Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
DaysleepeR

#26 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by DaysleepeR »

GOLFER wrote:
DaysleepeR wrote:
upravo to mene interesuje, dakle ako su dva spojena prsta toliko relativna, tj. 1400 godina relativne, onda kako tumačiti kad je rekao da se ne pije alkohol?

jel i to relativno, jel to znači čašica ili pivka ili možda gajba?

i kako aršini mogu biti istovremeno i relativni i doslovni?
:-)
Pa covjek je valjda inteligentno bice pa se namjerno nekad sluzi metaforama, eto naprimjeru blizine prstiju, kako bi ukazao na vaznost ili blizinu necega. Ne mozes u isti kos staviti ociti primjer aluzije kojim se zeli podstaci ozbiljnost toga sto dolazi sa zabranom alkohola. Mozemo se praviti ludi i supljirati ali jasno je o cemu se radi. Relativnost vremena nema nikakvu zajednicku tacku sa relativiziranjem zabrane alkohola ili drugih zabranjenih stvari... Izmedju ostalog poslanik nije samo ovom prilikom pricao o sudnjem danu nego u jos mnogo prilika to radio. Pa ako uzmes u obzir i te ostale zakljucit ces da je Muhamed a.s posljedni Boziji poslanik (prema tome on je jedan od predznaka sudnjeg dana posto je on posljednji poslanik) onda samo Bog zna kada ce biti sudnji dan dakle taj dan je blizu ali samo Bog zna kad ce biti, moze biti sutra a moze i za 100 godina.

Da je Poslanik rekao da ce 12.12.2012 biti sudnji dan to bi onda tumacili doslovno ali posto je rekao da je blizu, uz to rekao i koji su mu predznaci, i da samo Bog zna kada ce biti, a uz to i jasno zabranio alkohol itd... onda je vala svakom jasno sta je sta... tako da je ovo tvoje suplja...
nije šuplja jer si ti meni odmah pao u prvoj rečenici

poslanik prenosi BOŽJE riječi i volju, a BOG nije čovjek pa da se mora služit metaforama...

tako bi valjda trebalo biti, zar ne vjerniče?
GOLFER

#27 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by GOLFER »

DaysleepeR wrote:
GOLFER wrote:
DaysleepeR wrote:
upravo to mene interesuje, dakle ako su dva spojena prsta toliko relativna, tj. 1400 godina relativne, onda kako tumačiti kad je rekao da se ne pije alkohol?

jel i to relativno, jel to znači čašica ili pivka ili možda gajba?

i kako aršini mogu biti istovremeno i relativni i doslovni?
:-)
Pa covjek je valjda inteligentno bice pa se namjerno nekad sluzi metaforama, eto naprimjeru blizine prstiju, kako bi ukazao na vaznost ili blizinu necega. Ne mozes u isti kos staviti ociti primjer aluzije kojim se zeli podstaci ozbiljnost toga sto dolazi sa zabranom alkohola. Mozemo se praviti ludi i supljirati ali jasno je o cemu se radi. Relativnost vremena nema nikakvu zajednicku tacku sa relativiziranjem zabrane alkohola ili drugih zabranjenih stvari... Izmedju ostalog poslanik nije samo ovom prilikom pricao o sudnjem danu nego u jos mnogo prilika to radio. Pa ako uzmes u obzir i te ostale zakljucit ces da je Muhamed a.s posljedni Boziji poslanik (prema tome on je jedan od predznaka sudnjeg dana posto je on posljednji poslanik) onda samo Bog zna kada ce biti sudnji dan dakle taj dan je blizu ali samo Bog zna kad ce biti, moze biti sutra a moze i za 100 godina.

Da je Poslanik rekao da ce 12.12.2012 biti sudnji dan to bi onda tumacili doslovno ali posto je rekao da je blizu, uz to rekao i koji su mu predznaci, i da samo Bog zna kada ce biti, a uz to i jasno zabranio alkohol itd... onda je vala svakom jasno sta je sta... tako da je ovo tvoje suplja...
nije šuplja jer si ti meni odmah pao u prvoj rečenici

poslanik prenosi BOŽJE riječi i volju, a BOG nije čovjek pa da se mora služit metaforama...

tako bi valjda trebalo biti, zar ne vjerniče?
moze se sluzit cim god hoce jer je On Bog, nemozes ti odredjivat sta ce radit On i kako ce biti, zar ne covjece? Nit se ti pitas, kao ni ja, ti i ja mozemo da supljiramo i pravimo se ludi, ali ti i ja ne mozemo biti toliko veliki da se mi pitamo pa ja... Ajd sad uzdravlje :-)
Last edited by GOLFER on 26/07/2010 22:52, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#28 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by DaysleepeR »

ja ne šupljiram, ja postavljam pitanja, a ono što dobivam je nažalost šuplja kojom su neki očigledno zadovoljni ali ja nisam ...
XXS

#29 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by XXS »

Meni su najdraze teme u kojim kjafir i vjernik kroz medjusobni dijalog pokusavaju doci do zajednickog zakljucka. :evil: :lol:
ljekar

#30 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by ljekar »

poa arrivasima
Mehdi je iz Poslanikove porodice cisste loze Polanika MUhameda a.s i Isa a.s
DaysleepeR

#31 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by DaysleepeR »

XXS wrote:Meni su najdraze teme u kojim kjafir i vjernik kroz medjusobni dijalog pokusavaju doci do zajednickog zakljucka. :evil: :lol:

odakle tebi pravo da govoriš ko je kjafir a ko nije?

stoga sad se fino koriguj da ti nebi napisao ko ti je kjafir
callmethebreeeze

#32 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by callmethebreeeze »

evo jos jedne naznake skorog dolaska:

http://www.theonion.com/articles/god-hi ... ent,17747/

"THE HEAVENS—At a press conference Tuesday, God Almighty, our Lord and Heavenly Father, gave his strongest indication yet that he might soon step down from his post as the supreme ruler of all things.

Following a routine address during which God confirmed the recent extinction of several thousand species, the Divine Creator fielded questions regarding rumors of his possible retirement."

:D
GOLFER

#33 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by GOLFER »

XXS wrote:Meni su najdraze teme u kojim kjafir i vjernik kroz medjusobni dijalog pokusavaju doci do zajednickog zakljucka. :evil: :lol:
sta se ti smijes Bogati, dobro ti covjek rece otkud tebi pravo da nekoga nazivas kjafirom? :?

Covjek ima pitanja i dobro je to imam ih i ja... Samo nacin na koji on to pita je karikiranje i supljiranje i to je sve sto ja zelim da kazem. u sustini eto njemu se nesvidja sto Poslanik blizinu sudnjeg dana (kraja svijeta koji postoji milionima, milijardama godina) poredi sa blizinom njegova dva prsta na ruci... On razumije tu metaforu ali pita sto se to BAS tako kaze a ne nekako drgacije... E ta pitanja su meni suplja, jer se na taj nacin moze o svemu i svacemu supljirat...
DaysleepeR

#34 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by DaysleepeR »

GOLFER wrote:
sta se ti smijes Bogati, dobro ti covjek rece otkud tebi pravo da nekoga nazivas kjafirom? :?

Covjek ima pitanja i dobro je to imam ih i ja... Samo nacin na koji on to pita je karikiranje i supljiranje i to je sve sto ja zelim da kazem. u sustini eto njemu se nesvidja sto Poslanik blizinu sudnjeg dana (kraja svijeta koji postoji milionima, milijardama godina) poredi sa blizinom njegova dva prsta na ruci... On razumije tu metaforu ali pita sto se to BAS tako kaze a ne nekako drgacije... E ta pitanja su meni suplja, jer se na taj nacin moze o svemu i svacemu supljirat...
nije prijatelju, nego onda je svaki hadis metafora, tj. ne možeš nijedan tumačiti bukvalno, sa samim tim ništa nije sigurno da je tako, te automatski vjera treba da bude lični odnos svakog pojedinca sa Bogom, a ne unificirani model kojem se treba prilagoditi
XXS

#35 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by XXS »

Ma, izvinjavam se gdje culi i gdje ne culi, slobodni ste se osjecati kako vam odgovara i pase. :)
XXS

#36 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by XXS »

DaysleepeR wrote:

A sto se ti prepozna kao kjafir medju vama dvojicom?
Mozda sam mislio na onog drugog. :D
DaysleepeR

#37 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by DaysleepeR »

XXS wrote:
DaysleepeR wrote:

A sto se ti prepozna kao kjafir medju vama dvojicom?
Mozda sam mislio na onog drugog. :D
jesi pametan rodila majka :D

po čemu sam se prepoznao, zar nije normalno da se bunim za bilo koga?
KotromanichII

#38 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by KotromanichII »

narode drzite se teme..........
GOLFER

#39 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by GOLFER »

DaysleepeR wrote:
GOLFER wrote:

nije prijatelju, nego onda je svaki hadis metafora, tj. ne možeš nijedan tumačiti bukvalno, sa samim tim ništa nije sigurno da je tako, te automatski vjera treba da bude lični odnos svakog pojedinca sa Bogom, a ne unificirani model kojem se treba prilagoditi
Ali nije svaki hadis metafora, (ja stvarno nisam strucnjak za hadis tako da neznam nista ozbiljnije o tome) ali znam da nije svaki metafora, mada mi je ova metafora, aluzija sa prstima puno jasnija od nekih drugih al to nije tema... Nego znam sigurno da nije svaki metafora i jos vise znam da nemoraju svi hadisi biti SAMO metafora ili samo bukvalni moze biti i jedno i drugo sto da ne? al to nije tema....

Evo gledam ovo predavanje :D prisjecam se onoga sto sam nekad slusao i citao :) fino prica ovaj hadzija :-D
DaysleepeR

#40 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by DaysleepeR »

evo vezano za temu, sve vezano za dolazak Deddžala, Imama Mehdija i Isusa se može naći u Arrivals serijalu, stoga pogledajte Arrivalse i sve će vam biti jasno
mrtva kokoš

#41 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by mrtva kokoš »

KotromanichII wrote:narode drzite se teme..........
doce vam zoomke pa necete morati cekati tih 30-50 godina, odmah ce vam biti zik :mrgreen:

ma i ja ko komi ne vjerujem da ce iko doci za vrijeme naseg zivota,
pogotovo sada ova recesija ne isplati se...

ma uvijek je moguce da jedni drugima osporavaju tvrdnje, ali ne i njihovo vjerovanje...
a kao sto je neko rekao vrijeme je relativan pojam, godine prolaze kao dani tako da sve je moguce nikad ne reci
nikad...

@DaysleepeR , ti si negdje na pocetku cini mi se napisao da si bio uredan vjernik,
ovo je bilo izvlacenje iz konteksta, sad namjeno ili ne on zna najbolje...
DaysleepeR

#42 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by DaysleepeR »

GOLFER wrote: nije prijatelju, nego onda je svaki hadis metafora, tj. ne možeš nijedan tumačiti bukvalno, sa samim tim ništa nije sigurno da je tako, te automatski vjera treba da bude lični odnos svakog pojedinca sa Bogom, a ne unificirani model kojem se treba prilagoditi
Ali nije svaki hadis metafora, (ja stvarno nisam strucnjak za hadis tako da neznam nista ozbiljnije o tome) ali znam da nije svaki metafora, mada mi je ova metafora, aluzija sa prstima puno jasnija od nekih drugih al to nije tema... Nego znam sigurno da nije svaki metafora i jos vise znam da nemoraju svi hadisi biti SAMO metafora ili samo bukvalni moze biti i jedno i drugo sto da ne? al to nije tema....

Evo gledam ovo predavanje :D prisjecam se onoga sto sam nekad slusao i citao :) fino prica ovaj hadzija :-D[/quote]

pazi ja govorim o tome da Islam kao jedina recimo prava religija na dunjaluku nemože biti podložna vako nako tumačenju

ili je sve metafora ili nije ništa

znači nemože ono što je lako razumljivo biti tako kako jeste a ono što niko ne zna da objasni biti "metafora"

onda nema kredibiliteta, kontaš?

moje je mišljenje da u današnje vrijeme svak hoće da bude pametan pa se hvata tumačenja stvari za koje nije nikakvu školu završio što rezultira prije odvraćanjem nekooga od vjere nego da se to nekom svidi...
DaysleepeR

#43 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by DaysleepeR »

Splinter wrote:
KotromanichII wrote:narode drzite se teme..........
doce vam zoomke pa necete morati cekati tih 30-50 godina, odmah ce vam biti zik :mrgreen:

ma i ja ko komi ne vjerujem da ce iko doci za vrijeme naseg zivota,
pogotovo sada ova recesija ne isplati se...

ma uvijek je moguce da jedni drugima osporavaju tvrdnje, ali ne i njihovo vjerovanje...
a kao sto je neko rekao vrijeme je relativan pojam, godine prolaze kao dani tako da sve je moguce nikad ne reci
nikad...

@DaysleepeR , ti si negdje na pocetku cini mi se napisao da si bio uredan vjernik,
ovo je bilo izvlacenje iz konteksta, sad namjeno ili ne on zna najbolje...
uredan vjernik tj. 7 godina nisam pio alkohol, džamija, džuma, sve

više nisam uredan vjernik iz ličnih razloga koje ne moram nikom da objašnjavam

a o vjeri toliko znam da mogu raspravljat danima uz argumente, samo mi niko nije ponudio nikakve...
saso mange

#44 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by saso mange »

DaysleepeR wrote:ja ne šupljiram, ja postavljam pitanja, a ono što dobivam je nažalost šuplja kojom su neki očigledno zadovoljni ali ja nisam ...
mislim da je golfer dobro rekao kad je spominajo covjeka i metafore, koliko sam ja shvatio prica je o Muhamedu a.s. i njegovoj usporedbi s 2 prsta tako da..
saso mange

#45 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by saso mange »

posto neko spomenu predznak sudnjeg dana "sunce ce izaci sa zapada"

gledao sam emisiju na discovery-u gdje su pricali o zemljinim polovima, naucnici su otkrili (i u to su 100% sigurni) da nasa planeta ima prirodan proces mijenjanja polova odnosno magnetnih sila, prema tome sjever ce biti gdje je trenutno jug.
pade mi na pamet da ce tada i istok biti gdje je zapad i obrnuto.
mislim da je ovo jos jedan naucni dokaz vjerskog
DaysleepeR

#46 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by DaysleepeR »

saso mange wrote:
DaysleepeR wrote:ja ne šupljiram, ja postavljam pitanja, a ono što dobivam je nažalost šuplja kojom su neki očigledno zadovoljni ali ja nisam ...
mislim da je golfer dobro rekao kad je spominajo covjeka i metafore, koliko sam ja shvatio prica je o Muhamedu a.s. i njegovoj usporedbi s 2 prsta tako da..
ja sam fino gore rekao, svak hoće da tumači hadise a nemere bez da se završe škole a odgovor je jednostavan samo čekam da ga neko drugi napiše, tj. ja sam ga več napisao, samo treba onaj ko zna da to prepozna

to vezano za prste i USKORO
mistek

#47 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by mistek »

@Daysleeper

Velis da znas o vjeri bar koliko treba, s toga ne treba objasnjavati neke osnovne stvari.
Tumaci Kur'ana i danas mnoge ajete tumace na razlicite nacine. Sve je to sustinski tu negdje, ali se ne sloze u svemu. I ajet koji na izgled cini se jednostavnim i lahko shvatljivim, moze imati preneseno znacenje kada se udubi u njegov smisao.

Pored toga, postoji Hadis, ono sto je od Poslanika saws i upotpunjuje Kur'an. Normalno je da je Poslanik saws u cilju sto boljeg pojasnjenja ljudima koji prenose ove Hadise nekad koristio i metafore, a nekad govorio bukvalno.

Ko zeli, shvatiti ce, a ko nece u svemu moze naci nesto sto mu ne odgovara.
KotromanichII wrote:1. Ludima se bliži čas polaganja računa njihova, a oni, bezbrižni, ne mare za to.
KotromanichII

#48 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by KotromanichII »

evo ga, jos jedan dokaz

Sledece godine se presusuje skroz rijeka Jordan, koja je glavni izvor vode za Galilejsko jezero

Jordan River 'to run dry next year'

http://english.aljazeera.net/focus/2010 ... 75825.html
Bitte_Halt_ja_ja

#49 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

dali se mi sad treba da radujemo ili strahujemo od sudnjeg dana?

juuhuu dolaze "najavljeni", oleee kraj svijeta.... :dance:
NIN

#50 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by NIN »

saso mange wrote:posto neko spomenu predznak sudnjeg dana "sunce ce izaci sa zapada"

gledao sam emisiju na discovery-u gdje su pricali o zemljinim polovima, naucnici su otkrili (i u to su 100% sigurni) da nasa planeta ima prirodan proces mijenjanja polova odnosno magnetnih sila, prema tome sjever ce biti gdje je trenutno jug.
pade mi na pamet da ce tada i istok biti gdje je zapad i obrnuto.
mislim da je ovo jos jedan naucni dokaz vjerskog
Pade i meni na pamet da se haman bjezalo sa casova geografije kad se ucilo da magnetni i geografski pol nije isto. Sad se ima gugl al' i to dzaba kad se nema osnovnog predznanja.
Locked