kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

emko1234

#26 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by emko1234 »

sorge_sa wrote:http://www.pik.ba/artikal/526194/auto-r ... 2-564-524/

protegni se jos milju i po dvije
i znas sta uzimas prvi vlasnik, 2008, 20 hiljada preslo, dobar paket opreme, jos u sa, ne moras nigdje ici :D, nije dizel, .ebi ga ne moze sve, ali ovo je dobar autic
ovo je odlicno auto..i po meni je dzaba za tu godinu i ovo sto je lik naveo..pa bio je prije 2 godine sigurno s ovom opremomo oko 27-28 milja..ne bi razmisljao na malo ako bi mogao naci pare a mislim da bi ga covjek dao i za 14 500..
dakle shlauf* znas sve finte i ako ikad bude reno ikakav da znam kome da se javim..mada sumnjam da ce bit :D :D :D..
a ovi iz auto kuca su svi stvarno bezobrazni da ne mogu bit gori..cuj auto 2008 vec preslo 180 milja,do danas je to nagurano sigurno na nekih 250 ako je vozio istim intenzitetom..
milojicabrzi

#27 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by milojicabrzi »

Kod nas se ljudi zalijecu na male kilometraze, to je cudo jedno. Kad sam ja uzeo auto prije 2 godine, znaci 2008. kupio auto koje je 2001. godina, svi mi pricali kako je puno presao 160 000 km, a meni je to ustvari bila garancija da nije vracano, jer bi ga neko u tom slucaju sigurno vratio na nekih 110-115 000 kad se vec latio tog posla....

Takodjer, nekad radi redovnog odrzavanja i velikih servisa, auto vise para proguta onome sto ga vozi od 100 000 do 150 000, nego onome kod koga bude od 150 000 -250 000...uvjerio se na par primjera, jer u tom intervalu izmedju 100 i 150 hiljada, dosta dijelova dospijeva za zamjenu (amortizeri, kugle, akumulator, kocnice i obloge, eventualno lamela itd).

Tako da je najzdravija logika, ako vec nisi siguran, trazit auto do 7 god. starosti, sa oko 150 000 na satu...
Blobi

#28 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by Blobi »

Slazem se sa postom iznad. Mala kilometraza ne podrazumijeva ispravnost. Evo ti, za tvoju informaciju, lista servisa koje sam uradio na novom autu, starom 3 godine. Trenutna kilometraza je 180.000+...

- Veliki servis na 110.000km (700 KM)
- Seleni 2x (300 KM)
- Zadnji amortizeri (400 KM)
- Zamajac, potisna, lamela, druk lezaj (2400 KM)
- 17x mali servisi - ulja, filteri, dijagnostika (jedan servis kosta od 200 do 300 KM, zavisno od toga mijenjam li ulje u mjenjacu, i slicno.)
- Mjerac mase zraka (400 KM)
---------------------------------------
TOTAL: ~8000 KM.

Dakle, to je neko redovno odrzavanje sa cijenama. Razmisli malo i trazi na uvid da ti prodavac pokaze listu malih servisa koji su:
1) Najmjerodavniji dokaz o redovnom servisiranju
2) Najbolji idikator predjenih kilometara

Na svom autu sam mali servis radio svakih 10.000 km zbog upitne kvalitete goriva i losih puteva, mada je u granici tolerancije i svakih 15.000 (ne zelim da rizikujem dizne).

Eto, nadam se da ce ti ovo biti od pomoci.

Dakle, glavno je da na uvid trazis listu malih servisa, pomocu kojih mozes odredit kilometre precizno i do 10.000 km.

Pozdrav i sretno :thumbup:

P.S.

Takodjer odi u salon novih vozila, i malo obidji auto koje hoces da kupis (nisam upratio sta zelis kupiti), par puta sjedi u njega, otvori i "zalupi" vrata koji put, zatrazi da cujes motor. Zapamti sve sto si vidio, i onda odi po auto koje zelis kupiti (polovno), i uradi to isto poredivsi te stvari koje si uradio. Na taj nacin ces dosta saznati o stanju auta. Takodjer odi pogledaj u kakvom je stanju boja i lim narocito ako auta sa americkog trzista jer oni nemaju pocincane limove.
emko1234

#29 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by emko1234 »

blobi* jel zivis u autu?? :D :D :D
isto su nam stari samo sto je kod mene kilometraza haman dvoje trecina manja nego kod tebe :D
Blobi

#30 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by Blobi »

emko1234 wrote:blobi* jel zivis u autu?? :D :D :D
isto su nam stari samo sto je kod mene kilometraza haman dvoje trecina manja nego kod tebe :D
Ma samo se vozikam :D :D.. Poslovna putovanja i naprdjivanja :D. Svaki drugi dan Sarajevo-Mostar, a nekad odmah iz Mostara u Zenicu... Pa bude i Tuzla pa Banja Luka... A od toga je po gradu 40%... :)
remover

#31 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by remover »

Shlauf je upravu.. nishta od ovog auta.. jutors ja saznao broj sasije, shlauf drugar (jos jednom hFala) provjerio u servisu.. i eto belaja :-)))

ja kad sam to reko tom liku sto prodaje.. ono sjebo se, ne moze da vjeruje, njemu ti shto su mu ga tusnuli rekli da je to stvrna kilometraza, pa buraz, znash kako je ocuvan, utegnut, ovo ono :-)))

u pm... pa gdje kupiti onda autooooooooooooooooooooooooooooo :x :x :x ako ne u nekoj auto kuci, da se bude bar malo siguran shto se tog tice..!?!??!
sinus

#32 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by sinus »

remover wrote:Shlauf je upravu.. nishta od ovog auta.. jutors ja saznao broj sasije, shlauf drugar (jos jednom hFala) provjerio u servisu.. i eto belaja :-)))

ja kad sam to reko tom liku sto prodaje.. ono sjebo se, ne moze da vjeruje, njemu ti shto su mu ga tusnuli rekli da je to stvrna kilometraza, pa buraz, znash kako je ocuvan, utegnut, ovo ono :-)))

u pm... pa gdje kupiti onda autooooooooooooooooooooooooooooo :x :x :x ako ne u nekoj auto kuci, da se bude bar malo siguran shto se tog tice..!?!??!
Najbolje ti je od nekog privatnog lica ako ovdje kod nas kupuješ. Uzmeš oglase i zovi lagano koji ti se učini prikladan.

A kako da provjeriš i budeš siguran da to nije neki švercer kada budeš zvao.

Nazoveš i kada se javi kažeš da zoveš u vezi auta iz oglasa ( nemoj govoriti kojeg auta ). Ako te pita u vezi kojeg auta onda 99% ti je da je preprodavač auta jer ih ima više pa ne zna za kojeg ga pitaš, jer onaj ko prodaje svoje auto odmah zna o kojem ga autu pitaš kada kažeš da zoveš u vezi auta iz oglasa iz razloga jer čovjek svoje prodaje.

Ili ono što sam ti rekao ako imaš nekoga vani...

Sve ove ostale "auto kuće" zaobilaziti u širokom luku. Ima izuzetaka naravno ali treba takve pronači...I BAŠ ZBOG TOGA NE ZALIJEČI SE SA ONIM JA HOĆU ZA VIKEND DA KUPIM.

P.S.
Sve dok su pare kod tebe možeš da biraš do mile volje, kada ih dadneš nekom šverceru i kada te zezne onda je kasno.
vnm

#33 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by vnm »

jebiga prijatelju, trazis auto dva dana, naletio na corak i vec ocajavas. kad gledas polovne u najboljem slucaju ce 1/2 auta biti fula.

dizel da je malo presao a da je uvezen, neces naci. razlike u porezima za dizele npr. u njemackoj su toliki da ti se ne isplati uzimati auto ako ne prelazis 30000 godisnje. nek je auto staro 5 godina, eto ti 150000km. tamo ljudi apsolutno ne pate za dizelima, osim ako ne voze bas bas puno.

nastavi traziti, provjeravaj u servisu kao i sto si vec uradio i naletices kad tad na nesto sto vrijedi kupiti.
shlauf

#34 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by shlauf »

donsedin wrote:
shlauf wrote:Broj šasije sve govori kod francuskih auta. Ovaj je prešao 180.000 km 2008. godine a od tada pa do sada pitaj boga. Nije mu radjen servis tj. zamjena zupčastog. Jbga, najlakše je vratiti kilometre na satu a lice picu prodaje. Izvana gladac iznutra (motor) jadac !!!!!!!!!!!! :D

Aleeee aleeeeeeeeeeee :dance:
To provjeris odes u servis i nekome nakafu da ti to odradi ili ....
Upravo tako :dance: ali ti neće dati listing već ti gledaš i pamti ili zapiši

Aleee aleeeeeeeeeeeee :dance:
Zux

#35 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by Zux »

Ma totalno je besmisleno kupovati polovno auto, a da se prethodno ne provjeri kilometraza. Ti kilometri se masovno vracaju, i to oni koji se bave tim naplate 50-tak KM. Vrlo je lako provjeriti, ja kad sam svog Megana (1.5 dci, 101 KS, ja bio zadovoljan, vozao ga od 120000 do 144000) prodavao, otisli fino kod Halilovica (ovlasteni servis), covjek mu sve pregledao, pa i kilometre i nikakvih problema ni za mene ni za kupca. Ko god kupuje auto ima pravo da provjeri sta god mu padne napamet, a ako se prodavac ljuti zbog nekog lafo nepovjerenja, bujrum uvali ga nekom drugom. Samo pametno i naci ces dobro auto, ali ipak puno je smeca koje je preslo i preko 200k, zato je normalno da moras malo vise traziti.
shlauf

#36 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by shlauf »

emko1234 wrote:
sorge_sa wrote:http://www.pik.ba/artikal/526194/auto-r ... 2-564-524/

protegni se jos milju i po dvije
i znas sta uzimas prvi vlasnik, 2008, 20 hiljada preslo, dobar paket opreme, jos u sa, ne moras nigdje ici :D, nije dizel, .ebi ga ne moze sve, ali ovo je dobar autic
ovo je odlicno auto..i po meni je dzaba za tu godinu i ovo sto je lik naveo..pa bio je prije 2 godine sigurno s ovom opremomo oko 27-28 milja..ne bi razmisljao na malo ako bi mogao naci pare a mislim da bi ga covjek dao i za 14 500..
dakle shlauf* znas sve finte i ako ikad bude reno ikakav da znam kome da se javim..mada sumnjam da ce bit :D :D :D..
a ovi iz auto kuca su svi stvarno bezobrazni da ne mogu bit gori..cuj auto 2008 vec preslo 180 milja,do danas je to nagurano sigurno na nekih 250 ako je vozio istim intenzitetom..
@emko1234: ja sam sebi tražio više od 2 mjeseca auto, po oglasima, net, vani, ovo ono i na kraju našao u Sloveniji, provjerio po broju šasije i sve se poklopilo u te Lagune (dinamique). Načekao se ali je vrijedilo. Eto, da se nije provjerilo preko broja šasije haver bi nam trulju kupio preko vikenda i kontao da je dobro prošao. Zato nije naodmet ako jedni drugima pomažemo a ne da jedni druge za*ebajemo. :mrgreen:
Ima još jedna bitna stvar a to je zašto su u auto kuća jeftinija auta od fizičkih lica: njima carinarnica priznaje račun koji donesu a to se carini na 2-2500 € a da mi kao pojedinci dodjemo sa istim tim auto onda bi nama bilo po osnovu stvarnog računa a ne friziranog. Oni izdašno daju na kafu jer uvoze na šleperu aute - do 10 komada, e to je onda berićet dati na kafu carinskim službenicima koji dobro onda trljaju ruke i ženi navečer sa obrazom dodju kući.

Aleeee aleeeeeeeeeee :dance:
remover

#37 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by remover »

a sto je najgore, ja nemam preko sedmice vremena da trazim auta (radim) po terenu, pa ovako preko internata i tel ako se sta upeca.. a i nemam auta da sjevam sad od grada do grada i da obilazim auto kuce.. jbg...

tako da pojma nemam shta i kako..
Phosphorus

#38 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by Phosphorus »

shlauf wrote:Broj šasije sve govori kod francuskih auta. Ovaj je prešao 180.000 km 2008. godine a od tada pa do sada pitaj boga. Nije mu radjen servis tj. zamjena zupčastog. Jbga, najlakše je vratiti kilometre na satu a lice picu prodaje. Izvana gladac iznutra (motor) jadac !!!!!!!!!!!! :D

Izvinjavam se na Off-u, al' me zanima kako imas te podatke dostupne.
U koju se to bazu pohranjiva ? Koji princip ?
Unaprijed hvala.
shlauf

#39 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by shlauf »

A vidi ovo: prošle godine u januaru kad sam tražio sinu Megana jedna auto kuća iz Doboja je imala ko lutku Megana 2005. bijeli, full, sve ko pišta, cijena odgovara, ma sve odgovara. Opet tražio broj šasije i kad sam kod Bunje vidio da je auto haman prešlo 500.000 km zamalo me kap nije udarila a u ponudi nije bilo ni 100.000 km. Noramala, odustaneš i tražiš dalje dok se ne naleti na nešto što ti odgovara. Već sam ti napisao: SABUR i polahko, naletiće nešto što će ti odgovarati. :-)

Aleee aleeeeeeeeeee :dance:
shlauf

#40 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by shlauf »

BuckScrotum wrote:

Izvinjavam se na Off-u, al' me zanima kako imas te podatke dostupne.
U koju se to bazu pohranjiva ? Koji princip ?
Unaprijed hvala.
Odvezao se do Bunje i dao broj šasije i momcima rekao da mi provjere tog Megana. Francuzi imaju povezan sistem servisa pa da si bilo gdje radio servis na svijetu samo se u jednu bazu podataka do pohranjuje. Znači da nisam haker i da nemam pristupa tim informacijama. Takva je procedura i za Citroen i za Peugeot.
Eto, valjda je sad jasno.

Aleee aleeeeeeeeeeee :dance:
Phosphorus

#41 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by Phosphorus »

...
Last edited by Phosphorus on 24/04/2020 11:51, edited 1 time in total.
shlauf

#42 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by shlauf »

Ništa haveru, ako mogu nekom da pomognem ja to i učinim jer kontam da i meni nešto može zatrebati :-D

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeee :dance:
blue033

#43 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by blue033 »

Ne znam zašto su ljudi protiv auto kuća, nedavno sam kupio automobil u auto kući i sve je bilo regularno. Uzeo sam broj šasije i prethodno provjerio automobil kod Bunje, kilometraža je bila tačna, vidio sam sve servise jer je auto bio star 4 godine i kupljen na lizing. U njihovoj bazi su bili svi podaci i jednostavno nisu mogli ništa lagati. Za drugu vrstu vozila ne znam, ali za renault se može provjeriti bez problema i čudi me da neki kupe mačka u vreći kad imaju jednostavan način da izvrše provjeru. Lično sam bježao od oglasa tipa auto kupljen u BiH prvi vlasnik itd. jer poznajući naše puteve i kvalitet goriva na našim pumpama nešto mi kilometri iz EU nisu baš isto kao kilometri u BiH.
shlauf

#44 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by shlauf »

To majstore :idea: :thumbup:

bingov buraz

#45 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by bingov buraz »

remover wrote:POzdrav dobri moj narode,

skupilo ne nekih 12k maraka :D :D

Gledao sam zadnjih dana (samo po internetu) i u sustinio samo par auta dolazi u obzir?!?
kriterij je, da imaju 4 vrata, dizel motor iznad 100psi da nije previshe pregazio km

1) ford fokus --- ne svidjami se! necu!
2)seat ibiza ---> neshta ne bih..
3)golf IV --- tesko naci za te pare a daje ocuvan...
i moj favorit
4)reno MEGAN

Nasao sam jednog megana na internetu (smijem li objaviti adresu??)
http://www.amselimovic.com/

kod gore somenutih sam nasao Megana 2004god 19DCI sa 110k predjenih kilometara, cijena 11.800

jel to OK cijena? i moze li se vjerovati da je preshao samo 110k?

Kontao sam sad u petak ili subotu da skoknem do zivinica i da to pogledam, pa da se pazari...

nashta da obratim paznju? zna li ko iz prve ruke?!?

unaprijed hFala za sugestije, kritike itd ;-) nasi smo :sax:
S a ovakvim stavom ''kupujem auto za vikend'' si savrsena ovca za sisanje drug,samo lakapo ne zalijeci se naletice prava stvar uvijek je tako ja sam mjesec dana trazio obisao more auto kuca visio na internetu i na kraju nasao u mom gradu auto tek uvezeno,prednost takve kupovine je da ako si dovoljno korpulentan ne moras ici daleko da pridavis prodavca u slucaju kakve muljaze :mrgreen: Bagra ce uvaljivati grobove sve dok ima naivnih i treba se narod malo vise edukovati.Ima i postenih trgovaca ali takvi tesko opstaju u ovom sveopstom lopovluku nazalost.
Sto se tice kupovine ne ustrucavaj se da budes dosadan,pitaj provjeri pregledaj ''od do'' placi kukaj ponudi drva krompire u zamjenu :mrgreen: skini jos koju stoju tako na kraju krajeva imas kesh a to je rijetko,90% trgovanja danas su razne kompenzacije i zamjene iskoristi to i sretno

@shlauf
svaka cast brate isto ko da si meni pomog'o :thumbup:
shlauf

#46 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by shlauf »

Hvala, fala, hvala :mrgreen: :mrgreen:

Aleee aleeeeeeeeee :dance:
remover

#47 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by remover »

b.buraz... jbg :-D pare se nekako zbavila, a treba mi auto..

evo opet sad gledam po autopijaci.ba ima XY megana po 11k koju su 03/04god sa neshta oko 140k predjenih km.. i kako sad to sve provjeriti?!??! jer svaki dolazi o obzir da ga kupim, po onom shto pishe.. a jbg. kazem ti, nemam vremena preko sedmice, radim do kasno.. samo mi vikend ostaje, mimo ostalih obaveza.

Znaci sutra opet shlauf-u da dosadjujem oko provjere u servisu :-D

a jojjjjjjjj
_-fera-_

#48 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by _-fera-_ »

:-D
Last edited by _-fera-_ on 06/09/2014 21:46, edited 1 time in total.
emko1234

#49 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by emko1234 »

ma shlauf * prijateljuu upravu si 100%..trebamo izlazit jedni drugima u susret koliko mozemo i naravno uz dozu zajebancije se malo zezat :D ja sam uvijek za..eto recimo imamo dosta razlicita auta i raspolazemo s dosta informacija i mislim da uvijek moze neko nekom na forumu pomoc :D
remover

#50 Re: kupujem auto, aBd sad za vikend :D

Post by remover »

Evo me narode,

Kupio auto sam auto :D

Odustao od Renula, generalno svi su lazovi.. :-) mislim na prodavace, sve sami lopov, prevaranti.. nisma vidio ni jedno regularno auto.

Uglavnom danas sam kupio Skodu Fabiu, 2003 godiste, 1.9 tdi 74kw, full oprema. Bio danas u AC Quattro, sve reuglarno sve po propisu. Bar cu mirno spavati.

Pici fabia ko luda :-D

Pozz
Post Reply