Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Naravno ovo znaci Conformité Européenne=The CE marking certifies that a product has met EU consumer safety, health or environmental requirements.
E sad Kinez ne bi bio kinez kad ne bi dohakao i ovome pa je smislio i on svoj haman isti logo CE (China Export)
China Export
Proximal location of CE mark and Made in China text
Some products have a CE symbol that has been alleged to stand for China Export and is confusingly very similar to the E.U.'s CE mark. The two letters are close together, not spaced as in the European conformance mark.
Sestra je prije par godina bila u Torinu i donilela mi teglu orginalne Talijanske Nutelle kad je dolazila ovdje. Da se odmah razumijemo nije rijec o klasicnoj Nutelli u pakovanju kakvo vidjamo kod nas ili bilo gdje vani i na reklami. Tegla nije okrugla, vec je coskasta, naljepnica na tegli je obicna naljepnica na kojoj pisanim slovima (kao da je rukom pisano) pise Nutella, a poklopac je presvucen papirom (poput pakovanja Herceg meda). Da vidite kakav je to specijalitet i kao sto sam rekao nema veze sa Nutellom kakvu mozemo kupiti kod nas i u Evropi i kakvu vidjamo na reklami na tv. Kod nas je Nutella iz Poljske. Sestra u Londonu kupuje Nutellu i rijec je o Nutelli iz Turske, tj. proizvodi se u Turskoj. Svijet je postao jedno veliko globalno sijelo i prakticki je danas ne moguce naci prozvod na kojem pise da je prozveden u zemlji porijekla, tj. zemlji iz koje dolazi proizvod, vec je to uglavnom u pitanju neka treca zemlja. Uzmimo primjer sportske obuce tipa Adidas, Nike, Reebok itd. koja se u glavnom proizvodi u Taiwanu, a ne u Njemackoj, Americi, Velikoj Britaniji i sl. Tako i ostali proizvodi. Kad kupite nesto u Benettonu ili Sisleyu uglavnom pise prozvedeno u Tunisu, Kini, Indiji, Hrvatskoj itd., ali takodje mozete vam se deiti da pise da je proizvedeno u Italiji i tako je ne samo kod nas, vec i u Londonu. Evo stvari koje kupim u Benettonu i Sisleyu, na nekim pise proizvedeno u Tunisu itd., a na nekim pise Made In Italy. Uzmite samo auto industriju i gdje se sve sklapaju vozila.
Better Man wrote:Sestra je prije par godina bila u Torinu i donilela mi teglu orginalne Talijanske Nutelle kad je dolazila ovdje. Da se odmah razumijemo nije rijec o klasicnoj Nutelli u pakovanju kakvo vidjamo kod nas ili bilo gdje vani i na reklami. Tegla nije okrugla, vec je coskasta, naljepnica na tegli je obicna naljepnica na kojoj pisanim slovima (kao da je rukom pisano) pise Nutella, a poklopac je presvucen papirom (poput pakovanja Herceg meda). Da vidite kakav je to specijalitet i kao sto sam rekao nema veze sa Nutellom kakvu mozemo kupiti kod nas i u Evropi i kakvu vidjamo na reklami na tv. Kod nas je Nutella iz Poljske. Sestra u Londonu kupuje Nutellu i rijec je o Nutelli iz Turske, tj. proizvodi se u Turskoj. Svijet je postao jedno veliko globalno sijelo i prakticki je danas ne moguce naci prozvod na kojem pise da je prozveden u zemlji porijekla, tj. zemlji iz koje dolazi proizvod, vec je to uglavnom u pitanju neka treca zemlja. Uzmimo primjer sportske obuce tipa Adidas, Nike, Reebok itd. koja se u glavnom proizvodi u Taiwanu, a ne u Njemackoj, Americi, Velikoj Britaniji i sl. Tako i ostali proizvodi. Kad kupite nesto u Benettonu ili Sisleyu uglavnom pise prozvedeno u Tunisu, Kini, Indiji, Hrvatskoj itd., ali takodje mozete vam se deiti da pise da je proizvedeno u Italiji i tako je ne samo kod nas, vec i u Londonu. Evo stvari koje kupim u Benettonu i Sisleyu, na nekim pise proizvedeno u Tunisu itd., a na nekim pise Made In Italy. Uzmite samo auto industriju i gdje se sve sklapaju vozila.
ma nije fora gdje se proizvodi, vec za koga se proizvodi (cije trziste)
BSn wrote:pusaci to mogu skontati po marlboru, npr. cak imam osjecaj da mu vec u sloveniji opadne smek, a u bih da ne pricamo.
nas marlboro za njihov je cista brlja.
koca-kolini proizvodi takodjer - razlika je nebo i zemlja. s tim sto su meni ukusniji hadzicki, nego stranjski - valjda navika.
a sve lafo po recepturi. jest, samo sto postoje razne recepture.
opet, kad bolje pogledas - i logicno je da je tako. sto bi bac'o lovu za trziste treceg svijeta?!
koca-kolini?
elem, jel ti ikad palo na pamet da je, kad su u pitanju pića, u pitanju razlika u osnovnom elementu - vodi? ekstrakti dolaze ko zna odakle, al voda je lokalna. isto i za tuborg, becks i gomilu drugih napitaka koji imaju poznate brandove, a koji se proizvode u našoj zemlji i okolini.
na kraju krajeva ljudi, vi kupujete brand, a ne proizvod. da nije tako, kod nas niko ne bi uvozio janu (obična voda, obično se pojavi kad se odvrne česma)
inače, u bih se godišnje uveze vode u vrijednosti preko 10 miliona maraka, a izveze manje od 2 miliona maraka.
pisalo je coca-colini, pa sam prepravio, al' sam previdio ono jedno c.
osim toga, mozda je do vode, ali je i sasvim normalna pojava da u njemackoj, ameriKi nece biti isto k'o i u bih, jer k'o sto rekoh, nije isplatljivo za zemlje treceg svijeta trositi se k'o i za z. evropu, ameriku i sl.
Ja mjesecima trazim "nasu" coca-colu ovdje u USA. Ovdje je ima pod nazivom kosher cola jer se koristi pravi secer a ne glupi HFCS i zato ju je tesko naci, preradjivaci kukuruza lobiraju za zabranu uvoza secera izvan USA . Zato uzivajte u nasoj coli jer je sto puta bolja od americke.
BSn wrote:pusaci to mogu skontati po marlboru, npr. cak imam osjecaj da mu vec u sloveniji opadne smek, a u bih da ne pricamo.
nas marlboro za njihov je cista brlja.
koca-kolini proizvodi takodjer - razlika je nebo i zemlja. s tim sto su meni ukusniji hadzicki, nego stranjski - valjda navika.
a sve lafo po recepturi. jest, samo sto postoje razne recepture.
opet, kad bolje pogledas - i logicno je da je tako. sto bi bac'o lovu za trziste treceg svijeta?!
koca-kolini?
elem, jel ti ikad palo na pamet da je, kad su u pitanju pića, u pitanju razlika u osnovnom elementu - vodi? ekstrakti dolaze ko zna odakle, al voda je lokalna. isto i za tuborg, becks i gomilu drugih napitaka koji imaju poznate brandove, a koji se proizvode u našoj zemlji i okolini.
na kraju krajeva ljudi, vi kupujete brand, a ne proizvod. da nije tako, kod nas niko ne bi uvozio janu (obična voda, obično se pojavi kad se odvrne česma)
inače, u bih se godišnje uveze vode u vrijednosti preko 10 miliona maraka, a izveze manje od 2 miliona maraka.
mislis 130 miliona vode?
svaka nutela je smeće, j..la vas ona smećarska, takovo rula.
naša coca-cola je smeće od unazad pola godine do godinu dana, a uvođenjem igre 500.000 gratis boca postala je još gora...
Ako neko probo Eurokrem ili Cipiripi za SRB tržište primijetiće ogromnu razliku u odnosu na ovaj izvozni, naravno na štetu izvoznog. Isto je i sa čokoladama Najljepše želje.
Kvalitet proizvoda za sirotinjska tržište sigurno je uslovljen i platežnom moći stanovništva, tako da tu nema šta da nas čudi.
Dada sve je tako
ja svake godine idem kod familije u dijasporu i kad se vracam obavezno sebi ponesem Nutellu koja je jeftinija i daleko bolja a mami obavezno Softlan nekakav omeksivac
2L 4Eura al mu nikakav Lenor ili Softly nije ravan
Mirise citava kuca
a da ne govorim o konfleksu i ostalim prozvodima
Nisam mogao vjerovati
Tus-gel od 1,5Eura je kvalitetniji i mirisljivi od istog kod nas od 5km
Kako biti siguran da u našim trgovinama nema još primjera poput slučaja deterdženta koji je na hrvatskom tržištu bio slabije kvalitete od onoga u razvijenijim zemljama
StupskaBitanga wrote:Dada sve je tako
ja svake godine idem kod familije u dijasporu i kad se vracam obavezno sebi ponesem Nutellu koja je jeftinija i daleko bolja a mami obavezno Softlan nekakav omeksivac
Mirise citava kuca
Nisam mogao vjerovati
-----------------------------------------
pa kod njih ne rade da bi se prehranili,plata 2000-3000 Eura,a potrebštine kao u nas,ali zato su oni šupci,nigdje Bosne i ovakvih budala.
Mirise citava kuca
Nisam mogao vjerovati
-----------------------------------------
pa kod njih ne rade da bi se prehranili,plata 2000-3000 Eura,a potrebštine kao u nas,ali zato su oni šupci,nigdje Bosne i ovakvih budala.
da, ali kada ti drzava od tih 2000-3000 odbije 1000-1500 i dok platis kirije 700-800 za stan (slabo imigranti imaju svoju imovinu) nema te nigdje..i nije sve jeftinije nego kod nas, u BiH je skupo ono sto se uvozi iz evrope (nutella, kozmetika,elektronika...).
Mirise citava kuca
Nisam mogao vjerovati
Gillette Fusion brijaci za nase i HR trziste totalno drugaciji (bar ono kad se u HR pojavilo tek), s tim sam se mogao brijati 8 mjeseci s jednim paketicem od 4 komada, sa ovim nasim ne mogu se obrijati ni 4 puta i on tup...bem ti balkan:)
TarikSA wrote:Gillette Fusion brijaci za nase i HR trziste totalno drugaciji (bar ono kad se u HR pojavilo tek), s tim sam se mogao brijati 8 mjeseci s jednim paketicem od 4 komada, sa ovim nasim ne mogu se obrijati ni 4 puta i on tup...bem ti balkan:)
Ja se s jednim paketicem od 4 komada Gillette Fusion brijaca kupljenim kod nas mogu brijati godinu dana!
TarikSA wrote:Gillette Fusion brijaci za nase i HR trziste totalno drugaciji (bar ono kad se u HR pojavilo tek), s tim sam se mogao brijati 8 mjeseci s jednim paketicem od 4 komada, sa ovim nasim ne mogu se obrijati ni 4 puta i on tup...bem ti balkan:)
Ja se s jednim paketicem od 4 komada Gillette Fusion brijaca kupljenim kod nas mogu brijati godinu dana!
ovdje je ipak svtar jačine dlake nego kvaliteta žileta...
p.s.ali kad smo vec tu, ima naravno veze za koje trziste se sta proizvodi i ubijedjen sam da nam stalno prodaju muda
za bubrege, počevši od kozmetike preko würthovog alata pa milke čokolade, žileta i svega ostalog.
Da stvar bude gora, te stvari u inostranstvu su pretežno nešto jeftnije nego kod nas, što znači da ubiše lovu na nama
prodavajući nam njihov brend a kvalitet ko hebe šta zna bošnjo šta je žilet ili sve ostalo.....
Discball wrote:Da je ista marka bolja u EU to mi je već odavno poznato ali i da su cijene niže i to je itekako bitno. Iz tog razloga kada god se vraćam idem u nabavku kućnih potrepština, tako sam nedavno za primjer uzeo PowerBall Calgon Finish tablete za mašinu za suđe po cijeni EUR=10,50 za pakovanje 80 komada, kod nas pakovanje 70 komada 35-36 kema...
E jbg ga, nas'o si robu koja je vise nego duplo jeftinija u inostranstvu. Ovo me uvijek zbunjivalo, isto ko da imamo carinu bar 75% na uvoz tableta za pranje sudja
sultan1983 wrote:...što znači da ubiše lovu na nama prodavajući nam njihov brend a kvalitet ko hebe šta zna bošnjo šta je žilet ili sve ostalo.....
Kada su u pitanju poznati brandovi i proizvodi BiH se može po prometu svrstati u rang jednog osrednjeg italijanskog ili španskog lanca trgovina, tako da vjeruj da se na nama ne "ubija" bog zna kakva lova.
pa dobro, sto se tiče prometa si u pravu, al više sam mislio na maržu.
umjesto da zarade npr 10 ili 15 posto, oni mozda zarade 50 ili 60 posto (lošiji kvalitet sirovina,jeftinija radna snaga itd.) s obzirom da u BIH nije jeftinije nego je čak i skuplje. u svakom slučaju volio bih da makar dobijemo zapadni kvalitet kad već plaćamo zapadne cijene u najmanju ruku....
mene je dm iznenadio. bar sam tu ocekivala orginal. kad sam kupila parfem razocarala sam se bas, isto pakovanje, isti miris...samo sto izlapi haman odma, a boja nidje veze.bila smedja, a orginal je bezbojan i parfem traje barem dan.
ista stvar je i sa obucom, ja sam npr kupovao Dr Martens cizme kod nas, i prije godinu i po sam prvi put narucio cizme koje su mi dosle iz USA i eno ih i sad ko nove, narucim prije nekih 3 sedmice jos jedne i cizme kostaje 130$ to je znaci nesto manje od 200km a kod nas tog modela i nema sigurno ili ga ja nisam vidio, i kod nas su martinke, klasicni model i onih 4-5 koji se mogu nac, najeftinije 220km a puknu za 6mjeseci ili su barem meni pucale, nisam iz SA a maksuz sam dolazio, pa ima mozda i 10ak godina, u neke Dr Martens shop-ove u SA, ja sam znao za dva, i u njima nije bilo vise od max 10modela koji su bili za istocno-evropsko trziste ili mozda BH trziste i pucale su za nekih 6 mjeseci prosjecno.