VW Golf vs Škoda Octavia

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

whow

#26 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by whow »

jefferson wrote:
Problemi sa turbinom su skupa zajebancija i nisu prisutani samo kod Skode nego i dosta drugih vozila. Meni se cini da turbinu treba uvrstiti u grupu "potrosnih djelova" koji se obavezno mjenjaju tj. servisiraju nakon odredenog perioda poput recimo plocica/ discova za kocnice , remenova ili vodene pumpe. Ta turbina , odnosno strah od mogucih kvarova je izmedu ostalog i razlog zbog kojig preferipam vozila sa motorima bez turba, posebno ako se ima u vidu napredak u tehnologiji koji je postignut na ovim motorima. Ovo naravno uveliko smanjuje troskove odrzavanja . Nekvalitetno gorivo je jedan od faktora koji doprinosi radu turbine iako mislim da turbina "ode" neovisno od goriva , kako inace objasniti da ljudi u njemackoj mjenjaju turbinu ne 180 hiljada km. Svaka tehnologija ima tu neku problematicnu stranu i turbo tehnologija nije izuzetak. Ljudi se cesto zaklinju u tu TDI tehnologiju mada ako cemo posteno govoriti kada se u cijenu odrzavanja jedne TDI vozilice dodaju tipicni kvarovi koji su prisutni , skuplje odrzavanje te skupa zamjena /reparacija turbine usudio bih se tvrditi da je benzinjara i pored vece potrosnje isplatljivija opcija posebno ako se ima u vidu u startu veca cjena turbo masine al' hajde ti to sada nekome objasni kada se nasi ljudi zaklinju u TDI tehnologiju . Dakle glede teme VW Golf vs Skoda Oktavija ako uzmes Oktaviju sa jednim od benzinskih non turbo masina mislim da si pogodio pravu opciju jer cete u startu kostati dosta jeftinije plus neces imati skupe popravke turbine , odrzavanje ce biti jeftinije , benzin definitivno vozi kultiviranije od dizela .
whow nek si me prosvjetlio. Evo idem u BiH za sedmicu i odmah cu prodati skodu i kupiti 2.0 benzin, jer nema turbo. To sto je gorivo 2km po litri nema veze, jer ipak neko ko zivi u kanadi bolje zna sta meni odgovara u BiH!
Inace whow malo bolej prati downsizing, danas je trend turbo masina! To sto nije trend u Americi i kanadi nesto zaboli k... ove sto voze u evropi!
Ti si pravo ljut jarane i to 24-7 , daj ba malo odmori . Niko tebe ne prosvjecuje , samo daj ba malo tolerantnije i kulturnije. Imamo suprotna misljenja i super. Stalno istices dobro stojeca , obrazovana familija a ponasanje katastrofa :-) :-) .Mislim da 15 godina na vlasti ipak nije dovoljno dug period da se napravi tranzicija iz gunja i opanaka u cipele i odjelo . Hajd ti pozdravi rejsa.
jefferson

#27 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

whow wrote:
jefferson wrote:
Problemi sa turbinom su skupa zajebancija i nisu prisutani samo kod Skode nego i dosta drugih vozila. Meni se cini da turbinu treba uvrstiti u grupu "potrosnih djelova" koji se obavezno mjenjaju tj. servisiraju nakon odredenog perioda poput recimo plocica/ discova za kocnice , remenova ili vodene pumpe. Ta turbina , odnosno strah od mogucih kvarova je izmedu ostalog i razlog zbog kojig preferipam vozila sa motorima bez turba, posebno ako se ima u vidu napredak u tehnologiji koji je postignut na ovim motorima. Ovo naravno uveliko smanjuje troskove odrzavanja . Nekvalitetno gorivo je jedan od faktora koji doprinosi radu turbine iako mislim da turbina "ode" neovisno od goriva , kako inace objasniti da ljudi u njemackoj mjenjaju turbinu ne 180 hiljada km. Svaka tehnologija ima tu neku problematicnu stranu i turbo tehnologija nije izuzetak. Ljudi se cesto zaklinju u tu TDI tehnologiju mada ako cemo posteno govoriti kada se u cijenu odrzavanja jedne TDI vozilice dodaju tipicni kvarovi koji su prisutni , skuplje odrzavanje te skupa zamjena /reparacija turbine usudio bih se tvrditi da je benzinjara i pored vece potrosnje isplatljivija opcija posebno ako se ima u vidu u startu veca cjena turbo masine al' hajde ti to sada nekome objasni kada se nasi ljudi zaklinju u TDI tehnologiju . Dakle glede teme VW Golf vs Skoda Oktavija ako uzmes Oktaviju sa jednim od benzinskih non turbo masina mislim da si pogodio pravu opciju jer cete u startu kostati dosta jeftinije plus neces imati skupe popravke turbine , odrzavanje ce biti jeftinije , benzin definitivno vozi kultiviranije od dizela .
whow nek si me prosvjetlio. Evo idem u BiH za sedmicu i odmah cu prodati skodu i kupiti 2.0 benzin, jer nema turbo. To sto je gorivo 2km po litri nema veze, jer ipak neko ko zivi u kanadi bolje zna sta meni odgovara u BiH!
Inace whow malo bolej prati downsizing, danas je trend turbo masina! To sto nije trend u Americi i kanadi nesto zaboli k... ove sto voze u evropi!
Ti si pravo ljut jarane i to 24-7 , daj ba malo odmori . Niko tebe ne prosvjecuje , samo daj ba malo tolerantnije i kulturnije. Imamo suprotna misljenja i super. Stalno istices dobro stojeca , obrazovana familija a ponasanje katastrofa :-) :-) .Mislim da 15 godina na vlasti ipak nije dovoljno dug period da se napravi tranzicija iz gunja i opanaka u cipele i odjelo . Hajd ti pozdravi rejsa.
Ti svako malo otkrivas toplu vodu. Dobro ti ej neko vec rekao, nema teme da se "uber pametolog" iz Edmontona ne javi sa svojim iskustvom u kanadi!
citroen

#28 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by citroen »

Stvarno WhoW ne kontam kakve veze ima reis sa ovom temom,ohladi malo covjece,tema moze biti interesantna.... :? :?
jefferson

#29 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

citroen wrote:Stvarno WhoW ne kontam kakve veze ima reis sa ovom temom,ohladi malo covjece,tema moze biti interesantna.... :? :?
Ma eto, nek nas prosvjetli da turbo ne valja, da je potrosna roba. Jebote neki stvarno zive u lalalandu!
To sto je Octavia sve potukla prodajom u BiH i mnogim drugim zemljama haman nema nikakve veze.
Ja bi to auto opet uzeo, pogotovo ovu redizajniranu verziju!
rahmanjin

#30 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by rahmanjin »

Vozio sam se u redizajniranoj Octaviji kao suvozac i mogu reci da na duze relacije nije bas udobna. Doduse ja jesam visok pa nisam mogao naci odgovarajuci polozaj al eto to je moj utisak. Ostalo je ok.
jefferson

#31 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

rahmanjin wrote:Vozio sam se u redizajniranoj Octaviji kao suvozac i mogu reci da na duze relacije nije bas udobna. Doduse ja jesam visok pa nisam mogao naci odgovarajuci polozaj al eto to je moj utisak. Ostalo je ok.
Pa dobro, Octavia nije bas pojam udobnosti, ali mislim da bi mogli to rjesiti sa malo boljim sjedistima.
rahmanjin

#32 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by rahmanjin »

jefferson wrote:
rahmanjin wrote:Vozio sam se u redizajniranoj Octaviji kao suvozac i mogu reci da na duze relacije nije bas udobna. Doduse ja jesam visok pa nisam mogao naci odgovarajuci polozaj al eto to je moj utisak. Ostalo je ok.
Pa dobro, Octavia nije bas pojam udobnosti, ali mislim da bi mogli to rjesiti sa malo boljim sjedistima.
Mislim da ce i to rijesiti sa sljedecim modelom, a sto se ostalog tice samo neka nastave ovako.
jefferson

#33 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

fixitagaint wrote:turbo punjac doduse koncepcijski nije trajan zbog prevelikog zagrijavanja i prevelike brzine vrtnje rotora.
dakle Octavia 1.6 ili 2.0.

a stvarno ova nova generacija Octavije (prije facelifta) je potvrda.
Dobro, imas turbina koje dugo traju, koliko i sam motor.
Mislim da je prije svega gorivo+ulje bitno koliko ce trajati!
whow

#34 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by whow »

fixitagaint wrote:turbo punjac doduse koncepcijski nije trajan zbog prevelikog zagrijavanja i prevelike brzine vrtnje rotora.

Eto mene popljuvase zbog vrlo slicne izjave. Kao sto rekoh , imao sam vozila sa turbom bez turba , V6 , V8 , i tvrdim da je turbo masina bacanje love prvo zbog vece cijene kod kupovine novih vozila onda zbog skupljeg odrzavanja pa tu dodaj jedno 2 hiljade eura za novi turbo an 120 hiljada , dakle sto dobijes na mostu izgubis na cupriji. Sto se tice samog osjecaj voznje i rafiniranosti jasno je da vise cilidara znaci rafiniranija voznja . Obzirom da nisam licnost poput Jeffersona koji iako jos uvjek student ( i to zadnjih deset godina) cesto " poslovno" vozi lexusov SUV -line up, njih pet sest , svaki vrijedi preko 50 000 dolki . Ja sa druge strane moram da radim da bih prezivio , za svaki cent imam pokrice a od sluzbenih vozila i ponekad provozam pick-up truck ili ford ili chevy combi . Imao sam priliku da vozim Ford-350 sa V10 i to je stvarno vrhunski rafinirana masina kojoj slabo koja turbo masina moze parirati . Glede rejsa , mislim da Jeffersona stipendira IZ ili neko iz BiH obavjestajnih sluzbi jer ko bi drugi nekome dao 10 godina stipendiju u Americi . Tip nema posla ali voza najskuplja auta poslovno iako je prema sopstvenom priznanju student na stipendiji zadnjih deset godina, svako malo ide u Bosnu , mudar kao sam Tunjo Filipovic. Vozi Passat iako je student i ne radi. Ja dok sam stidirao vozio sam Chevy sprint koji sam platio $1600 dollara ali sam svaki od tih 1600 dollara sam posteno zaradio . Vjerujem da Jeferson govori istinu kada kaze da je iz "videnije familije " i ne bi me zacudilo i da mu je babo i sam BiH ambasador i clan diplomatskog kora. Iako je tip mladi od mene jedno 20 godina nade sebi za pravi da svada prepire i vrijeda 20 godina starijeg covjeka sto je drskost i primitivizam svojstvena nekome iz ove nove BiH elite koja uziva dok narod gladuje . Dakle moja poenta je da imam pravo na svoje misljenje i da jedana nekulturna tipcina poput Jefersona koji ljencari na tudzoj grbaci tu ne moze nista uciniti.
emko1234

#35 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by emko1234 »

samo da vas pozdravim..nije me dugo bilo pa da vidim kako je na najzesces frontu na ovom nasem lijepom forumu :D
vidim da je whow malo nalektrisan mada ga i jeff ne stedi :D
o tomi...octavia brate..imam je i sad i ne da sam prezadovoljan iako je 7 godina stara..akobogda ide sad pocetkom jeseni na zamjenu..odsluzila je posteno pa eto vidim da je na tapeti i i taj 1.4tsi motor..jedna od dvojbi je sta da se uzme za fil haube..tdi il tsi..koliko mi se cini a mozda grijesim postoji i 1.4tsi sa 140ks pa sam na tog konkretno mislio..ado mudro zbori kad kaze da je mala kubikaza u velikom autu sumnjiva..al mislim da taj motor(140)ks ima dovoljno i snage i momenta..jos jedan razlog za kupnju oktavije,neko je naveo cijene..mislim da je golfac dosta skuplji pogotovo 2.0tdi s highline opremom..a oktavia s elegane paketom daje vise nego golf s highline opremom..
jefferson

#36 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

whow wrote:

Eto mene popljuvase zbog vrlo slicne izjave. Kao sto rekoh , imao sam vozila sa turbom bez turba , V6 , V8 , i tvrdim da je turbo masina bacanje love prvo zbog vece cijene kod kupovine novih vozila onda zbog skupljeg odrzavanja pa tu dodaj jedno 2 hiljade eura za novi turbo an 120 hiljada , dakle sto dobijes na mostu izgubis na cupriji. Sto se tice samog osjecaj voznje i rafiniranosti jasno je da vise cilidara znaci rafiniranija voznja . Obzirom da nisam licnost poput Jeffersona koji iako jos uvjek student ( i to zadnjih deset godina) cesto " poslovno" vozi lexusov SUV -line up, njih pet sest , svaki vrijedi preko 50 000 dolki . Ja sa druge strane moram da radim da bih prezivio , za svaki cent imam pokrice a od sluzbenih vozila i ponekad provozam pick-up truck ili ford ili chevy combi . Imao sam priliku da vozim Ford-350 sa V10 i to je stvarno vrhunski rafinirana masina kojoj slabo koja turbo masina moze parirati . Glede rejsa , mislim da Jeffersona stipendira IZ ili neko iz BiH obavjestajnih sluzbi jer ko bi drugi nekome dao 10 godina stipendiju u Americi . Tip nema posla ali voza najskuplja auta poslovno iako je prema sopstvenom priznanju student na stipendiji zadnjih deset godina, svako malo ide u Bosnu , mudar kao sam Tunjo Filipovic. Vozi Passat iako je student i ne radi. Ja dok sam stidirao vozio sam Chevy sprint koji sam platio $1600 dollara ali sam svaki od tih 1600 dollara sam posteno zaradio . Vjerujem da Jeferson govori istinu kada kaze da je iz "videnije familije " i ne bi me zacudilo i da mu je babo i sam BiH ambasador i clan diplomatskog kora. Iako je tip mladi od mene jedno 20 godina nade sebi za pravi da svada prepire i vrijeda 20 godina starijeg covjeka sto je drskost i primitivizam svojstvena nekome iz ove nove BiH elite koja uziva dok narod gladuje . Dakle moja poenta je da imam pravo na svoje misljenje i da jedana nekulturna tipcina poput Jefersona koji ljencari na tudzoj grbaci tu ne moze nista uciniti.
Ja sam tebi whow davno rekao, a ti opet se jovo na novo frustrisas!
Neko mora tegliti da bi ja uzivao???? Mislim ono, sto bi ja radio kad imaju poreski obveznici u BiH ili jos bolje, dijaspora, posebno kanadska, koja salje pare u BiH, onda famElija trosi, pa porez meni dodje i ja fino uzivam??? Zar nije tako??? Sad mi OD Plava i Gusinja se jel trebamo stiditi sto uzivamo?
Ako hoces bas da znas, evo sad sam sa vikenda na Floridi. Nafte nema, ma milina, a tek resorani i djevojke (mojne reci reisu za ovo, znas da smo mi instant muslimani).
jefferson

#37 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

emko1234 wrote:samo da vas pozdravim..nije me dugo bilo pa da vidim kako je na najzesces frontu na ovom nasem lijepom forumu :D
o tomi...octavia brate..imam je i sad i ne da sam prezadovoljan iako je 7 godina stara..akobogda ide sad pocetkom jeseni na zamjenu..odsluzila je posteno pa eto vidim da je na tapeti i i taj 1.4tsi motor..jedna od dvojbi je sta da se uzme za fil haube..tdi il tsi..koliko mi se cini a mozda grijesim postoji i 1.4tsi sa 140ks pa sam na tog konkretno mislio..ado mudro zbori kad kaze da je mala kubikaza u velikom autu sumnjiva..al mislim da taj motor(140)ks ima dovoljno i snage i momenta..jos jedan razlog za kupnju oktavije,neko je naveo cijene..mislim da je golfac dosta skuplji pogotovo 2.0tdi s highline opremom..a oktavia s elegane paketom daje vise nego golf s highline opremom..
Ne znam, ja sam cuo da je ovaj od 122ks pravo dobar, a od ljudi koji su vozili 2.0 tdi (i ja sam taj vozio dosta puta u mnogim autima, ali i u Octaviji) kazu da ide bolje od tog motora! E sad, mislim da trebas sjest i probat jbg.
jefferson

#38 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

fixitagaint wrote:
jefferson wrote: Dobro, imas turbina koje dugo traju, koliko i sam motor.
dobro, al ima ona fora gdje savjetuju da nakon voznje turbo auto treba ostaviti da radi u leru par minuta da se turbina ohladi (jer gasenjem motora prestaje cirkulacija ulja), pa tek onda ga ugasiti.
e jbg, ne bas par minuta, ali koliko znam neko pravilo je 10-tak sekundi, i prije zaustavljanja malo smiriti voznju!
citroen

#39 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by citroen »

emko1234 wrote:samo da vas pozdravim..nije me dugo bilo pa da vidim kako je na najzesces frontu na ovom nasem lijepom forumu :D
Emko welcome back,ja kad bih birao izmedju TDI i TSI sad ,izabrao bih 1.4 tsi 120KS a moze i ova proci od 140KS :thumbup: :thumbup:
emko1234

#40 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by emko1234 »

jefferson wrote:
Ne znam, ja sam cuo da je ovaj od 122ks pravo dobar, a od ljudi koji su vozili 2.0 tdi (i ja sam taj vozio dosta puta u mnogim autima, ali i u Octaviji) kazu da ide bolje od tog motora! E sad, mislim da trebas sjest i probat jbg.

jeff* imam ja i 2.0tdi samo ne znam jel u ovoj facelift oktaviji pd il cr tdi..nisam se raspitao..ja sam recimo fan turba al ako taj turbo ima racunicu..dakle da ide,da ne trosi i da nije stalno mislit ocel ga stara ostavit u leru kad krene kuci s posla il ce sestra zurit na fax i nece imat vremena da ceka 5 min ..
emko1234

#41 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by emko1234 »

citroen* zahvaljujem na toploj dobrodoslici :D pa to je i dilema mada je i meni teza malo ta strana gdje taj turbo :D
citroen

#42 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by citroen »

jefferson wrote:
fixitagaint wrote:
jefferson wrote: Dobro, imas turbina koje dugo traju, koliko i sam motor.
dobro, al ima ona fora gdje savjetuju da nakon voznje turbo auto treba ostaviti da radi u leru par minuta da se turbina ohladi (jer gasenjem motora prestaje cirkulacija ulja), pa tek onda ga ugasiti.
e jbg, ne bas par minuta, ali koliko znam neko pravilo je 10-tak sekundi, i prije zaustavljanja malo smiriti voznju!
Ja to obavezno radim,sacekam desetak sekundi nakon krace voznje, a kod duze znam i cijelu minutu ostavit u leru da odradi,hebi ga tako pise u fabrickom uputstvu o koristenju
whow

#43 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by whow »

jefferson wrote:
whow wrote:

Ja sam tebi whow davno rekao, a ti opet se jovo na novo frustrisas!
Neko mora tegliti da bi ja uzivao???? Mislim ono, sto bi ja radio kad imaju poreski obveznici u BiH ili jos bolje, dijaspora, posebno kanadska, koja salje pare u BiH, onda famElija trosi, pa porez meni dodje i ja fino uzivam??? Zar nije tako??? Sad mi OD Plava i Gusinja se jel trebamo stiditi sto uzivamo?
Ako hoces bas da znas, evo sad sam sa vikenda na Floridi. Nafte nema, ma milina, a tek resorani i djevojke (mojne reci reisu za ovo, znas da smo mi instant muslimani).
Ti si meni bog , tajni agent IZ . A to za djevojke cisto simnjam jer da imas bar jednu ne bih "visio" na internetu 24/7 i vjerovatno bi bio manje isfrustriran.
jefferson

#44 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by jefferson »

Sto bi rekli ovdje u americi kod nas :D to se zove multitasking! Sta ces kad nista ne radim po cijeli dan pa mogu ovdje s tobom da supljiram onako ponekad! Jbg, dok ti radis ja supljiram, a dok ti radis ja se opet provodim!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#45 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by Bobi »

jefferson wrote:

Dobro, imas turbina koje dugo traju, koliko i sam motor.
Da, sve novije turbine imaju vodeno hladjenje a u izradi dijelova koriste se legure Al-Ti i Fe-Mo(usput 1 kg Molibdena je 50 KM :D) tako da mogu trajati ured k`o i motor :).
madner

#46 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by madner »

Meni Octavia bila premala, sjeo kao suvozac i izjebo se. Isto prostora kao u Golfu II.

Doduse bila je starija verzija, ali opet: kolica :D
drastic

#47 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by drastic »

[quote="whow]Ti si meni bog , tajni agent IZ . A to za djevojke cisto simnjam jer da imas bar jednu ne bih "visio" na internetu 24/7 i vjerovatno bi bio manje isfrustriran.[/quote][/quote][/quote]

I ja bi tako rekao
sto se tice motora sa turbom 99% slucajeva kvar nije na turbini samo sto je odlicna prilika majstorima da oderu levate.
drndalo

#48 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by drndalo »

citroen wrote:hebi ga tako pise u fabrickom uputstvu o koristenju
Ne mogu da vjerujem, najzad sam nasao da neko procita i primjenjuje sta je fabrika preporucila !!! :thumbup:

@Jeff

Problem tvoje turbine je vjerovatno bio u bratu (posto se desilo na 120.000 vjerovatno nije fabricka greska), malo se vjerovatno "tackalo" sa kolegama TDI-jasima, od semafora do semafora... Ako bi se nakon pola sata "jace" voznje, svratilo na kaficu "na brzaka", naravno da ulje ne bi stiglo da ohladi turbinu na neku normalu (turbina se vrti i do 100.000 o/min.). I uputstvo/savjet koji sam prvi put vidio uzivo 1987 na Toyota Celica Turbo 4WD koje glasi:"Nakon agresivnije voznje, ostaviti motor da radi na leru barem 30 sekundi prije gasenja".

Sumnjam da taj slucaj ima ista sa ikakvim gorivom, jer Turbo znaci da taj turbo-puhac, ubacuje dodatnu kolicinu zraka u komore za sagorijevanje u motoru, iako se sam ne nalazi u motoru... U dizelu se gorivu u komoru ubrizgava tek u samoj komori, tako da u cijelim usisnim kanalima nema mjesavine gorivo/zrak, nego samo zrak... Tako da gorivo ni sa pumpe "Braca Krstic" ne bi trebalo da utjece na rad turbine, jer gorivo nema nista s turbinom... Osim ako neki "strucnjak" ne prespoji crijevo goriva u turbinu drito...

Sto se tice teme same, ja bih isto uzeo Octaviu, jer za isto para dobijem vise auta, ali to sam ja...

I neko rece da je visok, pa se u Octaviji nije mogao namjestiti na duzem putu...? Nije valjda da misli da bi se u Golfu namjestio? Sve je to u 5 dkg. izmedju ostalog i pitanje ukusa, statusa, a nekima i finansija... :wink:

I ovima koji su se izjebali u staroj Octaviji poruka da je nova primjetno prostranija...
madner

#49 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by madner »

Dobro slazem se da je i Golf uzasan, kad covjek navikne na komfor u Opelu :D stvarno se ne moze pomiriti sa ovim tvrdim ovjesom i manjkom prostora :D

Inace to sto si naveo jeste fabricka greska, jer ako je tako turbina nije u stanju da podnese sve rezime rada.
drndalo

#50 Re: VW Golf vs Škoda Octavia

Post by drndalo »

Grijesis, nije da turbina ne podnosi sve rezime rada, ali tjeranje ima svoju cijenu, kako se turbina okrece npr. i po 100.000 puta u minuti, to je povelik stres za lezajeve oko kojih rotira, to je i pored podmazivanja kvalitetnim uljem ugrije na npr. 200 stepeni Celzijusa, kao i malu kolicinu ulja koja je u dodiru s njom. Kod pridrzavanja preporuka fabrike, dozvolis ulju iz motora, koje je npr. "samo" 100 stepeni Celzijusa, da docirkulise do turbine, a da ono vruce od 200 ode na "hladjenje" u motor... Time hladis turbinu na neku nizu temp. Kad to ne uradis, nego ga samo ugasis, ostavljas ono toplije ulje u kontaktu s turbinom, ne dozvoljavajuci mu hladjenje, a te temperaturne promjene dugorocno uticu na metal, ma kako kvalitetan bio...

Ti kao da kazes, kad ostavis auto bez ulja, to je ipak fabricka greska jer ga fabrika nije napravila sposobnog za sve rezime rada, kao i za onaj bez ulja... Dobro, malo pretjerujem, ali znas sta hocu reci... ;-)
Post Reply