svako ima svoju teoriju. ovo sa dodirivanjem zica je poprilicno smijesno. prvo, te kugle su premale da bi vrsile tu funkciju, drugo, da li ste svjesni tezine elektricnog voda na dalekovodu koji je izmedju dva stuba dug 1,5 kilometara?? kakav vjetar....
Dalekovodi - pitanje laika
- The Nightwatchman
#26 Re: dalekovodi - pitanje laika
toliko kontradiktornih odgovora i teorija.
svako ima svoju teoriju. ovo sa dodirivanjem zica je poprilicno smijesno. prvo, te kugle su premale da bi vrsile tu funkciju, drugo, da li ste svjesni tezine elektricnog voda na dalekovodu koji je izmedju dva stuba dug 1,5 kilometara?? kakav vjetar....
- zateznistub
#27 Re: dalekovodi - pitanje laika
Sinak, radim u dalekovodima i znam dobro sta pricam. Vjetar je taj koji ima itekakav uticaj kod proracuna statike kako za konstrukciju dalekovodnog stuba tako i kod provodnika. I molim te gdje ti to izmjeri 1.5 km izmedju dva dalekovodna stuba? I na kraju, ponavljam, ako je ono sto si vidio između vodica je "space dumper" i jeste mu uloga da se vodici ne dodiruju. kakav vjetar 
- The Nightwatchman
#28 Re: dalekovodi - pitanje laika
ok, izvini, nije mi bilo logično jer su zaista male te kugle.zateznistub wrote:Sinak, radim u dalekovodima i znam dobro sta pricam. Vjetar je taj koji ima itekakav uticaj kod proracuna statike kako za konstrukciju dalekovodnog stuba tako i kod provodnika. I molim te gdje ti to izmjeri 1.5 km izmedju dva dalekovodna stuba? I na kraju, ponavljam, ako je ono sto si vidio između vodica je "space dumper" i jeste mu uloga da se vodici ne dodiruju. kakav vjetar
- zateznistub
#29 Re: dalekovodi - pitanje laika
velicina varira u ovisnosti od naponskog nivoa. Nije ista za 110 kV i za 400kV. A sto se tice vjetra, ima veoma vaznu ulogu kod proracuna kako konstrukcije tako i kod vodica.
-
housewife
#30 Re: dalekovodi - pitanje laika
Zatezni stube, uz puno poštovanje, nisi u pravu. Ono što je čovjek vidio su spherical line indicators (ukucaj u google pa ćeš naći i slike i materijale, kao i objašnjenje čemu to služi.)
Ti pričaš o međufaznim odstojnicima, a to je nešto sasvim drugo.
-
neko iz mase
#31 Re: dalekovodi - pitanje laika
te kugle obiljezavaju kablove da bi bili uocljivi iz visine (helikoptera, manjeg aviona koji bi mogao letiti na manjoj visini).
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#32 Re: dalekovodi - pitanje laika
Nightwatchman, ti si napravio konfuziju. nisi baš precizirao o čemu je tačno riječ.zateznistub wrote:Evo jednog iz dalekovoda,
ako je to ono sto mislim da ti mislisto se zove "space dumper" i sluzi kod udvojenih vodica da se nebi dodirivali.
Manje kugle se nalaze na izolatorima i zovu se varnicari.
evo ovaj odgovor što sam citirao, kaže stari, ili je riječ o markerima, ili kako stari zove: "baloni". a kaže da u predjelima gdje je frekventan vazdušni saobraćaj da se i stubovi farbaju uočljivom bojom.
pa et'... ili je jedno ili je drugo izgleda
-
T8
#33 Re: dalekovodi - pitanje laika
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... Madrid.JPG
kolko me pamcenje sluzi
dalekovodi imaju 5 "zica"
3 su za prenos struje - to su one donje
za svaku fazu imaju dva ili tri kabla - posto je manji gubitak pri prenosu s vise kablova nego kad bi se uzeo jedan veceg precnika
izmedju njih su postavljeni granicnici da se nebi zapetljavali
2 gornje zice na vrhu dalekovoda sluze kao gromobran
na njih se stavljaju te lopte iz razloga koje je napomenuo diskutant prije mene (na slici se vidi jedna crvena)
cest je slucaj da manje letjelice, padobranci neuoce na vrijeme zice (u mom mjestu je krajem 80 helikopter gazela JNA zakacila za zice dalekovoda i strovalila se na zemlju)pa je to kao neko vizuelno upozorenje
kolko me pamcenje sluzi
dalekovodi imaju 5 "zica"
3 su za prenos struje - to su one donje
za svaku fazu imaju dva ili tri kabla - posto je manji gubitak pri prenosu s vise kablova nego kad bi se uzeo jedan veceg precnika
izmedju njih su postavljeni granicnici da se nebi zapetljavali
2 gornje zice na vrhu dalekovoda sluze kao gromobran
na njih se stavljaju te lopte iz razloga koje je napomenuo diskutant prije mene (na slici se vidi jedna crvena)
cest je slucaj da manje letjelice, padobranci neuoce na vrijeme zice (u mom mjestu je krajem 80 helikopter gazela JNA zakacila za zice dalekovoda i strovalila se na zemlju)pa je to kao neko vizuelno upozorenje
- zateznistub
#34 Re: dalekovodi - pitanje laika
Kako rekoh radim u dalekovodima, volio bih da uslikas to sto si vidio. Dali je to na provodnicima ili negdje drugo (konzola, spic itd). koliko ja znam radi se o spejserima, malo sam se raspitao i saznao da ima vise vrsta (fiksni, kruti, balans i td). I nsu lopte nego samo okrugli pa sa zemlje izgleda ko lopta. Radio sam cak u Etiopiji na podizanju stubova i nikakve kugle nismo montirali.
@T8
dalekovodni stub zna "nositi" i do 15 provodnika (po tri faze) double circuite, triple circuite itd a oni gornji se zovu zemno uze, a obicno je u stvari opticki kab (OPGW) Optical Ground Earth Wire a mogu biti po dva ili tri provodnika iste faze kako kazes i između tih i takvih provodnika se montirraju ti rastavnici na koje ja mislim.
@T8
dalekovodni stub zna "nositi" i do 15 provodnika (po tri faze) double circuite, triple circuite itd a oni gornji se zovu zemno uze, a obicno je u stvari opticki kab (OPGW) Optical Ground Earth Wire a mogu biti po dva ili tri provodnika iste faze kako kazes i između tih i takvih provodnika se montirraju ti rastavnici na koje ja mislim.
- zateznistub
#35 Re: dalekovodi - pitanje laika
Radis li u E-IDV-u?housewife wrote:Zatezni stube, uz puno poštovanje, nisi u pravu. Ono što je čovjek vidio su spherical line indicators (ukucaj u google pa ćeš naći i slike i materijale, kao i objašnjenje čemu to služi.)
- therrarrius
#36 Re: dalekovodi - pitanje laika
Fakat si postavio zahebano pitanjeThe Nightwatchman wrote:toliko kontradiktornih odgovora i teorija.![]()
- ljubav_aha
#37 Re: dalekovodi - pitanje laika
neko iz mase wrote:te kugle obiljezavaju kablove da bi bili uocljivi iz visine (helikoptera, manjeg aviona koji bi mogao letiti na manjoj visini).
mozete li postaviti slikuhousewife wrote:U pravu si, u pitanju su markeri za letjelice. Kugle nemaju nikakvu ulogu u provođenju el. energije.
- sodom
#38 Re: dalekovodi - pitanje laika
Kugle se mogu vidjeti na dalekovodima nedaleko od blažuja, mislim da je su to 400kV dalekovodi?
Isti ovakvi, na dvije vode

Te kugle se nalaze na i izmedju dalekovoda...
Ofarbane u crveno i bijelo, i pošto se ta mreža pruža ka zapadu, najvjerovatnije je postavljeno zbog lećelica.
Dakle, samo da razjasnimo, one nemaju veze sa dalekovodima i prenosom struje, postavljeni su zbog sigurnosti.
Najtvoćmen, da si se jednom u životu popeo na dalekovod, ne bi ti ovakva pitanja padala na pamet

Evo ti sajt sa slikama i slikama dalekovoda, pa trazi http://www.fotosearch.com/photos-images ... tower.html
Isti ovakvi, na dvije vode

Te kugle se nalaze na i izmedju dalekovoda...
Ofarbane u crveno i bijelo, i pošto se ta mreža pruža ka zapadu, najvjerovatnije je postavljeno zbog lećelica.
Dakle, samo da razjasnimo, one nemaju veze sa dalekovodima i prenosom struje, postavljeni su zbog sigurnosti.
Najtvoćmen, da si se jednom u životu popeo na dalekovod, ne bi ti ovakva pitanja padala na pamet
Evo ti sajt sa slikama i slikama dalekovoda, pa trazi http://www.fotosearch.com/photos-images ... tower.html
Last edited by sodom on 02/09/2010 00:45, edited 5 times in total.
- 2407
#39 Re: dalekovodi - pitanje laika
Kako sam ja razumio pitanje nocnog promatraca, na ovoj slici tog predmeta nema.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#40 Re: dalekovodi - pitanje laika
2407 wrote:Kako sam ja razumio pitanje nocnog promatraca, na ovoj slici tog predmeta nema.
to je nešto, koliko skontah, na sredini, između dva stuba...
-
MAN-lion's coach
#41 Re: dalekovodi - pitanje laika
.....
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:09, edited 1 time in total.
- paja patak
#42 Re: dalekovodi - pitanje laika
joj ja kontam na koje kugle mislis i ako gdje naletim, uslikat cu ih pa nek vide ljudi o cemu govoris, i kad sam vidila ovo pitanje i mene fkt zanima sadThe Nightwatchman wrote:zanima me sta su i cemu sluze one bijele kugle na zicama dalekovoda koje se povremeno vidjaju. trazio sam sliku tog cuda ali nisam uspio izguglati.
uglavnom, primjetio sam ih najcesce na mjestima gdje se prevaljuju velike udaljenosti izmedju dva dalekovodna stuba...
ima li neki inzinjer da mi odgovori? hvala
-
Dead Man Walking
#43 Re: dalekovodi - pitanje laika

Ako je ovo to o cemu pricas, ove "kugle" su u stvari mjesta gdje su provodnici zavareni jedan za drugi, nacin prenosa koji se zove "bundled conductors" a koristi se da bi se povecao precnik provodnika pri cemu povrsina provodnika ostaje ista. Sve ovo je bitno zbog efekta koji se zove corona, iliti "leakage current" koja se stvara kao posljedica ionizacije zraka izmedju provodnika, a proporcionalna je snazi elektricnog polja koje je opet obrnuto proporcionalno precniku provodnika. Cilj je znaci smanjiti coronu, tj gubitke u prenosu, i koristenjem vise manjih provodnika koji su "bundled together" i udaljeni jedan od drugog to se postize lakse nego kad se koristi jedan provodnik koji bi imao istu povrsinu.
Ako to nije ovo, jedino sto mi pada na pamet su keramicki izolatori koje je neko vec spominjao.
- bilakovin4
#44 Re: dalekovodi - pitanje laika
Šta god sam pokušao naći o kuglama završim da su one tu zbog signalizacije letjelicama, al ne vjerujem da je to to

Mi ovdje pričamo o kuglama koje vise sa žica i nisu upadljive boje, slika bi puno toga rijesila heh

Mi ovdje pričamo o kuglama koje vise sa žica i nisu upadljive boje, slika bi puno toga rijesila heh
- EdoFmjam
#45 Re: dalekovodi - pitanje laika
I mene fakat to zanima, ima i ona stvar da kada stanes blizu zica cuje se neka buka
susti nesto
susti nesto
-
frngla
#46 Re: dalekovodi - pitanje laika
to se zove korona (to sto susti XD) jonizacija vazduha, tj proboj, a kugle (ako mislite na kugle koje mozete vidjeti blizu metkovica itd.) sluze za tjeranje ptica da ne bi doslo do istezanja ziva pod teretom, jer je velika koncentracija ptica npr kod metkovica zbog silnih plantaza vinove loze, polja kukuruza itd. sluze laicki receno kao zveckeEdoFmjam wrote:I mene fakat to zanima, ima i ona stvar da kada stanes blizu zica cuje se neka buka![]()
susti nesto
-
komunalac
#47 Re: dalekovodi - pitanje laika
[quote="neko iz mase"]te kugle obiljezavaju kablove da bi bili uocljivi iz visine (helikoptera, manjeg aviona koji bi mogao letiti na manjoj visini).[/quote
U pravu si. Te kugle se i mogu vidjeti samo oko gradova koji imaju aerodrome i gdje je pojačana frekvencija vatdušnog saobraćaja,Sarajevo,Visoko,Bihać,Tuzla. Možete ih vidjeti i na južnom izlasku iz Mostara....
U pravu si. Te kugle se i mogu vidjeti samo oko gradova koji imaju aerodrome i gdje je pojačana frekvencija vatdušnog saobraćaja,Sarajevo,Visoko,Bihać,Tuzla. Možete ih vidjeti i na južnom izlasku iz Mostara....
- joint union
#48 Re: dalekovodi - pitanje laika
Ako mislis na crvene i bijele kugle naizmjenicno (a mogu biti i pola crvene, pola bijele), to su ti kugle za obiljezavanje (aircraft warning sphere) i sluze samo da bi se dalekovod lakse opazio iz vazduha. Obicno se postavljaju blizu aerodroma, preko prelaza autoputa ili na rutama gdje je intenzivan vazdusni saobracaj. Na konzolama mozes imati i polulopte koje sluze kao zastita od ptica, ali nesto ne vjerujem da si to mogao vidjeti kod nas. Ova slika koja pokazuje 4 provodnika medjusobno su povezana sa tzv odstojnikom i on sluzi da drzi provodnike iste faze na istoj medjusobnoj udaljenosti.
- zateznistub
#49 Re: dalekovodi - pitanje laika
Nikad, ali bas nikad se provodnici na DV stubu ne vare jedan zta drugi. Za to sluze sasvim drge stvari, a ovo na slici je, kako rece ovaj prije mene "odstojnici"Dead Man Walking wrote:
Ako je ovo to o cemu pricas, ove "kugle" su u stvari mjesta gdje su provodnici zavareni jedan za drugi, nacin prenosa koji se zove "bundled conductors" a koristi se da bi se povecao precnik provodnika pri cemu povrsina provodnika ostaje ista. Sve ovo je bitno zbog efekta koji se zove corona, iliti "leakage current" koja se stvara kao posljedica ionizacije zraka izmedju provodnika, a proporcionalna je snazi elektricnog polja koje je opet obrnuto proporcionalno precniku provodnika. Cilj je znaci smanjiti coronu, tj gubitke u prenosu, i koristenjem vise manjih provodnika koji su "bundled together" i udaljeni jedan od drugog to se postize lakse nego kad se koristi jedan provodnik koji bi imao istu povrsinu.
Ako to nije ovo, jedino sto mi pada na pamet su keramicki izolatori koje je neko vec spominjao.
-
leronimo
#50 Re: dalekovodi - pitanje laika
Ko je od vas iz Sarajeva i prolazio je dionicom puta bojnik-riječica na brdu imate par 400kV dalekovoda koji su ofarbani crveno-bijelo i između njih na vodovima imate "lopte" crvene boje prečnika cca. 1m ,a pošto je u blizini baza "Orao" to implicira da su kugle tu isključivo radi lakšeg uočavanja vodova.Ja mislim da je postavljač teme mislio na te kugle
@zatezni stub
Brate respect za tvoj posao gledao sam kod ASA auta one kraljeve što montiraju dalekovode, čovječe i ja se pentram po raznim telekomunikacijskim stubovima al za ono tek treba imati muda.
@zatezni stub
Brate respect za tvoj posao gledao sam kod ASA auta one kraljeve što montiraju dalekovode, čovječe i ja se pentram po raznim telekomunikacijskim stubovima al za ono tek treba imati muda.