U potpunosti se slazem sa navedenim i vec dugo i ja isto razmisljam ali stvar je u tome kakav izlaz imamo iz postojeće situacije?Šta mi možemo učiniti da to promjenimo?Nisam protiv usavršavanja.Naprotiv ja stalno nešto učim i usavršavam se a vjerujte puno je godina iza mene ali mrzim osjećaj da nakon toliko godina školovanja moram cijeli život plaćati i nekome dokazivati svoje znanje.Ja sam za to da se certifikacija kao takva zadrži ali da seminari budu na dobrovoljnoj bazi a ne obveza.Ali kako to rjesiti kad zakone odreduju oni kojima je ovakvo stanje u interesu i ne mislim da bi se oni dragovoljno odrekli prihoda koji sada ubiraju jer je zakon na njihovoj strani.Vjerojatno ste i vi primjetili kako se sada na tim nazovi seminarima cesto desava da se ljudi samo prijave i ostave svoje iskaznice na ovjeru a isti napuste u roku od pola sata ili kako su seminari cesto organizirani sa nekim "nategnutim" temama koje najcesce ne zanimaju ljude koji su tu ali su prisiljeni tu sjediti jer im treba ta verifikacija.Nasuprot tome da mi dolazimo na seminar dobrovoljno organizatori seminara bi se morali potruditi da izaberu teme koje nas interesiraju i predavace koji ce iste uspjesno prezentirati. Mislim da bi tako svi bili na dobitku sto se tice znanja a ako se organizatori potrude mozda bi bili na dobitku i sto se tice novca.Ima li iko ideju kako ovo razrijesiti?Okrun wrote:Država ulaže i školuje ekonomistu i onda kad on završi fakultet, ta ista država mu kaže: "e ti ne možeš voditi knjige nego ti treba nekakav certifikat". Na taj način taj diplomirani ekonomista bude olakšan za koju hiljadu KM-ova. Ovo je meni apsurdno. To je samo namještanje poslova i siromašene stanovništva. Kad se tiče potrebe stalnog učenja, pa u svim strukama potrebno je stalno učiti. To nije nikakva novina. Loše je kad moramo stalno učiti zato što zakonodavac stalno nepotrebno mijenja zakone podešavajući ih za nekoga ili prema nekome. Tako, u našoj državi, su najveći troškovi, ne na razvoj ili istraživanje, nego na beskorisno učenje. Pojedini krugovi ili pak institucije lobirajući za zakonskim rješenjima podešavaju poslove samo za sebe. Tako nešto slično sada rade i pravnici odnosno pravne institucije, odnosno država, ustoličivši nekakve notare, pa sada ma koliko da si pismen, ne možeš ni običnu molbu napisati bez notara, a to naravno itekako košta. Ako već nema proizvodnje navali na budžet, a ukoliko tamo nestane para pa tu su novi "menadžment" potezi - zakonom ćemo uvesti nove poreze ili povećati postojeće stope a u krajnjem tu je i MMF iz čijih kandži teško da ćemo se ikada izvući. Na kraju kurseve za certificirane računovođe, notare i slično će završiti oni koji imaju pare i tako će se izvršiti raslojavanje između bogatih i siromašnih ekonomista i pravnika. Gdje je u svemu ovome kvalitet.
Ljudi ne prihvatajmo kao "ovce" sve što nam se nameće. Nismo mi radi zakona već je zakon radi nas. Onda kad zakon ne valja treba ga mijenjati.
certificirani racunovodja
Moderator: anex
-
crazymmama
#26 Re: certificirani racunovodja
- Wutkica
#27 SRRF-certificirani racunovodja
Zanima me ko je izlazio na polaganje ispita za certificiranog racunovodju koja literatura se koristi, koja je procedura ako se ne slusaju predavanja, i kada prijaviti ispit?
-
merik
#28 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Sve informacije imaš na www.srr-fbih.org/nova_zvanja.asp
- Wutkica
#29 Re: SRRF-certificirani racunovodja
hvala ali niti jedan sadrzaj ne mogu da otvorim
ne znam zasto, zanima me koju literaturu su ljudi koristili kako su se pripremali, da razmijenimo zadatke i tako
olaksamo sebi 
-
bubamara252
#30 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Ja sam polagao, i polozio, za Certificiranog racunovodju. Pitajte slobodno sve sto vas zanima oko polaganja i literature. Stranica Saveza je malo neažurna, i nece da se otvori masa stvari.
-
bubamara252
#31 Re: certificirani racunovodja
Ja sam polozio za Certificiranog računovođu u maju 2010 godine. Istina da se treba potruditi i spremiti ispite, ali se isplati, bar se meni isplatilo. Na stranici Saveza ima povelik spisak literature, ali sam ja nasao covjeka koji mi je rekao koje su knjige aktuelne, po jedna za svaki ispit, i od njega sam ih nabavio sve i polozio bez problema. podjelio sam polaganje na dva dijela, prva dva polozio u novembru 2009, a druga dva u maju 2010.
Ako nekom treba mogu dati kontakt covjeka za literaturu.
- drndalo
#32 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Moja zena je prije 2 godine sto zvala telefonom, sto slala e-mailove sa upitima o nacinima, cijenama, vremenima polaganja... I nikad nista...
Kao da bi oni njoj to trebali platiti, a ne ona njima...
Kao da bi oni njoj to trebali platiti, a ne ona njima...
- Latinka
#33 Re: certificirani racunovodja
bubamara252, možeš li mi poslati pp sa informacijama u vezi tog čike za literaturu? Ja ne bih izlazila sad u maju, ali bih u novembru.
Jesi li ti išao na obuku i jesi li polagao sve odjednom?
Hvala
Jesi li ti išao na obuku i jesi li polagao sve odjednom?
Hvala
- Wutkica
#34 Re: SRRF-certificirani racunovodja
bas ti hvala na ponudjenoj pomocibubamara252 wrote:Ja sam polagao, i polozio, za Certificiranog racunovodju. Pitajte slobodno sve sto vas zanima oko polaganja i literature. Stranica Saveza je malo neažurna, i nece da se otvori masa stvari.
-
enx
-
saale
#36 Re: SRRF-certificirani racunovodja
[quote="bubamara252"]Ja sam polagao, i polozio, za Certificiranog racunovodju. Pitajte slobodno sve sto vas zanima oko polaganja i literature. Stranica Saveza je malo neažurna, i nece da se otvori masa stvari.[/quo
Koji nacin je najlaksi da se polozi, na sta se fokusirati,
Koji nacin je najlaksi da se polozi, na sta se fokusirati,
- djulba
#37 Re: certificirani racunovodja
Može i meni PP 
-
saale
#38 Re: certificirani racunovodja
moze kontakt og cikebubamara252 wrote:Ja sam polozio za Certificiranog računovođu u maju 2010 godine. Istina da se treba potruditi i spremiti ispite, ali se isplati, bar se meni isplatilo. Na stranici Saveza ima povelik spisak literature, ali sam ja nasao covjeka koji mi je rekao koje su knjige aktuelne, po jedna za svaki ispit, i od njega sam ih nabavio sve i polozio bez problema. podjelio sam polaganje na dva dijela, prva dva polozio u novembru 2009, a druga dva u maju 2010.
-
jasko__
#39 Re: SRRF-certificirani racunovodja
I mene zanima mnogo toga...eh da mi je kahvu s tobom popiti pa da te sve ispitam....bubamara252 wrote:Ja sam polagao, i polozio, za Certificiranog racunovodju. Pitajte slobodno sve sto vas zanima oko polaganja i literature. Stranica Saveza je malo neažurna, i nece da se otvori masa stvari.
Spremam vec neko vrijeme Fin.menadžment...potezak je mogu vam reci...nije mi se ni na faksu svidjao....
Bye the way vidim po ovim testovima da zadatak nosi 30 bodova...al ne vidim koliko nose pitanja...jer je sve zaokruzivanje....
I kad ce konkurs za prijave...???!!
-
bubamara252
#40 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Istina je ispiti nisu laki, ja sam ih polagao i na fakultetu i nije mi nikako jasno zasto sam ih morao ponovo polagati. Jasno je da se mora platiti, i platio bih ali ne vidim zasto se ne priznaju ispiti sa fakulteta. Prijave obicno budu pocetkom marta, ali ti je najbolje da pratis njihovu web stranicu, ili da nazoves savez.
Ja sam bio frisak sa fakulteta kada sam poceo polagati tako da nisam imao neke posebne probleme. Zavrsio sam ekonomiju, smjer racunovodstvo i revizija, tako da mi ovo i nije bilo toliko strano. ima neke literature koju sam prvi put vidio, nju je svojevremeno djelio savez. Zvao sam ih, ali vise nemaju pa sam ja nasao nekakvog covjeka od koga sam nabavio sve knjige sa sva cetri ispita i po tome ucio. Ja sam svoje knjige prosljedio dalje, jedino imam broj od ovog covjeka ako kome treba.
Skoro sve knjige sam ucio od korica do korica, s tim da ja nisam bas mnogo detaljan, sebi napravim koncept knjige i dobro je tako smanjim pa nije problem. Jedino za reviziju mogu reci da se obavezno prvo uce prvih 9 glava knjige i zadnje 4 je to sustina revizije a ovo u sredini je detaljno objasnjena revizija po vrstama sredstava, preduzeca itd, i to samo ako stignete ucite.
Ja sam bio frisak sa fakulteta kada sam poceo polagati tako da nisam imao neke posebne probleme. Zavrsio sam ekonomiju, smjer racunovodstvo i revizija, tako da mi ovo i nije bilo toliko strano. ima neke literature koju sam prvi put vidio, nju je svojevremeno djelio savez. Zvao sam ih, ali vise nemaju pa sam ja nasao nekakvog covjeka od koga sam nabavio sve knjige sa sva cetri ispita i po tome ucio. Ja sam svoje knjige prosljedio dalje, jedino imam broj od ovog covjeka ako kome treba.
Skoro sve knjige sam ucio od korica do korica, s tim da ja nisam bas mnogo detaljan, sebi napravim koncept knjige i dobro je tako smanjim pa nije problem. Jedino za reviziju mogu reci da se obavezno prvo uce prvih 9 glava knjige i zadnje 4 je to sustina revizije a ovo u sredini je detaljno objasnjena revizija po vrstama sredstava, preduzeca itd, i to samo ako stignete ucite.
-
jasko__
#41 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Nisi valjda ucio iz svih ponudjenih knjiga...jer to je nekako previse...ja se trudim da nadjem bar dvije iz svakog predmeta...i preradjujem ovea ispitna pitanja sto sam skinuo sa saveza...bubamara252 wrote:Istina je ispiti nisu laki, ja sam ih polagao i na fakultetu i nije mi nikako jasno zasto sam ih morao ponovo polagati. Jasno je da se mora platiti, i platio bih ali ne vidim zasto se ne priznaju ispiti sa fakulteta. Prijave obicno budu pocetkom marta, ali ti je najbolje da pratis njihovu web stranicu, ili da nazoves savez.
A sudeci po ovim testovima sto su bili na posljednjih par rokova, i nije tako strasno...pa sad ne znam sta da mislim
-
jasko__
#42 Re: SRRF-certificirani racunovodja
I jos jedno pitanje...vidim da je 200Km po ispitu...znaci ukupno 800KM za nas svrsenike Cetverogodisnjeg Ekonomskog fakulteta....mada sam siguarn da treba al et da upiatm...ako se slucajno padne, treba li ponovo uplatiti za slijedeći rok????? 
-
racunovodja
#43 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Uvijek se plaća 200 KM po predmetu nije bitno koji put izlazis.jasko__ wrote:I jos jedno pitanje...vidim da je 200Km po ispitu...znaci ukupno 800KM za nas svrsenike Cetverogodisnjeg Ekonomskog fakulteta....mada sam siguarn da treba al et da upiatm...ako se slucajno padne, treba li ponovo uplatiti za slijedeći rok?????
-
jasko__
#44 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Ma sve bi to bilo uredu da covjek ne mora cekati pola godine na novi rok...a uvijek ti se moze desiti da se zeznes na proklteim zadacima...a nose puno bodova....mada mi jos niko nije znao reci koliko nose bodova teoretska pitanja....
-
racunovodja
#45 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Nisam potpuno siguran al mislim da teorija nosi 40% ukupnih bodova a zadaci 60%..jasko__ wrote:Ma sve bi to bilo uredu da covjek ne mora cekati pola godine na novi rok...a uvijek ti se moze desiti da se zeznes na proklteim zadacima...a nose puno bodova....mada mi jos niko nije znao reci koliko nose bodova teoretska pitanja....
-
jasko__
#46 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Ja sam evo zavrsio sa spremanjem Finansijskog menadžmenta...bazirao se na ona okvirna ispitna pitanjha sa stranice saveza....i preradio testove par puta...mislim da je dovoljno....neda mi se vala citavu sknigu spremat....racunovodja wrote:Nisam potpuno siguran al mislim da teorija nosi 40% ukupnih bodova a zadaci 60%..jasko__ wrote:Ma sve bi to bilo uredu da covjek ne mora cekati pola godine na novi rok...a uvijek ti se moze desiti da se zeznes na proklteim zadacima...a nose puno bodova....mada mi jos niko nije znao reci koliko nose bodova teoretska pitanja....
-
melisa-sa
#47 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Planiram izaci na ispit u maju, spremam fin.izvjestavanje i revizijiu.
Zanima me iz kojih knjiga vi ucite?
Bilo koja informacija bi mi dobro dosla
.
Zanima me iz kojih knjiga vi ucite?
Bilo koja informacija bi mi dobro dosla
- Wutkica
#48 Re: SRRF-certificirani racunovodja
Ja sam nakupila materijala od kolegice koja je polozila a vecinom su s stranice i iz ranijih godina. Doduse ja pripremam fin.mgmt i upravljacko odnosto troskovno racun 
-
jasko__
#49 Re: SRRF-certificirani racunovodja
I ja spremam Upravljacko...imam neke literature sto mi je ostalo s faxa...al uglavnom se baziram na ona njihova okvirna pitanja sa stranice.....Wutkica wrote:Ja sam nakupila materijala od kolegice koja je polozila a vecinom su s stranice i iz ranijih godina. Doduse ja pripremam fin.mgmt i upravljacko odnosto troskovno racun
A sta je sa konkursom za podnosenje prijava....rekli su krajem februara?????!!!!!!!!!!!!
- Wutkica
#50 Re: SRRF-certificirani racunovodja
meni su rekli da su u martu prijave ....jesu ista objavili na stranicijasko__ wrote:I ja spremam Upravljacko...imam neke literature sto mi je ostalo s faxa...al uglavnom se baziram na ona njihova okvirna pitanja sa stranice.....Wutkica wrote:Ja sam nakupila materijala od kolegice koja je polozila a vecinom su s stranice i iz ranijih godina. Doduse ja pripremam fin.mgmt i upravljacko odnosto troskovno racun
A sta je sa konkursom za podnosenje prijava....rekli su krajem februara?????!!!!!!!!!!!!