pemanapemani wrote:Hajde ti navedi šta to Bosanci imaju danas? Da li uopšte postoje, makar na papiru? Imaju li veća prava u svojoj domovini, nego što recimo imaju Švedi u Portugalu? Može li Bosanac postati predsjednik države?
Znaš, ja jedva čekam popis pa da se zvanično mogu hvalisati kako sam niko i ništa u vlastitoj državi samo što ću se "popisati" kao Bosanac. Naravno, sa tim ću zvanično i nezvanično dobiti salve uvreda kako sam ubačeni ili preseravajući element.
Kad smo kod danasnjice..Mislim da je glavni problem sto mi radimo kontra prioritete(drzave,naroda i pojedinaca).
Ovako:Znaci bez obzira na narode u BiH.Ako jacamo pojedince,stranke i pojedince u vlasti a na stetu drzave onda
nece i nemoze da valja drzava a takjodje i stanje medju narodom..Znaci primjer ako je kanton neki i njegova vlast
labava,slaba,nefunkcionalna au istom jacaju pojedinci,strukture vlasti onda nesto ne valja..a to je zloupotreba
polozaja i vlasti na stetu tog kantona i vecine gradjanstva tog kantona....Znaci to je i ako je vecinski kanton jednog naroda i tako isto i u drugim kantonima i entitetima i drzavi ako se zamijene prioriteti problema koji bi trebali da budu u korist i svrhu naroda i vecine kao i jacanju drzave...
Evo sta mi se svidjalo u bivsem sistemu.Drzava je jacala i brinula se za sebe.Znaci nije smio niko voditi politiku kako ekonomsku-poreze,socijalnu protiv drzave...drzava je obezbjedjivala da se raspodjela vrsi kako tako podjednako i da
uglavnom svi budu u nekom prosjeku-bar vecina stanovnistav a da drzava bude solidna i mocna...
Danas imamo slabljenje drzave a u korist pojedinaca,stranki i ljudi u vlasti...nije problem ni nacijalnost stanovnistva
nadleznosti tog stepena vlasti na tom podruciju...koji se cesto prikazuje kao problem...problem je sto se taj nivo vlasti teritorijalno slabi a na dobit ljudi koji su u mogucnosti da to iskoriste...
Prije je drzava kroz poreze jacala sebe a danas imamo te poreze i oni se koriste za jacanje pojedinaca i stranki.
Ako nemamo jake drzave i vlasti koja ce brinuti za drzavu i vecinu stanovnistva onda taj period ne valja ni za jedan
narod u tom vremenskom periodu...Pa tako i danas imamo manjini da stima ovaj period ali ogromnoj vecini je
ovaj trenutni rezim tezi nego bilo koji period u proslom stoljecu...