Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Erzsebet

#26 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by Erzsebet »

kriticarka_nikova wrote:
Erzsebet wrote:Ako ide Ha, onda ide i Be, dakle morala bi napisati B-e i H-a, a oboje je nepravilno, treba samo BiH.

Ljudi koji nisu s društvenih fakulteta imaju svoje organizacije, vrlo slične AIESEC-u i to je haman isto. Medicina ima BOHEMSA-u, tehničari imaju IAESTE, itd.
A sta je s onima koji nisu studenti?
S takvima nemam kontakte :D
BOHEMSA :lol:
Ismijah se na sabahu :D
Kad sam ja ušao u AIESEC, 2003. godine, to je bila smiješna organizacija, ali sam ipak uspio otići na praksu u Budimpeštu. Prema tome, sve je do tebe.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#27 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by Pera Trta »

BOHEMSA i služi upravo tome; da 2-3 lica iz uprave, njihovi sugrađani i ljubavnice vide mali svijeta i usput se uvuku pojedinim profesorima.
A lik koji je u moje vrijeme bio predsjednik i sada je to, iako je diplomirao prije 2 godine.
Bilo je slučajeva da ljudima koji nisu iz njihove halke uzmu predujam za "studijsko" putovanje u npr. Istanbul, a da dotični ne vidi ni Istanbula ni svojih para.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#28 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by Pera Trta »

Jes' ako si iz Zen'ce! :D
kriticarka_nikova

#29 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by kriticarka_nikova »

Pominjete BOHEMS pa ako je neko voljan da mi objasni o cemu se tu radi?

Ja sam pisala o volontiranju, ovdje se mjesaju babe i žabe.

Ja se mnogo bolje osjecam kad volontiram u nekom od botaničkih basta gdje plijevim, cistim….ono to me na neki nacin odmara, za razliku od posla kojim se bavim, mislim da nikad ne bih pristala na volontiranje koje je povezano sa mojim poslom. To ne znaci da mrzim svoj posao, nego mi ga puna kapa.
arageta

#30 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by arageta »

Bilo bi lijepo kada bi se oformio kakav volonterski centar, nešto poput agencije za volontere gdje bi mladi ljudi, prvenstveno studenti mogli da nađu odgovarajuće poslove iz oblasti kojom bi se željeli nekada u budućnosti baviti. To bi im dosta pomoglo, prvo što bi stekli praksu nakon silne teorije a drugo što bi dobili radno iskustvo koje bi im pomoglo pri zapošljavanju poslije.

A oni koji još nemaju tačnu percepciju čime bi se voljeli baviti, mogli bi naći kakav dobar hobi što bi ih ispunio i činio sretnim. Npr. to ekološko čišćenje grada ili pomaganje osoblju pojedinih domova za napuštenu djecu, ljude i djecu sa posebnim potrebama itd...

Smatram da to baš treba našem gradu, našoj državi. Doprinijelo bi dosta afirmaciji omladine.
arageta

#31 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by arageta »

Jah, btw. ja bih voljela volontirati u sudu na općinskom nivou :)
kriticarka_nikova

#32 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Fino razmisljanje @argeto :)
ratata

#33 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by ratata »

bolje je dzaba lezat, nego dzaba radit
zmaj56

#34 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by zmaj56 »

Ja skoro cito u kragujevcu, grupa praktikanata haman forlonterski skida junfere... :lol:
Mozda i nije tako lose a i humano je :lol: :lol: :x
uvjek dobar gost

#35 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by uvjek dobar gost »

iako sam par godina volonter u jednoj organizaciji... volio bih pomagati povratnicima manjinskim u BiH, popravljati im objekte, pomagati im u radovima i svemu gdje treba... (infrastruktura etc.)...
kriticarka_nikova

#36 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

uvjek dobar gost wrote:iako sam par godina volonter u jednoj organizaciji... volio bih pomagati povratnicima manjinskim u BiH, popravljati im objekte, pomagati im u radovima i svemu gdje treba... (infrastruktura etc.)...
Bil' nam reko u kojoj si organizaciji volonter(i gdje) i sta radis?
uvjek dobar gost

#37 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

kriticarka_nikova wrote:
uvjek dobar gost wrote:iako sam par godina volonter u jednoj organizaciji... volio bih pomagati povratnicima manjinskim u BiH, popravljati im objekte, pomagati im u radovima i svemu gdje treba... (infrastruktura etc.)...
Bil' nam reko u kojoj si organizaciji volonter(i gdje) i sta radis?
Volonter sam u UG Akcija Građana na svemu što treba i što mogu da pomognem... poguram ili uradim, a što bi za cilj imalo promijenu društvene klime i/ili stanja, a pored toga naravno radim za platu nešto sasvim drugo od 09-17h !
Ne rekoh gdje ovdje u Sarajevu .
kriticarka_nikova

#38 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Ma nije bitno sta radis tj.cime se bavis u svom zivotu, vec kad sam te pitala "sta radis" mislila sam sta radis u toj organizaciji volonterskoj, kuzis...
uvjek dobar gost

#39 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

kriticarka_nikova wrote:Ma nije bitno sta radis tj.cime se bavis u svom zivotu, vec kad sam te pitala "sta radis" mislila sam sta radis u toj organizaciji volonterskoj, kuzis...
Kužim kužim i već sam ti dao odgovor, radim sve, od uličnih akcija, preko komunikacije sa drugim ljudima u BiH koji gaje slične ideje, preko saradnje sa drugim udruženjima, naravno tu se ubrajaju sastanci i ostale svari za koje je potrebno izdvojiti vrijeme. Kao što već i napisah : Volonter sam u UG Akcija Građana na svemu što treba i što mogu da pomognem... poguram ili uradim, a što bi za cilj imalo promijenu društvene klime i/ili stanja, a pored toga naravno radim za platu nešto sasvim drugo od 09-17h ! To što sam napisao da radim i što sad ponavljam jeste da me neki ne shvate da u Akciji Građana primam platu ili nešto tomu slično. ... i ne slažem se da nije bitno čime se čovjek bavi u životu jer sve je povezano ! :) i što odmah galamiš ?

Izvinjenje
kriticarka_nikova

#40 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

uvjek dobar gost wrote:
kriticarka_nikova wrote:Ma nije bitno sta radis tj.cime se bavis u svom zivotu, vec kad sam te pitala "sta radis" mislila sam sta radis u toj organizaciji volonterskoj, kuzis...
Kužim kužim i već sam ti dao odgovor, radim sve, od uličnih akcija, preko komunikacije sa drugim ljudima u BiH koji gaje slične ideje, preko saradnje sa drugim udruženjima, naravno tu se ubrajaju sastanci i ostale svari za koje je potrebno izdvojiti vrijeme. Kao što već i napisah : Volonter sam u UG Akcija Građana na svemu što treba i što mogu da pomognem... poguram ili uradim, a što bi za cilj imalo promijenu društvene klime i/ili stanja, a pored toga naravno radim za platu nešto sasvim drugo od 09-17h ! To što sam napisao da radim i što sad ponavljam jeste da me neki ne shvate da u Akciji Građana primam platu ili nešto tomu slično. ... i ne slažem se da nije bitno čime se čovjek bavi u životu jer sve je povezano ! :) i što odmah galamiš ?

Izvinjenje
Blazenim tonom majke Tereze ti odgovaram: da nisam galamila, a bome nisam ni htjela da to tako ispadne :D
Fino je @uvijek dobar gost da si aktivan u tim stvarima o kojima pricamo. Svaka cast!
Mozda bih i ja mogla da se uclanim u AG jer sam puna ideja i možebit da bi moje ideje društvu bile od koristi….
Gdje se nalazi to udruženje? Kome se treba obratit?

P.S. Ma sta se izvinjavas, sve je okej ;)
uvjek dobar gost

#41 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

http://akcijagradjana.org/latinica/
Možeš ovdje da se uključiš ,a mogu i ja da ti rečem kad je neki sastanak ili slično.... putem pm-a naravno

:D :-) :(

Ovo važi i za sve ostale.. !
kriticarka_nikova

#42 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

uvjek dobar gost wrote:http://akcijagradjana.org/latinica/
Možeš ovdje da se uključiš ,a mogu i ja da ti rečem kad je neki sastanak ili slično.... putem pm-a naravno

:D :-) :(

Ovo važi i za sve ostale.. !
Posto ne zivim u Sa ne znam koliko bih bila aktivna na te sastanke (ali sam relativno blizu)...
Hvala na linku. :)
bego007

#43 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by bego007 »

@kriticarka_nikova

eh ima kod mene 10 metara drva da se iscjepa, ako hoces volontirati javi se, ima pura i lovacka pasteta da jedes, a da li ti mogu ponuditi nocenje to cisto zavisi od tebe :)
Vitezanin

#44 Re: Šta bi ti radio/la kao volonter u BiH-a?

Post by Vitezanin »

Volontiram u Kruhu svetog Ante u Sarajevu već 2 godine . Da se razumijemo. nisu to neki strašni poslovi i projekti, ali ipak treba biti odgovoran i ako već prihvatiš onda i radi. Ja sam kao njihov stipendist bio dužan odraditi 20 sati volontiranja svaki mjesec za vrijeme korištenja stipendije.
S druge strane volontiranje ima super prednosti:
prvo, ako ljudi vide da si odgovoran, sposoban itd. postoji mogućnost da dođeš do ljudi kod kojih možeš i raditi. To je sa mnom bio slučaj, mislim ništa posebno, ali sam u drugom centru s kojim KSA surađuje odradio par akcija zua što sam dobio pristojnu lovu za jednog studenta bez primanja. :-D
Drugo, upoznaš masu ljudi koji ti mogu postati i frendovi, ali i pomoći nekad u životu.
Treće, te organizacije kod kojih se volontira često organiziraju nekakva putovanja, izlete i slično. Naravno džaba.
I na kraju, ja kad završim fax imat ću stotine i stotine sati radnog staža. Koliko znam, volontiranje se računa kao neki oblik radnog staža, koliko se to gleda kod nas ne znam.
I da, već sad imam preporuke od voditelja 2 organizacije.
Post Reply