Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kurty wrote:Ovo je pljacka...
Ovo je krkanluk...
Napravili naplatne kucice na spojnicama i prikljuccima, a nece da ih puste u promet...
Ja iz Podlugova vozim 11km i placam 2KM, a neko ko ide iz Kaknja placa isto toliko, a vozi mnogo vise...
Satro nema para da se kucice na izlazima i ulazima puste u "promet"...
Posto je za autoput nadlezna direkcija za autoceste BiH, jesul oni i "krivci" za ovu novu cijenu????
pa nemoj ici tih 11 kilometara autoputem
a 2 km za do kaknja je jeftino
Ovo je krkanluk...
Napravili naplatne kucice na spojnicama i prikljuccima, a nece da ih puste u promet...
Ja iz Podlugova vozim 11km i placam 2KM, a neko ko ide iz Kaknja placa isto toliko, a vozi mnogo vise...
Posto je za autoput nadlezna direkcija za autoceste BiH, jesul oni i "krivci" za ovu novu cijenu????
pa nemoj ici tih 11 kilometara autoputem
a 2 km za do kaknja je jeftino
jbg sad... Trebam fasovati od "sindroma seljaka" pa da idem starom cestom...
Sad ispade, da kad recimo, struja poskupi, oni koji su nezadovoljni, da im se kaze "pa nemojte koristiti struju"
kome su skupe dvije marke, bujrum semizovac ilijas pa dalje prema brezi
fakat ne kontam. voznja vas kosta manje od litre benzina i gundjate. nema autoputa gundjate, ima autoputa gudnjadte
valja li ikome ovdje ista?
170 kilometara od bosanskog broda do zagreba kosta deset eura, vama puno dat do kaknja dvije marke?
a ono smece od autoputa u srbiji da ne pominjem. jos ako nemas dinare, mozes da ga duvas sto kazu istocni susjedi
samo nek grade, sto brze, autoput vrijedi svake marke koju platis
Sarajevski wrote:kome su skupe dvije marke, bujrum semizovac ilijas pa dalje prema brezi
fakat ne kontam. voznja vas kosta manje od litre benzina i gundjate. nema autoputa gundjate, ima autoputa gudnjadte
170 kilometara od bosanskog broda do zagreba kosta deset eura, vama puno dat do kaknja dvije marke?
a ono smece od autoputa u srbiji da ne pominjem. jos ako nemas dinare, mozes da ga duvas sto kazu istocni susjedi
Vrijedi... Sve sto si rekao vrijedi...
Al nema smisla da se 11 kilometara placa kao 30 kilometara...
Nek se gradi i ja sam za to. Da mi je za 10 godina docekati da udjem na autoput u Podlugovima a izadjem u Capljini recimo... I da platim, sta ja znam 20Eura... Nije frka... Al koji su klinac pravili naplatne kucice na svakom izlazu, a vise od pola godine zjape prazne
Ja stalno idem Karlovac-Zagreb oko 39 kilometara, kosta 16 kuna, znaci oko 4 KM, sada i malo vise, eh sad ako ostane 2 KM do Kaknja kada pocnu sa radom ostale naplatne to je uredu, ali vise je puno...
Sarajevski wrote:kome su skupe dvije marke, bujrum semizovac ilijas pa dalje prema brezi
Nek se gradi i ja sam za to. Da mi je za 10 godina docekati da udjem na autoput u Podlugovima a izadjem u Capljini recimo... I da platim, sta ja znam 20Eura... Nije frka... Al koji su klinac pravili naplatne kucice na svakom izlazu, a vise od pola godine zjape prazne
al kad ides prema zenici,20 kilometara ti je dzaba
al kad ides prema zenici,20 kilometara ti je dzaba
Ovo je krkanluk...
Nije da se nema para za te naplatne kucice nego je tender morao biti ponovljen. Mora se napraviti sistem za tu zatvorenu naplatu, a tender je nekom odlukom morao biti ponovljen. Ja stvarno ne mogu da vjerujem da se ljudi zale na ovo. Fkt. Pa u Sloveniji je ova dionica puno skuplja. Npr LJub - Kranj je 29 km, a to vam je kostalo 1,5 eura, a mislim da je poslije bilo i skuplje.
Upravo dolazim sa auto puta, pruzio radnici u kucici 1.5KM, ona kaze ''e, od danas je 2KM... nisam ni ja znala dok nisam dosla na smjenu''...
Npr da kazemo to je OK, 0,5KM nije vazno, samo da se put radi i da se sto prije zavrsi... Medjutim, otprilike 1 kilometar auto-puta iz pravca zenice (mozda negdje oko Ilijasa, nisam siguran) tj obje kolovozne trake, tj. asfalt je izrovan, odnosno podignut.
Volio bih da me neko uvjeri da nije u pitanju jos jedno dooooobro pranje novca. Zna li neko nesto vise o tome?
dobronamjerni wrote:Upravo dolazim sa auto puta, pruzio radnici u kucici 1.5KM, ona kaze ''e, od danas je 2KM... nisam ni ja znala dok nisam dosla na smjenu''...
Npr da kazemo to je OK, 0,5KM nije vazno, samo da se put radi i da se sto prije zavrsi... Medjutim, otprilike 1 kilometar auto-puta iz pravca zenice (mozda negdje oko Ilijasa, nisam siguran) tj obje kolovozne trake, tj. asfalt je izrovan, odnosno podignut.
Volio bih da me neko uvjeri da nije u pitanju jos jedno dooooobro pranje novca. Zna li neko nesto vise o tome?
To ti je onaj dio gdje kad malo jaca kisa padne voda se zadrzava na mostu, a narocito na lijevoj strani i na tom dijelu je pravo opasno preticati nekog i moze da te zanese. Od kad je napravljen taj dio autoputa na tom mjestu nije valjalo i zato su sad uzeli da urade kako treba, tj. da stave potpuno novi sloj asvalta, a prije toga da rijese problem sa zadrzavanjem vode na tom dijelu kad padne kisa.
Hvala Better Man,
sad je jasno.
Ipak, nije mi jasno zasto nisu ''iz prve'' uradili dobro posao, nego moraju na popravni... Ma, nije ni to vazno, samo neka ovaj put bude kvalitetno
dobronamjerni wrote:Upravo dolazim sa auto puta, pruzio radnici u kucici 1.5KM, ona kaze ''e, od danas je 2KM... nisam ni ja znala dok nisam dosla na smjenu''...
To ti je onaj dio gdje kad malo jaca kisa padne voda se zadrzava na mostu, a narocito na lijevoj strani i na tom dijelu je pravo opasno preticati nekog i moze da te zanese. Od kad je napravljen taj dio autoputa na tom mjestu nije valjalo i zato su sad uzeli da urade kako treba, tj. da stave potpuno novi sloj asvalta, a prije toga da rijese problem sa zadrzavanjem vode na tom dijelu kad padne kisa.
To su ona dva mosta jedan za drugim sto idu... na zadnjem je ogranicenje 90???
Ovo je krkanluk...
Nije da se nema para za te naplatne kucice nego je tender morao biti ponovljen. Mora se napraviti sistem za tu zatvorenu naplatu, a tender je nekom odlukom morao biti ponovljen. Ja stvarno ne mogu da vjerujem da se ljudi zale na ovo. Fkt. Pa u Sloveniji je ova dionica puno skuplja. Npr LJub - Kranj je 29 km, a to vam je kostalo 1,5 eura, a mislim da je poslije bilo i skuplje.
Ma jerane moj... Ja cijelo vrijeme govorim... Da mi j zao 1,5KM, isao bih preko Semizovca na Ilijas i obrnuto... Kucice zjape prazne... Kolovoz isti, sve sve je isto, a oni dizu cijenu...
I iskren da budem, boli me briga koliko para je cijena putarine u Sloveniji, a koliko u Hrvatskoj... Mene zanima cijena putarine u BiH
takva je to drzava za koju smo dali mnogo.
za tvoje su ga pare napravili, na projektu koji su zapoceli komunisti, sada
ti uzimaju vise da bi neko mogao ukrasti jos vise preko javnih preduzeca u kandzama
stranackih mocnika.
Ovo je krkanluk...
Ma jerane moj... Ja cijelo vrijeme govorim... Da mi j zao 1,5KM, isao bih preko Semizovca na Ilijas i obrnuto... Kucice zjape prazne... Kolovoz isti, sve sve je isto, a oni dizu cijenu...
I iskren da budem, boli me briga koliko para je cijena putarine u Sloveniji, a koliko u Hrvatskoj... Mene zanima cijena putarine u BiH
Pa sad je skuplje jer je i put duzi. Nije nikakva pljacka.
fixer wrote:
OK... Napravljene naplatne kucice, na svim ulazima na autoput, koje nisu u funkciji...
Navodno, jedan forumas rece, problem oko unutrasnjeg sistema naplate, doveo do obaranja tendera...
Put je duzi vec godinu dana bar...
Nije isto voziti se 11 ili 30 km...ali njima jeste
Za tih jadnih 40-tak kilometara nije puno tih 2 KM, samo sto ja ovoj vlasti ne vjerujem ni 1%, tako da ce te pare otici ko zna gdje i kome, a jos sada vrijeme predizbornih lazi, eto rupe bez dna!
smatram da je izgradnja naplatnih kucica investicijski promasaj i da se bolje moglo odraditi uvodjenjem pausalne naplate takse za koristenje autoputa prilikom registracije i/ili ulaska u zemlju, plus koncesije za odmorista i pumpe duz autoputa, a da se onda taj fond koristi za izgradnju drugih dionica... ovako se dobio trosak izgradnje naplatnih kucica, trosak za software, trosak za radnike na naplatnim kucicama, etc, a povrh svega to ide kilavo...
holowey wrote:smatram da je izgradnja naplatnih kucica investicijski promasaj i da se bolje moglo odraditi uvodjenjem pausalne naplate takse za koristenje autoputa prilikom registracije i/ili ulaska u zemlju, plus koncesije za odmorista i pumpe duz autoputa, a da se onda taj fond koristi za izgradnju drugih dionica... ovako se dobio trosak izgradnje naplatnih kucica, trosak za software, trosak za radnike na naplatnim kucicama, etc, a povrh svega to ide kilavo...
Pa imas i taj vid financiranja izgradnje autoputa od akciza.
fixer wrote:
OK... Napravljene naplatne kucice, na svim ulazima na autoput, koje nisu u funkciji...
Navodno, jedan forumas rece, problem oko unutrasnjeg sistema naplate, doveo do obaranja tendera...
Put je duzi vec godinu dana bar...
Nije isto voziti se 11 ili 30 km...ali njima jeste
Treba se strpiti. Taj sistem ce zaziviti. Samo sad je upao u zakonsko odugovlacenje. Ne moze se nista uraditi, osim novi tender raspisati.
="LeonardoAC"="Gile Šampion"="LeonardoAC"="Gile Šampion"]Ne da je puno,nego previše ! Ima do sada izgrađenih nekih 40-tak km puta,i na tih 40 km nigdje nema parking odmarališta sa pitkom vodom,wc-om,klupama za odmor itd...Prituži ti u wc i moraš ići pored puta po kukuruzima skakati
U Hrvatskoj na njihovom autoputu svakih par kilometara nalazi se sve pobrojano plus telefon za hitne pozive.
Usporedbe radi nedavno sam vozio relaciju Beograd-granica HR pa u BiH (autoputem Beograd - Zagreb) i putarina za tu dionicu iznosi malo više od 2 KM (kad se pretvori iz njihovih dinara u KM-ove).A porediti autoput BG-ZG je smiješno u odnosu na ovaj naš jad i čemer...
Vala druže, ako bi se ti hebavao po onim krivinama za 2 KM onda je pitanje šta tebi i takvima nije skupo.
A kad vec spominjes autoput Beograd - Zagreb, ja ne znam kojom si ti dionicom išao uopšte... to je najgori autoput koji sam vidio... mislim da ne postoji u Evropi gori... rupe na sred ceste. Ovaj Sa-Ze je perfekcija u odnosu na ono što se tiče gradnje (ne dužine).
Trebaš malo proći Evropom pa da onda daješ svoje subjektivno mišljenje Autoputem BG-ZG komotno mogu avioni da slijeću i polijeću...prema tome
I opet ponavljam.Kada budu na ovim našim čemernim autoputevima mjesta za odmor uz prateću infrastrukturu onda mi neće biti puno dati ni 5 KM...a sad mi je previše i ona 1,5 KM...eto toliko
da si bio na autoputu Bg - Zg ne bi tako govorio sigurno. Taj put nije obnavljan još otkad je Milošević po njemu tjerao tenkove na sloveniju, hrvatsku, bih... Drugi aspekt koji bi možda mogao da razmotriš je konfiguracija terena u BiH i terena u Hr i Srb. Lahko je po ravnici pičiti gradnjom... a mi et' ipak nismo CH niti imamo toliko novca da pravimo tunele svakih 10ak kilometara. 2 KM do Zenice = besplatno
[/quote][/quote]
Očigledno si ti prespavao od miloševićevog doba do danas, ceste su im odlične ali i skupe, i sve dok se ne uvedu vinjete biće preskupe za one koji se češće voze...
Last edited by Discball on 23/07/2010 09:10, edited 1 time in total.
Nije problem sto je JENOKRATNA putarina 2, 5 ili 10 KM, problem je sto nema nacina da se kupi GODISNJA karta za ove sto putuju svaki dan.
Izracunajte: za nekoga ko ide u Sarajevo svaki dan (iz Kaknja, Visokog, Zenice - dosta je takvih) 4 KM dnevno, 90 KM mjesecno, 1000 KM godisnje ! ! !
Bice i skuplje!
A u izvikanoj Sloveniji, Slovenci kupe GODISNJU vinjetu za 100 EUR !
holowey wrote:smatram da je izgradnja naplatnih kucica investicijski promasaj i da se bolje moglo odraditi uvodjenjem pausalne naplate takse za koristenje autoputa prilikom registracije i/ili ulaska u zemlju, plus koncesije za odmorista i pumpe duz autoputa, a da se onda taj fond koristi za izgradnju drugih dionica... ovako se dobio trosak izgradnje naplatnih kucica, trosak za software, trosak za radnike na naplatnim kucicama, etc, a povrh svega to ide kilavo...
Pa imas i taj vid financiranja izgradnje autoputa od akciza.
Akcize idu na gorivo prodato na teritoriji BiH a ne pokrivaju saobracaj ostvaren gorivom kupljenim van zemlje, a hvala Bogu nasa zemlja je toliko velika da se moze sa bilo kojeg kraja na bilo koji drugi kraj preci sa pola rezervoara... pored akciza uvesti taksu u skladu sa klasom vozila
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Kad bih znao da će se ta lova uložiti u nastavak gradnje, halalio bih svaku marku, ovako mislim je preskupo... Na našem autoputu još ima dionica bez zaustavne trake, naročito mostovi. Jeste da može proči, ali je neuobičajeno za neke više standarde kojim se teži ili bi trebalo...
Stvarno, da grade kilometar sedmicno, dao bih 5 KM, ali ovako je sve upitno i frustrirajuce.
a čujte, koliko sma ja skužio taj autoput neće ići nikome u koncesiju, pa će se država izvučeno iz njega moći reinvestirati. npr. u hrvatskoj je dalmatina napravljena i dana u koncesiju graditeljima. tako da koristi od te ceste nema nitko osim graditelja (doduše nisam 100% siguran za sve dionice, ali u globalu je tako)