Odbrana BiH, Igman 2010: Teferic od manifestacije?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

karanana

#26 Re: Odbrana BiH, Igman 2010: Teferic od manifestacije?

Post by karanana »

postoji mezarje, postoji ratna dzamija. tu se mogu organizovati dove, ucenja i ostali vjerski obicaji, ali da mi na oficijelnoj bini sponzorisanoj od clana prdsjednistva BiH idu ilahije, ucenja, velicanja muslimana...pa ovo upravo ide na vodu nasim neprijateljima. ali ovako nam je od sredine 93. od neprijatelja stotine puta izgovorene lazi u 92. postadose istine od 93. pa nadalje jer se nasi upecase i prihvatise to. ljiljan postade znak SDA, dove i tevhidi postadose drzavne ceremonije.

PD9, upravo i to sam rekao. i ja od chetnichkih foruma vise naucim o bitkama nego od ovih "manifestacija". na tvsa, u prenosu odozgor apsolutno niti jedna recenica o samoj istoriji borbi i nekoj hronologiji a da ne govorim o nekom duzem satu istorije.

avdo pravi film o igmanu!
high_volume

#27 Re: Odbrana BiH, Igman 2010: Teferic od manifestacije?

Post by high_volume »

PipiDugaDevetka wrote:Ja sam mislio da ću iz diskusije nešto naučiti. Šta i kako je bilo, a ne da se informišem putem pro-četničkih foruma.
Na ovoj temi se raspravlja o "Igmanskoj Teferičijadi", a na ovoj temi http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1#p4246731 o Igmanskoj bici, na kojoj možeš "učiti"
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Odbrana BiH, Igman 2010: Teferic od manifestacije?

Post by PipiDugaDevetka »

high_volume wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ja sam mislio da ću iz diskusije nešto naučiti. Šta i kako je bilo, a ne da se informišem putem pro-četničkih foruma.
Na ovoj temi se raspravlja o "Igmanskoj Teferičijadi", a na ovoj temi http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1#p4246731 o Igmanskoj bici, na kojoj možeš "učiti"
Tnx!
Hohstapler

#29 Re: Odbrana BiH, Igman 2010: Teferic od manifestacije?

Post by Hohstapler »

...
Last edited by Hohstapler on 15/03/2013 15:21, edited 1 time in total.
Gile Šampion

#30 Re: Odbrana BiH, Igman 2010: Teferic od manifestacije?

Post by Gile Šampion »

Sekularizam_1 wrote:Pa dobro sad, šta fali ako je bio i teferič.
Fali itekako mnogo toga fali...
Na ratnom mezarju ,na Igmanu leže kosti mog nekog bliskog i koji je poginuo zajedno sa još osam svojih saboraca u bitci za Šiljak i Hojtu.Kada je trebalo da se gine i da se brani ova država,tada nije bilo ovih miševa podrumaša koji danas po Igmanu organizuju teferiče ,i to svakakve teferiče a samo ne ono što bi zaista dolikovalo da održi uspomenu na te teške,sudbonosne dane kada se Sarajevo odbranilo sa te strane.
Imao bih mnogo toga da napišem,ali bolje da se suzdržim i ćutim,jer imam osjećaj da bih fasovao ban...
zecko_kupuz

#31 Re: Odbrana BiH, Igman 2010: Teferic od manifestacije?

Post by zecko_kupuz »

Najžalosnije je što mnogi ljudi ovakve događaje shvate kao nekakvu vrstu izleta. Malo ćemo otići, malo ćemo se družiti, nešto pojest', nešto popit'... :roll: Isto kao na (pojedinim) današnjim dženazama - jedva se čeka da se mejt ukopa, samo da bi se poslije toga razgulilo u kafić. :sad:
Pitar s Kariba

#32 Re: Odbrana BiH, Igman 2010: Teferic od manifestacije?

Post by Pitar s Kariba »

high_volume wrote:
Pitar s Kariba wrote: ...Što se tiče vjerskog dijela manifestacije, on je tu neizostavan, ali slažem se isto tako da ne treba biti i jedini i centralni dio programa.
Ali - zašto bi vjerski dio manifestacije bio neizostavan? Rat nije bio vjerski, da bismo mu sada trebali posvećivati vjerska obilježja. Posebno spominjenjem ove bitke, u vrijeme kada je ratovala istinska Armija Republike BiH.

Ja bih i zabranio svaki oblik i svaki dodir s religijom kada se obilježavaju ratni događaji, bilo tragični bilo pobjednički.
Hmm... malo teška tema i ako počnemo bojim se da će se otići daleko, ali da ipak odgovorim. Ti zabraniti svaki oblik i svaki dodir sa religijom ne možeš nikako jer je ovaj narod ipak dobrim dijelom religiozan, to je fakat. Ko je i u kolikoj mjeri vjernik, u to ne bih ulazio, niti smijem, niti bih sad ulazio u to da li su bili vjernici oni koji su poginuli na Igmanu ali koliko znam svi su ukopani po vjerskim običajima i tradiciji. Izuzev legendarnog heroja Čede Domuza, ja ne znam niti jedan primjer, da je neko od poginulih, na zahtjev porodice recimo, sahranjen po običajima koji nisu vjerski, tako da i odavanje počasti tim ljudima ne može biti nikako drugačije nego vjerskog karaktera. Ne možeš ti sada nekoj nani sa Bjelašnice propisati da svom sinu na takvom skupu odaje počast po nekim drugim običajima (npr riječima "slava im" ili slično) i bez molitve i fatihe. Toj nani treba da se za njenog sina uči i tevhid i dova i treba njenoj napaćenoj duši da svog sina smatra šehidom i ima utjehu u tome. Ti joj to ne možeš zabraniti!
Rat nije bio vjerski?! Nažalost, ja mislim da to nije potpuno tačno. Ovaj rat je ipak dijelom bio i vjerski. Ovaj narod i ova država su napadnuti i kao žrtve imali takav tretman u svijetu, i ispaštaju i danas, baš zbog svoje, makar čisto formalno-deklerativne vjere, dakle zato što su muslimani. Ono što je prvo bilo na udaru agresora bili su vjerski simboli ovog naroda. Dakle, vjera tu itekako ima i uticaja i bitan je faktor u kompletnoj priči. Između ostalog, odbranom golog života i prava na opstanak, ovaj narod je branio i pravo na svoju vjeru. E sad rat naravno nije bio samo vjerski niti je borba ARiH bila, ili barem nije trebala biti, borba za neku vjersku tj islamsku Bosnu. Karakter države za koju se borila ARBiH nikad ne bi trebao doći, i mislim uz sve trzavice, niti je došao u pitanje. Sekularna, demokratska, multietnička, multikulturna ... itd., mi druge alternative nemamo! Dakle cilj borbe ARBiH nije bio vjerska država, ali su mnogi koji su se u njoj borili bili vjernici i u motivima svoje borbe imali su i vjersku komponentu. Boreći se za slobodnu i demokratsku Bosnu ljudi su se borili i za pravo na ispoljavanje svoje vjere, kao sastavni dio ljudskih prava koje čovjek treba da ima u demokratskoj državi. Isto kao što su se i oni koji ne prakticiraju vjeru isto tako borili za slobodnu i demokratsku državu u kojoj će demokratski , recimo, moći piti pivu i ja ne vidim ama baš nikakav problem u tome niti vidim išta neprirodno u tome da se takva dva čovjeka bore rame u rame za istu tu Bosnu. Bosnu u kojoj ćeš moći biti vjernik ali i nevjernik, agnostik, skeptik bilo šta.. ići u džamiju, crkvu, sinagogu ili ne ići nigdje.. ako hoćeš i kako hoćeš i pri tome imati isti i ravnopravan tretman pred državom i zakonom, neovisno od toga. Ja to tako vidim.
Dakle, kao što ni borbu ni rat ni pogibije i dženaze ne možeš odvojiti od vjere tako i sjećanje i odavanje počasti tim poginulim ne možeš odvojiti od vjere ali, ponavljam, ne treba to biti jedini i centralni dio manifestacije.Kao što sam rekao i za borbu i za državu za kakvu se, po mom mišljenju trebalo boriti, treba napraviti manifestaciju u kojoj će se, kao i u državi , svak pronaći i osjećati ugodno. Nana koja hoće da ima tevhid imaće tevhid ali neće naturati taj tevhid onome ko neće da ga sluša, a zajedno će "uživati" u centralnom dijelu manifestacije koji se tiče sviju. Istorijski časovi, predavanja, govori itd. Da karikiram, Reis TREBA da bude prisutan tu, ali ne treba da bude centralna figura on, i Predsjednik Predsjedništva TREBA da bude tu ali ne treba da bude ni on centralna figura (ali treba da bude ipak malo "centralniji" od Reisa) a centralne figure treba da budu borci i komandanti koji su vodili bitke na Igmanu!
Post Reply