How to dismantle an atomic bomb
Moderator: _BataZiv_0809
- sorge_sa
POP je druga ploca koja je mogla izazvat raspad U2......naime prvi album na kojem je doslo do koncepcijskih neslaganja je Achtung Baby.......u grupi postoje dvije struje.......jedna struja su Bono i The Edge.....Edge pogotovo prati sve sto se objavljuje, osluskuje, traga za novim i modernim rjesenjima, on je taj koji svojim konstantnim inovacijama pridonosi modernijem zvuku U2.....on je zagovarao promjene nakon Rattle And Hum.......i koji experimentisao na sljedeca tri albuma.....dok Adam Clayton i Larry Mullen Jr........su dio banda koji su klasicni rock'n'roll izraz......bubanj, bas, gitara i prziiiii.......POP album je maltene nezavrsen otisao na rezanje.......ako se neko sjeca Please, nju uzimam samo za primjer.......na albumu potpuno drugacije zvuci.....nego na single izdanju, koje se pojavilo nekoliko mjeseci kasnije......naime na album verziji fali odlican gitarski solo........U2 su sa POP-om kasnili dva mjeseca.....i onda ih je izdavac pritisnuo......i na kraju su morali popustiti industriji......to je jos jedan dokaz, da ni najveci ne mogu ignorirat ulogu.....industrije u svemu........tako da konstatacija da je POP nevjerovatno izbalansiran album naprosto ne stoji.........zadnja stvar na POP-u je Wake Up Dead Man.....je ostala jos od sessiona za Zooropa album......i nju su snimili u cajtnotu.....jer su u ugovoru morali imat toliko pjesama za album.........daleko od toga da je POP los album......meni je recimo puno drazi od precjenjene Zooropae.....koja je mozda u cijeloj U2 diskografiji i nepotrebna......i definitivno najslabija tacka njihove inace zvjezdane karijere........POP je nastao kao kompromis izmedju dvije struje u bandu......i na tom albumu oni se polako vracaju ka svom klasicnom izrazaju.......meni je POP kao album drazi i od All That You Cant Leave Behind.......jer je to album koji ih je doveo u Sarajevo......i koji mi je omogucio da vidim najdrazi band na domacem terenu.......to je u vremenima dok su po Sarajevu padale granate, a ja gledao na RAT artu njihovu turneju i na koncertima javljanja iz opkoljenog Sarajeva.......bila neka od najvecih zelja.....koja se cinila tako nerelana......i onda paf 23.09.1997 POP MART na Kosevu......moje zelje su ostvarene.....zelje jos iz 8-og razreda osnovne......
p.s.
@manijaku
Unforgettable Fire je odlican album......meni poslije Achtung Baby i The Joshua Tree najdrazi....i to tik iza Joshue........ali treba uzeti u obzir i neke druge faktore......pogotovo onaj koji je vrlo bitan...koliko je taj album ostvario uticaja na kompletnu svjetsku scenu u momentu kad je objavljen......te dvije su i u samoj karijeri grupe bile prekretnica.....kao i da su promjenile tok rok muzike.....generalno u svijetu.......sa tim albumima U2 definitivno postaje band.....koji stvara nove trendove.....band koji diktira.....koji postavlja nove limite u muzici......a October je solidan album sa jednom fantasticnom pjesmom......koja svakako spada u sami vrh onog sto su U2 napravili.....naime radi se o pjesmi TOMORROW.....koju je Bono posvetio preminuloj majci.........nevjerovatna kolicina emocije.....i prelijepa pjesma......
p.s.
@manijaku
Unforgettable Fire je odlican album......meni poslije Achtung Baby i The Joshua Tree najdrazi....i to tik iza Joshue........ali treba uzeti u obzir i neke druge faktore......pogotovo onaj koji je vrlo bitan...koliko je taj album ostvario uticaja na kompletnu svjetsku scenu u momentu kad je objavljen......te dvije su i u samoj karijeri grupe bile prekretnica.....kao i da su promjenile tok rok muzike.....generalno u svijetu.......sa tim albumima U2 definitivno postaje band.....koji stvara nove trendove.....band koji diktira.....koji postavlja nove limite u muzici......a October je solidan album sa jednom fantasticnom pjesmom......koja svakako spada u sami vrh onog sto su U2 napravili.....naime radi se o pjesmi TOMORROW.....koju je Bono posvetio preminuloj majci.........nevjerovatna kolicina emocije.....i prelijepa pjesma......
- JBT
Upravo zbog uloge skretnice u tadasnjem pop-rock svijetu, a zatim zbog same kvalitete pjesama, Joshua Tree je proglasena za najbolji album svih vremena na VH1.
Iza njega bih stavio Achtung Baby, pa onda Unforgettable Fire, All That You Cant Leave Behind, POP, War, October.....itd. ali takodje dragi.
Jedna od prednosti, mozda i razloga zasto su mi ostali bliski tj. njihova muzika, je taj da su se konstantno mijenjali, rasli, usavrsavali. Istim tempom kao sto sam i sam to radio. Slucajnost ili sudbina, manje je bitno. Bitno je da je upravo tako.
Iza njega bih stavio Achtung Baby, pa onda Unforgettable Fire, All That You Cant Leave Behind, POP, War, October.....itd. ali takodje dragi.
Jedna od prednosti, mozda i razloga zasto su mi ostali bliski tj. njihova muzika, je taj da su se konstantno mijenjali, rasli, usavrsavali. Istim tempom kao sto sam i sam to radio. Slucajnost ili sudbina, manje je bitno. Bitno je da je upravo tako.
-
The_Fluid
Nezgodno je govoriti o pjesmama U2-a, jer recimo With or without you nikada nije bila broj 1. maksimalno je bilo broj 3.Unforgettable Fire je odlican album......meni poslije Achtung Baby i The Joshua Tree najdrazi....i to tik iza Joshue........ali treba uzeti u obzir i neke druge faktore......pogotovo onaj koji je vrlo bitan...koliko je taj album ostvario uticaja na kompletnu svjetsku scenu u momentu kad je objavljen......te dvije su i u samoj karijeri grupe bile prekretnica.....kao i da su promjenile tok rok muzike.....generalno u svijetu.......sa tim albumima U2 definitivno postaje band.....koji stvara nove trendove.....band koji diktira.....koji postavlja nove limite u muzici......a October je solidan album sa jednom fantasticnom pjesmom......koja svakako spada u sami vrh onog sto su U2 napravili.....naime radi se o pjesmi TOMORROW.....koju je Bono posvetio preminuloj majci.........nevjerovatna kolicina emocije.....i prelijepa pjesma.....
-
dinash
ja skinuo i izbrisao album ... nije mi legao ni poslije 4 slusanja ...
fan sam jutua i sve to ... rispekt ... bla bla ...
ali album mi se cini ziheraski, jednostavno ko da su nasli formulu kojom mogu do kraja zivota stancati albume i cao (hence i cinjenica da nemaju sto sorge rece velikog hita ... jednostavno pjesme su im previse ... khm ... iste!). vec onako prvi pogled na album (po principu "if it doesn't look good it isn't") ukazuje na to ... fotografija ko da je maltene iz iste serije antona corbijna ko za prethodni album (ne da je to slaba stvar ... dont get mi rong).
ili drugim rijecima (ko je recimo citao booklet rem best-of albuma u kojem Buck kaze da je donekle zalosno da im je najbolji singl u zadnjih par godina pjesma koja je nastala davno u vrijeme dok su jos BILI kolidz radio band i bila objavljena kao b-side ... a to je fazon koji su pokupili od jutuovaca koji su isto tako maj svitest ting lansirali od bi-sajd singla na fill-up hit) ono sto su nam ju tu imali za ponuditi ... vec su nam ponudili.
meni je inace joshua tree najdrazi album (nako ... emocionalno ... znate ko ono kad ljudi padaju u sevdah slusajuci iana curtisa ili harisa dzinovicha) ...
fan sam jutua i sve to ... rispekt ... bla bla ...
ali album mi se cini ziheraski, jednostavno ko da su nasli formulu kojom mogu do kraja zivota stancati albume i cao (hence i cinjenica da nemaju sto sorge rece velikog hita ... jednostavno pjesme su im previse ... khm ... iste!). vec onako prvi pogled na album (po principu "if it doesn't look good it isn't") ukazuje na to ... fotografija ko da je maltene iz iste serije antona corbijna ko za prethodni album (ne da je to slaba stvar ... dont get mi rong).
ili drugim rijecima (ko je recimo citao booklet rem best-of albuma u kojem Buck kaze da je donekle zalosno da im je najbolji singl u zadnjih par godina pjesma koja je nastala davno u vrijeme dok su jos BILI kolidz radio band i bila objavljena kao b-side ... a to je fazon koji su pokupili od jutuovaca koji su isto tako maj svitest ting lansirali od bi-sajd singla na fill-up hit) ono sto su nam ju tu imali za ponuditi ... vec su nam ponudili.
meni je inace joshua tree najdrazi album (nako ... emocionalno ... znate ko ono kad ljudi padaju u sevdah slusajuci iana curtisa ili harisa dzinovicha) ...
-
dinash
pa nisam rekao da rade zbog para ... ali mozda iz navike ... sta ja znam ...JBT wrote:Krupne su to rijeci.
Ali bozemoj, stvar ukusa.
Nisi obradio mogucnost da ljudi rade onako kako to njima odgovara? Mislim da im para ne treba.
aha ...I samo si 4 puta preslusao!?
jarane ... toliko je nove muzike ... fakat steta trositi vrijeme (i cetri slusanja je puno) na ju-tu pa makar mi bili rod ...