Alfa Romeo 156

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Desert Wind

#26 Re: Alfa Romeo 156

Post by Desert Wind »

ermin14 wrote:davati komentare o necemu sto nisi probao je isto kao i ona prica JESTE LIJEPO GU...I,ODAKLE ZNAS? PRICAO MI DRUG NJEGOV JARAN GU...O..
I ja sam sit vise komentara o Alfa Romeu k'o da je bogom dan auto.
Probaj recimo jednu Subaru Imprezu WRX koja ce poderat 2 Alfe Romeo koja kosta 10-20 posto vise ili Hondy Civic Type R pa onda skontaj koji je orgazam bolji (i dugotrajniji) ...
šestiverbalnimesija

#27 Re: Alfa Romeo 156

Post by šestiverbalnimesija »

Ja cu ti napisati mišljenje iz druge ruke.
Moj drug ima 156 2,4 jtd vec, mislim pet godina. Dosta sam vozio tu alfu i dosta se vozao u njoj. Generalno auto je jako dobar za tu cijenu po kojoj se krecu. Za voziti je odlicna, ide ko nevrijeme a ne troši puno. Ko i svaka alfa zvoni i cici na rupama i nije utegnuta ko ww i slicni, ali kad izadješ na cestu sve zaboraviš. Dosta je prešla i dobro se drži. Jaro je zapustio i haman ništa ne ulaže u nju, ali ona sluša i ide. Najveca joj je mana tzv mješac zraka, koji košta 400-500 KM, i kad ode auto slabo ide i troši više. Medjutim taj mješac je jedna ko cijev sa dva bi-metala koji se zaprljaju i mogu se ocistiti pa mu možeš produziti vijek trajanja. Možeš ga i iskljuciti pa voziti tako, uglavnom nece te ostavit. I ne idi kod Hote odrati ce ti guzove, uzima raju lopatom na tako te fazone. Što se motora tice nepoderiv, lim nije loš. Kao mana ostaje utegnutost generalno, ali sa druge strane dobijaš dizajn. Generalno sam ljubitelj alfi ali sam objektivan. Auto uopšte nije loš, naravno može se naletiti na svašta. Ali ako nadješ neku sacuvanu dugo ceš uzivati u njoj. I ako misliš da voziš auto na duže staze i da ga ne mijenjaš, alfa je dobar izbor. Ako imaš pitanja javi se.
svakako_lud

#28 Re: Alfa Romeo 156

Post by svakako_lud »

Ja sa svojom 156-icom 1,8ts od novembra mjeseca prešao 42 000 , lafete su joj jedina mana mada sad kad mi je na 17-icama to me i ne čudi previše, prvi put se zajebao pa ih kod hote mijenjao ni 25000 nisu izdržale još su na autu bile 16-ke felge, a dokad će ove sad vidjet ćemo.
Sve ostalo se svelo na mijenjaj ulje (naravno selenia 20-ka) i vozi, izuzev jednog čišćenja klapne gasa.
Niti vuče nešto predobro, niti je prebrza, ali joj ja ipak zamjerki nikakvih nemam, a na kraju krajeva nije sve ni u brzini... Toliko je loša da ako bog da sledeće godine mijenjam auto, i neću više 156-icu kupovati... Sad je na redu 159... Jedino znak naprijed ostaje isti...
johntra

#29 Re: Alfa Romeo 156

Post by johntra »

Volkswagen želi Alfa Romeo, Fiat ne želi da ga proda

Glasine da Volkswagen želi da od Fiata kupi Alfa Romeo nisu novost, a u međuvremenu su dva zvaničnika iz
Volkswagena potvrdila da su u nemačkoj kompaniji "ozbiljno zainteresovani" za kupovinu Alfe.

Međutim, iz Fiata su za Automotive News Europe izjavili da nemaju "nikakvu nameru da Alfu prodaju Volkswagenu" kao i to da nameravaju da Alfa Romeo transformišu u premium proizvođača koji će godišnje proizvoditi 500.000 automobila.
Kao što je poznato, Volkswagen planira da do 2018. godine postane najveći proizvođač automobila na svetu, a kupovina Alfa Romea (Nemci su prema ranijim informacijama navodno spremni da za to izdvoje milijardu evra) bi doprinela postizanju tog cilja. Naravno, uz povećanje Alfine proizvodnje i proširenje game modela koja bi mogla da obuhvata i novi sportski kupe baziran na VW BlueSport konceptu kao i naslednika modela 8C Competizione koji bi koristio istu platformu kao i Audi R8. :lol:

S druge strane, u Fiatu planiraju veliki povratak Alfa Romea na američko tržište za 2012. godinu, a do 2014. će Amerikancima na raspolaganju biti paleta koja podrazumeva sedan, karavan, hatchback, SUV i spider modele.

Ako sve bude išlo po Fiatovim planovima, u Americi će se godišnje prodavati oko 85.000 Alfi, kao deo pomenutog optimističkog plana o povećanju Alfine globalne prodaje na 500.000 primeraka godišnje.
Gost1515

#30 Re: Alfa Romeo 156

Post by Gost1515 »

meni smješnije ovo :lol:
Report: 2013 Alfa Romeo Spider, 2012 Giulia to be based on RWD Chrysler platform
by Noah Joseph (RSS feed) on Apr 21st 2010 at 3:31PM

Alfa Romeo Spider – Click above for high-res image gallery

According to the comprehensive five-year plan which Fiat/Chrysler CEO Sergio Marchionne unveiled today, the next generation of Alfa Romeos are slated to be based on a Chrysler platform.

Among those models will be the replacement for the current Spider, as well as the new Giulia sedan and wagon. These three models – which will replace the outgoing 159, Brera and Spider – were previously thought to borrow their underpinnings from a modified version of the C-segment platform that underpins the new Giulietta, but have now been revealed to be merged into Chrysler platforms, arriving in 2012 (Giulia) and 2013 (Spider). Although Marchionne didn't specify which Chrysler platform this will be, sources suggest it could be a modified version of the antiquated Mercedes-derived architecture that underpins the Chrysler 300 and Dodge Challenger.

In addition to the Alfa's adoption of Chrysler architecture, Marchionne indicated that Chrysler and Lancia are set to be further integrated, with common products (including a new compact minivan and the replacement for the Ypsilon supermini) sold as Lancias in continental Europe and as Chryslers in North America and the UK. With the exception of the Challenger, Charger and Viper, Dodge and Fiat products will be similarly integrated, while Jeep is slated for an increased overseas market presence.
Gile Šampion

#31 Re: Alfa Romeo 156

Post by Gile Šampion »

Od Alfinih motora jedini motor koji iole valja je 2.4 JTD .Ostali svi su u bukvalnom smislu jedno veliko smeće koje se kvari više nego najgora veš mašina.
Trap ne da joj je loš...već ''preloš'' ,ako se tako može nazvati.
Seleni,lafete,kugle,krajnice mjenjaš sigurno svakih 4-5 mjeseci i opet nakon zamjene osjetiš neko škripanje,kuckanje itd...
Potrošnja ove 2.4 se krece nekih 9,5 litara po gradu,što je puno za dizela.Benzinci troše minimalno od 13 pa naviše.
Cijena? Kupiš je i to ti ostaje kao vječno auto.Teško se prodaje,cijena rapidno opada,skupi dijelovi za održavanje(ležaj točka 350-400 maraka u zavisnosti od proizvodjaca).
Kvalitet materijala loš.
Limarija loša.
Imaš par majstora kojima kad odeš oderu ti guzove...

Ovi što kažu da je izabrana za auto godine neka daju ostala vozila koja su bila u izboru pa da vidimo argumente,gdje,šta i kako...

Ali sad ću tebe da citiram: 'kontam ga kupiti, ali mi svi kazu nemoj,to je talijansko , nevalja i ostale supljake, meni je auto extra, predobro urađeno, ima stila''..

E pa ako kontaš da onda svi šupljiraju ne znam uopšte vrijedi li nama što smo potrošili par minuta vremena da ti neke stvari prikazemo u realnom stanju,a ti i pored toga smatraš da je ovo sve šupljak...pa šta da ti kažem? Sretno ti sa kupovinom...kupi pa vidjet ces iz prve ruke sta i kako... :mrgreen:

Nemam ništa lično protiv Alfe ali jednostavno kad probaš neke druge proizvodjace onda vidis da nije to to...
svakako_lud

#32 Re: Alfa Romeo 156

Post by svakako_lud »

Gile Šampion wrote:Od Alfinih motora jedini motor koji iole valja je 2.4 JTD .Ostali svi su u bukvalnom smislu jedno veliko smeće koje se kvari više nego najgora veš mašina.Trap ne da joj je loš...već ''preloš'' ,ako se tako može nazvati.
Seleni,lafete,kugle,krajnice mjenjaš sigurno svakih 4-5 mjeseci i opet nakon zamjene osjetiš neko škripanje,kuckanje itd...
Potrošnja ove 2.4 se krece nekih 9,5 litara po gradu,što je puno za dizela.Benzinci troše minimalno od 13 pa naviše.Cijena? Kupiš je i to ti ostaje kao vječno auto.Teško se prodaje,cijena rapidno opada,skupi dijelovi za održavanje(ležaj točka 350-400 maraka u zavisnosti od proizvodjaca).
Kvalitet materijala loš.
Limarija loša.
Imaš par majstora kojima kad odeš oderu ti guzove...

Ovi što kažu da je izabrana za auto godine neka daju ostala vozila koja su bila u izboru pa da vidimo argumente,gdje,šta i kako...

Ali sad ću tebe da citiram: 'kontam ga kupiti, ali mi svi kazu nemoj,to je talijansko , nevalja i ostale supljake, meni je auto extra, predobro urađeno, ima stila''..

E pa ako kontaš da onda svi šupljiraju ne znam uopšte vrijedi li nama što smo potrošili par minuta vremena da ti neke stvari prikazemo u realnom stanju,a ti i pored toga smatraš da je ovo sve šupljak...pa šta da ti kažem? Sretno ti sa kupovinom...kupi pa vidjet ces iz prve ruke sta i kako... :mrgreen:

Nemam ništa lično protiv Alfe ali jednostavno kad probaš neke druge proizvodjace onda vidis da nije to to...
Očito ili si pod uticjajem nekih hebenih droga ili fakat nemaš pojma o čemu pišeš. :roll:
Gile Šampion

#33 Re: Alfa Romeo 156

Post by Gile Šampion »

Tebi po nicku vidim o čemu se radi...tako da me tvoj komentar ni najmanje ne cudi... :)
svakako_lud

#34 Re: Alfa Romeo 156

Post by svakako_lud »

Gile Šampion wrote:Tebi po nicku vidim o čemu se radi...tako da me tvoj komentar ni najmanje ne cudi... :)
Ok, onda ti po avataru vidim da si obična hebena ovca ....
Paušalne šuplje iz treće ruke po sistemu znam jednog koji ima druga čija se tetka kune da joj troši 20 litara i kvari se ko Birin usisivač je najbolji dokaz koliko si kompetentan da o ovome sudiš...
Gile Šampion

#35 Re: Alfa Romeo 156

Post by Gile Šampion »

Trebaš biti malo originalniji i stati u odbranu Alfe sa jakim argumentima...Ovako samo mogu da te zamišljam kao nekog isfeminiziranog klošarčića koji nema ni za šta bolje,pa haj daj ako ništa onda Alfu... :dance:
svakako_lud

#36 Re: Alfa Romeo 156

Post by svakako_lud »

Gile Šampion wrote:Trebaš biti malo originalniji i stati u odbranu Alfe sa jakim argumentima...Ovako samo mogu da te zamišljam kao nekog isfeminiziranog klošarčića koji nema ni za šta bolje,pa haj daj ako ništa onda Alfu... :dance:
:thumbup: kako me lik provali na prvu.... :shock:
Tvoji argumenti nisu ni za šta drugo osim obične sprdačine tako da nikakav bolji odgovor i ne zaslužuješ...
Ostaj mi tako pametan i duhovit kao na avataru....
Gile Šampion

#37 Re: Alfa Romeo 156

Post by Gile Šampion »

Svakako... :thumbup:

Tebi želim sigurnu i ugodnu vožnju u toj tvojoj skalameriji od auta...(samo Boga moli da ti se lafeta gdje ne otkine koliko su kvalitetne) :mrgreen:

PS-1.8 TS...nit je Alfa niti Fićo...a troši ko Volga :lol:
530i

#38 Re: Alfa Romeo 156

Post by 530i »

Dva normalna diskutanta, nije loše za seosku državu kakva je BiH u kojoj vlada mit "golf dizel".
johntra

#39 Re: Alfa Romeo 156

Post by johntra »

Gost1515 wrote:meni smješnije ovo :lol:
Report: 2013 Alfa Romeo Spider, 2012 Giulia to be based on RWD Chrysler platform
by Noah Joseph (RSS feed) on Apr 21st 2010 at 3:31PM

Alfa Romeo Spider – Click above for high-res image gallery

According to the comprehensive five-year plan which Fiat/Chrysler CEO Sergio Marchionne unveiled today, the next generation of Alfa Romeos are slated to be based on a Chrysler platform.

Among those models will be the replacement for the current Spider, as well as the new Giulia sedan and wagon. These three models – which will replace the outgoing 159, Brera and Spider – were previously thought to borrow their underpinnings from a modified version of the C-segment platform that underpins the new Giulietta, but have now been revealed to be merged into Chrysler platforms, arriving in 2012 (Giulia) and 2013 (Spider). Although Marchionne didn't specify which Chrysler platform this will be, sources suggest it could be a modified version of the antiquated Mercedes-derived architecture that underpins the Chrysler 300 and Dodge Challenger.

In addition to the Alfa's adoption of Chrysler architecture, Marchionne indicated that Chrysler and Lancia are set to be further integrated, with common products (including a new compact minivan and the replacement for the Ypsilon supermini) sold as Lancias in continental Europe and as Chryslers in North America and the UK. With the exception of the Challenger, Charger and Viper, Dodge and Fiat products will be similarly integrated, while Jeep is slated for an increased overseas market presence.
šta je ovdje čudno? ušteda sredstava, sa znatnim modificiranjem...ista stvar u VW-u, novo auto na staroj platformi, Golf V i VI...uostalom, ideja o korištenju Chrysler platforme stoji samo za nasljednika 300 C i Alfw 166, dok će nasljednik 159 imati produženu i modificiranu verziju EVO platforme Giuliette...
A Gile je najveći šampion, sve je totalno fulio...hahaha..da išta znaš, koliko ne znaš, trebao bi znati da je 2,4 jedini imao problema sa turbinom,što je kasnije ispravljeno, dok su ostali motori odlični, da ne spominjem 1,9 JTD, a i benzinci koji nisu imali problema, osim varijatora faze, što je beznačajan problem...
Corto Maltese

#40 Re: Alfa Romeo 156

Post by Corto Maltese »

156-ica, 1-9 JTD, 1999 godište, moja od 2005-te, čipovana kod Hote, snaga (po slobodnoj procjeni) dignuta na 125 do 130 konja, trenutna kilometraža 180.000, upravo se vratio sa kružnog putovanja od 1500 km, potrošnja tokom puta bila 6,3 l/100km, po gradu troši oko 7,5 ljeti, a oko 8,5 zimi. Najveća brzina 215 km/h na blagoj nizbrdici Dalmatine, negdje oko Zadra. Po ravnom može povući do 200 km/h.
Prednosti: Ležanje na cesti, udobnost vozača i putnika (posebno na dugom putu), pristupačna cijena polovnog automobila, pouzdanost motora.
Mane: Osjetljive lafete i trap općenito, gepek premalen za toliki auto, buka vjetra pri velikim brzinama.

Planirao sam je zamijeniti prije dvije godine za noviji model, karavansku verziju. Odustao zbog recesije. Kad saberem/oduzmem troškove i pad cijene u tom periodu, nisam pogriješio. Sluša, a na proljeće ćemo ponovo razmisliti o zamjeni.
Last edited by Corto Maltese on 24/08/2010 11:48, edited 2 times in total.
svakako_lud

#41 Re: Alfa Romeo 156

Post by svakako_lud »

johntra wrote:
šta je ovdje čudno? ušteda sredstava, sa znatnim modificiranjem...ista stvar u VW-u, novo auto na staroj platformi, Golf V i VI...uostalom, ideja o korištenju Chrysler platforme stoji samo za nasljednika 300 C i Alfw 166, dok će nasljednik 159 imati produženu i modificiranu verziju EVO platforme Giuliette...
A Gile je najveći šampion, sve je totalno fulio...hahaha..da išta znaš, koliko ne znaš, trebao bi znati da je 2,4 jedini imao problema sa turbinom,što je kasnije ispravljeno, dok su ostali motori odlični, da ne spominjem 1,9 JTD, a i benzinci koji nisu imali problema, osim varijatora faze, što je beznačajan problem...
Kako ćeš tako o šampionu govoriti ccc :-)
Pa ako on to tako kaže to ti je ko sveto pismo, sad malo čačkam i vidim između ostalog njegov post o poređenju Oktavie i Insignie i tek mi onda bude jasno koliki je vrsni poznavalac materije... gluho bilo...... :shock:
johntra

#42 Re: Alfa Romeo 156

Post by johntra »

šta ti je, Gile ima Audija, sastavio ga iz četiri različite fotografije... :D
Gile Šampion

#43 Re: Alfa Romeo 156

Post by Gile Šampion »

@johntra

Izvini nisam znao da 2.4 je imala ili ima problema sa turbinama.Izvini još jednom...jbg jer ti trebaš da znaš da ja nisam kao ti da vozim te šklopocije od auta Fiat i Alfa :lol: .Znam isto tako da je i tvoj fiat bolji od Audija...jest...priznajem :lol:

@svakako_lud

Vidiš da se nisam prevario u procjeni da si isfeminiziran :lol: .Čak kako si sam priznao počeo si da pregledavaš i moje postove,sad sam više nego i ubjeđen da si gay :run:

U redu je...vi vozite Alfu,ja ću da vozim auta koja su daleko ispred po svemu i mirna Bosna :)
Nećemo sad čovjeku valjda kvariti temu,zbog vaših kompleksa i nesuglasica... 8-)
Last edited by Gile Šampion on 24/08/2010 11:50, edited 1 time in total.
svakako_lud

#44 Re: Alfa Romeo 156

Post by svakako_lud »

johntra wrote:šta ti je, Gile ima Audija, sastavio ga iz četiri različite fotografije... :D
Pa četri kruga četri slike :D ko kaže da moraju biti iste, neka je godina barem približna na svakoj i to je to :D
Gost1515

#45 Re: Alfa Romeo 156

Post by Gost1515 »

johntra wrote: šta je ovdje čudno? ušteda sredstava, sa znatnim modificiranjem...ista stvar u VW-u, novo auto na staroj platformi, Golf V i VI...uostalom, ideja o korištenju Chrysler platforme stoji samo za nasljednika 300 C i Alfw 166, dok će nasljednik 159 imati produženu i modificiranu verziju EVO platforme Giuliette...
hebote može li ijedan post bez VW-a ... kompleksi valjda.

Elem ništa tu nije čudno u današnjem vaktu, naravno, al ne nemojte mi onda prospitati priču kako švabe prodaju muda pod bubrege, a alfa je nešto posebno, ima dusu, bla bla ... a ono dotjeran chrysler tj. zastarjeli mercedes ... ta vam je priča nekad važila i poštujem ono što je Alfa nekad bila al nemojmo se lagati.

da su u ovom članku iznad uloge chryslera i alfe zamjenjene recimo škodom i VW-om već bi se sad ovdje uveliko pričalo o precjenjenim VW-ovima, mudima i bubrezima, golfovima dvicama itd ... al pošto je alfa u pitanju - onda ništa čudno, jel :-)
johntra

#46 Re: Alfa Romeo 156

Post by johntra »

@gile...Normalno da je FIAT bolji od Audija, zar se tu ima šta raspravljat? :D
poenta cijele priče jeste da ti ja i svakako_lud dokažemo da se okaniš babskih priča i da, osim ako nisi posjedovao 156-icu, prestaneš prosipati šuplje priče...ko nije posjedovao to auto, ili bilo koju Alfu, nek ne laprda...to ovdje ne pričam zbog čuvene krilatice sportskog duha i privrženosti Alfi, nego čisto iz praktičnih razloga...
@gost...VW sam spomenuo iz razloga moguće zainteresiranosti za kupovinu Alfe, a onda sam ti odgovorio oko platofrmi...normalno da VW prodaje muda pod bubrege, to dokazuju razni konovi Škoda, Audija i Seata...a nek VW prvo malo počisti u svom dvorištu i nek proda SEAT, koji godinama proizvodi gubitke i čak nije prva marka po prodaji na domaćem tržištu...
svakako_lud

#47 Re: Alfa Romeo 156

Post by svakako_lud »

johntra wrote:@gile...Normalno da je FIAT bolji od Audija, zar se tu ima šta raspravljat? :D
poenta cijele priče jeste da ti ja i svakako_lud dokažemo da se okaniš babskih priča i da, osim ako nisi posjedovao 156-icu, prestaneš prosipati šuplje priče...ko nije posjedovao to auto, ili bilo koju Alfu, nek ne laprda...to ovdje ne pričam zbog čuvene krilatice sportskog duha i privrženosti Alfi, nego čisto iz praktičnih razloga...
@gost...VW sam spomenuo iz razloga moguće zainteresiranosti za kupovinu Alfe, a onda sam ti odgovorio oko platofrmi...normalno da VW prodaje muda pod bubrege, to dokazuju razni konovi Škoda, Audija i Seata...a nek VW prvo malo počisti u svom dvorištu i nek proda SEAT, koji godinama proizvodi gubitke i čak nije prva marka po prodaji na domaćem tržištu...
Ne vrijedi ti se ubijeđivati, čovjek je dovoljno ispunjen sa svojim audijem i sa onom bijelom ovcom iza leđa da ništa drugo ne vidi realnim očima ali je ipak spreman da pametuje o svemu.
Gost1515

#48 Re: Alfa Romeo 156

Post by Gost1515 »

johntra wrote:@gile...Normalno da je FIAT bolji od Audija, zar se tu ima šta raspravljat? :D
i opet izbjegavaš odgovor ... politika platformi kod jednih jeste muda&bubrezi, a kod drugih ...?
johntra

#49 Re: Alfa Romeo 156

Post by johntra »

ne izbjegavam, je li to definitivno Marchionne rekao ili je rekao da postoji kao opcija????
znači, postoji kao opcija, kad bude tako bilo, onda o tome možemo palamuditi do sutra...
Gile Šampion

#50 Re: Alfa Romeo 156

Post by Gile Šampion »

Zašto se Italijanski državnici ne voze u Alfama kao nacionalnom proizvodu nego je zastupljen Audi,BMW,Mercedes i VW ...

Jel opet ono ide se nekom logikom da Audija voze oni koji pojma nemaju o autima,BMW-a vozaju ''kockaste glave'',Mercedesa cigani i sandžaklije a VW-a voze seljaci? Alfu,Fiata i Lanciu voze prave dase...po nekom rezonu ''vas'' ,ljubitelja Alfe a protivnika svega drugog? :lol:

Jel i Berlusconi sve od pobrojanog?

Ima li ko da mi to objasni? :)
Post Reply