Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Moderator: anex
- Sunrise00
#26 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Jesu to one kore sto idu u Pavlovu roladu, ledeni vjetar (nesto slicno) ? 
-
djana h
#27 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Cini mi se japanski vjetarSunrise00 wrote:Jesu to one kore sto idu u Pavlovu roladu, ledeni vjetar (nesto slicno) ?
Dugo sam cuvala recept za ovaj kolac i nisam se usudila da ga napravim bas zato sto sam se bojala da mi kora od bjelanjaka nece biti kao sto treba.Medjutim,vecinom mi uspije.Kazem vecinom jer ponekad izgubi na visini
- Sunrise00
#28 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
ma ja tako nekako i ledeni pravim i meni ispadne kako trebadjana77 wrote:Cini mi se japanski vjetarSunrise00 wrote:Jesu to one kore sto idu u Pavlovu roladu, ledeni vjetar (nesto slicno) ?![]()
Dugo sam cuvala recept za ovaj kolac i nisam se usudila da ga napravim bas zato sto sam se bojala da mi kora od bjelanjaka nece biti kao sto treba.Medjutim,vecinom mi uspije.Kazem vecinom jer ponekad izgubi na visini,a neznam zasto se to desi jer uvijek pravim na isti nacin i po receptu?
-
Shoshana
#29 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Sto se tice tih kora za torte i kolace (ne znam bas tacno o kojoj vrsti kora govorite, ali -) ako u te kore ide prasak za pecivo - onda je problem najcesce ovaj. Kada u tijesto dodajete brasno sa praskom - tijesto se ne smije vise miksati. Samo lagano kuhacom mijesati. Ako pogledate bilo koji kvalitetan kuhar, primijecete da postoji razlika u izrazima... "Umutiti jaja sa secerom", a u smjesu "umijesati brasno kojem je dodat prasak"... Ne znam zasto, al' znam da je tako 
-
No_oNe__
#30 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
pa dobro sad
meni vala nezgoda da sad dodjem nekoj prijateljici koja je rodila i kazem "de ziva bila da te malo ispipam po grudima, znas kontala sam praviti savrsenu pitu!"
hehehe
ja cu kako mi je mama rekla - usnu resicu
a kad rodim onda cemo imati bolju pitu
hahaha
meni vala nezgoda da sad dodjem nekoj prijateljici koja je rodila i kazem "de ziva bila da te malo ispipam po grudima, znas kontala sam praviti savrsenu pitu!"
hehehe
ja cu kako mi je mama rekla - usnu resicu
a kad rodim onda cemo imati bolju pitu
hahaha
-
No_oNe__
#31 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
kako cu znati koje je brasno glatko a koje ostro??
jel nas zlatni puder glatko brasno
kod mene u prodavnicama ima samo 2 tipe brasna od dva proizvodjaca ...
barem kako ja znam 
kod mene u prodavnicama ima samo 2 tipe brasna od dva proizvodjaca ...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#32 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Jeste, zlatni puder je glatko.No_oNe__ wrote:kako cu znati koje je brasno glatko a koje ostro??
kod mene u prodavnicama ima samo 2 tipe brasna od dva proizvodjaca ...barem kako ja znam
A inace pitaj prodavace, oni bi ti trebali odgovoriti, jel.
-
lalanje
#33 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
da li se svak otjesto (za kifle, hljeb, bilo sta sto se umjesi) sa kvascem mora prvo ostaviti da nadodje pa onda kad od njega ofrmiras zeljeni oblik opet ga ostaviti da nadodje? do sad dva put pokusala kifle praviti, ispale tvrde ko kamen, ali samo jednom pustila da tjesto nadodje, umotala kifle i odma pekla, bez ponovnog naadolazenja, jel u tome stos?
- Michun
#34 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Nadam se da nije bilo pitanje ali kad smo kod kolaca ja sam poguzija a znam i dobro praviti - moderni ovi kolaci od sira mi ne uspjevaju, posebno ovi sto se ne peku. Kupila i mascarpone, keks drobila pa stavljala na dno tepsije, ma nidje veze 
Imal' recept neko ili neki tip? Hvala
Imal' recept neko ili neki tip? Hvala
-
lalanje
#35 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Evo od mene najjednostavniji recept za cheesecake:
kora:
u serpi rastopi jedan maslac (250 gr) sa 3 v.kasike meda. Kad s eto sjedini saspi u 300 gr mljevenog keksa, rukama umuti koru i popodi kalup.
krema:
1. jedno pakovanje zelatine pripremi prema uputstvu (sto znaci da ces ga prvo preliti sa 4 kasike vode i ostaviti da nabubri, nakon 10 minuta ces to staviti na ringlu da se zagrije i postane tecno), u ovom slucaju, prelij ga s vodom i stavi sa strane. dok cekas da prodje 10 minuta ti
2. pomjesas 500 gr sira (koristim meggle light onaj obicni) sa sokom od 1 limuna i 200 gr secera u prahu.
3. u drugu posudu izmjesaj 400 gr slatkog vrhnja (napravi slag)
4. zelatinu rastopi, rastopljenu mikserom umjesaj u zdjelu sa sirom
5. kad se sjedini u to dodaj slag idalje mjesaj malo mikserom, da se smjesa izjednaci.
na pripremljeni "pod" naspi ovu smesu i ostavi u frizideru 2-3- sata.
eh sad, na to sve mozes dodati sta god zelis, vecina stavi voce sa preljevom za torte, ali ja samo uzmem mermeladu od kuina, dodam joj malkice vode, izmiksam je u blenderu i prelijem preko, da bude kao neki crveni sos preko kolaca.
etooooooooooooo
kora:
u serpi rastopi jedan maslac (250 gr) sa 3 v.kasike meda. Kad s eto sjedini saspi u 300 gr mljevenog keksa, rukama umuti koru i popodi kalup.
krema:
1. jedno pakovanje zelatine pripremi prema uputstvu (sto znaci da ces ga prvo preliti sa 4 kasike vode i ostaviti da nabubri, nakon 10 minuta ces to staviti na ringlu da se zagrije i postane tecno), u ovom slucaju, prelij ga s vodom i stavi sa strane. dok cekas da prodje 10 minuta ti
2. pomjesas 500 gr sira (koristim meggle light onaj obicni) sa sokom od 1 limuna i 200 gr secera u prahu.
3. u drugu posudu izmjesaj 400 gr slatkog vrhnja (napravi slag)
4. zelatinu rastopi, rastopljenu mikserom umjesaj u zdjelu sa sirom
5. kad se sjedini u to dodaj slag idalje mjesaj malo mikserom, da se smjesa izjednaci.
na pripremljeni "pod" naspi ovu smesu i ostavi u frizideru 2-3- sata.
eh sad, na to sve mozes dodati sta god zelis, vecina stavi voce sa preljevom za torte, ali ja samo uzmem mermeladu od kuina, dodam joj malkice vode, izmiksam je u blenderu i prelijem preko, da bude kao neki crveni sos preko kolaca.
etooooooooooooo
- Michun
#36 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Puno hvala...proba u sljedecem pms-u 
-
lalanje
#37 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
nekad se desi da ovaj kolac ne dozivi zoru
a ima li ko meni odgovoriti za tjesto sto ne znam spremati? pleaaaaaseeeeee
a ima li ko meni odgovoriti za tjesto sto ne znam spremati? pleaaaaaseeeeee
- amiria
#38 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Moja mama kad pravi bilo hljeb, bilo kiflice, uvijek nakon sto formira zeljeni oblik ostavi jos oko 20 min (nekad malo duze, nekad krace, zavisi od temperature u kuci) da jos malo nadodje, pa tek onda stavi u zagrijanu rernu da se pece.
-
Shoshana
#39 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Tijesta sa kvascem su u sustini jako jednostavna... Mada je potrebno iskustvo. Ja naucila hljebove praviti kroz rat, i nema brasna, zitarice i oblika koji necu napraviti... Naravno, unistila sam dobar vagon zitarica dok sam sve isprobalalalanje wrote:da li se svak otjesto (za kifle, hljeb, bilo sta sto se umjesi) sa kvascem mora prvo ostaviti da nadodje pa onda kad od njega ofrmiras zeljeni oblik opet ga ostaviti da nadodje? do sad dva put pokusala kifle praviti, ispale tvrde ko kamen, ali samo jednom pustila da tjesto nadodje, umotala kifle i odma pekla, bez ponovnog naadolazenja, jel u tome stos?
Za sve hljebove/hljepcice tijesto se ostavi da naraste prvi puta kada se zamijesi, a drugi puta kada se napravi oblik. Nekada u receptu pise 'da udvostruci velicinu'... Ja se toga drzim pri 'prvom nadolazenju' a kada sam vec napravila oblik, pridrzavam se pravila da kada lagano prstom pritisnes tijesto - ono se vrati nazad.
Ne trebas cekati da naraste drugi puta ako zelis tijesto prziti (kao ustipke), ili ako zelis praviti 'suplje pogacice' tipa 'pita bread'...
Dalje, sto je tijesto mekse zamijeseno - to ce 'rupe' u gotovom proizvodu biti vece - nesto poput somuna. Sto je tijesto tvrdje zamijeseno - to ce 'rupe' biti manje i hljeb ce biti vazdusastiji. Na primjer za kifle - uviek zamijesim potvrdo, inace sutradan budu zilave...
Ako zelis praviti pita bread, zamijesis isto tijesto kao i za obicni hljeb (dovoljno tvrdo da se moze razvaljati oklagijom). Sacekas da naraste jednom, premijesis i razvaljas tanko (jedno 4-6 mm debljine)...Dobro ugrijes rernu i u njoj nepodmazan pleh. Vazno je da je pleh vruc i da nije podmazan. Razvaljano tijesto izrezati ili vaditi krugove casom i poredati na vreo pleh. Neka je vatra dosta jaka, da bi lepinjice stigle dobiti boju (ne treba ih peci vise od par minuta. Cim pocnu zutjeti - gotove su. Ja ih obicno poredam po resetci da se ohlade (da se ne bi oznojile odozdo, ali ih pokrijem sa dvije-tri krpe da bi omeksale. Ako se ne pokriju - ostace hrskave.
Dalje, sa hljebom, veci je fol dobar hljeb ispeci, nego zamijesiti. U pravilu, sto je tijesto tanje (lepinjice, kiflice itd) to je temperatura veca, a duzina pecenja kraca. Moja mama je uobicavala reci da je hljeb gotov kada pocne 'setati' po tepsiji. Ono - kada tepsiju prodrmas... Medjutim - ako pecem vise hljebova odjednom, ja smanjim vatru pa ostavim jos jedno 15-20 minuta na tihoj vatri nakon tog 'setanja' - inace mi se dogadjalo da hljeb koji je bio 'dobro pecen' prvog dana pocne da se kvari treceg dana. Mada - iz iskustva - dosta toga je od rerne do rerne.... Nedavno smo kupili novi sporet i sve sam uredno spaljivala jedno mjesec dana dok nisam naucila da na novom sporetu odbijem jedno 20 stepeni
Jos dok mi je pri pameti... za slatka tijesta (savijace) mnogo je bolje uzimati svjezi kvasac. Ta su tijesta u pravilu mnogo teza (secer i masnoce) te se teze i sporije dizu. U hljebovima gdje ima dosta crnog brasna, klica, ljuspica, zobi, sjemenki itd, stavim kvasac, ali obavezno stavim i bikarbonat (amonium bikarbonat volim vise od sode jer ne ustavlja ruzan ukus). U 'brza tijesta' (pogace, lokume itd) prasak za pecivo neophodno 'trazi' neku vrstu kiseline... MI najcesce koristimo jogurt ili pavlaku, ali se moze zamijesiti i sa dzemom, sokom, sircetom, vocem ili bilo cime sto ima u sebi kiseline. Jedino - takvo tijesto ne smije predugo stajati. Treba se odmah peci inace se hemijski proces zavrsi prije nego sto tijesto dodje u rernu, pa - mada naraste - ostane tvrdo.
-
debela
#40 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
zene, postoji li ikakva varijanta besamel sosa bez brasna? listala sam coolinariku ali samo klasicni recepti. ja bih neku zamjenu da je laksa za zeludac.
- ljubav_aha
#41 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
probaj kukurzno brasnodebela wrote:zene, postoji li ikakva varijanta besamel sosa bez brasna? listala sam coolinariku ali samo klasicni recepti. ja bih neku zamjenu da je laksa za zeludac.
-
debela
#42 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
probala ali opet isti vrag. brasno ko brasno 
-
debela
#43 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
e to nisam jos probala. hvala indigo 
- ljubav_aha
#44 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Indigo-X wrote:Probaj s gustinom.debela wrote:probala ali opet isti vrag. brasno ko brasnoNisam probala bas besamel al' ga stavljam u sosove jer je puno laksi od brasna.
kukurzno brasno je zdravije od psenicnog,no razumijem osjetljivost stomaka
zar gustin ne sadrzi skrob,kao i brasno
-
lalanje
#45 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Shoshana wrote:Tijesta sa kvascem su u sustini jako jednostavna... Mada je potrebno iskustvo. Ja naucila hljebove praviti kroz rat, i nema brasna, zitarice i oblika koji necu napraviti... Naravno, unistila sam dobar vagon zitarica dok sam sve isprobalalalanje wrote:da li se svak otjesto (za kifle, hljeb, bilo sta sto se umjesi) sa kvascem mora prvo ostaviti da nadodje pa onda kad od njega ofrmiras zeljeni oblik opet ga ostaviti da nadodje? do sad dva put pokusala kifle praviti, ispale tvrde ko kamen, ali samo jednom pustila da tjesto nadodje, umotala kifle i odma pekla, bez ponovnog naadolazenja, jel u tome stos?![]()
![]()
Za sve hljebove/hljepcice tijesto se ostavi da naraste prvi puta kada se zamijesi, a drugi puta kada se napravi oblik. Nekada u receptu pise 'da udvostruci velicinu'... Ja se toga drzim pri 'prvom nadolazenju' a kada sam vec napravila oblik, pridrzavam se pravila da kada lagano prstom pritisnes tijesto - ono se vrati nazad.
Ne trebas cekati da naraste drugi puta ako zelis tijesto prziti (kao ustipke), ili ako zelis praviti 'suplje pogacice' tipa 'pita bread'...
Dalje, sto je tijesto mekse zamijeseno - to ce 'rupe' u gotovom proizvodu biti vece - nesto poput somuna. Sto je tijesto tvrdje zamijeseno - to ce 'rupe' biti manje i hljeb ce biti vazdusastiji. Na primjer za kifle - uviek zamijesim potvrdo, inace sutradan budu zilave...
Ako zelis praviti pita bread, zamijesis isto tijesto kao i za obicni hljeb (dovoljno tvrdo da se moze razvaljati oklagijom). Sacekas da naraste jednom, premijesis i razvaljas tanko (jedno 4-6 mm debljine)...Dobro ugrijes rernu i u njoj nepodmazan pleh. Vazno je da je pleh vruc i da nije podmazan. Razvaljano tijesto izrezati ili vaditi krugove casom i poredati na vreo pleh. Neka je vatra dosta jaka, da bi lepinjice stigle dobiti boju (ne treba ih peci vise od par minuta. Cim pocnu zutjeti - gotove su. Ja ih obicno poredam po resetci da se ohlade (da se ne bi oznojile odozdo, ali ih pokrijem sa dvije-tri krpe da bi omeksale. Ako se ne pokriju - ostace hrskave.
Dalje, sa hljebom, veci je fol dobar hljeb ispeci, nego zamijesiti. U pravilu, sto je tijesto tanje (lepinjice, kiflice itd) to je temperatura veca, a duzina pecenja kraca. Moja mama je uobicavala reci da je hljeb gotov kada pocne 'setati' po tepsiji. Ono - kada tepsiju prodrmas... Medjutim - ako pecem vise hljebova odjednom, ja smanjim vatru pa ostavim jos jedno 15-20 minuta na tihoj vatri nakon tog 'setanja' - inace mi se dogadjalo da hljeb koji je bio 'dobro pecen' prvog dana pocne da se kvari treceg dana. Mada - iz iskustva - dosta toga je od rerne do rerne.... Nedavno smo kupili novi sporet i sve sam uredno spaljivala jedno mjesec dana dok nisam naucila da na novom sporetu odbijem jedno 20 stepeni
Jos dok mi je pri pameti... za slatka tijesta (savijace) mnogo je bolje uzimati svjezi kvasac. Ta su tijesta u pravilu mnogo teza (secer i masnoce) te se teze i sporije dizu. U hljebovima gdje ima dosta crnog brasna, klica, ljuspica, zobi, sjemenki itd, stavim kvasac, ali obavezno stavim i bikarbonat (amonium bikarbonat volim vise od sode jer ne ustavlja ruzan ukus). U 'brza tijesta' (pogace, lokume itd) prasak za pecivo neophodno 'trazi' neku vrstu kiseline... MI najcesce koristimo jogurt ili pavlaku, ali se moze zamijesiti i sa dzemom, sokom, sircetom, vocem ili bilo cime sto ima u sebi kiseline. Jedino - takvo tijesto ne smije predugo stajati. Treba se odmah peci inace se hemijski proces zavrsi prije nego sto tijesto dodje u rernu, pa - mada naraste - ostane tvrdo.
Vau. Ovo se zove kompletan i kompaktan odgovor. Veoma, veoma, hvala, copy-paste sam ga da znam od sada kako da se ponasam sa tjestom. Respect shoshana!
-
Shoshana
#46 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Molim
Sad vidjeh Debelin zahtjev za bijelim sosom bez brasna. Nisam bas neki velemajstor za sosove, al' kol'ko ja znam, samo tri varijante za zguscavanje tekucine postoje:
1) skrob bilo koje vrste
2) zelatin
3) kuhanje zumanjka sa smetanom (svjezim vrhnjem)...
Najlaksi za probavu bi vjerovatno bio taj sa zelatinom. Daleko najukusniji je sos od zumanjca, vrhnja i putera (+ sta vec hoces da ti sos ima kao ukus, recimo sir)... mmmm ....
hebo te, zasto ja uopste zalazim na ove teme, sad ope' gladna
Sad vidjeh Debelin zahtjev za bijelim sosom bez brasna. Nisam bas neki velemajstor za sosove, al' kol'ko ja znam, samo tri varijante za zguscavanje tekucine postoje:
1) skrob bilo koje vrste
2) zelatin
Najlaksi za probavu bi vjerovatno bio taj sa zelatinom. Daleko najukusniji je sos od zumanjca, vrhnja i putera (+ sta vec hoces da ti sos ima kao ukus, recimo sir)... mmmm ....
- mO k3
#47 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
zelatin se pravi od svinjeske koze.... ako nisi znaoShoshana wrote:Molim![]()
1) skrob bilo koje vrste
2) zelatin
Ali za zgusavanje tekucine mozes da koristis i agar-agar... mada ja sumljam da to mozes u bih naci..
Mozes npr neko sose sa ribanim krompirom da zguzas , poslije mozes to sosu da procjedis ili ne ..do tebe je..
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#48 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Nije znao, vec znala.Ženski Dr.Med wrote: zelatin se pravi od svinjeske koze.... ako nisi znao
Ali za zgusavanje tekucine mozes da koristis i agar-agar... mada ja sumljam da to mozes u bih naci..
Mozes npr neko sose sa ribanim krompirom da zguzas , poslije mozes to sosu da procjedis ili ne ..do tebe je..
A ako ti nisi znao postoji i zelatin na govedjoj a i na biljnoj bazi.
- ljubav_aha
#49 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
ne spominjite zelatin
molim vas
prosto mi se smuci
oh,pa ako volite muschmalows,eto vam divna prilika da dozvite bliski susret sa jos jednim smecem od hrane
oh,pa ako volite muschmalows,eto vam divna prilika da dozvite bliski susret sa jos jednim smecem od hrane
- ljubav_aha
#50 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
hadzinice,HVALA
bila sam malo zbunjena,jer je pitala da koristi nesto umjesto brasna,ali je ipak prihvatila savjet za gustin,koji ima sastav skroba,vejrovatno se ipak lakse absorbira u hrani i tim nacinom je laksi tokom protoka hrana kroz degustivni trakt ,preporucila sma kukuruz,koji je doslvovno metla za ciscenje crijeva,ali vjerovatno je tezak za osjetljiv organizam