Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#26 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
D3 norma nije Euro 3.
- baustelac
#27 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
po cemu se razlikuje od Euro 3?530i wrote:D3 norma nije Euro 3.
-
vnm
#28 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
drugacije se uzimaju vrijednosti izduvnih gasova.
nisam siguran kod kojeg je kako, ali kod jednog se mjere direktno od paljenja auta a kod drugog se mjere tek poslije nekog kraceg perioda nakon sto se motor malo ugrije.
nisam siguran kod kojeg je kako, ali kod jednog se mjere direktno od paljenja auta a kod drugog se mjere tek poslije nekog kraceg perioda nakon sto se motor malo ugrije.
- mayab
- baustelac
#30 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Sve ja to znam, i znam naravno da D3 nije Euro 3. Koje je razlika kada se ispituje po jednom i po drugom standardu ne znam, ali znam da se u njemackoj euro 3 i D3 norma isto tretiraju.
-
Minjo
#31 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
D3 je bliži Euro2 normama. Bilo je jednom u Auto Blicu, test Alfe 166 2.5V6 gdje su napisali da su na motoru napravljene neke preinake kako bi sa D3 prešao na Euro3 norme.
- mayab
#32 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Die D3-Norm lehnt sich mit ihren Grenzwerten zwar stark an Euro 3 an, benutzt aber den Prüfzyklus von Euro 2. Das heißt, die besonders schadstoffreichen ersten 40 Sekunden nach Anlassen des Motors werden nicht gemessen. Extrem aufwändige Elektronik zur Katalysator-Vorheizung (z. B. durch eine Sekundärluftpumpe) ist also noch nicht erforderlich.
D3-Norm snažno se oslanja s granicnim vrijednostima,na euro 3 , ali koristi ispitni ciklus od euro 2. To znaci, prvih 40 sekundi nakon pokretanja motora,kad je najjače zagadjenje, se ne mjeri. Izuzetno skupe i komplikovana elektronika za predzagrijavanje katalizatora (npr. sekundarni zrak) stoga nije potrebno.
D3-Norm snažno se oslanja s granicnim vrijednostima,na euro 3 , ali koristi ispitni ciklus od euro 2. To znaci, prvih 40 sekundi nakon pokretanja motora,kad je najjače zagadjenje, se ne mjeri. Izuzetno skupe i komplikovana elektronika za predzagrijavanje katalizatora (npr. sekundarni zrak) stoga nije potrebno.
-
530i
#33 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Njemačka norma D3 je nešto izmedju Euro 2 i Euro 3. Nema ništa ne znači to što ona vrijedi u Njemačkoj. Isto tako auta konvertovana sa Euro 2 norme na Euro 3 u Njemačkoj (radi plaćanja manjeg poreza) nama ništa ne znače, jer se gledaju isključivo fabričke norme.
- Gile Šampion
#34 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Jel vi zaista mislite da ćete moći u zemljama EU kupiti neko dobro auto za 3,4 ili 5 hiljada eura?
Ova auta što nalazite za tu sumu na mobile.de ili autoscaut.de...pa eto...pokusajte nazvati i kontaktirati prodavača
Sve će vam biti jasno 
-
530i
#35 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Sva auta koja uvoze naši vrli šverceri i auto kuće po zapadu koštaju od 2,5 do 3 hiljade eura i oni ih prodaju ovdje od 10 do 15 hiljada maraka. Promjena uslova uvoza sigurno će omogućiti da se nađe bolji auto za te pare, ali za dobar auto treba otići tamo i vrijedno ga potražiti.
-
Sarajevski
#36 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Uvoz vozila sa euro 3 motorom od 1. novembra
BANjALUKA - Stanovnici BiH moći će od 1. novembra ove godine da uvezu polovna vozila koja imaju "euro 3" motor, odnosno vozila čija starost ne prelazi 12 godina.
Predstavnik konzorcijuma izabranog za sprovođenje sistema homologacije u BiH Drago Talijan rekao je da će homologacija pojedinačnih vozila u BiH početi 1. novembra, dok će homologacija tipa vozila početi 1. decembra ove godine.
- Od ovih datuma, u BiH neće se moći registrovati ni jedno uvezeno vozilo ukoliko nema motor sa standardom "euro 3". Homologacija tipa vozila znači da se sprovodi postupak ispitivanja za komplet novih vozila koja dolaze na tržište BiH, a homologacija pojedinačnog vozila je homologacija svih polovnih vozila koja dolaze pojedinačno, ali i homologacija novih vozila ako se uvoze pojedinačno - rekao je Talijan i podsjetio da je krajnji rok za uvođenje sistema homologacijske provjere vozila koja se uvoze u BiH prije puštanja u saobraćaj 4. decembar ove godine.
Govoreći o starosti automobila koji će se uvoziti u BiH, Talijan je rekao da su prvi proizvođači vozila 1998. godine počeli da ugrađuju "euro 3" motore dok je masovnija proizvodnja počela 2000. godine.
U auto-salonima u RS kažu da ukidanje odluke o zabrani uvoza polovnih vozila u BiH neće značiti i niže cijene ovih automobila, niti će stanovnici BiH moći jeftinije sami da uvezu automobil.
Homologacijski pregled u BiH naplaćivaće se u zavisnosti od vrste automobila, a prema nekim informacijama koštaće najviše 300 maraka.
Jaćimović
Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da motori vozila koja se budu uvozila moraju ispunjavati "euro 3" norme odnosno imati posebni uređaj na motoru koji sprečavaju ispuštanje štetnih gasova u vazduh.
- Svi dijelovi na tom motoru moraju biti originalni ili originalni rezervni dijelovi iz ovlašćenih servisa. I ostali dijelovi automobila moraju imati pečat originalnog rezervnog dijela - kazao je Jaćimović.
BANjALUKA - Stanovnici BiH moći će od 1. novembra ove godine da uvezu polovna vozila koja imaju "euro 3" motor, odnosno vozila čija starost ne prelazi 12 godina.
Predstavnik konzorcijuma izabranog za sprovođenje sistema homologacije u BiH Drago Talijan rekao je da će homologacija pojedinačnih vozila u BiH početi 1. novembra, dok će homologacija tipa vozila početi 1. decembra ove godine.
- Od ovih datuma, u BiH neće se moći registrovati ni jedno uvezeno vozilo ukoliko nema motor sa standardom "euro 3". Homologacija tipa vozila znači da se sprovodi postupak ispitivanja za komplet novih vozila koja dolaze na tržište BiH, a homologacija pojedinačnog vozila je homologacija svih polovnih vozila koja dolaze pojedinačno, ali i homologacija novih vozila ako se uvoze pojedinačno - rekao je Talijan i podsjetio da je krajnji rok za uvođenje sistema homologacijske provjere vozila koja se uvoze u BiH prije puštanja u saobraćaj 4. decembar ove godine.
Govoreći o starosti automobila koji će se uvoziti u BiH, Talijan je rekao da su prvi proizvođači vozila 1998. godine počeli da ugrađuju "euro 3" motore dok je masovnija proizvodnja počela 2000. godine.
U auto-salonima u RS kažu da ukidanje odluke o zabrani uvoza polovnih vozila u BiH neće značiti i niže cijene ovih automobila, niti će stanovnici BiH moći jeftinije sami da uvezu automobil.
Homologacijski pregled u BiH naplaćivaće se u zavisnosti od vrste automobila, a prema nekim informacijama koštaće najviše 300 maraka.
Jaćimović
Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da motori vozila koja se budu uvozila moraju ispunjavati "euro 3" norme odnosno imati posebni uređaj na motoru koji sprečavaju ispuštanje štetnih gasova u vazduh.
- Svi dijelovi na tom motoru moraju biti originalni ili originalni rezervni dijelovi iz ovlašćenih servisa. I ostali dijelovi automobila moraju imati pečat originalnog rezervnog dijela - kazao je Jaćimović.
-
DZONPI
#37 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Vozdra.Dovlacim auto Passat Varijant luxe,sve opcije ima dakle<clima control,abs,cruis control i da dalje ne nabrajam.Dakle dovlacim dole za prodaju pa ko je zainteresoavn moze pitat za cjenu i ostalo.Dole sam krajem decembra pa bujrum.Ima ovo sto se trazi tj Euro 3.
-
AdnanSA
#38 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Jedva čekamo tvoj passat. Hajde doilazi što prije.
- erni3
#39 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Suer, ovo ce uvesti, a nedugo nakon toga ja cu dobiti vozacku.
Sad, zanima me procedura, kako, sta gdje?
Ako mozete da mi objasnite na primjeru: Ja nasao negdje u Njemackoj Golf 4 ili 5, stupim u kontakt sa vlasnikom, sta dalje da radim dok auto ne bude moje vlasnistvo u BiH?
Ako mozete da mi objasnite na primjeru: Ja nasao negdje u Njemackoj Golf 4 ili 5, stupim u kontakt sa vlasnikom, sta dalje da radim dok auto ne bude moje vlasnistvo u BiH?
- Edin H.
#40 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Sta ce ti bolan Golf 4 ili 5, ako si tek polozio?erni3 wrote:Suer, ovo ce uvesti, a nedugo nakon toga ja cu dobiti vozacku.
Uzmi prvo kakvu baraku dok se ne ustelis, samo ces bez-veze iskrzati auto.
Trebace ti kupoprodajni ugovor, certificate of conformity, Euro 1 certificate (da je auto prozvedeno u Evropskoj uniji) pa ti je nesto manja carina, col tablice da mozes auto dovesti do BiH. Tako nesto otprilike.
- erni3
#41 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Edin H. wrote:Sta ce ti bolan Golf 4 ili 5, ako si tek polozio?erni3 wrote:Suer, ovo ce uvesti, a nedugo nakon toga ja cu dobiti vozacku.
Uzmi prvo kakvu baraku dok se ne ustelis, samo ces bez-veze iskrzati auto.
Trebace ti kupoprodajni ugovor, certificate of conformity, Euro 1 certificate (da je auto prozvedeno u Evropskoj uniji) pa ti je nesto manja carina, col tablice da mozes auto dovesti do BiH. Tako nesto otprilike.
To je bio primjer, nista drugo, kao da cu odmah imati pare da tako nesto kupim...
- bic
#42 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Ma nije ni rjesenje kupit neku baraku kad si pocetnik,progutat ce ti goriva i kvarova za 3 mjeseca 3 puta vise nego sto bi kostalo popraviti malo lim na nekom boljem,ako se malo ogrebe,mada moze i bez toga ako se vozi oprezno i po propisima... 
-
DZONPI
#43 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Halo nije zajebancija.Auto je 2000g i nisam svercer nego kad se timvra uzimam manje auto za ovo mi je velik porez.I nisam pljackas pa da gulim dole narod jer cjena nece bit veca od 4000 eura pa ako vam je to skupo trazite jeftinije.
- shlauf
#44 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Aleeee aleeeeeeeeeeeee
- Edin H.
#45 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Pa to je neka barakaDZONPI wrote:Halo nije zajebancija.Auto je 2000g i nisam svercer nego kad se timvra uzimam manje auto za ovo mi je velik porez.I nisam pljackas pa da gulim dole narod jer cjena nece bit veca od 4000 eura pa ako vam je to skupo trazite jeftinije.
- slobodni armirach
#46 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
dok sluzbene novine ne potvrde, NISTA nevjerujem, ista prica se lozila i prosle godine u ova doba.
medjutim najsmjesnije sto u srednejbosanskom kantonu zavisno od vjeroispovijsti, motor je potrosna roba ili nije.
Ova vlast jos nije uredila ni saobracajne dozvole pa da se zna da sta sa brojem motora, jeli mjerodavan ili nije.
Ako ostane ovakav nakaradan sistem, i ako se desi uvodjenje Euro 3 normi, moze se desiti vrlo lako da pojedina plemena u Bosni, placaju homologaciju u slucaju da mijenjaju motor, a homologacija ce biti jako skupa.
Dok neke ostale plemenske zajednice nece morati placati homologaciju za eventualnu promjenu motora.
Euro 3 bi mogao stupiti na snagu tek onda kad budu proradile homologacijske kuce, pa ce onda saobracajna policija da vas salje na homologaciju u slucaju da ste ilegalno zatamnili stakla, stavili felge uvezen iz njemacku polovnjace, ugradili krkanski xenon na staru trulju, spustili amortizere, nabili debilan spojler ...
znaci ako uradite bilo kakvu modifikaciju auta, a NEMATE papire da je prosla homologaciju PLACATE KAZNU.
medjutim najsmjesnije sto u srednejbosanskom kantonu zavisno od vjeroispovijsti, motor je potrosna roba ili nije.
Ova vlast jos nije uredila ni saobracajne dozvole pa da se zna da sta sa brojem motora, jeli mjerodavan ili nije.
Ako ostane ovakav nakaradan sistem, i ako se desi uvodjenje Euro 3 normi, moze se desiti vrlo lako da pojedina plemena u Bosni, placaju homologaciju u slucaju da mijenjaju motor, a homologacija ce biti jako skupa.
Dok neke ostale plemenske zajednice nece morati placati homologaciju za eventualnu promjenu motora.
Euro 3 bi mogao stupiti na snagu tek onda kad budu proradile homologacijske kuce, pa ce onda saobracajna policija da vas salje na homologaciju u slucaju da ste ilegalno zatamnili stakla, stavili felge uvezen iz njemacku polovnjace, ugradili krkanski xenon na staru trulju, spustili amortizere, nabili debilan spojler ...
znaci ako uradite bilo kakvu modifikaciju auta, a NEMATE papire da je prosla homologaciju PLACATE KAZNU.
- slobodni armirach
#47 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
1.ako Tetki u saobracajnoj pod broj motora pise NFU onda ima Euro 3 normu,Optimist wrote:Pitanje je vezano za euro 3 normu pa cu pitat ovdje.
Tetka ima Citroen Xsara registrovanu na sebi vec 5 godina, 2000 godiste, u Sloveniji.
1. Da li je to vozilo euro 3, radi se o motoru 1.6 benzin?
1. Postoji li mogucnost da ona to vozilo uveze u BiH kao povratnik te da ne placa porez ili carinu?
Mislim da ima prijavljeno mjesto boravka i ovdje, kao i u Sloveniji.
Ili da li znate gdje bih mogao ove informacije sa sigurnoscu da provjerim?
Hvala svima
2.neke olaksice postoje, neznam u postotcima, ali u tom slucaju auto se ne moze prodati u slijedece 3 godine zbog te olaksice koja je mizerna
ali ti to nema veze sa statusom povratnika, to je vezano za status privremenog rada u inostranstvu i auto mora biti u vlasnistvu minimalno 6 mjeseci prije uvoza
3.to ti auto vrijedi oko 1500 eura, i ocekuj negdje oko 1000 maraka poreza i carina pod uslovom da budu usvojene EURO 3 norme, i da Xsara ima takav tip motora
ne vjerujem da ces neke velike pare ustediti u slucaju da iskoristis olaksicu (tacka 2.). Tebi bilo najbolje da provjeris kod eurokataloga koliko to auto vrijedi, npr 1500, napravis kuporodajni ugovor sa tetkom na 1000 eura, dobices poreza i carine 350 eura, i auto ce biti tvoje, sto znaci da ces ga moci prodati ako ti zaskripi za lovu, ali ovo sve je ostvarivo ako se ispuni tacka 3.
-
530i
#48 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Uređene su nove saobraćajne dozvole, u njima piše sve o motoru, zapremina, vrsta, snaga, broj, euro norma, te da li je vozilo opremljeno katalizatorom.slobodni armirach wrote:dok sluzbene novine ne potvrde, NISTA nevjerujem, ista prica se lozila i prosle godine u ova doba.
Za razliku od prošle godine kada se pričalo po nekim niđe-veze sajtovima bez validnog izvora informacija, i po forumima većinom od slabo informisanih ljudi, ove godine se s tim i zvnaično izašlo u javnost i ja vjerujem da će to do kraja ove godine funkcionisati.
-
ananas10
#49 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
samo se sjeti koliko je konfuzije bilo za pocetnike sa slovom P i zoznjom iza 11 sati. I to je bilo kao sluzbeno.530i wrote: Uređene su nove saobraćajne dozvole, u njima piše sve o motoru, zapremina, vrsta, snaga, broj, euro norma, te da li je vozilo opremljeno katalizatorom.
Za razliku od prošle godine kada se pričalo po nekim niđe-veze sajtovima bez validnog izvora informacija, i po forumima većinom od slabo informisanih ljudi, ove godine se s tim i zvnaično izašlo u javnost i ja vjerujem da će to do kraja ove godine funkcionisati.
Kako se ovdje nikad nista ne zna, sacekat fino dok ne postane sluzbeno i tek onda po ostatak golfova (makar G4) u germaniju
- CharlesBukowski
#50 Re: Uvoz vozila sa Euro 3 normom i zvanično
Najjaci su mi ovi sto stavljaju auta od 17 i kusur hiljada KM. Ko da se radi o 17 glavica kupusa.