ubit il ne ubit,pitanje je sad

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by PipiDugaDevetka »

kokuz_sa wrote:eh ovako..

imate nekog lika koji je pocinio strasan zlocin(ubistva,mucenja..)..eh on je sada osudjen na smrtnu kaznu ali prilikom njegovog hapsenja je doslo do nesrece je i on je povrijedjen i gubi trajno pamcenje(znaci svi moguci doktori i eksperti kazali da nece mu se vratit pamcenje i da je miroljubiv lik)..

znaci lik se ne sjeca da je ikada pocinio zlocine niti ima bilo kakav zlocinacki nagon..znaci lik je potpuno normalan covjek..

1. da treba njega osudit tj nad njim izvrsiti smrtnu kaznu...lik je potpuno nov covjek,samo ima tijelo zlocinca

2. ne treba nad njim izvrsiti kaznu jer on je novi covjek i nevin je jer nije ON pocinio te zlocine nego samo njegovo tijelo..

eto tema za malo mozganja prije ovih nasih oktobarskih izbora..
:D :D
Prema meni, penzioneru da prostiš, jesu ovi ''što nemaju za koga glasati'' počinioci zločina. Problem je što nisu pogodjeni amnezijom, niti su to ''novi ljudi'' sa starim tijelima . Znaju oni tačno šta čine i meni i mojim sapatnicima.

DaBgd-a im duša na nos iscurila ko ne izadje da glasa u oktobru, pa makar načinili svoje glasačke listiće nevažećim!
hedonism

#27 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by hedonism »

black wrote:kako se zove taj film :mrgreen:

bio si blizu,,, momak je samo gledao seriju Criminal Minds, epizodu Tabula Rasa :D
mada, samo me zanima sto li spomenu ove izbore na kraju :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by PipiDugaDevetka »

hedonism wrote:
black wrote:kako se zove taj film :mrgreen:

bio si blizu,,, momak je samo gledao seriju Criminal Minds, epizodu Tabula Rasa :D
mada, samo me zanima sto li spomenu ove izbore na kraju :-)
Pa, provukao temu koja već postoji na pod-pod-forumu ''Izbori 2010.'' , dao intrigantan naslov svojoj temi koja mami forumaše na klikanje, čitanje, diskutovanje.

Respect za @kokuza_sa!
alica.k

#29 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by alica.k »

bilo je ovo u nekoj seriji, sjecam se ko jucer da sam gledala.
hedonism

#30 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by hedonism »

alica.k wrote:bilo je ovo u nekoj seriji, sjecam se ko jucer da sam gledala.
napisah ja ranije, Criminal minds-epizoda Tabula rasa ...
Phosphorus

#31 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by Phosphorus »

...
Last edited by Phosphorus on 24/04/2020 11:50, edited 1 time in total.
mofo33

#32 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by mofo33 »

psiha nista ne zaboravlja, jednog dana se cudoviste vrati ipak...
meni je puk k. moralnog bavljenja i balavljenja oko ocajnih slucajeva covjecanstva
kad samo pomislim kolike pare ide za odrzavanje takvih osoba, zlo mi :shock:
ako je kriminalac proglasen neodgovoran, pravda uvali porodici zrtve da je kriminalac bolestan i uvale ga u na lijecenje (zrtve placaju poreze, indirektno im pare idu na zivot ubice...)
ratata

#33 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by ratata »

U svakom slucaju sam protiv ubijanja, tako da, ako vec treba kazniti, a za takva zlodjela i treba, onda neka bude dozivotni zatvor a ne ubiti.
mofo33

#34 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by mofo33 »

ja sam slabo izrazila moje misljenje iznad...
ja sam ZA smrtnu kaznu!
smrtno mi mrzno znati da degenerici (raznih dijagnoza) zive, lijece se,hrane, peru, gledaju TV,itd
na moje (i vase troskove)
kjafiraginica

#35 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by kjafiraginica »

Prvo - cestitke postavljacu teme, vrlo zanimljiva hipoteza i stvar za mozganje, jedna od najinteresantnijih tema na forumu. :thumbup: Hvala sto si me zadevwerao/la! :D

Pamcenje i licnost su vrlo razlicite stvari. Iskustva koja nas grade kao licnost - uopste ih se ne moramo sjecati. Ipak, ako smo ih nekada dozivjeli - izgrade nas, cak i ako ne znamo za njih. Prema tome - sa sigurnoscu tvrdim da je ta osoba i dalje potencijalno opasna za drustvo i druge ljude, tim prije sto ne zna sta su mu okidaci. Vrlo je vjerovatno da ce reagovati na iste stvari, potpuno nesvjesno. Dakle - ako je smrtna kazna vid zastite drustva - smatram da je treba izvrsiti jer je ta osoba i dalje opasna. Ako je forma osvete, onda to nema veze sa temom i povlaci diskusiju samo po sebi.

Postoji mogucnost da se i kompletna licnost obrise, simbolicno govoreci, ali tu se vec radi o stvarima poput lobotomije - tu se ne gube sjecanja, ali se gube emotivne reakcije i veza sa svijetom. Tada je veca mogucnost da je drustvo sigurno od ubice, ali je lobotomija kazna sama po sebi.

Takodjer, treca je mogucnost da se potpuno obustave sve funkcije osim vitalnih, da se ne prepoznaju predmeti, ukine se mogucnost govra isl, ali to takodjer nije amnezija. Ako ti imas izgradjene pojmove i sjecanje da je stolica - stolica, onda je vjerovatno da si zadrzao i druga iskustva na nekom nivou.

I jos jedna mala digresija - "Njegovo tijelo" jeste ON, u njegovim neuronima i sinapsama upisane su reakcije na svijet, svjesni činovi, podsvjesne struje...
atko

#36 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by atko »

Niposto ubiti!!!
Posto je skorz novi lik izreci vaspitno popravnu mjeru - streljanje iz kalasnikova sa 5 metaka u glavu ;)

Mozda je on novi lik al ti si stari lik sto spama temama po forumu pretezno izmisljenog sadrzaja ... koji vam je vise Q daj malo sjasite :x
Co0l

#37 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by Co0l »

S obzirom da je tema inspirisana(tacnije-prepisana) vec spomenutom serijom Criminal Minds pogledajte tu epizodu i bice vam sve jasno :lol:

link za torente za Criminal Minds:http://thepiratebay.org/search/Criminal%20Minds/0/99/0

:dance: :dance:
ofr

#38 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by ofr »

Ma jeftinije ga je ubiti, ali šta recimo ako on opet doživi neku nesreću pa se sjeti svega i nastavi ko nekad? :roll: ubistvom protiv nesreća! :D
kokuz_sa

#39 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by kokuz_sa »

da malo aktiviram temu :skoljka:
lajkujMe

#40 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by lajkujMe »

Meni posve jednostavno, NE, treba ga pustiti da zivi svoj zivot, pravni sistem nije namjenjen da se osvecuje nego da sprijeci tu istu osobu da uradi ponovo kriminalnu stvar, u ovom slucaju ako je njegova kompletna memorija izbrisana onda ga treba pustiti i ne samo te treba mu pomoci da se snađe u novom zivotu. zamisli kako bi tebi bilo ako se ne sjecas rođene majke, dobrih i losih iskustava i slicno...
Keksich

#41 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by Keksich »

lajkujMe wrote:Meni posve jednostavno, NE, treba ga pustiti da zivi svoj zivot, pravni sistem nije namjenjen da se osvecuje nego da sprijeci tu istu osobu da uradi ponovo kriminalnu stvar, u ovom slucaju ako je njegova kompletna memorija izbrisana onda ga treba pustiti i ne samo te treba mu pomoci da se snađe u novom zivotu. zamisli kako bi tebi bilo ako se ne sjecas rođene majke, dobrih i losih iskustava i slicno...
Zamisli kako bi tebi bilo da ti neko ubije člana porodice pa ga onda puste jer eto ne sjeća se ničega...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#42 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by plain vanilla »

kokuz_sa wrote:eh ovako..

imate nekog lika koji je pocinio strasan zlocin(ubistva,mucenja..)..eh on je sada osudjen na smrtnu kaznu ali prilikom njegovog hapsenja je doslo do nesrece je i on je povrijedjen i gubi trajno pamcenje(znaci svi moguci doktori i eksperti kazali da nece mu se vratit pamcenje i da je miroljubiv lik)..

znaci lik se ne sjeca da je ikada pocinio zlocine niti ima bilo kakav zlocinacki nagon..znaci lik je potpuno normalan covjek..

1. da treba njega osudit tj nad njim izvrsiti smrtnu kaznu...lik je potpuno nov covjek,samo ima tijelo zlocinca

2. ne treba nad njim izvrsiti kaznu jer on je novi covjek i nevin je jer nije ON pocinio te zlocine nego samo njegovo tijelo..

eto tema za malo mozganja prije ovih nasih oktobarskih izbora..
:D :D
Nije on novi covjek, on je covjek koji je pocinio zlocin, samo se toga ne sjeca. Ne sudi se za buduca djela nego za prosla i niko ne moze garantovati da on i s novim identitetom nece ubijati.

Ali, u principu nisam za smrtnu kaznu..
Kristijana

#43 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by Kristijana »

Ja sam za smrtnu kaznu, a u ovom slučaju također, to što se lik ne sjeća zločina ne znači da se zločin nije desio odn. ono najvažnije - da neko ne živi jer se ovom tako prohtjelo. Teške ubice treba tretirati onako kako oni tretiraju druge. Za ubistvo nema opravdanja ( loše djetinjstvo, psihičke smetnje itd. ). Možda bi me i mučile moralne dvojbe ali nekako se rasprše kad vidim slučajeve poput ubistva porodice doktora Williama Petit-a iz SAD-a, 2007. ( ima na Google-u dosta informacija ). Ima mnogo takvih a ovaj spominjem jer sam ga gledala u Oprah show neki dan.

Što Keksich napisa, samo zamisliš svoju porodicu kao žrtve neke budale i nema dileme. U čemu je uopšte poenta kaznenog sistema ako će ubice dobivati nagradu za zločin: doživotni smještaj i hranu ( sve ono za šta ostali moraju da rade, oni dobiju ubistvom! A kazna im, kao, izolacija! Moš mislit... :roll: ). I to je neki život, život u izolaciji može biti itekako lijep. Treba se malo uživiti i zamisliti sebe kao žrtve bez izlaza: šta osjećaju, sav taj strah, strah od bola, smrti, sama bol koja uslijedi, život koji neće imati, a baš im se živi, gledanje patnji bližnjih, nemoć i bijes zbog te nemoći... kad sve to zamisliš i malo se uživiš, zaista nema dileme.

Svaka čast ovima što su kontra smrtne, ali mislim da nisu dovoljno vizualizirali takve slučajeve nad sobom i svojom porodicom. :-?
Zlata M.

#44 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by Zlata M. »

Kristijana wrote:Ja sam za smrtnu kaznu, a u ovom slučaju također, to što se lik ne sjeća zločina ne znači da se zločin nije desio odn. ono najvažnije - da neko ne živi jer se ovom tako prohtjelo. Teške ubice treba tretirati onako kako oni tretiraju druge. Za ubistvo nema opravdanja ( loše djetinjstvo, psihičke smetnje itd. ). Možda bi me i mučile moralne dvojbe ali nekako se rasprše kad vidim slučajeve poput ubistva porodice doktora Williama Petit-a iz SAD-a, 2007. ( ima na Google-u dosta informacija ). Ima mnogo takvih a ovaj spominjem jer sam ga gledala u Oprah show neki dan.

Što Keksich napisa, samo zamisliš svoju porodicu kao žrtve neke budale i nema dileme. U čemu je uopšte poenta kaznenog sistema ako će ubice dobivati nagradu za zločin: doživotni smještaj i hranu ( sve ono za šta ostali moraju da rade, oni dobiju ubistvom! A kazna im, kao, izolacija! Moš mislit... :roll: ). I to je neki život, život u izolaciji može biti itekako lijep. Treba se malo uživiti i zamisliti sebe kao žrtve bez izlaza: šta osjećaju, sav taj strah, strah od bola, smrti, sama bol koja uslijedi, život koji neće imati, a baš im se živi, gledanje patnji bližnjih, nemoć i bijes zbog te nemoći... kad sve to zamisliš i malo se uživiš, zaista nema dileme.

Svaka čast ovima što su kontra smrtne, ali mislim da nisu dovoljno vizualizirali takve slučajeve nad sobom i svojom porodicom. :-?
:)
život u izolaciji može biti itekako lijep
Moze, kad je stvar tvog licnog izbora.
Svaka čast ovima što su kontra smrtne, ali mislim da nisu dovoljno vizualizirali takve slučajeve nad sobom i svojom porodicom. :-?[/
Vizualizirati ... i nakon toga mu pozeljeti da, jednostavno, umre ... ?!
Ne.
Dugogodisnja ili dozivotna robija, zlocinca primora da se suoci sa samim sobom, sa svojom vlastitom savjescu ... (to sto je on, pod odredjenim uslovima, izgubio kontakt sa istom, ne znaci da ona ne postoji) ... a to je puno gore od same smrti.

(ostaje samo pitanje, koliko smo mi, protivnici smrtne kazne, onda - stvarno dobri nekakvi, milostivi ... :wink: )
Kristijana

#45 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by Kristijana »

Zlato M. , sve je to lijepo i krasno, ali RECI TO ŽRTVI - meni žrtve formiraju ovaj stav o smrtnoj. Da znamo 100% da postoji raj i pakao, da se sve vraća i plaća i da će se žrtve možda reinkarnisati pa dobiti novu priliku, tada bih možda malo razmislila. Ali, ono što pouzdano znamo je da je život jedan, a onostrana kazna i pravda je pod velkim znakom pitanja ( možda tebi nije, ali objektivno - jest ).

Drugo, ja više vodim računa o patnji neke žrtve nego o nečijoj savjesti. Sociopate nemaju savjest i nikad je neće imati. Uostalom, to je unutrašnji život osobe, nije moja i tvoja briga. U tim stvarima gledam spoljašnje - neke osobe nema jer dotični zločinac nije imao savjest. A nije na državi da vodi računa o savjesti nego da joj svi građani budu na broju, neubijeni. Inače, čemu država? :roll:

Meni kad se zalažem za anarhiju kažu da bi bio haos bez države. Nastranu to što bi u anarhiji postojali mehanizmi očuvanja reda drugog tipa, i nastranu to što u državi niko zaista nije zaštićen od nasilne smrti, ali uzmimo da se ubistvo osobe desi. I država šalje ubicu na 20 godina robije. Čak i ako se on suoči sa svojom savješću, šta žrtva ima od toga? Jedina satisfakcija ubijenom bila bi smaknuti zločinca. Ili: da je žrtva imala pušku i uspješno se samoodbranila, to bi bilo u redu ubistvo jer je samoodbrana. Tada bi ubica ( osoba s lošom namjerom ) bio mrtav a ubijeni bi bio živ. Pošto se to nije dogodilo, jer država sprovodi politiku razoružavanja umjesto naoružavanja, red bi bio da država makar obavi tu samoodbranu naknadno -oko za oko, a odbraniti i moguće buduće žrtve ( i u zatvoru ubice mogu ubiti, i to nekog nevinog tj. neubicu npr. običnog pljačkaša, što se zapravo ne dešava rijetko, da i ne spominjem što mogu ubiti čuvare ili pobjeći ili biti pomilovani nakon fejkanja iznenadne prorađene savjesti ).

Treće, u dilemi smrtna: da ili ne, natežemo se oko jadne dušice i tjelešca ZLE osobe, a nimalo se ne pitamo o prestravljenoj duši i izmučenom tijelu ubijenog, koji relativno često, nisu zli i nevine su osobe, djeca, žene, starci... Šta, oni su mrtvi i Bog vodi računa o njima? Možda da, možda ne. Koliki god neko bio vjernik, ne treba ni na sekund zaboraviti da Boga još nismo vidjeli, a isto tako apsolutno je moguće i da ga ima. No, to i nema veze s Bogom. Riječ je o ljudima, o društvu: bilo kakva zajednica, državna ili anarhistička, treba da štiti svoju nejač od zlih. Nije važna savjest jednog zločinca nego fizičko (ne)postojanje žrtava. Razmišljajući tako, vi protivnici smrtne, možda i gledate stvari odozgo, tražite viši smisao, ali dok mi utvrdimo ima li ili nema Boga, smisla, pravde itd. na Zemlji trebaju postojati makar približno jednaki uslovi za život. I kao što mislim da bogatstvo treba pravilno rasporediti pa uzeti bogatima i dati siromasima ( od kojih su bogati ionako ukrali ) tako isto mislim da treba rasporediti život i smrt. Ko ubija, zaslužuje smrt. Strah od smrti će možda više da ga prepadne od grižnje savjesti. Kada neko čeka smrtnu, ono što prolazi moglo bi mu bolje pokazati šta je njegova žrtva prošla nego možebitno ( i nebitno ) doživotno filozofiranje nakon zatvorske žderačine.

Mene baš interesuje da mi neko od protivnika smrtne kaže šta je njima lično važnije: nečija savjest ili njihov sopstveni život. Princip: ''Desilo se, mrtvog nikog ne vraća'' mi pije vode kad je prirodna smrt/bolest/viša sila/ nesretan slučaj/samoubistvo u pitanju. Kada su namjerna ubistva u pitanju to je nešto potpuno drugo. Držim da živi imaju obavezu izvršiti osvetu. Osveta nije loša stvar, nego potpuno prirodna kad su beskrupulozne ubice u pitanju. Naravno, doslovno pričam, bez nekih iskrivljavanja, apsolutno sam protiv ubijanja onih koji nisu ubili ili osvete nad nedužnima. Samo konkretan krivac za konkretan zločin gdje je pala mrtva glava. Niko ne želi biti ubijen, dakle, niko ne treba biti ubijen i ne smije biti ubijen. Ko to prekrši, mora i sam da ode u smrt ili da se suoči sa stvarnom smrtnom prijetnjom ili da bude spreman da snosi posljedice za svoje nedjelo.

Uostalom, šta bi s uživljavanjem? Jeste li ikad sebe ili bližnje zamislili kao žrtvu, detaljno? Ja jesam i osvetnički poriv đipa sto na sat. I nema tu nekog otimanja kontroli. Odustala sam ja od 101 osvete u životu. Ne pričamo o glupostima tipa ''neko me opljačkao, osvetit ću se'' ili ''ona mi je otela momka, osvetiti ću se''. Za namjerno oduzimanje života jedina logična kazna je smrtna, i to da se osoba preznojava par mjeseci čekajući ju. Za silovanje mi je logična kazna - doživotna, i za pokušaj ubistva, mučenje. Ne treba preispitivati porive zle osobe, zlo postoji i gledamo samo posljedice: što veće posljedice, veća kazna. Silovanje je ogromna i doživotna trauma i zato za to smatram doživotnu opravdanom. No, čak i da uzmemo da svi zaslužuju drugu šansu i da se poprave - to mora biti pravo proporcionalno šansama žrtve da se oporavi. Od svega se može oporaviti ali od smrti ne može. Zato smatram da ubice ne zaslužuju drugu šansu, budući da je ni žrtve nemaju.

Što se tiče života u izolaciji, život se prilagođava i opet je bolji takav život od nikakvog. Naravno, to je lični izbor, ali zaista mi je takva kazna za ubice bezveze. A o savjesti može govoriti samo osoba sa savješću kao ti, vjeruješ da se iza svakog zla krije neko zakopano dobro. Možda, ali opet i opet: šta to koristi žrtvi?

Obavezno štivo na tematiku prirodnih poriva za osvetom: filmovi ''Patriot'' ( Mel Gibson ) ''Oteta'' ( Liam Neeson ), ''Eye for an eye'' ( Sally Field ), ''Kolateralna šteta'' ( Arnold Švarcneger ), ''Nepovratno'' ( režija: Gaspar Noa ) a dokrajčite se sa ''Funny games'' ( režija: Michael Haneke ). Naravno, u ovim filmovima ljudi sprovode svoj privatni osvetnički pohod, ali dobri su filmovi za uživljavanje. Ovaj zadnji nema osvete, ali ćete vidjeti kako mučenje i ubistva izgledaju ''iznutra'' i šta je nemoć žrtve a ne onako filozofski u sigurnosti svog doma - lako je tad vaziti ''Ko tebe kamenom...'', uz svo poštovanje dobroti i humanom svjetonazoru koji stoji iza toga. U Nepovratnom, doduše, osvetilo se pogrešno, ali opet taj film pokazuje kako radi osvetnički bijes i pokazuje zašto su smrtne kazne dobre. Naravno da ne treba uzimati stvar u svoje ruke, i pogotovo ne prije nego je lociran pravi krivac, bez sumnje, ali nije baš da bih takvu osvetu osudila u državi bez adekvatnih kazni. Van je svake pameti da pravosudni sistemi ( pogotovo naš ) često štite počinioce više od žrtvi, pa su kazne smiješno male.

Da biste vidjeli koliko bolesnih umova ima ( nije to samo na filmu ) gledajte recimo film ''Hostel'' ili dobri stari ''Teksaški masakr''. Tamo sve pršti od nemoći žrtava i iako su takvi zločini rijetki, ono što nije nimalo rijetko su patnja, strah, bol, agonija i nemoć žrtava koja je ista u bezizlaznim situacijama kada se iznenada suoče sa smrću i mučenjem. A treba se zaista uživjeti da bi skapirao zlo koje ti se nije lično dogodilo kako to zaista izgleda ''iznutra'' i kako nemoć i patnja žrtve vape za osvetom, makar i iz groba.
Dakle, gledanje ''odozgo'' i apstraktno kombinujte sa gledanjem ''iznutra'' i konkretno i čak i ako ne promijenite stav, bar ćete shvatiti zašto ima i onih koji su ZA smrtnu kaznu.

I dok će ljudi različito reagovati na ideju smrtne kazne, kao i na ideju ''privatne osvete'' isto je i s državama: neke imaju smrtnu, neke ne. I pobornici i protivnici imaju svoju listu za i protiv, a kao i s eutanazijom i abortusom, ili naoružavanjem, koliko god bio ZA ''svoju''' opciju uvijek moraš priznati da ni oni kontraši nisu baš u krivu. S jedne strane ja sam u pravu, s druge ti, istina je i da ubice zaslužuju smrt, ali i da treba biti milosrdan i ne biti i sam ubica. Svakom nešto pretegne na vagi: meni lično to su patnje i bol žrtve i kasnije bližnjih, to mi se čini jače od svega i prosto vapi za osvetom. Naravno, odnos te prevage je 51:49, dakle, ne odlučujem se za smrtnu ''glavom kroza zid'' nego kao što rekoh, prevagne žrtvina patnja i procjena da bi i sama žrtva željela smrt svom ubici, a zanima me: šta prevagne kod vas protivnika i čime je to motivisano, vjerom ili nečim drugim? Zašto u ovakvoj polemici brinete o nečijoj savjesti a ne o patnji žrtve?

I još: smrtna kao mjera upozorenja ima ogromnu snagu. Zamislite državu gdje za ubistvo slijedi smrtna, a za silovanje doživotni zatvor. Vjerujem da bi mnogi odustali. Naravno, nije ni svako ubistvo isto, pretpostavka mi je bila da pričamo o jako okrutnom ubistvu s mučenjem. Ne o ubistvu u afektu, iz bolesne ljubomore i sl. mada i to zaslužuje zasebnu polemiku, da li smrtna i za takve? Možda za njih doživotni ima smisla. A bezbroj pitanja ostaje otvoreno, zato ovakve teme nikad ne zastarijevaju. Pitanje ove teme je zapravo: da li smo mi naše tijelo ili um, naše sjećanje ili djelo? Naravno, sve smo pomalo. Ali, ako nema sjećanja to nas ne oslobađa djela: djelo je zapisano krvlju žrtve i nepromjenljivo je. Isto tako, apsurd je govoriti o novoj osobi. Čak i ako je izgubio sjećanje, on i dalje ima ubilački nagon koji ne zna držati pod kontrolom za razliku od većine ljudi, što je već jednom pokazao. Osoba nije samo sjećanje i osobu posmatramo i u interakciji s drugima, tj. osoba je i sjećanje drugih na njen život. Kad oboljeli od Alchajmera zaboravi svoju porodicu ona njega ne zaboravlja i brine se o njemu, iako njemu to ne znači ništa. Kad ubica zaboravi svoj zločin i žrtvu, žrtva i zločin ne zaboravljaju njega i dalje zahtijevaju kaznu.
sarajlija_ba

#46 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by sarajlija_ba »

Ja bih ubio onog prvog a ovaj drugi ako preživi...sreća njegova :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#47 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by plain vanilla »

@Kristijana, ti si za smrtnu kaznu i sad sve nas koji joj se protivimo pokusavas uvjeriti da smo u zabludi.

Eto, u Americi je smrtna kazna vrsta sankcije. I sta onda? Nema kriminala, ubojstava, svi zive sretno i veselo?

Kako uopce mozes biti sigurna da je svaki taj osudjenik na smrtnu kaznu imao fer sudjenje i da je uistinu on kriv?

Nicija smrt nece vratiti zrtvu iz mrtvih..

A i koga bismo sve pogubili? Hladnokrvne ubojice? Pedofile? Ubojice iz nehata? Silovatelje? Dilere? Sta je s onih koji ubiju u prometnoj nesreci? Hocemo li ih sve smaknuti ili ima razlike?

Ako je neko stradao u prometnoj nesreci onda obitelj te zrtve je nebitna?

Apsolutno sam protiv i niko me ne moze ubijediti u drugacije, ali postujem da ima i drugacijih misljenja
Kristijana

#48 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by Kristijana »

@plain vanilla nisi baš pažljivo čitala. Pokrila sam te rupe, tj. ostavila prostor da tu stvari nisu crne ili bijele, da sam prvo bila neodlučna, a sad sam 51:49 za smrtnu ( ili 60:40 ), a ne u nekom mahnitom isključujućem odnosu 100:0. Ono, shvatam ja dobro i razloge protiv, samo su kod mene prevagnuli oni ZA. Napisala sam i da treba biti siguran, bez sumnje, da je neko krivac prije izvršenja smrtne, a i da su smrtne onako bez polemike samo za najokrutnije ubice, ne baš za svakoga i da obavezno budu dokazane.

Takođe sam napisala da ostale NE ŽELIM DA PREOBRAĆAM na ovaj stav, nego da želim da uradite uvid u drugu stranu priče, onu konkretnu, da zamislite sebe kao žrtve, jer protivnici smrtne su uglavnom u nekim filozofskim sferama, fali mi konkretna dimenzija i niko još da mi odgovori šta biste vi da ste žrtve, bez vrdanja: da nekom od vas ubiju kćer, sina, majku, sestru da li biste i tada bili opsjedani mišlju o savjesti zločinca ili biste, iako znate da to ne vraća iz mrtvih, tražili pravdu oko za oko? Ne mislim i da vi niste u pravu, apsolutno se slažem u dosta toga, no ono što je prevagnulo u mojoj neodlučnosti smrtna: da ili ne? su patnje žrtve. Vi se ne koncentrišete na te patnje, stalno plovite u filozofiji, i na taj način ignorišete žrtvu a to činite jer vam je žrtva uglavnom apstraktna, međutim ispoštujete zločinca - on je ko biva konkretan, jerbo je živ, a mrtve ionako ne možemo vratiti...

Takva razmišljanja i tako labavi stavovi i dovode do toga da imamo državu a svaka šuša na ulici je gospodar tvog života i života naše djece i ovisiš samo o njegovoj dobroj volji da te ne kokne danas, jer i ako te kokne, izaći će dok si rekao keks, no ne mari - važno je da se pokajao i da mu je savjest proradila. :-) Fora je u tome što ti gledaš na čovjeka kao čovjeka u službi države a ja gledam državu da je u službi čovjeka. Meni je svaki pojedinac važniji od čitavog izmišljenog sistema. Ko je tu apstraktan a ko konkretan ne trebam ni pričati. Ako sistem nije u stanju da kriminal strogim kaznama drži na najmanjoj mjeri, onda koji će nam đavo takav sistem u kome samo imaš iluziju sigurnosti i reda a de facto te svaka šuša može koknuti. Ljudi naprosto imaju prirodom dato pravo na život; ko se drzne i oduzme im najveću dragocjenost od koje sve ostalo i potiče, sam zaslužuje iste muke.

Što se tiče Amerike, njih je 300 miliona a nas 3 ( a uređenija su država 300 puta ). Oni su na ogromnoj teritoriji a mi na maloj ( međutim, rekla bih da nemamo manje kriminala po glavi stanovnika od njih, mi ga čak njegujemo kao lifestyle, tolerišemo ga u samom upravljanju državom a di je njihova transparentnost na onoliko miliona a di je naša mutna kaša a ima nas koliko u predgrađu jednog njihovog megalopolisa? :roll: ) . Oni imaju smrtnu kaznu u nekim državama a u nekim ne. Naravno da smrtna neće dokinuti kriminal. Mnogi misle da će se izvući, da je baš njihov zločin onaj savršeni. Ali, vjerujem da prevencija NEKIH zločina postoji, tj. da su bar neki likovi dvaput razmislili da li će nekoga ubiti znajući da im u državi ima smrtna. Uostalom, i to na stranu, ja i ne krijem da mi je primarni motiv ZA smrtnu osvećivanje patnji, bola, smrti žrtve. Šta da ti kažem, ide mi svo to uživljavanje. A u kakvoj državi živi ova naša bijeda od 3 miliona znaš i sama: npr. ubice malog Denisa bit će vani kao mladi ljudi, čak s nepunih 30. A gdje ona majka što već gleda ubicu svog sina kako uživa u ŽIVOTU? A i nije naodmet da ti ponovim: svaka šuša može da te odere k'o zeca i pojeo vuk magarca. Mislim, kome je to u redu ok., ali meni se to nimalo ne dopada. :twisted: :roll:

Za početak trebamo sve kazne u najmanju ruku duplirati, naročito za ubistva. 10 godina za teška ubistva bi bilo smiješno da nije šokantno. :shock: U našoj sirotinjskoj državi mnogi će pomisliti: Kul, riješim se onog gada a dobijem stan i hranu za 10 godina kao bonus. Kad izađem, još sam mlad, a sa Bara se niko ne vraća. :roll: Ako još ne kontate, da vam nacrtam: mnogi kod nas na slobodi imaju manje nego bi imali u zatvoru.
Apsolutno sam protiv i niko me ne moze ubijediti u drugacije, ali postujem da ima i drugacijih misljenja
E, ovo se slažemo. :D :sax:
ljubav_aha

#49 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by ljubav_aha »

sarajlija_ba wrote:Ja bih ubio onog prvog a ovaj drugi ako preživi...sreća njegova :D
:lol: :thumbup:

gubitak pamcenja ne moze promjeniti licnost/karakter osobe :D pitanje je uzasno nelogicno ;-)
ljubav_aha

#50 Re: ubit il ne ubit,pitanje je sad

Post by ljubav_aha »

podrzavam smrtnu kaznu :thumbup:

ubice jesu visak na ovoj planeti;zasto im dati potencijalnu priliku za novo ubistvo :!: sto je uopste njihova funkcija zivotarenja u zatvoru ,naravno,jedini razlozi kojeg se mogu sjetiti su dio eksperimentalnih istrazivanja i moguci link sa drugim ubicama ;-)
Post Reply