Kupio bih firmu u BiH
Moderator: anex
-
metronom
#26 Re: Kupio bih firmu u BiH
Novo radno mesto. Ja i Hamus ima sta da radimo ovde. 
- alphonse kauders
#27 Re: Kupio bih firmu u BiH
Pročitaj moj post na prvoj stranici ali ću opet sažeti i to velikim slovima:GaRGa wrote:HORN1 wrote:GaRGa wrote:Kao stranac si oslobodjen placanja poreza na dobit prvih 5 godina...
Treba provjeriti, porez na dobit je bio trideset posto i smanjili su ga na 10% s tim da su ukinuli sve povlastice.
Ovdije je rijec o stranim drzavljanima ne Bosancima, strana ulaganja se podsticu time sto ih oslobadjaju davanja prvih 5 godina.
STRANCI NISU OSLOBOĐENI POREZA NA DOBIT PRVIH 5 GODINA, JER TA ODREDBA VIŠE NIJE NA SNAZI JOŠ OD 01.01.2008. GODINE.
pozdrav
-
Starija_seka
#28 Re: Kupio bih firmu u BiH
osnivaci mogu biti fizicka lica, vise njih, strtanci ili BiH drzavljani, svejedno je. bitno je da se mogu identifikovati. mogu biti i pravna lica, nasa ili strana. a moze i kombinacija, npr. stranac fizicko lice, i nasa firma da budu osnivaci. i to se ok registruje, bez problema. no placanje poreza je nesto sto slijedi poslije registrovanja, i ima niz stvari koje uticu na to. npr, cak i prilikom registracije (opet, nevazno ko su osnivaci) ukoliko hocete da proizvodite lijekove ili eksploziv i sl. morate dobiti odredjene dozvole nekih ministarstava da bi otpoceli poslovanje. dakle bitno je razluciti posebne faze, i sta je u kojoj fazi bitno.atko wrote:GaRGa wrote:Kao stranac si oslobodjen placanja poreza na dobit prvih 5 godina...
A kad su vlasnici jedan stranac jedna nas kako se te kombinacije tretiraju ??
-
Starija_seka
#29 Re: Kupio bih firmu u BiH
mozes kupiti firmu. za koju ne znas kakvu reputaciju ima, bilans poslovanja, dugove itd. pa onda moras prijaviti promjenu podatka o osnivacu, djelatnostima (ukoliko ih mjenjas ili dopunjavas), sjedistu (ukoliko neces naslijediti isti poslovni prostor), itd, itd. svaka promjena pojedinacno kosta skoro kao i taksa za osnivanje firme.DrTony wrote:Mislio sam otvoriti firmu u BiH, ali vidim da je to velika procedura, da traje 100 godina. Da ne bih cekao 100 godina, mislio sam da ne bi bilo lose kupiti firmu u BiH. Znaci, mislio sam da netko ko ima firmu, ali mu se vise ne radi da mi je proda. Bitno je samo da firma nije duzna i drzavi i narodu.
Mene zanima sljedece:
1. Da li ja kao stranac mogu kupiti firmu u BiH?
2. Kako mogu provjeriti da li je firma duzna drzavi ili drugim firmama? Da li ce to biti jos kompliciranije, nego da otvorim firmu?
uostalom, mozda je najbolje da kazes otprilike cime bi se bavio, pa da ti mozemo dati neki savjet.