Stipendiranje studenata!

immuno

#26 Re: Stipendiranje studenata!

Post by immuno »

Bilo bi lijepo kad bi drzava mogla stipendirati studente sve ,ali kod nas je sve drugo nego drzava koja brine o studentima.
Imam jedan prijedlog da necekamo da neko drugi rijesi ovaj problem predlazem da svaki dijasporac ( mislim na one koji to financijski mogu podnijeti) nadje sebi jednog studenta i da ga pomaze.Nema veceg bogatstva za jednu zemlju i narod kao sto je da se omladina skoluje max koliko moze.
ja svog studenta IMAM :bih:
linkin

#27 Re: Stipendiranje studenata!

Post by linkin »

sve su to dobri prijedlozi..najbolje bi bilo kad bi ih mogli sve realizovati. da, Opcina, Kanton, drzava, svi trebaju da imaju ucesce u tome.ali i privatnici, neke vece firme koje mogu izdvojiti za stipendiranje barem jednog studenta. sto se tice zaposljavanja studenata kao demonstratora ili asistenata, to se u vecoj ili manjoj mjeri realizuje, sto je veoma pozitivno...
Eborg

#28 Re: Stipendiranje studenata!

Post by Eborg »

Nisam baš siguran kako to ide ali ima neka poreska olakšica ako stipendiraš druge studente. To recimo mogu primjenjivati jači privatnici. Nisam baš siguran kako to ide, bilo bi fino ako bi to neko objasnio. :)
ing.

#29 Re: Stipendiranje studenata!

Post by ing. »

alternativni wrote::thumbup: U potpunosti se slazem, bas kao sto i sobe u studentskom domu treba dijeliti prema socijalnom stanju, a ne prema prosjeku.
u ovom slučaju sa sobama.............nažalost ne djele ih čak ni po prosjeku......već po poznanstvu i vezama......tako da opet onaj siromašniji mora platiti stan, a tatini sinovi dobiju besplatan smještaj ili kako već povoljan....tako da nama svima koji smo manje imućni i tih 100 KM jako dobro dođe........i ja se u svoje ime zahvaljujem našoj općini Velikoj Kladuši što nam je bar i toliko priuštila.......jer bi inače sjedila kod kuće i ništa od fax -a... :thumbup:
linkin

#30 Re: Stipendiranje studenata!

Post by linkin »

nazalost, sto se tice tih soba, rijec je o osobama koje su zaduzene za smjestanje studenata u domove. Istina je da vecina ide preko veze,ali morate priznati da ima i onih koji upadnu u dom bez povlacenja veza.
Sto se tice onih poreskih olaksica, to bi se trebalo provjeriti, moglo bi biti od pomoci....
Vrteska

#31 Re: Stipendiranje studenata!

Post by Vrteska »

Znam lično osobe koje imaju jako, jako, dobro novčano stanje, i manji prosjek od mene, i dobile su stipendije za koje se i ja prijavih, a ja nisam. Tako da, što se tiče toga, odustala sam. :roll:
Mladi_DNZ_BiH

#32 Re: Stipendiranje studenata!

Post by Mladi_DNZ_BiH »

Opcina Velika Kladusa je obezbijedila stipendije za sve svoje studente, isticuci deficitarna zanimanja,sto omogucuje mladima da po zavrsteku istih lakse nadju posao u svojoj struci...Bravo za vlast u VK
pink_floyd

#33 Re: Stipendiranje studenata!

Post by pink_floyd »

Opstina Velika Kladusa, gdje je DNZ BIH na vlasti, svi studenti imaju stipendije bez obzira na imovinsko stanje. Eto vidite da ima rjesenje za sve, ima i pojedinaca koji se brinu za svoje studente, pa kako god. Zato podrzite DNZ BIH!!!! pa cete se uvjeriti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
Vrteska

#34 Re: Stipendiranje studenata!

Post by Vrteska »

Trolling much? :x :x :x
linkin

#35 Re: Stipendiranje studenata!

Post by linkin »

ok gyus...be good...ovo su samo prijedlozi...i cinjenice..svaka cast za Veliku Kladusu :D
sammo

#36 Re: Stipendiranje studenata!

Post by sammo »

U stipendiranje bi trebali biti ukljuceni svi, ne samo drzava. Drzava daje drzavne stipendije i jos neke za nadarene. Ministarstvo ima takođe neku sumu za razmjenu studenata sa drugim zemljama, ali to najvise do godinu dana. Kadrovske stipendije daju firme i njima treba neki poticaj sa strane drzave. Glavnu ulogu u tome imaju roditelji. Oni mogu sklopit osiguranje-stednju kad dijete navrsi npr. 10 godina i sa 18 ce se preko toga skupiti dovoljno novca za studij ( 50-60 KM mjesecno do 18.g. )...
pink_floyd

#37 Re: Stipendiranje studenata!

Post by pink_floyd »

Ja samo iznosim cinjenice, to je tako! Sta onda ako hvalim nesto sto je dobro, danas je malo stvari koje mozemo pohvaliti, pa i ako ih ima zasto to ne iznositi i hvaliti!
nellington

#38 Re: Stipendiranje studenata!

Post by nellington »

pink_floyd wrote:Opstina Velika Kladusa, gdje je DNZ BIH na vlasti, svi studenti imaju stipendije bez obzira na imovinsko stanje. Eto vidite da ima rjesenje za sve, ima i pojedinaca koji se brinu za svoje studente, pa kako god. Zato podrzite DNZ BIH!!!! pa cete se uvjeriti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
U AP Zapadna Bosna svi će imati stipendije, jel da?
pink_floyd

#39 Re: Stipendiranje studenata!

Post by pink_floyd »

Ovdje se prica o mladim ljudima i stipendijama, svi studenti imaju sigurne stipendije a imat ce ih i dalje. Imas neki problem s tim?!
linkin

#40 Re: Stipendiranje studenata!

Post by linkin »

Opstina Velika Kladusa vec duze vrijeme dijeli stipendije svojim studentima, a ne cujem da se jos neko ugledao na taj primjer.. Ako je to politika stranke DNZ, da omoguce studentima lakse obrazovanje, i ako samo oni provode tu politiku, to sa sobom povlaci pretpostavku da ce svaka opstina sa DNZ na vlasti stipendirati sve svoje studente...kazem pretpostavka, da me pojedinci ne bi slucajno napali da govorim o nepotvrdjenim cinjenicama...a trenutno je samo jedan nacin da to potvrdimo...
nellington

#41 Re: Stipendiranje studenata!

Post by nellington »

pink_floyd wrote:Ovdje se prica o mladim ljudima i stipendijama, svi studenti imaju sigurne stipendije a imat ce ih i dalje. Imas neki problem s tim?!
Imam protiv činjenice da predizbornu kampanju vodiš van podforuma Izbori :) I što je vodiš latentno.
pink_floyd

#42 Re: Stipendiranje studenata!

Post by pink_floyd »

Nije tako, ne vodim ja nikakvu kampanju, vec sam samo rekla onako kako je. To su cinjenice, tako je u Velikoj Kladusi. A voljela bih da je tako svugdje, da svi imaju pravo na stipendije, da se svi vise animiraju, da se vise obrati paznja na to, kao i na sve ostale probleme koje muce mlade danas.
pink_floyd

#43 Re: Stipendiranje studenata!

Post by pink_floyd »

Mladi_DNZ_BiH wrote:Opcina Velika Kladusa je obezbijedila stipendije za sve svoje studente, isticuci deficitarna zanimanja,sto omogucuje mladima da po zavrsteku istih lakse nadju posao u svojoj struci...Bravo za vlast u VK

Primjer za druge opstine!!! Ovo je vlast koja nam treba svugdje, ima tu jos i drugih pozitivnih stvari koje ova vlast provodi, ali nije tema rasprave pa necu dalje.
linkin

#44 Re: Stipendiranje studenata!

Post by linkin »

Pa zar treba ljudima koji ne ispunjavaju svoje obaveze, i prokockaju svoju sansu za laksim obrazovanjem nagradjivati stipendijama, dok ima osoba koje bi ucile i obrazovale se a to ne mogu uciniti, jer nemaju financijska sredstva?
wickerman

#45 Re: Stipendiranje studenata!

Post by wickerman »

Nema para za stipendiranje ! Nas vrli ministar Hadzihafizbegovic mora finansirati Deena i njegove muzicko-pedersko-diletentske poduhvate :bih: :bih: :bih: :bih:
pink_floyd

#46 Re: Stipendiranje studenata!

Post by pink_floyd »

alternativni wrote:
linkin wrote:Pa zar treba ljudima koji ne ispunjavaju svoje obaveze, i prokockaju svoju sansu za laksim obrazovanjem nagradjivati stipendijama, dok ima osoba koje bi ucile i obrazovale se a to ne mogu uciniti, jer nemaju financijska sredstva?
A sta ako student ima 10 ispita na prvoj godini, polozi ih 9, a onaj jedan ne moze prenijeti jer je uslovni za neki predmet druge godine? Je li taj student propalitet kojem ne treba dati stipendiju?

Ne kazem ja da je los potez vase opstinske vlasti, samo te molim da ih ne dizes u zvijezde...
Sto se tice ovog studenta sa 9 polozenih ispita, desavaju se i takvi slucajevi, ali nije ispunio uslov a takav je sistem da nema izuzetaka. Bitna je cinjenica da nije upisana godina, stipendija se ukida. Desava se, sta bi se tu moglo uraditi po tebi.
linkin

#47 Re: Stipendiranje studenata!

Post by linkin »

alternativni wrote: A sta ako student ima 10 ispita na prvoj godini, polozi ih 9, a onaj jedan ne moze prenijeti jer je uslovni za neki predmet druge godine? Je li taj student propalitet kojem ne treba dati stipendiju?

Ne kazem ja da je los potez vase opstinske vlasti, samo te molim da ih ne dizes u zvijezde...
Ima rjesenje i za ove slucajeve. Ako se dogodi ova situacija, onda trebas priloziti razlog zasto nisi polozio i taj ispit. Nekakvu vrstu ispricnice. I sa jednim nepolozenim ispitom,po Bolonji, uglavnom mozes upisati drugu godinu. A ima studenata kojima ostane ispit-dva,pa opet dobiju stipendiju... Ali za nekog studenta kojem ostane 5 ispita, sta za njega reci? i nije izgovor da je fakultet tezak...
stoga, alternativni, prvo se raspitaj kako funckionise politika stipendiranja studenata u Velikoj Kladusi, a zatim daj komentare na njihov rad...
LP
_Dame_

#48 Re: Stipendiranje studenata!

Post by _Dame_ »

Eborg wrote:Nisam baš siguran kako to ide ali ima neka poreska olakšica ako stipendiraš druge studente. To recimo mogu primjenjivati jači privatnici. Nisam baš siguran kako to ide, bilo bi fino ako bi to neko objasnio. :)
Poreske olakšice postoje, da, ali ti isti privatnici stipendiraju jednog, eventualno 2 studenta. A imaju godišnji profit od nekoliko desetina/stotina hiljada KM(znam lično primjer jednog jačeg sarajevskog lanca trgovina), što je ustvari smiješno. :wink:
Trebao bi se uvesti broj stipendista proporcionalan jačini/profitu firme koja podržava studenta.
nellington

#49 Re: Stipendiranje studenata!

Post by nellington »

Izvadih ovu temu iz naftalina da ukažem na nešto zanimljivo.

Naime, na ovoj temi sam malo pričao o fondu "dr. Milan Jelić" i jutros vidim objavljene rezultate za 2. i 3. ciklus. Opet su to fini, ozbiljni, potpuno pristojni iznosi koji studentu mogu značajno pomoći u studiju - ali ono što me iznenadilo jeste potpuna transparentnost!

Naime, na spisku je svako ime - i onih koji su dobili, i onih koji nisu - linkovano sa stranicom na kojoj možete naći podatke o studentu - broj radova u indeksiranim, neindeksiranim časopisima, broj radova na konferencijama, broj objavljenih knjiga, učešća i nagrada na takmičenjima, prosjek. Sve crno na bijelo.
mahalik

#50 Re: Stipendiranje studenata!

Post by mahalik »

a mogiu li kako samofinasirjući studenti dobiti stipendiju?
Post Reply