Međureligijski dialog

Rasprave o vjerskim temama.
probuseni $

#26 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:E moj drug, proobudi se iz sna moj ti je savjet... :zzzz:

Izgleda jos jedan u nizu onih koji misle da je religija glavni problem ovoga svijeta...E blago vama, samo to mogu reci...
Moras i sam priznati da ni u jednoj religiji nema pomaka , nema napredka. Nista novo se ne desava. Ulaze se non-stop, a rezultati porazavajuci. Ja samo slobodnije razmisljam sta i kako bi bilo da su umjesto religija stvorene neke druge institucije koliki bi razvoj i dostignuca imali. Mozda bi danas citava Bosna zivjela samo od prodaje pekmeza od sljiva. Jer da se u izucavanje sljive ulagalo 800g. koliko se ulagalo u religije, danas bi imali takvu tehnologiju da bi svemirski brodovi letjeli na ekstraktu izvadjenom od sljive i amerikanci, rusi, kinezi i sve ostale svemirske sile bi morale kupovati to gorivo od nas. A cjena bi bila, zna se ! Tolika da niko od bosanaca nebi trebao da radi. Nebi nam trebala nikakva nafta Bliskog Istoka.
BHF_Manijak

#27 Re: Međureligijski dialog

Post by BHF_Manijak »

Kriviti religiju kao da je se u nju jedino "ulagalo", te kao da je jedini nusprodukt za ovih xx godina je rkanje suludo...Prvo sto mislim da se uopste u nju nije "ulagalo" kao sto ti zelis da predstavis, u smislu da se samo skoncentrisalo na nju, a druga stvar, Bosna kao drzava ima mnogo vise kocnica od same religije, a ne bih o tome, jer ne zelim da se ovo u politiku pretvori...
A kao trece, nije religija krivac zzato sto se nije ulagalo u neke druge stvari...Reci kao da je 99% naroda bilo samo skoncentrisano na to kako i kojoj religijiskoj zajednici da se prikljuci i kako u nju da "ulaze" mi je besmisleno skroz...No eto, svak ima svoje misljenje!
probuseni $

#28 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:Kriviti religiju kao da je se u nju jedino "ulagalo", te kao da je jedini nusprodukt za ovih xx godina je rkanje suludo...Prvo sto mislim da se uopste u nju nije "ulagalo" kao sto ti zelis da predstavis, u smislu da se samo skoncentrisalo na nju, a druga stvar, Bosna kao drzava ima mnogo vise kocnica od same religije, a ne bih o tome, jer ne zelim da se ovo u politiku pretvori...
A kao trece, nije religija krivac zzato sto se nije ulagalo u neke druge stvari...Reci kao da je 99% naroda bilo samo skoncentrisano na to kako i kojoj religijiskoj zajednici da se prikljuci i kako u nju da "ulaze" mi je besmisleno skroz...No eto, svak ima svoje misljenje!
Ne krivim ja religije . Samo pravim nekakvu historijsku racunicu, "sta bi bilo MOZDA da je bilo".

Ljudima je vjera i religija potrebna , ali kosta brate puno. Nekad i previse. I para i zivota.

A zamisli sad da na tlu Bosne nisu dosli ni katolcizam, ni pravoslavlje ni islam ? Da je ostala stara bosanska vjera i religija ? Bila bi jedna i ljudi se nebi glodjali oko toga koja je bolja, ljepsa, ispravnija. Opet bi Bosni Bilo bolje. Izbjegla bi sudar i konflikt religija koje danas imamo i mi nebi pojma imali sta je to "medjureligijski dijalog" jer nebi bilo potrebe za njega.

Mozes li mi odgovoriti zasto su ove tri religije nastojale da uniste i unistile su onu staru bosansku vjeru i religiju ? Kako se moze desiti da jedna religija unisti drugu ? Sto niste tad trazili "religijski dijalog "?
BHF_Manijak

#29 Re: Međureligijski dialog

Post by BHF_Manijak »

Trazis odgovore na pitanja koje nikad neces dobiti, sto bi rekli TLN "sbb-kbb"... :wink: Niko nije religiju starih Bosnjana "istrijebio", vec su sami ti ljudi prihvatili islam kao nesto novo i slicno njihovom vjerovanju...Eh sad, opet ti moram reci da zivis u bajkama ako mislis da bi bilo sve idealno da je ostala vjera starih Bosnjana na ovim prostorima, jer pricamo o drustvu koje je otvorena cjelina a ne zatvorenog tipa...Danas imas problema i u zemljama u kojima je JEDNA religija u apsolutnoj vecini, dakle nije to jedini problem...Niti kljucni!Nasao bi se neki drugi razlog za prebrojavanje krvnih zrnaca...Kao uostalom sto se i danas nalazi, ne samo kod nas nego i u svijetu, uvijek ce neko ko zeli dominaciju iznaci povoda da napadne inferiorniju stranu iz "tog i tog" razloga kako bi njome ovladao!
Druga je stvar sto je ovo balkansko podrucje karakteristicno samo po sebi, pa je ono uzelo religiju i historiju kao glavni uzro svih problema, sto ne bi trebalo da jeste, valjda svak ima pravo na slobodu vjeroispovijesti, zvala se ona islam,hinduizam,vjerovanje u semafor ili nesto trece...Ali ne, jedni zive pod mitom da su ostala dva izdajice i da su se odrekli "otadjbine" i "pradedovske vere" pa sad kao trebaju placati stoljecima ceh za to, te da ovi prvi imaju ekskluzivna prava na ovaj cjelokupni teritorij jer su sacuvali "pradedovsku zemlju i veru"...Stvar je ideologije a ne neceg desetog...
probuseni $

#30 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:Trazis odgovore na pitanja koje nikad neces dobiti, sto bi rekli TLN "sbb-kbb"... :wink: Niko nije religiju starih Bosnjana "istrijebio", vec su sami ti ljudi prihvatili islam kao nesto novo i slicno njihovom vjerovanju...Eh sad, opet ti moram reci da zivis u bajkama ako mislis da bi bilo sve idealno da je ostala vjera starih Bosnjana na ovim prostorima, jer pricamo o drustvu koje je otvorena cjelina a ne zatvorenog tipa...Danas imas problema i u zemljama u kojima je JEDNA religija u apsolutnoj vecini, dakle nije to jedini problem...Niti kljucni!Nasao bi se neki drugi razlog za prebrojavanje krvnih zrnaca...Kao uostalom sto se i danas nalazi, ne samo kod nas nego i u svijetu, uvijek ce neko ko zeli dominaciju iznaci povoda da napadne inferiorniju stranu iz "tog i tog" razloga kako bi njome ovladao!
Druga je stvar sto je ovo balkansko podrucje karakteristicno samo po sebi, pa je ono uzelo religiju i historiju kao glavni uzro svih problema, sto ne bi trebalo da jeste, valjda svak ima pravo na slobodu vjeroispovijesti, zvala se ona islam,hinduizam,vjerovanje u semafor ili nesto trece...Ali ne, jedni zive pod mitom da su ostala dva izdajice i da su se odrekli "otadjbine" i "pradedovske vere" pa sad kao trebaju placati stoljecima ceh za to, te da ovi prvi imaju ekskluzivna prava na ovaj cjelokupni teritorij jer su sacuvali "pradedovsku zemlju i veru"...Stvar je ideologije a ne neceg desetog...
Razumijem ja tebe i nije mi tesko shvatiti nasu stvarnost i sta se sve desavalo u historiji.

Nego, interesuje me jedna druga stvar. Kakav dozivljaj ti kao vjernik, kao pripadnik jedne religije, imas kad znas da je npr. tvoja religija ucestvovala u konfliktu sa drugom religijom sa negativnim posljedicama za Bosnu? Ja ne kazem da ti i tvoja religija niste u pravu. Ne bavim se tim. Interesuje me njeno ucesce sa poraznim rezultatom i za narod i za drzavu.

To ti je nesto kao kad bi se dvije protivnicke vojske sukobile i za bojno polje izabrale najplodniju dolinu. Poslije bitke sva psenica je pogazena i selo ce te zime gladovati. A te dvije vojske su se sukobile jer su se dva generala posvadjala oko toga ciji konj je ljepsi.
BHF_Manijak

#31 Re: Međureligijski dialog

Post by BHF_Manijak »

Ne brinem previse za tim, jer ZNAM da je religija samo PRESVLAKA za stvarni sukob, u tome je sustina!! :wink: To ti je isto sto JuEsEj satro Sadama koristi za stvarni upad u Irak, ili sto bi recimo htjeli da "zakamenjaju" Iran radi lafo nakvog atomskog naoruzanja! :wink: Religija se u nasem slucaju koristila samo kao pokrice za stvarne namjere, a da su slijedili Knjigu, ne bi napadali jer nigdje nije receno niti naredjeno napadanje i ubijanje, to sto je ruadjeno je kontranapad religiji i Knjigi iz koje je ucena! :wink:
ljubav_aha

#32 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

vrlo je vazno podvuci unutarnje realcije predstavnika Religijskih Institucija ,jer su poslovnog karaktera,a ne iskljucivog cilja > njegovanje stanja i zbivanja vjernika
probuseni $

#33 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

BHF_Manijak wrote:Ne brinem previse za tim, jer ZNAM da je religija samo PRESVLAKA za stvarni sukob, u tome je sustina!! :wink: To ti je isto sto JuEsEj satro Sadama koristi za stvarni upad u Irak, ili sto bi recimo htjeli da "zakamenjaju" Iran radi lafo nakvog atomskog naoruzanja! :wink: Religija se u nasem slucaju koristila samo kao pokrice za stvarne namjere, a da su slijedili Knjigu, ne bi napadali jer nigdje nije receno niti naredjeno napadanje i ubijanje, to sto je ruadjeno je kontranapad religiji i Knjigi iz koje je ucena! :wink:
Nisam ja mislio na sukob izmedju US i Sadama. To je neka druga tema. Ovdje se diskutuje medjureligijski sikob ,a u Bosni cak postoji tjelo koje treba da pomiri te posvadjane strane. Zato se valjda i vodi "medjureligijski djalog" ! Sta je onda stvarni sukob izmedju religija ?

Ono u vezi dvije vojske i borbe u psenicnom polju je slikovit prikaz svadje i borbe dvije religije u Bosni. Bosna ni kriva ni duzna trpi religijske razmirice, svadje , sukobe, koji se , recimo u Srebrnici zavrsise genocidom.

Zato te pitam , imas li ikakav osjecaj krivice, griznje savjesti, panu li ti na um zrtve, bilo koje vrste,, zato sto pripadas jednoj od grupa koje se ne trpe ?
Dacha od Bosne

#34 Re: Međureligijski dialog

Post by Dacha od Bosne »

probuseni $ wrote:Nisam ja mislio na sukob izmedju US i Sadama. To je neka druga tema. Ovdje se diskutuje medjureligijski sikob ,a u Bosni cak postoji tjelo koje treba da pomiri te posvadjane strane. Zato se valjda i vodi "medjureligijski djalog" ! Sta je onda stvarni sukob izmedju religija ?

Ono u vezi dvije vojske i borbe u psenicnom polju je slikovit prikaz svadje i borbe dvije religije u Bosni. Bosna ni kriva ni duzna trpi religijske razmirice, svadje , sukobe, koji se , recimo u Srebrnici zavrsise genocidom.

Zato te pitam , imas li ikakav osjecaj krivice, griznje savjesti, panu li ti na um zrtve, bilo koje vrste,, zato sto pripadas jednoj od grupa koje se ne trpe ?
Petljanje religijskih vođa u politiku.
ljubav_aha

#35 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

Dacha od Bosne wrote:Petljanje religijskih vođa u politiku.
tacno,ali ko im je "dozvolio" takvo petljanje :!:
probuseni $

#36 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

Dacha od Bosne wrote:
probuseni $ wrote:Nisam ja mislio na sukob izmedju US i Sadama. To je neka druga tema. Ovdje se diskutuje medjureligijski sikob ,a u Bosni cak postoji tjelo koje treba da pomiri te posvadjane strane. Zato se valjda i vodi "medjureligijski djalog" ! Sta je onda stvarni sukob izmedju religija ?

Petljanje religijskih vođa u politiku.
Dali se religijske vodje petljaju u politiku ili se sama religijska politika petlja u drzavnu politiku ? Ili se religijske politike bore izmedju sebe samih pa se to oslikava i na drzavnu politiku ?
ljubav_aha

#37 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

probuseni $ wrote: Dali se religijske vodje petljaju u politiku ili se sama religijska politika petlja u drzavnu politiku ? Ili se religijske politike bore izmedju sebe samih pa se to oslikava i na drzavnu politiku ?
nema "petljanja" sve je TO dogovreno izmedju religijske i drzavne politike
probuseni $

#38 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

ljubav_aha wrote:
probuseni $ wrote: Dali se religijske vodje petljaju u politiku ili se sama religijska politika petlja u drzavnu politiku ? Ili se religijske politike bore izmedju sebe samih pa se to oslikava i na drzavnu politiku ?
nema "petljanja" sve je TO dogovreno izmedju religijske i drzavne politike
Vjerovatno mislis na dogovor izmedju religija i naroda, jer kod nas svaki narod ima svoju religiju.Kod nas nema dogovora izmedju religija i drzave . Jel tako? Tako ispada da se narodi u Bosni svadjaju i ne trpe zato sto ih na to nagovaraju njihove religije . To sam ustvari i htio da cujem. ... :lol:

Sad kad ovo znamo, sta je ustvari "medjureligijski dijalog" ? Dali je to dijalog vjerskih etnija ili dijalog izmedju samih religija iz tih etnija ?

Ako je to vjersko-etnicki dijalog nema sanse da se ista postigne jer znamo da pravoslavni srbi zele pripajanje Srbiji, katolicki hrvati, zele pripajanje Hrvatskoj, a muslimanski bosnjaci nas vode u globalni islam.

A, ako je to samo medjureligijski dijalog, onda bi trebalo da se diskutuje o nesporazumu i nesuglasicama u okviru samih vjera, a to je vec utopija.

Znaci, da je "Medjureligijski Dijalog " samo bacanje prasine u oci gradjanima Bosne.
Dacha od Bosne

#39 Re: Međureligijski dialog

Post by Dacha od Bosne »

ljubav_aha wrote: nema "petljanja" sve je TO dogovreno izmedju religijske i drzavne politike
Na ovo sam i mislio.
ljubav_aha

#40 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

Dacha od Bosne wrote:
ljubav_aha wrote: nema "petljanja" sve je TO dogovreno izmedju religijske i drzavne politike
Na ovo sam i mislio.
:)
ljubav_aha

#41 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

probuseni $ wrote:
Vjerovatno mislis na dogovor izmedju religija i naroda, jer kod nas svaki narod ima svoju religiju.Kod nas nema dogovora izmedju religija i drzave . Jel tako? Tako ispada da se narodi u Bosni svadjaju i ne trpe zato sto ih na to nagovaraju njihove religije . To sam ustvari i htio da cujem. ... :lol:

Sad kad ovo znamo, sta je ustvari "medjureligijski dijalog" ? Dali je to dijalog vjerskih etnija ili dijalog izmedju samih religija iz tih etnija ?

Ako je to vjersko-etnicki dijalog nema sanse da se ista postigne jer znamo da pravoslavni srbi zele pripajanje Srbiji, katolicki hrvati, zele pripajanje Hrvatskoj, a muslimanski bosnjaci nas vode u globalni islam.

A, ako je to samo medjureligijski dijalog, onda bi trebalo da se diskutuje o nesporazumu i nesuglasicama u okviru samih vjera, a to je vec utopija.

Znaci, da je "Medjureligijski Dijalog " samo bacanje prasine u oci gradjanima Bosne.
eh,bolje da si me prvo pitao,prije pisanja ovako dugog posta :lol: jer nisma mislila na TO sto si ti mslio :-D

obe stranee,znaci,ponavljam,sluzenbo,znaci religijska i drzavana moraju medjusobno postivati vlasititi identitet i vlro jasno podvuci liniju kako i koliko uticati na JAVNI ZIVOT GRADJANA i tavkim putem im krojiti licne sudbine ,ali LICNO do nivoa koji ne ugrozava zadravu svijest gradjana

medjureligjiski dijalog medju religijskim institucijama je naravno prisutan,ali u BiH taj nivo njihove suradnje "artificijalan" i baziran na licnim potrebama njihovih clanova koji su ujedno i aktivni clanovi drzavne vlade ,znaci,tu je srz problema

mesjureligjiski dijalog medju ljudima je potreban iz mnogih nama vec poznatih razloga,kako u vlastitoj kuci,tako i na skupovima koji pokusavaju zbliziti osobe,a ne u skolama i vrticima koji odvajaju djecu,fizciki i emocinalno,a ko je uveo takav edukacioni sistem :!: :?:
ljubav_aha

#42 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

jedan od licnih najdrazih primjera medjureligijskog dijaloga je i suradnja religijskih institucija sa gradjanaima,tacnije,organiziraju se posjete manjih grupa osoba religjiskim objektima,koja ,nije tipicna,i nije slicna kao u svijetu turizma
svako od nas je sposoban obici razlicite religijske objekte,sa ciljem boljeg razumijevanja religije,tradicije i kulture
probuseni $

#43 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

Kad se kaze "medjureligijski dijalog" ja ga posmatram i dozivljavam kao razgovor, kontakti dvije religijske institucije koje pokusavaju da nadju zajednicki imentitelj u ovirima svojih vjera. Recimo, diskusija o slicnosti ili razlici iznedju Biblije i Kurana....Ili ...

Kao sastanci, kontakti dvije religijske institucije gdje se raspravlja o prakticnom uticaju jedne na drugu, u smislu organizovanja zivota na jednom zajednickom prostoru gdje se susrecu i zive ljudi razlicitih religija. Naprimjer SA, gdje prostor grada djeli vise religija....ili...

Kao sastanci politickih predstavnika religijskih organizacija koji se dogovaraju kako da presele stanovnistvo jedne religije u iskljucivo savoja podrucja, npr. srbe u RS, hrvate u hrvatske kantone, ili bosnjake u bosnjacke...

O cemu oni ustvari raspravljaju ?
ljubav_aha

#44 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

probuseni $ wrote:
O cemu oni ustvari raspravljaju[/size] ?
trenutno o uvodjenju raligjiskih casova u skolama i vrticima,gdje su djeca doslovno odvojena,umjesto da svi zajedno uce o svim religijama,pazi,oni se dogovaraju da isti posao rade odvojeno :!: :!: :!:
probuseni $

#45 Re: Međureligijski dialog

Post by probuseni $ »

ljubav_aha wrote:
probuseni $ wrote:
O cemu oni ustvari raspravljaju[/size] ?
trenutno o uvodjenju raligjiskih casova u skolama i vrticima,gdje su djeca doslovno odvojena,umjesto da svi zajedno uce o svim religijama,pazi,oni se dogovaraju da isti posao rade odvojeno :!: :!: :!:
:shock: ... :lol:

A pazi sad ! Postoji takozvano "Medjureligijsko Vjece" koje se financira iz drzavnog budzeta iz poreza svih gradjana. Tu ubiru plate i dnevnice vjerski sluzbenici kao da su drzavna administracija. Tu oni fino raspravljaju , kao sto ti napisa, kako da djele drzavu, kako da pripreme djecu, hadume, dok jos nista ne znaju, na to da ne mogu zivjeti skupa jer im je vjera razlicita. To znaci da se iz drzavnog budjeta placaju ljudi , vjerski sluzbenici koji direktno rade na disoluciji same drzave. .... :-)

Sposobni su, nema sta ! ... :lol:
ljubav_aha

#46 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

probuseni $ wrote:
ljubav_aha wrote: trenutno o uvodjenju raligjiskih casova u skolama i vrticima,gdje su djeca doslovno odvojena,umjesto da svi zajedno uce o svim religijama,pazi,oni se dogovaraju da isti posao rade odvojeno :!: :!: :!:
:shock: ... :lol:

A pazi sad ! Postoji takozvano "Medjureligijsko Vjece" koje se financira iz drzavnog budzeta iz poreza svih gradjana. Tu ubiru plate i dnevnice vjerski sluzbenici kao da su drzavna administracija. Tu oni fino raspravljaju , kao sto ti napisa, kako da djele drzavu, kako da pripreme djecu, hadume, dok jos nista ne znaju, na to da ne mogu zivjeti skupa jer im je vjera razlicita. To znaci da se iz drzavnog budjeta placaju ljudi , vjerski sluzbenici koji direktno rade na disoluciji same drzave. .... :-)

Sposobni su, nema sta ! ... :lol:
bas tako ,jer skola jos uvijek ima snazniji uticaj od medija,koji su dio industije prodanih dusa,ali ne znam gdje ce duse religjiskim politicarima :D
KotromanichII

#47 Re: Međureligijski dialog

Post by KotromanichII »

islamski poziv na molitvu, Ezan u crkvi

ljubav_aha

#48 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

KotromanichII wrote:islamski poziv na molitvu, Ezan u crkvi

mozes slobodno klanjati u dzamiji,ali ne u pravcu Isusa na krizu,zaro to nisi znao :-D
black

#49 Re: Međureligijski dialog

Post by black »

ljubav_aha wrote: mozes slobodno klanjati u dzamiji,ali ne u pravcu Isusa na krizu,zaro to nisi znao :-D
:lol:
ljubav_aha

#50 Re: Međureligijski dialog

Post by ljubav_aha »

black wrote:
ljubav_aha wrote: mozes slobodno klanjati u dzamiji,ali ne u pravcu Isusa na krizu,zaro to nisi znao :-D
:lol:
o pa ti si pao sa druge planete :lol: pazi,u slucaju ako musliman/ka nema uslova za klanjanje u dzamiji,moze u takvom iskljucivom uslovu klanjati u crkvi, ali samo ako osoba koja zeli klanjati ziasta ne osjeca nelagodnost,i ako nema drugacije momentalne mogucnosti

u pojedinim drzavama,osobe klanjaju u centru grada na ulicama,a zahjteva se cisto mjesto,hm
Post Reply