Meshtar wrote:mofo33 wrote:Meshtar wrote:Većinom plaćam karticom i ne kupujem u radnjama koje nisu ušle u 21. vijek. Osnovni razlog je to što nigdje nema popusta za keš.
joj tebe sa 21-im vijekom

a cijenkao bi popust za cash kao da si na pijaci u 19-om

Da si živ i zdrav svugdje keš spušta cijenu. Svako voli živu lovu. Nema tu nikakvog cjenkanja, to je prirodna i normalna stvar. Samo ne u Sarajevu.
Na tekstilne proizvode na startu ide marža blizu 200%, u svakoj prodavnici. To se svugdje na svijetu zove lihvarenje, a ne trgovina. Osjećam se kao da me neko pljačka. I uz takvu zaradu naši trgovci još uvijek imaju problema sa stvarima kao što su usluga, ljubaznost, reklamacija, zamjena i slično. Jeftinije mi je naručiti iz UK odjeću, nego otići u radnju preko puta i kupiti istu stvar. Nije li to malo poremećeno?
to sto ti zoves prirodno, slazem se za zesce cifre ali za ostalo, pfffff
kad kupujem TV, frizider i slicno, placam cash i uvjek iscupam popust (za manje cifre se ne blamiram)
ja sam zanatlija i zlo mi od mustrija koje ocekuju da ih u dupe ljubim samo zato sto izvade 20 euro iz dzepa
popust je rezervisan samo za stalne (ili dobre) musterije,
oni drugi mogu setati, ne placaju mi oni poreze a ni racune bog'me
po zakonu sam obavezna primati dva nacina placanja, primam cekove i cash
(a sve i da primam kartice, imam pravo ograniciti minimalni iznos)
ne pada mi na um davati bankama 3%, niti mi pada na um iznajmiti ili kupiti terminal CB
uz to moras obavazno imati telefonsku liniju u radnji, inace terminal ne radi...
radila bih jedan citav mjesec godisnje samo za 3% banci+ telefonska pretplata+ terminal
lako je krkati po trgovcima

malo teze po bankama