ) itd. I kojim putem treba krenuti kako bi se ostvarile te ideje. Vecina je smatrala da je za njihovo ostvarenje bila neophodna pravedna ali spontana radnicka revolucija.

Po svemu sudeci, anarhizam je tada bio sinonim za socijalizam. Ipak, vecina vodecih socijalista u to doba bili su okupljeni oko Marx-a, koji je smatrao da nakon revolucije treba formirati snaznu radnicku drzavu koja bi drustvo industrijalizirala i polako odvela kao socijalistickoj utopiji. Na prvoj internacionali izbile su zestoke svadje izmedju makrsista i anarhista predhovjenih Bakuninom, koji je u to doba prorocki upozoravao da bi stvaranje snazne radnike drzave rezultiralo formiranjem nove drustvene elite vladaoca (vodecih clanova partije) i drustvenih odnosa u kojima bi narod opet najebao. Marksisti su prevladli, i u potpunosti preuzeli internacionalu. Nakon ove shizme, anarhisticki pokret moze se posmatrati kao liberalno, lijevo krilo socijalizma. Grassroot socializam, odozdo prema gore. Nema slobode dok postoje gospodari.

Historija nam jednu stvar cini sasvim ociglednom. U politickim turbulencijama i borbama za vlast, anarhisti su uvijek gubitnici. Da bi uredili drustvo po svome, uvijek su se morali boriti. A ljudi koji ne zele vlast nisu dobri vojnici.

Najzanimljivija ilustracija neefikasnosti anarhisticke borbe je prica o spanskoj revoluciji. Jedinoj pravoj anarhistickoj revoluciji. Dovoljno je reci da katalonski radnici nisu imali niti jednog politicki relevantnog saveznika na cijelom svijetu (osim brojnih Zikica Jovanovica Spanaca ), i zbog toga su izgubili dobijen rat. Staljinove politicke igranke nanijele su im stete koliko i Hitlerovo oruzja u rukama Frankovih vojnika. Istinskoj borbi pritov vlasti protive se sve vlasti na svijetu .

Veoma je bitno posmatrati stvari u kontekstu u kome su se dogadjale. Politicki anarhizam trajno je obojen duhom radnicke borbe sa kraja 19. vijeka, i zbog toga danas cesto djeluje nerelevantno. Medjutim, nisu ni svi anarhisti izgubljeni u vremenu, tako da postoje i neke nove ideje i relevantniji pristupi. Koga zanima, samo se moze upoznati.
Sto se mene licno tice, anarhizam mi djeluje kao jedna romanticna, don-kihotovska borba protiv neunistivog protivnika. Djeluje mi simpaticno. Ako nista, barem se covjek moze lijepo nadahnuti idejama i tekstovima velikana ovoga pokreta, kao sto je bio Pjotr Kropotkin (mogu se na netu naci njegovi brojni pamfleti). Istinskih humanista ciji se glas danas slabo cuje.
Post Reply