kecher II wrote:respo wrote:zastupa anarhizam
kakav ba anarhizam, po njenom bi anarhizam bio pusti ti mene ja tebe, ti ne diraj u moje necu ja u tvoje, i to anarhizam, a sta je ako neko hoce da dira u tvoje, sta onda,
ona fura nesto kao antikapitalizam a i to fura misleci da je to eto imam stari mob i komp i malo stariju odjecu koju ne mijenjam dok se ne ofuca skroz, ok je i to ali to nije anarhizam.
anarhizam nije antikapitalizam, anarhizam je bezvlasce i bezakonje, tlacenje slabijeg bez ikakve odgovornosti, eto sta je anarhizam,
kakv crni anarhizam 100kvadrata moje 100kvadrata tvoje, hocu i tvojih 100kvadrata i sta onda?
evo nek mi neko objasni ovu situciju u anarhizmu i kako bi to funkcionisalo?
problem nas u BiH sa kapitalizmom je taj sto smo mi u najcrnjem obliku istog, nema sindikata, nema prava radnika niti radnike iko zastupa, ustvari sindikati koji bi trebali da zastupaju i bore se za prava radnika su u sluzbi politike i politicara.
nije isti kapitalizam u recimo svicarskoj i BiH, kapitalizam uredjuju ljudske potrebe potpomognute drzavnim zakonima, u normalnim drzavama drzava sluzi gradjanima a ne obrnuto.
Prvo, kome sam opširna, nek' me slobodno preskoči.
Ako koga nehotice uvrijedim, nek' mi oprosti. Ovdje nema ništa lično, samo raspravljamo na temu. I ja se i slažem i ne slažem s nekim stvarima koje pišu recimo
kecher II i
Murisno1, s nekima se skoro skroz slažem, kao
Topla voda,
respo, i nije ni važno ko je u pravu ko nije, dobro je da se malo priča o tome.
kecheru II, nisi baš s pažnjom čitao moje postove, a moj anarhizam nije tipa ''25. 9. 2010. ukidamo kapitalizam i živimo u sreći i rahatluku''. Ti misliš da je anarhija bezakonje, bezvlašće, a uopšte to nije, čitaj malo na tu temu pa ćeš se i sam uvjeriti. Ja sam gore napisala kako anarhizam jest moguć, po mom mišljenju s ove pozicije je utopija globalno, ali i nije - individualno, pojedinci i manje grupe mogu se tako organizovati. Anarhisti ne uživaju u neredu, naprotiv, oni žele jednakost za sve ljude, a i sami priznaju da je problem upravo organizacija, kako da živimo bez države i kapitalizma a da niko nikome ne otima.
Napisala sam da, po mom mišljenju, nema velikog anarhizma bez kompletne promjene: a.)
svijesti u ljudi ( ovo bi moglo trajati i milion godina ) ili b.)
prirodnih uslova života na zemlji ( ovo ide brzo, jedna manja katastrofica i eto ga ). Eventualno bi i nuklearni rat doveo do anarhizma.
Kažeš problem je u bh kapitalizmu. Pa šta nas boli đon za Švicarsku, mi ovdje živimo i zlopatimo se. Dok se situacija kod nas sredi pomrijeće i moja generacija i naša djeca. A tebi čudno što se ja bunim? Tebi mora da je dobro, i to dobro pravo čak i u BiH. Ili si gazda ili si imao sreće pa radiš kod jednog od 5% normalnih gazda ovdje ili si - državni službenik. A čak i da živimo u Švicarskoj, i tada bi tamo negdje postojala Bosna u kojoj je: kako kome. Uglavnom loše. Tebi je uskraćeno prirodno pravo da biraš. Rođen si u jednoj državi i moraš se pokoravati njenim zakonima. Zar ne bi bilo lijepo da imamo izbor? Da smo gospodari svoje sudbine? Braniš sistem jer, kao, imamo zaštitu od otimanja. Ma hajde? Pa kapitalizam je otimačina nad otimačinama. Prvobitno akumulisani kapital akumulisan je otimačinom. Najbogatije države danas ne bi bile ništa bez otimačina. Engleska i njene kolonije, Amerika i njena represija nad Indijancima. Svijet danas daje priliku i da ubiješ. Poslije slijedi sankcija, ali je činjenica da je ubistvo dopušteno. Pogledaj ovo: neko ubije nekog lika i dobije 20 godina zatvora, ima hranu, krov nad glavom. Anarhista odbije da živi u kapitalizmu i on nema pravo ni na šta - ni na hranu ( neće mu dati pripadajući komad zemlje gdje on može loviti i uzgajati ). Dakle, sistemu su draže ubice od anarhista, ljudi koji teže slobodi. Sam sistem proizvodi ubice. Ali to je već šira tema. Serijske ubice se možda rađaju, ali većina to postanu zbog represije ( kao ubice koje kinje školski drugari pa se oni osvete, ili čovjek izluđen poslom i pritiscima na cesti ubije nekoga ili ratovi koji se vode za prevlast pa države same regrutuju ubice ). Možeš reći da nas sistem štiti, ali sistem zapravo samo sankcioniše NAKON počinjenog ubistva, krađe, silovanja, dakle, kad je šteta već počinjena, nepovratno. Ponekad nešto spriječi, ali uglavnom sankcioniše nakon zlodjela.
Ne gleda se ko je koliki anarhista u odjeći ili mobitelu, nego u stanju svijesti. Anarhista koji živi u kapitalizmu koristi stvari a ne da da stvari koriste njega. Dakle, daleko od toga da ja neću koristiti mobitel ili internet ako mi treba. Nije problem u tehnologiji koja je pomogla ljudima nego u iskrivljenim značenjima. Problem je u postvarenju čovjeka. Čovjek 21. vijeka, ne zna da on nije ego. Njegov ego, potpuno izmanipulisan medijima i reklamama, te tuđim imecima, tjera ga da se uključi u potpuno bemislenu igru nadmetanja ko šta i koliko posjeduje ( novca, auta, stvari ). Ljudi vide svijet +50 godina i -50 godina, ono ostalo kao da nije ni postojalo. Recimo, kad ja pričam o katastrofama do kojih će doći, i koje će počistiti sve te stvari, pa nažalost i ljude, sa Zemlje, ti vjerovatno misliš: eh, da li će, možda nekad u dalekoj budućnosti. Zauzimaš poziciju da je kapitalizam vječan i najbolji, a na čemu krijepiš te tvrdnje? Osim ako nisi enormno bogat čovjek kojem novac koliko toliko donosi slobodu i moć, onda nema razloga da obožavaš kapitalizam. A iako nisam za to, čak i bevlašće je bolje nego vlast malobrojnih i zlih, koji ne brinu o ostatku svijeta. Ne vidim da je kapitalizam spriječio ratove, glad, pokolje. Ti se brineš što bi te neko napao u anarhiji da ti otme tvoj komadić Zemlje, a ja ti kažem to ti je već učinjeno, mnogo puta, i tebi i tvojim precima. Metode otimanja su svakakve, pa je i jedna od metoda ako si potplaćen za svoj rad. Gazda ti slabom platom otima novac ( svi su uglavnom potplaćeni, vrijeme koje stavljamo na raspolaganje gazdi vrijedi najviše, jer ga nigdje nema za kupiti nazad ), koji bi ti, recimo uložio u to da sam postaneš gazda. Gazda ne želi da ti budeš gazda jer si ti konkurencija. Tako imamo milione ljudi koji zarade samo za opstanak, a nametnute potrebe ih tjeraju da još više troše i ne mogu akumulirati svoj kapital - ili ne umiju. Kapitalizam je najviše nefer jer nisu svi isto sposobni, pa jedni gaze po drugima, a tebi je to bolje od ne-vladavine svih? Anarhija bi bila - egzistencija. Samo bismo postojali. Živjeli, uživali. Naravno da je problem u ljudskoj zloći, ali ni države ni kapitalizam nisu je spriječile, zašto se onda toga bojimo u anarhiji? Zar je danas dobro? Koliko smo danas sigurni? Vreba te sto čuda, od nezaposlenosti ili otkaza do postajanja kolateralnom štetom kad lokalni mafijaši pripucaju. O tome ja pričam, na svijetu su milioni egzistencijalno ugroženi kapitalizmom samim ( i oružje je roba, prodaju ga u supermarketima ). Recesija je produkt kapitalizma. I stalno jedni moraju kuburit da bi drugi živjeli u loju. Drugačije ne može, ne do bog da svi imaju jednako!
Misliš da bi sindikati riješili problem? Možda, i to je bolje od ovoga što imamo. Socijalizam ( naš i Titov, ne Staljinov ) je bio bolji od ovog što sad imamo a kraj se ne nazire. Smiješno je tvrditi da je socijalizam gušio ljude a kapitalizam ne. Kapitalizam je robovlasništvo i u BiH i u Americi, samo je navukao masku ljudskih prava i jednakosti. A već u prvoj firmi vidiš da radnik ne smije ni pišati bez odobrenja a jednak je sa šefom malo morgen. A odmah ispred firme vidiš 500 ljudi koji čekaju da apliciraju za 1 radno mjesto i raduju se budućem potčinjavanju jer su tako podešeni njihovi mozgovi, da se pokoravaju jer za drugo ne znaju. Šta je to nego ropstvo? Niko ne bičuje današnje robove, samo ih maltretiraju psihički i tjeraju na non stop rad. Da je sreće niko ne bi htio da radi, pa bi oni njihovi uslovi, kada traže znanje jezika i kompjutera, osobu do 35 godina, i za prodavačicu ružne i beskorisne salame ili za sobaricu spali na ''daj šta daš'', pa bi oglasi za posao ličili na erotske: Tražim osobu koju ću maziti i paziti dok radi kod mene, iskustvo nije potrebno, godine nisu bitne. Anarhija na stranu, sistem bi trebao ovako izgledati, da poslodavci kume radnike da rade, a ne obratno. Na tržištu bi trebao biti deficit radnika a ne suficit. I to nije nemoguće, ali ovako njima više odgovara.
Ti misliš da potrebe radnika diktiraju rad, ali zapravo rad diktiraju potrebe gazde. Ljudi rade jer su odmalena odgojeni i naučeni da rade, uopšte ne preispituju opravdanost rada. I ponavljam opet: nije rad problem koliko kakvoća rada. Radimo glupe poslove. Nije u redu da neko bude plaćen više za posao top modela nego za posao čistačice, ili za posao fudbalera u Premiershipu više nego posao rudara. To nikako nije u redu i svako logično biće to vidi, ali svi smo u fazonu: ''Tako je to, šta ćeš?'' Da odem još korak dalje, kakva je to ljudskost pa da bogomdane stvari, kao što je fizički izgled, jednoj ženi donose ogromne svote jer je manekenka, a drugoj grbaču od silnog fizičkog izrabljivanja jer nema kukove i sise u 90 - 60 - 90 odnosu ? Mogla bih nabrajati unedogled primjere nejednakosti... Neću, vidite ih svi samo se pravite gluvi i slijepi, jer je suočavanje s istinom o pravoj prirodi svijeta ( tj. potpuno je naopak ) bolno. Pišem skoro isto kao i u prvim postovima, ali nekim ljudima izgleda sve treba crtati. Neka vas u vašim iluzijama, pa dokle ide, a neće još daleko, jer razvoj mora biti održiv, proizvodnja ekološka da bi sve to išlo više od par stotina godina. Kapitalizam će, i bez doom day-a i bez dočovječenja čovjeka, dohakat sam sebi, ako ništa a ono klimatskim promjenama.
Školstvo je također velika tema, ali je off ove teme. Škola je aparat za indoktrinaciju, ništa više. Da, potrebno nam je znanje. Ali, ono se može usvojiti i drugačije. Svi mogu učiti koliko žele. Sistem ocjenjivanja je nepotreban. Nisam za ukidanje školstva, ali sam za reforme, koje od škole prave veliku kreativnu radionicu a ne strahovladu učitelja. Djecu treba učiti da sami uče, da se razvijaju i kreativno, ne samo da štrebaju milione nepotrebnih podataka.
Murisno1, anarhisti ne kontaju kapitalizam pa rondaju? Istina, ja ne kontam kapitalizam nikako. Možda sam previše dobra da ga skontam. Ne mogu skontati sistem gdje su milioni obespravljeni i zgaženi da bi neka Hiltonica imala kučeću kozmetiku od nekoliko hiljada dolara ili neki debelguzonja iz Indije silne jahte i palate i najskuplju svadbu ikad svoje ćerke dok se tamo neka Zenica guši u nusproduktima njegovog blagostanja. Ili, ne mogu skontati zašto Hiltonica koja sve ima još bude i plaćena da se samo POJAVI u nekom klubu, zašto ne plate tako nekog beskućnika? Zašto bogati bivaju sve bogatiji, a siromašni mrtvi? Zašto bogati ne ginu po ratištima? Ti misliš da nisi rob? Baš mi je drago, ali to ne znači da milioni drugih nisu. Uvijek će biti nešto malo ljudi koji su se snašli, i malo rade a dobro ih plate. Ali to je uvijek nauštrb drugih. Da bi ti imao to više, mora biti 5 - 10 nezaposlenih ili siromašnih. Ako ti mene kontaš, poserem se ja na sistem gdje Parisino kuče jede bolje nego pola Bosne. Ili, da ne idem dalje, beskućnici u njenoj rodnoj zemlji su dovoljni za primjera.
Ne morate svi voljeti anarhiju, ona je zasad samo utopija i nikom ne škodi priča na tu temu, ali malo više socijalne osviještenosti, ljevičarstva vam ne bi škodilo.