Zasto se Jugoslavija raspala?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Atticus Finch
#26 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Vrlo zanimljiva studija Olivere Milosavljević ''Jugoslavija kao zabluda'', u svakom slučaju preporučujem, a link za download here!
- Kaktusssss
#27 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Priorat, da ne bih citirao prepiske, samo da kazem da sam te ovaj put skontao
Znaci, tvoje spominjanje navodnih milijardiiiiiii je bio samo cinizam, i nista vise. Nema frke, znaci na istoj smo strani i borimo se protiv sila mraka 
-
miop
#28 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Evo hronologija raspada Jugoslavije iz BBC-jeve odlicne serije "The Death of Yugoslavia" gdje se vidi ko je kriv za raspad. Cisto da se ponovi gradivo, jer su mnogi izgleda zaboravili.
- BiH-x
#29 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ma pusti bre to, kriv je truhli Zapadmiop wrote:Evo hronologija raspada Jugoslavije iz BBC-jeve odlicne serije "The Death of Yugoslavia" gdje se vidi ko je kriv za raspad. Cisto da se ponovi gradivo, jer su mnogi izgleda zaboravili.
-
gremlini
#30 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Kakva nova Jugoslavija bolan???Pa BiH ti je primjer bivse Juge, pa pogledaj stanje kod nas...nosara wrote:
Da se nismo okupali u krvi, nova Juga bi vec bila realnost... Ovako, bice tesko i potrajace, ali bice...
Nikada vise zajedno...moj stav,saradnja ekonomska,naucna da,ali zajednicka drzava vise NE!!!!!!!!!!!
-
gremlini
#31 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
ovako...citajuci tone literature,dosao sam do zakljucka, da su bivsu drzavu Jugu nam, razjebali stranci...Postala im je konkurent na trzistu, najvise vojna industrija...
zbog toga su probudili nacionalne duhove proslosti, i puklo je...
- ljubav_aha
#32 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
juga se raspala jer je bila odlicno tlo za razvoj sukoba medju narodima koji sebe nisu nikad dovoljno iskreno podrzavali,tolike druge zemlje su se odcijepile civilizrianim putem,to je samo dokaz kako nikad nismo ni postigli taj nivo nivo civiliziranosti
- NightSkyWalker
#33 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
...jer su to komunisti i KPJ dozvolili.
-
bierkof
#34 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Tacno tako, kada cujem ljude kako prizivaju tita i novu jugoslaviju hoce nesto da mi bude...gremlini wrote: Kakva nova Jugoslavija bolan???Pa BiH ti je primjer bivse Juge, pa pogledaj stanje kod nas...
Nikada vise zajedno...moj stav,saradnja ekonomska,naucna da,ali zajednicka drzava vise NE!!!!!!!!!!!
Oni koji se ne sjecaju bratstva i jedinstva evo da im malo osvjezim pamcenje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1775
Ovo nije tacno. Jugu nisu razjebali stranci, mi jesmo bili konkurenti ali zapad je imao mnogo vise drugih briga da mi budemo trn u oku. Istina je da je zapad, odnosno anglo-americki establishment profitirao raspadom juge, ali sto se vojne industrije tice, mi nismo bili tako veliki koliko ljudi misle.ovako...citajuci tone literature,dosao sam do zakljucka, da su bivsu drzavu Jugu nam, razjebali stranci...Postala im je konkurent na trzistu, najvise vojna industrija...
Mi smo se bocili sa irakom da razvijemo orkan koji nikad nije zazivio, dok su Amerika i Sovjeti imali balisticke rakete, proturaketne stitove, skud-ove, napredne radare, avione koji su bili bar 10 god. ispred nas. i naravno nuklearno oruzije. Dakle mi smo mogli da palamudimo nesvrstanima, dok bi 2 americke F16tke poobarale jato orlova dok si rek'o piksla..
Citav zapad se hvatao za glavu kad su rusi umalo prodali sovjetske s-300 rakete iranu prosle godine, koje su razvili prije 40tak godina, dok mi i da nije bilo rata, nebi bili u stanju da napravimo nesto slicno do danas.
Elem, ljudi su izgleda vec zaboravili sporazume i stastanke Milosevic-Tudjman. Zauvjek se treba boriti protiv retorike "ko nas to zavadi". Jugu su razbili ustase i cetnici. Oni koji su 45te samo promjenili kape i usli u KPJ. 1991. su samo vratili stare kape, nista novo se nije desilo. Mi nismo ratovali protiv amerike ili engleske, nego protiv cetnika i ustasa. 91. su moje komsije srbi, cija su vrata oko 3 metra od mojih bacali bombe u moju kucu i vikali da ce da zakolju mog bolesnog dedu u avliji. Star covjek se nekako sakrio na tavanu i pobjegao preko krovova. Sa tim ljudima su oni zivjeli 40 godina. Ovo se nije desilo negdje na nekom selu nego u centru Mostara. Oni nisu bili JNA nego obicni gradjani. Kako to objasniti i gdje se tu uklapa Amerika i zapad? To su ljudi koji su razbili jugoslaviju.
Ja smatram da je ova tema jos uvjek aktuelna zbog toga sto ljudi jednostavno ne mogu da povjeruju u ono sto su vidjeli svojim ocima. Lakse je reci, ameri su bili ljubomorni jer smo mi napredni i bogati pa nas je CIA zavadila.
Nasa realnost je da zivimo okruzeni vjerovatno najkrvolocnijim ljudima na ovoj planeti i nema nade da ce se ista promjeniti u njihovim glavama u sljedecih 100 godina. U srbiji je tabu tema antifasizam i antifasitsi se izjednacavaju sa nacistima. U srbiji od 7-8 mil. stanovnika ima 10 neonacistickih organizacija koji velicaju ne samo Drazu nego i dokazane tvrdokorne domace hitlerovce. U ocima srba su tito i komunisti gori od najgorih fasista.
Nije se jugoslavija raspala nego su je srbi i hrvati unistili.
-
kv99
#35 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Sta vise na ovo reci vec :bierkof wrote:Tacno tako, kada cujem ljude kako prizivaju tita i novu jugoslaviju hoce nesto da mi bude...gremlini wrote: Kakva nova Jugoslavija bolan???Pa BiH ti je primjer bivse Juge, pa pogledaj stanje kod nas...
Oni koji se ne sjecaju bratstva i jedinstva evo da im malo osvjezim pamcenje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1775
Ovo nije tacno. Jugu nisu razjebali stranci, mi jesmo bili konkurenti ali zapad je imao mnogo vise drugih briga da mi budemo trn u oku. Istina je da je zapad, odnosno anglo-americki establishment profitirao raspadom juge, ali sto se vojne industrije tice, mi nismo bili tako veliki koliko ljudi misle.ovako...citajuci tone literature,dosao sam do zakljucka, da su bivsu drzavu Jugu nam, razjebali stranci...Postala im je konkurent na trzistu, najvise vojna industrija...
Mi smo se bocili sa irakom da razvijemo orkan koji nikad nije zazivio, dok su Amerika i Sovjeti imali balisticke rakete, proturaketne stitove, skud-ove, napredne radare, avione koji su bili bar 10 god. ispred nas. i naravno nuklearno oruzije. Dakle mi smo mogli da palamudimo nesvrstanima, dok bi 2 americke F16tke poobarale jato orlova dok si rek'o piksla..
Citav zapad se hvatao za glavu kad su rusi umalo prodali sovjetske s-300 rakete iranu prosle godine, koje su razvili prije 40tak godina, dok mi i da nije bilo rata, nebi bili u stanju da napravimo nesto slicno do danas.
Elem, ljudi su izgleda vec zaboravili sporazume i stastanke Milosevic-Tudjman. Zauvjek se treba boriti protiv retorike "ko nas to zavadi". Jugu su razbili ustase i cetnici. Oni koji su 45te samo promjenili kape i usli u KPJ. 1991. su samo vratili stare kape, nista novo se nije desilo. Mi nismo ratovali protiv amerike ili engleske, nego protiv cetnika i ustasa. 91. su moje komsije srbi, cija su vrata oko 3 metra od mojih bacali bombe u moju kucu i vikali da ce da zakolju mog bolesnog dedu u avliji. Star covjek se nekako sakrio na tavanu i pobjegao preko krovova. Sa tim ljudima su oni zivjeli 40 godina. Ovo se nije desilo negdje na nekom selu nego u centru Mostara. Oni nisu bili JNA nego obicni gradjani. Kako to objasniti i gdje se tu uklapa Amerika i zapad? To su ljudi koji su razbili jugoslaviju.
Ja smatram da je ova tema jos uvjek aktuelna zbog toga sto ljudi jednostavno ne mogu da povjeruju u ono sto su vidjeli svojim ocima. Lakse je reci, ameri su bili ljubomorni jer smo mi napredni i bogati pa nas je CIA zavadila.
Nasa realnost je da zivimo okruzeni vjerovatno najkrvolocnijim ljudima na ovoj planeti i nema nade da ce se ista promjeniti u njihovim glavama u sljedecih 100 godina. U srbiji je tabu tema antifasizam i antifasitsi se izjednacavaju sa nacistima. U srbiji od 7-8 mil. stanovnika ima 10 neonacistickih organizacija koji velicaju ne samo Drazu nego i dokazane tvrdokorne domace hitlerovce. U ocima srba su tito i komunisti gori od najgorih fasista.
- ljubav_aha
#36 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
eh,pa ti i dalje zivi u BiH crnoj rupigremlini wrote:Kakva nova Jugoslavija bolan???Pa BiH ti je primjer bivse Juge, pa pogledaj stanje kod nas...nosara wrote:
Da se nismo okupali u krvi, nova Juga bi vec bila realnost... Ovako, bice tesko i potrajace, ali bice...
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#37 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Pa onda je nikada nije niti trebalo biti (jugoslavije), kad su osobe iz 45 godinebierkof wrote:Tacno tako, kada cujem ljude kako prizivaju tita i novu jugoslaviju hoce nesto da mi bude...gremlini wrote: Kakva nova Jugoslavija bolan???Pa BiH ti je primjer bivse Juge, pa pogledaj stanje kod nas...
presvukle znak na kapi te samo cekale priliku da opet vrate navodno stari grb .
I po tvome pisanju oni su stvarali dobro n a kojima nam je CIA ili bilo tko drugi zavidio.
Ma hajde .............
-
romulirem
#38 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
ko danas nesto bolje u demokratijiJosip wrote:Zato jer je bila tamnica naroda i zločinačka. Jer je nastala na zločinu. A svemu zlu dođe kraj.
Nažalost, samo se ono stalno pokušava vratiti.
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#39 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
zato sto su fanaticosi zvizdali spahicu!!
-
ponizni
#40 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Raspala se Titoslavija,Jugoslavije u ideološkom piogledu nije ni bilo.Pa niko je nije prihvaćao,osim onih kojima je odgovarala za lopovluk svake vrste,nerad,"snalaženje",lako ćemo,svoji smo itd.sammo wrote:Smrt Tita je bila pocetak kraja ex YU, u kasnim 80-tim pocinju teznje po demokraciji, formiraju se stranke, referendum u SLO i sakrivanje oruzja od TO, nisu htjeli vise slati novac u BG ( 9% stanovnistva puni 17% saveznog budzeta ). Velik utjecaj je u tim događajima imala dijaspora. Tako je pocelo u SLO, slicno je bilo u HR, samo sto je JNA uzela puno oruzja od TO. S druge strane je Srbija htjela unitaristicku YU, gdje bi oni ostali glavni ili plan B velika Srbija ( VIrovitica, Karlovac, Karlobag ). Prvo je palu u vodu, znaci dogodilo se ono drugo. JNA gdje je bilo 90% vodstvenog kadra srpskoga, naoruzava Srbe u HR i BIH, na pocetku sukoba glumi mirotvorca, kasnije se javno stavlja na srpsku stranu sa svim svojim naoruzanjem, pocinje rat u HR, kasnije u BIH, iz SLO su vec otisli. Prije rata je bila JNA 3. vojna sila u Europi. 92. dođe do priznanja SLo, HR, BIH...sa strane UN. U svakom slucaju Srbi su ratovali sa svima ( SLO, HR, BIH, Kosovo ) i svugdje popusili , osim u BIH ( RS ).
Mislim da su ustavom iz 74. Vojvodina i Kosovo dobili status AP, kasnije je Milosevic to.....
- madner
#41 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Zato sto je Piksi fulio penalPriorat wrote:zato sto su fanaticosi zvizdali spahicu!!
- Ateista
#42 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Slazem se da Juga u to vrijeme mozda i nnije predstavljala toliki problem strancima, nismo bas bili toliko jaki, ja to vise vidim kao neku vrstu vjezbe, ili testa, pripremanje terena za puno krupnije planove - rasturanje Kine i Rusije. Mnoge male drzavice koje su zrtvovane sluze upravo za to, ne sto su one same po sebi toliko "opasne".Bušman wrote:Za vrijeme Tita da, ali govorim o vremenu kada Jugoslavija uopce vise nije bila jaka, a njena vojska poprilicno zahrdjala i za opremom i sa obukom. Zbog toga mislim da nije bila toliko znacajna za taj "novi svjetski poredak". Takodjer, mislim da je Evropa bila indiferentna prema Jugoslaviji, nekako je uvijek bila mlaka (zato joj sada preko Balkana dolazi 100 milijardi eura droge i jos barem toliko ostale ilegalne robe, pa je kao promijenila misljenje - hoce Balkan u uniji i sl.).nosara wrote: SFRJ je bila nezavisna, nesvrstana, imala je integritet i suverenost... To se nikako ne uklapa u "novi svjetski poredak", pa ti je ova ocjena o njenoj "neinteresantnost" za kreatore tog projekta pomalo naivna...
Stoji da smo, u prosjeku, poglupi u nekim bitnim, zivotnim momentima...
Ali totalna je fula to da su od raspada profitirali samo lokalni kriminalci... To je visa matematika i nadilazi vrijednost trzista banana i kelerabe... Strateski interes je jeben pokretac, a mi smo tu samo prasina, ovako rasparcani, posvadjani i razjedinjeni...
Da je bilo interesa da se ocuva Jugoslavija ili neka stabilna zajednica drzava, bez ikakvog rata, to bi sigurno bilo. A rat su vodili Balkanci, ne neki tamo stranci. Ono sto je kapitalizam donio je i primitivna akumulacija kapitala. Odredjeni ljudi su preko noci postajali bogati na sumnjive nacine, a sigurno se nisu bogatili bananama i kelerabama
Naravno, ne moze se sva krivica prebaciti na strance, ne bi to uspjeli da nije nasih budala sa svih strana koje su na to nasjele...
- Ateista
#43 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
madner wrote:Zato sto je Piksi fulio penalPriorat wrote:zato sto su fanaticosi zvizdali spahicu!!
Bio je jednom na sax-u intervju sa Ivicom Osimom, misli da mozda ne bi bilo rata da su tada bili prvaci svijeta.
- nosara
#44 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
nosara- opomena, pazi sta i kako pricas!
anjusha
anjusha
- madner
#45 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ha glupost.Ateista wrote:Slazem se da Juga u to vrijeme mozda i nnije predstavljala toliki problem strancima, nismo bas bili toliko jaki, ja to vise vidim kao neku vrstu vjezbe, ili testa, pripremanje terena za puno krupnije planove - rasturanje Kine i Rusije. Mnoge male drzavice koje su zrtvovane sluze upravo za to, ne sto su one same po sebi toliko "opasne".Bušman wrote:Za vrijeme Tita da, ali govorim o vremenu kada Jugoslavija uopce vise nije bila jaka, a njena vojska poprilicno zahrdjala i za opremom i sa obukom. Zbog toga mislim da nije bila toliko znacajna za taj "novi svjetski poredak". Takodjer, mislim da je Evropa bila indiferentna prema Jugoslaviji, nekako je uvijek bila mlaka (zato joj sada preko Balkana dolazi 100 milijardi eura droge i jos barem toliko ostale ilegalne robe, pa je kao promijenila misljenje - hoce Balkan u uniji i sl.).nosara wrote: SFRJ je bila nezavisna, nesvrstana, imala je integritet i suverenost... To se nikako ne uklapa u "novi svjetski poredak", pa ti je ova ocjena o njenoj "neinteresantnost" za kreatore tog projekta pomalo naivna...
Stoji da smo, u prosjeku, poglupi u nekim bitnim, zivotnim momentima...
Ali totalna je fula to da su od raspada profitirali samo lokalni kriminalci... To je visa matematika i nadilazi vrijednost trzista banana i kelerabe... Strateski interes je jeben pokretac, a mi smo tu samo prasina, ovako rasparcani, posvadjani i razjedinjeni...
Da je bilo interesa da se ocuva Jugoslavija ili neka stabilna zajednica drzava, bez ikakvog rata, to bi sigurno bilo. A rat su vodili Balkanci, ne neki tamo stranci. Ono sto je kapitalizam donio je i primitivna akumulacija kapitala. Odredjeni ljudi su preko noci postajali bogati na sumnjive nacine, a sigurno se nisu bogatili bananama i kelerabama
Naravno, ne moze se sva krivica prebaciti na strance, ne bi to uspjeli da nije nasih budala sa svih strana koje su na to nasjele...
Gorbacov je vec odradio posao i Jugoslavija time potpuno gubi znacaj.
Stranci su sigurno htjeli ukinut komunizam pa su se malo prodrmali temlje preko MMF-a, ali sve ostalo su kucne carolije.
- Ateista
#46 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ne kontam sta je glupost, al' nema veze...madner wrote:Ha glupost.Ateista wrote:Slazem se da Juga u to vrijeme mozda i nnije predstavljala toliki problem strancima, nismo bas bili toliko jaki, ja to vise vidim kao neku vrstu vjezbe, ili testa, pripremanje terena za puno krupnije planove - rasturanje Kine i Rusije. Mnoge male drzavice koje su zrtvovane sluze upravo za to, ne sto su one same po sebi toliko "opasne".Bušman wrote:
Za vrijeme Tita da, ali govorim o vremenu kada Jugoslavija uopce vise nije bila jaka, a njena vojska poprilicno zahrdjala i za opremom i sa obukom. Zbog toga mislim da nije bila toliko znacajna za taj "novi svjetski poredak". Takodjer, mislim da je Evropa bila indiferentna prema Jugoslaviji, nekako je uvijek bila mlaka (zato joj sada preko Balkana dolazi 100 milijardi eura droge i jos barem toliko ostale ilegalne robe, pa je kao promijenila misljenje - hoce Balkan u uniji i sl.).
Stranci su sigurno htjeli ukinut komunizam pa su se malo prodrmali temlje preko MMF-a, ali sve ostalo su kucne carolije.
- zateznistub
#47 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ma bra'o, majstore. Hiš u kucu i ne izlazi vise!!!Josip wrote:Zato jer je bila tamnica naroda i zločinačka. Jer je nastala na zločinu. A svemu zlu dođe kraj.
Nažalost, samo se ono stalno pokušava vratiti.
- nosara
#48 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Kakve veze ima SSSR sa Jugoslavijom...? To je onako, prilicno plitko gledanje na stvar... Kako bi se danas SFRJ ili bilo kakva Jugoslavija, bez zelje za integracijama, uklopila u "novi svjetski poredak"...?madner wrote:
Ha glupost.
Da li bi uspjeli pokupovat sve sto donosi lovu da prije toga nisu finansirali rasturanje Drzave...? Koliko obrnu godisnje profita sa ovih prostora...?
- Ateista
#49 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Eto sad, bosanci kao ispadose cvjecke...bierkof wrote:Tacno tako, kada cujem ljude kako prizivaju tita i novu jugoslaviju hoce nesto da mi bude...gremlini wrote: Kakva nova Jugoslavija bolan???Pa BiH ti je primjer bivse Juge, pa pogledaj stanje kod nas...
Prvo, link koji si navela nema nikakve veze sa Jugom, to se sve desilo puno nakon raspada.
Dalje, na ovim prostorima ima puno nerijesenih racuna, prepucavanja, trauma iz nekih davnih vremena, na svim stranama, samo je pitanje kako ce ko sve to usmjeriti. Dok je Tito drzao konce u svojim rukama, uspijevao je da odrzava ideju o bratstvu i jedinstvu, a oni najzagrizeniji nacionalisti su se ili povukli u misije rupe i sutili, ili su pobjegli vani. Nakon njegove smrti, oni su poceli da izlaze iz tih misijih rupa, a stranci su ih gurali i podrzavali jer im je to odgovaralo, lagano dodavali ulje na vatru.
Svaljivati sve na jednu ili dvije strane je smijesno. Cak i Slovenci koji su se onako "kulturno" izvukli iz svega ovoga imaju svoje prste umijesane u to.
-
michio
#50 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Kakve traume iz davnina? Srbi i Hrvati su se pobili prvi put tek 41 a 91 se digli ratovati jer im je neko na TV rekao da to rade a i drage volje su ratovali. Kao da su jedva dočekali, kao sa lanca pušteni.