"okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Michun

#26 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by Michun »

Nakamichi wrote:Ja mislim da ima neke logike, jer kako se u sustini dobija prehlada, bacili i virusi su uvjek oko nas samo ih tijelo "prima" usljed pada imuniteta koji se npr desi kada nam je hladno tj kad se tijelo ohladi do neke mjere, e sad ja kontam po tom sistemu da usljed "ohladjivanja" propuhom moze da se desi naslov teme, al normalno zimi, jbg to je moje misljenje.
Ne vidjeh tvoj post...raspisalaaaa se ja :D
zonbirile

#27 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by zonbirile »

pa znaju ljudi znanje,niska temperatura ne prija ni v. ni b.Nije kao kod nas vunene čarape do juna,a bogami kako je ove godine ljeto može i danas.Pa nije alđun đaba u augustu,okupaš se i miran do sljedećeg.
vertigo24

#28 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by vertigo24 »

neki wrote: tebe taj propuh bas udario :lol: :lol:
da da udario me...pa skontala neke stvari za razliku od tebe...;)
vertigo24

#29 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by vertigo24 »

metar_drva wrote:ovo
vertigo24 wrote: zar nije jasno tim bosancima da svi talenti...naucnici...itd...poticu upravo sa ovih prostora...
+ ovo
vertigo24 wrote:odoh ja malo od teme ali nisam mogla da ne prokomentarisem...stvarno me nervira glupost...
= :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ti ocigledno nisi procitao smajkanove gluposti...pa ti neke stvari nisu jasne sto sam napisala...al nisi ti kriv sto si takav ...tuzi roditelje ;)
metar_drva

#30 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by metar_drva »

vertigo24 wrote:
ti ocigledno nisi procitao smajkanove gluposti...pa ti neke stvari nisu jasne sto sam napisala...al nisi ti kriv sto si takav ...tuzi roditelje ;)
bježi ba, ti možeš pisati samo na temi "vic dana" :lol:
Loulou

#31 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by Loulou »

zonbirile wrote:samo Bosanci pate od propuha,zato gdje god uđeš padaš u nesvjest od smrada,uz onu staru-od smrada niko nije umro.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Ovih dana je u gradskom prijevozu nepodnošljivo. Naročito u situacijama kad osoba s očitim manjkom higijenskih navika podigne ruku i čuva se za držač, a to sve tebi ravno ispred face :-) :cry: a nemaš se gdje okrenut! Pa, ko ih ne bi naglavačke izbacio...

A sušenje kose fenom na +25 mi ne pada na pamet. Mislim, koja je svrha? Opereš kosu i istuširaš se, onda "opališ" fenom i preznojiš se k'o da se i nisi tuširao... :-)
vertigo24

#32 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by vertigo24 »

metar_drva wrote:
vertigo24 wrote:
bježi ba, ti možeš pisati samo na temi "vic dana" :lol:
hhahaha nisi me morao prosvijetliti znam da imam smisla za humor... :lol: ...idi cijepaj drva... i pazi da nisi na propuhu :lol:
metar_drva

#33 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by metar_drva »

vertigo24 wrote: hhahaha nisi me morao prosvijetliti znam da imam smisla za humor... :lol: ...idi cijepaj drva... i pazi da nisi na propuhu :lol:
jesi teška, jbt... iš, kokoško od mene više
neki

#34 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by neki »

vertigo24 wrote:
neki wrote: tebe taj propuh bas udario :lol: :lol:
da da udario me...pa skontala neke stvari za razliku od tebe...;)
blago tebi pa si skontala :-) :lol:
neki

#35 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by neki »

Loulou wrote: A sušenje kose fenom na +25 mi ne pada na pamet. Mislim, koja je svrha? Opereš kosu i istuširaš se, onda "opališ" fenom i preznojiš se k'o da se i nisi tuširao... :-)
Mislim da po balkanskoj teoriji ni fen nije dozvoljen...koja je razlika izmedju propuha na +30 i fena??
Zato ne koristite fen jer bi mogli fasovat upalu kakvu :-)
zonbirile

#36 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by zonbirile »

ni gel za tuširanje ni stick/dezodorans nisu preporučljivi,em su sa Zapada,em oštećuju kožu i ubijaju nagon mužijaka.
vertigo24

#37 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by vertigo24 »

zatvorite ovu temu...ubi propuh.....hahhaha... :lol: :lol: :lol: :lol:
neshto

#38 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by neshto »

prečesto tuširanje je jako loše za kožu, skida se zaštitni film (loj) i utiče na PH vrijednost kože...
SanskiBiser

#39 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by SanskiBiser »

Ja samo znam da nije dobro da vam neko prdne u lice, od tog vjetra moze se dobiti infekcija ociju, naucno dokazano, dakle ovakve aktivnosti kao na videu obavezno izbjegavati tj. ako praktikujete vec to radite na vlastitu odgovornost :roll: :shock:

zonbirile

#40 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by zonbirile »

neshto wrote:prečesto tuširanje je jako loše za kožu, skida se zaštitni film (loj) i utiče na PH vrijednost kože...
------------------------------
o tome niko nije pričao,priča je o godišnjem tuširanju o alđunu.
Loulou

#41 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by Loulou »

neki wrote:Mislim da po balkanskoj teoriji ni fen nije dozvoljen...koja je razlika izmedju propuha na +30 i fena?
:lol: :lol: :lol: :lol:
fakat :?
kockica_kockica

#42 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by kockica_kockica »

Sa svojih 13 godina po jakom vjetru sam isla voziti biciklo... Isti dan kad sam dosla kuci imala sam suzne oci i jedan obraz mi je bio gotovo ukocen... Nakon jednog dana kad se nasmijem moji roditelji su shvatili da mi se nesto desava jer su mi usta bila s jedne strane dok je druga bila poprilicno zategnuta.... Kod ljekara su mi dali uputnicu za Maksilofacijalnu ... prvo sam dobila blokadu iza uha taj dan i narednih 9 dana iza toga... u isto vrijeme sam primala druge injekcije u "debelo meso" koje se mogu davati i direktno u venu ali su moje bile toliko tanke da nije bilo sanse za to... 16 dana je moja golgota trajala svaki dan, prvo na jednu a onda na drugu injekciju.. moram reci da iza uha uvijek bodu u istu rupicu koju naprave prvi put... a onda se nakon 5 injekcija to mjesto upali toliko da bude dovoljno tvrdo da igla ne moze proci... oni pokusavaju dok ti ne daju tu injekciju... vrlo bolan proces... nakon 16 dana ides na neko grijanje kako god da se to mediicinski zove... i to traje narednih 7 dana...

moram reci da nisu mitske price niti budalastine.. iskreno to se moze svakome destiti.. ja sam to dobila pocetkom ljeta i na +30 isla sa vunenim salom i kapom doktoru svaki dan u tramvaj u kojem je bilo + 50 jer bez obzira kako toplo bilo meni ni dasak vjetra nije smio dotaci... sa tom kapom i salom sam zivjela mjesec dana na + 30 ....

svaki put kad operem kosu i ne osusim je dovoljno dobro osjetim blago zatezanje obraza.. i svaki put premrem od straha da mi se usta ponovo ne okrenu...
vox-populi

#43 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by vox-populi »

kockica_kockica wrote:Sa svojih 13 godina po jakom vjetru sam isla voziti biciklo... Isti dan kad sam dosla kuci imala sam suzne oci i jedan obraz mi je bio gotovo ukocen... Nakon jednog dana kad se nasmijem moji roditelji su shvatili da mi se nesto desava jer su mi usta bila s jedne strane dok je druga bila poprilicno zategnuta.... Kod ljekara su mi dali uputnicu za Maksilofacijalnu ... prvo sam dobila blokadu iza uha taj dan i narednih 9 dana iza toga... u isto vrijeme sam primala druge injekcije u "debelo meso" koje se mogu davati i direktno u venu ali su moje bile toliko tanke da nije bilo sanse za to... 16 dana je moja golgota trajala svaki dan, prvo na jednu a onda na drugu injekciju.. moram reci da iza uha uvijek bodu u istu rupicu koju naprave prvi put... a onda se nakon 5 injekcija to mjesto upali toliko da bude dovoljno tvrdo da igla ne moze proci... oni pokusavaju dok ti ne daju tu injekciju... vrlo bolan proces... nakon 16 dana ides na neko grijanje kako god da se to mediicinski zove... i to traje narednih 7 dana...

moram reci da nisu mitske price niti budalastine.. iskreno to se moze svakome destiti.. ja sam to dobila pocetkom ljeta i na +30 isla sa vunenim salom i kapom doktoru svaki dan u tramvaj u kojem je bilo + 50 jer bez obzira kako toplo bilo meni ni dasak vjetra nije smio dotaci... sa tom kapom i salom sam zivjela mjesec dana na + 30 ....

svaki put kad operem kosu i ne osusim je dovoljno dobro osjetim blago zatezanje obraza.. i svaki put premrem od straha da mi se usta ponovo ne okrenu...
Ma facijalis se sigurno moze dobiti, glupost je uposte i raspravljati o tome. Na drugoj temi je jedan forumas objasnio kako i zasto se dobija facijalis. Ja samo mislim da su odredjeni ljudi manje ili vise skloni facijalisu.

Opet moja prica iz Norveske. Lillehammer u novembru, znaci -25 je sasvim normalna temperatura za recimo 8 navecer. Da bih prevalio put od internata do kafica gdje smo izlazili, dakle nekih 750 metara setnje (tako kaze Google Maps), ja bih oblacio majicu, dzemper i dvije jakne, plus naravno kapa, omotan sav salom, samo oci vire, i rukavice. I opet bilo zima. Taj isti put su moje skolske kolegice, Norvezanke, prelazile mokre kose, tek istusirane, sa mini suknjicom i nekim minijaturnim cizmicama, naravno da se vide none, plus naravno otvoreni stomak. I nijednoj se nisu usta iskrivila, bar ne dok sam ja bio tamo.

Stvar navike. Ako te od malena roditelji o rodbina "cuvaju" od propuha, hladnoce, kise, snijega i slicnih stvari, normalno je da ti organizam kasnije nece podnositi sve to.
ronhill

#44 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by ronhill »

pricate gluposti, sve je stvar dugogodisnjih navika i koliko se organizam navikao na odredjene uslove
u nekoj zemlji na sjeveru, bila emisija na discoveryu, ljudi se zimi kupaju u bazenu u hladnoj vodi normala, usli likovi koji vode emisiju umrli od zime, morali ih utoplit da ne bi otisli u kurac

isti vrag je sa Gang rijekom u Indiji, ljudi koji se citav zivot kupaju u njoj (a u nju se ispustaju nevidjene kolicine iz kanalizacije, tu bacaju mrtva tijela) ne zaraze se iako rijeka ima 3000 puta vise stetnih bakterija od normalne rijeke.
da neko od nas udje u nju zarazio bi se iste sekunde
wendigo

#45 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by wendigo »

Fala narode, obrazovaste me + nasmijaste :-) :D .
kockica_kockica

#46 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by kockica_kockica »

ronhill wrote:pricate gluposti, sve je stvar dugogodisnjih navika i koliko se organizam navikao na odredjene uslove
u nekoj zemlji na sjeveru, bila emisija na discoveryu, ljudi se zimi kupaju u bazenu u hladnoj vodi normala, usli likovi koji vode emisiju umrli od zime, morali ih utoplit da ne bi otisli u kurac

isti vrag je sa Gang rijekom u Indiji, ljudi koji se citav zivot kupaju u njoj (a u nju se ispustaju nevidjene kolicine iz kanalizacije, tu bacaju mrtva tijela) ne zaraze se iako rijeka ima 3000 puta vise stetnih bakterija od normalne rijeke.
da neko od nas udje u nju zarazio bi se iste sekunde

Ja sam citav zivot zivjela na istom mjestu.. i svoj facijalis zaradila u svom komsiluku... pa mogu hladno reci ispred svoje zgrade....

Doktori kazu da mozes 10 000 puta izaci mokre glave na minus i da ti nista ne bude, ali i da dobijes upalu zivca jer facijalis jeste upravo to upala zivca, zbog toga sto si minut stajao na nekom prolazu na propuhu i ne znajuci da je propuh...

Posebno su opasni ovi ljetni dani kad je jako vruce... ventilator, propuh i slicne stvari su obicno nacini rashladjivanja, a toga se treba i te kako cuvati... jer nakon sto dobijes jednom facijalis sve ti je rizik, a ponovo dobiti facijalis moze da uzrokuje da vilica ostane tako i da se misici nikada ne vrate na svoje mjesto te da usta vjecno ostanu tako iskrivljena...

ja sam imala srecu da su se vratila... neki nisu imali...
dina_arajevo

#47 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by dina_arajevo »

Istina je da se moze facijalis dobti na propuhu, znam dvije osobe koje su ga imale i na svu srecu uspjesno izlijecile...
Lateeka

#48 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by Lateeka »

Evo jedne frisko izlijecene da vam svima dobro podvuce ''susiti kosu, sjedit' u zatvorenom naredna min 3 sata, pa tek onda izaci vani'' :-D Strasno mi uvijek islo na zivce kad cujem ''Ubice te propuh'', al' eto, jednom me ''ubio'' i nedaj Boze ikad ikad vise :)
Uvjerih se da ni godisnje doba nema veze s tim, jer sam zaradila facijalis u 3 popodne na 30 stepeni...slijedilo je mjesec i po dana torture sto tabletama, sto terapije kod fiziterapeuta (lampa, masaza, struja)...a da ne pricam da skoro 20 dana nisam smjela uopste da operem kosu :lol: Muka me nauci da od tada ostavljam jedan cijeli dan za pranje kose...komplikovano znam, ali barem zivimo u vremenu kada se na svakom cosku mogu zbaviti preparati da nam prljava kosa izgleda cisto, sto je super kompromis s obzirom cega nas spasava ;)
I da, zacudila sam se kako je mnogo muskih bilo na lijecenju u periodu kada sam i ja bila...cak njih 8, a 2 djevojke...znaci, fasijalis ne bira :P
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#49 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by Romeo 80 »

Samo bosance propuh ubija! :-) Naopak narod pa šta ćeš!
Ja ne znam samo kako uopšte smijemo izaći napolje. Možeš zamisliti te golgote, ti napolju a vjetar dune! :shock:
Risto Kuglarić

#50 Re: "okrenuće ti se usta" - mit ili istina?

Post by Risto Kuglarić »

zonbirile wrote:
Nakamichi wrote:Ja mislim da ima neke logike, jer kako se u sustini dobija prehlada, bacili i virusi su uvjek oko nas samo ih tijelo "prima" usljed pada imuniteta koji se npr desi kada nam je hladno tj kad se tijelo ohladi do neke mjere, e sad ja kontam po tom sistemu da usljed "ohladjivanja" propuhom moze da se desi naslov teme, al normalno zimi, jbg to je moje misljenje.
-------------------------------------
pa to i mi kažemo,samo eto endemski se dešava u Bosni,nigdje drugo.Pa i ce-ce muha hara samo Afrikom,propuh Bosnom.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Post Reply