Kriminalistaika Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
maxell_sarajevo

#26 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by maxell_sarajevo »

Na tvom mjestu bih razmislio o nekom drugom fakultetu, ja sam zavrsio kriminalistiku jer to volim i uvijek su me zanimale stvari oko policije, al posto je policija najkorumpiranija u BIH ja ne mogu da dobijem ni posao volontera u MUP-u.Racunaj da za poziciju Mladzeg inspektora mogu konkurisati svi koji su zavrsili neki fakultet drustvenog smjera sto znaci da ce se na svaki konkurs prijavljivati min.600 osoba.
Ako vec odlucis da upises kriminalistiku posebnu paznju obrati prema sljedecim profesorima.Jahicu, Maslesi, Budimlicu, Muhovicu, Sabaniji, Milosaljevicu, Termizu, Bojanicu i Korajlicu
Sretno u zivotu.
kokuz_sa

#27 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by kokuz_sa »

maxell_sarajevo wrote:Na tvom mjestu bih razmislio o nekom drugom fakultetu, ja sam zavrsio kriminalistiku jer to volim i uvijek su me zanimale stvari oko policije, al posto je policija najkorumpiranija u BIH ja ne mogu da dobijem ni posao volontera u MUP-u.Racunaj da za poziciju Mladzeg inspektora mogu konkurisati svi koji su zavrsili neki fakultet drustvenog smjera sto znaci da ce se na svaki konkurs prijavljivati min.600 osoba.
Ako vec odlucis da upises kriminalistiku posebnu paznju obrati prema sljedecim profesorima.Jahicu, Maslesi, Budimlicu, Muhovicu, Sabaniji, Milosaljevicu, Termizu, Bojanicu i Korajlicu
Sretno u zivotu.

nema goreg profe od jahica
maxell_sarajevo

#28 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by maxell_sarajevo »

kokuz_sa wrote:
maxell_sarajevo wrote:Na tvom mjestu bih razmislio o nekom drugom fakultetu, ja sam zavrsio kriminalistiku jer to volim i uvijek su me zanimale stvari oko policije, al posto je policija najkorumpiranija u BIH ja ne mogu da dobijem ni posao volontera u MUP-u.Racunaj da za poziciju Mladzeg inspektora mogu konkurisati svi koji su zavrsili neki fakultet drustvenog smjera sto znaci da ce se na svaki konkurs prijavljivati min.600 osoba.
Sretno u zivotu.

hehe nemoj mi mentora dirati :D
kokuz_sa

#29 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by kokuz_sa »

maxell_sarajevo wrote:
kokuz_sa wrote:
Sretno u zivotu.

hehe nemoj mi mentora dirati :D

e ti mentora..svaka mu cast..jel jos prolaznost kod njega 9 studenata i ni jedan vise nit manje..
-Romeo-

#30 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by -Romeo- »

kriminalistika je jedna obična šprdnja, ubleha, "fakultet" na kojem se uhljebilo nekoliko "profesora" i ništa više. pravo je 1000x bolje, sa njim možeš raditi sve što bi sa kriminalistikom i xxx puta više.
edi_sa

#31 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by edi_sa »

Bjezite od kriminalistike. Nema posla za dipl. kriminaliste ili ima ali vrlo malo. Znam sta pricam, jer sam ja jedan od njih i radim nesto sto nema nikakve veze sa fakultetom koji sam zavrsio. Taj fakultet treba zatvoriti, da su ljudi koji rade tamo malo posteniji to bi sami uradili, ili bi primali po 20 studenata godisnje. I ja sam, dok sam studirao, sanjao da cu se baviti tim poslom, ali kad zavrsis i sretnes se sa stvarnoscu vidis da stolari i ostali "strucnjaci" koji su ostali na tim pozicijama u MUP-a poslije rata imaju prednost u odnosu na ljude koji su se skolovali iskljucivo za te pozicije. Najsmjesnije je sto i kad zavrsisi taj fakultet moras otici na Vraca 6 mjeseci da ucis otprilike sve to sto si ucio i na faxu, ako zelis da radis kao inspektor. Znaci prakticno se ta diploma ne priznaje.
-Romeo-

#32 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by -Romeo- »

a evo i jedna mala ilustracija. radi se o konkursu u Federalnoj upravi policije:

01. Stručni saradnik za analitiku u Odsjeku za analitiku, statistiku i dokumentaciju Sektora za analitiku, odnose s javnošću i protokol - 2 (dva) izvršioca,

Za poziciju 01:
- VSS - VII stepen, završen fakultet političkih nauka ili filozofski fakultet ili pravni fakultet ili ekonomski fakultet ili prirodno-matematički fakultet ili elektrotehnički fakultet ili mašinski fakultet ili teološki fakultet,
- najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci, nakon sticanja VSS
- poznavanje rada na računaru.

vidiš li gdje kriminalistiku?

o razlozima izostavljanja kriminalistike i uvrštavanja teološkog fakulteta nebi ovom prilikom, u najmanju ruku je nekorektno, no ispravljati krive drine.......

http://www.adsfbih.gov.ba/index.php?lan ... ew=3495,84
LjubicastaM

#33 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by LjubicastaM »

Pera Trta wrote:
komi wrote:to ti je znak da ne upisuješ

provjeri ti malo statistike nezaposlenosti po faxovima pa odluči
Izgleda da baš bira fakultete sa tog spiska...prvo je htjela na politologiju :D
I sad je hocu! :D
LjubicastaM

#34 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by LjubicastaM »

-Romeo- wrote:kriminalistika je jedna obična šprdnja, ubleha, "fakultet" na kojem se uhljebilo nekoliko "profesora" i ništa više. pravo je 1000x bolje, sa njim možeš raditi sve što bi sa kriminalistikom i xxx puta više.
A vidim da si upravu.Ovo je bila samo neka tamo opcija,nisam nesto ni zagrijana za nju,tako da otpada definitivno
jesenjin

#35 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by jesenjin »

Evo vam jedan savjet

Mnogi koji uspisuju kriminalistiku i koji je zavrse misle da ce raditi u Mupovima u BIH. Istina je da se citav proces skolovanja na tom fakultetu zasniva na konceptima bezbjednosti. Medjutim , za vasu informaciju najmanje kriminalista radi u ministrastvima unutrasnjih poslova, vecina njih je zaposlena u drugim agencijama , kao i u raznim drugim institucijama gdje kriminalista moze udovoljiti zahtijevima poslodavca. S druge strane kriminalistika spada u grupu drustvenih fakulteta tako da se kriminalisti nakon zavrsenog skolovanja zaposljavaju i u institucijama koje raspisuju konkurse gdje je neophodan barem drustveni smjer. Mnogo kriminalista je u inspekcijama , sudovima, ministrastvima finansija , kantonalnih inspekcija , civilnoj zasititi , ministarstvu odbrane , carinama , zastitarskim agencijama, opstini i slicno.....Informacija (neprovjerena) kojom raspolazem govori da u kantonu sarajevo broj dipl kriminalista koji su nezaposleni dosegao je broj koji spada u ostale fakultete tacnije ( ostali :60 - bar je ovako izaslo u dnevnom avazu) Dakle , ako je sve ovo istina onda fakultetu kriminalistickih nauka treba odati veliko priznanje ali i poslodavcima koji sve vise prepoznaju kriminalistiku kao jedno siroko zanimanje a ne zanimanje koje je usmjereno samo prema MUP- ovima ... istina je i da u Sipi kao i Fmup-u ima dosta zaposlenih kriminalista ali takodjer treba odati priznanje i fakultetu jer u zadnje vrijeme sve manje i manje je diplomaca.

Savjet buducim studentima je da dobro razmisle prilikom upisivanja fakulteta....!
zlajci

#36 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by zlajci »

Tko vec upise pratite Budimlica i Muratbegovica.

Over and out
Last edited by zlajci on 03/07/2012 15:30, edited 1 time in total.
donja_crtica

#37 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by donja_crtica »

zlajci wrote:Bjezite od kriminalistike,
zelio, upisao, bio jedan od najboljih u generaciji, sportista, imam stepene iz dvije borilacke vjestine..
niti jednom od konkursa nisam ni prismrdio,
aplicirao za obicnog policajca, prosao sve...na intervju im reknem da imam fax zavrsen...

izsali rezultati ja dobio 1 bod od mogucih 5 na intervju i time ostao kratak za ne cijeli bod od primanja. Ne moram govoriti da je par poznanika, konobara, supljaka dobilo po 4 ili 5 bodova na tom istom intervju. Nisam ganjao stelu, navodim se etikom u kriminalistici koju sam sazvakao uzduz i poprijeko i od toga svega samo sam sebi pogorsavam zivot.

Radim, i prije i poslije tog konkursa, kod privatnika...posao koji nema veze sa strukom, za jednu srednju placu.
Jos uvijek sam daleko od pozitivne nule i sanse da iznivelisem troskove studiranja (nisam iz Sa) predvidjam tek za nekih 5-6 godina!

Tko vec upise pratite Budimlica i Muratbegovica.

Over and out
Zalosno zaista...
jesenjin

#38 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by jesenjin »

Ispravka u mome gore navedenom postu gdje sam rekao da je u dnevnom avazu izasao podatak da se na birou kantona sarajevo nalazi dipl kriminalista oko 60. Provjerio sam podatak koji je netacan , naime na kantonu sarajevo na evidenciji za zaposljavanje nalazi se 212 dipl kriminalista i 37 kriminalista
-Romeo-

#39 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by -Romeo- »

jesenjin wrote:Ispravka u mome gore navedenom postu gdje sam rekao da je u dnevnom avazu izasao podatak da se na birou kantona sarajevo nalazi dipl kriminalista oko 60. Provjerio sam podatak koji je netacan , naime na kantonu sarajevo na evidenciji za zaposljavanje nalazi se 212 dipl kriminalista i 37 kriminalista
sitnica :D , no tome treba dodati i one koji rade neke mizerne poslove niđe veze sa strukom, čiji broj uveliko premašuje ove na birou. tek rijetki se uspiju zaposliti u struci, vjerovatnoća zaposlenja sa kriminalistikom je jednaka onoj da čovjeka pogodi zalutali metak. ukratko: kriminalistika=šprdnja=banditi, banda, lopovi
user_friendly

#40 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by user_friendly »

Svakom, iskreno i jaranski; dalje od ove smetljarske parainstitucije za hiperprodukciju nestručnog kadra koji ima perspektive ako ima štelu koja buši gdje burgija neće.

Završio saće godina treća, tečno govorim dva jezika, trenirao sam košarku, streljaštvo (tokom srednje) i aikido (odličnim prolazio u gimnaziji ako to išta znači u ovom sistemu vrijednosti). Upisao taj fakultet iz čiste ljubavi prema pozivu (Aghata Christie i Arthur C Doyle < mnogo čito' u ratnim godinama :D ). Išo', pokušo' na ono konkursa što je bilo, smiješni su razlozi zbog koje neke momke (nas) odbiju, a neke nehljebe koji nemaju dvije čiste prime.

Aj' nek ja nevaljam, moji prijatelji i kolege koji su sa mnom studirali gotovo svi smrde po svojim čaršijama, ganjaju politiku, rade ko konobari, piljari, po raznoraznim security agencijama itd.

Radim poso' koji nema veze sa strukom za nekih 300-400 km (kako kad).

Neko je pomeno Jahića, 'sovo bih al neću, ramazan je ... šta sam vremena i para izgubio zbog ovog %$%=?(%&" &%$))=!!!

I jedna od mene:

Ne ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
grijat' će vas bolje neg što ovo grije;
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje svoga ima a brat nije.

Od svoje majke naći ćete bolju!
A maćeha vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.

Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli, što je branit znaše,
U ovoj zemlji ne ostajte vi,
I za nju ne dajte više ni kap krvi vaše.
jesenjin

#41 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by jesenjin »

Evo ako ce ti sta lakse biti , cujem da ce Jahic u septembru otici sa kriminalistike :D. Valjda ima istine !
user_friendly

#42 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by user_friendly »

Jahić odlazi sa FKN-a već 5-6 godina, ne mogu tog bagerom istjerat.
kokuz_sa

#43 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by kokuz_sa »

user_friendly wrote:Jahić odlazi sa FKN-a već 5-6 godina, ne mogu tog bagerom istjerat.
jahic otisao ima vec koje vrijeme..sada suceska vodi predmet..prolaznost bolja nego kod njega..al opet zeznuta i ona..al ima cudne metode..
2 puta ponavlja isti test..u 2 roka
addem

#44 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by addem »

Ljudi moji kriminalista je fakultet koji treba zatvoriti. Ko god ga zavrsi ne moze da nadje posao u struci. Ovaj fakultet postoji da bi neki nazovi profesori imali posao. Ne znam sta radi ministar obrazovanja i dal uopste razmislja da uvede neki red na univerzitetu.
Duspa

#45 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by Duspa »

Na Kriminalistici ima svakakvih profesora. Od pravo korektnih, objektivnih pa do onih koji to nisu, mada to postoji na svakom fakultetu. Ima negativnih stvari, ali ima i pozitivnih i mislim da se fax polako mijenja prema boljem. Uzmite u obzir da je ovaj fax tek postoji 20 - tak godina.

Što se tiče zapošljavanja, ne znam tačno kakva je situacija, ali sam čuo da je u Kantonu Sarajevo oko stotinjak nezaposlenih na birou. Jedan od problema je taj da neko ko zavrsi DIF, pedagogiju radi u policiji, a neko ko zavrsi kriminalistiku ne radi. Treba promjeniti cijeli sistem, ali opet brojka od 100-tinjak nezaposlenih i nije toliko velika ako cemo uzimati u obzir druge fakultete (pravni, političke, DIF).

Također vjerujem da ima malverzija oko zaposljavanja ali ko god tako misli trebao bi da prijavi, kao sto su momci u Bihacu (ako se ne varam) pa uhapseni nacelnik i banda oko njega, jer ako budemo samo govorilo ima toga i gledali onda upadamo u jedan zacarani krug. Btw, momci koji su prijavili to u Bihacu su momci sa kriminalistike i na kraju su uspjeli, koliko toliko.

Što se tiče prijemnog ispita vec drugu ili trecu godinu zaredom na prijemnom je test opšteg znanja (historija SAD, Dayton, poligraf, najveci vrh na svijetu - uzeti novine i pročitati + neke pravne i policijske pojmove).
Sultan Bajazit Munja

#46 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by Sultan Bajazit Munja »

addem wrote:Ljudi moji kriminalista je fakultet koji treba zatvoriti. Ko god ga zavrsi ne moze da nadje posao u struci. Ovaj fakultet postoji da bi neki nazovi profesori imali posao. Ne znam sta radi ministar obrazovanja i dal uopste razmislja da uvede neki red na univerzitetu.
Nigdje veze.
Na ovom fakultetu je 50% studenata koji su tu iz njima poznatih razloga. I koji idu jer ne znaju sta ce drugo, dok ne nadju nesto da rade ili slicno. I kada ga zavrse (i to bog zna kako) samo se ti zale da nema posla u njihovoj struci. Sigurno da ima, i da se moze naci 100%, bruku je primjera, studenata koji su zavrsili pa rade svoju struku i slicno, pogotovo sada kada postoje 3 zasebna odsjeka. Jos ako odes na zavod za zaposljavanje i pogledas statistike, pa vidi recimo Ekonomskog koji je strasan fakultet koliko ima nezaposlenih, a zatim uporedi sa Fakultetom za krim, kriminol i ss, te filozofski, pravni politicki itd. Malverzacija ima kao i na svakom drugom fakultetu, sto je sasvim normalno. Ali sto kaze jedan profesor ˝Korupcije nema, ne vidimo je, gdje je?˝ :D

@Duspa objasnio :thumbup:
ema_

#47 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by ema_ »

-Romeo- wrote:a evo i jedna mala ilustracija. radi se o konkursu u Federalnoj upravi policije:

01. Stručni saradnik za analitiku u Odsjeku za analitiku, statistiku i dokumentaciju Sektora za analitiku, odnose s javnošću i protokol - 2 (dva) izvršioca,

Za poziciju 01:
- VSS - VII stepen, završen fakultet političkih nauka ili filozofski fakultet ili pravni fakultet ili ekonomski fakultet ili prirodno-matematički fakultet ili elektrotehnički fakultet ili mašinski fakultet ili teološki fakultet,
- najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci, nakon sticanja VSS
- poznavanje rada na računaru.

vidiš li gdje kriminalistiku?

o razlozima izostavljanja kriminalistike i uvrštavanja teološkog fakulteta nebi ovom prilikom, u najmanju ruku je nekorektno, no ispravljati krive drine.......

http://www.adsfbih.gov.ba/index.php?lan ... ew=3495,84
U vezi teološkog fakulteta, svršenici mogu konkurirati gdje i ostali fakulteti društvenog usmjerenja (FPN, npr.) :wink:
Snekoki

#48 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by Snekoki »

donja_crtica wrote:Ne trosite djaba pare, vrijeme, zivce. Stotine ljudi sa kriminalistikog, cak i magistara ima previse je na birou. Policija nije privredna grana, sigurno se nece razvijat dovoljno da ih sve primi
MAgistara kriminalistike nema na birou. MOzda sa nekim drugim fakultetima ima puno, primjer magistara farmacije 60-ak. NIje nista bolje stanje ni sa elektrotehnickim fakultetom gdje na birou ima 140 injizenjra elektrotehnike,Fakultet za saobracaj i komunikaciju, 6o injizenjra saobracaja, doktora stomatologije oko 100 na birou. I sta reci sada... Sta upisati????'
Snekoki

#49 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by Snekoki »

Sultan Bajazit Munja wrote:
addem wrote:Ljudi moji kriminalista je fakultet koji treba zatvoriti. Ko god ga zavrsi ne moze da nadje posao u struci. Ovaj fakultet postoji da bi neki nazovi profesori imali posao. Ne znam sta radi ministar obrazovanja i dal uopste razmislja da uvede neki red na univerzitetu.
Nigdje veze.
Na ovom fakultetu je 50% studenata koji su tu iz njima poznatih razloga. I koji idu jer ne znaju sta ce drugo, dok ne nadju nesto da rade ili slicno. I kada ga zavrse (i to bog zna kako) samo se ti zale da nema posla u njihovoj struci. Sigurno da ima, i da se moze naci 100%, bruku je primjera, studenata koji su zavrsili pa rade svoju struku i slicno, pogotovo sada kada postoje 3 zasebna odsjeka. Jos ako odes na zavod za zaposljavanje i pogledas statistike, pa vidi recimo Ekonomskog koji je strasan fakultet koliko ima nezaposlenih, a zatim uporedi sa Fakultetom za krim, kriminol i ss, te filozofski, pravni politicki itd. Malverzacija ima kao i na svakom drugom fakultetu, sto je sasvim normalno. Ali sto kaze jedan profesor ˝Korupcije nema, ne vidimo je, gdje je?˝ :D

@Duspa objasnio :thumbup:
Diplomiranih ekonomista ima 870, diplomiranih pravnika 747...
kokuz_sa

#50 Re: Kriminalistaika Sarajevo

Post by kokuz_sa »

za 44 radna mjesta u SIPI se prijavilo 1570 kandidata..
sto je najgore umjesto da kao u svakoj normalnoj drzavi da se imaju pravo prijaviti samo oni koji su zavrsili faks za kriminalistiku..ovdje su s eprijavljivali i oni sa veterinom,saobracajnim faksom i bilo kojim drugim NESRODNIM fakultetom..i sta da kriminalista ocekuje..
gledam na spisku je lik koji je najbolji student u historiji kriminalistike po starom sistemu sve 10-ke lik imao..
i nije prosao :shock:
Post Reply