Ne primanje kartica - muljanje poreza?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

maximilijana

#26 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by maximilijana »

napisah mailove na sve moguce inspekicije..i jos nista..za utjehu je da su bar "procitali" pa cemo vidjet od sutra opet gnjavim sa mailovima dok ne odgovore...
raspitah se i nema zakonske osnove da ne uzmu karticu..u Hoše komercu mi je htjela naplatiti cigare preko kartice ali ne i ultra dopunu.?!?!
btw u hrvatskoj primjetih natpise upozorenja u nekim radnjama da se elektronski bonovi za mobitele ne mogu platit karticom
ugl ja u spomenutim radnjama (to podrazumijeva citav lanac Hoše) ne kupujem... :run:

btw Amko komerc prima kartice ahahahah
Dady

#27 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by Dady »

mirzazmaj wrote:za dopune je sigurno razlog zato sto je rabat od bh telecoma za dopunske kartice 5%,a kad im je platis karticom uzmu im proviziju 3-4%, i eto ostane im samo 1-2% :D
Pa tu se vidi njihov balkanski mentalitet poslovanja. Covjek je osim ultra kartice imao jos artikala koje je placao karticom. Oni bi opet izasli sa barem 5% dobiti iz ove transakcije, a ovako su izgubili musteriju zauvijek.
maximilijana

#28 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by maximilijana »

u DM-u sam prisustvovala sceni gdje je gdin neki (posto nije imao sitno ) zvake platio karticom i nista mu kasirka nije rekla...
misilm ja bih razumjela da me je za karticu odbila teta na sedreniku ali radnja u centru grada (a ne znam kako se zove) koja prodaje cigare i alkohol...i lanac prodavnica Hoše..mislim smijesno...
znaci to sto imam karticu limitira me na prozvode i kolicinu koju moram kupiti... :?
cekam sada odgovore iz UINO, Fed.min.financija i Kantonalne porezne inspekcije...
Mr.Cici

#29 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by Mr.Cici »

Co0l wrote:Pa ako se trgovcima ne isplati placanje karticom zbog tih 3% koje im banke uzimaju onda se trgovci trebaju zaliti kome vec mogu i trebaju da se zale a ne da kupce zbog tih 3% maltretiraju.
Aha. Žale se banci. Ona kaže: Mrš! Trgovac kaže OK, namiriti cu se od mušterije.

Nijedna banka ne daje POS sa manje od 3% provizije. Ako neko zna za manje, neka mi javi a ja ću proslijediti info jaranu trgovcu... :)

Meni je ova situacije prije smetala. Više ne. Sada nosim keš i karticu. Uvijek pitam za popust ako platim kešom... itd 8) Uvijek uporedim cijene kod većih kupovina. Nikad na kredit. :D Pravo sam dosadna osoba kada su u pitanje moje pare. :-D
maximilijana

#30 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by maximilijana »

pa cilj kartice je da olaksa kupovinu..suvgdje..sem u bosni..razumijem ja..nasem mentalitetu taj komad plastike je ocito cudan...i stran..
ja jos cekam odgovore od nadleznih ali ocito nista od toga...enjoy bosnia... :run:
Meshtar

#31 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by Meshtar »

mofo33 wrote:
Meshtar wrote:Većinom plaćam karticom i ne kupujem u radnjama koje nisu ušle u 21. vijek. Osnovni razlog je to što nigdje nema popusta za keš.
joj tebe sa 21-im vijekom :-) a cijenkao bi popust za cash kao da si na pijaci u 19-om :razz:

Da si živ i zdrav svugdje keš spušta cijenu. Svako voli živu lovu. Nema tu nikakvog cjenkanja, to je prirodna i normalna stvar. Samo ne u Sarajevu.

Na tekstilne proizvode na startu ide marža blizu 200%, u svakoj prodavnici. To se svugdje na svijetu zove lihvarenje, a ne trgovina. Osjećam se kao da me neko pljačka. I uz takvu zaradu naši trgovci još uvijek imaju problema sa stvarima kao što su usluga, ljubaznost, reklamacija, zamjena i slično. Jeftinije mi je naručiti iz UK odjeću, nego otići u radnju preko puta i kupiti istu stvar. Nije li to malo poremećeno?
maximilijana

#32 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by maximilijana »

popust za keš se odnosi na neki određen iznos..i artikle..naravno da cu na npr bijelu robu traziti popust ak cu platit kešom
a kartica bi mi trebala olakšati stvari..da ne nosam siću u novčaniku..da ne razmisljam imam li ili nemam para isl..al to kod nas ocito ne funkcionira..
samo da nije posteno i da nije po PSu
Mr.Cici

#33 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by Mr.Cici »

maximilijana wrote: a kartica bi mi trebala olakšati stvari..da ne nosam siću u novčaniku..da ne razmisljam imam li ili nemam para isl..al to kod nas ocito ne funkcionira..
samo da nije posteno i da nije po PSu
Kartica ne služi umjesto siće već da ne nosiš novac nikako. Da ne rizikujes da te neko opljačka. :run: Da ne ideš stalno na šalter u banci. :run: Da je tvoj novac uvijek sa tobom... 8-)

To joj je prva namjena... :D Malo škripi u Bosni ali frcera.... :D
maximilijana

#34 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by maximilijana »

dobih odgovor od iMnspekcije :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
inspektor (valjda samo JEDAN radi) trenutno NIJE tu pa kada se on vrati upoznat ce ga problemom ... :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
enojy :bih: :bih:
akcija007

#35 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by akcija007 »

bespotrebna panika se dize na formu.
po novome na vecini pordajnih mjesta ULTRA bonovi za po su elektronski i ne mogu se platiti bankovnom karticom vec samo gotovinom.
Tamo gdje su ostali ULTRA bonovi na grebalicu se moze jos uvijek platiti karticom dok se ne potrosi i ta zaliha.
Razlog je PDV, jer PDV placa mobilni operator .

Ako bas insistiras na ULTRu kupujes karticom imas na svakom cosku bankomat UNICREDIT BANKE D.D. MOSTAR ubacis karticu ukucas PIN potvrdis PIN ides na kupovinu GSM bonova odaberes operatora BHT ili Hej! i apoen i izadje ti bon iz bankomata u elektrosnkom formatu. I tereti tvoj racun. Bez provizije je transakcija sa bilo kojom kreditnom ili debitnom karticom bilo koje banke.
maximilijana

#36 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by maximilijana »

akcija007 wrote:bespotrebna panika se dize na formu.
po novome na vecini pordajnih mjesta ULTRA bonovi za po su elektronski i ne mogu se platiti bankovnom karticom vec samo gotovinom.
Tamo gdje su ostali ULTRA bonovi na grebalicu se moze jos uvijek platiti karticom dok se ne potrosi i ta zaliha.
Razlog je PDV, jer PDV placa mobilni operator .

Ako bas insistiras na ULTRu kupujes karticom imas na svakom cosku bankomat UNICREDIT BANKE D.D. MOSTAR ubacis karticu ukucas PIN potvrdis PIN ides na kupovinu GSM bonova odaberes operatora BHT ili Hej! i apoen i izadje ti bon iz bankomata u elektrosnkom formatu. I tereti tvoj racun. Bez provizije je transakcija sa bilo kojom kreditnom ili debitnom karticom bilo koje banke.

prozovija je za kreditnu karticu YES PAKET UNIZABA...jer teretni svaki iznos do 300KM sa 10KM provizije

u Hoše komercu je tzv grebalica..ali mi je nisu htjeli dati..

a kad si vec tako sveznajuci...kako to da na benzinskim stanicama mozes platiti elektronski bon karticom?? gdje je tu PDV...

sad druga stvar...u drugoj radnji mi nisu htjeli naplatiti CIGARE sa karticom...to nema veze sa PDVom vec muljanjem poreza
btw zna li iko kako se tacno ta radnja zove - delikatesna randja u Ferhadiji do TOM TAILORA?
drndalo

#37 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by drndalo »

Mr.Cici wrote:Nijedna banka ne daje POS sa manje od 3% provizije. Ako neko zna za manje, neka mi javi a ja ću proslijediti info jaranu trgovcu... :)
Ja sam gledao kad u restoranu zena iz Ziraata smunta gazdu da uzme njihov POS umjesto Raiffeisen-ovog... Rucali, snimili promet, zovnuli gazdu, ponudili bolje uslove, i covjek sutra vratio POS "zutima", a presao "crvenima"... Doduse, ima tome > 3 godine...

To je idealan slucaj trzista... Naravno, nije sve i uvijek idealno...

Jaran trgovac se moze ici cjenkati s bankarima k'o na pijaci, jer bi svima godilo imati veci procenat prometa, nego do sada... A trgovcu manji % transakcijske provizije...
mofo33

#38 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by mofo33 »

Meshtar wrote:
mofo33 wrote:
Meshtar wrote:Većinom plaćam karticom i ne kupujem u radnjama koje nisu ušle u 21. vijek. Osnovni razlog je to što nigdje nema popusta za keš.
joj tebe sa 21-im vijekom :-) a cijenkao bi popust za cash kao da si na pijaci u 19-om :razz:

Da si živ i zdrav svugdje keš spušta cijenu. Svako voli živu lovu. Nema tu nikakvog cjenkanja, to je prirodna i normalna stvar. Samo ne u Sarajevu.

Na tekstilne proizvode na startu ide marža blizu 200%, u svakoj prodavnici. To se svugdje na svijetu zove lihvarenje, a ne trgovina. Osjećam se kao da me neko pljačka. I uz takvu zaradu naši trgovci još uvijek imaju problema sa stvarima kao što su usluga, ljubaznost, reklamacija, zamjena i slično. Jeftinije mi je naručiti iz UK odjeću, nego otići u radnju preko puta i kupiti istu stvar. Nije li to malo poremećeno?

to sto ti zoves prirodno, slazem se za zesce cifre ali za ostalo, pfffff
kad kupujem TV, frizider i slicno, placam cash i uvjek iscupam popust (za manje cifre se ne blamiram)

ja sam zanatlija i zlo mi od mustrija koje ocekuju da ih u dupe ljubim samo zato sto izvade 20 euro iz dzepa :D
popust je rezervisan samo za stalne (ili dobre) musterije,
oni drugi mogu setati, ne placaju mi oni poreze a ni racune bog'me
po zakonu sam obavezna primati dva nacina placanja, primam cekove i cash
(a sve i da primam kartice, imam pravo ograniciti minimalni iznos)

ne pada mi na um davati bankama 3%, niti mi pada na um iznajmiti ili kupiti terminal CB
uz to moras obavazno imati telefonsku liniju u radnji, inace terminal ne radi...
radila bih jedan citav mjesec godisnje samo za 3% banci+ telefonska pretplata+ terminal

lako je krkati po trgovcima :razz: malo teze po bankama :P
maximilijana

#39 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by maximilijana »

shvatam ja...da nije ni trgovcima lako (been there done that) ali razumijem kad je neka mala obrtnicka radnja u pitanju..ili neki granapcic...i da mu se ne isplati POS terminal..i placanje provizije bankama..
ali npr HOŠE komerc ne vjerujem da ima slab dnevni pazar i da je 3% problem..
ili radnja u centru grada koja prodaje visokotarifnu robu..i ne prima karticu na alkohol i cigare..to je ocito muljanje poreza ili sta vec...to je meni problem... :bih:
mada sam ja jednom na jednoj benzinskoj platila karticom iznos od 3KM jer lik nije imao sitno da mi vrati..i nije se bunio...
Dady

#40 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by Dady »

maximilijana wrote:shvatam ja...da nije ni trgovcima lako (been there done that) ali razumijem kad je neka mala obrtnicka radnja u pitanju..ili neki granapcic...i da mu se ne isplati POS terminal..i placanje provizije bankama..
ali npr HOŠE komerc ne vjerujem da ima slab dnevni pazar i da je 3% problem..
ili radnja u centru grada koja prodaje visokotarifnu robu..i ne prima karticu na alkohol i cigare..to je ocito muljanje poreza ili sta vec...to je meni problem... :bih:
mada sam ja jednom na jednoj benzinskoj platila karticom iznos od 3KM jer lik nije imao sitno da mi vrati..i nije se bunio...
Placanje kreditne kartice je opcija trgovca i on treba izvagati da li je to za njega prihvatljivo ili ne. To poštujem
Ali isto tako ako je istaknut znak da radnja prima kreditnu karticu, ocekuje se da to i provodi.
U Njemackoj sam u par lanaca tehnicke robe koje imaju povoljne cijene saznao da ne primaju kartice jer inace cijene ne bi bile tako niske posto rade sa minimalnom maržom. I to poštujem
I sam ako kupujem neke skuplje stvari trazim popust za keš, a inace sve ostalo placam karticom.

Dva puta su me preveslali u Via del Corso restoranu, gdje sam jos pitao da li primaju AMEX i dobio potvrdan odgovor, a kada je trebalo platiti kazu mi da im ne radi POS i da ne mogu platiti ni AMEX-om niti bilo kojom drugom karticom . Zamisli blamaže nemam keša kod sebe, sa mnom klijenti koje sam pozvao na ručak. :x
maximilijana

#41 Re: Ne primanje kartica - muljanje poreza?

Post by maximilijana »

znaci nasi trgovci ce ograniciti kolicinu robe (iznos koji treba platiti) i vrstu robe koju mogu kupiti karticom...zanima me logican odgovor iMspekcije iduce sedmice...
jos malo pa cemo morati u radnjama minimalno 30KM potrositi da bi nesto kupili tu...
enojy bosnia.. :bih: :run:
Mr.Cici

#42 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by Mr.Cici »

drndalo wrote:
Mr.Cici wrote:Nijedna banka ne daje POS sa manje od 3% provizije. Ako neko zna za manje, neka mi javi a ja ću proslijediti info jaranu trgovcu... :)
Ja sam gledao kad u restoranu zena iz Ziraata smunta gazdu da uzme njihov POS umjesto Raiffeisen-ovog... Rucali, snimili promet, zovnuli gazdu, ponudili bolje uslove, i covjek sutra vratio POS "zutima", a presao "crvenima"... Doduse, ima tome > 3 godine...

To je idealan slucaj trzista... Naravno, nije sve i uvijek idealno...

Jaran trgovac se moze ici cjenkati s bankarima k'o na pijaci, jer bi svima godilo imati veci procenat prometa, nego do sada... A trgovcu manji % transakcijske provizije...
Prijeniti ću poruku. Mada mislim da bankama nema cjenkanja, nego će otići tamo i reći: ja želim POS sa manjim postotkom od transkacije. Banka će mu dati po svom cjenovniku. Mislim da tu nema nekog pogađanja. Ali neka proba... :)
Meshtar

#43 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by Meshtar »

to sto ti zoves prirodno, slazem se za zesce cifre ali za ostalo, pfffff
kad kupujem TV, frizider i slicno, placam cash i uvjek iscupam popust (za manje cifre se ne blamiram)

ja sam zanatlija i zlo mi od mustrija koje ocekuju da ih u dupe ljubim samo zato sto izvade 20 euro iz dzepa :D
popust je rezervisan samo za stalne (ili dobre) musterije,
oni drugi mogu setati, ne placaju mi oni poreze a ni racune bog'me
po zakonu sam obavezna primati dva nacina placanja, primam cekove i cash
(a sve i da primam kartice, imam pravo ograniciti minimalni iznos)

ne pada mi na um davati bankama 3%, niti mi pada na um iznajmiti ili kupiti terminal CB
uz to moras obavazno imati telefonsku liniju u radnji, inace terminal ne radi...
radila bih jedan citav mjesec godisnje samo za 3% banci+ telefonska pretplata+ terminal

lako je krkati po trgovcima :razz: malo teze po bankama :P
@Mofo33
Ti si zanatlija, nije baš da prodaješ televizore pa da te neko ganja za popuste. Što se tiče ljubljenja dupeta, lično se osipam od takvog ponašanja. Mene je dovoljno čuti "dobar dan", "izvolite", "doviđenja" i ukoliko pitam nešto o proizvodu da mi se kaže. Najgore što su te osnove, ako ne prodajne, onda građanske kuluture totalno zaboravljene.U to šta se tebi isplati ili ne, ne bih da ulazim. Mada sumnjam da je isplativo imati POS u maloj zanatskoj radnji i s te strane shvatam ono o čemu govoriš.
Kako god...čaršija nikad neće izaći iz nas.
mofo33

#44 Re: ne primanje kartica - muljanje poreza??

Post by mofo33 »

Meshtar wrote:@Mofo33
Ti si zanatlija, nije baš da prodaješ televizore pa da te neko ganja za popuste. Što se tiče ljubljenja dupeta, lično se osipam od takvog ponašanja. Mene je dovoljno čuti "dobar dan", "izvolite", "doviđenja" i ukoliko pitam nešto o proizvodu da mi se kaže. Najgore što su te osnove, ako ne prodajne, onda građanske kuluture totalno zaboravljene.U to šta se tebi isplati ili ne, ne bih da ulazim. Mada sumnjam da je isplativo imati POS u maloj zanatskoj radnji i s te strane shvatam ono o čemu govoriš.
Kako god...čaršija nikad neće izaći iz nas.
u pitanju televizori ili cackalice... musterija je zakon za (svakog "normalnog) komercanta
ja o ljubljenju guze dozvolih sebi na forumu, a sa musterijama ni u ludilu ne bih takvim tonom
pare se uzimaju ljubazno, ali racunati se mora ipak :-)
sto se carsije tice, sumnjam da je to samo nase ponasanje, svuda ima lose usluge
Post Reply