Mohammad Mossadegh.izzy131 wrote:
?
Kviz "Historija"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jazz_Junkie
#26 Re: Kviz "Historija"
- izzy131
#27 Re: Kviz "Historija"
Jazz_Junkie wrote:Mohammad Mossadegh.izzy131 wrote:
?
Bravo mislio sam da ce malo vise trajat
http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Mosaddegh
A ovaj:

?
- Jazz_Junkie
#28 Re: Kviz "Historija"
To je covjek koji je bio u biznisu koji je maltene dokrajcio politicku karijeru Mossadegha (iako ova dvojica nemaju nista jedan s drugim). Naime, to je Enrico Mattei. 
- izzy131
#29 Re: Kviz "Historija"
Taj biznis ih je obojicu dokrajcio. Ovo je jedan od bitnijih momenata 20. vijeka, pad Mossadegha i poslije smrt Matteija. Negdje odavde krecu nevolje koje su zavrsile Islamskom republikom. 100 KM da danas svijet ne bi ovako izgledao da nije bilo sto je bilo.Jazz_Junkie wrote:To je covjek koji je bio u biznisu koji je maltene dokrajcio politicku karijeru Mossadegha (iako ova dvojica nemaju nista jedan s drugim). Naime, to je Enrico Mattei.
- Jazz_Junkie
#30 Re: Kviz "Historija"
Rusenje Mossadegha je zapravo pocetak post-ratne americke vanjske politike cije su posljedice kasnije recimo kulminirale u rusenju Salvadora Allendea ("the first 9/11") i drugih politicara u juznoj Americi i svijetu koji su se suprotstavljali americkim ekonomskim interesima. Da li pretjerano reci da su upravo Amerikanci (u iranskom slucaju skupa sa Englezima) odgovorni sa dolazak na vlast klerikalnih diktatura u Iranu i Afganistanu? Mislim da nije.
- izzy131
#31 Re: Kviz "Historija"
Naravno da nije pretjerano reci. Svi su nosili vani "crude oil", samo naletjeli su na tvrd orah - Iran, tj. narod tamo- rijetko ce se naci revolucionarniji. Radilo se o klasicnoj pljacki. Slijedom svega, da li bi uopste bilo ovoliko islamskog (oraganizovanog i financiranog) radikalizma da nije bilo te revolucije? Da li je to pretjerano reci?
-
Anes23
#32 Re: Kviz "Historija"
Ah, da legalno izabrani predsjednik Irana.To je bio puc iz 1953 ili 1955.Znam o tome
Slab sam ja s slikama.Jedino znam kako Dzina, otac modernog Pakistana izgleda, kako izgleda Ismet Inonu, Ataturk, a ovo s slikom, nije bas posteno
Ili ja imam pocetnu fazu Alzheimerove
Slab sam ja s slikama.Jedino znam kako Dzina, otac modernog Pakistana izgleda, kako izgleda Ismet Inonu, Ataturk, a ovo s slikom, nije bas posteno
Ili ja imam pocetnu fazu Alzheimerove
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#33 Re: Kviz "Historija"
Koji je jedini njemački feldmaršal koji je poginuo od neprijateljske vatre u Drugom svjetskom ratu?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#35 Re: Kviz "Historija"
Bravo!izzy131 wrote:Fedor Von Bock?
-
Anes23
#36 Re: Kviz "Historija"
Ja mislio ovo Bosanska historija, cuj
5 Laganih pitanja
1)Sta je Curak
2)Odrednice Sentarskog sporazuma
3)Originalno ime danasnjeg Sarajevskog naselje Stup je?
4)Sta je Lagator?
5)Ime Borova Glava se prvi put spominje?Gdje?
Lagana pitanja sam dao

5 Laganih pitanja
1)Sta je Curak
2)Odrednice Sentarskog sporazuma
3)Originalno ime danasnjeg Sarajevskog naselje Stup je?
4)Sta je Lagator?
5)Ime Borova Glava se prvi put spominje?Gdje?
Lagana pitanja sam dao
- nellington
#37 Re: Kviz "Historija"
Ono što znam iz osnovne škole je da je ćurak ogrtač, a Lagator brdo iznad Loznice.
A ono što inače znam je da malkice fulaš koncept ovog kviza
A ono što inače znam je da malkice fulaš koncept ovog kviza
- Sunrise00
#38 Re: Kviz "Historija"
Bodovi...
Jazz_Junkie.2
Pera Trta....1
majstorina..1
nellington...1
izzy31.......1
valjda je tako, bilo je neke konfuzije. Koncept kviza je: Ko odgovori postavlja novo pitanje, samo da se zna
Jazz_Junkie.2
Pera Trta....1
majstorina..1
nellington...1
izzy31.......1
valjda je tako, bilo je neke konfuzije. Koncept kviza je: Ko odgovori postavlja novo pitanje, samo da se zna
- Jazz_Junkie
#39 Re: Kviz "Historija"
E sada jedno pitanje sa moje strane koje se nekako poklapa sa aktuelnijim zbivanjima:
Kada i gdje je izbio vulkan koji je iza sebe ostavio "godinu bez ljeta" i imao katastrofalne posljedice za poljoprivredu?
Kada i gdje je izbio vulkan koji je iza sebe ostavio "godinu bez ljeta" i imao katastrofalne posljedice za poljoprivredu?
-
Nezbilj
#40 Re: Kviz "Historija"
Tabmora 1815?Jazz_Junkie wrote:E sada jedno pitanje sa moje strane koje se nekako poklapa sa aktuelnijim zbivanjima:
- Jazz_Junkie
#41 Re: Kviz "Historija"
Da, vulkan Tambora na indonezijskom ostrvu Sumbava. Nastavljajte.Nezbilj wrote:Tabmora 1815?Jazz_Junkie wrote:E sada jedno pitanje sa moje strane koje se nekako poklapa sa aktuelnijim zbivanjima:
-
Nezbilj
#42 Re: Kviz "Historija"
Hajde da probamo i ovo:
1)Sta je Curak - penis?
2)Odrednice Sentarskog sporazuma - pravo AU da okupira BiH?
3)Originalno ime danasnjeg Sarajevskog naselje Stup je? Dvor, Tičić, Latičić, Latice...?
4)Sta je Lagator? katolicki doseljnik iz CG u CRO?
5)Ime Borova Glava se prvi put spominje?Gdje? Može li pomoć?
1)Sta je Curak - penis?
2)Odrednice Sentarskog sporazuma - pravo AU da okupira BiH?
3)Originalno ime danasnjeg Sarajevskog naselje Stup je? Dvor, Tičić, Latičić, Latice...?
4)Sta je Lagator? katolicki doseljnik iz CG u CRO?
5)Ime Borova Glava se prvi put spominje?Gdje? Može li pomoć?
-
Nezbilj
#43 Re: Kviz "Historija"
Ko je, gdje, kad i kako, ubio Pavla Radenovića?Jazz_Junkie wrote: Da, vulkan Tambora na indonezijskom ostrvu Sumbava. Nastavljajte.
- Atticus Finch
#44 Re: Kviz "Historija"
Ubijen je u zavjeri tokom lova kod Bobovca 1415. godine, Sandalj, Zlatonosovići su odgovorni 
- Atticus Finch
#45 Re: Kviz "Historija"
nastavljamo, ko je na slici?

-
Pera Trta
#46 Re: Kviz "Historija"
Hmmm...pradjed Rona Jeremy-a?Atticus Finch wrote:nastavljamo, ko je na slici?
Zezam se, nemam pojma
- Giulia de Medici
#47 Re: Kviz "Historija"
Alfred von Sachsen-Coburg und Gotha ???
- Atticus Finch
#48 Re: Kviz "Historija"
nope! 
-
Nezbilj
#49 Re: Kviz "Historija"
Atticus Finch wrote:Ubijen je u zavjeri tokom lova kod Bobovca 1415. godine, Sandalj, Zlatonosovići su odgovorni
Odmah nakon toga drugi sin Pavla Radenovića, Radoslav Pavlović koji je bio na slobodi, da bi osvetio oca i spriječio podjelu njegove zemlje među ubojicama, obrato se Osmanlijama za pomoć i zajedno sa njima napao Sandalja. Nakon smrti Hrvoja Vukčića 1416., Pavlovićima i Osmanlijama pridružio se i kralj Ostoja protiv Sandalja koji potiskuju Sandaljeve snage do mora. Ostoja iznenada umire 1418. a Sandalj 1420. uspjeva povratiti svoje teritorije. Iste godine sazvana je mirovna konferencija na kojoj su se pojavili Sandalj, Radoslav i Petar Pavlović, te lider Osmanlije Isa-beg Isaković, koji je tokom jedne rasprave lično ubio Petra Pavlovića. Sandalj je kasnije ovaj događaj objašnjavao time kako Petar nije bi odan sultanu..
- Giulia de Medici
#50 Re: Kviz "Historija"
Sve Saxsen-Coburg Ghota i Habsburg iz 19. Stoljeca pregledala nigdje tog. 
Sutra Haus Hannover, Hohelohe, Wittlesbacher...
Da nije neki balkanski suveren?
Sutra Haus Hannover, Hohelohe, Wittlesbacher...
Da nije neki balkanski suveren?