Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

thousands of voices

#26 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by thousands of voices »

Jesi li probao ulje čurekota, kažu da je dobro za pjege (na bubuljicama isprobano - radi :)) i čajevac?

Neki preparati mogu potpuno uništiti pigment pa da umjesto pjegica dobiješ bijele fleke, zato se uvijek preporučuje isprobati preparat na skrivenom mjestu, na unutrašnjoj strani podlaktice i sl.
inox

#27 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

cioda wrote:laser-zdraaavoo, nemoj se zezati, rjesenje nece biti dugovjecno. zivim u inostranstvu i bila sam kod dermatologa, zbog istog problema, covjek kaze ne dolazi u obzir..
dao mi neku kremu za izbjeljivanje, poboljsalo se malo , a onda dodje proljece , sunce me uhvati i tako sve ispocetka..
mislim da je zastita stvarno najvaznija..
Probam se ja zastititi, ali to je nemogucie cim prodje zima. Ne znam sta bi vise probao. Ako laserom skinem pjege, ne znam hoce li se one same od sebe opet vratiti recimo zimi kad nema puno sunca? Ovaj dermatolog koji bi mi radio lasersko skidanje kaze da bi odredjene kreme mogle pomoci da se to ne vrati.
inox

#28 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

thousands of voices wrote:Jesi li probao ulje čurekota, kažu da je dobro za pjege (na bubuljicama isprobano - radi :)) i čajevac?

Neki preparati mogu potpuno uništiti pigment pa da umjesto pjegica dobiješ bijele fleke, zato se uvijek preporučuje isprobati preparat na skrivenom mjestu, na unutrašnjoj strani podlaktice i sl.
Znam da masti mogu napraviti kontra-efekat tako da je ulje ono sto bih probao izbjeci. Mozda pokusam sa necim slicnim na rukama vidjeti ima li rezultata.
cioda

#29 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by cioda »

ja sam stvarno bila zagrijana za taj laser..ono, kontam , brzo ce mi skinuti te pjege , fleke i poslije mirna. ali dr. stvarno rece, ni pod razno, ono fakat , to nije nikakva opcija, tako da sam od toga odustala. ovo ljeto su se opet pojavile, ma sto rece, odmah u proljece, a ako ides na skijanje i zimi su tu..ima sad neki novi nacin, vise kozmeticki, ne rade ga dermatolozi, ali se moram raspitati kako to ide. vec par mjeseci koristim kremu koju sam dobila od jednog fitologa, iz makedonije je misli... pa et, treba biti pravo uporan..neka ti je sa srecom. na sta god se odlucis, pa javi kakvi su rezultati..
inox

#30 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

cioda wrote:ja sam stvarno bila zagrijana za taj laser..ono, kontam , brzo ce mi skinuti te pjege , fleke i poslije mirna. ali dr. stvarno rece, ni pod razno, ono fakat , to nije nikakva opcija, tako da sam od toga odustala. ovo ljeto su se opet pojavile, ma sto rece, odmah u proljece, a ako ides na skijanje i zimi su tu..ima sad neki novi nacin, vise kozmeticki, ne rade ga dermatolozi, ali se moram raspitati kako to ide. vec par mjeseci koristim kremu koju sam dobila od jednog fitologa, iz makedonije je misli... pa et, treba biti pravo uporan..neka ti je sa srecom. na sta god se odlucis, pa javi kakvi su rezultati..
Ok, kad isprobam nesto sto daje bilo kakav primjetan rezultat ostavit cu post na ovoj temi. I meni je malo sumnjiv ovaj laser, ali ako bi ih skinuo i onda pokusao da se sacuvam od sunca mislim da bi to bilo ostvarivo jer imam kancelarijski posao, nisam puno izlozen suncu. Moguce da cu otici kod nekih doktora koji se bave biljkama, uglavnom, nadam se da cu postici neke rezultate.
Mozes li mi reci sta je tebi doktor rekao oko lasera?
cioda

#31 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by cioda »

pa kao sto rekoh, doktor me uopste nije uzeo za ozbiljno kada sam ga priupitala u vezi tog lasera! kaze , to se ne radi, to nije trajni i nije bezopasno, a kod mene je lice u pitanju..zato ga vise nisam ni prEtiskala..zna covjek..
Chami

#32 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by Chami »

Privukao me naslov teme i nadam se da nisam pogresno shvatio o kojoj vrsti pjega se radi, jer i ja svoje pjege tako zovem a cuo sam i od drugih isto.
Ja za svoje pjege koje se pojavljuju svake godine skoro (manje-vise) koristim ORONAZOL tablete koje je u Sa skoro nemoguce naci, ali sam zadnji put kupio sampon Oronazol i stvarno sam se pozitivno iznenadio koliko je imalo efekta. Proizvodjac su Slovenci ali mislim da ga prave po tudjem receptu jer se "gore" taj isti lijek zove TERZOLIN. U svakom slucaju tablete se piju deset dana po 1kom. pa odmaras 10 dana i opet isto 10x1 i nesatjuuuu, a kod sampona je potrebno nanijeti na kozu i ostaviti 2-3 minuta i isprati nakon toga.
Ako sam fulio koja je vrsta pjega ne zamjerite :-)
inox

#33 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

Chami wrote:Privukao me naslov teme i nadam se da nisam pogresno shvatio o kojoj vrsti pjega se radi, jer i ja svoje pjege tako zovem a cuo sam i od drugih isto.
Ja za svoje pjege koje se pojavljuju svake godine skoro (manje-vise) koristim ORONAZOL tablete koje je u Sa skoro nemoguce naci, ali sam zadnji put kupio sampon Oronazol i stvarno sam se pozitivno iznenadio koliko je imalo efekta. Proizvodjac su Slovenci ali mislim da ga prave po tudjem receptu jer se "gore" taj isti lijek zove TERZOLIN. U svakom slucaju tablete se piju deset dana po 1kom. pa odmaras 10 dana i opet isto 10x1 i nesatjuuuu, a kod sampona je potrebno nanijeti na kozu i ostaviti 2-3 minuta i isprati nakon toga.
I ja se isto nadam da je to ista vrsta pjega, pa da se mogu ovako odstraniti :-D U svakom slucaju pokusat cu naci neki od gore navedenih preparata. Bilo kako bilo, hvala ti za prijedlog, nadam se da cu iduci post ostaviti sa dobrim vijestima ;-) Jedino sto bi moglo biti problem je sto su moje pjege konstantno prisutne, nisu takve da se pojave pa nestanu vec su definitivno nasljedne.
Jara

#34 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by Jara »

Ja reko' - pjege na Suncu čija se aktivnost pojačava ciklično svakih 11-12 godina (to bi @NIN bolje znao)...
inox

#35 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

Chami wrote:Privukao me naslov teme i nadam se da nisam pogresno shvatio o kojoj vrsti pjega se radi, jer i ja svoje pjege tako zovem a cuo sam i od drugih isto.
Evo nasao sam taj sampon Oronazol, ali ne pise nista koliko puta se nanosi dnevno? Pise samo da se nakon par minuta ispere, pa koliko si ti puta nanosio dnevno? Probat cu stavljati sampon na ruke, pa ako bude rezultata onda cu ostaviti post na ovoj temi.
P.S. nakon koliko dugo vremena su kod tebe bili vidljivi rezultati?
Brus Lee

#36 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by Brus Lee »

inox wrote:
Evo nasao sam taj sampon Oronazol, ali ne pise nista koliko puta se nanosi dnevno? Pise samo da se nakon par minuta ispere, pa koliko si ti puta nanosio dnevno? Probat cu stavljati sampon na ruke, pa ako bude rezultata onda cu ostaviti post na ovoj temi.
P.S. nakon koliko dugo vremena su kod tebe bili vidljivi rezultati?
Oronazol je antimikotik, tj lijek protiv gljivicnih infekcija. One mogu da po kozi izgledaju kao sunceve pjege, ali koliko sam shvatio ti si bio kod ljekara i nije utvrdio da imas gljivicnu infekciju koze. Promijene na kozi nastale gljivicama, mijenjaju boju u zavisnosti od godisnjeg doba (ljeto - zima). Ako imas gljivicnu inf. koze, uzmi Lamisil kremu i mazi samo ta mjesta gdje je promijena 1-2 x dnevno, 7 dana. Prije toga to mjesto operi i posusi sa grubim peskirom. Eventualno ponovi postupak za 14 dana, ako bi se ponovo pojavile fleke. Obicno ne treba jer se izlijeci za 7 dana. Ova krema ti nece pomoci ako su ti promijene na kozi nekog drugog uzroka. Zato prvo, otidji kod drugog dermatologa, for second opinion.
Flika

#37 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by Flika »

A jesi li ikada trazio pravi uzrok pojave pjega? Rece da su nasljedne, jesi li radio hormonalni status isl?
inox

#38 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

Flika wrote:A jesi li ikada trazio pravi uzrok pojave pjega? Rece da su nasljedne, jesi li radio hormonalni status isl?
Nisam radio taj hormonalni status, a iskreno, niti znam sta je to. Mozes li objasniti kako bi mi moglo biti od koristi ako to uradim?
bez_ideje

#39 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by bez_ideje »

Odes kod ljekara opce prakse i on ti napise uputnicu za DIP ako si u Sarajevu..napise na uputnici koje hormone da vadis,odes gore,izvade ti krv,i dodjes za 1-2 dana po nalaz!
Flika

#40 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by Flika »

Pjegavost i fotosenzitivnost mogu biti povezane sa poremecenim lucenjem hormona, konkretno ACTH odnosno adenokortikotropni hormon stimulira melanocite pa se povecane koncentracije ACTH u krvi cesto povezuju sa hiperpigmentacijom. Ovo je najkrace moguce objasnjenje al dovoljno materijala za dalje googlanje :) Sretno
merik

#41 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by merik »

@inox, ima li rješenja tvog problema?
inox

#42 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

Nazalost, jos nista konkretno. Dobio sam neke savjete sta da radim, dosta toga sam isprobao, ali nema nekog vidljivog rezultata. Isprobao sam dosta nekih krema, kada bude nesto sto je dalo dobar rezultat drage volje cu ostaviti post na forumu.
ja2

#43 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by ja2 »

ja koliko sam mogla primjetiti najseksi manekenke i foto modeli su oni sa pjegicama...ima ih prekrasnih.
I ne vidim zasto bi to bio problem?? To je isto kao sto neko ima plavu ili smedju boju ociju ili kose. To je necija osobnost, nesto s cime se rodi i sto mu daje onu posbenost koje ima svako bice. Imam pjege i ne smeta mi. Imam ih po licu i djelimicno po ledjima, ne razmisljam previse o njima.
Ductus Holedocus

#44 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by Ductus Holedocus »

lice bez pjega ko nebo bez zvijezda :D
inox

#45 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

Nisam pisao nista neko vrijeme, isprobao sam dosta proizvoda za koje je receno da ce dati rezultat, nazalost niti jedan nije bio takav kao sto su rekli. Isao sam kod nekih doktora koji rade na biljnoj bazi, doktora koji rade po opstoj medicini, kod vise dermatologa, a bilo je i nekih savjeta preko interneta kako da rijesim problem, sve bezuspjesno. Laser ne dolazi u obzir jer je jedan od poznatih i priznatih doktora u bivsoj drzavi rekao da to nece nista trajno rijesiti.
Sada me zanima moze li se ista uraditi na neki dugotrajniji kozmeticki nacin, znaci nekim preparatima, kremama ili vec necim drugim. Da se odmah razumijemo, ne dolazi u obzir nista poput zenskih pudera ili nekih proizvoda koji se koristi za sminku ili nesto slicno! Zanima me da li postoji neki preparat koji bi ublazio efekat, recimo doslo bi u obzir da se mora nanositi par puta sedmicno ili slicno. To bi otprilike bilo nesto kao sto su kreme za samotamnjenje, koje nazalost kod mene ne dolaze u obzir.
Ako neko ima ideju neka javi, i dalje sam voljan dati nagradu ukoliko nadjem zadovoljavajuci rezultat, to je sitnica u odnosu na ono sto sam do sada ulozio u potragu za rezultatom.
tavustavus

#46 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by tavustavus »

inox ti si neka plaha ljudina samo te ove pjegice izgleda plaho zaj....ma pusti covjece dodi na jednu kahvu vjeruj bratu puno si se oko ovog nasikirao vidim ja....

nema problema kojeg dva covjeka ne mogu rijesiti...pa nije grasak po tebi izniko,samo pjege..koje ce neka hanuma da bas voli... :dance: :dance:
bez_ideje

#47 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by bez_ideje »

ako ti toliko smeta,ne odbacuj ni puder tek tako,jer neces naci nesto na tom 2-3 puta sedmicno efektu.
Postoje linije pudera i korektora namjenjene iskljucivo muskarcima....proguglaj malo
inox

#48 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

@ tavustavus - hanuma ih vec voli :) ali one meni smetaju
@bez_ideje - hvala na savjetu, proguglat cu malo to sutra poslije posla, hvala za savjet
Karen

#49 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by Karen »

proguglaj melascreen liniju od ducray-a. Ja planiram početi s njom čim se rješim seboreje na licu.
inox

#50 Re: Sunceve pjege-platit cu za rjesenje problema

Post by inox »

Ovo izgleda dosta dobro, znas li moze li se kod nas ovaj proizvod nabaviti?
Post Reply