Sabur

Rasprave o vjerskim temama.
Zox

#26 Re: Sabur

Post by Zox »

BSn wrote:ma, u harem treba zabraniti ulaz u neprimjerenoj odjeci. ovo govorim bez ikakvog radikalizma i sl. treba da se zna gdje sta moze i gdje je pozeljno, a gdje sta nije.

sto se tice teme - "s budalom se ne isplati svadjati. prvo te svede na svoj nivo, pa te dokrajci iskustvom".

steta sto nije bilo policije u blizini, jer on nema nikakvo pravo da prilazi i verbalno napada turiste i tebe. nije on sluzbena osoba, pa da sebi za pravo daje to sto daje. ako je vec htio izraziti protest, mog'o je to uraditi kulturno i razguliti, a ne prosipat svoj bijes. od toga nema koristi ni on ni vi, al' haj' ti to njemu nacrtaj...
Slazem se! Potpuno si u pravu, tu nema nikakvog radikalizma. Kad se bude znalo sta je pozeljno i sta nije, ja cu to vrlo drage volje i slijediti. Nema nista radikalno ni u tome, kao sto sam vec napisao, da se u Vatikan ili skoro svaku drugu crkvu-muzej u Italiji mora uci kratkih rukava a ne u bretelama.

Jos jednom ponavljam, sluzbeno osoblje u dzamiji me na sva usta hvali kao osobu koja na pravi nacin koristi momenat koji je mnogim turistima PRVI PRAVI susret sa islamom, kako bi im priblizila ljepotu Islama. (mada nisam rodjen u toj, niti pripadam bilo kojoj drugoj religiji)

Ako laze koza, ne laze rog: ako se bilo ko od mladica koji rade sa turistima u dzamiji obrene na ovoj temi, znace tacno ko sam.

"prvo te svede na svoj nivo, pa te dokrajci iskustvom" :lol: :lol: :lol: odlicno!
Zox

#27 Re: Sabur

Post by Zox »

theTruePath wrote:
Zox wrote:U pravu si. Moje postovanje prema njemu je ravno nuli. Najljubaznije sam ga pozdravio, a on nije odzdravio. Cak nisam rekao ni dobar dan, nego postovanje.
MOJI turisti se ne smiju i ne hihocu. Ja im upravo i skrenem paznju da harem sluzi, izmedju ostalog, i kao zvucna izolacija. Opet ponavljam, harem je bio pun bosanki u sortsevima. On je prisao italijankama u bermudama.
Znas, mi smo ovakav narod kakav jesmo izmedju ostalog upravo i zbog toga jer mi kao "fini" ostajemo smireni kad su papci bezobrazni prema nama. To vise ne pije vode.
One zene prema kojima je pokazao su bile bule, i sta cemo sad?

Moja rodica je prosle god usla gologlava da se slika ispred dzamije,i jedan covjek koji radi tu u dzamiji je fino opomenuo...ona se izvinila i izasla,nije joj nimalo smetalo jer shvaca da je to vjerski objekat.Smeta to njima samo eto ne reaguju uvijek.ali cesto reaguju..nije to samo dozivljaj tvojih turista
Ne bi smetalo ni meni, da me je neko od tih ljudi koji rade u dzamiji opomenuo. Naprotiv, s njima sam uvijek imao odlican odnos, a vidjaju me vec deset godina tu.
Begova dzamija je vjerski objekat, ali je u neku ruku i muzej, buduci da je moguce platiti ulaz, posjetiti unutrasnjost (sve to slijedeci pravila, i u odredjenim periodima) i tako dalje. Meni nikad nije ni palo na pamet da strance uvedem u harem neke druge dzamije.
Meni su i u sinagogi u Sarajevu stavili onu kapicu (izvinjavam se sto ne znam kako se zove) kad sam ulazio, i naravno da mi nije smetalo. Samo je stvar pravila, koja treba da su jasna. I jos jednom ponavljam, i ja sam u opisanoj situaciji pogrijesio.
GOLFER

#28 Re: Sabur

Post by GOLFER »

Zox wrote:
theTruePath wrote:
Zox wrote:U pravu si. Moje postovanje prema njemu je ravno nuli. Najljubaznije sam ga pozdravio, a on nije odzdravio. Cak nisam rekao ni dobar dan, nego postovanje.
MOJI turisti se ne smiju i ne hihocu. Ja im upravo i skrenem paznju da harem sluzi, izmedju ostalog, i kao zvucna izolacija. Opet ponavljam, harem je bio pun bosanki u sortsevima. On je prisao italijankama u bermudama.
Znas, mi smo ovakav narod kakav jesmo izmedju ostalog upravo i zbog toga jer mi kao "fini" ostajemo smireni kad su papci bezobrazni prema nama. To vise ne pije vode.
One zene prema kojima je pokazao su bile bule, i sta cemo sad?

Moja rodica je prosle god usla gologlava da se slika ispred dzamije,i jedan covjek koji radi tu u dzamiji je fino opomenuo...ona se izvinila i izasla,nije joj nimalo smetalo jer shvaca da je to vjerski objekat.Smeta to njima samo eto ne reaguju uvijek.ali cesto reaguju..nije to samo dozivljaj tvojih turista
Ne bi smetalo ni meni, da me je neko od tih ljudi koji rade u dzamiji opomenuo. Naprotiv, s njima sam uvijek imao odlican odnos, a vidjaju me vec deset godina tu.
Begova dzamija je vjerski objekat, ali je u neku ruku i muzej, buduci da je moguce platiti ulaz, posjetiti unutrasnjost (sve to slijedeci pravila, i u odredjenim periodima) i tako dalje. Meni nikad nije ni palo na pamet da strance uvedem u harem neke druge dzamije.
Meni su i u sinagogi u Sarajevu stavili onu kapicu (izvinjavam se sto ne znam kako se zove) kad sam ulazio, i naravno da mi nije smetalo. Samo je stvar pravila, koja treba da su jasna. I jos jednom ponavljam, i ja sam u opisanoj situaciji pogrijesio.
Sad na stranu sve sto se desilo... mene interesuje zasto stranci a Bogami i ovi nasi bosanci i bosanke ulaze u harem begove dzamije neprikladno obuceni? da li ona slika )o zabrani) ispred dzamije nije dovoljna ili treba neki poseban plakat napraviti i jasnije objasniti da se ne smije ulaziti utegnuto zategnuto sa dvije krpice oko struka i grudi...
vazi

#29 Re: Sabur

Post by vazi »

o dogadjaju sam vec rekla svoje misljenje, medjutim, interesuje me zasto se uopste stranci vode u harem? I kad vec udju tamo, kakvi su im utisci i komentari?
ljubav_aha

#30 Re: Sabur

Post by ljubav_aha »

Zox wrote:Sve ja to shvatam, ljudi, i jako mi je zao sto sam bas ja sa svojom grupom bio uzrok nesporazumu. Ali, trebali ste vidjeti KO JE SVE i KAKAV bio u haremu u tom momentu.
Deset godina sam bio vodic. DESET. Za tih deset godina, neko me od divnih osoba koje rade u dzamiji valjda trebao upozoriti da se U HAREM ne ulazi u bermudama. Naprotiv, svaki put su me svi oni poznati ljudi (ne znam sad ko tu radi a ko ne) s odobravanjem gledali i, naravno, kad je bilo rijeci o ulasku u samu dzamiju, najcesce snabdjeli opremom za pokrivanje zena i djevojaka.

Necete vjerovati, naknadno sam otkrio da je jedna od te tri djevojke u stvari, po rodjenju, muslimanka. Otac joj je egipcanin, majka italijanka koja se "vratila", kako se to kaze, Islamu, nakon sto se udala. Djevojka se zove Amina.

Ono sto me, u stvari, izrevoltirao (priznajem jos jednom, pogrijesio sam) je to da neko definise ko je vjernik, a ko nije, ko treba kod fratra i "sta" je vjera.
"Vjera", po meni, nema veze s tim kako si obucen. To i sama rijec kaze. Mozes vjerovati, valjda, i u bermudama. Religija, e, to je nesto drugo. Opet ponavljam, iz mogu ugla.

Ja shvatam ako postoji propis. Znate, ni u Vatikan ne ulaze zene u bretelama. Ne shvatam da je pored silnih dijasporskih bosnjakinja koje govore nas jezik i hodaju naokolo u sortsevima, lik nasao italijanke u bermudama da ih poduci vjeri. To je zloba, i frustracija, a ne pouka.

P.S. Grupe placaju ulaz u dzamiju (ne u harem). Postoji prolaz u samoj dzamiji upravo gdje turisti mogu proci i razgledati bez da skidaju cipele (ako se udalje sa propisanog dijela onda, naravno, moraju skinuti cipele). Begova dzamija je, stoga, muslimanski sakralni objekat najblizi muzeju koji postoji u uzem centru grada.
nije lose uvesti pravilnik ili info o rentanju garderobe,a tvoja reakcija je vjerovatno rezultat nemanja zivaca u sredini koja te iritira takvim pojedincima,zasicenost,ali i dalje mislim da si mogao bolje postupiti,al' desilo se
ljubav_aha

#31 Re: Sabur

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote: Moja rodica je prosle god usla gologlava da se slika ispred dzamije,i jedan covjek koji radi tu u dzamiji je fino opomenuo...ona se izvinila i izasla,nije joj nimalo smetalo jer shvaca da je to vjerski objekat.Smeta to njima samo eto ne reaguju uvijek.ali cesto reaguju..nije to samo dozivljaj tvojih turista
mene nije niko upozorio :-D izgleda da svako reaguje prema svom pravilniku ;-)

ipak "gologlavost" kao izgovor je pretjerivanje :!:
ljubav_aha

#32 Re: Sabur

Post by ljubav_aha »

vazi wrote: interesuje me zasto se uopste stranci vode u harem? I kad vec udju tamo, kakvi su im utisci i komentari?

:lol:
Mrs.Zurbrigen

#33 Re: Sabur

Post by Mrs.Zurbrigen »

cuj zasto se stranci vode u harem? mozda zato sto ih interesira? pa nije crkva/dzamija/sinagoga/slicno neka tajna udruga ili elitarni klub, da samo clanovi smiju uci...

sto se dresscoda tice, mislim da ga se treba postovati. i ja kao turista ako znam, da cu tog dana ici u crkvu/sinagogu/dzamiju/slicno, oblacim duge hlace ili suknju, ponesem jaknicu dugih rukava i neki sal ili maramu, koji na brzinu mogu omotati oko glave, ako je potrebno. i nema frke. a ni meni nije neki problem.

sto se tona tice, mozda je coek to zelio fino objasniti talijanskoj raji, ali mu engleski/talijanski nije bas bio naj, pa ga je to isfrustriralo. mislim, moglo se to i fino. i s obzirom na to, da je bilo i "domace" raje neprikladno obucene, meni ovo mirisi na profiliranje pred ljudima, koji nemaju sanse skontati da je tip u stvari prilicno "simple-minded".
arzuhal

#34 Re: Sabur

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
vazi wrote: interesuje me zasto se uopste stranci vode u harem? I kad vec udju tamo, kakvi su im utisci i komentari?

Što se ti smiješ :?:

:? :-D
vazi

#35 Re: Sabur

Post by vazi »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:

Što se ti smiješ :?:

:? :-D
@ljubav_aha, pa pitam zasto se vode tamo jer ima po gradu toliko harema vidljivih prostim okom pjesaka ili putnika gradskog saobracaja ;-) Dakle , u cemu je kvaka, zasto treba da ulaze u harem, a onda kada vec udju kakvi su im utisci i komentari jer od toga bi trebalo izvuci "korisnost" ovakve posjete.

i da smo na cisto, ja bih zabranila turisticke posjete u harem :) pustimo mrtve da pocivaju u miru, harem nije nikakva kosturnica, spomen-groblje i sl. Gdje ste to vi putovali i posjetili harem/groblje i sl? Ima posjeta u nekom groblju slavnim licnostima, polozi se cvijece i cao, pojedinacno ili organizovano... ali turisticke posjete haremu/groblju ? jos do sada nisam cula da se to praktikuje, prEznam, mozda nisam informisana :)

A ako se to vec radi, onda bih donijela propise koji bi se morali postovati :)
ljubav_aha

#36 Re: Sabur

Post by ljubav_aha »

Varazdisnko groblje je jedno od poznatih groblja u HR koje se posjecuje jer je ziasta neobicno i lijepo

kako i zasto se nasom posjetom uznemiruju mrtvi :?:
GOLFER

#37 Re: Sabur

Post by GOLFER »

ja sam bio svjedok nekoliko puta da jedan vodic, povisok, mrsaviji sa malo duzom kosom cesto, oko 40-tak godina u vrijeme dzume dovede turiste u harem i onda se nesto nadurava sa onim radnicima koji ga tek primjete kada udje u sred harema sa 15-tak 20 turista i turiskinja uvjek neprikladno odjevenih (ljetni preiod je u pitanju).
Taj covjek je i mene poceo nervirati jer znam da mu je jasno da je to DZUMA, harem pun vjernika koji slusaju hudbu, jasno mu je da opste ne treba tad dovoditi turiste, i jos jasnije mu je da oni svi moraju biti prikladno obuceni, i on ih opet uvede i onda ima obraza da se nesto raspravlja kada ga upozore...

Isto tako sam svojim ovima vidio momka i djevojku koji su usli u harem Begove (oko 4 h) sjeli pored ulaza u dzamiju i poceli se hvatati, ljubiti, i valjati jedno po drugom BUKVALNO... Ljudi su ih ono pogledom osudjivali ali niko im nije prisao, kada je cuvar dosao oni su vec se pokupili i otisli... Sad sta su oni htjeli tim postici ja ne znam, ali uglavnom desava se i to i asno je da su to namjerno radili...
vazi

#38 Re: Sabur

Post by vazi »

ljubav_aha wrote:Varazdisnko groblje je jedno od poznatih groblja u HR koje se posjecuje jer je ziasta neobicno i lijepo

ma meni ostalo jos iz osnovne :) kad god su nas vodili u posjetu partizanskom morali smo saptati i paziti gdje stajemo...Ono, iz postovanja prema mrtvima tu se puno ne zadrzava...
ljubav_aha

#39 Re: Sabur

Post by ljubav_aha »

vazi wrote:
ljubav_aha wrote:Varazdisnko groblje je jedno od poznatih groblja u HR koje se posjecuje jer je ziasta neobicno i lijepo

ma meni ostalo jos iz osnovne :) kad god su nas vodili u posjetu partizanskom morali smo saptati i paziti gdje stajemo...Ono, iz postovanja prema mrtvima tu se puno ne zadrzava...
vazi,svi smo to minimalno jednom culi u zivotu,a nikome nije jasan razlog :)
Post Reply