Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post Reply
uvjek dobar gost

#26 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by uvjek dobar gost »

saso mange wrote:odlicna ideja, djaba ih je skidati ali slikati i prijaviti je vec nesto

[email protected] na ovaj mail treba prijaviti?
Da na taj mail !

Pored toga možda još nekoliko adresa stavljati u cc... tipa mediji, ngo organizacije, helsinški odbor za ljudska prava itd... samo da se gomila pritisak...
Armadaa

#27 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by Armadaa »

uvjek dobar gost wrote:
saso mange wrote:odlicna ideja, djaba ih je skidati ali slikati i prijaviti je vec nesto

Da na taj mail !

Pored toga možda još nekoliko adresa stavljati u cc... tipa mediji, ngo organizacije, helsinški odbor za ljudska prava itd... samo da se gomila pritisak...

ovo mi se svidja :D :dance:
uvjek dobar gost

#28 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Armadaa wrote:
uvjek dobar gost wrote:

Da na taj mail !

ovo mi se svidja :D :dance:
Neka smo i tebe rasplesali, mada jeste bolje je kao i do sada ne činiti ništa.. neka nas maltretiraju, neka nam se zdravi i debeli te retuširani u photoshopu a, sa bandera, podzida, sa plakata i u svim pozama smješkaju , a mi računajmo na CIK... isti onaj CIK koji nije smarao za shodno da većina politikanata nalazi se u sukobu interesa...
smoki_choko

#29 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by smoki_choko »

u mojoj ulici a i okolnim u naselju i sire redovno se lijepe kartonski plakati po banderama. iako je to zabranjeno i kaznjivo. al dzaba. i to dolaze u kasne vecernje odnosno rane jutarnje sate kad narod spava i lijepe po banderama. ja sam ih jednom u tri ujutro vidio kako ispred moje kuce lijepe. i sta da im kazes nesto da ti dodju i nesto urade ne daj Bože. a ne moze ni sam skinuti ono ruglo sa bandere jer ga zalijepe visoki i sa dosta selotejpa. al sto je najgore od svega to stoji po banderama i po godinu dana. ne moze da spadne. a niko nece da ga skine. i nakon par godina istruhne od kise, sunca i snijega. sramota :roll:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by PipiDugaDevetka »

Ja sam već pisao CIK-u u vezi sa pitanjem oko mobilnih timova za glasanje kod kuće.
Nisu mi odgovorili ni do dan-danas. Kada bi nekako novinari priupitali
čita li iko poruke poslane na ovu e-mail adresu?
Pa ih tako malo ''prodrmali'' iz učmalosti velikih primanja na konto posla koji rade.
uvjek dobar gost

#31 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

smoki_choko wrote:u mojoj ulici a i okolnim u naselju i sire redovno se lijepe kartonski plakati po banderama. iako je to zabranjeno i kaznjivo. al dzaba. i to dolaze u kasne vecernje odnosno rane jutarnje sate kad narod spava i lijepe po banderama. ja sam ih jednom u tri ujutro vidio kako ispred moje kuce lijepe. i sta da im kazes nesto da ti dodju i nesto urade ne daj Bože. a ne moze ni sam skinuti ono ruglo sa bandere jer ga zalijepe visoki i sa dosta selotejpa. al sto je najgore od svega to stoji po banderama i po godinu dana. ne moze da spadne. a niko nece da ga skine. i nakon par godina istruhne od kise, sunca i snijega. sramota :roll:
Slikaj ih il snimi dok to rade ili netom poslije.... pošalješ CIK-u ili postaviš ovdje...
smoki_choko

#32 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by smoki_choko »

uvjek dobar gost wrote:
smoki_choko wrote:u mojoj ulici a i okolnim u naselju i sire redovno se lijepe kartonski plakati po banderama. iako je to zabranjeno i kaznjivo. al dzaba. i to dolaze u kasne vecernje odnosno rane jutarnje sate kad narod spava i lijepe po banderama. ja sam ih jednom u tri ujutro vidio kako ispred moje kuce lijepe. i sta da im kazes nesto da ti dodju i nesto urade ne daj Bože. a ne moze ni sam skinuti ono ruglo sa bandere jer ga zalijepe visoki i sa dosta selotejpa. al sto je najgore od svega to stoji po banderama i po godinu dana. ne moze da spadne. a niko nece da ga skine. i nakon par godina istruhne od kise, sunca i snijega. sramota :roll:
Slikaj ih il snimi dok to rade ili netom poslije.... pošalješ CIK-u ili postaviš ovdje...
probacu ako ih vidim ove godine, al ne vjerujem da ce se sta vidjeti po mraku
uvjek dobar gost

#33 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Sve konkretne ideje, pomoću kojih se pojedinac il pojedinka barem na tren mogu osjetiti ljudski ostaju nekako na zapećku i nepodržane u startu od većine... jer većina voli ispirati usta samo sa pričama koje su u suštini nabitne, mada se u prvi mah me čine takvima... kažem nebitne jer se palamudom ne može ništa promijeniti na bolje.. to je samo pravdanje vlastite apstinencije... vlastitog mrcinjaluka ...... Možda je problem što smo mi pod pritiscima sa raznih strana prestali da vjerujemo da u biti može bolje ili barem drugačije. Kada roditelji preporučuju ti da se ispališ jer kako oni kažu "nema od ovoga ništa", kada prijatelji , poznanici ili raja traže rješenje u opijatima i u bježaniji sa ovih prostora... čovijek počne da sumnja sam u sebe, da se preispituje i da u svemu vidi nešto loše i nešto bezze... mentalitet je čudo kad se srodiš sa porazima i sa postaješ gubitnik, prihvatanjem mentaliteta koji nas je i doveo do pred samo dno... svako od nas postaje na neki način osuđenik... jer svaki pokušaj da se barem za milimetar popnemo iz ambisa nailazi na osudu od strane oni koji još nisu spremni ni da pokušaju... koji nisu spremni da učine taj prvi korak... i jeste zaista kućni prag je najveća prepreka a pojedinac najveći krivac... Ma koliko bio sumnjičav prema Obami i ma koliko i sam vjerovao u teoriju zavjere... i dalje mislim da smo mi sami sebi najveći neprijatelji...

ja ću sutra , jer danas ne mogu od posla... izaći na ulicu.. slikati , skidati i bacati ću nepropisno postavljene plakate politikanata koji se sa bandera smiju bez ikakvog razloga.... da bar i sami vise sa bandera, njih tada ne bih dirao, ostavio bih ja njih kao upozorenje onima koji dođu poslije izbora ! To ću raditi jer mislim da tako dati ću svoj doprinos da kampanja ne pravi od mog grada ruglo, raditi ću to jer volim svoju ulicu i neću dati da je kvare razni plakati kojima tu nije mjesto !
Last edited by uvjek dobar gost on 07/09/2010 10:03, edited 1 time in total.
Bosnolog

#34 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by Bosnolog »

Zasto ne kaznjavaju stranke koje lijepe plakate na nedozvoljene lokacije i mjesta.Jednostavno javne sluzbe slikaju kostatuju i ispostave racune stranka za skidanje istih a potom prekrsajne prijave i sudske naplate strankama u vidu kazni,.....Samo debelim kaznama mogu obuzdati anarhiju i ciscnje smeca nakon predizborne kampanje,.....

uvjek dobar gost

#35 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Bosnolog to bi tako i trebalo da javna preduzeća nisu u "vlasništvu" stranaka, da im njihova vozila u sitnim satima čak i ne stoje na usluzi za ljepljenje plakata gdje im padne na pamet. Mi građani ne samo da plaćamo sumnjive kampanje u kojima nas truju već trpimo maltretiranje tokom predizborne kampanje... a kad počnemo da razmišljamo koliko bi recimo budžeti mogli da se napune na način da stranke plaćaju kazne... i koliko bi od toga možda skočila penzija ili neki drugi vid davanja sa budžeta... možda se tad šta promijeni... No za svaku promijenu u našem društvu potrebano je dase izvrši pritisak, da bi stvari krenule sa mrtve tačke....

Pritisak ... je osnova bez njega ima da trunemo na dnu ove rake u koju smo upali !
Bosnolog

#36 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by Bosnolog »

uvjek dobar gost wrote:Bosnolog to bi tako i trebalo da javna preduzeća nisu u "vlasništvu" stranaka, da im njihova vozila u sitnim satima čak i ne stoje na usluzi za ljepljenje plakata gdje im padne na pamet. Mi građani ne samo da plaćamo sumnjive kampanje u kojima nas truju već trpimo maltretiranje tokom predizborne kampanje... a kad počnemo da razmišljamo koliko bi recimo budžeti mogli da se napune na način da stranke plaćaju kazne... i koliko bi od toga možda skočila penzija ili neki drugi vid davanja sa budžeta... možda se tad šta promijeni... No za svaku promijenu u našem društvu potrebano je dase izvrši pritisak, da bi stvari krenule sa mrtve tačke....

Pritisak ... je osnova bez njega ima da trunemo na dnu ove rake u koju smo upali !
Uzeti sprejeva i preko njih pisiti poruke na svakom koji je stavljen na pogresnom mjestu ako vas neko pita zasto unsitavate plakate reci im da su postvljeni na nedozvoljenu lokaciju.Sa sobom imati primjerak pravila o dozoljenom postavljanju istih .Nezaboraviti obavezni ponijeti kamere i fotoaparate i zabiljeziti krsenja,.......Novinarima i TV kucama dostaviti dokaze i dici glas da kao gradani ne zelimo da placamo ciscenje i gledanje reklamnog smeca nakon izbora sa rokom uklanjanja istog sa bilbordova i oglasnih mjesta,.....
uvjek dobar gost

#37 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Bosnolog wrote:
uvjek dobar gost wrote:Bosnolog to bi tako i trebalo da javna preduzeća nisu u "vlasništvu" stranaka, da im njihova vozila u sitnim satima čak i ne stoje na usluzi za ljepljenje plakata gdje im padne na pamet. Mi građani ne samo da plaćamo sumnjive kampanje u kojima nas truju već trpimo maltretiranje tokom predizborne kampanje... a kad počnemo da razmišljamo koliko bi recimo budžeti mogli da se napune na način da stranke plaćaju kazne... i koliko bi od toga možda skočila penzija ili neki drugi vid davanja sa budžeta... možda se tad šta promijeni... No za svaku promijenu u našem društvu potrebano je dase izvrši pritisak, da bi stvari krenule sa mrtve tačke....

Uzeti sprejeva i preko njih pisiti poruke na svakom koji je stavljen na pogresnom mjestu ako vas neko pita zasto unsitavate plakate reci im da su postvljeni na nedozvoljenu lokaciju.Sa sobom imati primjerak pravila o dozoljenom postavljanju istih .Nezaboraviti obavezni ponijeti kamere i fotoaparate i zabiljeziti krsenja,.......Novinarima i TV kucama dostaviti dokaze i dici glas da kao gradani ne zelimo da placamo ciscenje i gledanje reklamnog smeca nakon izbora sa rokom uklanjanja istog sa bilbordova i oglasnih mjesta,.....
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Upravo tako !
StupskaBitanga

#38 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by StupskaBitanga »

jedan mali update
koliko sam Vas shvatio ne može se stavljati plakat na banderu
e maloprije sam autom prošao pored jedne bandere drvene i na vrhu stoji pano B.I sa Narod zna
Ako ne danas sutra ću obavezno prošetati i uslikati
petunija

#39 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by petunija »

@uvijek dobar gost
:thumbup: za temu,
a žao mi je što ima ovako malo komentara, kao da ovo nikog ne iritira.
uvjek dobar gost

#40 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

petunija wrote:@uvijek dobar gost
:thumbup: za temu,
a žao mi je što ima ovako malo komentara, kao da ovo nikog ne iritira.
.... Mislim da komentara nema jer lakše je samo palamuditi i mlatiti praznu slamu, čim treba preći kućni prag ili sam nešto učiniti... odmah nastaje problem jer masa ljudi misli da je post dovoljan il status na FB-u... no nije... ni izbliza to dvoje nije dovoljno... Trebamo i sami zasukati rukave i početi čistiti, lopatu po lopatu, s(k)eptičku jamu u koju smo upali....
veljaca

#41 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by veljaca »

Nije provokacije - nego pitanje za @ uvijek dobar gost :

Imas li ti ista sa Gracicem i Europlakatom ????

Po meni ti se zalazes da se samo plakatira kod ovoga gospodina ....

Ako grijesim, sorry ...

:sax:
VjecitiStudent

#42 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by VjecitiStudent »

veljaca wrote:Nije provokacije - nego pitanje za @ uvijek dobar gost :

Ako grijesim, sorry ...

Prosetaj se malo gradom i samo ce ti se kazati.
Samo neko ko je duboko unutar IMT sistema moze postaviti ovakvo pitanje.
veljaca

#43 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by veljaca »

VjecitiStudent wrote:

Ako grijesim, sorry ...

Prosetaj se malo gradom i samo ce ti se kazati.
Samo neko ko je duboko unutar IMT sistema moze postaviti ovakvo pitanje.
Eh, vjeciti, vjeciti ....

Zasto odgovaras na pitanje postavljeno @ uvijek dobar gost ....

Vjerovatno te zbog toga i profesori drze u tome statusu - vjeciti ... :D
uvjek dobar gost

#44 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Ako grijesim, sorry ...

Ma jook, niti ih znam lično niti imam neki tal sa njima, jednostavno nerviraju me plakati pred izbore koji se postavljaju svuda i svakuda te na taj način prvo čine naše gradove i sela još i ružnijim, a kao drugo stvaraju ogromne količine smeća... i pride još me nerviraju one glave koje mi se smiješe sa predizbornih plakata... i daju samo lažna obećanja...

Ja se zalažem da se plakatira na mjestima predviđenim za tu svrhu i ništa više od toga !
*mima*

#45 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by *mima* »

Gledam jutros po mahali.......nema nista...bilo na jednom stubu i neko je to skinuo.......kao da se pridrzavaju........ :D
belafonte

#46 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by belafonte »

uvjek dobar gost wrote: i pride još me nerviraju one glave koje mi se smiješe sa predizbornih plakata...
K'o konzerve od gulaša izgledaju kad ih oblijepe oko direka :mrgreen:
uvjek dobar gost

#47 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

belafonte wrote:
uvjek dobar gost wrote: i pride još me nerviraju one glave koje mi se smiješe sa predizbornih plakata...
K'o konzerve od gulaša izgledaju kad ih oblijepe oko direka :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol:

jaka jaka.. !!
Real Khan

#48 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by Real Khan »

uvjek dobar gost wrote:NFORMACIJA SA PRESS KONFERENCIJE CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE BOSNE I HERCEGOVINE

Petak, 03. septembar 2010. godine je dan kada službeno počinje izborna kampanja za Opće izbore zakazane za 03. oktobar ove godine i traje do 02.10.2010. godine do 07:00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja. Izborna kampanja je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.
U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je:

1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje

2) vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna!) ravnopravnost,

3) postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje;

4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;

5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti;

6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima;

7) lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta;

Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti.

Poglavljem 15 Izbornog zakona BiH (član 15.10) je propisan maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje. Rješenje je nađeno u ograničavanju novčanih sredstava koja se mogu potrošiti u kampanji, i to tako da je propisano da se može potrošiti najviše 30 feninga ( za kantonalni nivo 20) po biraču po izbornom krugu.
Centralna izborna komisija BiH je 26.08.2010. godine objavila broj registriranih birača po izbornim jedinicama, tako da svaki politički subjekt može tačno izračunati dozvoljeni iznos za finaniranje kampanje.
Broj birača u BiH na dan 19.08.2010. godine je 3.126.599. Kada se to preračuna na situaciju za ove opće izbore, stranke koje imaju ovjerene liste na svim nivoima, mogu potrošiti oko 3 miliona KM u izbornoj kampanji.
Centralna izborna komisija BiH je završila posao sortiranja i skeniranja Izjava o imovinskom stanju kandidata i izjave su od danas dostupne na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, http://www.izbori.ba .Obavezu dostavljanja Izjava o imovinskom stanju je imalo ukupno 3900 kandidata, odnosno svi kandidati ovjereni za nivoe vlasti iznad kantonalnog nivoa, jer prema zakonu članovi kantonalnih skupština tek nakon izbora imaju tu zakonsku obavezu. U ovom trenutku možemo kazati da 378 kandidata nije ispunilo svoju zakonsku obavezu i Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu u skladu sa članom 19.9 Izbornog zakona BiH pristupiti izricanju novčanih sankcija koje se za kandidate mogu kretati u iznosu od 1000 do 5000 KM a za političke subjekte do 10 000 KM.

LJudi imamo pravo skidati plakate i bacati ih u smeće, skidati sa mjesta gdje stoje nelegalno... ili barem slikajte plakate i šaljite ih u CIK, trebamo ih zatrpati mail-ovima i slikama u njima. Trebamo skidati plakate sa bandera sa podzida, sa stanica jer tamo im nije mjesto.... naši gradovi izgledaju dosta ružnije pred izbore jer svuda po njima su plakati koji su postavljeni nelegalno, to što stranke javna preduzeća smatraju svojim vlasništvom... nadam se da ne posjeduju nas !?!?

Apsolutno podržavam akciju (slikanje i prijavljivanje CIK-u), ali treba imati u vidu i tačku 1 (gore naznačenu) u smislu zabrane "uklanjanja, prekrivanja, oštećivanja ili mijenjanja štampanih oglasa, postera, plakata ili drugih materijala koji se koriste u svrhu izborne kampanje"... jer vrlo lako možete skidajući ama baš sve plakate i sami prekršiti zakon i snositi zakonom propisanu sankciju. Npr. ako skinete plakat XY stranke ili poster XY stranačkog kandidata sa bus ili tramvajskog stajališta, prekršili ste gore naznačenu tačku 1jer u 99% slučajeva ta mjesta JESU predviđena za oglašavanje i politički subjekti plaćaju za postavljanje svojih plakata... Naravno, ukoliko vidite da je preko nekog plakata stranke XY stavljen plakat stranke YZX, također možete dokumentovati i poslati CIK-u (jer će tada prekršioc snositi novčane posljedice, a te pare idu nazad u budžet...) :mrgreen:

Stoga, potpuno podržavam prijedlog da se svi prekršaji političkih subjekata propisano dokumentuju, dostave putem maila CIK-u i u cc. stavimo nevladin sektor (npr. CCI ili sličnu NVO koja je aktivna na vašem prostoru).
sarajevo63

#49 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Post by sarajevo63 »

uvjek dobar gost wrote:

Ako grijesim, sorry ...

Ma jook, niti ih znam lično niti imam neki tal sa njima, jednostavno nerviraju me plakati pred izbore koji se postavljaju svuda i svakuda te na taj način prvo čine naše gradove i sela još i ružnijim, a kao drugo stvaraju ogromne količine smeća... i pride još me nerviraju one glave koje mi se smiješe sa predizbornih plakata... i daju samo lažna obećanja...

Ja se zalažem da se plakatira na mjestima predviđenim za tu svrhu i ništa više od toga !

Što ba foliraš ljude, ti vjeroj(v)atno navijaš za Radonjčića :lol: jer je on za sad uredan i prvi su mu izbori, a moraću nekog naći da mi stravu salije.Čim iskočim iz zgrade stanovanja mi prepadne me s onim osmjehom na licu svom.

Goste, idemo mi :)
uvjek dobar gost

#50 Re: Slikajmo plakate ili skidajmo ih !

Nikom ne valjaš kako god...

Idemo idemo jašta radi !

http://www.abrasmedia.info/index.php/dr ... dajmo.html

:)
Post Reply