Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Nihad_27

#26 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Nihad_27 »

Jazz_Junkie wrote:Zasigurno SFRJ period. Bilo je to vrijeme kada je narod konacno dobio svoju povijest.
Dobili svoju povijest ? Mislis izucavanjem raznoraznih tzv. srpskih ustanaka, srpskih 'eroja, gorskog vijenca, srpskih pisaca, srpske "historije", srpske tradicije itd?

A upravo se to izucavalo u skoli. Dolazili su raznorazni crnogorcki i prekodrinski srboslavci da nas "prosvijetle". I Radovan Karadzic je jedan od njih. Krasno nema sta.

Ovdje ima jedan tekst o tome. Samo u Focu je dovuceno preko 20 tih crnogorskih nastavnika i profesora nakon 1945. prvo su pobili narod a onda se doselili na oteto. "Divota"
http://www.prosvjetnirad.co.me/broj7-8_09g/18.htm

. SFRJ je bila najveca sansa za BiH
Upravo genocid koji se srpveden u BIH u peridou 1992-1995 je proizvod te SFRJ
cyprus

#27 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by cyprus »

Nihad_27 wrote:
Ovo je bolesna konstrukcija :-)

A da se nije desio 25. novembar 1943. godine, mogli bi smo se do sudnjeg dana pozivat na Kulina i Tvrtka, a nezavisnost bi dobili nikad a možda ni tad... :oops:
shuriken

#28 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by shuriken »

zadnjih 20 godina je nenadjebivo!

otkad je skinut jaram bezboznistva koji je sputavao i duse i tijela i kreativni potencijal sve tri-cetiri vjere. konacno je doslo vrijeme da se dise punim plucima i prilikom izdisaja da se moze *ebat mater kome ko hoce a da se za to ne ide u a zatvor.

sad, to je malo kontradiktorno, vjera i *ebanje matere, al to smo mi, takve nas je bog dao

priceless!
Energični leptir

#29 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Energični leptir »

Dobili svoju povijest ? Mislis izucavanjem raznoraznih tzv. srpskih ustanaka, srpskih 'eroja, gorskog vijenca, srpskih pisaca, srpske "historije", srpske tradicije itd?
Normalno je da se u zajedničkoj državi južnih Slovena izučavaju i srpski ustanci i srpska književnost, zajedno sa istorijom drugih naroda BiH! Ko ono bjaše osnovao Orijentalni institut u Sarajevu?????? Ko je položio fundamente naučnom istraživanju osmanskog razdoblja, KO je osnovao katedru za orijentalistiku na filozofskom fakultetu u Sarajevu? U mojoj knjizi Društva za četvrti razred osnovne škole jasno je pisalo da su četnici zlikovci koji su vršili pokolje nad muslimanima! Šta si htio da stoji u udžbenicima? Da je su Srbi, kolektivno, degenerisani monstrumi i ubice?
Dolazili su raznorazni crnogorcki i prekodrinski srboslavci da nas "prosvijetle". I Radovan Karadzic je jedan od njih. Krasno nema sta.
Ne znam za tebe, ali moj učitelj se zvao Mirsad!
amo u Focu je dovuceno preko 20 tih crnogorskih nastavnika i profesora nakon 1945. prvo su pobili narod a onda se doselili na oteto. "Divota"
Ne znam kakvo je tvoje poznavanje historije, ali upravo su crnogorske partizanske brigade istjerale četnike iz Foče 1942 i tako spasile narod daljnjeg pokolja!
Nihad_27

#30 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Nihad_27 »

cyprus wrote:
Nihad_27 wrote:
Ovo je bolesna konstrukcija :-)

Da. Upravo je SFRJ stvorila vojni aparat i omogucila Srbima da ga upregnu u svoje bolesne koljacke pohode. Tvorevina koja je umisljena i stvorena za taj bolesni projekat.
Last edited by Nihad_27 on 24/07/2010 23:47, edited 1 time in total.
xDenisx

#31 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by xDenisx »

Nezbilj wrote:
Jazz_Junkie wrote:Zasigurno SFRJ period. Bilo je to vrijeme kada je narod konacno dobio svoju povijest. Sve do tada, od srednjeg vijeka preko osmanske i austrougarske okupacije, SHS kraljevine, kraljevine Jugoslavije i NDH je bila povijest izrabljivaca, silnika i krvnika naroda koje narod u BiH danas opet slavi kao svoje imaginarne nacionalne ikone. Usput se slave periodi u kojima apsolutna masa nije igrala nikakvu ulogu osim sto je hrmbacila na poljima svojih pljackasa i bila obvezna ginuti kada su interesi vladara u pitanju. SFRJ je bila najveca sansa za BiH i citav region da se rijesi podjela i medjusobne mrznje, no prije svega da ekonomski ustane na svoje noge (sto joj je i uspjelo). Nema razloga za glorificiranjem kraljeva, banova, vojvoda, vitezova, baruna, begova, aga i ostalih govana osim tematiziranja istih u cisto historiografskom kontekstu, jer oni nisu pisali vasu povijest nego pljackanjem i ubijanjem punili svoje dzepove.
Ne znam kakvu povjest je narod mogao dobiti kada narod nije imao pravo demokratski birati svoje lidere, nije imao pravo na privatno vlasništvo, nije imao pravo slobode govora, vjerske slobode itd. BiH je bila u ekonomskom smislu potpuno degradirana kao nekakva sirovinska baza bivše Yu dok se u drugim republikama radila finalna proizvodnja i razvijala infrastruktura. Kompletan državni aparat bio je pod domnacijom Srba, od vojske, policije, administrativnh službi, obrazovnih institucija itd. U bivšoj Jugi generalno a naročito u BiH živilo se bijedno, nije se smijelo ništa reći protiv vlasti i nije se naročito moglo postići u životu. Narodu generalno nije preostajalo ništa drugo nego da uživa u neradu, javašluku, pjesmi i veselju, izletima, kampovanjima na moru preko sindikata i hapanju alata iz firme. Neki danas na sve ovo kao gledaju sa romantičnom nostagijom i zaboravljaju na redukcije struje koje sam i ja zapamtio kao dijete kasnih osamdesetih kao i ulje i brašno na tačkice, redove na pumpi u Pofalićima koji su se protezali do Marijin Dvora, jutarnjih redova za narodni hljeb, Fića, Stojadina i Juga kojima se do mora od Sarajeva putovalo po 8 sati i dječijih maštarija o Coca Coli i adidas tenama. Jugi nije uspjelo da ekonomski stane na noge već je Juga zapravo ekonomski bankrotirala krajem osamdesetih jer su joj dospjeli za naplatu krediti iz sedamdesetih koji us se trošili šakom i kapom i iz koji se pravilo svašta nešta ali malo toga ekonomski isplatljivog. Korupcija i nepotizam bili su gori nego danas kao i nezaposlenost i neperspektiva. Ne zaboravimo da se ta Jugoslavija najmanje zaslugom Bosanaca raspala i ekonomski propala a da su iz Srbije i Hrvatske potekle najmračnije nacionalističke ideologije koje su na kraju o leđa Bosne završile genocidom. Jugoslavija je bila Srpsko Hrvatski projekat i BiH je u toj šemi uvijek bila donja. Srbi i Hrvati nikada nisu zaboravili na svoje nacionalne junake i simbole u toj nasoj divnoj SFRJ tako su šahara i kokarda ponosno stajale na grbovima ovih socijalističkih republika za razliku od bosanskih dimnjaka. Priču o Jugoslovenstvu naviše su pušili Bosanci i na kraju su ga zbog te zablude najviše i popušili. Hrvatska i Slovenija nikada nisu ni zamišljale Jugoslaviju kao trajnu tvorevinu već su vrebali priliku da se čim prije iščupaju. Srbija sa druge strane posmatrala je Jugoslaviju kao svoje dvorište u kojem može slobodno provoditi svoj velikodržavni projekat. Kao dijete imao sam prilike gledati na jutarnjim obrazovnim programima TVSA srpske obrazovne emisije za dijecu sa serijalima o srpskoj srednjevijekovnoj istoriji tako da sam kao i svi mi u toj ravnopravnoj nadnacionalnoj Jugoslaviji mogao naučiti o pravim istorijskim junacima Kraljeviću Marku, Stefanu Nemanji, Caru Dušani, Carici Milici, Kosovskom boju i Caru Lazaru. U osnovnoj školi smo išli u školu prirodi na Zlatibor i tom prilikom smo posjetili i manastir Mileševa gdje nam je učitelj Pavle organizovao čas istorije i pokazao mošti Svetog Save. Imaginarne nacionalne ikone poput Kulina bana i kralja Tvrtka nisu naravno imale mjesto ni na glavnim gradskim ulicama tako se Obala Kulina bana nekada zvala ulica Vojvode Putnika, zatim imali smo park Cara Dušana, Miloša Obilića na Boščaršiji, Hajduk Veljkovu, Kralja Tomislava itd. Toliko o narodnoj vlasti radnika i seljaka, ravnopravnih naroda i narodnosti.
U zadnje vrijeme valjda iz revolta prema sadašnjem stanju postaje moderna ta priča kako je bilo fantastično u lijepo Titino doba međutim ta nostalgična priča nema puno veze sa realnošću.
U sridu :thumbup:
Nihad_27

#32 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Nihad_27 »

Energični leptir wrote:

Normalno je da se u zajedničkoj državi južnih Slovena izučavaju i srpski ustanci i srpska književnost, zajedno sa istorijom drugih naroda BiH! Ko ono bjaše osnovao Orijentalni institut u Sarajevu?????? Ko je položio fundamente naučnom istraživanju osmanskog razdoblja, KO je osnovao katedru za orijentalistiku na filozofskom fakultetu u Sarajevu? U mojoj knjizi Društva za četvrti razred osnovne škole jasno je pisalo da su četnici zlikovci koji su vršili pokolje nad muslimanima! Šta si htio da stoji u udžbenicima? Da je su Srbi, kolektivno, degenerisani monstrumi i ubice?
Vidim jos uvjek furas stazama revolucije druga sepavog.

Nije bilo u pitanju samo izucavanje serpske mitomanije vec iskljucivo izucavanje srpske mitomanije.
Odza rice, zaudara zemlja Mu'amedom je bila krasna lektira. Drugovi pinori se sa sjetom sjecaju tih nezboravnih i nadasve edukacijskih stihova. To je bila obavezna lektira za balije...

A tek basne o Kobilicu ili kako ga preimenovase kraljevic marku, lazarima, dusanima i ostalim svetosavskim sljamom.

Nego sta kazes pisalo u jednom udzbeniku da su cetnici zli decki? A samo u Foci pobijeno 10.000 Bosnjaka pa ni rijeci o tome 45 godina? Cak ni najmanji spomenik tom pobijenom narodu.

Ne znam za tebe, ali moj učitelj se zvao Mirsad!
Ako vec pitas moja Zora(Srbija) i Savo iz (CG). Iznad sam naveo samo podataka da je u Focu naseljeno preko 200 crnogorskih nastavnika/profesora. A oni su sa sobom donijeli svoj govor koji su nametali kroz predavanja. Njihove obicaje,. Njihovu mitomaniju. Tako je vrsena konstantna srbizacija Bosne.

Doduse u Sarajevo su se slali malo vise rangirani kao Radovan Karadzic.

No doduse nisu samo slali "nastavnike i profesore" da nas prosvijetle. Slali su oni i sitnu pjesadiju. Evo jedan ce ponovo stici u Bosnu. Veselin Vlahovic.

Ne znam kakvo je tvoje poznavanje historije, ali upravo su crnogorske partizanske brigade istjerale četnike iz Foče 1942 i tako spasile narod daljnjeg pokolja!

Moje znanje je vise nego sto mozes i zamisliti. Crnogorci "oslobodili" Focu. U nekim drugim prilikama bi rekli dobar vic. Oslobodili cega i koga? Oslobodili od 10.000 poklatih Bosnjaka? Ko je poklao taj narod. Niko drugi do ti tvoji usrani crnogorski oslobodioci. Zaharije Ostojic i njemu slicni.

No nema prevtrljivijeg naroda do crnogoraca. Kad je vrijeme klanja i pljacke nema vecih srbendi a kad zagusti onda mjenjaj kapu. Imamo priliku da se u to uvjerimo i sami. Pogledaj CG 1991-1995 a pogledaj kakva je danas. A sve isti ljudi.

Tako su i za WWII prvo klali a kad su poceli puhati drugi vjetrovi skinuli kokarde a okacili petokrake. Opste poznata cinjenica za taj kraj. I sam Adil Zulfikarpasic(i sam porijeklom iz Foce) je otisao iz SFRJ radi toga.I sam je bio u partizanima i usao sa njima u Focu gdje su zatekli gomile leseva. Nakon izvjesnog vremena je vidio da u toj istoj Foci se na bitne funkcije postavljaju docucerasnje "vojvode".

Sta mislis da imaju zajednicko Zaharije Ostojic i Velibor Ostojic? Porijeklo. Pogledaj malo ko je klao "jucer" a ko '42. Sve nekako ista prezimena ; Vukovici, Ostojici, Kunarci, Samardzici... sve naseljenici iz CG.

A inace za vas vEcite jugoslovene. I ovaj Krsmanovic koji trenutno okupira poziciju gradonacelnika u Foci je kolonizator iz CG. Doselili se na imanja pobijenih Bosnjaka u WWII. No vEcite jugoslovene je lahko obmanuti slatkorEcivoscu

Sve to da bih rekao da period u kome se izucavala srpska mitomanija, zatirao sopstveni identiet, nametalo srpstvo gdje god se stiglo nikako ne moze biti period gdje je narod dobio svoju povijest. Doduse ako je pisac Srbin onda da. Za druge nikako.

I hvala Bogu da se tome stalo u kraj. Samo treba nastaviti i ocistii i ostali dio od kolonizatora i sve ce biti ok.
Chisum

#33 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Chisum »

:lol:

Joj kakvih ovdje gluposti napisase... :lol:

Sjeti me onog clana foruma, s jedne od tema, sto je pobjego u ratu u Svedsku, drk'o kurac tamo citav rat, puske nije vidio, naravno, a ovdje mi palamudi o uvodjenju zakona iz osmanskog vremena i pljuje po nama "koji nismo progledali" :lol: "Ruzi" nas, satro....

Nego, jos jednom da podvucem.... ZNA SE KO JE S KIM VEZAO ZASTAVE :) .... ko je kome je znao reci - neka njih, s njima se mozemo.... itd..... Dovoljno im je pogledati novcanike, pa da se shvati ko su, koje kaste i kako su se rasporedili..... a drzava FUKARA kakve nema.... :-D
Energični leptir

#34 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Nije bilo u pitanju samo izucavanje serpske mitomanije vec iskljucivo izucavanje srpske mitomanije.
Odza rice, zaudara zemlja Mu'amedom je bila krasna lektira. Drugovi pinori se sa sjetom sjecaju tih nezboravnih i nadasve edukacijskih stihova. To je bila obavezna lektira za balije...
Koliko si razreda osnovne škole završio, pa je to bila jedina knjiga lektire koje se sjećaš?

A tek basne o Kobilicu ili kako ga preimenovase kraljevic marku, lazarima, dusanima i ostalim svetosavskim sljamom.
Iz tebe izbija fašistička mržnja ništa manja od one četničke. Kao što njima smeta bilo šta što ima veze sa islamom, tebi je pravoslavlje "šljam"... Nije čudo da ste mrzili SFRJ. I jedni i drugi, pa ste 1991 vezali zastave, a hodžice agitovale po džematima da se glasa za fašistkinju Biljanu Plavšić i pravoslavnog klero-fašistu Koljevića...

Nego sta kazes pisalo u jednom udzbeniku da su cetnici zli decki? A samo u Foci pobijeno 10.000 Bosnjaka pa ni rijeci o tome 45 godina?
Osim npr. studije Vladimira Dedijera sa hrpom dokumenata pod nazivom "Genocid nad Muslimanima", kao i stotina naučnih radova na tu temu, koje nisi čitao, baš kao i ništa drugo od školske lektire!
Crnogorci "oslobodili" Focu. U nekim drugim prilikama bi rekli dobar vic. Oslobodili cega i koga?
Protjerali su Ravnogorce iz Foče, kao što su uhapsii i strijeljali Dražu Mihailovića, koji je između ostalog, osuđen radi genocida nad muslimanima. Da si čitao Dedijera, onda bi čitao o svjedočenju Muslimana koji su preživjeli klanja na njegovom suđenju. Sve je to dokumentovano i objavljeno. Ali ko je tebikriv što si priučeni nacionalista.
Samo treba nastaviti i ocistii i ostali dio od kolonizatora i sve ce biti ok.
Čišćenje, vječna inspiracija fašistima!
Energični leptir

#35 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

a drzava FUKARA kakve nema.
Bijeda radnika se iznad svega sastoji u činjenici da radom za kapitalizam,
radnici reprodukuju kapital, a reprodukovanjem
kapitala, povećavaju sopstvenu bijedu...
(Ernst Fischer)
Nezbilj

#36 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Nezbilj »

Energični leptir wrote: Ne mogu se oteti utisku da pišeš iz neke udobne stolice sina nekog od stranačkih "kontroverznih biznismena", kojima tranzicija nije donijela stečaje, bijedu, masovna otpuštanja, već enormno bogaćenje na pljački društvene imovine.
Loš ti je utisak. Kad me već vučeš za jezik, otac mi je umro odmah iza rata i nije bio nikakav profter niti tajkun već je bio čitav rat u Armiji BiH. A što se tiče stolice jeste udobna i koštala je 300 KM ali mi je nije kupio tata već sam je ja zaradio svojim poštenim radom i za nju platio porez. Ne bi da ulazim u rasprave o tvojim djetinjastim idejama o klasnoj jednakosti i totaloj iluziji o periodu SFRJ. Očigledno da je tebi mozak ispran nekakvim idejama o komunizmu i koječemu i da misliš da su OZNA, UDBA, Rankovič i Goli otok plod nečije imaginacije. Suština mog posta o periodu 1995. do danas je da BiH danas ima suverenitet, mogucnost da se slobodno razvija i samostalno kroji svoju sudbinu. BiH je dio slobodnog, demokratskog svijeta i teži uspostavi najviših društvenih standarda. Prema tome poredeći ovaj period sa 500 godina BiH istorije pod vlašću velikih sila i susjednih država i njihovih državnih projekata svakom objektivnom posmatraču je jasno o čemu govorim. Socijalna i ekonomska situacija u BiH zaisata je vrlo loša ali ništa lošija od stanja u drugim tranzicijskim zemljama naročito ako uzmemo u obzir da je ova zemlja izašla iz rata i da joj je nametnut ustavni sistem koji koči njeno normalno funkcionisanje i razvoj.
Energični leptir

#37 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

zapadniavaz wrote:
Energični leptir wrote:
(Ernst Fischer)
Hajde sad kakvu ekonomiju ti zelis, da je odmah napravimo? Bez kapitala? Hoces da nas jos nagovoris da bacimo pare u smece i da razmjenujemo krompire za paprike? Mozes nagovoriti vecinu sax forumasa ali mene ne mozes :)
Socijalizam podrazumjeva da kapital bude ravnomjerno raspoređen, a ne u rukama šačice moćnika, tako da, svakog dana 25.000 djece u svijetu umre od gladi, kao posljedica njihove nezajažljive pohlepe.
Nezbilj

#38 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Nezbilj »

zapadniavaz wrote:
Energični leptir wrote: Socijalizam podrazumjeva da kapital bude ravnomjerno raspoređen, a ne u rukama šačice moćnika, tako da, svakog dana 25.000 djece u svijetu umre od gladi, kao posljedica njihove nezajažljive pohlepe.
Zelis reci da ti kao recimo uzmimo primjer, programer koji je izumio Facebook i imao talenta da ga stvoris imas istu platu kao svak ostali u cijeloj drzavi?
Ako nekome moraš takvim pitanjem pokazati da to u što vjeruje nema blage veze sa realnošću onda svakako uzalud trošiš riječi jer samo vjerovanje u koncept komunizma ili klasne jednakosti nemože biti simptom ničega drugog do krajnje zaluđenosti iluzijama.
Energični leptir

#39 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Zelis reci da ti kao recimo uzmimo primjer, programer koji je izumio Facebook i imao talenta da ga stvoris imas istu platu kao svak ostali u cijeloj drzavi?
Prije svega bismo se trebali razumjeti oko toga koliko je konkretno Facebook koristan? Šta je, konkretno, čovječanstvo dobilo Facebookom? Na stranu sada glupi Facebook, misliš li ti da je opravdano da radnik radi 10 sati za 312 KM mjesečno, ili rudar za manje od 700 + kifla sa paštetom umjesto toplog obroka! Svak grije svoje dupe, ali onaj ko rizikuje život da iskopa ugalj i radi visokorizičan posao treba da skapa? Je li pravedno da djeca koja rade u fabrikama Nike, Adidas isl., širom trećeg svijeta zarađuju oko 2 dolara dnevno, dakle neko ko proizvodi nešto korisno, a onaj ko je programirao glupavu razbibrigu kakava je Facebook da ima milijarde? Niko ne kaže da vrhunski hirurg treba da ima platu kao i taksi vozač, ali je isto tako nepravedno da taksi vozač jedva ima da jede, a radi 12 sati vrlo iscrpljujući posao. Pravedno društvo mora rasporediti kapital tako da je svakome zagarantovana socijalna sigurnost, u smislu da ne mora brinuti da li će ostati gladan ili be krova na dglavom, te hoće li imati novca da školuje djecu, a, kako pokazju statistike, to je pravo uskrećno svakom drugom djetetu na ovom svijetu. No, pomoći će im kralj Tvrtko, siguran sam.
Chisum

#40 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Chisum »

Energični leptir wrote:
(Ernst Fischer)
Ici ovako daleko i duboko s raspravom, u zemlji u kojoj glasaci (sad govorim o svom narodu, a guslanje o "osveti Turcima" ili "U" na zidu dnevne sobe - ostavljam na cast pripadnicima ostala dva naroda, koji su u proteklom ratu pokazali svoje lice) vec skoro 20 godina biraju stranku cija je izborna platforma - prestao sam piti 1984. godine, a danas klanjam svih 5 namaza - apsurdno je.

Ovi torovi ne da nisu dorasli ideji socijalnih prava i jednakosti, ili barem pokusaju istih, nego im je, evo dokazase danas, najbolje u feudalizmu - handre ih, ali im i ne traze mnogo truda (pa pola drzave je nezaposleno...)... tek da bleje i masu tintarama... jer na sta drugo da me asocira ovo vrijeme kada jedni, okruzeni tri metra visokim zidovima, zamandaljeni u svoje avlije i svoju pohlepu, u autima od 200 milja eura, prelaze preko ruku i nogu onih koji u sred Evrope, u 21. vijeku, nemaju za kifle... ali imaju nesto drugo - dubok naklon rezervisan za one koji su im uzeli dostojanstvo.

P.S. Ipak, jedna od najjacih stvari je - kada mi neki veliki nadobudni vjernik, s mjesavinom tuge, ljutnje i frustracije u ocima, kaze - Alo! Pa tada covjek nije smio PSOVATI Tita ... :lol: :thumbup:
ultima_palabra

#41 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by ultima_palabra »

Nezbilj wrote:Suština mog posta o periodu 1995. do danas je da BiH danas ima suverenitet, mogucnost da se slobodno razvija i samostalno kroji svoju sudbinu.
Nezbilj wrote:ako uzmemo u obzir da je ova zemlja izašla iz rata i da joj je nametnut ustavni sistem koji koči njeno normalno funkcionisanje i razvoj.
Haj se dogovori sam sa sobom, jel jedemo tim zlatnim kašikama ili ne jedemo :-)
Nezbilj wrote:BiH je dio slobodnog, demokratskog svijeta i teži uspostavi najviših društvenih standarda.
Ovo se zajebavaš, jelde? Pa nemoj da krenemo sa navođenjem na koje sve načine ova država krši i toleriše kršenje svih zamislivih ljudskih prava svojih građana...
Bosanski_kralj

#42 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Bosanski_kralj »

Jazz_Junkie wrote: Sto ne odes malo u srpska sela oko Drvara i Grahova da vidis kako su moderna..... cak autoputeve imaju.
To samo govori u prilog tome da u SFRJ i nije bilo tako bajno kako si ti naveo. :wink:

Ja znam za stanje u svom kraju - Krajini i ništa ne izmišljam, a pošto vidim da si ti podosta upućen :roll: , znaš li šta je sa infrastrukturom u I. Bosni?

@felipe kajetano
Činjenica je da je u svakom periodu u našoj historije jedan narod bio dominantniji nad drugim, sa izuzetkom Srednjovjekovne Bosne(ukoliko se tad može i govoriti o današnjim narodima), pa i današnjeg vremena. Ja sam samo reagirao na nesitinu koju mnogi govore da su u SFRJ svi bili ravnopravni i da nije bilo dominacije jednog naroda nad drugim.
Anes23

#43 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Anes23 »

1)Period Kulina Bana
2)Period 1 Jugoslavije, kada si za vlasti Mehmeda Spahe 1918-1939 imao odredjenu politicku platofmu i putanju.Kada su se Bosnjaci uspjeli odrzati tada u Bosni.Da su Bosnjaci imali reisa Maglajlica u to doba, danas bi bilo dosta Srpskih Muslimana, ako bih ih uopste i bilo.Mnogi od vas to i ne znaju

Moj dida je bio mlacen od Udbe.I bacan u zatvor.I dosta Bosnjaka je zavrsilo po Gulagima Golog Otoka.Ko moze da prica o nekom nazovi blagostanju 2 Jugoslavije, kada su se u osnovnim skolama ucile Srpske narodne pjesme i Srpska historija, kad nije bilo u snovima priznat narodni Bosanski jezik, i kad Bosnjaci nisu znali nista historije.I kad neko moze to reci najbolji

Pih
Shoshana

#44 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Shoshana »

Najbolji period u istoriji covjecanstva je bio period kada je meni bilo izmedju 16 i 18 godina, i zivo mi pucao kurac za nazivom vladajuce ideologije.
Jazz_Junkie

#45 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Jazz_Junkie »

Bosanski_kralj wrote:
Jazz_Junkie wrote: Sto ne odes malo u srpska sela oko Drvara i Grahova da vidis kako su moderna..... cak autoputeve imaju.
To samo govori u prilog tome da u SFRJ i nije bilo tako bajno kako si ti naveo. :wink:

Ja znam za stanje u svom kraju - Krajini i ništa ne izmišljam, a pošto vidim da si ti podosta upućen :roll: , znaš li šta je sa infrastrukturom u I. Bosni?
Pa ti velis da su srpska sela bila privilegirana od strane tadasnje vlasti. Koliko se ja sjecam, neka bosnjacka sela su u BiH najbolje stajala, kao npr. Kotorsko, Kozarac, Janja ili ona na brcanskom kraju odakle je recimo moja majka. Po tvom tumacenju ispade da su srpska sela cinila prioritet vlasti. Hebote, svako srpsko selo je dobilo po aerodrom! BiH je agrarna zemlja u kojoj je industrijalizacija mnogo kasnila i upravo se kakav-takav uvod u modernu moze zahvaliti SFRJ periodu. Nekih 40ak godina nije dovoljno za potpunu modernizaciju jedne veoma zaostale zemlje kakva je BiH (sto mozes zahvaliti raznoraznim banovima, Osmanlijama itd.). U jednoj drzavnoj federaciji od 6 republika, koje su opet bile agrarnog karaktera kao i BiH, se nisu mogli posvetiti samo BiH. No ipak je mnogo toga uradjeno da bi "demokrate" uz blagoslov svojih pobjesnelih pristalica sve porusili i popljackali. Kakav narod, takva zemlja.
Jazz_Junkie

#46 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Jazz_Junkie »

Nihad_27 wrote:
Jazz_Junkie wrote:Zasigurno SFRJ period. Bilo je to vrijeme kada je narod konacno dobio svoju povijest.

A upravo se to izucavalo u skoli. Dolazili su raznorazni crnogorcki i prekodrinski srboslavci da nas "prosvijetle". I Radovan Karadzic je jedan od njih. Krasno nema sta.

Ovdje ima jedan tekst o tome. Samo u Focu je dovuceno preko 20 tih crnogorskih nastavnika i profesora nakon 1945. prvo su pobili narod a onda se doselili na oteto. "Divota"
http://www.prosvjetnirad.co.me/broj7-8_09g/18.htm

Srpska povijest je i dio jugoslavenske povijesti. Ucilo se ono sto se nekako uklapalo u koncept revolucije. Ti ustanci, kakvog god karaktera, su se tumacili kao ustanci mase protiv svojih pljackasa, iako oni to nisu bili u smislu socijalisticke revolucije. Radovan Karadzic nije dosao kao prosvjetni radnik u BiH nego kao 15-godisnji gimnazijalac. Pripisivati genocid SFRJ je pojednostavljeno, glupo i netocno.
I kada kazem da je narod dobio svoju povijest, ne mislim na etnicku definiciju plemena (sto je ocigledno osnovna matrica tvog razmisljanja) nego na radnicki narod, jer oni sacinjava apsolutnu vecinu.
pemanapemani

#47 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by pemanapemani »

Hajde ti navedi šta to Bosanci imaju danas? Da li uopšte postoje, makar na papiru? Imaju li veća prava u svojoj domovini, nego što recimo imaju Švedi u Portugalu? Može li Bosanac postati predsjednik države?
Znaš, ja jedva čekam popis pa da se zvanično mogu hvalisati kako sam niko i ništa u vlastitoj državi samo što ću se "popisati" kao Bosanac. Naravno, sa tim ću zvanično i nezvanično dobiti salve uvreda kako sam ubačeni ili preseravajući element.
shuriken

#48 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by shuriken »

Nezbilj wrote:
Energični leptir wrote: Ne mogu se oteti utisku da pišeš iz neke udobne stolice sina nekog od stranačkih "kontroverznih biznismena", kojima tranzicija nije donijela stečaje, bijedu, masovna otpuštanja, već enormno bogaćenje na pljački društvene imovine.
Loš ti je utisak. Kad me već vučeš za jezik, otac mi je umro odmah iza rata i nije bio nikakav profter niti tajkun već je bio čitav rat u Armiji BiH. A što se tiče stolice jeste udobna i koštala je 300 KM ali mi je nije kupio tata već sam je ja zaradio svojim poštenim radom i za nju platio porez. Ne bi da ulazim u rasprave o tvojim djetinjastim idejama o klasnoj jednakosti i totaloj iluziji o periodu SFRJ. Očigledno da je tebi mozak ispran nekakvim idejama o komunizmu i koječemu i da misliš da su OZNA, UDBA, Rankovič i Goli otok plod nečije imaginacije. Suština mog posta o periodu 1995. do danas je da BiH danas ima suverenitet, mogucnost da se slobodno razvija i samostalno kroji svoju sudbinu. BiH je dio slobodnog, demokratskog svijeta i teži uspostavi najviših društvenih standarda. Prema tome poredeći ovaj period sa 500 godina BiH istorije pod vlašću velikih sila i susjednih država i njihovih državnih projekata svakom objektivnom posmatraču je jasno o čemu govorim. Socijalna i ekonomska situacija u BiH zaisata je vrlo loša ali ništa lošija od stanja u drugim tranzicijskim zemljama naročito ako uzmemo u obzir da je ova zemlja izašla iz rata i da joj je nametnut ustavni sistem koji koči njeno normalno funkcionisanje i razvoj.
prvo, žao mi je zbog tvog oca

drugo, ozna udba ranković i goli otok i jos dosta toga se moze pripisati nedemokratskom rezimu koji je vladao nad narodima bivse juge
crnogorci su naprimjer puno vise naebali nego bosanci

trece, bih bi sada, kada bi postajala, imala suverenitet. nazalost, u praksi ta drzava ne postoji.
i kada bi postojala borila bi se da sto prije taj suverenitet izgubi ulaskom u EU, al nas tamo nece

jebe nas tih par stoljeca dok su drugi imali suverenitet i u medjuvremenu ga se odrekli
i sad, taman mi dosli na red za suverenitet, kad vise niko ga ne zeli :shock: i udruzuju se u nadnacionalne zajednice :?
_majevica_

#49 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by _majevica_ »

pemanapemani wrote:Hajde ti navedi šta to Bosanci imaju danas? Da li uopšte postoje, makar na papiru? Imaju li veća prava u svojoj domovini, nego što recimo imaju Švedi u Portugalu? Može li Bosanac postati predsjednik države?
Znaš, ja jedva čekam popis pa da se zvanično mogu hvalisati kako sam niko i ništa u vlastitoj državi samo što ću se "popisati" kao Bosanac. Naravno, sa tim ću zvanično i nezvanično dobiti salve uvreda kako sam ubačeni ili preseravajući element.
Kad smo kod danasnjice..Mislim da je glavni problem sto mi radimo kontra prioritete(drzave,naroda i pojedinaca).
Ovako:Znaci bez obzira na narode u BiH.Ako jacamo pojedince,stranke i pojedince u vlasti a na stetu drzave onda
nece i nemoze da valja drzava a takjodje i stanje medju narodom..Znaci primjer ako je kanton neki i njegova vlast
labava,slaba,nefunkcionalna au istom jacaju pojedinci,strukture vlasti onda nesto ne valja..a to je zloupotreba
polozaja i vlasti na stetu tog kantona i vecine gradjanstva tog kantona....Znaci to je i ako je vecinski kanton jednog naroda i tako isto i u drugim kantonima i entitetima i drzavi ako se zamijene prioriteti problema koji bi trebali da budu u korist i svrhu naroda i vecine kao i jacanju drzave...

Evo sta mi se svidjalo u bivsem sistemu.Drzava je jacala i brinula se za sebe.Znaci nije smio niko voditi politiku kako ekonomsku-poreze,socijalnu protiv drzave...drzava je obezbjedjivala da se raspodjela vrsi kako tako podjednako i da
uglavnom svi budu u nekom prosjeku-bar vecina stanovnistav a da drzava bude solidna i mocna...
Danas imamo slabljenje drzave a u korist pojedinaca,stranki i ljudi u vlasti...nije problem ni nacijalnost stanovnistva
nadleznosti tog stepena vlasti na tom podruciju...koji se cesto prikazuje kao problem...problem je sto se taj nivo vlasti teritorijalno slabi a na dobit ljudi koji su u mogucnosti da to iskoriste...
Prije je drzava kroz poreze jacala sebe a danas imamo te poreze i oni se koriste za jacanje pojedinaca i stranki.
Ako nemamo jake drzave i vlasti koja ce brinuti za drzavu i vecinu stanovnistva onda taj period ne valja ni za jedan
narod u tom vremenskom periodu...Pa tako i danas imamo manjini da stima ovaj period ali ogromnoj vecini je
ovaj trenutni rezim tezi nego bilo koji period u proslom stoljecu...
shuriken

#50 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by shuriken »

pemanapemani wrote:Hajde ti navedi šta to Bosanci imaju danas? Da li uopšte postoje, makar na papiru? Imaju li veća prava u svojoj domovini, nego što recimo imaju Švedi u Portugalu? Može li Bosanac postati predsjednik države?
Bosanci u Bosni i Hercegovini nemaju nikakva prava. Mozda mi cijelo vrijeme pricamo o Bosnjacima, mozda je krivi naslov teme?
Locked